Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκόπια: Παράξενη σύλληψη δημοσιογράφου

Έντρομο το καθεστώς Γκρούεφσκι περιστέλλει την ελευθερία του Τύπου

Του Vladislav Perunović
Αποκλειστικού Ανταποκριτή μας στα Σκόπια


Η απόφαση των αρχών της ΠΓΔΜ να φυλακισθεί ο δημοσιογράφος Τόμισλαβ Kežarovski, ένας αντιπολιτευόμενος πολύ γνωστός επαγγελματίας δημοσιογράφος ο οποίος είναι πολιτικός κρατούμενος σύμφωνα με τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς που υπερασπίζονται την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο, αντιμετωπίσθηκε με δυσπιστία και θυμό από την δημοσιογραφική κοινότητα της ΠΓΔΜ.
Η μακράς διαρκείας κράτησή του στο σπίτι του (του είχε επιβληθεί αυστηρός κατ' οίκον περιορισμός), έληξε με την μεταφορά του (16/1/2015) Τόμισλαβ Κεζαρόβσκι στην φυλακή, λόγω της «προκλητικότητάς» ου απέναντι στις ευρείας κλίμακας κυβερνητικές παρεμβάσεις επί της δικαιοσύνης, που ο δημοσιογράφος θεώρησε ως μία πολύ σοβαρή ενέργεια κατά της ελευθερίας του λόγου.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις που αφορούν την δημοσιογραφική ελευθερία, η ΠΓΔΜ βρέθηκε από την 37η θέση (2008) που βρισκόταν, στην 143η θέση (2014) στον κόσμο, δηλώνουν οι «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα», οι οποίοι είχαν εκδηλώσει από το 2008 τις αμφιβολίες τους για την αμερόληπτη κρίση στην Δικαιοσύνη της ΠΓΔΜ.

Ο Dunja Mijatović, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΟΑΣΕ για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, δήλωσε ότι «η απόφαση να φυλακισθεί ο δημοσιογράφος δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο», στέλνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα για την τρομακτική λογοκρισία του καθεστώτος Γκρούεφσκι.
«Ο δημοσιογράφος έκανε τη δουλειά του. Δεν έπρεπε καν να έχει φυλακιστεί και ούτε έπρεπε καν να υπάρχουν εις βάρος του οποιεσδήποτε κατηγορίες».
«Αυτή η απόφαση είναι μια πραγματική ντροπή για την ΠΓΔΜ...», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Mogens Blicher Bjerregård. "Η συγκεκριμένη ετυμηγορία στέλνει ένα επικίνδυνο και απειλητικό μήνυμα λογοκρισίας σε άλλους δημοσιογράφους της ΠΓΔΜ".

Ο Διευθύνων Σύμβουλος των "Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα", ο Christian Mihr, εκτελεστικός διευθυντής των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα της Γερμανίας, δήλωσε: "Αυτή η παράλογη απόφαση είναι ανάξια ενός υποψηφίου της ΕΕ και πρέπει να ανατραπεί το συντομότερο δυνατόν".
"ο Τόμισλαβ Kežarovski δεν θα πρέπει να έχει βρεθεί ούτε μια μέρα έγκλειστος. Μόνο λάθος του ήταν μέσω των δημοσιογραφικών ερευνών του να επισημάνει τις ελλείψεις από [sic] την κυβέρνηση και του δικαστικού σώματος της πΓΔΜ».

Κατά το χρόνο της δημοσιότητας της σύλληψής του από τις ειδικές αστυνομικές δυνάμεις, ο Τόμισλαβ Kežarovski επίσης ερευνούσε την υπόθεση του Νίκολα Μλαντένοφ, ενός ευρέως γνωστού εκδότη της ανεξάρτητης εφημερίδας «Fokus» που είχε σκοτωθεί σε ένα μυστηριώδες ατύχημα με αυτοκίνητο πριν περίπου δύο μήνες.
Η Tamara Čausidis, πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων της ΠΓΔΜ τόνισε ότι «η άμεση μεταφορά του σε σωφρονιστικό κατάστημα δείχνει ότι η κυβέρνηση φοβάται την ανεξάρτητη και αντικειμενική δημοσιογραφία».

Έχει προγραμματιστεί μαζική διαδήλωση κατά της λογικρισίας και του εκφοβισμού των δημοσιογράφων. Την διαδήλωση που έχει οριστεί για την Τρίτη 20 Ιανουαρίου, μπροστά από το Δικαστήριο Ονομασίας στα Σκόπια στηρίζει πλήθος οργανώσεων πολιτών που στηρίζουν την ελεύθερη κοινωνία των πολιτών.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]