Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κέντρο εμπορίου χημικών και βιολογικών όπλων η Τουρκία

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Ενώ η χρήση χημικών όπλων στον εμφύλιο της Συρίας και από τους Τζιχαντιστές έχει γίνει πλέον θανάσιμη απειλή για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα στην ίδια την Τουρκία οργιάζει το εμπόριο χημικών όπλων δίνοντας μια άλλη διάσταση στο πολύ σοβαρό αυτό θέμα.

Όπως αναφέρεται στην ίδια την λαϊκή αγορά της Κωνσταντινούπολης μπορεί κανείς να βρει και να προμηθευτεί ό,τι χρειάζεται για να κατασκευάσει χημικές και βιολογικές βόμβες και μάλιστα με πολύ συμφέρουσες τιμές, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε μια επίκαιρη έρευνα η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ. Τα επικίνδυνα υλικά προσφέρονται σε απλές συσκευασίες, ακόμα και σε πλαστικές σακούλες, προσιτά σε κάθε ενδιαφερόμενο που μπορεί να φτιάξει πολύ επικίνδυνο οπλοστάσιο.

Το κέντρο αυτής της αγοράς είναι η περιοχή του Ταχτά Καλέ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και συγκεκριμένα στην πλατειά Μαχμούτ πασά, όπου μπορεί να βρει κανείς περίπου 35 είδη από τα πιο επικίνδυνα χημικά, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει για να μολύνει από μια σούπα, όπως αναφέρεται, μέχρι και ένα ολόκληρο υδραγωγείο.

Το, μεγάλο κίνδυνο της ελεύθερης κυκλοφορίας αυτών των υλικών, γενικά στην Τουρκία, επισημαίνει και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χημικών και Μηχανικών της Άγκυρας, Φερντά Μουτλού, ο οποίος τονίζει ότι η Τουρκία είναι επίκεντρο του χημικού εμπορίου και μάλιστα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και της υπόλοιπης Ασίας.

Το εμπόριο αυτό δεν ελέγχεται σε μεγάλο μέρος, με αποτέλεσμα να διακινούνται συχνά μεγάλες ποσότητες χημικών ουσιών, πολύ επικίνδυνες, χωρίς να γνωρίζει κανείς που πάνε και για ποιο σκοπό έχουν αγοραστεί. Η ανάγκη ελέγχου καθιστάται τώρα επιτακτική, καθώς ο χημικός πόλεμος είναι στην ημερήσια διάταξη μετά τον εμφύλιο της Συρίας και την εξάπλωση των Τζιχαντιστών και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να βάλουν κάποια τάξη στο εμπόριο χημικών και άλλων επικίνδυνων ουσιών.

Πριν από λίγες μέρες οι Τούρκοι μπλόκαραν ένα μεγάλο φορτηγό που μετέφερε χημικά προς το Ιράκ στις περιοχές των Τζιχαντιστών. Συγκεκριμένα συνελήφθη στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, φορτηγό TIR, που μετέφερε, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, φορτίο από δηλητηριώδεις χημικές ουσίες βάρους ενός τόνου και 250 κιλών. Το φορτηγό οδηγούσε ο Σύριος υπήκοος, Μουχαμέντ Τζανμπία και προέρχονταν από την δυτική Τουρκία, ενώ είχε κάνει δρομολόγια και στα Βαλκάνια όπως έδειχναν τα χαρτιά του οδηγού. Μόλις εντοπίσθηκε το είδος του φορτίου κινητοποιήθηκαν οι τουρκικές αρχές και έφτασαν αμέσως στο μέρος όπου εντοπίστηκε το «φορτηγό –βόμβα», άντρες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, που ανέκριναν τον οδηγό. Φυσικά ο οδηγός του φορτηγού αρνήθηκε ότι γνωρίζει το περιεχόμενο του φορτίου και ισχυρίστηκε ότι ακολουθούσε συνηθισμένο δρομολόγιο χωρίς να ξέρει τίποτα περισσότερο. Όπως τόνισε στους Τούρκους, το φορτίο το είχε παραλάβει από την Ουκρανία και κατευθύνονταν προς το Ιράκ μέσω Συρίας.

Σύμφωνα με τους Τούρκους ειδικούς που εξέτασαν το είδος του φορτίου που μετέφερε το μυστηριώδες φορτηγό, οι δυνατότητες χρήσεως των χημικών και ιδιαίτερα του κυανίου που μετέφερε, είναι πολλαπλές και μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες βιολογικές καταστροφές προκαλώντας τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων. Το κυάνιο μπορεί να διοχετευτεί, όπως τόνισαν, σε υδραγωγεία μολύνοντας την ύδρευση ολόκληρων πόλεων, ενώ μπορεί να χρησιμεύσει και σαν πρώτη ύλη για ένα εδικό χημικό και βιολογικό πόλεμο.

Στρατιωτικές πηγές στην Άγκυρα ανέφεραν ότι και στο παρελθόν είχε παρατηρηθεί εμπόριο επικινδύνων χημικών ουσιών στην νοτιοανατολική Τουρκία, στο οποίο, όπως τονίζουν, είχε άμεση ανάμειξη το κουρδικό ΡΚΚ. Από την άλλη πλευρά όμως οι Κούρδοι έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει τον τουρκικό στρατό ότι έχει χρησιμοποιήσει χημικές ουσίες για να βομβαρδίσει ολόκληρα χωριά στην νοτιοανατολική Τουρκία, με αποτέλεσμα να μολυνθούν ολόκληρες περιοχές και οι κάτοικοι να υποφέρουν πολλά χρόνια από τις επιπτώσεις της χημικής μόλυνσης στην υγειά τους, αναγκαζόμενοι συχνά να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να φεύγουν προς τα δυτικά.

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]