Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι ασκοί του Αιόλου

Γράφει ο Μελέτης Μελετόπουλος

Το επαπειλούμενο Grexit δεν θα προκαλέσει μόνον τα επί μέρους χρηματοπιστωτικά προβλήματα που φοβούνται οι τραπεζίτες (πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου, μείωση της αποθεματικής λειτουργίας του ευρώ σε όφελος του δολαρίου, της στερλίνας και του χρυσού κλπ.).

Ούτε μόνον θα προκαλέσει σοβαρές απώλειες στους δανειστές, που θα δουν το ελληνικό χρέος να διαγράφεται ή να αποπληρώνεται σε δραχμές.

Η παγκόσμια οικονομία είναι σήμερα εξαιρετικά παγκοσμιοποιημένη, ώστε αρκεί μία ήσσονος σημασίας περιφερειακή ανωμαλία, για να δημιουργήσει ισχυρές αναταράξεις με ευρύτερες επιπτώσεις. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι ισχυροί παράγοντες της διεθνούς πολιτικής και οικονομίας, και έτσι εξηγείται το ζωηρό ενδιαφέρον για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, που έδειξαν προσωπικότητες όπως ο Ομπάμα, ο Σόρος κ.ά.

Επειδή δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο αποχώρησης ενός κράτους από μία νομισματική ένωση, ούτε σχετική βιβλιογραφία, κανείς δεν είναι σε θέση να κάνει μία αξιόπιστη πρόβλεψη σχετικά με τις διεθνείς επιπτώσεις ενός Grexit στην παγκόσμια οικονομία και στα χρηματιστήρια της Φραγκφούρτης, του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και του Χονγκ-Κονγκ. Πολλοί φοβούνται φαινόμενα ντόμινο, που μπορεί να δημιουργήσουν έως και κρίση τύπου 1929. Άλλοι πιστεύουν ότι οι πιέσεις θα απορροφηθούν. Αλλά όλες οι προβλέψεις κινούνται στον αστερισμό της αβεβαιότητας. Και η αβεβαιότητα στην οικονομία είναι διαλυτικός μηχανισμός, αναστέλλει αποφάσεις, ακυρώνει επενδύσεις, «παγώνει» τις αγορές αγαθών, υπηρεσιών και τίτλων.

Αλλά το χειρότερο σενάριο είναι ένα πιθανό Grexit να προκαλέσει περιφερειακή αποσταθεροποίηση και προβλήματα ασφαλείας στο μαλακό υπογάστριο της Ευρωπαϊκής ηπείρου. Η Ελλάδα είναι η ακριτική μεθόριος του Δυτικού Κόσμου με το Χαλιφάτο και η κύρια πύλη εισόδου λαθρομεταναστών προς τα δυτικά.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του δυτικού συστήματος ασφαλείας, είναι παλαιό μέλος του ΝΑΤΟ, φιλοξενεί την βάση της Σούδας και γεωστρατηγικά συνδέει το Ισραήλ με την Δύση. Εκτός αυτών, καλύπτει αμυντικά την Κύπρο, στο έδαφος της οποίας βρίσκονται βρετανικές και αμερικανικές βάσεις.

Τα ενδεχόμενα που απασχολούν έντονα τους δυτικούς αναλυτές, σε περίπτωση Grexit, είναι δύο. Το πρώτο είναι η οικονομική κατάρρευση να οδηγήσει σε πολιτική αποσταθεροποίηση και σοβαρό πρόβλημα εσωτερικής ασφάλειας, και τελικά σε μετατροπή του ελληνικού χώρου σε no man’s land, δηλαδή σε κράτος μειωμένης δυνατότητας άσκησης εσωτερικής κυριαρχίας, άρα ευάλωτο σε δραστηριότητες τρομοκρατικών ομάδων τζιχαντιστών ή άλλων, μετακινήσεις τρομοκρατών προς δυσμάς και ανεξέλεγκτης και μαζικής εισόδου λαθρομεταναστών, που θα διαχέονται στη συνέχεια στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Το δεύτερο ενδεχόμενο, που ανησυχεί εξ ίσου τους αναλυτές, είναι την αδυναμία του ελληνικού κράτους να «αξιοποιήσουν» επιθετικές και αναθεωρητικές χώρες όπως η Τουρκία ή η Αλβανία, που θα διαμφισβητήσουν την ελληνική εθνική κυριαρχία σε ευαίσθητες μεθοριακές περιοχές. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει θερμό επεισόδιο ή και ανάφλεξη, με καταλυτικές επιπτώσεις στη διεθνή γεωπολιτική σταθερότητα. Τη στιγμή, μάλιστα, που σοβούν το ουκρανικό και το μεσανατολικό ζήτημα.

Αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους πάντες, καθώς πλησιάζουμε σε κρίσιμες ημερομηνίες.

Πηγή KontraNews



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]