Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αντιδράσεις σε μικρά γερμανικά χωριά για το κύμα μεταναστών

Μαζί με τη φιλοξενία, εμφανίζονται κρούσματα εκφοβισμού και απειλών από ακροδεξιά στοιχεία

Ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες ασχολούνται με το κύμα προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη, ήσυχα χωριά της Γερμανίας προσπαθούν να διαχειριστούν όσους έχουν ήδη καταφθάσει.

Εχουν βρεθεί σπίτια, έχει δοθεί εντολή να λάβουν υπηρεσίες, ενώ εθελοντές, σε μικρά και μεγάλα μέρη, προσφέρουν βοήθεια σε διάφορους τομείς, από τον ρουχισμό ώς τα μαθήματα γλώσσας.

Μαζί με τη φιλοξενία, όμως, οι Γερμανοί εμφανίζουν και επιθετικότητα. Σε δύο κωμοπόλεις, τη Βόρα και το Τρέγκλιτς, εμπρηστές πυρπόλησαν ανακαινισμένους ξενώνες φιλοξενίας, λίγες εβδομάδες πριν αυτά ανοίξουν για να υποδεχθούν μετανάστες. Ουδείς ύποπτος εντοπίστηκε σε κάποιο από τα δύο περιστατικά. Ορισμένοι δήμαρχοι, που δέχθηκαν να στεγάσουν μετανάστες στις κοινότητές τους, έχουν δεχθεί απειλές και διαμαρτυρίες.

Ανάλογες εντάσεις και πράξεις βίας έχουν σημειωθεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως τη Σουηδία, όπου σειρά βανδαλισμών και εμπρησμών στόχευσαν μουσουλμανικά τεμένη.

Λίγες ημέρες πριν από την εμπρηστική επίθεση, ο δήμαρχος του Τρέγκλιτς, Μάρκους Νιρθ, παραιτήθηκε όταν ακροδεξιοί διαδηλωτές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το σπίτι του.

Τουλάχιστον έξι εκλεγμένοι άρχοντες, από μεγάλους δήμους μέχρι και μικροσκοπικά χωριά, ανέφεραν στα γερμανικά ΜΜΕ κρούσματα εκφοβισμού και απειλών από ακροδεξιά στοιχεία.

Στη Βόρα, ο 52χρονος Σοσιαλδημοκράτης Φόλκερ Χέρτσογκ είχε εκλεγεί δήμαρχος το 1996, θώκο τον οποίο διατηρεί χωρίς διακοπή από την εποχή εκείνη. Τη νύχτα της 12ης Δεκεμβρίου, ο αντιδήμαρχος της κοινότητας τού τηλεφώνησε για να τον ενημερώσει για τον εμπρησμό του ξενώνα, που υπέστη ζημιές ύψους 700.000 ευρώ. Οι εμπρηστές είχαν ζωγραφίσει δύο σβάστικες στον τοίχο του κτίσματος.

«Εμεινα άφωνος. Δύο εβδομάδες νωρίτερα, ο ξενώνας είχε φιλοξενήσει τους κατοίκους της κοινότητας σε μια εκδήλωση γνωριμίας και όλοι έμοιαζαν ενθουσιασμένοι γι’ αυτό», λέει ο κ. Χέρτσογκ.

«Η Βόρα είχε πάντα ανοιχτόμυαλους κατοίκους, πάντα έτοιμους να καλωσορίσουν κάθε επισκέπτη, ανεξάρτητα από την καταγωγή του. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν εδώ ακροδεξιοί. Ο κάθε ένας μπορεί να ζωγραφίσει το σύμβολο αυτό σε έναν τοίχο», λέει ο 52χρονος δήμαρχος.

Ο ξενώνας φιλοξενίας της Βόρα επισκευάζεται αυτές τις ημέρες, αλλά οι εργασίες θα διαρκέσουν έως τα τέλη του καλοκαιριού, γεγονός που σημαίνει ότι οι πρώτοι μετανάστες θα μπορούν να μετακομίσουν σε αυτόν το νωρίτερο το φθινόπωρο.

Ο προτεστάντης πάστορας Σούκατ εμφανίζεται, πάντως, σκεπτικός σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα του κεντρικού κράτους.

«Το μεγάλο μας πλεονέκτημα είναι η ικανότητά μας να ενσωματώσουμε τους ανθρώπους αυτούς στην κοινωνία μας. Στις μεγάλες πόλεις, 100 πρόσφυγες φθάνουν κάθε ημέρα στους ξενώνες φιλοξενίας και περνούν έτσι απαρατήρητοι. Εδώ οι αφίξεις αποτελούν τοπικό γεγονός και όλοι θα ασχοληθούν με αυτούς, τα παιδιά τους και θα προσπαθήσουν να τους βοηθήσουν. Το ιδανικό σενάριο είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί θα ενσωματωθούν με τον σωστό, μόνιμο και λογικό τρόπο», λέει ο πάστορας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]