Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Γουότεργκεϊτ του Νίκολα Γκρούεφσκι

Το σκάνδαλο των υποκλοπών κλονίζει την κυβέρνηση των Σκοπίων και προκαλεί έντονες αντιδράσεις από Ε.Ε. και Η.Π.Α.

Του Σταύρου Τζίμα

Ο ηγέτης της FYROM Νίκολα Γκρούεφσκι περνάει δύσκολες ώρες. Τις δυσκολότερες στα περίπου οκτώ χρόνια που κυβερνάει – ηγεμονεύει καλύτερα. Η χώρα έχει βυθιστεί στη δίνη μιας σοβαρής πολιτικής αναταραχής, την οποία τροφοδοτούν πρωτοφανείς αποκαλύψεις της αντιπολίτευσης για παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών περισσότερων από 20.000 (!) πολιτών από τις μυστικές υπηρεσίες. Η εικόνα που μεταδίδει η κυβέρνησή του είναι αυτή μιας ομάδας που κολυμπάει στη διαφθορά και παραμένει στην εξουσία χάρη στο «όπιο» του εθνικοπατριωτισμού και τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους και της δημόσιας ζωής. Οι μυστικές υπηρεσίες αναδεικνύονται σε πολύτιμο εργαλείο για την επιβολή της θέλησης του Γκρούεφσκι.

Φαίνεται, παρά ταύτα, ότι η καρέκλα του αρχίζει να τρίζει. Στο εσωτερικό σημειώνονται σε επίπεδο κοινωνίας οι πρώτες αξιοσημείωτες αναταράξεις και στο εξωτερικό οι ισχυροί φίλοι, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, του δείχνουν διακριτικά την πόρτα της εξόδου.

Η αντιπολίτευση απέχει από το Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές καταγγέλλοντας νόθευση του αποτελέσματος ενώ σημειώνονται οι πρώτες κοινωνικές αναταράξεις.

Η δημοσιοποίηση τις τελευταίες ημέρες από τον ηγέτη της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, Ζόραν Ζάεφ, τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πολιτικών αντιπάλων του Γκρούεφσκι, αρχηγών κομμάτων, κρατικών αξιωματούχων, δημοσιογράφων ακόμα και απλών πολιτών, που σύμφωνα με τις καταγγελίες του αποτελούν προϊόν υποκλοπής των μυστικών υπηρεσιών, προκαλεί πολιτικό σεισμό στα Σκόπια και αντιδράσεις στις ΗΠΑ και τις Βρυξέλλες. Ο Γκρούεφσκι επιστρατεύει αμυνόμενος το «χαρτί» της δήθεν εμπλοκής της Ελλάδας στο σκάνδαλο των υποκλοπών με στόχο την ανατροπή του, πλην όμως δεν γίνεται πιστευτός εντός και εκτός του «βασιλείου» του.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, μετά και τη χιονοστιβάδα των τελευταίων αποκαλύψεων, μετέθεσε για το αόριστο μέλλον προγραμματισμένη για τούτες τις μέρες συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον Γκρούεφσκι, ενώ ο επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν έσπευσε στα Σκόπια όπου εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για την πολιτική κατάσταση και ζήτησε να ερευνηθεί σε βάθος και με «διαδικασίες αμερόληπτες» η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους δεν έχουν διαμηνύσει απλώς τη δυσφορία τους διά της διπλωματικής οδού για τα όσα διαδραματίζονται στο «βασίλειο του Γκρούεφσκι», αλλά εξετάζουν και το ενδεχόμενο, σύμφωνα με τον Τύπο των Σκοπίων (εφημερίδα Vest), να ακυρώσουν τις βίζες σε πολιτικούς, επιχειρηματίες, δικαστές, δημοσιογράφους της FYROM οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι διαφθοράς και εμπλέκονται στην πολιτική κρίση.

Καταλήψεις

Μαζί με όλα αυτά, για πρώτη φορά φοιτητές πραγματοποιούν καταλήψεις πανεπιστημιακών σχολών, δημοσιογράφοι διαδηλώνουν εναντίον της καταπάτησης των ελευθεριών στα ΜΜΕ, η αντιπολίτευση απέχει από το Kοινοβούλιο μετά τις εκλογές κατηγορώντας τον Γκρούεφσκι για νόθευση του αποτελέσματος, ενώ η δυσφορία αυξάνεται στον πληθυσμό λόγω της εντεινόμενης φτώχειας.

Να σηματοδοτούν άραγε όλα αυτά την αρχή του τέλους του εθνικολαϊκιστή ηγέτη που διανύει αισίως την τρίτη πρωθυπουργική του θητεία; Μάλλον είναι πρόωρο να πει κανείς ότι σώθηκε το «λάδι» στο πολιτικό «καντήλι» της εξουσίας του.

Το βέβαιο είναι ότι η ηγετική του εικόνα έχει αρχίσει να εμφανίζει ρωγμές. Το εάν και πότε θα ξεσπάσει η μπόρα δύσκολα μπορεί να προβλέψει κανείς. Οκτώ χρόνια διακυβέρνησης και παντοδυναμίας του Γκρούεφσκι, η χώρα «κινείται» σε βηματισμό σημειωτόν. Όχι μόνο δεν πέτυχε κανέναν από τους μεγάλους στόχους της, την ένταξη, δηλαδή, στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., απεναντίας βυθίστηκε στην απομόνωση, ενώ το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, αν δεν κατρακυλάει.

Ο ισχυρισμός του Γκρούεφσκι ότι για όλα φταίει η Ελλάδα που εμποδίζει την ένταξη της FYROM στους ευρωπαϊκούς και ατλαντικούς θεσμούς, λόγω της ονομασίας, μπορεί να του εξασφαλίζει υψηλή δημοφιλία και να γαλουχεί με ανθελληνισμό τη νέα γενιά, φαίνεται όμως ότι έχει αρχίσει να μην πείθει. Κυρίως τους εταίρους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ που βλέπουν σε μια χώρα η οποία αιτείται την ένταξή της στις δομές τους να καταπατώνται με τον πλέον βάναυσο τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Tύπος να φιμώνεται, η δικαιοσύνη να χειραγωγείται, το Kοινοβούλιο να υπολειτουργεί και το σύστημα εξουσίας να κολυμπάει στη διαφθορά.

Η «σιδερένια γροθιά» ελέγχει τα πάντα

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, και αυτό το γνωρίζουν άριστα Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, έχει περικυκλώσει και ελέγχει ασφυκτικά την κοινωνία. Τίποτα δεν γίνεται χωρίς την έγκριση ή τη μεσολάβηση της «παρέας του συστήματος» και βεβαίως του κόμματος. Η «σιδερένια γροθιά» του Σλαβομακεδόνα ηγέτη, Σάσο Μιχάλκοφ, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών κρατικής ασφάλειας και αντικατασκοπίας, και πρώτος εξάδελφός του, ελέγχει τους πάντες και τα πάντα για λογαριασμό του Γκρούεφσκι. Αυτόν κατήγγειλε ο Ζόραν Ζάεφ ως εγκέφαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, γι’ αυτόν βοούν τα Σκόπια και οι ξένες πρεσβείες ότι «μεσολαβεί» σε αγοραπωλησίες κρατικών επιχειρήσεων, φίμωσης ή εξαγοράς ΜΜΕ, κλείνει δουλειές για λογαριασμό του συστήματος, «συνετίζει» μέσω της χειραγωγούμενης δικαιοσύνης όσους αντιστέκονται.


Δεν είναι ο μόνος. Έτσι δουλεύει, λένε όσοι ζουν στα Σκόπια, το όλο «σύστημα Γκρούεφσκι». Για να βρει κάποιος δουλειά σε ιδιωτική επιχείρηση, χρειάζεται «μπιλιετάκι» από το κόμμα, και για να μην απολυθεί από το Δημόσιο πρέπει να έχει «συστάσεις» από τα «κομματικά μάτια» των γραφείων. Ακόμα και οι καλοί βαθμοί των μαθητών στα γυμνάσια ανταλλάσσονται με την ψήφο των γονέων στο κόμμα του VMRO DPMNE! Ούτως εχόντων των πραγμάτων, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι μετά την de facto εθνοτική διαίρεση με το αλβανικό στοιχείο λόγω (και) της πολιτικής του εξαρχαϊσμού, ο τρόπος άσκησης της εξουσίας από τον Γκρούεφσκι οσονούπω θα επιφέρει και τον διχασμό στη σλαβομακεδονική κοινωνία, και αυτό προσπαθούν να αποσοβήσουν οι ξένοι. Με τη διαφορά ότι δεν υπάρχει πειστική εναλλακτική πολιτική λύση, καθώς ούτε η αντιπολίτευση πείθει την κοινωνία. 

Πηγή εφημ. Καθημερινή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]