Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Bloomberg: Ανάγκη συμβιβασμού - Διακυβεύεται το μέλλον του ευρώ

«Στην ουσία, ο Σόιμπλε λέει στην Αθήνα ότι τίποτα δεν αρκεί εκτός από μια παράδοση άνευ όρων. Τι πρέπει να συμπεράνουν από αυτό οι Έλληνες ψηφοφόροι;»

Να προχωρήσουν σε συμφωνία με την Ελλάδα καλεί τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης το πρακτορείο Bloomberg, ενόψει και της συνεδρίασης του έκτακτου Eurogroup, προειδοποιώντας ότι διακυβεύεται το μέλλον του ευρώ. Tο άρθρο εκτιμά πως η Αθήνα έχει προβεί σε υποχωρήσεις, και η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτές. «Εάν αρνηθεί να το κάνει και ως αποτέλεσμα, καταρρεύσει το ευρωσύστημα, θα πρέπει να εξηγήσει τη στάση της», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης θα βρεθεί αντιμέτωπος όχι μόνο με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «το πιο σημαντικό είναι η θέληση των δυο πλευρών να καταλήξουν σε συμφωνία, και μέχρι στιγμής τα σημάδια προς αυτή την κατεύθυνση είναι περιορισμένα».

Το Bloomberg εκτιμά, πως ο νέος υπουργός Οικονομικών ήδη έχει πιο μετριοπαθή στάση, λέγοντας ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί άμεση διαγραφή χρέους, αλλά αναδιάρθρωση, ενώ παράλληλα τονίζει ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις στο τρέχον πρόγραμμα θα παραμείνουν.

«Οι προτάσεις αυτές δεν είναι τόσο κακές. Στην πραγματικότητα, έχουν λογική. Πλέον αναγνωρίζεται από πολλούς ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας έχει αποτύχει: Επέβαλε υπερβολική λιτότητα, έπληξε την οικονομία και ως εκ τούτου, απέτυχε να θέσει υπό έλεγχο το δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ. Είτε έχει δίκιο είτε άδικο, η μετριοπαθέστερη θέση της Αθήνας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί τουλάχιστον ως βάση για διαπραγματεύσεις» σημειώνεται στο δημοσίευμα.

«Ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ιδιαίτερα η Γερμανία, αρνούνται να διαπραγματευτούν, εστιάζοντας στη δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι "εάν η Ελλάδα δεν θέλει την τελευταία δόση του προγράμματος διάσωσης, τότε όλα τελειώνουν". Στην ουσία, ο Σόιμπλε λέει στην Αθήνα ότι τίποτα δεν αρκεί εκτός από μια παράδοση άνευ όρων. Τι πρέπει να συμπεράνουν από αυτό οι Έλληνες ψηφοφόροι; Εάν η Ελλάδα αρνηθεί τη γερμανική πρόταση του εθνικού εξευτελισμού και οι υπόλοιπες κυβερνήσεις ακολουθήσουν την απειλή του Σόιμπλε, η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή από τη χρεοκοπία και, κατά πάσα πιθανότητα, την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων ως πρελούδιο μιας εξόδου από το ευρωσύστημα. Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα βρεθούν σε χειρότερη θέση από ότι σε περίπτωση μιας συμφωνίας και σε πολύ χειρότερη θέση, εάν δεν περιοριστούν οι παράπλευρες απώλειες από ένα Grexit», προειδοποιεί το Bloomberg.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]