Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Osborne: Ο μεγαλύτερος παγκόσμιος κίνδυνος η κόντρα Ελλάδας - ΕΕ

Της Δήμητρας Καδδά

Στον απόηχο της χθεσινής προαναγγελίας του Γάλλου ομολόγου του Michel Sapin για «νέο συμβόλαιο» με την Ελλάδα, της στήριξης στο αίτημα κατάργησης της τρόικα με επιμονή όμως στους θεσμούς της ΕΕ, ο ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης, έχει σήμερα δύο κρίσιμα ραντεβού στο Λονδίνο, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του για επαφές στην Ευρώπη. Αύριο συναντάται με τον Ιταλό ομόλογό του Pier Carlo Padoan, ενώ χθες αποκάλυψε ότι ήδη υπάρχει επικοινωνία με τους κ.κ Σόιμπλε, Ντράγκι, με στελέχη του ΔΝΤ, ενώ προετοιμάζονται συναντήσεις και με άλλους ΥΠΟΙΚ.

Osborne: Επικίνδυνη η αντιπαράθεση Ελλάδας-ευρωζώνης για το χρέος
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών George Osborne δήλωσε σήμερα μετά από την συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Γ. Βαρουφάκη, ότι μια αντιπαράθεση μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος, εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς στον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία.

«Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση, και είναι σαφές ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη είναι το μεγαλύτερο ρίσκο για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο George Osborne.

«Κάλεσα τον Έλληνα υπουργό να δράσει υπεύθυνα αλλά είναι επίσης σημαντικό η ευρωζώνη να έχει ένα καλύτερο σχέδιο για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Είναι μια αυξανόμενη απειλή για την βρετανική οικονομία. Και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι στην Ευρώπη, όπως και στη Βρετανία, επιλέγουμε την τάξη αντί του χάους».

«Η συνάντηση του Βρετανού υπουργού Οικονομικών με τον Έλληνα ομόλογό του διεξήχθη σε πολύ καλό και εποικοδομητικό κλίμα» ανέφερε πηγή του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγο μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών των δύο ανδρών. Σύμφωνα με πηγή του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, η χρονική συγκυρία της συνάντησης είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς η Βρετανία εδώ και πολύ καιρό αναζητεί συμμάχους εντός της ΕΕ μια και επιθυμεί την αλλαγή συνθηκών της Ένωσης με στόχο την χαλάρωση των δεσμεύσεων που έχει το Λονδίνο έναντι των Βρυξελλών. «Έτσι λοιπόν είναι μια πολύ καλή ευκαιρία και για την Μεγάλη Βρετανία να συμμαχήσει με ένα ακόμη κράτος της ΕΕ για ριζικές αλλαγές, μέσα στην Ένωση», ανέφερε η εν λόγω πηγή.

Πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση
Ο ΥΠΟΙΚ αποτελεί τον ένα μοχλό μίας πολυπεπίπεδης διαπραγμάτευσης που ξεδιπλώνεται τα τελευταία 24ωρα, και οι συντήσεις του, στρώνουν» το «χαλί» για τις πρωθυπουργικές επαφές που ξεκινούν από σήμερα.

Η κυβέρνηση, όπως φάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις των κ.κ. Γ Δραγασάκη και Γ Βαρουφάκη ζητά χρόνο 4- 6 εβδομάδων για παρουσίαση των τελικών θέσεων, σχέδιο γέφυρα έως και τον Μάιο με στόχο τότε και εν όψει των μεγάλων χρηματοδοτικών αναγκών του Ιουνίου- Ιουλίου να αποφασιστεί το νέο 4ετές Μεσοπρόθεσμο με έμφαση σε βαθιές μεταρρυθμίσεις αλλά με πολύ πιο ελαστικούς δημοσιονομικοούς όρους μικρών πλεονασμάτων που φέρεται ότι θα αποτελέσουν – μαζί με το ζήτημα χρέος- το βασικό σημείο διαξιφισμών με τους δανειστές το επόμενο διάστημα.

Το new deal στο Λονδίνο
Η πρόταση για «new deal» - νέα συμφωνία που ακούστηκε χθες και από τα χείλη του Γάλλου ΥΠΟΙΚ, μεταφέρεται σήμερα στις συναντήσεις στο Λονδίνο που θα έχει ο κ Βαρουφάκης μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στόχος «η έναρξη στενής συνεργασίας των δύο χωρών όσον αφορά θέματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος».

Κρίσιμη θεωρείται και η αποτύπωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ στην συνάντηση που θα έχει στο City με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα. Θα είναι η πρώτη συνάντηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μετά την παρουσίαση των θέσεων του προεκλογικά από τους κ.κ. Σταθάκη και Μηλιό.

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης έγινε καθαρότερη χθες από τις δηλώσεις του Αντοιπροέδρου Γ. Δραγασάκη στο Mega όπου δεν έκρυψε την προσδοκία για πιθανή συμφωνία στην συνάντηση του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με τον Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιουγκέρ την Τετάρτη για έναν οδικό χάρτης για το μέλλον. Αναφέρθηκε σε πολιτική συμφωνία που μπορεί να κάνει περιττή την τεχνική παράταση έως ότου υπάρξει- τέλη Μαίου προσδιόρισε το χρόνο- η νέα συμφωνία. Παραδέχτηκε –πάντως, ότι υπάρχουν και διαφωνίες στην Ευρώπη, ότι κάποιοι «δεν αποδέχονται την πρότασή μας»

Λίγη ώρα πριν, ο κ. Βαρουφάκης είχε ολοκληρώσει την συνέντευξή του με τον Michel Sapin η οποία δεν θύμιζε τις αντίστοιχες δηλώσεις την Παρασκευή με τον επικεφαλής του Eurogroup στην Αθήνα. Προανήγγειλε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ ένα «νέο συμβόλαιο» με την Ελλάδα, μετέφερε την κατανόηση της Γαλλίας για τη δυσφορία Αθήνας στην έννοια της τρόικας, επιμένοντας όμως στον σεβασμό στις θεσμούς της ΕΕ.

Ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ προανήγγειλε την ανακοίνωση των αναλυτικών θέσεων – πρότασης της Αθήνας στις επόμενες 4- 6 εβδομάδες, ζητώντας χρόνο και συνδρομή για την κάλυψη των υποχρεώσεων έως την τελική συμφωνία που προσδιόρισε έως τον Ιούνιο – Ιούλιο όταν θα υπάρχουν μεγάλες λήξεις.

«Δεν πιστεύω ότι κανένας έχει την ηθική δικαιοδοσία να ζητά βοήθεια χωρίς κάποια εποπτεία» είπε ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ Ο κος Βαρουφάκης είπε ότι η Ελλάδα έλαβε πολλά χρήματα που όδευσαν όμως στην μαύρη τρύπα του μη βιώσιμου χρέους. Δεν αναφέρθηκε στην λέξη «κούρεμα», αλλά έκανε λόγο για επανεκκίνηση της χώρας «δεν θα ήταν υπέροχο να συνδέονται οι αποπληρωμές του χρέους με την ανάπτυξη; Για να πάρουν όλοι τα χρήματά τους πίσω;» ρώτησε.

Ο κος Βαρουφάκης για την πρόσβαση στην έκτακτη χρηματοδότηση του ELA ανέφερε ότι η νομισματική ένωση είναι αμετάκλητη, αναφερόμενος στα λόγια του κ Ντράγκι που χαρακτήρισε ως «σοφά λόγια, φάρος για εμάς». Είπε ότι η παροχή έκτακτης ρευστότητας είναι δουλειά της ΕΚΤ και δική μας δουλειά είναι να διασφαλίζουμε ότι θα υπάρχει συμφωνία με την Κομισιόν.

Πηγή Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]