Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκόπια: Οι φοιτητές αποφάσισαν καταλήψεις όλων των πανεπιστημίων!

Η πολιτική ταραχή συνεχίζεται και εξαπλώνεται, ενώ δημιουργούνται βάσιμοι φόβοι για περαιτέρω πολιτική αναταραχή

Του Vladislav Perunović
Αποκλειστικού Ανταποκριτή μας στα Σκόπια

Ως ένα μόνο μέρος της υπάρχουσας αναταραχής τόσο στην πολιτική όσο και στην κοινωνία της ΠΓΔΜ μπορούν χαρακτηριστούν τα όσα συμβαίνουν και τα οποία σχηματίζουν την εικόνα ενός ευρέως αντιπολιτευτικού μετώπου προς την κυβέρνηση του παντοδύναμου ακροδεξιού πρωθυπουργού των Σκοπίων.

Σε ένα βήμα που αντανακλά την φοιτητική αντίδραση στην κυβερνητική προσπάθεια της ΠΓΔΜ να εισβάλει στα πανεπιστήμια, να καταλύσει την αυτονομία τους, καθώς και, να επιβάλει έναν επιπλέον καθεστωτικό κυβερνητικό έλεγχο των λεγόμενων «εθνικών επιστημών" (ιστορία, εθνολογία, η ανθρωπολογία, η γλωσσολογία και φιλολογία), σε συνέλευση της φοιτητικής ολομέλειας αποφασίστηκε ομόφωνα, με την έγκριση και των 300 συνέδρων της φοιτητικής κοινότητας, η «κατάληψη όλων των πανεπιστημίων» από τους φοιτητές της ΠΓΔΜ. Αυτή η απόφαση, οι ειδικές λεπτομέρειες της οποίας είναι ακόμη άγνωστες, πάρθηκε το βράδυ της 3ης Φεβρουαρίου από μία φοιτητική συνέλευση της Αρχιτεκτονικής Σχολής των Σκοπίων.

Η απόφαση των φοιτητών, η οποία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο επόμενο εικοσιτετράωρο, σηματοδοτεί ένα ισχυρό μήνυμα της αντιπολίτευσης απέναντι στις «καινοτομίες» που επιχειρεί να εισάγει η κυβέρνηση Γκρούεφσκι στα Πανεπιστήμια, μέσω ελέγχου τους από μη πανεπιστημιακούς παράγοντες.

Αυτή η Οργουελική απόφαση του Γκρούεφσκι (που επιθυμεί να επιβάλει καθεστώς Big Brother στα πανεπιστήμια της ΠΓΔΜ), έχει ήδη καταδικαστεί από κορυφαίους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων (ανάμεσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ο παγκοσμίως φιλόσοφος Slavoj Žižek), οι οποίοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τους συναδέλφους τους των Σκοπίων.
Θα πρέπει να τονιστεί πως η αυτονομία του Πανεπιστημίου UKIM στα Σκόπια είχε παραβιαστεί από την παράνομη παρουσία της αστυνομίας στην περίμετρο του campus κατά τη διάρκεια όλων των περιπτώσεων φοιτητικών δράσεων ακτιβισμού από τους φοιτητές της ΠΓΔΜ, οι οποίοι ενωμένοι και ανεξάρτητα από την εθνικότητα ή τη θρησκεία, αγωνίζονταν για την καταπολέμηση της δημιουργίας ενός περιβάλλοντος που ευνοεί τον έλεγχο των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων μέσω του πολιτικού ορθολογισμού της σημερινής κυβέρνησης.

Οι φοιτητές των Σκοπίων θεώρησαν ιδιαίτερα προσβλητικό τον χαρακτηρισμό των πολιτικών τους δραστηριοτήτων, που τους απηύθυνε ο ίδιος ο Νίκολα Γρούεφσκι, ο οποίος είπε ότι «τα παιδιά παραπλανήθηκαν και χειραγωγούνται από τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]