Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πρόταση - βόμβα Βαρουφάκη για το χρέος

Μια ριζοσπαστική πρόταση για το χρέος κάνειμε δήλωσή του στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.

Η ελληνική πλευρά ζητά την αντικατάσταση του χρέους με νέα ομόλογα, βάσει της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τονίζει ο κύριος Βαρουφάκης.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται πως πλέον η ελληνική πλευρά «γλιτώνει» την ανάγκη να χρησιμοποιούμε τον όρο «κούρεμα», που δεν γίνεται αποδεκτός από τους συνομιλητές.

Στο άρθρο τους που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της οικονομικής εφημερίδας, οι Financial Times επισημαίνουν πως πλέον η νέα ελληνική κυβέρνηση αποκάλυψε τις προτάσεις της στους δανειστές της την Δευτέρα, στους οποίους πλέον ζητά ανταλλαγή του χρέους.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, επισημαίνεται στο άρθρο, παρουσίασε το σχέδιο του στο τέλος μιας δραματικής εβδομάδας, κατά την οποία οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας, ταρακουνήθηκαν επανειλημμένως από τα λεγόμενα των Ελλήνων.

Ο πρώτος τύπος, θα αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης και ο δεύτερος, που χαρακτήρισε ως «ομόλογα χωρίς λήξη» (perpetual bonds), θα αντικαταστήσει τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως η Ελλάδα έχει αυτό το σχέδιο για το χρέος και ουσιαστικά σταματάει να λέει τη λέξη “κούρεμα” που ενοχλεί τη Γερμανία.

«Αυτό που θα έλεγα στους εταίρους μας είναι πως συνδυάζουμε πρωτογενή πλεονάσματα με μια μεταρρυθμιστική ατζέντα» είπε ο κ. Βαρουφάκης, ένας αριστερός ακαδημαϊκός οικονομολόγος και δεινός μπλόγκερ. «Θα έλεγα, Βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε την χώρα μας; και δώστε μας δημοσιονομικό περιθώριο για να το κάνουμε, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και θα γίνουμε μια παραμορφωμένη παρά μια μεταμορφωμένη Ελλάδα».

Αυτό είχε αφήσει να εννοηθεί και σε συνάντηση που είχε το πρωί με μικρή ομάδα εκπροσώπων τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο Λονδίνο, ο Γιάννης Βαρουφάκης έθεσε τους στόχους της νέας κυβέρνησης σχετικά με το χρέος της Ελλάδας.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το οποίο επικοινώνησε με έναν από τους παρευρισκόμενους στη συνάντηση, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως η Ελλάδα θέλει αναδιάρθρωση του χρέους της σε ΕΕ και ΕΚΤ, ενώ υπογράμμισε πως το χρέος προς το ΔΝΤ θα μείνει άθικτο.

«Η Ελλάδα έχει προτεραιότητα να αντιμετωπιστεί το υψηλό επίπεδο του χρέους», τόνισε και υπογράμμισε πως πάντως δεν υπάρχει ακόμη σαφές πλάνο για το πώς θα γίνει η αναδιάρθρωση.

Πάντως, ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαιώνει πως «θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος μας με όρους που δεν θα έχουν καμία αρνητική επίπτωση σε ομολογιούχους, ειδικά ιδιώτες»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]