Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Καζάνι που βράζει τα Σκόπια

Η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι δημιουργεί με την παρουσία της περισσότερα προβλήματα από όσα μπορεί να λύσει και δρα αρνητικά για την πρόοδο της FYROM. Τόσο τα οικονομικά σκάνδαλα, όσο και τα σκάνδαλα υποκλοπών, αλλά και η στασιμότητα της χώρας η οποία ακολουθώντας μια εθνικιστική πολιτική έχει καθηλωθεί τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά - διπλωματικά, αποτελούν τις συνθήκες εκείνες που δημιουργούν ένα κρατίδιο που απειλείται με διάλυση.

Χωρίς επιτυχία οι συνομιλίες κυβέρνησης –αντιπολίτευσης, στις Βρυξέλλες
Ολοκληρώθηκε στις 31/3/2015, χωρίς επιτυχία, η πρώτη απόπειρα διαλόγου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, μεταξύ των εκπροσώπων του VMRO-DPMNE και του SDSM, με τη μεσολάβηση των ευρωβουλευτών Βάιγκλ, Κούκαν και Χόβιτ και κάτω από το άγρυπνο μάτι των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με το "24vesti".

Οι τρεις εκπρόσωποι του VMRO-DPMNE, Νίκολα Ποπόσκι, Νίκολα Τοντόροφ και Ιλία Ντιμόφσκι και οι εκπρόσωποι του SDSM, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, Ρενάτα Ντέσκοσκα και Βίκτορ Γκάμπερ, το απόγευμα είχαν μια σύντομη κοινή συνεδρίαση με τη μεσολάβηση των ευρωβουλευτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες σχετικά με τη συνεδρίαση αυτή, οι εκπρόσωποι του SDSM (φωτό δεξιά) ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης, την παραίτηση του Γενικού Εισαγγελέα και παραίτηση του Συμβουλίου της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

Επανέλαβαν ότι η μόνη πολιτική λύση είναι ο σχηματισμός μιας μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα έχει ως αποστολή τη δημιουργία των συνθηκών για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, καθώς και η εκλογή νέου Εισαγγελέα που θα προχωρήσει στην έρευνα της διαφθοράς και του εγκλήματος όπως αποκαλύφθηκε από τις καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες που υποκλάπηκαν.

Τα αιτήματα αυτά απορρίφθηκαν από την αντιπροσωπεία του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE και έληξε η συνάντηση.

Το κυβερνών κόμμα παρέμεινε στις θέσεις που διατύπωσε ο πρωθυπουργός- ότι η κρίση πρέπει να επιλυθεί δικαστικά με την υπόθεση του ‘πραξικοπήματος’ και πολιτικά θα μπορούσαν να συζητηθούν με την αντιπολίτευση ζητήματα όπως οι απογραφή, ο νέος εκλογικός κατάλογος, αλλαγές στον εκλογικό κώδικά και η κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης, αλλά όχι με μια υπηρεσιακή κυβέρνηση και νέες εκλογές.

Οι μεσολαβούντες ευρωβουλευτές εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται οι συνομιλίες μεταξύ των δύο μερών πρέπει να συνεχισθούν.

Η Αντιπολίτευση καταγγέλλει για "προμήθεια" εκατομμυρίων ευρώ σε Γκρούεφσκι και τον εξάδελφό του

«Ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι και ο διευθυντής της μυστικών υπηρεσιών (УБК), Σάσο Μιγιάλκοφ (εξάδελφος του πρωθυπουργού) πήραν εκατομμύρια ευρώ ως προμήθεια από ισραηλινή εταιρεία για την αγορά εξοπλισμού της μυστικής αστυνομίας (συσκευές υποκλοπών), όπως κατηγόρησε σήμερα δημόσια, ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος-SDSM, Ζόραν Ζάεφ», γράφει η σκοπιανή «24vesti».

Σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε την 15η «βόμβα» ανακοινώνοντας τις συνομιλίες μεταξύ του Σάσο Μιγιάλκοφ, της υπαλλήλου της υπηρεσίας Αντικατασκοπείας, Σβετάνα Κόστοβα και εκπροσώπων της ισραηλινής εταιρείας.

Στο υλικό καταγραφής της υποκλοπής των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων αναφέρεται η διαπραγμάτευση για την αμοιβή.

Ο Ζάεφ παρουσίασε τηλεφωνικές συνομιλίες από τις οποίες – σύμφωνα με τον ίδιο- φαίνεται ότι η συμφωνία έχει υπογραφεί.

Στην σημερινή «βόμβα» δημοσιοποιήθηκαν, επίσης, ηχογραφημένες συνομιλίες και της υπουργού Εσωτερικών Γκορντάνα Γιανκουλόφσκα, του υπουργού Ζόραν Σταβρέσκι, ο οποίος σύμφωνα με τον Ζάεφ, δείχνει τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι στη συμφωνία.

Ο εξοπλισμός που συμφωνήθηκε με την ισραηλινή εταιρεία, είναι αυτός – σύμφωνα με τον Ζάεφ- που χρησιμοποιήθηκε για την υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων 20 χιλιάδων πολιτών του νοτιοσλαβικού κράτους- FYROM, κατά τα τελευταία χρόνια.

Ετοιμάζεται ποινική δίωξη κατά Ζόραν Ζάεφ για αποκάλυψη κρατικών μυστικών

Οι πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, προβλέπονται – όπως σημειώνει το δημοσίευμα- από το άρθρο 317 του ποινικού κώδικα «αποκάλυψη κρατικών μυστικών». Και για το έγκλημα αυτό τιμωρείται ο δράστης με φυλάκιση 10 ετών, γράφει η σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων, Ρεπούμπλικα.

Οι κατηγορίες προέρχονται από το υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο υπουργός είναι η Γκορντάνα Γιανκουλόφσκα, για την οποία οι αποκαλύψεις των ηχογραφημένων τηλεφωνικών συνομιλιών που παρουσίασε ο Ζόραν Ζάεφ αποτέλεσαν κύριο θέμα διαφθοράς, στα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι «η κατηγορία είναι πεντακάθαρη και το δίκαιο περί των διαβαθμισμένων πληροφοριών, όπως λέει το άρθρο 8 «η δημοσιοποίηση διαβαθμισμένων πληροφοριών επιπέδου κρατικών μυστικών θέτει σε ανεπανόρθωτη βλάβη τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας».

Το δελτίο τύπου του υπουργείου Εσωτερικών σημειώνει ότι με τις αποκαλύψεις του, ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος- SDSM, Ζόραν Ζάεφ, έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις στα θεσμικά όργανα του κράτους, που αποτελούν στρατηγικό συνεργάτη του κράτους.

Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση στο Κουμάνοβο

Χιλιάδες πολίτες διαμαρτυρήθηκαν στην πόλη Κουμάνοβο του νοτιοσλαβικού κράτους-FYROM, κατά της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, συμμετέχοντας σε πορεία η οποία διοργανώθηκε από την Ενωμένη Αντιπολίτευση.

Επικεφαλής της πορείας ήταν ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, Ζόραν Ζάεφ, ενώ συμμετείχαν όλες οι εθνότητες της πόλης, Σλάβοι, Αλβανοί, Ρομά, Σέρβοι. Οι διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα «Κάτω η κυβέρνηση», «Ελευθερία-ελευθερία-ελευθερία», «Γκρούγιο φύγε!» και άλλα.

Είχε προηγηθεί ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την οποία οι κάτοικοι του Κουμάνοβο είχαν την ευκαιρία να ακούσουν αποσπάσματα από τις «βόμβες» για τις εκλογική απάτη που έκανε η κυβέρνηση στις εκλογές στην πόλη αυτή.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]