Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Απίστευτο το παρασκήνιο της συμφωνίας σε Ευρώπη - ΗΠΑ…


Λαγκάρντ και Λιού έσωσαν την “παρτίδα” στις Βρυξέλλες 


Οι συνεχείς παρεμβάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, που εκδηλώθηκαν βασικά διά του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού και των συνεργατών του, και οι διαπραγματευτικές ικανότητες της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη συμφωνία της Παρασκευής, μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων δανειστών της, που απέτρεψε μία άνευ προηγουμένου –όπως πίστευαν στην αμερικανική πρωτεύουσα- παγκόσμια κρίση. 

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά η κ. Λαγκάρντ έπαιξε κεντρικό ρόλο το τελευταία διάστημα και φαίνεται να ήταν αυτή που πέτυχε τις αναγκαίες υποχωρήσεις όλων των πλευρών για να καταστεί δυνατή η συμφωνία. Χρησιμοποίησε με μαεστρία τη φιλική της σχέση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο τελευταίος περιγράφεται από τους συνεργάτες των συνομιλητών του ως «ένας πολύ θυμωμένος άνθρωπος».

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Λιου, ένας εξαιρετικά ευγενής γραφειοκράτης, αλλά πειστικός και σκληρός όταν το απαιτούν οι περιστάσεις, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του πολλών ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των κ. Βαρουφάκη και Σόιμπλε. «Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι επρόκειτο για πολύ δύσκολες συνομιλίες», είπε ενημερωμένη πηγή στο «ΕτΚ». Ιδιαίτερα με τον κ. Σόιμπλε, η τελευταία συζήτηση ήταν έντονη και ο Γερμανός υπουργός φέρεται να κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι ενθαρρύνει με τις δηλώσεις του τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.

Ο κ. Σόιμπλε δεν έκρυψε την απέχθεια του για τον κ. Βαρουφάκη σε όλες τις συζητήσεις που είχε, τόνισε η πηγή. Λόγω αυτής της απαράδεκτης συμπεριφοράς του Γερμανού υπουργού, ο κ. Λιου και η κ. Λαγκάρντ αναγκάστηκαν να αναλάβουν ρόλο ειρηνοποιών και διαπραγματευτών.

Η αμερικανική πλευρά δεν έκρυψε την ανησυχία της καθ’ όλη τη διάρκεια των συζητήσεων, και επέλεξε, ως έσχατο «όπλο», να καλέσει δημοσιογράφους στο υπουργείο Οικονομικών για ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης, η οποία περιείχε λέξεις όπως κίνδυνος και εκτροχιασμός (της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας). Οι Αμερικανοί δραματοποίησαν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας καθώς πιστεύουν ακράδαντα ότι η μικρή Ελλάδα επηρεάζει και σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο αξιωματούχος που έκανε την ενημέρωση την Πέμπτη ήταν βέβαιος ότι εάν δεν βρισκόταν την επομένη ημέρα (Παρασκευή) λύση, «η κρίση χρέους θα επέστρεφε στην Ευρωζώνη και μία γενικότερη κρίση στην Ευρωζώνη θα επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια οικονομία». Στις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους αξιωματούχοι, οι Αμερικανοί υποστήριξαν ότι η Δευτέρα (23 Φεβρουαρίου) θα ήταν μία πολύ κακή μέρα για την οικονομία.

Με τη θέση του κ. Λιου, ότι η Ελλάδα επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία, διαφωνεί κάθετα και οριζόντια ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος φέρεται να είχε έντονο διάλογο με τον Αμερικανό ομόλογό του, όταν ο τελευταίος του είπε ότι τα πάθη της Ελλάδας, όπως χαρακτήρισε την παρούσα οικονομική κατάσταση, «θα μπορούσαν να σπάσουν την ευρωζώνη», και «οι επιπτώσεις θα είναι αρνητικότατες για την Αμερική και στις ΗΠΑ και για την ήδη αδύναμη παγκόσμια οικονομία».

Οι Αμερικανοί, που χρησιμοποίησαν στον μαραθώνιο επαφών και τους πρεσβευτές τους σε όλες τις πρωτεύσες χωρών-μελών της Ευρωζώνης, δεν θα πάψουν να «ενοχλούν» και μετά την επίτευξη της συμφωνίας, καθώς επιθυμούν να καλύψουν τα νώτα τους και να εξασφαλίσουν έμπρακτη υπόσχεση από τους δανειστές της Ελλάδας ότι θα τελειώσει μία και καλή η κρίση. 

Ο κ. Λιου, που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών συνομίλησε δύο φορές με τον κ. Βαρουφάκη, του είπε ότι «εάν οι συνομιλίες αποτύχουν, η Ελλάδα θα αισθανθεί αμέσως τις οικονομικές επιπτώσεις» και προχώρησε λέγοντας ότι πρέπει να βρει τρόπο να συμβιβαστεί με τη γερμανική κυβέρνηση. Την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση, πίεσε πολύ τον Έλληνα ομόλογό του και του ζήτησε να σταματήσει να ερεθίζει τον κ. Σόιμπλε. Κατά μία εκδοχή φέρεται να σημείωσε ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι υπαρκτός.

Στο πλαίσιο των επαφών του, ο κ. Λιου συνομίλησε με τους υπουργούς Οικονομικών της Βρετανίας και της Ιταλίας, τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, και τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπίν.

Σε ότι αφορά το Ταμείο, η κ. Λαγκάρντ προφύλαξε τον Οργανισμό από περιπέτειες, οχυρώθηκε πίσω από το Καταστατικό του ΔΝΤ και σύμφωνα με πληροφορίες πέτυχε συνεννόηση με τον κ. Βαρουφάκη και κατ’ επέκταση με όλο το σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι το Ταμείο θα παραμείνει «αρωγός» στις προσπάθειες και της νέας κυβέρνησης για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και να εξέλθει η Ελλάδα οριστικά του Μνημονίου.

Στο Ταμείο, δεν συμφωνούν με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς αισθάνονται ότι χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά για να εισέλθει η Ελλάδα σε «ήρεμα νερά». Έτσι θα επιμείνουν στις μεταρρυθμίσεις στη βάση του δικού του Προγράμματος, το οποίο περιέχει υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους από το 2010.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ θα ζητήσει επιστολή και από τη νέα κυβέρνηση, όπως έπραξε το 2012 με τον κ. Αντώνη Σαμαρά, με την οποία θα αναγνωρίζεται το Πρόγραμμα ως έχει μέχρι τον Μάρτιο του 2016. Πρόκειται για μία δύσκολη στιγμή, που θα δοκιμάσει τις αντοχές του κυβερνώντος κόμματος, ιδιαίτερα των πολέμιων του Μνημονίου.

Είναι μία υποχρέωση της εκάστοτε κυβέρνησης, που βρίσκεται σε Πρόγραμμα, την οποία, με τα σημερινά δεδομένα, είναι αδύνατον να αποφύγει ο πρωθυπουργός, εκτός εάν τα πράγματα βελτιωθούν γρήγορα προς το καλύτερο και διακόψει το Πρόγραμμα του Ταμείου.

Η κ. Λαγκάρντ συμβούλευσε την ελληνική πλευρά ότι πρέπει η κυβέρνηση, ακόμα και αν επιλέξει να εγκαταλείψει το Πρόγραμμα, που προ το παρόν δεν είναι στις προθέσεις της, να διατηρήσει το «δίκτυ ασφαλείας» του ΔΝΤ.

Η κ. Λαγκάρντ πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά της Ευρωζώνης και παρά το γεγονός ότι το Ταμείο υποστηρίζει θεσμικά τις αναδιαρθρώσεις, στην περίπτωση της Ελλάδας η κ. Λαγκάρντ έχει κάνει βήματα πίσω. Το «ΕτΚ» γνωρίζει πως δεν είναι στις προθέσεις της γενικής διευθύντριας, τουλάχιστον για τώρα, να θέσει το θέμα του «κουρέματος» αφού ο κ. Σόιμπλε όχι μόνο το ξέκοψε, αλλά ζήτησε να τερματιστεί κάθε συζήτηση.

Η γενική διευθύντρια φέρεται να ζήτησε από την Αθήνα σύνεση και προσοχή και συμβούλευσε τον κ. Βαρουφάκη να κατεβούν οι τόνοι και να αφιερωθεί στη δουλειά του υπουργού Οικονομικών για το καλό του ελληνικού λαού. Επίσης, η κ. Λαγκάρντ συνεχίζει να υποστηρίζει και σήμερα τη συνέχιση των μέτρων λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στο θέμα της φοροδιαφυγής.

Η επικεφαλής του Ταμείου, που διαπραγματεύθηκε τη συμφωνία και ήταν κύρια η συνομιλητής των κ. Σόιμπλε και Βαρουφάκη, καθόρισε τα στάδια και τα χρονοδιαγράμματα της συμφωνίας, από την αρχή και αυτά έγιναν δεκτά από τα μέρη. Έθεσε ως βασικό στοιχείο της συμφωνίας την ελληνική συμμόρφωση στις δεσμεύσεις του ελληνικού κράτους, κάτι που υπονοεί και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, και καθόρισε το πλαίσιο των επιθεωρήσεων, που ασχέτως της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους, θα συνεχιστούν, όπως καθορίζει το Πρόγραμμα του Ταμείου.

Η κ. Λαγκάρντ συνέστησε στην ελληνική πλευρά να εμφανιστεί την Δευτέρα με εποικοδομητικές και συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να αποφευχθεί το αδιέξοδο, που ήταν ορατό την Παρασκευή. Μετά την κατάθεση των προτάσεων αυτές θα αξιολογηθούν από τους επικεφαλής της Τρόικα και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η υλοποίησή τους. Εάν όλα προχωρήσουν καλά, και εάν ολοκληρωθεί η επιθεώρηση με επιτυχία, η Ελλάδα μπορεί να ευελπιστεί ότι θα εξασφαλίσει χρηματοδότηση στο τέλος Απριλίου.

Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]