Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκοπιανοί φοιτητές λένε ΟΧΙ στην καταστολή του Γκρουέφσκι!




Σε μια σειρά από πρόσφατες κοινωνικές αναταραχές στην ΠΓΔΜ, πραγματοποιήθηκε χθες άλλη μία έμπρακτη ενέργεια-διαδήλωση δυσαρέσκειας από τους φοιτητές των Σκοπίων απέναντι στην αυταρχική, ακροδεξιά κυβέρνηση του Νίκολα Γκρουέφσκι

Φοιτητές από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια της χώρας (UKIM, στο κεντρικό τμήμα της πόλης των Σκοπίων) ξεκίνησαν την προγραμματισμένη συνέλευση, η οποία προχώρησε στην κατάληψη της Φιλοσοφικής Σχολής.
Πριν από την είσοδό τους στο κτίριο, οι ηγέτες του φορέα διοργάνωσης, η Συνέλευση Φοιτητών (Студентски Пленум) ανακοίνωσε ότι είναι σθεναρά ενάντια στο νόμο που επιτρέπει τον κυβερνητικό έλεγχο των φοιτητών, εκτός δηλαδή του υφιστάμενου νομικού πλαισίου το οποίο προβλέπει την αυτονομία του πανεπιστημίου από παρεμβολές από την κυβέρνηση και τα διάφορα "κυβερνητικά εργαλεία".

Η ευρεία αντίληψη είναι πως γίνεται μία κρατική απόπειρα παρεμβατισμού, ελέγχου και μονοπώλησης της σκέψης του φοιτητικού πληθυσμού. Έτσι, η αντίδραση από τους φοιτητές ήταν άμεση μετά την απευθείας διαπραγμάτευση που επιχειρήθηκε με τον Γκρούφσκι πριν από λίγες ημέρες, ο οποίος δεν δέχθηκε να αποσύρει τον σχετικό νόμο που επιβάλει επιπλέον παράλληλες εξετάσεις πριν την αποφοίτηση.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι οι φοιτητές που φοιτούν στην Φιλοσοφική Σχολή του UKIM η οποία κατέχει ινστιτούτα για την αρχαιολογία, την ιστορία, την ανθρωπολογία, την κλασική Ελληνο-Ρωμαϊκή μελέτη, επβαρύνονται με το νέο νόμο, ο οποίος υπερασπίζεται τον έλεγχο και το μονοπώλιο των "εθνικών επιστημών", δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να εξασφαλίσει/επιβάλει την επιρροή της σε ευαίσθητα θέματα, περιορίζοντας τελικά την ελευθερία της επιστημονικής έρευνας.

Αυτή τη φορά, δεν υπήρχαν ένστολοι αστυνομικοί παρόντες στην πανεπιστημιούπολη (παράνομη πράξη από μόνη της), αλλά δεν δημιουργήθηκε και κανένα περιστατικό βίας. Η συνέλευση των φοιτητών, αφού εξήγησε τα κίνητρά της για την κατάληψη της σχολής, δήλωσε ότι δεν είναι ελεγχόμενη απο κανένα αντιπολιτευτικό κόμμα, αλλά αντιδρά έχοντας ηθική υποχρέωση στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Μετά την φοιτητική συνέλευση κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν πρακτικά ζητήματα (διατροφή, τον αμοιβαίο σεβασμό, μη-χρήση κομματικών ή άλλων πολιτικών σύμβολών), μία μεγάλη ομάδα από φοιτητές κατέλαβε τη σχολή, τραγουδώντας τον ύμνο της, με προσεκτικά οργανωμένο τρόπο...
Τέλος, είναι γνωστό ότι τα ΜΜΕ -τα οποία ελέγχονται από την κυβέρνηση- ακολουθώντας την πάγια τακτική της επιβολής σιωπής, έδωσαν λίγη ή καθόλου προσοχή σε αυτή την φοιτητική δράση/κατάληψη, η οποία είναι μία από τις πολλές αντικυβερνητικές εκδηλώσεις που συνέβησαν από δυσαρεστημένυς πολίτες των Σκοπίων απέναντι στο ολοκληρωτικό καθεστώςν του Γκρούεφσκι, που ελέγχει την πολιτική ζωή της ΠΓΔΜ.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]