Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το δίλημμα είναι αυτό: Εντός ή εκτός του ευρώ

Γράφει ο Τάσος Παπαδόπουλος

Οι ευρωπαίοι δηλώνουν σε όλους τους τόνους, ότι δεν μπλοφάρουν και καλούν την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει συγκεκριμένα και κοστολογημένα μέτρα, προκειμένου να ανοίξουν οι κλειστές χρηματοδοτικές στρόφιγγες των ευρωπαϊκών ταμείων, για να αποφύγει η Ελλάδα την διαφαινόμενη χρηματοδοτική ασφυξία.

Στο εσωτερικό μέτωπο, το μεταναστευτικό βρέθηκε στην πρώτη γραμμή πυρός με αφορμή την περίφημη εγκύκλιο του υποστράτηγου εν αποστρατεία πλέον, που άνοιγε τις πύλες του «παραδείσου» σε χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται ή πρόκειται να έρθουν στη χώρα μας.

Τα κακά μαντάτα σε ότι αφορά την χρηματοδοτική στρόφιγγα ήρθαν από την Λευκωσία και τον Μάριο Ντράγκι. Εξάντλησε μια ολόκληρη συνέντευξη, μετά την συνάντηση των τραπεζιτών του Eurogroup, με μοναδικό σχεδόν θέμα την Ελλάδα. Επικαλούμενος νόμους και προφήτες, που διέπουν την ΕΚΤ, είπε πολλά όχι που αφορούν πηγές χρηματοδότησης της χώρας μας.

Δόθηκαν μόλις 500 εκατομμύρια στις ελληνικές τράπεζες για ενίσχυση της ρευστότητας τους, αντί των 2 δις που ζητήθηκαν. Μολονότι η εκροή ρευστού από τις ελληνικές τράπεζες έχει ανακοπεί τις τελευταίες ημέρες, εν τούτοις η ρευστότητα των τριών δις που διαθέτουν, είναι οριακή και κάθε περαιτέρω αναταραχή, παρά τις διαψεύσεις Στουρνάρα, μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων.

Όμως ο Ντράγκι δεν περιορίστηκε σε μια και μόνη άρνηση, είπε όχι στην αύξηση του ορίου εντόκων γραμματίων, το ελληνικό αίτημα ήταν για 8 δις, αρνήθηκε να δεχθεί ως εγγύηση ελληνικά ομόλογα απ όπου η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει ρευστό και τέλος δεν δέχεται να αγοράσει η ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα αν δεν υπάρξουν χειροπιαστές μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα απέκλεισε την Ελλάδα από την χρηματοδότηση για την ανάπτυξη του 1,2 τρις, που θα αρχίσει στις αρχές του καλοκαιριού, με 60 δις ρευστότητα που θα δίνονται ανά μήνα και επί 20 μήνες, ενώ επιμένει ότι δεν επιστρέφει το 1,9 δις των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.

Την ίδια ώρα οι υποχρεώσεις τρέχουν. Στα 22,7 δις υπολογίζονται οι ελληνικές υποχρεώσεις για το 2015. Τον μήνα αυτό θα χρειαστούν 2,5 δις , ενώ το καυτό καλοκαίρι, Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, οι υποχρεώσεις ανέρχονται σε 11,5 δις.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι όταν έκανε τις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup ο Γ. Βαρουφάκης, δήλωνε σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται τα 7,2 δις της τελευταίας δόσης γιατί μας έχουν μετατρέψει σε εξαρτημένη χώρα. Τώρα μας λέει ότι υπάρχει plan B για την χρηματοδότηση της χώρας χωρίς να εξηγεί περί τίνος προκειται.

Βεβαίως αν το plan B έχει να κάνει με την αφαίμαξη ασφαλιστικών ταμείων και νοσοκομείων για να βρεθούν τα 1,4 δις των δόσεων του Μαρτίου, τότε το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό, μια και μετά το ξύρισμα δεν θα υπάρχει τρίχα ρευστού στα κρατικά ταμεία.

Το αρνητικό κλίμα εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας εντείνεται μια και οι ευρωπαίοι πιέζουν για εξειδίκευση των μέτρων και ο Γιούνκερ αρνούμενος να δεχθεί τον Τσίπρα πριν από το Eurogroup, πράγμα που σημαίνει ότι τον παρέπεμψε να βρει άκρες σε τεχνοκρατικό και όχι σε πολιτικό επίπεδο.

Η παρουσία στις Βρυξέλες και του Γ. Δραγασάκη την Δευτέρα, δείχνει από την μια δυσπιστία του Μαξίμου στο πρόσωπο του Γ. Βαρουφάκη και από την άλλη, την δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η ελληνική πλευρά με προφανή αίτιο την δημιουργική ασάφεια της συμφωνίας, που είχε σαν αποτέλεσμα διαφορετικές αναγνώσεις από Ελλάδα και ευρωπαίους εταίρους.

Είναι προφανές ότι το κρυφτούλι με τους θεσμούς, βλέπε τρόικα και οι δηλώσεις για ΦΠΑ σε κάποιο ασήμαντο προϊόν ή υπηρεσία, είναι κόλπα που θα περάσουν ανώδυνα και δεν περνούν στους ευρωπαίους που θέλουν χειροπιαστά αποτελέσματα τα οποία εντοπίζουν στις αποκρατικοποιήσεις και σε κινήσεις που ουδόλως διαφέρουν από αυτές που ζητούσαν και ως ένα βαθμό πέτυχαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Οι δρόμοι στην προκειμένη περίπτωση είναι δύο. Ή τα σπάμε και παίρνουμε τον δικό μας δρόμο, που οδηγεί στην έξοδο από το ευρώ ή τα βρίσκουμε ακολουθώντας τον δρόμο της Ιρλανδίας , Πορτογαλίας, αλλά και Κύπρου, που ετοιμάζεται κι αυτή με τη σειρά της να βγει από το μνημόνιο νωρίτερα και μάλιστα εντός του έτους.

Τώρα θα πει κανείς ότι η εντολή του λαού με την ψήφο του, στις 25 Ιανουαρίου ήταν εφαρμογή του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ, εντός του ευρώ.

Όμως όπως όλα δείχνουν τα δύο αυτά δεν συμβαδίζουν και δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Η επάνοδος στη δραχμή δεν σημαίνει ούτε ευημερία, ούτε ανάπτυξη. Σημαίνει νέο πόνο και αίμα όπως άλλωστε έχει αναφέρει στο παρελθόν ο Γ. Βαρουφάκης. Όσο για την αξιοπρέπεια που κερδίσαμε κατά πολλούς, είναι ένα θέμα που αξίζει να το δούμε δηλ. αν οι πολίτες ενστερνίζονται την άποψη Βαρουφάκη ότι οι Έλληνες προτιμούν την αξιοπρέπεια από τα χρήματα και την δουλειά. Τώρα μένει να απαντηθεί και ένα άλλο ερώτημα, κατά πόσον ο άνεργος και άφραγκος μπορεί να σταθεί όρθιος και να διατηρήσει την αξιοπρέπεια του…

Πηγή
Επικοινωνία με τον συντάκτη
tpapadopoulos@aol.com



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]