Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Γκρούεφσκι κατηγορεί την αντιπολίτευση για απόπειρα αποσταθεροποίησης των Σκοπίων

«Μαριονέτα ξένων υπηρεσιών» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ κατηγορώντας τον ότι εμπλέκεται σε σενάριο αποσταθεροποίησης της χώρας. Μιλώντας σε μεγάλη συγκέντρωση του κυβερνώντος VMRO - DPMNE, ο Γκρούεφσκι απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ παράλληλα επανέλαβε τις άκαμπτες θέσεις του για το θέμα της ονομασίας.

Με φόντο την ρευστή πολιτική κατάσταση στη χώρα και τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, ο Νίκολα Γκρούεφσκι ισχυρίστηκε ότι ο Ζόραν Ζάεβ δημοσιοποιεί «κατασκευασμένες τηλεφωνικές συνομιλίες που εξασφάλισε από ξένα κέντρα τα οποία έχουν σκοτεινά σχέδια για τη χώρα».

Στη συγκέντρωση του κόμματος του Γκρούεφσκι σε κλειστό στάδιο των Σκοπίων παρέστησαν και αρκετοί υποστηρικτές του από την επαρχία, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα Σκόπια με λεωφορεία.

Αναφερόμενος στο αίτημα της αντιπολίτευσης για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, ο Νίκολα Γκρούεφσκι ανέφερε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανό, χωρίς όμως τη συμμετοχή του VMRO-DPMNE καθώς, όπως είπε, ο λαός είναι αυτός που δίνει νομιμότητα σε μία κυβέρνηση μέσω εκλογών.

Προσέθεσε ότι ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης θα ήταν πράξη «άνευ προηγουμένου» στη χώρα και εύκολα θα μπορούσε αυτή να αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των κομμάτων.

Στη συγκέντρωση του VMRO-DPMNE, η οποία είχε ισχυρό «πατριωτικό» χαρακτήρα, ο Γκρούεφσκι αναφέρθηκε και στις γνωστές θέσεις του κόμματος του για το ζήτημα της ονομασίας, έτσι όπως περιέχονται στο πρόγραμμα του, τις οποίες και επανέλαβε, σημειώνοντας τα εξής:

«Το VMRO-DPMNE δεν πρόκειται να αποδεχτεί καμία τροποποίηση του Συντάγματος με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας.
Το VMRO-DPMNE δεν θα αποδεχθεί ιδέες και προτάσεις οι οποίες θα έθεταν σε κίνδυνο τη 'μακεδονική' εθνική ταυτότητα, τη διακριτή υπόσταση του 'μακεδονικού' έθνους, της 'μακεδονικής' γλώσσας και πολιτισμού.
Το VMRO-DPMNE, ως υπεύθυνο και λαϊκό κόμμα, δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε λύση για τη διένεξη που επέβαλε η Ελλάδα να γίνει αποδεκτή εκ μέρους μεμονωμένων πολιτικών, της κυβέρνησης ή της Βουλής της χώρας, χωρίς προηγουμένως να την αποδεχτούν οι 'Μακεδόνες' πολίτες σε δημοψήφισμα, όπου η πλειοψηφία των πολιτών θα συμφωνήσει με την πιθανή λύση».

Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησής του, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, μεταμόρφωσαν την εικόνα της χώρας και ανακούφισαν οικονομικά τους πολίτες.

Σημείωσε ότι η δύναμη του VMRO-DPMNE πηγάζει από το λαό, ο οποίος σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων χρόνων στη χώρα αναδεικνύει το κόμμα αυτό σε πρώτη πολιτική δύναμη.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι είναι αρχηγός του VMRO-DPMNE, κόμματος της λαϊκής δεξιάς με εθνικιστικά χαρακτηριστικά, από το 2003. Το VMRO-DPMNE, υπό την ηγεσία του Ν.Γκρούεφσκι βρίσκεται στην εξουσία της χώρας από το 2006.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) Ζόραν Ζάεβ, προχώρησε σε νέες αποκαλύψεις στο πλαίσιο των καταγγελιών του για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Δημοσιοποίησε τηλεφωνικές συνομιλίες του Νίκολα Γκρούεφσκι με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Μίλε Γιανακίεφσκι, οι οποίες, όπως υποστήριξε ο κ. Ζάεβ, αφορούν παράνομες αλλαγές του πολεοδομικού σχεδίου στο κέντρο των Σκοπίων, με σκοπό την κατασκευή πολυκατοικιών, προς ίδιον όφελος του Ν.Γκρούεφσκι.

Ο Ζόραν Ζάεβ επανέλαβε την άποψη ότι μοναδική διέξοδος από την πολιτική κρίση στη χώρα αποτελεί η παραίτηση της κυβέρνησης του Ν.Γκρούεφσκι και ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]