Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εκλογές νέας Μεταπολίτευσης

Όπως οι εκλογές του 1974 καθόρισαν τη χώρα για 35 ολόκληρα χρόνια, έτσι σε τρεις εβδομάδες θα κριθεί το μέλλον της Ελλάδας, ίσως για δεκαετίες ολόκληρες

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Εκλογές αποφάσισε η Βουλή. Επραξε ορθότατα. Μια νεοεκλεγμένη Βουλή, προφα­νώς με ριζικά διαφορετική σύνθεση, θα αντανακλά τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα της ρημαγμένης μνημονιακής Ελλάδας. Θα πάψει να υπάρχει το αβυσσαλέο χάσμα μεταξύ λαού και Κοινοβου­λίου, το οποίο όλοι παρατηρούμε. Οι ψηφοφόροι πρέπει πλέον να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποφασίσουν ποιο κόμμα θέλουν να τους κυβερνά - η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ριζικές αλλαγές στην κοινοβου­λευτική εκπροσώπηση των κομμά­των θα φέρουν οι εκλογές. Πολύ σωστά θα κάνουν. Το επονείδιστο Μνημόνιο άλλαξε δια παντός την οικονομική και κοινωνική πραγμα­τικότητα της πατρίδας μας. Αυτό είναι αδύνατον να μην έχει και πολιτικές συνέπειες! Αυτοί που υλοποίησαν τη μνημονιακή πολιτική πρέπει να κριθούν από τον λαό και είτε να επικροτηθούν είτε να απορριφθούν.

Κρισιμότατες θα είναι οι βουλευ­τικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Σε τρεις εβδομάδες από σήμερα θα κριθεί το μέλλον της Ελλάδας, ίσως για δεκαετίες ολόκληρες. Χωρίς δόση υπερβολής, έχουμε να κάνουμε με εκλογές μιας νέας Μεταπολίτευσης! Ακριβώς όπως οι εκλογές του 1974 καθόρισαν τη χώρα για 35 ολόκληρα χρόνια!

Δεν θα κριθεί μόνο αν θα σχη­μα­τιστεί ή όχι κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα κριθεί μόνο αν η ΝΔ θα τινάξει στον αέρα όλες τις δημοσκοπήσεις και θα παραμείνει στην εξου­σία. Δεν θα κριθεί μόνο αν το αποτέ­λεσμα των εκλογών θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ ή αν θα τον στείλει στην αγκαλιά του Ποταμιού. Ο κόσμος φυσικά με αυτά τα κριτήρια θα ψηφίσει. Οικονομική ανακού­φιση τώρα περιμένει, όχι στην... άλλη ζωή! Χωρίς όμως οι περισσότεροι να το γνωρίζουν, η ψήφος τους θα χαράζει και το νέο πλαίσιο για την Ελλάδα.

Το Μνημόνιο διέλυσε το ΠΑΣΟΚ! Δικαίως ο λαός τιμώρησε ανελέητα το κόμμα που υπό την ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου έβαλε την Ελλάδα σε αυτό το επαίσχυντο καθεστώς. Ενα κόμμα που από το 44% των εκλογών του 2009 έπεσε στο 12% του 2012, δεν πρόκειται να συνέλθει ποτέ. Είναι ήδη πολιτικά νεκρό! Κατέρρευσε δηλαδή το ένα κόμμα - πυλώνας του μεταπολιτευτικού συστήματος. Από θεωρητική σκοπιά, θα ήταν παράλογο να νομίσει κανείς πάντως ότι ο άλλος πυλώνας του συστήματος, η ΝΔ, δεν θα καταβάλει κανένα πολιτικό κόστος για τη μνημονιακή πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Πρακτικά όμως θα δούμε αν θα γίνει αυτό.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ήταν κόμματα του τελευταίου τετάρτου του 20ού αιώνα, προσαρμοσμένα και τα δύο στη μεταχουντική Ελλάδα του 1974. Αυτά έπαιξαν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Το Μνημόνιο όμως άλλαξε δραματικά τα πολιτικά δεδομένα. Υποχρεώθηκαν να το υπηρετήσουν και τα δύο κόμματα. Περάσαμε έτσι σε άλλη εποχή. Αυτομάτως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έγιναν κόμματα του παρελθόντος.

Η ανανέωση σκηνικού είναι πλέον επιβεβλημένη και σε πολιτικό επίπεδο. Προηγείται η αντικατάσταση του κατεστραμμένου κεντρο­αριστε­ρού πυλώνα που εκπρο­σωπούσε το ΠΑΣΟΚ. Αν και όταν αυτή επιτευχθεί, θα έρθει η σειρά και του κεντροδεξιού πυλώνα που συνεχίζει να εκπροσωπεί η ΝΔ, έστω και αγκομαχώντας τραγικά. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα πάντως δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επί πολύ.

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. "Οι ψηφοφόροι πρέπει πλέον να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποφασίσουν ποιο κόμμα θέλουν να τους κυβερνά - η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ."

    Αστειευστε κ.Δελαστικ;

    Ποιος με υποχρεωνει να αποφασισω αν καλυτεροι για την διακυβερνηση μιας χωρας ειναι τα

    λαμογια των τραπεζιτων/εκδοτων ή οι εθνομηδενιστες;

    Απαγορευται να σκεφτω πιο περα;

    Απαγορευεται να μην λαμβανω υποψιν τις ψευτοδημοσκοπησεις;

    Με ποιο δικαιωμα θα μας βαλετε το μαχαιρι στο λαιμο βαζοντας μας παλι στη λογικη ενος νεου "δικομματισμου" ;

    Αληθεια κ.Δελαστικ, γιατι θυμηθηκατε τωρα οτι οι ψηφοφοροι πρεπει να αναλαβουν ειδικα σε

    αυτες τις εκλογες τις ευθυνες τους;


    Γιατι οχι την δεκαετια του '90 ,που πραγματοποιηθηκε η ιστορικη απατη ολων των εποχων με το

    ξεπουλημα του ονοματος της Μακεδονιας στου Σλαβοβουλγαρους;.

    Γιατι οχι οταν υπεσταλη η σημαια στα Ιμια και κατερριφθη και ελικοπτερο ελληνικο;

    Γιατι οχι οταν η Θρακη ξεπουλιεται απο το αθλιο πολιτικο συστημα εδω

    και 3 δεκαετιες;

    Γιατι οχι οταν το αθλιο πολιτικο συστημα χρησιμοποιουσε συνεχως προπαγανδα υπερ του σχεδιου

    Αναν για να ξεπουλησει την Κυπρο;

    Γιατι οχι οταν καταργηθηκαν τα συνορα μας και εχουμε γινει ξεφραγκο αμπελι εδω και 2 δεκαετιες;

    Γιατι οχι οταν εδω και 3 δεκαετιες ξεπουλιεται η εθνικη,ιστορικη και θρησκευτικη μας συνειδηση ;

    Γιατι τωρα και οχι τοτε;

    Αυτα δεν τα βλεπατε;



    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]