Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ώρα να πληρώσουν οι γερμανοί τα χρέη τους στον ελληνικό λαό

Σαφές μήνυμα προς το Βερολίνο έστειλε την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας στην ιστορική ομιλία του στην Ελληνική Βουλή, με αφορμή την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.
Ο πρωθυπουργός σε υψηλούς τόνους ξεκαθάρισε στη γερμανική πλευρά ότι το θέμα των αποζημιώσεων όπως και του κατοχικού δανείου, είναι απαράγραπτο και πάντα στο τραπέζι των διακρατικών συνομιλιών.
Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Κώστας Ήσυχος, αποκάλυπτε ότι στο Πεντάγωνο υπάρχουν 400.000 αρχεία – αποδείξεις για τις θηριωδίες των στρατιωτών της Βέρμαχτ, οι οποίοι λεηλάτησαν τις υποδομές αλλά και τον πολιτιστικό και αρχαιολογικό θησαυρό της χώρας, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, προανήγγειλε εφαρμογή της απόφασης του Αρείου Πάγου για τις αποζημιώσεις των θυμάτων του Διστόμου.
Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε σκλήρυνση της στάσης της προς το Βερολίνο με αιχμή του δόρατος τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις της Γερμανίας προς τη χώρα μας, συνδέοντας το ζήτημα με τις τωρινές δεσμεύσεις της Ελλάδας.
«Κι όπως εμείς δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας, έτσι οφείλουν να πράξουν και όλες οι πλευρές. Γιατί η ηθική δεν μπορεί να είναι αλά καρτ», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή στον λόγο του πρωθυπουργού.

Με λόγια που δεν έχουν ακουστεί ξανά από στόμα Έλληνα πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε στην Καγκελάριο Μέρκελ, στον Σόιμπλε, στον Σουλτε και τον Γκάμπριελ, στον Στάινμάγερ, στους «δημοσιογράφους» της Bild και του ARD, στους συμπατριώτες τους που επιχείρησαν να τρομοκρατήσουν τους ιδιοκτήτες του ελληνικού εστιατορίου «Πλάτων», ότι υπάρχει ένα ανεκπλήρωτο χρέος της χώρας τους προς τη δική μας, το οποίο φροντίζουν να «ξεχνούν» όποτε θέλουν να κουνήσουν το δάχτυλο στους έλληνες αξιωματούχους.

«Απέναντι σε ένα ηθικολογικό τόνο που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια στη δημόσια συζήτηση στην Ευρώπη, εμείς δεν επιλέγουμε ούτε τη θέση του μαθητή που σκύβει το κεφάλι και χαμηλώνει τα μάτια απέναντι στην αφ’ υψηλού ηθική διδασκαλία, αλλά ούτε διεκδικούμε τη θέση του ηθικοδιδασκάλου, που κουνά επιτιμητικά το δάχτυλό του απέναντι στον υποτιθέμενο αμαρτωλό, ζητώντας του να πληρώσει για τις αμαρτίες του. Αντίθετα, επιλέγουμε τον δρόμο της διαπραγμάτευσης και του διαλόγου, της αλληλοκατανόησης και της δικαιοσύνης. Δεν κάνουμε εδώ θεοδικία, αλλά την ίδια στιγμή δεν παραιτούμαστε και από τις απαράγραπτες αξιώσεις μας. Δεν κάνουμε μαθήματα ηθικής, αλλά δεν δεχόμαστε και μαθήματα ηθικής», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Εγκλήματα που έχουν αφήσει ανοιχτές πληγές
Με χρυσή ευκαιρία την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ξεκάθαρα τόσο το πλαίσιο των διεκδικήσεων όσο και την ηθική υποχρέωση του Βερολίνου να σταματήσει να κωφεύει.
«Η Γερμανία, παρά τα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ και των χιτλερικών ορδών που κατέκαψαν τον κόσμο, παρά το ολοκληρωτικό κακό του Ολοκαυτώματος, ωφελήθηκε –και ορθώς ωφελήθηκε- από σειρά παρεμβάσεων. Με κυριότερες τη διαγραφή του χρέους της από τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο με τη Σύμβαση του Λονδίνου το 1953 και, φυσικά, με τα τεράστια ποσά που εκταμιεύτηκαν από τους συμμάχους για την ανοικοδόμησή της. Η σύμβαση όμως του Λονδίνου αναγνωρίζει ταυτόχρονα ότι απομένουν οι τελικές γερμανικές αποζημιώσεις για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίες θα έπρεπε να διευθετηθούν με την τελική Συνθήκη Ειρήνης, που δεν υπογράφτηκε μέχρι το 1990 εξαιτίας της διχοτόμησης της Γερμανίας.
Η επανένωση των δύο Γερμανιών δημιούργησε τις αναγκαίες νομικές και πολιτικές προϋποθέσεις για την επίλυση του ζητήματος, αλλά οι γερμανικές κυβερνήσεις από τότε και στο εξής επέλεξαν τη σιωπή, τα νομικά τεχνάσματα, την αναβολή και την παρέλκυση. Είναι άραγε ηθική αυτή η στάση;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, για να προχωρήσει στη συνέχεια σε διευκρινήσεις για το ποιο κομμάτι του διμερούς ζητήματος λύθηκε το 1960.
«Όταν η Γερμανία αποδέχεται έστω να τοποθετηθεί το ζήτημα των οφειλών της προς την Ελλάδα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επικαλείται τη Διμερή μας Συμφωνία του 1960. Τότε, που με δική της πρωτοβουλία κατέβαλε 115 εκατομμύρια μάρκα ως αποζημιώσεις και το τότε Βασίλειο της Ελλάδας αναγνώρισε ότι δεν έχει περαιτέρω αξιώσεις. Η συμφωνία όμως αυτή δεν αφορούσε αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστη η χώρα, αλλά αποζημιώσεις για τα θύματα του ναζισμού στην Ελλάδα. Και, φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν αφορούσε ούτε το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, αλλά ούτε και αξιώσεις για αποζημίωση εξαιτίας εγκλημάτων πολέμου, εξαιτίας της σχεδόν ολικής καταστροφής των υποδομών της χώρας, αλλά και της διάλυσης της οικονομίας της κατά τη διάρκεια του πολέμου και της Κατοχής. Όλα αυτά γνωρίζω ότι είναι ταυτόχρονα εξαιρετικά τεχνικά αλλά και εξαιρετικά ευαίσθητα ζητήματα και ίσως δεν είναι αυτός ο χώρος και ο χρόνος για να επεκταθώ. Οι αναγκαίες διευκρινήσεις και η τεχνική επεξεργασία δεν θα γίνει από εμένα, αλλά από ειδικούς, Νομικούς και ιστορικούς».

Ο πρωθυπουργός έκλεισε τη σημαντική ομιλία του δείχνοντας ότι θα μείνει ανυποχώρητος και θα εργαστεί αποφασιστικά για να κλείσει το ζήτημα.
«Η Ελληνική κυβέρνηση θα εργαστεί άοκνα ώστε να τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της. Αλλά ταυτόχρονα θα εργαστεί ώστε να τηρηθούν όλες οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις προς την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό. Κι όπως εμείς δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας, έτσι οφείλουν να πράξουν και όλες οι πλευρές. Γιατί η ηθική δεν μπορεί να είναι αλα καρτ».

Απόφαση για ρήξη
Τη σκυτάλη πήραν ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο υπουργός Δικαιοσύνης. «Υπάρχουν 400.000 έγγραφα στα ιστορικά αρχεία των Ενόπλων Δυνάμεων και αφορούν στα ημερολόγια της Βέρμαχτ την περίοδο 1941-44 στην Ελλάδα», είπε ο κ. Ησυχος, τονίζοντας ότι τα έγγραφα αυτά αποδεικνύουν παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές κατά την περίοδο 1941-44, εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων και ορυκτών, καταστροφές ιστορικών μνημείων και υποδομών. Ο ίδιος προανήγγειλε, μάλιστα, προσφυγή στην UNESCO προκειμένου να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς.

«Θα εφαρμόσουμε την απόφαση του Αρείου Πάγου για τις αποζημιώσεις από τη ναζιστική θηριωδία στο Δίστομο και θα προχωρήσουμε σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του Γερμανικού Δημοσίου», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος. Αξίζει να σημειωθεί πως η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού κράτους είχε απειληθεί και το 2000, όταν το Πολυμελές Πρωτοδικείο Λειβαδιάς επιδίκασε 28 εκατομμύρια ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου. Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Σταθόπουλος, είχε υπογράψει την απόφαση και δικαστικός επιμελητής την είχε επιδώσει στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Η απόφαση αναιρέθηκε λίγες ημέρες αργότερα και μετά τη γερμανική έγκριση στην ελληνική είσοδο στην ΟΝΕ…

Τα δεδομένα δείχνουν κλιμάκωση της σύγκρουσης Αθήνας – Βερολίνου. Η ενορχηστρωμένη επίθεση της Γερμανίας και των δορυφόρων της σε βάρος της χώρας μας, οι απόπειρες ταπείνωσης της ελληνικής κυβέρνησης και των Ελλήνων με φόντο την ρημαγμένη οικονομία, την περαιτέρω διόγκωση του χρέους, την υψηλότατη ανεργία και την κατακρήμνιση του ΑΕΠ, πάντως, δεν έμειναν χωρίς απάντηση. Αν όντως επικρατήσει το σενάριο της ρήξης, η ελληνική πλευρά φαίνεται αποφασισμένη να προσφύγει στα Διεθνή Δικαστήρια για το ζήτημα των γερμανικών οφειλών. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις για ανάθεση της υπόθεσης σε διεθνή εταιρεία νομικών συμβούλων.

Πηγή περιοδικό «Επίκαιρα», τεύχος 280



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]