Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκόπια: Οι φοιτητές αψηφούν το καθεστώς Γκρούεφσκι

Σε μία μετωπική σύγκρουση με το διεφθαρμένο καθεστώς Γκρούεφσκι αποφάσισαν να έρθουν οι φοιτητές της ΠΓΔΜ, οι οποίοι καταγγέλουν τον ευθύ παρεμβατισμό και την απόπειρα ολοκληρωτικού ελέγχου της Παιδείας εκ μέρους της κυβέρνησης.

Γράφει ο Vladislav Perunović

Σε μια επίδειξη της αλληλεγγύης που ξεκίνησε στις 11 του Γενάρη και εξακολουθεί να είναι ισχυρή μέχρι και σήμερα, οι μαθητικές κατέλεβαν, μεταξύ άλλων, το κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής στην περιοχή του Αγίου Κυρίλλου και Μεθοδίου της πόλης των Σκοπίων. Οι διοργανωτές, «Συνέλευση Φοιτητών» («Студентски Пленум»), αντίθετοι με την επιβολή των παράλληλων, χρηματοδοτούμενων από το κράτος, εξετάσεων μεταξύ των φοιτητών, διότι αυτό το προσφάτως επιβληθέν μέτρο, είναι κατά της νομικά κατοχυρωμένης αυτονομίας των πανεπιστημίων.

Η αίθουσα της Φιλοσοφικής Σχολής της ΠΓΔΜ έγινε ο κεντρικός χώρος για τη δημιουργική εξέγερση των φοιτητών κατά των προσπαθειών της ακροδεξιάς και εθνοκεντρικής κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και του Νίκολα Γκρουέφσκι να καταστείλει την ακαδημαϊκή ελευθερία. Η κατάληψη των κτιρίων του πανεπιστημίου, όταν ανακοινώθηκε και ξεκίνησε, έγινε δεκτή με μηνύματα αλληλεγγύης από μια σειρά από ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια. Οι διοργανωτές έθεσαν χωριστά τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής σε ένα μέρος για τη δωρεά βιβλίων και εν μέρει για τη δωρεά τροφίμων, ποτών και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Ένας αριθμός καθηγητών, που υποστηρίζει την εξέγερση, έδωσε άτυπες διαλέξεις στην κεντρική αίθουσα. Οι μαθητές χρησιμοποιούν το εικαστικό έργο για να συμβάλλουν δημιουργικά στην εξέγερση, ζωγραφίζοντας εικόνες καθώς και παράγοντας πανό με συνθήματα και αφορισμούς, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο σφετερισμό της ανεξαρτησίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.



Images from Student Occupation of UKIM’s... από VladislavPerunovic


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]