Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Stratfor: Ελλάδα και Ευρώπη διαπραγματεύονται το μέλλον τους


Την Τετάρτη, νέος Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης συναντήθηκε με τον Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Πρόεδρος Mario Draghi. Την Πέμπτη, θα συναντηθεί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οι συναντήσεις αυτές είναι μέρος του γύρου της Ευρώπης που κάνει ο Βαρουφάκης – συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου, του Παρισιού, της Ρώμης, της Φρανκφούρτης και του Βερολίνου – που έχουν αναληφθεί από το Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, γνωστό ως ΣΥΡΙΖΑ, κέρδισε τις γενικές εκλογές στην Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου. 

Πηγή: STRATFOR
Greece and Europe Begin Bargaining For Their Future


Ο Ντράγκι φαίνεται να είναι ο πιο σημαντικός συνομιλητής της Ελλάδας. Αν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωζώνη κατέχουν την πλειοψηφία των ομολόγων της Ελλάδας, είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η οποία έχει τη δύναμη να οδηγήσει στην κατάρρευση την ελληνική οικονομία αρνούμενη στις τράπεζές της βοήθεια ρευστότητας. Παρόλα αυτά, η συνάντηση την Πέμπτη με τον Σόιμπλε είναι πιθανό να αποδειχθεί πιο καθοριστική. 

Το ιστορικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να απειλεί τα κράτη μέλη με οικονομική κατάρρευση, εάν δεν συμμορφωθούν με τα προγράμματα διάσωσης είναι πολύ γνωστό. Η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Κύπρος έλαβαν επιστολές για το σκοπό αυτό σε ευαίσθητες στιγμές στην πρόσφατη ιστορία τους και κάθε μία αποφάσισε να μην αποκαλύψουν την μπλόφα της τράπεζας.

Μερικές φορές ξεχνάμε όμως, ότι η τράπεζα δεν ενεργεί μονομερώς σε αυτές τις καταστάσεις. Αν ο Ντράγκι απειλήσει την Ελλάδα με παρόμοιο τρόπο και στη συνέχεια ακολουθήσει κατευθείαν με την απειλή του να καταρρεύσει την ελληνική οικονομία, τελικά, οδηγώντας σε μια ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη – που θα μπορούσε να αποσυνθέσει το σύνολο της Ένωσης – η ιστορία δεν θα δει ευνοϊκά τον μη εκλεγμένο κεντρικό τραπεζίτη που οδήγησε σε κατάρρευση το Ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Ως εκ τούτου, είναι μόνο με την υποστήριξη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να λειτουργεί τόσο επιθετικά. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση στις 11 Φεβρουαρίου, και οι αρχηγοί των κρατών θα συναντηθούν την επόμενη μέρα. Το μέλλον της Ελλάδα – και της Ευρώπης – θα αποφασιστεί στις συνεδριάσεις αυτές. 

Σε αυτές τις διεθνείς διαβουλεύσεις, η Γερμανία θα δώσει τον τόνο. Δεν είναι μόνο στην Ευρώπη ο νούμερο ένα δανειστής, που έχει να χάσει τα περισσότερα σε οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, αλλά είναι επίσης ο επικεφαλής εκπρόσωπος του status quo κατά του οποίου η Ελλάδα επαναστατεί. Άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη μπορεί να βρουν όσα λέει ο Βαρουφάκης για έναν κόσμο μετά τη λιτότητα, ελκυστική. Ωστόσο, ο ίδιος δεν τους έχει πείσει να συνδέσουν τη μοίρα τους με τη νέα ελληνική κυβέρνηση στην επικείμενη σύγκρουση.

Ωστόσο, ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, θα αντιμετωπίσει το ισπανικό αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ, τους Podemos, στις γενικές εκλογές ορισμένες για το τέλος του 2015. Οι παραχωρήσεις που γίνονται στην Ελλάδα θα ενισχύσουν την υποστήριξη για τον αντίπαλό του. Οι κυβερνήσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, οι πληθυσμοί των οποίων έχουν επίσης υποφέρει στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων λιτότητας, θα είναι επίσης δύσπιστοι όσον αφορά μια νίκη των Ελλήνων, καθώς αυτό θα μπορούσε να αποδείξει ότι υπέφεραν χωρίς λόγο.

Η Γαλλία και η Ιταλία είναι οι δύο πιθανότεροι σύμμαχοι για την Ελλάδα, γεγονός που εξηγεί γιατί ο Βαρουφάκης τους επισκέφθηκε πριν τη Γερμανία κατά την ευρωπαϊκή περιοδεία του. Ωστόσο, ούτε η Γαλλία ούτε η Ιταλία έχουν δείξει ακόμη δημοσίως προθυμία να πάνε κόντρα στη Γερμανία σχετικά με το θέμα της Ελλάδα.

Η Γερμανία και οι διαπραγματευτικές θέσεις της Ελλάδας βρίσκονται στα δύο άκρα μιας κλίμακας. Στο ένα άκρο, η Γερμανία θα ήθελε να δει μια συνέχιση του status quo – για την Ελλάδα να επεκτείνει το πρόγραμμα διάσωσης της, να συνεχίσει να προβαίνει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και να εξοφλήσει το χρέος της σε βάθος χρόνου.

Στο άλλο άκρο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε να αντιστρέψει τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, να αυξήσει τις δαπάνες και να διαγράψει μέρος του χρέους της (αν και Βαρουφάκης έχει οπισθοχωρήσει από αυτό το τελευταίο αίτημα). Εάν οι δύο πλευρές δεν μπορούν να βρουν μια συμβιβαστική λύση κάπου κατά μήκος αυτής της κλίμακας, μια ελληνική έξοδος (κοινώς αναφέρεται ως «Grexit») είναι αναπόφευκτη. Ο Βαρουφάκης, οικονομολόγος έμπειρος στη θεωρία παιγνίων, θα πρέπει να είναι καλά εξοπλισμένος για να περιηγηθείτε τα ύδατα αυτά.

Σύμφωνα με τη γραμμή του κόμματος, η γερμανική θέση είναι απλή: Αν η Ελλάδα θέλει να φύγει, αφήστε τη να φύγει. Ένας Γερμανός οικονομολόγος [μιλώντας] στο «Today Show» του BBC το πρωί της Τετάρτης, περιέγραψε την Ελλάδα ως ένα άτομο που στέκεται σε μια στέγη και απειλεί να πηδήξει, με τη Γερμανία ως περαστικό που προσφέρεται να το βοηθήσει στα προβλήματά του. Ωστόσο, η περιγραφή αυτή αγνοεί ότι ο περαστικός είναι δεμένος με τον πιθανό αυτόχειρα και είναι πιθανό να υποστεί σημαντική ζημία εάν ο άνθρωπος πηδήξει. 

Ένα Grexit θα πλήξει και τις δύο πλευρές, ιδιαίτερα αν, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η Ελλάδα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς επίσης και την Ευρωζώνη. Η Ελλάδα θα χάσει ισχυρό νόμισμα, τη σχετικά φθηνή της πρόσβαση στον δανεισμό, την πρόσβαση στην ελεύθερη αγορά, το Ευρωπαϊκό ταμείο Συνοχής και πολύ περισσότερα. Ένα Grexit θα δημιουργήσει επίσης έναν μηχανισμό για την έξοδο από την Ευρωζώνη, που θα κάνει την όλη δομή λιγότερο σταθερή. 

Επιπλέον, η Ελλάδα πάντα απαιτούνταν να έχει ένα μεγάλο ευεργέτη, προκειμένου να λειτουργήσει. Εάν η Ευρώπη πετάξει έξω την Ελλάδα, οι Έλληνες θα μπορούσαν να στραφούν προς τη Ρωσία για οικονομική στήριξη. Το ποσό των χρημάτων που η Ρωσία θα έχουν στη διάθεσή τους για τέτοιου είδους στήριξη είναι αμφισβητήσιμο, αλλά ανεξάρτητα από αυτό, η προοπτική της Ρωσίας να κερδίσει επιρροή στην πίσω αυλή της Ευρώπης δεν θα ήταν ευπρόσδεκτη.

Και οι δύο πλευρές αναζητούν μια λύση, και κανείς δεν θέλει να δει Grexit που θα έρθει εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν. Όπως ο Βαρουφάκης γνωρίζει, αυτή είναι μια ελπιδοφόρα βάση για τις διαπραγματεύσεις. Στα χαρτιά, η Γερμανία έχει το πάνω χέρι σε αυτό το στάδιο. Μέχρι στιγμής, έχει την υποστήριξη των μελών της Ευρώπης και κάποια επιρροή σε διάφορα εργαλεία που θα μπορούσαν να πλήξουν την ελληνική οικονομία, και υπερασπίζεται το στάτους κβο, η οποία είναι πάντα μια ισχυρότερη θέση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Αλλά όπως και με κάθε διαπραγμάτευση, οι δύο πλευρές θα υπαναχωρήσουν από τη θέση τους τελικά. Οι Ευρωπαίοι πιθανότατα θα παίξουν για να κερδίσουν χρόνο, διαπραγματευόμενοι παράταση της διάσωσης στην Ελλάδα σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση στην ελληνικής κυβέρνηση κάποιες παραχωρήσεις πραγματοποίησης δαπανών.

Εάν η συμφωνία κινηθεί υπερβολικά προς όφελος των Ευρωπαίων, η αντιπαράθεση θα ξαναρχίσει. Αν οι Έλληνες πετύχουν τα περισσότερα από όσα ζητούν, η επίδραση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αποδειχθεί μεταδοτική, με τους ομολόγους τους σε άλλες χώρες οφειλέτες θα κάνουν ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Η κατάσταση έχει οριστεί: Οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Ευρώπης είναι έτοιμες να ξεκινήσουν.

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]