Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο θάνατος του βασιλιά Αμπντάλα σταματά την πτώση τιμών του πετρελαίου

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Ο θάνατος του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Abdullah bin Abdulaziz, 91 χρονών, που τελευταία νοσηλεύονταν σε κατάσταση κώματος, φαίνεται πως ανατρέπει την συνεχιζόμενη πτώση των τιμών του πετρελαίου, μια εξέλιξη που σίγουρα σηματοδοτεί γενικότερες πολιτικές εξελίξεις κυρίως με την οικονομική κατάσταση της Ρωσίας και άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών, όπως το Ιράν.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες και με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu Ajansı, μετά την γνωστοποίηση της αναγγελίας του θανάτου του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να παίρνουν την ανιούσα, μια εξέλιξη που θα φανεί αν θα διατηρηθεί όπως είναι και το πιο πιθανό, τις επόμενες μέρες.
Να θυμίσουμε ότι οι τιμές του πετρελαίου από τον Ιούνιο του 2014 όταν είχαν αρχίσει να παίρνουν την κατιούσα, έχουν πέσει κατά 50% προκαλώντας έντονο οικονομικό πρόβλημα κυρίως στην Ρωσία και στο Ιράν.

Η κατάσταση αυτή όμως είχε αρχίσει να δημιουργεί πρόβλημα και στις χώρες του Περσικού Κόλπου καθώς και στην ίδια την Σαουδική Αραβία κατ' έξοχήν πετρελαιοπαραγωγές χώρες, οι οποίες όμως υπακούοντας στις αμερικανικές «παραινέσεις» είχαν προχωρήσει στην ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου, κυρίως για να πλήξουν την ρωσική οικονομία σε αντίποινα για τις ρωσικές ενέργειες στην ουκρανική κρίση.
Τώρα που εξέλειπε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, που ήταν ο κατεξοχήν εκπρόσωπος της φίλοαμερικανικής πτέρυγας της σαουδαραβικής ελίτ, όπως αναφέρεται, αναμένεται να σταματήσει η καθοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου, ενώ αναμένεται να απολυθεί και ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali en-Naimi, που θεωρείται και σαν ο κύριος υποκινητής αυτής της πτώσης των τιμών.

Σίγουρα το θέμα είναι πολύ σοβαρό και όπως αναφέραμε και παραπάνω σχετίζεται με τις γενικότερες διεθνείς εξελίξεις και κυρίως με την πολιτική κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σκοπός της οποίας είναι να προκληθούν εσωτερικά προβλήματα που θα κλόνιζαν το καθεστώς του Ρώσου προέδρου, Βλαδιμήρ Πούτιν.
Τώρα, όπως φαίνεται, ανατρέπεται αυτή η πολιτική και διαφαίνεται ότι θα σταματήσει η πτώση των τιμών του πετρελαίου, κάτι που θα σημάνει την ανάκαμψη της ρωσικής οικονομίας με συνέπεια και την κατάρρευση σε μεγάλο βαθμό των υπονομευτικών προσπαθειών των ΗΠΑ και της Δύσης κατά του Ρώσου προέδρου.

Οψόμεθα!

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Και μεις σε κατάσταση κόμματος είμαστε. Άλλος ΝΔ, άλλος ΣΥΡΙΖΑ, άλλος ΧΑ και πάει λέγοντας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]