Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γερμανικό πρόβλημα

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

Ακόμη και με τις μέγιστες δυνατές εκπτώσεις το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα ανακοινώσει ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι αύριο Πέμπτη, στην καλύτερη περίπτωση θα διασφαλίσει την ανοχή του Βερολίνου. Εναλλακτικές λύσεις - πραγματικές απειλές είναι: πρώτον, προσφυγή της Γερμανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και δεύτερον, η ενίσχυση του κλίματος εξέγερσης κατά της ΕΚΤ που αποτυπώνεται στον γερμανικό Τύπο. Είναι ολοφάνερο ότι δεν πρόκειται ούτε για δυσκολίες προσαρμογής ούτε για επικοινωνιακή διαχείριση από την καγκελαρία για χειραγώγηση των ευρωσκεπτικιστών. Η Γερμανία έχει πρόβλημα ευρωπαϊκής στρατηγικής συνολικά και συνεπώς η ΕΕ-Ευρωζώνη έχουν γερμανικό πρόβλημα.

Οπως πολύ εύστοχα το υπονοεί ο αρθρογράφος των «Financial Times» Wolfgang Munchau, το Βερολίνο εναντιώνεται στην αμοιβαιοποίηση του κινδύνου σκεπτόμενο αυτό που όλοι σκέπτονται, αλλά δεν τολμούν να πουν, μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ιταλίας το κόστος της οποίας θα ήταν μοιραίο για τη Γερμανία. Ποια όμως είναι η εναλλακτική λύση, το σχέδιο Β των Μέρκελ-Σόιμπλε; Κανένα απολύτως!

Πρώτον, η σημερινή ακινησία δεν μπορεί να συνεχισθεί και το πακέτο Ντράγκι θα έχει αξιοπιστία αν προεξοφληθεί ως προάγγελος οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας όλων των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Δεύτερον, το σενάριο επιστροφής στο μάρκο είναι η εγκατάλειψη ενδεχόμενου υψηλού κινδύνου για μια εγγυημένη καταστροφή. Αν το Βερολίνο εγκατέλειπε την Ευρωζώνη, το νέο εθνικό νόμισμα με μια ανατίμηση εκτός ελέγχου -με τα όσα συνέβησαν στην Ελβετία να προειδοποιούν- θα επέφερε μοιραίο και μακράς διαρκείας πλήγμα στις εξαγωγές της χώρας.

Αν δεν υπάρχει σχέδιο Β και αν η Γερμανία θεωρεί τα ζωτικά της συμφέροντα ασύμβατα με μια ποσοτική χαλάρωση τύπου Fed ή Τράπεζα της Αγγλίας, τότε τι μέλλει γενέσθαι;

Πολύ απλά αυτό που βλέπουμε μπροστά μας το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Ενας παρατεταμένος πόλεμος φθοράς κατά της ΕΚΤ και του Ντράγκι, που ακόμη και αν δεν πετύχει να εγκλωβίσει τον κεντρικό τραπεζίτη σε προληπτική απονεύρωση της παρέμβασής του αργά ή γρήγορα θα πυροδοτήσει πίεση των αγορών. Για παράδειγμα, αν οι αγορές διαβάσουν ότι η Γερμανία βλέπει ως μη βιώσιμο το χρέος της Ιταλίας και δεν θέλει την αμοιβαιοποίηση του κινδύνου αγοράς ιταλικών ομολόγων από την ΕΚΤ, τότε είναι σαν να παρακινεί τις αγορές να αμφισβητήσουν το αξιόχρεο της Ρώμης.

Οπως δεν υπάρχει ολίγον έγκυος γυναίκα, έτσι και δεν υπάρχει ολίγη ποσοτική χαλάρωση.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Γερμανικό η η αναβίωση του φασιστοκουμουνισμο. Εξω οι βάσεις του θανάτου, εξω από το ΝΑΤΟ, εξω από την ΕΟΚ.Συνθήματα δεκαετιών, ήρθε η ώρα να πραγματοποιούν. Μας πήρε στο λαιμο του η ηλιθιότητα και η ασχετοσύνη κυρίως της τρόικας, όπου φάνηκε ένα φως στην αρχη, αποδείχτηκε όμως μία μεγάλη Νούλα. Ειδομεν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ πιστεύω ότι οι Γερμανοί δεν θέλουν το ευρώ και κάνουν ότι τους περνάει από το χέρι τους για να
    αποχωρήσουν.Θέλανε μόνο την ένωση των δύο Γερμανιών και τίποτε παραπάνω. Το μεγάλο λάθος των ΗΠΑ ήταν που έδωσε την έγκριση για την ένωση. Τώρα θα διαλύσει το ευρώ θα γυρίσει στο μάρκο και μετά θα στραφεί στο δολάριο . Αυτό γίνεται τρίτη φορά .Δεν θα βάλουμε μυαλό ?.Πρέπει να τεμαχιστούν για να τους ελέγχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]