Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πρώτη κόντρα Ελλάδας - Ευρώπης για την... Ρωσία

Την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και τη βούληση να μην ανεχθεί την περιθωριοποίηση της χώρας, εκφράζουν καλά ενημερωμένες πηγές με αφορμή την «αντιθεσμική» ενέργεια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ και της Επιτρόπου για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκας Μογκερίνι να μην λάβει υπόψη τις θέσεις της Αθήνας για την σύνταξη της δήλωσης σχετικά με την Ρωσία.

Με την δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, μεταξύ άλλων, προειδοποιούν τη Μόσχα με νέες κυρώσεις εξαιτίας της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία.

Εκφράζεται ακόμη η ανησυχία των ηγετών της ΕΕ για την επιδείνωση της ασφάλειας και της ανθρωπιστικής κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία και καταδικάζουν τους φόνους αμάχων κατά τον «τυφλό βομβαρδισμό» της Μαριούπολης.

Στην επικοινωνία που είχε το Μέγαρο Μαξίμου με το επιτελείο του κ. Τουσκ και ο κ. Τσίπρας με την κ. Μογκερίνι, διατυπώθηκαν ενστάσεις ως προς το περιεχόμενο της δήλωσης και ζητήθηκαν κάποιες τροποποιήσεις.

Οι προτάσεις της Αθήνας αγνοήθηκαν και η δήλωση εκδόθηκε ως είχε πρωτοδιατυπωθεί.

«Η δήλωση «Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ» που δημοσιεύθηκε σήμερα, κυκλοφόρησε χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών-μελών και ειδικότερα χωρίς να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Ελλάδας» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ελληνική κυβέρνηση.

Με την δήλωση αυτή είχαν διατυπώσει διαφωνίες και άλλες χώρες που θεωρούν λανθασμένη την πολιτική της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ενώ έχουν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις και στην πολιτική κυρώσεων.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Αθήνα θα θέσει το θέμα αυτό στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών εξωτερικών την προσεχή Πέμπτη που έχει ως βασικό θέμα συζήτηση τις ευρωρωσικές σχέσεις.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η υπόθεση αυτή επιβεβαιώνει αφενός το θεσμικό πρόβλημα λειτουργίας της ΕΕ, αφετέρου δε εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι τόσο η έκδοση της δήλωσης, όσο και η συνεδρίαση του Eurogroup την επομένη των εκλογών αποτελούν ένα τεστ για τη νέα κυβέρνηση.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]