Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η πολύ «ξινίλα» στα γερμανικά ΜΜΕ προδίδει νευρικότητα…

Με ένα παράξενο μίγμα επιθετικής διάθεσης, απειλών οικονομικής ασφυξίας και αγανάκτησης απέναντι στους κυβερνητικούς αξιωματούχους που εκπροσωπούν την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (βλ. Γ. Βαρουφάκης), αλλά και θετικών τόνων για την έναρξη ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, που επισκιάζει εν μέρει τη σκληρότατη και ενίοτε υπερβολική κριτική, αντιμετωπίζουν τα γερμανικά ΜΜΕ τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών, δηλαδή μετά το χθεσινό Eurogroup.

Επιτέλους, η Αθήνα άρχισε τώρα σοβαρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα εκτιμούν σήμερα τα περισσότερα γερμανικά ΜΜΕ, δίνοντας στην πλειοψηφία τους έναν θετικό τόνο για τις εξελίξεις. Όπως μετέδωσε ο Παντελής Βαλασόπουλος στο Mega, διευκρινίζουν ότι δεν θα πάρει χρήματα η Αθήνα έως ότου αρχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις μετά από αξιολόγηση των θεσμών.

Ωστόσο, εφημερίδα της Στουτγκάρδης τονίζει σε σχόλιό της ότι η Ελλάδα παίζει ένα βρώμικο παιχνίδι προσπαθώντας να πάρει χρήματα δίχως δεσμεύσεις. «Η κυβέρνηση Τσίπρα πρέπει τώρα να δείξει έργο, στόχος μας είναι η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ αλλά όχι πάση θυσία, την απόφαση θα την πάρει η Αθήνα και όχι το Βερολίνο», είπε ο κ. Ρέμπερκ, υπεύθυνος βουλευτής για θέματα προϋπολογισμού στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα.

Γενικά, ιδιαίτερα βαρύ κλίμα για την Ελλάδα καταγράφεται στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα του Der Spiegel που κάνει λόγο για «ευρωπαϊκή οργή έναντι της Ελλάδας». Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, «η υπομονή των εταίρων έναντι της ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Βαρουφάκη ειδικότερα έχει εξαντληθεί. Και όλα αυτά την ώρα που ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα».

Η κριτική που ασκείται εστιάζει σε δυο κυρίως σημεία: αφενός στο ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, συγκεκριμένα γίνεται λόγος για δύο «χαμένες εβδομάδες», και αφετέρου στις απειλές που διατυπώθηκαν από την ελληνική πλευρά τις τελευταίες μέρες περί κύματος προσφύγων που μπορεί να φτάσει στο Βερολίνο.

Για το τελευταίο ζήτημα μάλιστα τα σημερινά σχόλια του γερμανικού τύπου είναι ιδιαίτερα καυστικά. Για «εκβιαστικές απειλές» κάνει λόγο η Stuttgarter Nachrichten, ενώ από την πλευρά της η Kölner Stadt Anzeiger αναφέρεται σε «εκμετάλλευση της ανέχειας των προσφύγων».

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πλέον υπαρξιακά ζητήματα, καθώς βρίσκεται στο όριο της στάσης πληρωμών», τονίζει η γερμανική Die Zeit. Σύμφωνα με το δημοσίευμα όχι μόνο είναι άπειρη η ελληνική κυβέρνηση στις τεχνικές διαδικασίες αλλά σαν να μην έφτανε αυτό τα στελέχη της δεν είναι καθόλου συνεργάσιμα.

Αναφέρεται επίσης πως η χώρα μας απέρριψε προσφορές για δανεισμό φοροελεγκτών και άλλων ειδικών στα χρηματοοικονομικά από Γερμανία και Γαλλία, ενώ ακόμα και μία επιτροπή ειδικών του αυστριακού υπουργείου οικονομικών, η οποία διατηρεί μακροχρόνιες σχέσεις με τμήματα ελληνικών φορολογικών υπηρεσιών, δεν ήταν ευπρόσδεκτη, γράφει η εφημερίδα.

Πηγή Deutsche Welle


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]