Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σύρραξη με το Δ' Ράιχ

Στα άκρα η σύγκρουση Ελλαδας με Γερμανία για τις αποζημιώσεις και τη διαπραγμάτευση! Επιμένει η κυβέρνηση και το Βερολίνο δείχνει τα δόντια του 


Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση Αθήνας – Βερολίνου, τόσο για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων όσο και για το ζήτημα της οικονομικής διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε χθες υπό τους σκληρούς όρους της κυβέρνησης Μέρκελ. Η σύγκρουση, μάλιστα, φτάνει στα όρια της σύρραξης, με δεδομένες τη μεγάλη ενόχληση και την έντονη αντίδραση κυρίως του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος συνεχίζει να «πυροβολεί» την ελληνική κυβέρνηση. Το «πολεμικό» κλίμα πυροδοτείται και από δημοσιεύματα των ΜΜΕ, που στηρίζουν με νύχια και με δόντια το Δ' Ράιχ ζητώντας κι άλλο «αίμα» στη φτωχή Ελλάδα!

Οι θέσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της ελληνικής Βουλής για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, αλλά και οι προειδοποιήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου ότι θα συμπαρασταθεί εμπράκτως στα θύματα του Διστόμου φαίνεται ότι προκάλεσαν μεγάλο εκνευρισμό στο Βερολίνο.

Οι Γερμανοί θέλουν με κάθε τρόπο να αποφύγουν κάθε συζήτηση και έφτασαν στο σημείο να προτείνουν στην Ελλάδα να απευθυνθεί στα διεθνή δικαστήρια, δείχνοντας πανικό και αδυναμία.

Εμείς έχουμε αναδείξει εδώ και καιρό το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, ενώ πρόσφατα η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκάλυψε πρώτη ότι οι Γερμανοί οφείλουν στη χώρα μας (με βάση την έκθεση του ΓΛΚ) 311 δισ. ευρώ, ποσό που βγάζει την Ελλάδα από τα αδιέξοδα της μνημονιακής πολιτικής την οποία επέβαλε το Βερολίνο και τη λυτρώνει από την υπόθεση του χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα διεκδικήσει μέχρι τέλους αυτά τα χρήματα και ότι δεν μπορεί η ηθική να είναι «α λα καρτ», προσθέτοντας ότι όπως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, έτσι «οφείλουν να πράξουν όλες οι πλευρές». 

Ο Κοτζιάς

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κ. Κούτρας υπενθύμισε χθες ότι στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Κοτζιά στο Βερολίνο (10/02/2015) και στη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του W. Steinmeier έθεσε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και πρότεινε μάλιστα να δημιουργηθεί κοινή ελληνογερμανική επιτροπή σοφών που θα εξετάσει όλες τις πλευρές του ζητήματος.

O Ν. Κοτζιάς, μάλιστα, το είχε αναφέρει αυτό και στην κοινή συνέντευξη που είχαν δώσει με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης σε συνέντευξή του (Real FM) τόνισε ότι «σε περίπτωση που βρούμε ''τοίχο'' στη Γερμανία, τότε θα προχωρήσουμε στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων». Οπότε η μάχη φουντώνει σε όλα τα επίπεδα και δεν αποκλείεται να επηρεάσει και την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. 

Γιατί ο Σαμαράς δεν πήγε στη συζήτηση της Βουλής;

Ζήτημα ουσίας, όχι απλής ηθικής δικαίωσης, είναι η ανασυγκρότηση της Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, υπογράμμισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, επισημαίνοντας την απουσία του Αντώνη Σαμαρά από τη χθεσινή συζήτηση.

«Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο για την απουσία του κ. Σαμαρά από τη Βουλή... Ηταν μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης να δει ουσιαστικά το ζήτημα της ανασύστασης της επιτροπής... Προκαλεί ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση το ότι ο κ. Σαμαράς απουσίαζε. Απουσίαζε βέβαια και όταν ήταν πρωθυπουργός από τη Βουλή, αλλά αυτή τη στιγμή δεν ξέρω τι φόρτο εργασίας έχει να επικαλεστεί και τι ακριβώς εξυπηρετεί αυτή του η απουσία» σημείωσε η κυρία Σβίγκου. 

Ο Στ. Θεοδωράκης στην υπηρεσία της Μέρκελ

«Κάποιοι ανεγκέφαλοι στήνουν σκηνικό έντασης Ελλάδας – Γερμανίας, και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο». Κι όμως, η φράση αυτή δεν ειπώθηκε από κάποιον Γερμανό πολιτικό, που απευθυνόταν στην Ανγκελα Μέρκελ ή στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά από Ελληνα αρχηγό κόμματος, τον Σταύρο Θεοδωράκη! Μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού, ο κ. Θεοδωράκης προτίμησε να αφιερώσει σχεδόν όλον τον χρόνο του για να νουθετήσει την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο φέρεται στη Γερμανία.

Ο «καλός Γερμανός» κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι «η χώρα έχει ανάγκη από συμμάχους - δεν έχει ανάγκη από εχθρούς» και αναρωτήθηκε: «Γιατί ξαναγυρνάνε στα ίδια και τα ίδια;» Το ότι οι πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο είναι δύο κορυφαία ζητήματα, που δεν έχουν επιλυθεί ούτε στο ελάχιστο, φαίνεται ότι δεν απασχολεί τον κ. Θεοδωράκη. Εμπλέκει, μάλιστα, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας με τα χρωστούμενα της Γερμανίας από τις θηριωδίες της Κατοχής. «Για σκεφθείτε το: Η Ελλάδα, που χρωστάει σε όλους τους λαούς της Ευρώπης, να λέει ότι υπάρχει και άλλος τρόπος να πάρεις τα χρωστούμενα, η... κατάσχεση» είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, σαν να να επρόκειτο για εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Ελληνες ότι «παίζουν με τη φωτιά».

Πηγή εφημ. "δημοκρατία" 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]