Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο τουρκικός στρατός καρφώνει τη ΜΙΤ για εξοπλισμό της Αλ Κάιντα

Γράφει ο Fehim Taştekin
Πηγή Al-Monitor
Μετάφραση - Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"


Μυστικά επίσημα έγγραφα σχετικά με την αναζήτηση των τριών φορτηγά που ανήκουν στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ) έχουν διαρρεύσει στο διαδίκτυο, και τα οποία για άλλη μια φορά επιβεβαιώνουν τις υποψίες ότι η Άγκυρα έχει παίξει ένα πολύ βρώμικο παιχνίδι στη Συρία.

Σύμφωνα με τα επικυρωμένα έγγραφα, τα φορτηγά αυτά βρέθηκαν να μεταφέρουν πυραύλους, όλμους καθώς και πυρομαχικά αντιαεροπορικών όπλων. Η Γενική Διοίκηση της τουρκικής Χωροφυλακής, στην οποία έχουν συνταχθεί οι συγκεκριμένες εκθέσεις, υποθέτει ότι «τα φορτηγά αυτά μεταφέρουν όπλα και εφόδια για την τρομοκρατική οργάνωση αλ-Κάιντα".

Δυστυχώς, μετά από παρέμβαση της τουρκικής κυβέρνησης, ζητήθηκε άμεση δικαστική εντολή που απαγορεύει οποιαδήποτε αναφορά σχετικά με την υπόθεση, με αποτέλεσμα τα έγγραφα να μην δημοσιοποιηθούν στον τουρκικό Τύπο.

Όταν ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν πρωθυπουργός, είχε πει, «Δεν μπορεί κανένας να σταματήσει τα φορτηγά της MIT. Δεν μπορεί κανένας να κάνει έρευνα σε αυτά. Κανένας δεν έχει αυτή την εξουσία. Αυτά τα φορτηγά μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια σε Τουρκμένους της Συρίας".

Από τότε μέχρι και σήμερα, τόσο ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, όσο και το δεξί του χέρι πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, δεν χάνουν την ευκαιρία να επαναλαμβάνουν σε κάθε αφορμή πως τα συγκεκριμένα φορτηγά της ΜΙΤ μεταφέρουν βοήθεια προς τους Τουρκομάνους της Συρίας και του βόρειου Ιράκ.
Ο εισαγγελίας Αζίζ Τακτσί, ο οποίος είχε δώσει την διαταγή να ελεγχθούν τα φορτηγά της ΜΙΤ απομακρύνθηκε από τη θέση του, ενώ οι 13 στρατιώτες που συμμετείχαν στην έρευνα που έγινε στα φορτηγά οδηγήθηκαν στην τουρκική δικαιοσύνη με την κατηγορία της κατασκοπίας, αντιμετωπίζοντας ποινές φυλάκισης έως και 20 ετών.

Σε δεκάδες έγγραφα που διέρρευσαν από μια ομάδα χάκερ, η Διοίκηση της τουρκικής Χωροφυλακής σημειώνει ότι στο φορτίο των φορτηγών βρέθηκαν κεφαλές πυραύλων"...
Σύμφωνα με τα έγγραφα που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο πριν τεθούν σε απαγόρευση, αυτή ήταν η περίληψη του συμβάντος:

Στις 19 Ιανουαρίου του 2014, μετά τη λήψη πληροφορίας για τρία φορτηγά που μεταφέρουν όπλα και τα εκρηκτικά προς την Αλ-Κάιντα στη Συρία, η Επαρχιακή Χωροφυλακή Αδάνων εκδίδει εντάλματα έρευνας.
Ο εισαγγελέας Αδάνων ζήτησε να ασκηθεί έρευνα και να κατασχεθούν τα αποδεικτικά στοιχεία.
Οι δυνάμεις ασφαλείας της τουρκικής Χωροφυλακής σταμάτησαν τα φορτηγά στους σταθμούς διοδίων Τσεϊχάν, όπου το προσωπικό της MIT προσπάθησε να εμποδίσει την έρευνα σε αυτά.
Στη συνέχεια κι ενώ τα φορτηγά μετακινήθηκαν με συνοδεία της Χωροφυλακής στην Seyhan προκειμένου να γίνει μια εκτεταμένη έρευνα σε αυτά, άνδρες της MIT που συνόδευαν τα φορτηγά με ένα αυτοκίνητο μάρκας Audi, μπλοκάρισαν το δρόμο προκειμένου να σταματήσουν τα φορτηγά. Όταν το προσωπικό της MIT προχώρησε σε κατάσχεση των κλειδιών των φορτηγών, ακολούθησε μία έντονη φιλονικία με τους άνδρες της τουρκικής Χωροφυλακής στους οποίους οι άνδρες της ΜΙΤ άσκησαν σωματική βία, ενώ την ίδια στιγμή οι οδηγοί των φορτηγών (με εντολή των ανδρών της ΜΙΤ) προσποιούνταν ότι τα φορτηγά είχαν βλάβη.
Η έρευνα στα φορτηγά διεξήχθη και βιντεοσκοπήθηκε υπό την απειλή όπλων των στρατιωτών της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής, παρά τις προσπάθειες του τοπικού κυβερνήτη και των ανδρών της ΜΙΤ για την αποτρέψουν.

Βρέθηκαν έξι μεταλλικά δοχεία στα τρία φορτηγά. Στο πρώτο δοχείο, βρέθηκαν 25-30 βλήματα πυραύλων και 10-15 κιβώτια γεμάτα με πυρομαχικά. Στο δεύτερο δοχείο, ανακαλύφθηκαν 20-25 πύραυλοι ρουκετών, 20-25 κιβώτια πυρομαχικών και κονιαμάτων Douchka αντιαεροπορικά πυρομαχικά σε πέντε ή έξι σάκους. Τα κιβώτια είχαν σημάδια στο κυριλλικό αλφάβητο.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι άνδρες της ΜΙΤ έβριζαν συνεχώς τον εισαγγελέα και απαξίωναν τους άνδρες της Στρατοχωροφυλακής που έκαναν την έρευνα, λέγοντας:
«Κοιτάξτε τους ηλίθιους. Ψάχνουν για πυρομαχικά κρατώντας φτυάρια. Αφήστε κάποιον που ξέρει να κάνει αυτή τη δουλειά. Τα φορτηγά είναι γεμάτα με βόμβες και μπορεί να εκραγούν».

Ο κυβερνήτης των Αδάνων, Huseyin Άβνι Κο, έφτασε στη σκηνή της έρευνας και δήλωσε, «Τα οχήματα κινούνται με διαταγές του πρωθυπουργού» και στη συνέχεια υποσχέθηκε να μην επιτρέψει να σε κανέναν να παρεμποδίσει την εκτέλεση των πρωθυπουργικών εντολών.
Τελικά, με εγγυητική επιστολή που απέστειλε ο περιφερειακός διευθυντής της MIT, που συνυπογράφεται από τον κυβερνήτη, τα φορτηγά παραδόθηκαν πίσω στη ΜΙΤ.

Ο οδηγός Μουράτ Κισλακτσί δήλωσε στην κατάθεσή του: "Αυτό το φορτίο φορτώθηκε σε φορτηγά μας από ένα ξένο αεροσκάφος στην Άγκυρα από το Esenboga Airport. Είμαστε εκείνοι που τα παρέλαβαν για να τα μεταφέρουν στο Ρεϊχανλί τους (στα σύνορα της Τουρκία με τη Συρία).
Είχαμε μαζί μας για συνοδεία και κάλυψη δύο άνδρες (προσωπικό της MIT) με ένα Audi. Στο Reyhanli, θα παραδίδαμε τα φορτηγά σε αυτά τα δύο άτομα που ήταν στο Audi. Μας έλεγξαν σε ένα ξενοδοχείο, ενώ τα φορτηγά κινούνταν προς τα σύνορα. Πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε μεταφέρει τέτοια φορτία. Ξέραμε ότι δουλεύαμε για το τουρκικό κράτος. Στην Άγκυρα, αφήναμε τα φορτηγά μας σε μία τοποθεσία ελεγχόμενη από την ΜΙΤ. Μας έλεγαν να επιστρέψουμε στις 7 το πρωί κι εμείς ξέραμε πως το φορτίο ανήκε στην ΜΙΤ. Νιώθαμε άνετα γι αυτό, επειδή ήταν μία κρατική υπόθεση. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που πήραμε φορτίο κατευθείαν από το αεροδρόμιο και για πρώτη φορά είχαμε τη δυνατότητα να είμαστε στα φορτηγά μας κατά τη διάρκεια της φόρτωσής τους».

Μετά τις κατηγορίες για κατασκοπεία από την κυβέρνηση και φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου διέταξε τη στρατιωτική εισαγγελία να διερευνήσει την υπόθεση. Στις 21 Ιουλίου, ο στρατιωτικός κατήγορος δήλωσε ότι δεν διαπίστωσε στο περιστατικό αυτό στοιχεία που να μαρτυρούν κατασκοπεία. Και ο ίδιος ο εισαγγελέας είπε πως το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν μία στρατιωτική υπόθεση και θα πρέπει να διερευνηθεί όχι από τον πολιτικό εισαγγελέα, αλλά από την στρατιωτική Δικαιοσύνη. Το πολιτικό δικαστήριο δεν ανακάλεσε την απόφασή του.

Η κυβερνητική συγκάλυψη
Αν και το σκάνδαλο έγινε γνωστό σε ολόκληρη την Τουρκία, η κυβέρνηση επέλεξε για την αγαπημένη τακτική της, δηλαδή να το συγκαλύψει. Ένα δικαστήριο στα Άδανα απαγόρευσε την γραπτή, την οπτική και μέσω του Διαδικτύου οποιαδήποτε αναφορά στο γεγονός, ή έστω και τον σχολιασμό σχετικά με την έρευνα που έγινε στα συγκεκριμένα φορτηγά. Με την ίδια δικαστική απόφαση οποιοδήποτε διαδικτυακό περιεχόμενο σχετικό με το περιστατικό διαγράφηκε.

Η δικαστική υπόθεση εναντίον των 13 ανδρών χωροφυλακής που κατηγορούνται για κατασκοπεία έχει επίσης αμφιλεγόμενη. Ο εισαγγελέας, ο οποίος στο κατηγορητήριο του είπε ότι οι κατηγορούμενοι συμμετείχαν σε έρευνα που έγινε μέσα σε τουρκικό έδαφος. Το τραγικό έως γελοίο της υπόθεσης είναι πως χωρίς να γίνει απολύτως καμία αναφορά σε κάποιο αποδεικτικό στοιχείο, το κατηγορητήριο αναφέρει πως υπήρξε συμπαιγνία μεταξύ της συριακής κυβέρνησης, της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικό Κράτος (IS)!!!

Αυτή τη στιγμή, κι ενώ έχει επιβληθεί από την τουρκική στη συγκεκριμένη υπόθεση ένα συνολικό μπλακάουτ, που δεν μπορεί όμως να συγκαλύψει και να υπερισχύσει των αποκαλύψεων, θεωρείται βέβαιο ότι το συγκεκριμένο περιστατικό θα έχει σοβαρές διεθνείς επιπτώσεις σε βάρος της Τουρκίας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
  

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]