Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Κατρακυλά η λίρα ασταμάτητα… μεγάλε Ερντογάν!

Νέο χαστούκι για την τουρκική λίρα, η οποία σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές φοβούνται την πρόκληση πολιτικής αστάθειας, ενόψει των εκλογών του Ιουνίου.

Προχθές, η λίρα έφτασε αρχικά στα 2,6852 δολάρια, για να καταλήξει στα 2,6681 δολάρια, τελικά. Χθες, έσπασε το ψυχολογικό όριο του 2,7 και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο 2,703 ανά δολάριο που συνιστά ημερήσια απώλεια 0,57%. 

Η λίρα έχει ήδη υποτιμηθεί κατά 12% έναντι του δολαρίου τους τελευταίους μήνες, σημειώνοντας την χειρότερη επίδοση από όλα τα νομίσματα των αναπτυσσόμενων οικονομιών, πλην του ακόμα πιο υποτιμημένου βραζιλιανού νομίσματος.

Η λίρα πλήττεται από την ακολουθούμενη νομισματική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης και από φήμες περί πολιτικής αστάθειας ενόψει των βουλευτικών εκλογών, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο το κυβερνών κόμμα να μην έχει απόλυτη πλειοψηφία.

Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου έχει ήδη δηλώσει πως μετά τις εκλογές ο νυν «τσάρος» της τουρκικής οικονομίας Αλί Μπαμπατζάν δεν θα παραμείνει στη θέση του, γεγονός που κάθε άλλα παρά καθησυχάζει τις αγορές. Επίσης, οι επενδυτές ανησυχούν από το γεγονός πως η τουρκική οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη μικρότερη των προσδοκιών της τουρκικής κυβέρνησης.

Οι επεμβάσεις του προέδρου Ερντογάν στην πολιτική επιτοκίων της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας υπήρξαν καταστροφικές για την αξιοπιστία της λίρας. Επίσης, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, φαίνεται πως το κυβερνών κόμμα κινδυνεύει να μην έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα βουλή. 

Η υποτίμηση της λίρας έχει προκαλέσει πτώση και στο τουρκικό χρηματιστήριο, ενώ αυξήθηκε και το επιτόκιο των τουρκικών κρατικών ομολόγων.

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]