Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αυτοκρατορικό κοτέτσι στο μέγαρο του σουλτάνου Ερντογάν!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Η υπόθεση των πολυτελών ανακτόρων του νέου «χαλίφη» της Τουρκίας, όπως έχει χαρακτηρίσει τον Ερντογάν μερίδα του τουρκικού τύπου, έχει αρχίσει και ξεπερνά κάθε όριο κωμικοτραγικότητας. Τελευταίο επεισόδιο, ένα κοτέτσι πολυτελείας εμπρός από το περίλαμπρο Σαράι του, που θα το ζήλευαν πολλοί Οθωμανοί σουλτάνοι και όχι μόνο.

Όπως είναι γνωστό το μεγαλόπρεπες αυτό ανάκτορο κόστισε πολλά εκατομμύρια δολάρια, ένα γεγονός που έχει σκανδαλίσει πολλούς στην γειτονική Τουρκία. Όπως φαίνεται όμως τα σκάνδαλα με αυτό το Σαράι, όπως το έχουν χαρακτηρίσει, δεν σταματούν.
Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες μόνο για την περίφραξη του δαπάνησαν 1,5 εκατομμύριο τουρκικές λίρες, ενώ για τον σκοπό αυτό αγοράστηκαν και μεταφέρθηκαν στα πέριξ του προεδρικού μεγάρου 490 τόνοι ειδικής πέτρας από τις πιο ακριβές τουρκικές οικοδομικές φίρμες.
Εκτός όμως από την πανάκριβη περίφραξη, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Αρχιτεκτονικού Επιμελητηρίου της Άγκυρας, Tezcan Candan, ο Ερντογάν, που προσέχει πάρα πολύ την διατροφή του, έδωσε εντολή να οικοδομηθεί στο προαύλιο χώρο του προεδρικού μεγάρου, ένα… κοτέτσι πολυτελείας. Εκεί θα φιλοξενούνται εδικά επιλεγμένες όρνιθες για την παραγωγή των αυγών που θα καταναλώνονται στο προεδρικό τραπέζι.
Παράλληλα έχουν οργανωθεί ειδικοί χώροι στην γύρω περιοχή του μεγάρου για να καλλιεργούνται ειδικά οικολογικά λαχανικά για τις σαλάτες του Ερντογάν, ενώ θα φυτευτούν οικολογικά οπωροφόρα δέντρα για τα φρούτα της προεδρικής οικογένειας.
Όλα αυτά φυσικά με αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας που κοστίζουν πάρα πολλά χρήματα. Ο Τούρκος πρόεδρος, όπως ανέφερε ο Tezcan Candan, επιθυμεί να γίνεται αυστηρός έλεγχος στα φαγητά που θα καταναλώνει και τα οποία θα πρέπει να πληρούν αυστηρές οικολογικές προδιαγραφές.

Όλα αυτά τα εκπληκτικά θεωρούνται σαν άλλη μια επίδειξη της μεγαλομανίας που έχει καταλάβει τα τελευταία χρόνια τον Ταΐπ Ερντογάν. Σε κάθε ευκαιρία θέλει να δείχνει πως είναι ο μεγάλος σουλτάνος της νεο-οθωμανικής Τουρκίας και πως δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από όλους τους Οθωμανούς σουλτάνους που είχαν γράψει ιστορία για την χλιδή και την πολυτέλεια μέσα στην οποία ζούσαν στα σαράγια της Κωνσταντινούπολης.
Βέβαια, όλα αυτά προκαλούν τα πικρόχολα σχόλια πολλών Τούρκων και όχι μόνο δημοσιογράφων, όπως της εφημερίδας Taraf. Αυτά όμως τα επικριτικά σχόλια προκάλεσαν την μήνη του Ερντογάν με την προτροπή του οποίου το Τουρκικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο επέβαλε τσουχτερά πρόστιμα στην τουρκική εφημερίδα για τα ειρωνικά σχόλια κατά του Τούρκου πρόεδρου.

Πάντως οι προβλέψεις για την φετινή χρονιά από πολλούς γνωστούς Τούρκους αρθρογράφους δεν είναι καθόλου αισιόδοξες, ενώ πολλοί, όπως ο Örsan Öymen της εφημερίδας Aydınlık, προβλέπουν ακόμα και ότι μέσα στο 2015 η Τουρκία πιθανόν να συρθεί σε ένα απρόβλεπτο εμφύλιο πόλεμο με ανυπολόγιστες συνέπειες. 
Οι περισσότεροι σχολιαστές επισημαίνουν ότι στο 2015 θα προκύψουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα, καθώς το περίφημο οικονομικό θαύμα της Τουρκίας έφτασε στο τέλος του και ήδη ο πληθωρισμός και η ανεργία έχουν πάρει επικίνδυνο ανήφορο.
Αυτά μπορεί να έχουν καταλυτικές συνέπειες για την εσωτερική σταθερότητα, που μέχρι σήμερα είχε διασφαλιστεί από την μεγάλη οικονομική ανάπτυξη.
Παράλληλα υπάρχει και έντονος προβληματισμός για τον τουρισμό, καθώς ήδη ο Ρώσοι ακυρώνουν μαζικά τα προγράμματα διακοπών τους στην Τουρκία ενώ και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή αλλά και η γενικότερη εικόνα του Ερντογάν που προβάλλεται διεθνώς, δεν ευνοεί την έλευση τουριστών από την Ευρώπη.

Πηγή NikosXeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]