Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αποζημιώσεις; Ούτε ευρώ!

Το θέμα των επανορθώ­σεων και των πληρωμών αποζημιώ­σεων έχει κλείσει από πλευράς δικαίου και πολιτικά, δηλώνει χωρίς περιστροφές η καγκελαρία

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Πολύ, πάρα πολύ τους πείραξε τους Γερμανούς η ανακίνηση του θέματος των πολεμικών αποζημιώσεων για τα εγκλήματα και τις κλεψιές που έκαναν οι ναζί στην Ελλάδα στη διάρκεια της Κατοχής. Τους κάνει τεράστια ζημιά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η έμμεση σύνδεση της σημερινής ηγεμονικής Γερμανίας με την αποτυχημένη προηγούμενη απόπειρα του Βερο­λίνου να ηγεμονεύσει στη Γηραιά Ηπειρο πριν από εβδομήντα πέντε χρόνια, με τραγικά αποτελέσματα. 

Πρώτο θέμα το είχε την Πέμπτη η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», η κατεξοχήν εφημερίδα του γερμανικού κατεστημένου. «Το Βερολίνο αρνείται συζήτηση των ελληνικών απαιτήσεων αποζημιώσεων» ήταν ο τίτλος της. «Το θέμα των επανορθώσεων και των πληρωμών αποζημιώσεων έχει κλείσει από πλευράς δικαίου και πολιτικά» δήλωσε χωρίς περιστροφές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της καγκελαρίου. Ακαμπτη η στάση της γερμανικής κυβέρνησης. «Επ' αυτού του θέματος δεν θα διεξαγάγουμε καμία συνομιλία και διαπραγμάτευση με την ελληνική πλευρά» έσπευσε να δηλώσει και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο εκπρόσωπος δηλαδή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος φυσικά δεν ήθελε να φανεί λιγότερο σκληρός από τη Μέρκελ. 

Η γερμανική Αριστερά, το κόμμα Ντι Λίνκε, προσέφερε αμέσως την υποστήριξή του προς την Ελλάδα. Αναφερόμενος στο κατοχικό χρέος του Βερολίνου προς την Αθήνα που προέκυψε λόγω του υποχρεωτικού δανείου που άρπαξαν οι Γερμανοί ναζιστές, ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος Βερντ Ρίξινγκερ δήλωσε: «Δεν παραγράφεται! Είναι ένα δάνειο που πρέπει να αποπληρωθεί». Δεν πρόκειται φυσικά να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ οι Γερμανοί. Περί αυτού δεν έχουμε αυταπάτες. Οχι μόνο δεν αναγνώρισαν την απόφαση του Αρείου Πάγου το έτος 2000, απόφαση που επιδίκαζε σε συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου 28 εκατομμύρια ευρώ, αλλά το 2001 η τότε γερμανική κυβέρ­νη­ση του Σρέντερ την κατήγγειλε ως... «καθαρή παραβίαση του δικαίου». 

Αμαυρώνεται η εικόνα της Γερμανίας όμως σε όλη την Ευρώπη λόγω της στάσης της. Πόσω μάλλον αν ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος όντως φανεί συνεπής σε αυτό που είπε στη Βουλή. Αν δηλαδή υπογράψει την απόφαση του Αρείου Πάγου που επιτρέπει στους συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου να προχωρήσουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων του γερμανικού Δημοσίου στην Ελλάδα! Χάος! 

Από τη μια, σπίτια Ελλήνων να βγαίνουν κατ' απαίτηση των Γερμανών σε πλειστηριασμό από τις ελληνικές τράπεζες που θα τα κατάσχουν, με στόχο να τα παίρνουν «κοψοχρονιά» και Γερμανοί. Από την άλλη, «χρεοκοπημένοι» Ελληνες να προχωρούν σε κατασχέσεις κρατικών ακινήτων της ζάπλουτης Γερμανίας επειδή η κυβέρνηση του Βερολίνου αρνείται να καταβάλει τις χρηματικές ποινές για εγκλήματα που αποφάσισαν τα δικαστήρια! Ξεφτίλα! 

Να πιέσουν τον υπουργό Δικαιο­σύνης προσπαθούν μέσω των εφημερίδων τους οι Γερμανοί. Να τον φοβίσουν. Να του φορτώσουν την ευθύνη μιας ραγδαίας επιδείνωσης των σχέσεων Αθήνας-Βερολίνου. «Ο Παρα­σκευόπουλος θα μπορούσε με μια υπογραφή να παίξει αποφασιστικό ρόλο στη μελλοντική γερμανοελληνική διαφωνία» έγραψε χαρακτηριστικά η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». 

«Ο Παρασκευόπουλος έχει κάνει ήδη καθαρό ότι θέλει να υπογράψει» συνέχισε η ίδια εφημερίδα. «Θα έφτανε έτσι σε νέα βαθμίδα η κλιμάκωση της αναμέτρησης, την οποία στην πραγματικότητα Γερμανοί και Ελληνες οφείλουν στο κοινό τους νόμισμα» πρόσθεσε η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», αγγίζοντας την ουσία του προβλήματος.

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]