Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής: "Δεν θα υπάρξει κάποια απόφαση για την Ελλάδα"

Αντεπίθεση ΕΕ στον ρωσικό «πόλεμο» προπαγάνδας
Σχέδιο δράσης από τους «28» στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα, καθώς ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η ελληνική κυβερνητική αποστολή έφτασαν στη βελγική πρωτεύουσα νωρίτερα το μεσημέρι για να δώσουν την πολιτική μάχη στην επταμερή και στις κατ' ιδίαν επαφές που πιθανώς θα έχει ο Αλ..Τσίπρας με Μέρκελ και Ολάντ.

Ωστόσο, η γερμανίδα καγκελάριος, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Ντόναλντ Τουσκ έσπευσαν το πρωί να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει κάποια απόφαση για την Ελλάδα.

Την παραπάνω θέση διατύπωσε και προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην αναμένουν καμία απόφαση για την Ελλάδα σήμερα, λέγοντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup και έτσι θα παραμείνει.

«H EE χρειάζεται γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες», δήλωσε ο ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Η ΕΕ χρειάζεται γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες, που θα σέβονται τόσο τη δημοκρατία, όσο και τις Συνθήκες. Ώστε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και να οδηγηθούμε προς την ανάπτυξη» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ καταφέρθηκε εναντίον του σχεδίου να συζητηθούν τα ζητήματα της Ελλάδας στην ευρωζώνη με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, χωρίς τη συμμετοχή του Βελγίου και άλλων μικρότερων κρατών της ένωσης.

«Είναι μια άσχημη μέθοδος», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ο φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Σταμπ εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στην Γαλλία και την Γερμανία για τον χειρισμό του θέματος της Ελλάδας, στη συνάντηση που θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Νωρίτερα προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο ίδιος είπε πως δεν κάνει ψυχοθεραπεία στο ευρώ. Το ευρώ είναι το κοινό μας νόμισμα. Υπάρχουν κοινοί κανόνες που η Ελλάδα πρέπει σεβαστεί».

Την ανάγκη να σεβαστεί η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της υπογράμμισε, κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.
    
Ο κ. Ολάντ τόνισε ότι στη σημερινή συνάντηση για την Ελλάδα πρέπει να επισημανθεί η ανάγκη να γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις και συγκεκριμένα αυτές που απορρέουν από την απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. «Η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι προωθεί τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει και η Ευρώπη πρέπει να διαθέσει στην Ελλάδα τα χρηματοδοτικά μέσα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων» ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος.
    
Επίσης, επισήμανε ότι η χώρα του κάνει τα δέοντα για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ενώ υπενθύμισε ότι υπάρχουν δεσμεύσεις που ισχύουν για όλες τις χώρες.
    
Κληθείς να σχολιάσει το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, ο κ. Ολάντ δήλωσε ότι δεν τον σοκάρει και ότι το ζητούμενο είναι οι πλούσιοι στην Ελλάδα να πληρώνουν φόρους.

Την ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κατά την άφιξή του στη σημερινή συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε την ανάγκη να δράσει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στις Βρυξέλλες και ανάμεσά τους κι εγώ που θέλουμε να βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση κι ειδικά τον ελληνικό λαό όμως χρειαζόμαστε συγκεκριμένες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο Μ. Σουλτς. Επίσης εξέφρασε την ελπίδα «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να μοιράζεται την ίδια άποψη με τους άλλους ηγέτες ως προς το θέμα των μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν σε λύση».

Αισιόδοξος για την έκβαση της σημερινής Συνόδου Κορυφής επί του ελληνικού ζητήματος εμφανίστηκε εξάλλου ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

Προσερχόμενος στη συνάντηση των Σοσιαλιστών, ο αντιπρόεδρος τόνισε πως η Επιτροπή και ειδικότερα ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εργάζονται για εξεύρεση λύσης. Προέτρεψε επίσης τον Αλ. Τσίπρα να διασαφηνίσει ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να προωθήσει.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε ακόμη την επιθυμία «να βρεθεί λύση προς όφελος του ελληνικού λαού» και δήλωσε πεπεισμένος πως «υπάρχει πάντα η δυνατότητα να βρεθεί λύση».

«Η βρετανική οικονομία βρίσκεται σε μια δυνατή πορεία. Η Μεγάλη Βρετανία και η Ελλάδα βρίσκονταν στο ίδιο καράβι πριν από πέντε χρόνια και η διαφορά βρίσκεται στο γεγονός πως λάβαμε δύσκολες αποφάσεις κοιτώντας στη μακροπερίοδο και ο Βρετανικός λαός κόπιασε σημαντικά» δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

«Είμαι αποφασισμένος να μην αναιρέσουμε την πρόοδό μας και άλλα κόμματα στη Βρετανία θέλουν να δανειστούν, να ξοδέψουν και να φορολογήσουν περισσότερο. Θέλω να οικοδομήσουμε σε αυτό και να μην πισωγυρίσουμε» πρόσθεσε.

Η Πρωθυπουργός της Δανίας, Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ρητορική ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο δεν ανήκει στην ΕΕ.

«Η αίσθηση μεταξύ των πολιτικών ηγετών είναι ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες πολιτικοί πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους εδώ. Η μπάλα είναι στο γήπεδό τους» δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Εντα Κένι.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε χρόνο και χώρο και του δόθηκε ώστε να επανέλθει με βιώσιμες και εφαρμόσιμες προτάσεις. Η Ελλάδα πρέπει να προβληματιστεί γιατί ο χρόνος εξαντλείται».

Σχέδιο δράσης για να αποκρούσει τη ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης γύρω από την ουκρανική κρίση θα ετοιμάσει έως τον Ιούνιο η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Ως προς τις κυρώσεις, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η πίεση πρέπει να διατηρηθεί στη Μόσχα έως την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας.

«Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία είναι μέσω της διατήρησης της πίεσης των κυρώσεων στη Ρωσία έως ότου δούμε την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας της Μινσκ» δήλωσε ο Ντοναλντ Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, όπου και θα συζητηθεί το θέμα των κυρώσεων.

Στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων, η ΕΕ καλεί όλες τις πλευρές να εκπληρώσουν άμεσα και στο ακέραιο τις δεσμεύσεις τους που απορρέουν από τη συμφωνία του Μινσκ και υπογραμμίζει την ευθύνη των ρωσικών αρχών ως προς αυτό. Παράλληλα, η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει τη διαδικασία, ιδίως σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα του ΟΑΣΕ να επιτηρήσει και να επαληθεύσει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο Μινσκ.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «28» καλούν επίσης την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι να προετοιμάσει, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σχέδιο δράσης έως τον Ιούνιο για την αντιμετώπιση της ρωσικής εκστρατείας παραπληροφόρησης.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι εκστρατείες παραπληροφόρησης της Ρωσίας και καλούν την Ύπατη Εκπρόσωπο, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη και τους θεσμούς της ΕΕ, να προετοιμάσει έως τον Ιούνιο ένα σχέδιο δράσης στρατηγικής επικοινωνίας για να υποστηριχθεί η ελευθερία του Τύπου. Η δημιουργία μίας ομάδας επικοινωνίας είναι το πρώτο βήμα» επισημαίνεται στο προσχέδιο, το οποίο αναμένεται να υιοθετήσουν οι ηγέτες της ΕΕ.

Ευρωπαϊκή πηγή είχε δηλώσει εντός της εβδομάδας ότι το σχέδιο προβλέπει τη συγκρότηση μίας ομάδας στις Βρυξέλλες, «η οποία θα παρακολουθεί τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, θα εντοπίζει τα κατάφωρα ψεύδη [...] και θα ενημερώνει τα κράτη για να αντιδρούν».

Το σχέδιο αντιμετώπισης της ρωσικής προπαγάνδας συζητείται εδώ και μήνες στην ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο μιντιακός πόλεμος της Ρωσίας όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία.

* Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν, εν τω μεταξύ, την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, κατά την οποία συμφώνησαν ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας πρέπει να συνδεθούν άμεσα με την πλήρη εφαρμογή των όρων της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

«Όσο η Ρωσία συνεχίζει να πυροδοτεί τη βία και την αστάθεια στην Ουκρανία, η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι έτοιμη να αυξήσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για αυτές της τις ενέργειες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Μπάιντεν χαιρέτησε επίσης την απόφαση του ουκρανικού κοινοβουλίου να προσδώσει ειδικό καθεστώς στους αντάρτες που ελέγχουν τις ανατολικές περιοχές της χώρας και να τους επιτρέψει περιορισμένη αυτοδιοίκηση -αλλά μόνο εφόσον διεξαχθούν τοπικές εκλογές σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία, γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή της Μόσχας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]