Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε αυτές τις εκλογέςε ξέχασαν την γεωπολιτική... Γιατί άραγε;

Εκλογές χωρίς να αναφέρουν τα γεωπολιτικά! 

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Ενώ η χώρα διανύει μία προεκλογική περίοδο και οι αντίπαλοι έχουν αρχίσει να εκτοξεύουν εκατέρωθεν τα βέλη τους, η εντύπωση που σχηματίζουν όσοι πολίτες επιλέγουν να παραμένουν στην πραγματικότητα είναι πως οι «εθνοσωτήρες» βλέπουν σταθερά την κάλπη αλλά χάνουν (ή επιλέγουν να αποφεύγουν) την πραγματικότητα.

Και η πραγματικότητα είναι η θέση της Ελλάδας στο σύγχρονο γεωστρατηγικό, γεωπολιτικό και γεωοικονομικό γίγνεσθαι. Με προεξάρχουσα την γεωοικονομική θέση της χώρας μας, και ιδιαίτερα τον ενεργειακό ορυκτό της πλούτο (σύμφωνα με τον Mr Dax Ελλάδα αποτελεί την ουσιαστική ενεργειακή αποθήκη της Ευρώπης, τον ενεργειακό πλούτο της οποίας το ΔΝΤ επιθυμεί να τον αποσπάσει αντί πινακίου φακής και να τον πουλήσει σε ισχυρούς – δυτικούς παγκόσμιους ενεργειακούς παίκτες), αντί οι ό,ποιες συζητήσεις να περιστρέφονται στους τρόπους με τους οποίους θα καταστεί όσο το δυνατόν συντομότερη η εκμετάλλευσή τους, οι πολιτικοί άνδρες επιμένουν να ασχολούνται με τις πολιτικές μεταγραφές, ενώ τα ΜΜΕ με το χιόνι που έχει σκεπάσει τη χώρα, ενώ πολιτικοί και ΜΜΕ ασχολούνται και με το ποιος θα βγάλει τη χώρα από το ευρώ (ενώ δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόβλεψη στους κανονισμούς της Ευρωζώνης)!!!

Κανένας δεν ρίχνει το βλέμμα του στην ανατολική Μεσόγειο, όπου παίζονται χοντρά γεωστρατηγικά παιχνίδια, τα οποία θα καθορίσουν και το μέλλον της ευρύτερης περιοχής για τα επόμενα 100 χρόνια. Οι «εθνοσωτήρες» μας σιωπούν μονίμως στο θέμα αυτό, και όποτε τίθεται σε κάποιο τραπέζι συζητήσεων αποφεύγουν να καταθέσουν τις ό,ποιες απόψεις τους, ενώ συζητούν με ιδιαίτερη ευχαρίστηση το ποιοι συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια και με ποιους θα συνεργαστούν μετά από την κάλπη!
Αλήθεια, μέσα σε αυτόν τον προεκλογικό ορυμαγδό και μεταξύ της αγωνίας του Γιώργου Παπανδρέου και της «λαχτάρας» από την μεταγραφή της Γκερέκου, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλος, μήπως έχει μάθει κάτι για τις «τρικλοποδιές» που έβαλε η Ισραηλινή Δικαιοσύνη στους αμερικανούς επενδυτές που εκμεταλλεύονται το κοίτασμα Λεβιάθαν;
Μήπως ο «συν-διασώστης» γνωρίζει για τις παρασκηνιακές διεργασίες για τους ενεργειακούς «δρόμους» που σχεδιάζεται να ακολουθήσει το αέριο, από το συγκεκριμένο πεδίο προς την Ευρώπη; Μήπως βρήκε λίγο ελεύθερο χρόνο να ενημερωθεί για την ανησυχία που προκάλεσαν στη Λευκωσία οι τελευταίες αυτές εξελίξεις;
Και, φυσικά, αν τα γνωρίζει όλα αυτά και έχει άποψη, τότε τι κάνει; Ποια είναι η ελληνική θέση; Ή μήπως ο κ. Βενιζέλος θεωρεί πως ο ελληνικός λαός δεν χρειάζεται να γνωρίζει τίποτε γι αυτά και θα του ανακοινώσει κάποια στιγμή μετά τις εκλογές;

Η Τουρκία έχει κατορθώσει να γίνει σημαντικός παίκτης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής (και επιθυμεί να επιβάλει αυτή την ισχύ και στην Ανατολική Μεσόγειο), «πουλώντας» προς την Δύση την γεωστρατηγική της θέση.
Όσοι έχουν στοιχειώδη γνώση της ιστορίας των ελληνοτουρκικών από το 1974 μέχρι σήμερα, καταλήγουν σε ένα προφανές και ανησυχητικό συμπέρασμα. Κάθε φορά που η χώρα κα το πολιτικό σύστημα βρίσκονται σε «δύσκολα νερά», η Άγκυρα το εκμεταλλεύεται.
Η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, που πριν καλά – καλά ορκιστεί βρέθηκε αντιμέτωπη με την κρίση των Ιμίων, αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για το πώς η Τουρκία προχωρά αυτές τις δουλειές, κάτι που έχουμε την εντύπωση πως τόσο τα κόμματα της συγκυβέρνησης όσο και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το έχουν ξεχάσει. Και δεν θα έπρεπε, γιατί η Τουρκία κρατά την ένταση στην Κυπριακή ΑΟΖ βγάζοντας βόλτες το σεισμογραφικό «Barbaros» μέχρι και τις 15 Απριλίου (και μετά… βλέπουμε).
Η τουρκική ναυτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να σημειώσουμε δεν περιορίζεται στην Κυπριακή ΑΟΖ. Μαθαίνουμε πως η Άγκυρα προτίθεται να δεσμεύσει περιοχές για ναυτικές ασκήσεις και στην ευαίσθητη περιοχή του Καστελλόριζου. Οι εν λόγω ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν νόμιμα σε διεθνή ύδατα, αλλά σε περιοχές που εμπίπτουν στην Ελληνική ΑΟΖ (αν την είχαν ορίσει οι υπερήφανοι πατριώτες που μας κυβερνούν), κάτι το οποίο δημιουργεί ανησυχία στην ηγεσία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, η οποία γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι τέτοιου είδους ασκήσεις δεν είναι τίποτε περισσότερο από τη μέτρηση των ελληνικών αντανακλαστικών.

Με βάση τις ήδη υπάρχουσες γεωπολιτικές αλλαγές στη Μέση Ανατολή και την ανάδειξη ενός κουρδικού κράτους, η Ελλάδα, βρίσκεται σε πολύ καλύτερη γεωστρατηγική θέση από την Τουρκία. Επίσης, η χώρα μας διαθέτει απείρως καλύτερη γεωπολιτική θέση, αφού λειτουργεί ως σταυροδρόμι – πύλη της Ευρώπης προς τις χώρες της Μέσης και Εγγύς Ανατολής, ενώ επίσης σαφέστατη είναι η γεωοικονομική ισχύς της Ελλάδας η οποία σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες διαθέτει μεγάλες πλουτοπαραγωγικές ενεργειακές πηγές, ενώ η Τουρκία στον τομέα αυτό εμφανίζεται ουσιαστικά ανύπαρκτη.
Το ζητούμενο, λοιπόν, για την Ελλάδα, είναι το γιατί οι Έλληνες «εθνοσωτήρες» ξεχνούν να ασχοληθούν με την λύση του οικονομικού προβλήματος της χώρας και επιτρέπουν στην Τουρκία να «διεισδύει» (και έμμεσα να τις διεκδικεί) σε ελληνικές μείζονος ενεργειακού ενδιαφέροντος περιοχές…

Η απάντηση, θα δοθεί από τον ιστορικό ή από τον δικαστή του αύριο… Και η απάντηση θα είναι αμείλικτη για όλους τους εμπλεκόμενους που με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους οδήγησαν σε οικονομική καταστροφή τη χώρα και κάνουν «τα στραβά μάτια» στην λύση που οποιοσδήποτε άλλος θα την είχε ήδη υλοποιήσει…

Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]