Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η ΜΙΤ αναβαθμίζεται και μετακομίζει σε νέο στρατηγείο

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης 
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος

Την πρόθεση της μεγαλύτερης τουρκικής μυστικής υπηρεσίας, της ΜΙΤ, να αναβαθμιστεί σε επίπεδο CIA και να είναι σε θέση να αναλαμβάνει επιχειρήσεις διεθνούς επίπεδου έκανε γνωστή σε αποκλειστικό του δημοσίευμα ο δημοσιογράφος της τουρκικής εφημερίδας Habetürk, Murat Gürgen.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ΜΙΤ αποκτά νέα δομή που θα αποτελείται από τα τμήματα:
Τμήμα Στρατηγικής και Ανάλυσης
Τμήμα Αντικατασκοπείας
Τμήμα Διεθνών Επιχειρήσεων
Τμήμα Ασφαλείας και Πληροφοριών
Τμήμα Ηλεκτρονικών Επιχειρήσεων και Διεύθυνση Κωδικών Πληροφοριών.
Η νέα αυτή δομή παρουσιάστηκε και στο καινούργιο λογότυπο της ΜΙΤ που απεικονίζει και τις φιλόδοξες προθέσεις της αναβάθμισης της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας.

Παράλληλα με την διαδικασία αναβάθμισής της, το κεντρικό Αρχηγείο της ΜΙΤ μετακομίζει σε ένα χώρο αποκλειστικό για την τουρκική μυστική υπηρεσία που κρίθηκε κατάλληλος για τον νέο ρόλο που καλείται να παίξει σε εσωτερικό και σε διεθνές επίπεδο.
Σύμφωνα με αποκλειστικές δημοσιογραφικές πληροφορίες (εφημερίδα Taraf), παραδόθηκε στην ΜΙΤ, στην Άγκυρα και στην περιοχή Pursaklar, έκταση από 600 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα καθώς και 33 πολυτελείς οικίες που βρίσκονται στην ίδια περιοχή. Ο σκοπός της παραχώρησης αυτής είναι η δημιουργία καινούργιου αρχηγείου της ΜΙΤ στην ίδια περιοχή.

Σύμφωνα με τις ίδιες δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ΜΙΤ, που σημειωτέον τελευταία είχε γίνει στόχος έντονων επικρίσεων από την τουρκική αντιπολίτευση ότι έχει κομματικοποιηθεί από το κόμμα του Ερντογάν, σκοπεύει να μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία στην έκταση που της παραχωρήθηκε στην περιοχή Pursaklar, ενώ οι 33 πολυτελείς κατοικίες που υπάρχουν στην ίδια περιοχή θα χρησιμεύσουν σαν κατοικίες των ηγετικών κλιμακίων της ΜΙΤ.
Οι ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις της ΜΙΤ στην περιοχή του Yenimahalle κρίθηκαν ανεπαρκείς για να εξυπηρετήσουν τις «διευρυνόμενες» δραστηριότητες της ΜΙΤ και για τον λόγο αυτό κρίθηκε αναγκαίο η μετακόμιση σε μια πιο ασφαλή και πολύ πιο άνετη από απόψεως χώρου περιοχή. Έτσι επιλέχτηκε η έκταση στην περιοχή Pursaklar.

Το πρωτόκολλο της παραχώρησης της έκτασης στην ΜΙΤ είχε υπογραφεί από στις 12 Ιανουαρίου του 2012, από τον δήμαρχο της Άγκυρας, τον υπουργό Οικονομικών και την ηγεσία της ΜΙΤ. Το πρωτόκολλο αναφέρει ότι η περιοχή με αριθμό κτηματολογίου, 98074, που περιλαμβάνει τα οικόπεδα 1, 2, 3, 4 και 5, εκτάσεως 600.000 m2, καθώς και οι υπάρχουσες πολυτελείς βίλες μεταβιβάζονται στην κυριότητα της ΜΙΤ. Η άξια των πολυτελών αυτών κατοικιών φτάνει, όπως αναφέρεται, στα 2,5 εκατομμύρια τουρκικές λίρες και είναι υπερπολυτελούς κατασκευής. Στις βίλες αυτές θα κατοικεί μόνιμα ο ίδιος ο αρχηγός της ΜΙΤ, Hakan Fıdan. Η πρώτη εκτίμηση της άξιας της συνολικής έκτασης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της δημαρχίας της Άγκυρας, φτάνει τα 377 εκατομμύρια τουρκικές λίρες. Νεότερη εκτίμηση κατέβασε την άξια στα 166 εκατομμύρια. Τελικά με την επίσημη εκτίμηση του ειδικού συμβούλου του υπουργείου Οικονομικών, Naci Ağbal, η τελική αξία εκτιμήθηκε πως είναι της τάξεως των 271 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών.

Τέλος δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σημερινός αρχηγός της ΜΙΤ, Haka Fıdan, υπάρχει περίπτωση να παραιτηθεί από την αρχηγεία και να πολιτευτεί στις εκλογές που θα γίνουν τον ερχόμενο ο Ιούνιο, φυσικά με το ισλαμικό κόμμα του Ερντογάν, χωρίς ακόμα οι πληροφορίες αυτές να έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα.

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]