Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ισχυρή πολιτική κρίση στα Σκόπια - Πανικόβλητος ο Γκρούεφσκι

Πολιτική αναταραχή στα Σκόπια λόγω των διώξεων κατά της αντιπολίτευσης 

Ο Πέταρ Γκόσεφ, πρώην υψηλόβαθμος Γιουγκοσλάβος πολιτικός και πρώην επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας της ΠΓΔΜ, δήλωσε χθες: "Το θηρίο άνοιξε τα σαγόνια του προκειμένου να καταπιεί τα πάντα στο δρόμο του. Ο "άνθρωπος" που περισσότερο από 10 χρόνια λειτουργεί σαν ένα «μεταρρυθμιστής», «πιστός», «νομικιστής", "μεγάλος μακεδόνας», «πατριώτης», επιβάλλοντας μεγάλα χρέη στους πολίτες της ΠΓΔΜ που πιστεύουν στα ψάματά του, τα υποκριτικά πολιτικά του ψεύδη, αντιμετωπίζουν τώρα την αποκάλυψη των "κρυμμένων μυστικών", και ελπίζω, όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στα Σκόπια είναι και το τελευταίο και μοιραίο λάθος του." 

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις διώξεις στις οποίες προχώρησε η αστυνομία της ΠΓΔΜ εις βάρος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεβ.

Του Vladislav Perunović
Αποκλειστικού Ανταποκριτή μας στα Σκόπια 


Ο κ. Ζάεβ κατηγορείται ότι σε συνεργασία με μυστική υπηρεσία ξένης χώρας είχε στην κατοχή του τηλεφωνικές συνομιλίες κυβερνητικών παραγόντων και άλλων κρατικών λειτουργών και ότι σε συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2014, επιχείρησε να τον εκβιάσει ζητώντας να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση και να προκηρυχτούν νέες εκλογές.

Τόσο η αμερικανική όσο και ρωσική διπλωματική αποστολή στα Σκόπια ανακοίνωσαν χθες, με σχεδόν πανομοιότυπες δηλώσεις ότι, στην ουσία, «οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές, οι κατηγορίες εναντίον του Ζάεφ είναι σοβαρές και ότι τα Σκόπια θα πρέπει να παρέχουν την μέγιστη δυνατή διαφάνεια και τη μη παρέμβαση της πολιτικής στο δικαστικό σύστημα". Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ασχολήθηκε με το θέμα μέσω του Ευρωπαϊκού εκπροσώπου της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, ο οποίος δήλωσε:
«Αυτά είναι πολύ σοβαρές κατηγορίες και θυμόμαστε το αναφαίρετο δικαίωμα για μια ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα, σε περίπτωση οποιασδήποτε υποτιθέμενης παράβασεις, με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, σύμφωνα με το νόμο και τα διεθνή πρότυπα, συμπεριλαμβανομένης της αρχής του τεκμηρίου αθωότητας. Η ΕΕ επαναλαμβάνει επίσης την ανησυχία της για την επιδείνωση του πολιτικού διαλόγου στη χώρα. Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να απέχουν από ενέργειες που θα υπονόμευαν περαιτέρω την κατάσταση".


Ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της ΕΕ στην ΠΓΔΜ, πρέσβης Άϊβο Οράβ, μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με τον κ.Ζάεβ, σημείωσε ότι οι Βρυξέλλες παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή την όλη υπόθεση.

Ο κ.Οράβ επεσήμανε ότι η δικαστική διαδικασία που θα ακολουθηθεί εις βάρος του κ.Ζάεβ, την οποία ανήγγειλε ο κ.Γκρούεφσκι, πρέπει να είναι ανεξάρτητη και και διαφανής, καθώς, όπως είπε, στην υπόθεση εμπλέκονται ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεβ.

Ο κ.Οράβ πρόσθεσε ότι η επερχόμενη δίκη θα αποτελέσει μία πραγματική πρόκληση για τα θεσμικά όργανα της χώρας και για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.


Ο κ.Ζάεβ,όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματός του, ενημέρωσε τον κ.Οράβ για την προσπάθεια του Νίκολα Γκρούεφσκι, να αποτρέψει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης να γνωστοποιήσει στοιχεία για τις εγκληματικές ενέργειες της κυβέρνησης της χώρας.

Ο κ.Ζάεβ σημείωσε ότι η γνωστοποίηση των στοιχείων αυτών δεν μπορεί εκληφθεί ως «απόπειρα πραξικοπήματος», όπως θέλει να το παρουσιάσει η κυβέρνηση της χώρας και πρόσθεσε πως αποτελεί υποχρέωση του καθενός που διαθέτει τέτοιου είδους στοιχεία να τα γνωστοποιήσει.

Ακόμη, ο κ.Ζάεβ, στη συνάντησή του με τον κ.Οράβ, αναφέρθηκε στον «ασφυκτικό έλεγχο» που ασκεί η κυβέρνηση της χώρας στο δικαστικό σύστημα και στα μέσα ενημέρωσης, για τα οποία είπε ότι έχουν επιδοθεί σε μία ενορχηστρωμένη επιχείρηση παραποίησης της πραγματικότητας.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια, ανέφερε ότι παρακολουθεί με ανησυχία την ποινική υπόθεση εναντίον του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεφ, που φέρεται να προσπάθησε να θέσει σε κίνδυνο τη συνταγματική τάξη.

«Καλούμε τις αρχές να τηρούν τα πρότυπα του κράτους δικαίου, της διαφάνειας, της προστασίας της ελευθερίας του λόγου και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης στο πλαίσιο της διασφάλιση της ακεραιότητας των δημοκρατικών διαδικασιών στη χώρα», αναφέρεται ακόμη σε ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Την ανησυχία τους για την πολιτική κατάσταση στα Σκόπια, με αφορμή την δίωξη εις βάρος του αρχηγού της αντιπολίτευσης, εξέφρασαν επίσης οι πρεσβείες της Μεγάλης Βρετανίας και της Ρωσίας στα Σκόπια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξέφρασε, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες, την ανησυχία της για τις πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ.


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή του στοιχεία που επιβεβαιώνουν την «πλαστογράφηση» των εκλογών στη χώρα από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, όπως και στοιχεία για «τεράστια» οικονομικά σκάνδαλα, στα οποία εμπλέκονται κυβερνητικοί παράγοντες και κρατικοί λειτουργοί της χώρας.

Ο κ. Ζάεβ απορρίπτει τους ισχυρισμούς του κ. Γκρούεφσκι και της αστυνομίας ότι εξασφάλισε τα στοιχεία αυτά σε συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες μίας ξένης χώρας (την οποία οι αρχές δεν κατονομάζουν) και υποστηρίζει ότι τα στοιχεία αυτά έφθασαν στην κατοχή του από ανθρώπους των τοπικών μυστικών υπηρεσιών που ελέγχονται από τον Ν.Γκρούεφσκι, οι οποίοι, όπως είπε, ανησυχούν για το μέλλον της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, η αστυνομία της ΠΓΔΜ γνωστοποίησε ότι σε επιχείρηση της, με την κωδική ονομασία «Πραξικόπημα», απέτρεψε προσπάθεια κατάλυσης της συνταγματικής τάξης της χώρας, στην οποία εμπλέκονται τέσσερα άτομα, μεταξύ αυτών και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι τρεις από τους τέσσερις υπόπτους κρίθηκαν προφυλακιστέοι, ενώ ο κ.Ζάεβ προσήλθε στον ανακριτή, όπου του απαγορεύθηκε η έξοδος από την χώρα και υποχρεώθηκε να παραδώσει το διαβατήριό του.

Το κόμμα του κ.Ζάεβ συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν στην ΠΓΔΜ τον Απρίλιο του 2014, όμως δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμά τους, καθώς θεωρεί ότι αυτό αποτελεί προϊόν νοθείας από την μεριά του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, του Νίκολα Γκρούεφσκι και απέχει από την Βουλή.

Ο κ.Ζάεβ ζητά τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα διεξάγει νέες εκλογές στη χώρα, αίτημα το οποίο απορρίπτει κατηγορηματικά ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι επιδιώκει να προκαλέσει πολιτική κρίση στη χώρα.

Τους τελευταίους μήνες, ο κ. Ζάεβ έχει αναφέρει επανειλημμένως ότι στην «κατάλληλη στιγμή», θα γνωστοποιήσει μία σειρά σκανδάλων της κυβέρνησης του Ν.Γκρούεφσκι, εξαιτίας των οποίων ο τελευταίος θα αναγκαστεί να παραιτηθεί μέσα σε τρεις ημέρες.

Η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) είναι ο βασικός αντίπαλος του συντηρητικού κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2006.

Αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν ότι η πολιτική αναταραχή που έχει ξεσπάσει, λόγω της δίωξης κατά του αρχηγού της αντιπολίτευσης, η οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα έχει διάρκεια, απειλεί να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο την πολιτική κρίση στη χώρα και να την απομακρύνει από την ευρωπαϊκή της πορεία.

Ο Τίτο Πετκόφσκι, ένας πολιτικός καριέρας και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ΕΣΣΑ, δήλωσε χθεςγια την τηλεόραση:
«Αυτός (ο Γκρουέφσκι) με την ενέργειά του να καταγγείλει πραξικόπημα από τον Ζάεφ, ουσιαστικά επιχείρησε να καλύψει τις αποκαλύψεις του τελευταίου για την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. 
Ο Γκρουέφσκι προσπάθησε προχθές να παρουσιάσει τον εαυτό του ως έναν άνθρωπο που κυβερνά και ελέγχει την κατάσταση στην χώρα, ωστόσο, η ομιλία του προς τους πολίτες της ΠΓΔΜ ήταν μόνο μια κραυγή από έναν φοβισμένο άνθρωπο που γνωρίζει πάρ απολύ καλά τι έκανε. Η δράση της αστυνομίας είναι μια σοβαρή απειλή για τον Ζάεφ, προκειμένου να τον αποτρέψει από τη δημοσίευση των ισχυρών αποκαλύψεών του μέσω της απειλής φυλάκισής του. Ο Γκρουέφσκι δεν θα καταφέρει να πετύχει τίποτε με αυτή του την κίνηση, αντιθέτως, με την πράξη αυτή, ο πρωθυπουργός ενθάρρυνε ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων που αγαπούν την αλήθεια, να τον εμποδίσουν και να μην καταφέρει τελικά να την αποκρύψει».

Η ΠΓΔΜ είναι από το 2005 υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ε.Ε, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2009 μέχρι σήμερα έχει απευθύνει έξι φορές σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκινήσει η χώρα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχει υιοθετήσει τις συστάσεις αυτές.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]