Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

19 Δεκ 2014

Γράφει ο Μελέτης Μελετόπουλος

Η πρωτοφανης επιχείρηση ψυχολογικού εκβιασμού των αμφίρροπων βουλευτών απέτυχε παταγωδώς, και μένουν εκτεθειμένοι οι κκ.Γιουνκέρ και Μοσκοβισί γιά ανοίκεια παρέμβαση στα εσωτερικά τρίτης χώρας, και ο κ. Στουρνάρας γιά εξωθεσμική συμπεριφορά.

Το συμπέρασμα είναι ότι η δήθεν φιλοευρωπαϊκή συγκυβέρνηση πολιτεύθηκε με τρόπο Μπανανίας, ανασύροντας στην επιφάνεια ήθη άλλων αλησμόνητων εποχών. Εποχών όπου η προοπτική απώλειας της εξουσίας προκαλούσε υστερικές αντιδράσεις και δρομολογούσε αποσταθεροποιητικές διαδικασίες.

Εν έτει 2015, περιμέναμε ότι θα υπήρχε μεγαλύτερη ψυχραιμία. Αλλά φαίνεται ότι η πτώση της συγκυβέρνησης και η διάλυση της σημερινής Βουλής θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα βιοπορισμού στα μέλη της.

Η συγκυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς στον βασικό προορισμό της: να εκσυγχρονίσει την χώρα, να καταργήσει το πελατειακό κράτος και την σοβιετικού τύπου διεφθαρμένη γραφειοκρατία, να οργανώσει την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και να καταστήσει την Ελλάδα οικονομικά και δημοσιονομικά βιώσιμη. Και να αναδείξει νέα και άφθαρτα πρόσωπα στην διακυβέρνηση του κράτους. Μόνον έτσι θα μπορούσε η χώρα να παραμείνει σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Το 2010 αποφύγαμε την χρεωκοπία υπό τον όρο ότι θα πραγματοποιηθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις. Επί τέσσερα χρόνια οι διαδοχικές κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά-Βενιζέλου αρνήθηκαν πεισματικά να μεταρρυθμίσουν ο,τιδήποτε, και το μόνο που έκαναν ήταν να αφανίσουν το εισόδημα και την ακίνητη περιουσία των πολιτών, να καταστρέψουν το εμπόριο και την βιομηχανία και να προκαλέσουν την μεγαλύτερη ύφεση της νεώτερης Ελληνικής ιστορίας.

Η απειλή χρεωκοπίας που υψώνεται σήμερα δεν είναι συνάρτηση της δημοσκοπικής ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως υποστηρίζει η συγκυβέρνηση, προσπαθώντας να πείσει τόσο τον ελληνικό λαό όσο και τους δανειστές. Αλλά είναι το αποτέλεσμα της οικτρής κυβερνητικής αποτυχίας. Ακόμη κι αν η παρούσα βουλή εξέλεγε πρόεδρο, η χώρα θα αντιμετώπιζε ακριβώς την ίδια απειλή με πρωθυπουργό τον Σαμαρά.

Αλλά ο κ. Δήμας συγκέντρωσε 160 ψήφους, τις 155 κυβερνητικές και άλλους πέντε. Όσο κι αν «αυγατίσουν», 180 δεν γίνονται. Εδώ κοτζάμ Κωνσταντίνος Καραμανλής παρά λίγο να μην έβγαινε το 1980 πρόεδρος και σώθηκε (οι παλαιότεροι θυμούνται) με την «ψήφο του Καρδάρα». Μάλιστα, ο Καραμανλής επανεξελέγη πρόεδρος το 1990 με απλή πλειοψηφία 151 ψήφων, ενώ ο ίδιος είχε θεσπίσει την ηυξημένη πλειοψηφία ώστε ο εκάστοτε Ανώτατος Άρχων «να διαθέτει διακομματικό κύρος».

Μην περιμένει κανείς από το μνημονιακό στρατόπεδο θαύματα. Και όταν διαλυθεί η Βουλή και τελειώσει η βασιλεία τους, να αφήσουν τις κινδυνολογίες και τις χαιρεκακίες, και να κοιτάξουν να φύγουν «χωρίς των δειλών τα παρακάλια και παράπονα». Το κενό θα καλυφθεί από την κοινωνία. Στην πολιτική, ουδείς αναντικατάστατος.

Πηγή "KontraNews"
Το φωτομοντάζ είναι από το "Γρέκι"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ο Πρωθυπουργός καταθέτει άμεσα μήνυση και ζητά την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών έπειτα από δηλώσεις του κ. Παύλου Χαϊκάλη στο Mega.

«Η απόλυτη συκοφαντία και αθλιότητα στην κορύφωσή τους. Ο Πρωθυπουργός καταθέτει άμεσα μήνυση και ζητά την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Η ανακοίνωση έρχεται έπειτα από δηλώσεις του κ. Χαϊκάλη στο Mega αναφορικά με την απόπειρα δωροδόκησής  του, όπως ο ίδιος καταγγέλλει.

Ο κ. Χαϊκάλης, μεταξύ άλλων, είπε ότι ο άνθρωπος που τον προσέγγισε του ανέφερε ότι ενεργούσε εκ μέρους του Πρωθυπουργού και ενός τραπεζίτη.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ διευκρίνισε πως ο ίδιος δεν μπορεί να πει αν αυτά που ανέφερε το πρόσωπο που τον προσέγγισε είναι αληθή, αλλά απλώς μεταφέρει τι του είπε.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές Οδυσσέας Βουδούρης και Θεόδωρος Παραστατίδης προχώρησαν σε ανακοίνωση με την οποία αφήνουν βαρύτατες υπόνοιες για τους Γρηγόρη Ψαριανό, Χρήστο Αηδόνη, Σπύρο Λυκούδη και Γιώργο Νταβρή ότι χρηματίστηκαν για να ψηφίσουν πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εντονη ήταν η αντίδραση από τον Σπύρο Λυκούδη που τους αποκάλεσε «πολιτικά σκουλίκια, ενώ ο Χρ. Αηδόνης δήλωσε στο Βήμα ότι «εάν δεν ανακαλέσουν μέχρι αύριο και δεν ζητήσουν δημοσίως συγγνώμη προσφεύγω στη Δικαιοσύνη με μήνυση και αγωγή. Εγώ δεν παίζω, είμαι 35 χρόνια στην πολιτική δεν θα αφήσω να με λεκιάσουν οι γενίτσαροι του ΣΥΡΙΖΑ που δίνουν με αυτόν τον τρόπο διαπιστευτήρια για να εξασφαλίσουν θέση στα ψηφοδέλτιά του».

Η ανακοίνωση:

«Χωρίς την σκιά του χρηματισμού η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Η αποκάλυψη της απόπειρας χρηματισμού του κ. Χαϊκάλη, η οποία ήταν σε γνώση της δικαιοσύνης εδώ και 15 μέρες, ρίχνει βαριά σκιά στην εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Η σκιά αυτή προφανώς έχει και μια άδικη πλευρά, εφόσον σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται ότι η υπερψήφιση της κυβερνητικής πρότασης από μη κυβερνητικούς βουλευτές συναρτάται υποχρεωτικά με χρηματισμό.

Ωστόσο, η απόπειρα χρηματισμού, έστω και ενός βουλευτή, έστω και μόνο η σοβαρή πιθανότητα αυτής της απόπειρας, δημιουργεί μια βαριά σκιά, δυστυχώς για όλους τους βουλευτές, που άλλαξαν στάση απέναντι στην κυβέρνηση, από την ψηφοφορία του προϋπολογισμού στην ψηφοφορία για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Αδιαμφισβήτητος τρόπος, να αρθεί αυτή η σκιά για τους εν λόγω βουλευτές, είναι η αποχή τους από τις επόμενες ψηφοφορίες.

Εξάλλου, σε κάθε περίπτωση, η εκλογή προέδρου από την παρούσα Βουλή, εκτός από εξαιρετικά απίθανη που ήταν μέχρι σήμερα, καθίσταται πλέον και προβληματική αν ευοδωθεί, εφόσον θα επισκιάζεται από υπόνοιες χρηματισμού. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι απαλλαγμένος από τέτοιες σκιές, χωρίς εκκρεμότητες στη Δικαιοσύνη για το άμεσο επόμενο διάστημα.

Επαναφέρουμε την πρότασή μας, να συμφωνηθεί μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων το πρόσωπο του επόμενου προέδρου, που θα εκλέξει η επόμενη Βουλή. Μια τέτοια συνεννόηση, που δεν επιβάλλεται βέβαια από τις θεσμικές διαδικασίες, θα έδινε εν τούτοις ένα θετικό μήνυμα ομαλότητας και εθνικής ωριμότητας, τόσο προς το εξωτερικό, όσο και προς την Ελληνική κοινωνία, που επιθυμεί αλλαγή πορείας με όρους ασφάλειας.

Θεόδωρος Παραστατίδης Οδυσσέας Βουδούρης
Βουλευτής Κιλκίς Βουλευτής Β’ Αθήνα»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράφει ο Σπύρος Ν. Λίτσας

Ας δούμε προσεκτικά ποια είναι τα ωφέλιμα υλικά επιστροφής της Ελλάδας στην εποχή της διεθνοπολιτικής κανονικότητας. Ως ωφέλιμα υλικά ορίζω τους παράγοντες αυτούς, που θα βρεθούν στην πρωτοπορία της τιτάνιας προσπάθειας, ώστε να επιστρέψουμε ξανά σε επίπεδο διεθνούς κανονικότητας.

Αρχικά, ο πολιτικός κόσμος. Εκτός από θεματοφύλακας της πολύτιμης δημοκρατίας, ο πολιτικός κόσμος οφείλει να αποδεικνύει με τη στάση του, μια στάση ευθύνης και νηφαλιότητας, ότι οι σημερινές δυσκολίες αλλά κι αυτές που μας περιμένουν στην επόμενη στροφή της εθνικής πορείας μας δεν θα μας οδηγήσουν στις στενωπούς μιας κοινωνικοδαρβινικής ύβρεως. Η κοινωνία πρέπει να συναισθανθεί την κρισιμότητα του ρόλου του πολιτικού κόσμου και στις επόμενες εκλογές να στείλει στη Βουλή τους αρίστους και τους επιφανείς - με τη θουκυδίδεια απόδοση του όρου.

Ο δημοσιογραφικός κόσμος είναι ένα τέτοιο ωφέλιμο υλικό. Το λειτούργημα της δημοσιογραφίας είναι κομβικό για την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας, για την υπεύθυνη και αντικειμενική ενημέρωση του πολίτη, για τον ουσιαστικό και ενδελεχή έλεγχο του πολιτικού κόσμου. Ξανά, καταλύτης για το τι είδους δημοσιογραφία υφίσταται στο εσωτερικό ενός κράτους είναι η κοινωνία. Για να γίνει κατανοητός ο σπουδαίος ρόλος των δημοσιογράφων, αρκεί να δειχθεί ότι στα κράτη με πολιτειακή αστάθεια τα πρώτα θύματα είναι η αρχή της ελευθεροτυπίας και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι.

Ο κόσμος της Δικαιοσύνης. Οι Ελληνες και οι Ελληνίδες υπηρέτες της Θέμιδας είναι εγγυητές της ισονομίας όλων των μελών της κοινωνίας, ανεξαρτήτως προέλευσης, τάξης, ιδεολογίας και οικονομικής επιφάνειας. Δεν υφίσταται οργανωμένο και συντεταγμένο κράτος, επομένως ευνομούμενη κοινωνία, δίχως τους άοκνους υπηρέτες της Δικαιοσύνης. Το σύγχρονο αστικό κράτος έχει δομηθεί πάνω στον θεμέλιο εννοιολογικό λίθο τού «υπεράνω όλων ο νόμος». Ο κόσμος της Δικαιοσύνης αποτελεί τον εγγυητή διατήρησης της αρχής αυτής, ώστε η μετάβαση από το συγκαιρινό πεδίο υψηλής κοινωνικής ρευστότητας σε μια νέα φάση κοινωνικής ομαλότητας με διευρυμένα τα πεδία σταθερότητας και ευημερίας να πραγματωθεί με όσο το δυνατόν μικρότερες τριβές και μεγαλύτερη ευστοχία. Ασφαλώς και οι προσπάθειες στοχοποίησης του κόσμου της Δικαιοσύνης αναφορικά με το ζήτημα των οικονομικών απολαβών τους αποτελούν προσπάθειες πλήγματος εναντίον όλης της κοινωνίας και οφείλουν να βρουν απέναντί τους το σύνολο των Ελλήνων. Ο κόσμος της Δικαιοσύνης αποτελεί την ασπίδα όλων μας απέναντι στη βαρβαρότητα της χομπεσιανής φυσικής κατάστασης και γι’ αυτό πρέπει να διαφυλάσσεται από τον άδικο ψόγο και την τριβή.

Ο πανεπιστημιακός κόσμος. Οπου κι αν επιβλήθηκαν δύσκολα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, αυτά δεν αφορούσαν μόνο δύο τομείς: αυτούς της Παιδείας και της Υγείας. Αντιθέτως, στην Ελλάδα ο χώρος της Παιδείας -κυρίως ο τομέας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης- έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό. Ο ψόγος που αποδίδεται στον πανεπιστημιακό κόσμο σε καμία των περιπτώσεων δεν απηχεί την ποιότητα και το ήθος αυτού στο απόλυτο σύνολό του. Δυστυχώς όμως, όπως έχω γράψει ξανά, στην επιφάνεια έρχονται μόνο τα δεδομένα αυτά που αμαυρώνουν σποραδικά το λειτούργημα και τους λειτουργούς του. Κι όμως μια βόλτα από τα αμφιθέατρα αρκεί για να δει κάποιος ότι εκεί μέσα, σε μια σχέση σχεδόν μυστηριακή γεννιέται το καινούργιο, το ελπιδοφόρο, το δημοκρατικό και το πρωτοποριακό. Γι' αυτό η κοινωνία οφείλει να σταθεί στο πλευρό του πανεπιστημιακού κόσμου αλλά και όλων των υπόλοιπων λειτουργών της Παιδείας. Αν σβήσει το φως μέσα στο αμφιθέατρο, η κοινωνία για πολλές δεκαετίες -ίσως και για πάντα- θα βιώσει τη γενική συσκότιση.

Τέλος, γιατροί και νοσηλευτές. Υπηρέτες της δημόσιας υγείας σε συνθήκες και με μέσα που ελάχιστοι θα άντεχαν. Δίχως αυτούς οδηγούμαστε στις μυλόπετρες μιας κοινωνικής συνθήκης όπου η ζωή δεν αποτελεί δικαίωμα αλλά προϊόν.

Όλα τα παραπάνω ωφέλιμα υλικά λειτουργούν υπέρ της κοινωνικής συνοχής, της ήττας της βαρβαρότητας και της ενίσχυσης της δημοκρατίας. Τυχόν κατάρρευση κάποιων εξ αυτών θα αποτελεί συνολική ήττα όλης της κοινωνίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Τελικά, δεν μας κυβερνάνε επικίνδυνοι, αλλά γελοίοι…

Σαν «βόμβα» μεγατόνων επί της πολιτικής σκηνής έσκασε στην πρωινή εκπομπή του κ. Παπαδάκη η απόπειρα χρηματισμού του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Χαϊκάλη.

Γράφει ο Παναγιωτίδης Μάρκος 

Κι ενώ το γεγονός αυτό καθεαυτό θεωρείται μείζονος σοβαρότητας και επικινδυνότητας για το ίδιο το πολίτευμα και μηχανισμούς που ενδεχομένως λειτουργούν υπογείως για να «τακτοποιούν» και γενικότερα να «ρυθμίζουν» τις εξελίξεις σύμφωνα με τις ανάγκες των κυβερνώντων, από εκείνο το σημείο και μετά, άρχισαν τα ευτράπελα ενός άλλου γλοιοδέστατου μηχανισμού, της κυβερνο-προπαγάνδας που «απασφάλισε» στην προσπάθεια να διαψεύσει, να χλευάσει και τέλος συγκαλύψει το γεγονός (το οποίο χαρακτηρίζεται ως κακούργημα σύμφωνα με το νόμο). Το πρώτο μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι πως είναι δυνατόν επί 15 ημέρες ο αρμόδιος εισαγγελέας να μην προέβει σε καμία ενέργεια για την παγίδευση του ατόμου που θέλησε να δωροδοκήσει τον κ. Χαϊκάλη...

Συντονισμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης
Τόσο στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όσο και δημοσιογραφίσκοι της οκάς, ανέλαβαν να «διανθίσουν» την απόπειρα χρηματισμού, με οποιαδήποτε γελοιότητα θα μπορούσε να «ανακαλύψει» ο ανθρώπινος νους, ενώ κάποιοι πολιτικοί έφτασαν στο σημείο να δηλώσουν διερωτώμενοι "μα, μόνο στους ΑΝΕΛ συμβαίνουν αυτά;" (εμείς ελπίζουμε να μην νιώθουν ζήλεια ή έχουν κάποια κρυφή ελπίδα να δωροδοκηθούν...)
Όμως, όταν πλέον δημοσιογράφοι κατόρθωσαν να ανακαλύψουν και να δημοσιεύσουν το πρόσωπο που αποπειράθηκε να δωροδοκήσει τον κ. Χαϊκάλη, τότε η γελοιότητα ξεπέρασε κάθε όριο, αφού ο εμφανής πανικός των κυβερνώντων κατόρθωσε να αποσυντονίσει πλήρως τον μηχανισμό συγκάλυψης εξαναγκάζοντάς τον να «αποσυνδεθεί» από την λογική, όταν οι «μηχανισμοί» απέτυχαν να αναστρέψουν το κλίμα και να μεταστρέψουν την ζημία σε κέρδος.

Η γελοιότητα αποκτά νέες διαστάσεις
Έτσι, ούτε λίγο ούτε πολύ, σύμφωνα με αρκετά δημοσιεύματα εραστών της κυβερνο-προπαγάνδας, ο αποπειραθείς της δωροδοκίας ήταν στέλεχος των ΑΝ.ΕΛ. που επιχείρησε να δωροδοκήσει τον κ. Χαϊκάλη!!! Οι μηχανισμοί συγκάλυψης στους τίτλους τους επιχειρούν να εμφανίσουν το περιστατικό της απόπειρας δωροδοκίας ως προβοκάτσια εκ μέρους των ΑΝ.ΕΛ., αλλά ξεχνούν (επιτηδευμένα) να αναφέρουν πως ο αποπειραθείς της δωροδοκίας ήταν πρώην μέλος των ΑΝ.ΕΛ., ο οποίος ήταν έμπιστος του ίδιου του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, πρώην στέλεχος της Budesbank και (όπως αποδείχθηκε) «επιτηδευμένα τοποθετημένος» στο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, για να λειτουργήσει ως «δούρειος ίππος» όταν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (ή ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς) θα έκριναν αναγκαίο, όπερ και συνέβη και απομακρύνθηκε από τους ΑΝ.ΕΛ. επιστρέφοντας στο «μαντρί» της Ν.Δ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Καμμένου για τον μεσάζοντα που φέρεται να προσπάθησε να δωροδοκήσει τον κ. Χαϊκάλη έχουν ως εξής:
«Τον μεσάζοντα τον γνώρισα στο γραφείο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά όταν εκείνος ήταν πρόεδρος της ΝΔ. Ηταν στέλεχος, όπως ο ίδιος δήλωνε, της τράπεζας Deutsche Bank. Είχε πολύ καλές γνώσεις στα οικονομικά και μάλιστα αυτοδιαφημιζόταν ότι υπήρξε και σύμβουλος και της προηγούμενης κυβέρνησης, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Σταμάτης, ο  σύμβουλος του πρωθυπουργού, σημερινός υπουργός, μου τον υπέδειξε προκειμένου να καταθέσει στην έρευνα που γινόταν όταν ήμουν βουλευτής της ΝΔ   για τα CDS. Ο συγκεκριμένος μεσάζων κατέθεσε για την υπόθεση των CDS με την ιδιότητα που είχε ως τραπεζικός και γνώστης κτλ των προϊόντων αυτών και των CDS. Όταν έφυγα από τη ΝΔ-διότι είδα πια ότι η υπόθεση αυτή έπρεπε να θαφτεί για να προστατευτεί ο Γ. Παπανδρέου-  ο συγκεκριμένος μου είπε ότι εγώ θα ακολουθήσω εσένα, έχω καταθέσει και στη δικαιοσύνη για τα CDS και μάλιστα έγραφα και στο διαδίκτυο με το ψευδώνυμο «Δευκαλίων» άρθρα αντιμνημονιακά πολύ ισχυρά και υπήρξε κι ένας άνθρωπος που μας συμβούλευε σε θέματα οικονομίας. Με ακολούθησε δε και σε συναντήσεις που γινόντουσαν. Ήταν ένας άνθρωπος στον οποίο είχα εμπιστοσύνη. Μετά την άνοιξη του 2013 μου ανακοίνωσε ότι θα πάρει δουλειά σε μια ελληνική τράπεζα, στην Τράπεζα Πειραιώς, και θα σταματήσει να κάνει αντιμνημονιακό αγώνα και δεν μπορούμε να συνεργαστούμε πλέον. Του ευχήθηκα καλή τύχη και αποχώρησε και όπως μαθαίνω απελύθη από την Τράπεζα Πειραιώς τον Ιούλιο φέτος, άρα δεν είναι σήμερα στέλεχος αυτής της Τράπεζας. Και το λέω αυτό γιατί δεν θέλω με κανέναν τρόπο να μείνουν σκιές ότι από πίσω κρύβονται τραπεζίτες ή κάποιοι άλλοι αυτό θα το διερευνήσει η δικαιοσύνη».

Σε αναμονή εμφάνισης του παρακράτους
Η υπόθεση, λόγω ακριβώς της γελοιότητας της εξέλιξής της, του πανικού της κυβέρνησης και του συναγερμού των φίλα προσκείμενων στην κυβέρνηση ΜΜΕ, κρίνεται πλέον ως ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, αφού διαθέτει πλήθος «συστατικών στοιχείων» που κάθε άλλο παρά αθωώνουν το κυβερνητικό στρατόπεδο και δη το Μέγαρο Μαξίμου.

Αναμένεται δε να επιχειρηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες προσπάθεια «διαγραφής» της απόπειρας δωροδοκίας από την επικαιρότητα (ενώ θα επιχειρηθεί και η συγκάλυψή της μέσω του Ελληνικού Κοινοβουλίου). Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, θα πρέπει να υπάρξει κάποιο άλλο «συνταρακτικό» γεγονός, το οποίο θα «ξεπεράσει» την τρέχουσα ειδησεογραφία. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο (ο γράφων το θεωρεί σχεδόν βέβαιο και θα του είναι πολύ ευχάριστη έκπληξη εάν δεν γίνει απόπειρα συγκάλυψης του περιστατικού απόπειρας δωροδοκίας βουλευτή), τότε θα υπάρχουν και αποχρώσες ενδείξεις ύπαρξης και συντονισμένης – στοχευμένης λειτουργίας ενός φιλοκυβερνητικού παρακράτους, λίαν επικίνδυνου για το ίδιο το πολίτευμα, το οποίο ενδεχομένως να υποδηλώνεται και μέσα από τις χθεσινές (18/12/2014) δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, από τις Βρυξέλλες, ο οποίος δήλωσε πως δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να καταστρέψει την προσπάθειες που κατεβλήθησαν μέχρι τώρα…

Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

ΥΓ: Η Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά ερωτώμενη από δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής Δεοντολογίας για το ποιο είναι το άλλο άτομο που προσεγγίστηκε για να δωροδοκηθεί είπε το όνομα της Έλενας Κουντουρά!

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Την μεγαλύτερη νίκη τους κατά του Ισλαμικού Κράτους από την αρχή των συγκρούσεων υποστηρίζουν πως κατήγαγαν οι κούρδοι αντάρτες στο βόρειο Ιράκ, «σπάζοντας» την πολιορκία των τζιχαντιστών στο όρος Σιντζάρ, ανοίγοντας δίοδο.
Παράλληλα, το Πεντάγωνο αναφέρει πως οι επιδρομές κατά των τζιχαντιστών έχουν καταλήξει στο θάνατο αρκετών υψηλόβαθμων στελεχών της οργάνωσης.

O ηγέτης των κουρδικών ημι-αυτόνομων περιοχών του βορείου Ιράκ, Μασρούρ Μπαρζανί, ανακοίνωσε πως οι μαχητές πεσμεργκά «έφτασαν στο βουνό και απελευθερώθηκε μία τεράστια περιοχή».
«Έχει ανοίξει διάδρομος και ευελπιστούμε πως σύντομα ολόκληρο το Σιντζάρ θα απευλευθερωθεί από την ISIS» είπε ο Μπαρζανί.

Οι κούρδοι μαχητές είχαν ξεκινήσει την Τετάρτη την επίθεση στις γραμμές της ISIS στο Σιντζάρ με την υποστήριξη των επιδρομών που διεξάγουν οι δυνάμεις του ξένου συνασπισμού. Δύο από αυτές έγιναν κοντά στο όρος, μεταξύ των συνολικά 45 επιδρομών εκείνης της ημέρας, όπως αναφέρεται.
Σύμφωνα με το Πρακτορείο REUTERS και το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), ο αντιστράτηγος που συντονίζει τις επιχειρήσεις των αμερικανικών δυνάμεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως πιθανόν θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 χρόνια προκειμένου να υπάρξει σημαντική πρόοδος στη μάχη εναντίον της οργάνωσης.

Σε ερώτηση που του τέθηκε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο Πεντάγωνο σχετικά με τις προόδους στο πεδίο, ο αντιστράτηγος Τζέιμς Τέρι επισήμανε ότι οι πρώτες αμερικανικές επιδρομές διεξήχθησαν μόλις πριν από 4 μήνες και συνέστησε υπομονή, εκτιμώντας ότι ενδέχεται «να χρειαστεί ένα διάστημα τουλάχιστον 3 ετών».

Εξάλλου στο Ιράκ οι Κούρδοι μαχητές, χάρη στη μαζική υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ, ανέκτησαν τον έλεγχο μιας περιοχής έκτασης 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων που είχαν καταλάβει οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, όπως γνωστοποίησε ο αξιωματικός του Πενταγώνου.

Τα περισσότερα από 50 αεροπορικά πλήγματα που έγιναν τις τελευταίες ημέρες «επέτρεψαν στους στρατιώτες αυτούς (σ.σ. στους Κούρδους μαχητές) να ελιχθούν και να ανακαταλάβουν μία έκταση 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων» κοντά στο Σίντζαρ, βορειοδυτικά της χώρας κοντά στη συριακή μεθόριο, είπε ο Τζέιμς Τέρι.

Οι Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά είχαν ανακοινώσει ότι είχαν ανακαταλάβει πολλά χωριά και είχαν απωθήσει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σε αυτήν την περιοχή.

«Πιστεύω ότι έχουμε κάνει σημαντικές προόδους προκειμένου να αναχαιτίσουμε την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους» προσέθεσε ο Τέρι, που διευκρίνισε ότι ο συνασπισμός εναντίον των τζιχαντιστών έχει εξαπολύσει τουλάχιστον 1.361 αεροπορικούς βομβαρδισμούς από την 8η Αυγούστου.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε περισσότερες από 60 αεροπορικές επιδρομές από τη Δευτέρα, 45 εκ των οποίων είχαν στόχο να παράσχουν στήριξη στις κουρδικές δυνάμεις, όμως δεν διευκρίνισε τις περιοχές που στοχοθέτησε.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η κυβέρνηση της ημιαυτόνομης επαρχίας του Ιρακινού Κουρδιστάν σχεδιάζει να ενισχύσει τις σχέσεις της με το Ιράν, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της σήμερα, αναγνωρίζοντας παράλληλα την εμβάθυνση των δεσμών ανάμεσα στην Αρμπίλ και την Τεχεράνη.

Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν Νετσιρβάν Μπαρζανί ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι η νέα συμφωνία ανάμεσα στο Αρμπίλ και τη Βαγδάτη για το πετρέλαιο δεν θα επηρεάσει τους δεσμούς των Ιρακινών Κούρδων με την Τουρκία ή το Ιράν.

«Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη σχέση μας με τον ανατολικό μας γείτονα, το Ιράν», ανέφερε ο Μπαρζανί σε ανακοίνωσή του η οποία διανεμήθηκε σε μια εκδήλωση για το πετρέλαιο και το αέριο που διοργάνωσαν οι Κούρδοι στο Λονδίνο. Την ανακοίνωση ανέγνωσε ο σερ Τζέρεμι Γκρίνστοκ, ο πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, αφού ο Μπαρζανί δεν ήταν σε θέση να παραστεί στην εκδήλωση αυτή.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Ένα δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης έδωσε σήμερα εντολή να τεθεί υπό κράτηση ο επικεφαλής ενός τηλεοπτικού δικτύου το οποίο αντιτίθεται στην ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγορείται για «τρομοκρατία», ενώ αντιθέτως άφησε ελεύθερο τον διευθυντή έκδοσης της εφημερίδας του ιδίου ομίλου ΜΜΕ, σύμφωνα με τα Ειδησεογραφικά πρακτορεία REUTERS και AFP.

Παράλληλα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας μεταδίδουν ότι εξεδόθη από την τουρκική δικαιοσύνη ένταλμα σύλληψης του 73χρονου Φετουλάχ Γκιουλέν, του ισλαμιστή ιεροκήρυκα και σφοδρού αντιπάλου του Ερντογάν ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999.

Ο Γκιουλέν, άλλοτε στενός σύμμαχος του Ερντογάν, κατηγορείται ότι είναι ο «ηγέτης μιας τρομοκρατικής οργάνωσης», όπως μετέδωσε το TRT, η τουρκική δημόσια τηλεόραση.

Ο Χινταγέτ Καρατζά, ο διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού Σαμανίολου, κατηγορείται για συμμετοχή σε «τρομοκρατική οργάνωση». Η δίωξή του ακολουθεί τις συλλήψεις 30 προσώπων, δημοσιογράφων, τηλεοπτικών παρουσιαστών, αστυνομικών κ.ά., που κατηγορούνται πως συμμετείχαν σε μια «βρώμικη επιχείρηση», όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος Ερντογάν, με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησής του.

Αντιθέτως ο Εκρέμ Ντουμανλί, ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Ζαμάν—με κυκλοφορία περίπου 1 εκατομμύριο φύλλα ημερησίως—αφέθηκε ελεύθερος.

Ο Γκιουλέν και το θρησκευτικό του τάγμα, το Χιζμέτ, χρηματοδοτούν σχολεία και διαθέτουν μεγάλη επιρροή σε επιχειρήσεις, τράπεζες και μέσα ενημέρωσης.

Σε ανοιχτή επιστολή του ο δημοσιογραφικός όμιλος στον οποίο ανήκουν η Ζαμάν και ο σταθμός Σαμανίολου κατήγγειλε χθες ένα «κυνήγι μαγισσών», κάνοντας λόγο για κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

...ή δόλω ή βίη ή ομφαδόν ή κρυφηδόν…
Αντίγονος Β’ Γονατάς, 319-239 π.Χ., Μακεδόνας βασιλιάς
(ερωτηθείς πώς θα επιτεθεί στους εχθρούς)
Γράφει ο Δ. Βουλγαρίδης

Όσοι πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας προμηνύει εκλογές καλό είναι να μη βιαστούν να βάλουν στοίχημα.

Είναι απίθανο έως αδύνατο η κυβέρνηση να καταφέρει να εκλέξει πρόεδρο, λέει η πρώτη ανάγνωση.

Είναι πραγματικά πολύ απίθανο έως αδύνατο η κυβέρνηση - έχοντας το πλεονέκτημα της πρωτοβουλίας των κινήσεων - να μπήκε πρόωρα σε μία διαδικασία χωρίς να έχει τουλάχιστον κάποιο σχεδιασμό.

Το πρώτο λοιπόν στοιχείο που έχουμε είναι ότι σχεδιασμός που ξεκινάει με 160 βουλευτές στην πρώτη ψηφοφορία δεν μπορεί να στοχεύει στους υπόλοιπους ανεξάρτητους βουλευτές, οι οποίοι με κανέναν υπολογισμό δεν μπορούν να βοηθήσουν τους κυβερνώντες να φτάσουν στον απαιτούμενο αριθμό των 180.

Το δεύτερο στοιχείο είναι η πρόταση ενός στενά κομματικού υποψηφίου, ο οποίος με κανένα τρόπο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία πολυσυλλεκτική προσωπικότητα. Το ότι αυτός ο κομματικός υποψήφιος από τους πέντε ανεξάρτητους που ψηφίστηκε οι τρεις είναι «αριστεροί» είναι ένα άλλο θέμα που δεν είναι σκόπιμο να αναλύσουμε τώρα.

Το τρίτο στοιχείο είναι ότι ο Πρωθυπουργός χωρίς να ερωτηθεί, ουσιαστικά χωρίς λόγο, σπεύδει να διευκρινίσει ότι θα κρατήσει τον ίδιο υποψήφιο και στις τρεις ψηφοφορίες. Εμφανίζει έτσι μία υποψηφιότητα που αν αποσυρθεί θα είναι θυσία από μέρους του - πιθανόν για κάποιο υπερκείμενο καλό - και όχι τακτικισμός.

Αυτό όμως που πρέπει να δούμε είναι ποιο μπορεί να είναι το σχέδιο και ο στόχος, εκτός εάν οι κυβερνώντες αποφάσισαν να παραδώσουν με έναν εύσχημο τρόπο την εξουσία, κάτι που όμως δεν συνάδει με την όλη συμπεριφορά τους.

Αν λοιπόν δούμε τη στάση και τις επιλογές της κυβέρνησης, τις απειλές κάποιων πολιτικών, τα λεγόμενα κάποιων δημοσιογράφων, την κινητικότητα και τις δηλώσεις κάποιων ευρωπαίων αξιωματούχων θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποιες υποθέσεις για τον πιθανό στόχο.

Με δεδομένο ότι ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ άντεξαν στις επιθέσεις διασπάσεων και κράτησαν ένα κρίσιμο αριθμό βουλευτών, για να μπορέσει να εκλεγεί πρόεδρος πρέπει να πειστούν και να ψηφίσουν ως συντεταγμένα κόμματα μια και οι βουλευτές που αποχώρησαν από αυτά δεν φτάνουν. Αν πειστούν αυτοί θα πιεστεί και ο ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθήσει ή θα απομονωθεί. Πως πείθονται όμως;

Σε πρώτη φάση λοιπόν κατεβάζεις έναν κομματικό υποψήφιο και μετά (κατά προτίμηση πριν την τρίτη ψηφοφορία) στο πνεύμα της συναίνεσης - και προπαντός για το καλό της χώρας - τον αποσύρεις για να προτείνεις κάποιον κοινής αποδοχής ή ακόμα και από την άλλη πλευρά. Αν τον αποσύρεις ή αποσυρθεί δήθεν μόνος του είναι απλά μία τεχνική λεπτομέρεια.

Έτσι λοιπόν εσύ δείχνεις συναινετικός και οι άλλοι φαίνονται ως οι αδιάλλακτοι που δεν νοιάζονται για τη χώρα. Ακόμα και αν δεν τους πείσεις θα έχεις ένα καλό επιχείρημα στις επερχόμενες εκλογές.

Φτάνει όμως αυτό για να πειστούν; Όχι. Πρέπει να συνοδεύεται και με ένα πακέτο προτάσεων. Να και το πακέτο:

• Κλείνουμε τους λογαριασμούς μας με την Τρόικα για να φύγει επιτέλους απ’ την χώρα μας. Ήδη ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί πρόλαβε να επισκεφτεί τη χώρα και να δηλώσει: «Τον Φεβρουάριο φεύγει η τρόικα από την Ελλάδα εφόσον υπάρξει συμφωνία».
• Αναθεωρούμε το Σύνταγμα για να καταργήσουμε επιτέλους το άρθρο «περί μη ευθύνης υπουργών» που άλλωστε είναι κάτι που απαιτεί ολόκληρη η κοινωνία.
• Θα έχουμε ήδη μπει στην Άνοιξη. Να κλείσει λοιπόν και η τουριστική περίοδος και μετά θα πάμε συντεταγμένα σε πρόωρες εκλογές.

Αν τα κόμματα - στόχοι δεχθούν, οι κυβερνώντες παίρνουν άμεσα ακόμα έναν χρόνο διακυβέρνησης και «χαρίζουν» ένα εξάμηνο. Ακόμα χαρίζουν τον, έτσι κι αλλιώς διακοσμητικό, πρόεδρο. Αν δεν δεχθούν, η προεκλογική προπαγάνδα εκτός της επερχόμενης καταστροφής θα αφηνιάσει και για το συναινετικό σχέδιο που πρόσφερε η κυβέρνηση, για το καλό της χώρας ...βεβαίως ...βεβαίως, το οποίο οι ανεύθυνοι το κλώτσησαν για να έρθουν μερικούς μήνες γρηγορότερα στην εξουσία. BINGO στα ελληνικά πάρτα όλα!

Γιατί; Γιατί ο σχεδιασμός ουσιαστικά διαλύει την αντιπολίτευση στη περίπτωση που δεχθεί ή την αποδομεί, προεκλογικά, στην κοινή γνώμη, στη περίπτωση που δεν δεχθεί.
Φυσικά στην πρώτη περίπτωση είναι ευνόητο πως ό,τι κάνει η κυβέρνηση θα το χρεώνονται τα αντιμνημονιακά κόμματα που της έδωσαν χρόνο. Οι ψηφοφόροι αυτών των κομμάτων θα είναι περισσότερο εξοργισμένοι με το δικό τους κόμμα παρά με την κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι τα ποσοστά που έχουν αυτή τη στιγμή δύσκολα μπορούν να τα έχουν ύστερα από μία τέτοια εξέλιξη μετά από κάποιους μήνες σκληρής μνημονιακής πολιτικής, όπως άλλωστε είναι αναμενόμενο.

Η κυβέρνηση θα βγάζει σπίτια σε πλειστηριασμούς, η αντιπολίτευση που την άφησε να το κάνει θα έχει το πολιτικό κόστος. Η κυβέρνηση θα κόβει συντάξεις και μισθούς την αντιπολίτευση θα βρίζουν οι παθόντες. Όταν σε ρίξουν σε μία πισίνα με κροκόδειλους δεν κατηγορείς τους κροκόδειλους όταν θα σε ξεσκίζουν, αλλά αυτούς που σε έριξαν μέσα.

Φυσικά αν το σχέδιο τεθεί σε εφαρμογή δεν είναι εύκολο να ξεπεραστεί ανώδυνα από την αντιπολίτευση και ιδίως από τον ΣΥΡΙΖΑ με την πάγια τακτική «του ώριμου φρούτου», που ακολουθεί. Θα πρέπει να παράξει πολιτική. Αν δεν το κάνει το φρούτο μπορεί να μην ωριμάσει τόσο ώστε να γίνει φαγώσιμο.

Το εγχείρημα για την αντιπολίτευση είναι δύσκολο - και αυτό το ξέρουν οι κυβερνώντες. Η παραγωγή πολιτικής, δυστυχώς, δεν είναι το δυνατό σημείο της αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης. Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση σε όλες τις περιπτώσεις διατήρησε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Όλα αυτά τα χρόνια, των μνημονίων, βλέπουμε την αντιπολίτευση να ακολουθεί και να αμύνεται στην ατζέντα που θέτει κάθε φορά η κυβέρνηση.

Η αντιπολίτευση λοιπόν θα μπορούσε να παράξει πολιτική και να μην απαντήσει με ένα ναι ή με ένα όχι. Θα μπορούσε να «εμπλουτίσει» το πακέτο των εκφραστών της συναίνεσης με δικά της σημεία και προϋποθέσεις. Σημεία που τα κόμματα της συγκυβέρνησης αφενός δεν μπορούν να δεχθούν και αφετέρου τα εκθέτουν στους Έλληνες πολίτες.

Για παράδειγμα, μιλούν για συναίνεση λόγω της κατάστασης που βρίσκεται η χώρα. Ας ζητήσει λοιπόν η αντιπολίτευση, μέσα στο συναινετικό πακέτο, και τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς φτάσαμε στα μνημόνια. Πέρα του ότι είναι και προεκλογική εξαγγελία του Πρωθυπουργού, που ποτέ δεν υλοποιήθηκε, δεν μπορεί η κυβέρνηση να επικαλείται την κρισιμότητα της κατάστασης αλλά να μη θέλει να ερευνηθεί το πώς φτάσαμε σ’ αυτή την κρίσιμη κατάσταση.

Η σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής λογιστικού ελέγχου του χρέους είναι ένα άλλο σημείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός , από την πρώτη στιγμή, φρόντισε να αποδεχθεί, το σύνολο του χρέους. Μάλιστα ήταν ακόμα στην αντιπολίτευση όταν απέρριψε την δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής λογιστικού ελέγχου ώστε να μάθουν αυτοί που πληρώνουν πώς έφτασε το χρέος σ’ αυτό το υπέρογκο ύψος, ποιοι τους χρέωσαν και γιατί τους χρέωσαν.

Τέλος ένα άλλο σημείο, που θα πρέπει να τεθεί, είναι ότι κανένα μνημονιακό προαπαιτούμενο, κανένα μνημονιακό μέτρο, καμία περικοπή εισοδήματος, καμία κατάργηση εργατικού και ασφαλιστικού δικαιώματος δεν θα πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια της συναινετικής περιόδου.

Η αντιπολίτευση θα μπορούσε να «σκορπίσει» τον συναινετικό και υπεύθυνο πρωθυπουργό ακόμα και κάνοντας πλάκα. Ας μη βάλει κανένα δικό της όρο και ας θέσει μόνο έναν όρο: Την άμεση εφαρμογή αυτών που διακήρυσσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο Ζάππειο, τα περίφημα 18 σημεία.
Φυσικά κανένα από τα παραπάνω δεν μπορεί να δεχθεί η κυβέρνηση. Αυτό όμως αποδεικνύει ότι η επιδίωξή της για συναίνεση στην εκλογή του προέδρου είναι μόνο και μόνο για να συνεχίσει να μειώνει μισθούς και συντάξεις, να ποδοπατάει εργασιακά δικαιώματα, να εξανεμίζει ασφαλιστικά δικαιώματα, να επιστρατεύει όποιον απεργεί, να μετατρέπει κάθε κοινωνικό αγαθό σε προϊόν πολυτελείας, να εκποιεί τη δημόσια περιουσία και να ικανοποιεί πειθήνια κάθε απαίτηση της τρόικας.

Το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό. Το χειρότερο είναι ότι έτσι θα αποκαλυφθεί ο ρόλος όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων οι οποίες αντιμετώπισαν την κρίση σαν μία φυσική καταστροφή χωρίς κανείς να είναι υπεύθυνος. Αν το χρέος δεν είναι βιώσιμο αυτό δεν προήλθε από κάποιο φυσικό φαινόμενο, ούτε έφτασε σ’ αυτό το ύψος από τη μία μέρα στην άλλη.

Κάποιοι ενώ έβλεπαν την κατάσταση και το που πήγαινε η χώρα συνέχιζαν να φορτώνουν τη χώρα με χρέη. Διοργάνωναν Ολυμπιακούς Αγώνες, σαν να έψαχναν αιτίες για να δανειστούν όσα περισσότερα δις μπορούσαν. Δανείζονταν και έτρωγαν τα δισεκατομμύρια σαν πασατέμπο μέχρι που οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική κατοχή. Μάλιστα έκρυβαν και την πραγματική εικόνα, με swaps, δημιουργική λογιστική και με όποιον άλλο τρόπο μπορούσαν.

Σήμερα ένα ολόκληρο σύστημα (πολιτικό, τραπεζικό, επιχειρηματικό, μιντιακό, κατοχικό) ζητάει συναίνεση αφενός για να επιβιώσει και αφετέρου για να αποκλείσει οριστικά κάθε περίπτωση έρευνας του παρελθόντος. Για να διασωθούν έχουν βγει για ψάρεμα, χρησιμοποιώντας δολώματα για χάνους και κοκωβιούς. Το ερώτημα είναι αν θα τσιμπήσουν ή επιτέλους θα τους πνίξουν;Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Η τουρκική πολυπρόσωπη επίθεση που δέχεται η Ελληνική Θράκη, έχει καταγραφεί με ικανοποιητική τα τελευταία χρόνια. Οι μορφές της «ήπιας ισχύος» που προσπαθεί να επιβάλει η Άγκυρα επί ελληνικού εδάφους, είναι μεν πολυπρόσωπες αλλά έχουν έναν κοινό παρονομαστή, το χρήμα. Χρήμα που συνδυαζόμενο με λάθη και παραλείψεις της ελληνικής πλευράς, ιδιαίτερα στην περίοδο της ελληνικής οικονομικής κρίσης αποκτά πολλαπλή ισχύ και λειτουργεί καταλυτικά στην δημιουργία μίας «εικόνας υπερισχύος» της Τουρκίας μέσα στην Ελληνική Θράκη.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τερζής
Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Αυτή η κινητήριος δύναμη των τουρκικών δραστηριοτήτων επί της Ελληνικής Θράκης, έχει καταγραφεί μέχρι τώρα να διακινείται μέσω της γνωστής τράπεζας τουρκικών συμφερόντων (λειτουργεί νόμιμα, σύμφωνα με σχετική άδεια που εξέδωσε η Ελληνική Τράπεζα της Ελλάδος) Ziraat Bank, η οποία και δίνει ιδιαίτερο βάρος στη χρηματοδότηση εξαγοράς γης και γενικότερα ακινήτων από μουσουλμάνους που κατοικούν στην Θράκη.

Είναι χαρακτηριστική η ευκολία με την οποία παρέχονται - δανείζονται ποσά (ακόμη και για καταναλωτικά δάνεια που φτάνουν μέχρι το ύψος των 20.000 ευρώ), χωρίς εγγυητές, σε άνεργους νεαρούς μουσουλμάνους. Επίσης, είναι χαρακτηριστική η στόχευση σε χρηματοδοτήσεις – δανειοδοτήσεις που αφορούν την εξαγορά αγροτικών εκτάσεων έως και την αγορά ή ανέγερση κατοικιών από μουσουλμάνους της Θράκης.

Πέρα από την καταγεγραμμένη (και με αποδείξεις εκ μέρους μας) δανειοδότηση, που γίνεται με προφορική ενημέρωση (και) στην Ελληνική γλώσσα, αλλά γραπτώς μόνο στην Αγγλική και στην Τουρκική (και όχι στην Ελληνική γλώσσα, όπως οφείλει πρώτιστα να χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη Τράπεζα που ενεργεί εντός της Ελλάδας), η γενικότερη λειτουργία της Τράπεζας (η οποία διατηρεί το δικαίωμα να δανείζει ό,ποιον και με ό,ποιο επιτόκιο η ίδια επιθυμεί) θεωρείται σύννομη, όπως εξακριβώθηκε μετά από ελέγχους της αρμόδιας προϊσταμένης τραπεζικής αρχής, η οποία διαπίστωσε πως όλα βαίνουν σύμφωνα με το νόμο, αν και υπάρχει μία τάση προς την υλοποίηση επικίνδυνων τραπεζικών κινήσεων (δανειοδοτήσεις) που επικαλύπτονται από την υποθήκευση ακινήτων των δανειοδοτούμενων.

Τα κεφάλαια που διακινεί εντός της Ελλάδας η Ziraat Bank δεν είναι ούτε υπερβολικά, ούτε μπορούν να χαρακτηριστούν ως προερχόμενα από ύποπτες πηγές (ξέπλυμα χρήματος κ.λ.π.). Όμως, τα χρηματικά κεφάλαια που διακινούνται στην Ελληνική Θράκη είναι υπέρογκα, αφού ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων (περίπου 3.500 σύμφωνα με πληροφορίες) συμπεριλαμβάνονται σε καταλόγους (payroll) του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αιτιολογήσουν την ποιότητα ζωής τους (ψευτομουφτήδες, ιμάμηδες, χοτζάδες, δάσκαλοι παράνομων σχολείων – νηπιαγωγείων, λειτουργία και δραστηριότητες διαφόρων συλλόγων που χρηματοδοτούν έως και σπουδές στην Τουρκία, διάφορα οικογενειακά τακτικά και έκτακτα επιδόματα κ.α.).

Από πού και πως έρχονται, λοιπόν, στην Ελληνική Θράκη, αυτά τα τεράστια ποσά που χρηματοδοτούν δράσεις και «πάγιες ανάγκες», και μάλιστα σε σταθερή μηνιαία ροή;

Η απάντηση βρίσκεται στην νόμιμη ή στην μη επαρκώς ελεγχόμενη είσοδο «τούρκων τουριστών» (οι οποίοι εισέρχονται σχεδόν αποκλειστικά με ιδιωτικά αυτοκίνητα πολυτελείας, συνήθως αυξημένου κυβισμού, ενώ σπάνια μετακινούνται με την ήδη υπάρχουσα σταθερή λεωφορειακή σύνδεση Κωνσταντινούπολης - Θεσσαλονίκης ή Κωνσταντινούπολης - Κοσσόβου). Για την ακρίβεια, στο δικαίωμα των «τουριστών» να μεταφέρουν χρηματικά ποσά (10.000 – 15.000 €) που σκοπεύουν να «αφήσουν» στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των διακοπών τους (σημειώνουμε ότι η «τουριστική κίνηση» από την Τουρκία προς την Ελλάδα γίνεται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών και θρησκευτικών περιόδων).

Υπάρχουν όμως και «τουρίστες» (Τούρκοι, αλλά κυρίως τουρκόφρονες Βουλγαρικής υπηκοότητας από τη νότιο Βουλγαρία) που εισέρχονται στην Ελλάδα από την Βουλγαρία (ο σταθμός εισόδου στις Θέρμες Ν. Ξάνθης λειτουργεί τυπικά και χωρίς να έχει τη δυνατότητα έστω και τυπικών ελέγχων), μπορούν να μετακινούνται (είσοδος – έξοδος) αυθημερόν, έχοντας τη δυνατότητα να μεταφέρουν ό,τι επιθυμούν (αγαθά, εμπορεύματα, χρήματα κ.α.).

Αυτοί οι «τουρίστες» διακινούν, λοιπόν, τα αναγκαία ποσά τροφοδότησης – χρηματοδότησης των καταγεγραμμένων προς υποστήριξη (μηνιαία βοηθήματα, έκτακτες ανάγκες) χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής η δυνατότητα διακοπής αυτής της παράνομης μετακίνησης ρευστού κεφαλαίου από την Τουρκία προς την Ελληνική Θράκη. Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί στις μεθοριακές εισόδους του Έβρου ορισμένες περιπτώσεις εισαγωγής μεγάλων χρηματικών ποσών από τούρκους τουρίστες που είχαν προορισμό την Ελλάδα ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Παρά την πλήρη γνώση της υπάρχουσας κατάστασης και την σχετική επισήμανση από την πλευρά των αρμόδιων ελληνικών αρχών (τελωνειακών ή άλλων) που έχει γίνει προς τις ελληνικές κυβερνήσεις, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμία απολύτως ουσιαστική ενέργεια προς την κατεύθυνση αποτροπής (ή έστω και ελαχιστοποίησης) του συγκεκριμένου «φαινομένου». Ιδιαίτερα η είσοδοι από την Βουλγαρία παραμένουν σε κατάσταση που δεν πλησιάζει καν το τυπικό σκέλος - προϋποθέσεις της ύπαρξής τους (σχεδόν μηδενική ικανότητα ουσιαστικού τελωνειακού ελέγχου), με αποτέλεσμα να υπάρχουν και ανεξέλεγκτες είσοδοι και έξοδοι κακοποιών στοιχείων που έχουν επιβαρύνει – αυξήσει την μικρο-εγκληματικότητα στην Ελληνική Θράκη, ενώ εκφράζονται έντονοι φόβοι και για διελεύσεις ατόμων «υψηλού ενδιαφέροντος» των διεθνών διωκτικών αρχών, αλλά και των μυστικών υπηρεσιών.

Η θωράκιση της Θράκης, επί των συνόρων της, είναι μία αναγκαιότητα, απέναντι στην οποία οι «υπεύθυνοι» εθελοτυφλούν και μέσω της αδράνειάς τους επιτρέπουν την χρηματοδότηση δράσεων που βάλουν ευθέως κατά της ασφάλειας της περιοχής, η οποία αργά αλλά σταθερά μεταβάλλεται σε χώρο διέλευσης παράνομων στοιχείων ή προσώπων που εκτελούν συγκεκριμένου τύπου «εργασίες» κατά των εθνικών συμφερόντων.

Κάποιοι, θα πρέπει να κατανοήσουν, επιτέλους, πως η κατάσταση στη Θράκη έχει μεταβληθεί σε τέτοιο σημείο που ενδεχομένως η «αμυντική στάση» και η «ήπια αντιμετώπιση» ή η παρακολούθηση προσώπων, ομάδων και ενεργειών, δεν μπορούν να θεωρούνται ή να χαρακτηρίζονται ως επαρκείς μέθοδοι, ιδιαίτερα όσον αφορά την «ροή χρήματος» που σκοπό έχει να «επιβάλει» την Τουρκία ως τον οικονομικό παράγοντα της περιοχής.
Απαιτείται, πλέον, η ανάληψη συγκεκριμένων πολιτικών αποφάσεων και δράσεων συγκεκριμένων φορέων, ειδάλλως πολύ σύντομα η Θράκη θα μεταβληθεί σε θέατρο εξελίξεων στις οποίες θα απαιτούνται μέθοδοι που θα εγγίζουν την λύση του «γόρδιου δεσμού» και θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από όσα θα «επιλύσουν».

ΥΓ: Πρέπει να τονισθεί η δημιουργία και λειτουργία μίας γκετοποιημένης οικονομίας, χρηματοδοτούμενης από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και ελεγχόμενης είτε από την Ziraat Bank, είτε από "προσωπικότητες" - "αγάδες" του χώρου της μουσουλμανικής μειονότητας.

Η αντιγραφή του παρόντος άρθρου επιτρέπεται μόνο μετά από έγγραφη άδεια του αρθρογράφου ή του ιστολογίου


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράφει η Ζέζα Ζήκου

Οι όροι που συνοδεύουν τα δάνεια των Μνημονίων κλονίζουν τις κοινωνίες. Αλλά οι νόμοι της οικονομίας, όπως και οι νόμοι της φυσικής, ισχύουν παντού. Οντως, καμία κυβέρνηση δεν επιθυμεί να σωρεύει χρέη και όλες μαζί πρέπει να εξασφαλίσουν μια απατηλή και δυσνόητη ισορροπία, καθησυχάζοντας τις αγορές και συντηρώντας την ανάπτυξη. Ομως, κάθε φορά που μια κρίση χρέους απειλούσε την οικονομία, οι κεντρικές τράπεζες μείωναν τα επιτόκια. Η προοπτική αυτών των σωστικών παρεμβάσεων μείωνε τους κινδύνους που απέρρεαν από τον νέο δανεισμό. Με συνέπεια να παγιδευτούν στο πώς θα αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Οπως η Ελλάδα σήμερα, έτσι και η Αργεντινή στα τέλη της δεκαετίας του ’90 όφειλε πολύ περισσότερα χρήματα από όσα μπορούσε ποτέ να αποπληρώσει. «Δεν έχετε να πληρώσετε; Δώστε μας τα πετρέλαια. Πουλήστε τις τηλεπικοινωνίες, την ύδρευση, τις αερογραμμές, τη συγκοινωνία, το φυσικό αέριο», ο ωμός εκβιασμός.
Η κυβέρνηση Μένεμ τούς τα έδωσε όλα. Και βρέθηκε η Αργεντινή στην παράδοξη κατάσταση να έχει πουλήσει τα πάντα και το χρέος της να αυξάνεται αντί να μειώνεται! Και ήρθε το χάος.
Τι μας θυμίζει αυτό;

Από την άνοιξη του 2010 με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου εισήλθαμε στον αστερισμό του Μνημονίου, του πλήρους ελέγχου από την Ουάσιγκτον, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Και τι βλέπουμε; Η χώρα διαλύθηκε και η κοινωνία υποφέρει! Βροχή τα χαράτσια, οι φόροι είναι αλλεπάλληλοι και εξοντωτικοί, οι μισθοί έχουν πέσει σε έσχατο σημείο, η ανεργία αυξάνεται με ιλιγγιώδη ρυθμό, η αγορά τελείωσε, η ακρίβεια εξολοθρεύει το ήδη πενιχρό εισόδημα του καθενός. Με αυτή την πολιτική, η χώρα δεν θα βγει από το αδιέξοδο… Ο κοινωνικός ιστός της χώρας βρίσκεται σε διαδικασία αποσύνθεσης… Όμως, ενώ ζητούνται από τους Ελληνες τρομακτικές θυσίες, το φαγοπότι των δισεκατομμυρίων συνεχίζεται. Μια χώρα του ευρώ οδηγείται στην ελεγχόμενη πτώχευση παραμένοντας στο ευρώ. Αν ή όταν η υπερχρεωμένη Ελλάδα αναγκαστεί να πτωχεύσει επισήμως, τότε άραγε τι θα γίνει;

Η ελληνική εμπειρία -ώς τώρα τουλάχιστον- μοιάζει με «ριπλέι» του δράματος της Αργεντινής. Και η Ελλάδα έπασχε ιστορικά από δημοσιονομικά προβλήματα και υψηλό πληθωρισμό, προβλήματα που «λύθηκαν» υποτίθεται με την είσοδό μας στην ΟΝΕ το 2001. Η πρώτη δεκαετία εντός ΟΝΕ χαρακτηρίστηκε, όπως είχε συμβεί και με την Αργεντινή μετά τη σύνδεσή της με το δολάριο, από ταχύτατη οικονομική ανάπτυξη, χάρη κυρίως στην είσοδο άφθονων, φθηνών πιστώσεων απέξω. Παράλληλα, όμως, η Ελλάδα έχασε μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητας, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που η Αργεντινή έχασε την ανταγωνιστικότητα της κυρίως έναντι της Βραζιλίας.

Οπως η Αργεντινή επλήγη από τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης των αναδυόμενων αγορών το 1997-98, η Ελλάδα πλήττεται σήμερα από τις επιπτώσεις της κρίσης του 2008. Οπως και η Αργεντινή, έτσι και η Ελλάδα σήμερα δεν θεωρείται αξιόπιστη από τους διεθνείς επενδυτές. Δυστυχώς, οι δείκτες εξυπηρέτησης του χρέους μοιάζουν χειρότεροι για την Ελλάδα από ό,τι ήταν για την Αργεντινή. Το δημόσιο έλλειμμα, όπως και το έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου, είναι τριπλάσια από αυτά της Αργεντινής, ενώ το συσσωρευμένο χρέος της Ελλάδας είναι υπερδιπλάσιο. Το πρώτο «πακέτο σωτηρίας» για την Ελλάδα απέτυχε εξίσου παταγωδώς με εκείνο της Αργεντινής. Αν η Ελλάδα τελικά ακολουθήσει κατά γράμμα το «σενάριο» της Αργεντινής και αναγκαστεί να φύγει από την Ευρωζώνη έπειτα από μια «άτακτη» στάση πληρωμών, το ονομαστικό ΑΕΠ πιθανότατα θα περιοριστεί στο μισό. Σε αυτή την περίπτωση, το ελληνικό χρέος έναντι των εταίρων μας στην Ευρωζώνη θα αγγίξει το 400% του ΑΕΠ. Η Αργεντινή, από τη μεριά της, μπορεί να προχώρησε σε στάση πληρωμών στο ιδιωτικό της χρέος, αλλά τουλάχιστον αποπλήρωσε όλο της το επίσημο κρατικό χρέος.

Από το 1991, η τότε κυβέρνηση Μιτεράν είχε υποστηρίξει ότι η νομισματική ένωση καθιστά απαραίτητη και την «κοινή οικονομική διακυβέρνηση» της Ευρώπης, ώστε να διασφαλιστούν η δομική συνοχή και ο εκσυγχρονισμός όλων των κρατών που συμμετέχουν σε αυτήν. Ωστόσο, τελικά επικράτησε η γερμανική «Ordo-liberal» φιλοσοφία της «απαγόρευσης διάσωσης». Χάρη σε αυτήν, ο καγκελάριος Κολ κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους του να αποχωριστούν το γερμανικό μάρκο, υποσχόμενος ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να πληρώσουν εκείνοι για την ανευθυνότητα χωρών όπως η Ιταλία!

Ομως, δεν αποκλείεται να αποδειχθεί μεσοπρόθεσμα ότι η Γερμανία υπερτιμά στις αρχές του 21ου αιώνα την οικονομική της ισχύ, όπως μοιραία υπερτίμησε στον εικοστό αιώνα τη στρατιωτική της ισχύ. Ο Γάλλος οικονομολόγος Ζαν-Πολ Φιτουσί διεκτραγωδώντας τις νέες αποφάσεις των Βρυξελλών είπε τα εξής: «Αυτό δεν είναι αλληλεγγύη, αλλά τιμωρία. Μια επίδειξη δύναμης των Γερμανών, που θέλουν να αποδείξουν ότι όποιος δεν ακολουθεί το δικό τους μοντέλο δεν είναι άξιος να βρίσκεται στην Ευρώπη».

Πηγή "Καθημερινή της Κυριακής"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Συγκλονιστικές καταγγελίες σε βάρος του τουρκικού στρατού κατοχής, εξακόντισε μια Τουρκοκύπρια βουλευτίνα προκαλώντας κυριολεκτικά σεισμό στην βουλή του ψευδοκράτους των κατεχόμενων.

Συγκεκριμένα η Τουρκοκύπρια βουλευτίνα Λευκωσίας, Doğuş Derya, του Δημοκρατικού Τουρκικού Κόμματος -Ενωμένες Δυνάμεις, μιλώντας στην τουρκοκυπριακή βουλή εξεστόμισε την φοβερή κατηγορία ότι ο τουρκικός στρατός στην διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Κύπρο, προέβηκε σε φοβερούς βιασμούς σε βάρος του ελληνικού, αρμενικού και μαρωνιτικού πληθυσμού.

Μάλιστα παραδέχτηκε δημόσια πως στον πόλεμο της Κύπρου ουσιαστικά δεν υπήρξε κανένας νικητής, γιατί η κατάληψη του βορείου τμήματος της Κύπρου προκάλεσε μια σειρά εντόνων προβλημάτων στην ίδια την Τουρκία. Καταλήγοντας δε στον λόγο της, εξαπέστειλε την φοβερή κατηγορία ότι ο τουρκικός στρατός βίαζε χριστιανές ελληνοκύπριες και αρμένισες κατά την διάρκεια της εισβολής του 1974.

Όπως ήταν φυσικό αυτή η ομιλία -ομολογία της πραγματικά θαρραλέας Τουρκοκύπριας βουλευτίνας, προκάλεσε σάλο και θύελλα αντιδράσεων μέσα στο τουρκοκυπριακό κοινοβούλιο και έπεσε κυριολεκτικά σαν βόμβα στην συνεδρίαση, φορτίζοντας έντονα το κλίμα ανάμεσα στους Τουρκοκυπρίους βουλευτές.
Μάλιστα αντίδραση υπήρξε και από το ίδιο της το κόμμα, καθώς ένας άλλος βουλευτής Λευκωσίας του ίδιου κόμματος, ο Zorlu Töre, ανέβηκε στο βήμα και απαίτησε σε έντονο ύφος από την συνάδελφο του βουλευτίνα Doğuş Derya να ζητήσει συγγνώμη για τις δηλώσεις της οι οποίες, όπως ανέφερε, προσβάλουν τον τουρκικό στρατό που εδρεύει στην λεγομένη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» KKTC.

Οι δηλώσεις της Τουρκοκύπριας βουλευτίνας προκάλεσαν και έντονη διαμάχη στις τουρκοκυπριακές εφημερίδες, ενώ εντυπωσιακό είναι πως υπήρξαν και υποστηρικτές της βουλευτίνας στις δηλώσεις ομολογία για τον εγκληματικό ρόλο του τούρκικου στρατού κατοχής. Συγκεκριμένα υπήρξαν δηλώσεις στήριξης της Doğuş Derya από παράγοντες του κόμματος της, καθώς και από εκπροσώπους των κομμάτων, Κοινωνικό Δημοκρατικό και από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου των κατεχομένων. Από την άλλη πλευρά ο γιος του Ραούφ Ντεκτάς, ο Σερντάρ Ντεκτάς, ο οποίος είναι και αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος και το Εθνικό Ενωτικό Κόμμα του Ντερβίς Ερογλου, κατέκριναν με έντονο τρόπο τις δηλώσεις της βουλευτίνας.

Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι πως η Τουρκοκύπρια βουλευτίνα επέμενε στις δηλώσεις της. Σε συνέντευξη που έδωσε στην τουρκική εφημερίδα, Vatan, υποστήριξε πως οι βιασμοί των Τούρκων στρατιωτών σε βάρος του χριστιανικού πληθυσμού ήταν μέρος της πολεμικής επιχείρησης της Τουρκίας. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να αξιώσει να δώσουν λόγο οι υπεύθυνοι για αυτές τις απαίσιες πράξεις που διαπράχτηκαν σε βάρος του ελληνικού, αρμενικού και μαρωνιτικού πληθυσμού της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό.

Αυτή είναι η Τουρκοκύπρια βουλευτίνα που βάζει τα «γυαλιά» σε πολλές συνάδελφες της από την ελληνική βουλή, οι οποίες μόλις ακούνε για κάποιο εθνικό θέμα βγάζουν «σπυριά» και εξαφανίζονται μήπως και τις κατηγορήσουν για εθνικισμό, ρατσισμό και όλα αυτά τα εκσυγχρονιστικά μαργαριτάρια.

Ένα μεγάλο Μπράβο στην Τουρκοκύπρια Doğuş Derya!!!

Πηγή Χειλαδάκης


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος 

Πώς μπορείς να χαρακτηρίσεις εκείνους οι οποίοι ενώ ήδη ''δικάζονται'' για εγκλήματα εναντίον της χώρας και του λαού, εξακολουθούν να μας ''δολοφονούν'', να βάφουν τα χέρια τους κι άλλο με αίμα, ενώ φεύγουν, απέρχονται, ελεεινοί και τρισάθλιοι, βρωμεροί και ματωβαμένοι;  

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (!) που δημοσιεύθηκε στις 17(!) Δεκεμβρίου στην εφημερίδα της Κυβέρνησης παρατείνεται το υφιστάμενο μνημόνιο για δύο μήνες μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2015.

Ο εσχατόγερος Πρόεδρος, η αμίλητη κούκλα των δανειστών, απέρχεται υπογράφοντας Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου!

Μετά: Η Βουλή πήρε την απόφαση να επιχορηγήσει με 150.000 ευρώ τον Ενιαίο Σύλλογο των υπαλλήλων της Βουλής (αφορά την κάλυψη των αναγκών του Συλλόγου: χριστουγεννιάτικα δώρα, βραβεύσεις των παιδιών των υπαλλήλων που αρίστευσαν καθώς και άλλες κοινωνικές δράσεις). Το αίτημα αυτό του συλλόγου ικανοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ αφού υποβλήθηκε την 1η Δεκεμβρίου!

Τα παιδιά δηλαδή των υπαλλήλων της Βουλής (οι περισσότεροι συγγενείς και φίλοι βουλευτών και υπουργών), είναι παιδιά ενός ανώτερου Θεού!  

Τα υπόλοιπα, στους γονιούς των οποίων κόπηκαν το ''δώρο των Χριστουγέννων'' καθώς και άλλα επιδόματα (για να αποδωθούν τα λύτρα της προδοσίας στους τοκογλύφους), είναι μούλικα!  Δεν πρέπει να νοιώσουν γιορτές, δεν χρειάζεται να βραβευτούν, δεν είναι ανάγκη να χαμογελάσουν. Παλιάνθρωποι, καθ' έξιν εγκληματίες!

Ύστερα: Αφού είδαν και αποείδαν ότι δεν πρόκειται να εκλέξουν Πρόεδρο, και ότι πάμε για εκλογές, αλλάζουν τώρα το παραμύθι:  ''Να υποσχεθούμε εμείς εκλογές το φθινόπωρο του 2015, και να βγάλουμε Πρόεδρο όλοι μαζί''!

Το οποίο ερμηνεύεται ως εξής: ''Εμείς ως το φθινόπωρο θα έχουμε ξεπουλήσει ό,τι θέλουν οι τοκογλύφοι, θα έχουμε εξοντώσει την κοινωνία με νέα μέτρα, θα έχουμε ''δεσμεύσει'' την όποια επόμενη κυβέρνηση με τις δικές μας υπογραφές (νομίζουν), κι ελάτε μετά εσείς να ψηφίσετε ό,τι γουστάρετε!''  Δωσίλογοι και προδότες μέχρι  μυελού οστέων! 

ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΤΟΥΝ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ...

Που οραματίζονται την χώρα εξάρτημά τους, και τους πολίτες ανδράποδά τους, για τα επόμενα εκατό -τουλάχιστον- χρόνια!

Αυτό είναι το ποιόν, η ποιότητα του ''πρωθυπουργού'', του αντιπρόεδρου, και των λοιπών μνημονιακών κυβερνητικών βουλευτών, που απέρχονται σε λίγο, κάτω απ' το βάρος των πολλαπλών εγκλημάτων κατά της πατρίδας που διέπραξαν ΚΑΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΚΟΜΗ να διαπράττουν.

Ας τους θαυμάσουν όσοι ακόμα τους υποστηρίζουν!
Αλλά να ξέρουν:
Οι επαγγελματίες δολοφόνοι, δεν θα τους λυπηθούν ούτε κι αυτούς!...


Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"

Υπενθύμιση (καθημερινή και μέχρι την 29η του Δεκέμβρη): ΟΠΟΙΟΙ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ
ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ
ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,

και θα ανταμειφθούν ανάλογα!...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Το ενδεχόμενο ο συνδυασμός των χαμηλών τιμών του πετρελαίου, της πτώσης του ρουβλίου και της απειλής νέας αναταραχής στην Ελλάδα να αποτελεί το μείγμα της νέας οικονομικής κρίσης διερευνά άρθρο του περιοδικού «Der Spiegel», στο οποίο αναφέρεται ότι «η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά» και ότι μπορεί να γίνει και πάλι αφορμή για αναταραχή στις αγορές. 

«Παγκοσμίως αυξάνεται η ανησυχία για μια νέα μεγάλη κρίση. Τι θα συμβεί αν το ρωσικό πρόβλημα εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες; Τι θα συμβεί αν η τιμή του πετρελαίου κατρακυλήσει ακόμη πιο δραματικά και η αξία του δολαρίου συνεχίσει να ανεβαίνει; Τι θα συμβεί αν στην Ελλάδα έρθουν οι λάθος άνθρωποι στην εξουσία; Πρόκειται για έναν επικίνδυνο συνδυασμό διαφόρων κρίσεων, ο οποίος θα κρατήσει τις επόμενες εβδομάδες υπ΄ατμόν τον οικονομικό κόσμο», αναφέρει ο συντάκτης και μεταφέρει την άποψη του τέως επικεφαλής οικονομολόγου της Deutsche Bank Τόμας Μάγιερ: «Οι επενδυτές είναι εντελώς ανασφαλείς. Θέλουν να βγουν από ο,τιδήποτε μπορεί να συνδέεται με κάποιο τρόπο με κινδύνους. Ο κίνδυνος μιας μεγαλύτερης κρίσης είναι εδώ». Ο επικεφαλής οικονομολόγος της DZ Bank Στέφαν Μπιλμάιερ είναι πιο αισιόδοξος: «Έχουμε κάποια συστατικά τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες αναταραχές στις αγορές», δηλώνει, αλλά αναφέρεται και σε θετικούς παράγοντες, όπως η σταθερή οικονομία στις ΗΠΑ και στην Γερμανία και τα διεθνώς χαμηλά επιτόκια. «Η πιθανότητα μεγαλύτερης αναταραχής έχει αυξηθεί, αλλά παραμένει κάτω από το 50%», διευκρινίζει.

Ο συντάκτης επισημαίνει ακόμη το γεγονός ότι πολλοί επενδυτές αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από «επικίνδυνες» επενδύσεις και αγοράζουν γερμανικά και αμερικανικά κρατικά ομόλογα, παρότι τα επιτόκια είναι ιδιαίτερα χαμηλά. «Το γεγονός ότι οι επενδυτές 'παρκάρουν' τα χρήματά τους στον σίγουρο οφειλέτη που λέγεται Γερμανία, παρά το γεγονός ότι το επιτόκιο είναι σχεδόν μηδενικό, αποτελεί ξεκάθαρο σημάδι κρίσης», αναφέρει ο συντάκτης.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την Ελλάδα, το δημοσίευμα τονίζει ότι στο τέλος του έτους η Ευρωζώνη ενδέχεται και πάλι να ταράξει τις αγορές, με αιτία και πάλι την Ελλάδα. Ο συντάκτης εξηγεί την διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και αναφέρει ότι στην πρώτη ψηφοφορία ο υποψήφιος απέτυχε παταγωδώς, ενώ σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απορρίπτει την πολιτική διάσωσης της τρόικας και αναμένεται να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις για περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα. Οι οικονομολόγοι είναι ανήσυχοι, συνεχίζει ο συντάκτης και αναφέρεται στον επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν: «Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος στην τρίτη ψηφοφορία, θα πάμε σε κρίση των ελληνικών τίτλων στις χρηματαγορές», τονίζει ο κ. Ζιν και εξηγεί ότι οι αγορές ανησυχούν ότι σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ θα προβληθούν από την πλευρά της Ελλάδας «υπερβολικές απαιτήσεις» για άφεση μέρους του χρέους. «Ήδη η Ελλάδα θα έπρεπε να πληρώσει για να δανειστεί από τις αγορές υψηλότερα επιτόκια από ό,τι πριν από μερικές εβδομάδες. Αν τα πράγματα πάνε άσχημα, αυτό θα είναι μόνο μια πρόγευση ενός νέου γύρου κρίσης στην Ευρωζώνη», καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή "Ημερησία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Τα «Επίκαιρα» είχαν ήδη τυπωθεί χτες το βράδυ, πριν αρχίσει η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οπότε το αποτέλεσμά της δεν ήταν γνωστό την ώρα που γραφόταν αυτό το άρθρο. Ανεξαρτήτως αυτού όμως, αν δεν έχει μεσολαβήσει εκ βάθρων ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, όλα δείχνουν ότι είναι ουσιαστικά αδύνατον να μαζέψουν 180 βουλευτές ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Βαγγέλης Βενιζέλος. Θα πάμε σίγουρα για εκλογές! 
 
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ 
 
Όσο ιδιοτελείς και κατωτάτης υποστάθμης από πλευράς πολιτικής ηθικής κι αν είναι κάποιοι εκ των βουλευτών, είναι άκρως απίθανο η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ να αποσπάσει κατ'  ουσίαν ψήφο εμπιστοσύνης από 180!
Με πρόσχημα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, για το πρόσωπο του οποίου αδιαφορούν οι πάντες, η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου ζητά ουσιαστικά ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο από τους 155 της ΝΔ (127) και του ΠΑΣΟΚ (28), αλλά από... 180 (!) βουλευτές προκειμένου να συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα για ακόμη ενάμιση χρόνο, ως τον Ιούνιο του 2016.
Θα ήταν ομολογουμένως ολέθριο αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, αν, δηλαδή, Σαμαράς και Βενιζέλος συνέχιζαν να βρίσκονται στην εξουσία μέχρι να εξαντλήσουν την τετραετία τους, μην αφήνοντας τίποτα όρθιο στην Ελλάδα! Δεν υπάρχει όμως περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο - κι αυτό δεν οφείλεται μόνο στους βουλευτές που έχει το κάθε κόμμα μέσα στο Κοινοβούλιο.
Τους εγκαταλείπουν όλοι!

Δεν οφείλεται ούτε στην αδιαμφισβήτητη αντίθεση της τεράστιας πλειονότητας του ελληνικού λαού προς τη μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Το γεγονός όμως ότι αυτή η δικομματική έχει καταστεί  λαομίσητη επηρεάζει και τη στάση κορυφαίων οικονομικών παραγόντων, επιχειρηματιών και τραπεζιτών, οι οποίοι με διαρκώς εντεινόμενους ρυθμούς αποστασιοποιούνται από την κυβέρνηση και της γυρίζουν την πλάτη, εγκαταλείποντάς τη στη μοίρα της.
Η αποστασιοποίηση όμως της επιχειρηματικής  ελίτ της χώρας από την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ επηρεάζει σταδιακά και τη στάση της Γερμανίας. Όσο γερμανόφρων κι αν είναι η συγκυβέρνηση κι όσο πειθήνια κι αν είναι στις γερμανικές εντολές, το Βερολίνο δεν έχει ποτέ τη διάθεση να πηγαίνει με τους ηττημένους σε καμία χώρα - πόσω μάλλον σε μια ασήμαντη, μικρή χώρα όπως η Ελλάδα.

Έτσι, λοιπόν, αποστασιοποιείται και η καγκελαρία από την κυβέρνηση της Αθήνας, με τους Αμερικανούς, φυσικά, να έχουν προ πολλού γυρίσει την πλάτη σε Σαμαρά - Βενιζέλο επειδή τους θεωρούν πιόνια του Βερολίνου.

Χάνοντας όμως τη στήριξη ολοένα και μεγαλύτερου τμήματος της ελληνικής ελίτ και χωρίς τη στήριξη απέξω ούτε καν της Γερμανίας, η κυβέρνηση δεν έχει πλάτες για να κάνει χοντρά παιχνίδια υποτιθέμενων, θεωρητικά μιλώντας, εξαγορών ή εκβιασμών βουλευτών για να μαζέψει τους «180». Αν όλοι θεωρούν την κυβέρνηση περιφερόμενο άταφο πολιτικό πτώμα που σε ενάμιση μήνα θα έχει απομακρυνθεί και τυπικά από την εξουσία, προφανώς και περιορίζονται δραστικά οι δυνατότητές της να προσελκύσει 180 βουλευτές.
Κομματικοί συσχετισμοί

Επειδή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι βουλευτές τον ψηφίζουν κι όχι ο λαός, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς δυνάμεων, στο πόσους, δηλαδή, βουλευτές έχει σήμερα το κάθε κόμμα - γιατί οι αριθμοί αυτοί διαφέρουν αισθητά από τους βουλευτές που είχε εκλέξει το κάθε κόμμα τον Ιούνιο του 2012.

Η ΝΔ, λοιπόν, όπως ήδη αναφέραμε, έχει 127 βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ 28. Στον χώρο της αντιπολίτευσης τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 71 βουλευτές, το δε ΚΚΕ 12, όσους και οι ΑΝΕΛ. Στη ΔΗΜΑΡ έχουν απομείνει 10 βουλευτές και στη Χρυσή Αυγή 16. Και τα πέντε κόμματα που βρίσκονται σήμερα στην αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ, ΧΑ) έχουν λάβει αποφάσεις σε ανώτερο επίπεδο ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ψηφίσουν τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που προτείνουν Σαμαράς και Βενιζέλος. Πρωτοφανές χαρακτηριστικό αυτής της Βουλής είναι ο απίστευτα υψηλός αριθμός για την Ελλάδα των ανεξάρτητων βουλευτών, οι οποίοι ανέρχονται σε... 24!

Με δεδομένο ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αποφασίσει «όχι» στον κυβερνητικό υποψήφιο, αν όλοι οι βουλευτές που έχουν απομείνει στα κόμματα αυτά τηρήσουν την κομματική γραμμή, μια απλή πρόσθεση μας δίνει την πρώτη απάντηση: 71 +12 + 10+12 + 16=121. Δεν εκλέγεται, δηλαδή, Πρόεδρος! Δεν εκλέγεται ούτε κι αν και οι 24 ανεξάρτητοι ψηφίσουν υπέρ!

Δεν είμαστε, φυσικά, αφελείς. Γνωρίζουμε ότι θα αποστατήσουν από τα κόμματά τους κάποιοι βουλευτές της αντιπολίτευσης, ανεξαρτήτως κινήτρων. Όπως γνωρίζουμε ότι ήδη 10 βουλευτές από τους ανεξάρτητους έχουν ταχθεί δημοσίως υπέρ του «όχι» και 5 ακόμη δεν έχουν γνωστοποιήσει τις προθέσεις τους.
Είμαστε βέβαιοι ότι κάποιοι από αυτούς του «όχι» και τους αμφιλεγόμενους δεν θα τηρήσουν τον λόγο τους και θα ψηφίσουν τον κυβερνητικό υποψήφιο.Έχουμε όμως την εκτίμηση ότι, καθώς το πολιτικό περιβάλλον είναι πολύ εχθρικό για την κυβέρνηση, ο τελικός ισολογισμός των βουλευτών που θα ψηφίσουν «ναι» θα υστερεί οπωσδήποτε του... μαγικού «180».
Ικεσίες και απειλές

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει άριστα πως δεν έχει τους αναγκαίους 180 βουλευτές για να επιβιώσει πολιτικά, αλλά το παλεύει με νύχια και με δόντια, προσπαθώντας και ο ίδιος προσωπικά να πείσει βουλευτές άλλων κομμάτων να ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό κινητοποιεί και όσους ισχυρούς φορείς μπορεί να επηρεάσει.

Διασκεδαστική, στα όρια της γελοιότητας, ήταν, πάντως, η ανακοίνωση του ΣΕΒ που καλούσε τους  Έλληνες να στηρίξουν τις τράπεζες (!) με το καταπληκτικό επιχείρημα ότι... «αποτελούν πλέον οργανικό μέρος του τραπεζικού ευρωσυστήματος της τραπεζικής ένωσης»! Αυτό ήταν το φαιδρό σημείο της ανακοίνωσης του ΣΕΒ. Γιατί μόνο οργή προκαλούσε η αναμάσηση εκ μέρους του των πιο ακραίων συνθημάτων της γερμανικής Δεξιάς προκειμένου να πείσει τους Έλληνες ότι για να σωθεί η χώρα μας... καταληστέψαμε τους Ευρωπαίους πολίτες! «Θα είναι άδικο για τους Έλληνες πολίτες και τους Ευρωπαίους συμπολίτες μας που στήριξαν την οικονομία μας από την τσέπη τους να μην τηρήσουμε τα βασικά», αναφέρεται επί λέξει.

Μόνο οι έμποροι της Αθήνας αποδείχτηκαν γελοιωδέστεροι των βιομηχάνων, καθώς η κυβέρνηση τους έβαλε να απειλήσουν τον κοσμάκη ότι, αν γίνουν εκλογές, τότε αυτοί... δεν θα κάνουν εκπτώσεις!
Δεν τρομάζει ο κόσμος!

Καλπάζουν, στο μεταξύ, οι οφειλές προς την εφορία των πολιτών –αναφερόμαστε μόνο στα ληξιπρόθεσμα χρέη- γεγονός που αποδεικνύει την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στο διαρκώς εντεινόμενο φορολογικό «γδάρσιμό» τους. Όπως προκύπτει από στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, στις 31 Δεκεμβρίου 2012 ο κόσμος χρωστούσε στην εφορία 59,2 δις ευρώ. Έναν χρόνο αργότερα, στις 31 Δεκεμβρίου 2013, το ποσό αυτό είχε σκαρφαλώσει στα 66,4 δις ευρώ. Την 30ή Νοεμβρίου 2014 το ύψος των χρεών των πολιτών από φόρους προς το Δημόσιο είχε απογειωθεί βάσει προσωρινών στοιχείων στα 73,2 δις ευρώ και να δούμε πού θα «κάτσει» τελικά ο αριθμός αυτός φέτος.

Δεν είναι «εκτός θέματος» οι αριθμοί αυτοί. Υποδηλώνουν με τον δικό τους τρόπο την απόγνωση και την οργή του λαού μας, η οποία καθορίζει και το πολιτικό πλαίσιο της ήττας της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να αμυνθεί τρομοκρατώντας τον κόσμο ότι η Ελλάδα θα «καταστραφεί» αν ψηφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, πάνω, μάλιστα, στην ώρα που... «άρχιζε η ανάπτυξη»! Είναι απίστευτες οι τερατολογίες που προβάλλουν οι κυβερνητικοί μηχανισμοί προπαγάνδας για να φοβίσουν τον λαό, ευελπιστώντας έτσι να μειωθεί λίγο το μίσος κατά της κυβέρνησης ώστε να μπορέσει αυτή να προσελκύσει τους 180 βουλευτές και να επιβιώσει - γιατί ξέρει πολύ καλά πως, αν γίνουν εκλογές, δεν γλιτώνει με τίποτα!

Δεν μπορεί όμως να γλιτώσει τις εκλογές με τίποτα, γιατί ο κόσμος δεν φοβάται. Πολύ πιο πανικόβλητη είναι η κυβέρνηση, που βλέπει ότι χάνει την εξουσία και την πολλαπλή και ποικιλότροπη ευημερία που η άσκηση της διακυβέρνησης χαρίζει.

Ούτε δεκαπέντε μέρες δεν τους έχουν απομείνει πια! Πριν φύγει αυτός ο χρόνος, η Ελλάδα θα οδεύει ήδη προς εκλογές, που σίγουρα θα συγκεντρώσουν τη μεγαλύτερη προσοχή από την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο που έχουν ποτέ συγκεντρώσει ελληνικές εκλογές! Όλη η Ευρώπη θα ενδιαφέρεται για την έκβασή τους, πράγμα που δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα...

Πηγή περιοδικό "Επίκαιρα", τεύχος 268


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος

Τον πιο θλιβερό τρόπο βρήκαν τα κόμματα που κυβερνούν την Ελλάδα για να επιβεβαιώσουν την παλιά ρήση του καθηγητή Μάνεση ότι «στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

Βλέποντας ότι η κυβέρνηση τους είναι ήδη παρελθόν, προχώρησαν στη μαζική κατάθεση τροπολογιών στη Βουλή, που ήδη κοντεύουν να φτάσουν τις 100, από μόλις προχθές όταν ο Σταύρος Δήμας έλαβε τους 160 ψήφους.

Η μία όψη αυτής της εξέλιξης είναι ότι πιστοποιεί πώς η συγκυβέρνηση και οι βουλευτές της, παρά τη ρητορική τους, διαθέτουν τον κοινό νου να αντιληφθούν ότι πρόεδρος δεν εκλέγεται και η χώρα οδηγείται σε εκλογές. Αυτή είναι η «καλή» πλευρά.

Η «κακή» είναι η ντροπή που σημαίνουν όλα αυτά για τη δημοκρατία. Είναι δυνατόν μια αποχωρούσα κυβέρνηση να νομοθετεί με αυτό τον τρόπο, ποιος ξέρει τι, σε μία τέτοια στιγμή; Τι εξυπηρετεί;

Η απάντηση είναι προφανής: τα συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από όλες αυτές τις τροπολογίες της ντροπής.

Όλα αυτά πιστοποιούν ένα πράγμα: ότι οι άνθρωποι που υποτίθεται ότι αλλάζουν την Ελλάδα επιλέγοντας την πλήρη και τυφλή υποταγή στη γερμανική πολιτική, δεν έχουν αλλάξει πρώτα οι ίδιοι. Είναι εκείνοι που ξέραμε, εκείνοι που πάντοτε ήταν και οι οποίοι οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή.

Κανονικά, θα έπρεπε από εδώ και στο εξής να έχει παγώσει κάθε νομοθετική διαδικασία, όχι να συμβαίνει το αντίθετο, να υπάρχει οργασμός νομοθετημάτων της τελευταίας στιγμής, τον οποίο, φυσικά, ουδείς δύναται, στις παρούσες συνθήκες, να παρακολουθήσει και, πολύ περισσότερο, να ανακόψει όπου τουλάχιστον αυτό απαιτείται για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Εντάξει λοιπόν, κάνουν τα ρουσφέτια τους, μικρά, μεσαία και μεγάλα. Τουλάχιστον όμως, ας μην μας παριστάνουν και τους σωτήρες. Γιατί στην πραγματικότητα είναι ψευτοσωτήρες, οι ίδιοι που πάντα ξέραμε, φτηνοί μεταπράτες.

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

«Η Ε.Ε. παρακολουθεί με αγωνία το πόκερ εξουσίας που εκτυλίσσεται στην ελληνική Bουλή. Το μήνυμα από το Βερολίνο είναι ένα: οι συμφωνίες θα πρέπει να γίνουν σεβαστές και από ενδεχόμενη νέα κυβέρνηση», γράφει η Deutsche Welle.

Αν και η Ε.Ε. δεν αναμειγνύεται στα εσωτερικά των κρατών - μελών της, δεν μπορεί να κρύψει την ανησυχία της για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Φάνηκε καθαρά από τις παραινέσεις Γιούνκερ για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, αλλά και την επίσκεψη Μοσκοβισί, όλως εξαιρέτως λίγες ώρες πριν τον πρώτο γύρο της προεδρικής εκλογής στη βουλή.

Το μήνυμά του, αν και συγκαλυμμένο, ήταν σαφές: η Ε.Ε. δεν πρόκειται να στηρίξει την Ελλάδα αν δεν προχωρήσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Ή στη γλώσσα που θέλουν οι Έλληνες, εάν η κυβέρνηση υλοποιήσει κι άλλες μεταρρυθμίσεις, τότε η «μισητή» τρόικα θα φύγει από τη χώρα.

«Να παραμείνει η τρόικα»

Δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος των προεδρικών, με ένα αποτέλεσμα που δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελπίδας για την αποφυγή πρόωρης κάλπης, και το Βερολίνο έσπευσε να στείλει το μήνυμά του.

Ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ, μιλώντας στη εφημερίδα Hannoversche Allgemeine Zeitung υπενθύμισε ότι η Γερμανία μένει προσηλωμένη στην υπόσχεσή της να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να γνωρίζει ότι ακόμη και σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής θα ισχύσουν οι προϋποθέσεις που έχουν συμφωνηθεί για τη χορήγηση βοήθειας.

Για την κοινοβουλευτική ομάδα των χριστιανικών κομμάτων έχει μεγάλη σημασία η τρόικα να παραμείνει στη χώρα και να ελέγχει την εφαρμογή του προγράμματος, όπως τόνισε στην ίδια εφημερίδα ο εκπρόσωπος σε θέματα οικονομικής πολιτικής της ΚΟ των χριστιανοδημοκρατών Γιόαχιμ Πφάιφερ. «Δεν πρόκειται να υπάρξει για την Ελλάδα λευκή επιταγή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το χειρότερο σενάριο για την Ε.Ε. θα ήταν μετά από τρεις αποτυχημένους εκλογικούς γύρους και μετά την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, να μην προκύψει κυβέρνηση με σταθερή πλειοψηφία», συνοψίζει ο Γιάννης Εμμανουηλίδης από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Στρατηγικών Μελετών τον πονοκέφαλο της Ε.Ε. «Γιατί σε αυτήν την περίπτωση από τον ερχόμενο Μάρτιο η χώρα θα βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση», σημειώνει.

«Θα σεβαστούμε τις συμφωνίες»

Πόσο έχει γίνει αυτό συνείδηση στο ΣΥΡΙΖΑ; Σε περίπτωση εκλογών τα προγνωστικά τον φέρνουν πρώτο κόμμα, χωρίς όμως πλειοψηφία για τη συγκρότηση αυτοδύναμης κυβέρνησης. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στη DW, είναι σαφής: «Δεν πρόκειται να λάβουμε κανένα μονομερές μέτρο, θα σεβαστούμε τις συμφωνίες με τους δανειστές μας μέχρι να τις αλλάξουμε προς το κοινό συμφέρον. Γιατί αν συνεχίσουμε έτσι, είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα είμαστε σε θέση να αποπληρώσουμε το χρέος μας».

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής διαβεβαιώνει ότι, σε περίπτωση νίκης, ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευτεί με τους δανειστές με διαφορετικό τρόπο από ό,τι ο Αντώνης Σαμαράς. Και επειδή η Ευρώπη έχει διαιρεθεί σε δανειστές και οφειλέτες, προτείνει διάσκεψη σαν κι αυτήν που έγινε στο Λονδίνο το 1953, όπου η Γερμανία επέτυχε το κούρεμα του χρέους της.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει σε έκδοση ευρωομολόγων και να τυπώσει νέο χρήμα. Και σε ό,τι αφορά το ευρώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει την έξοδο της Ελλάδα από την Ευρωζώνη ούτε θέτει το κοινό νόμισμα εν αμφιβόλω». Ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Μπέρενμπεργκ, δεν συμμερίζεται την αγωνία της Ε.Ε. για τις εξελίξεις. Θεωρεί ότι η δομική κρίση του ευρώ έχει περάσει και ότι έχουν στηθεί τόσοι «μηχανισμοί άμυνας», που θα απορροφήσουν και τον πιο δυνατό κραδασμό που μπορεί να προκληθεί από την Ελλάδα.

Πηγή: Deutsche Welle


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Παρά την ψυχρολουσία για την κυβέρνηση των 160 ψήφων μόνο υπέρ του Σταύρου Δήμα, τίποτα δεν θα έχει κριθεί μέχρι να τελειώσει η τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Ψυχρολουσία αποτέλεσε σίγουρα για την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του ο πρωθυπουργός δεν θα φανταζόταν ότι μόνο 5 από τους 24 ανεξάρτητους θα τάσσονταν στην πρώτη ψηφοφορία υπέρ του Σταύρου Δήμα. Μόνο οι πιο «κραγμένοι» ως φιλοκυβερνητικοί από τους ανεξάρτητους βουλευτές τάχθηκαν υπέρ του κυβερνητικού υποψηφίου. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η έκβαση της προχθεσινής ψηφοφορίας υπήρξε δυσάρεστο σοκ για τον κυβερνητικό συνασπισμό ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Η υποψηφιότητα Δήμα πέρασε «κάτω από τον πήχη» που είχε θέσει η κυβέρνηση για την πρώτη ψηφοφορία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε βουλευτής της ΝΔ μετά την ψηφοφορία αυτή. Η συγκέντρωση μόνο 160 ψήφων υπέρ της κυβέρνησης από τη μία και η συσπείρωση 135 δημόσιων «όχι» από την άλλη συν τους 5 απόντες, σίγουρα δεν προοιωνίζονται τα καλύτερα για την εκλογή του κυβερνητικού υποψηφίου.

Δημιουργούν καιροσκοπικές αναστολές για τους ταλαντευόμενους βουλευτές και σίγουρα δυσχεραίνουν τις προσπάθειες των ηγεσιών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να προσελκύσουν, να δελεάσουν ή να πιέσουν βουλευτές εκτός των κομμάτων τους προκειμένου να εξασφαλίσουν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Βαγγέλης Βενιζέλος την προσωπική πολιτική τους επιβίωση. Μετά το αποκαρδιωτικό αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την κυβέρνηση, σαφώς συρρικνώνεται ο αριθμός αυτών που σκέπτονταν να συμπαραταχθούν με το κυβερνητικό μπλοκ προκειμένου να παραμείνουν για ακόμη ενάμιση χρόνο στη Βουλή οι ίδιοι, εισπράττοντας την παχυλή βουλευτική αποζημίωση και απολαμβάνοντας τα σχετικά οικονομικά προνόμια των «πατέρων του έθνους».

Θεωρητικά μιλώντας, μειώνεται και η προθυμία εκείνων που θα επεδίωκαν να εξαγοραστούν, να δελεαστούν ή να εκβιαστούν, αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν τέτοιοι βουλευτές, αφού μετά από ένα δεκαήμερο μπορεί να έχουμε υποχρεωτική προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Αυτό φυσικά και το γνώριζαν οι βουλευτές, αλλά στα μάτια της κοινής γνώμης η υπόθεση αυτή επεκτάθηκε στα όρια της βεβαιότητας μετά το προχθεσινό αποτέλεσμα των 160 «ναι» και των 135 «όχι», πράγμα όμως που κι αυτό με τη σειρά του ασκεί τεράστια πίεση στους «πρόθυμους» να συμπλεύσουν με την κυβέρνηση βουλευτές. Αυτή η βεβαιότητα όμως του κόσμου ότι οι 160 ψήφοι αποδεικνύουν ότι πάμε για εκλογές είναι αβάσιμη. Αλλο η εκτίμηση ότι πάμε προς εκλογές, την οποία συμμεριζόμαστε απολύτως και εμείς. Η βεβαιότητα περί αυτού θα υπάρξει μόνο όταν ολοκληρωθεί η τρίτη ψηφοφορία τη Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου.

Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη μέχρι να τελειώσει και η τρίτη ψηφοφορία. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μάζες και κοινωνικά ρεύματα, των οποίων η κίνηση προδιαγράφει το εκλογικό αποτέλεσμα, αν εκτιμηθεί σωστά. Εδώ έχουμε να κάνουμε με 30-40 βουλευτές όλους κι όλους που θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Η ματαιοδοξία τους, ο καιροσκοπισμός τους, η φιλαργυρία τους, οι σκοτεινές πτυχές του προσωπικού τους παρελθόντος ενδέχεται να καθορίσουν τη στάση τους, οπότε απολύτως καμία βεβαιότητα δεν μπορεί αντικειμενικά να υπάρξει για τη στάση του ενός ή του άλλου από αυτούς. Γι' αυτό και κανένας -κυριολεκτικά κανένας, ίσως ούτε καν οι... ίδιοι οι περί ων ο λόγος βουλευτές!- δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά για τη στάση που θα τηρήσει ο καθένας από τους «υπόπτους προθυμίας» κοινοβουλευτικούς!

Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη, επαναλαμβάνουμε. Υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι κατά την προσωπική μας πολιτική εκτίμηση θα ψηφίσουν «ναι» στον όποιο κυβερνητικό υποψήφιο υπάρξει στην τρίτη ψηφοφορία και οι οποίοι ψήφισαν «όχι» προχτές! Κοινοβουλευτικές πηγές του κυβερνητικού στρατοπέδου με ιδιαίτερες γνώσεις για το ποιόν του κάθε βουλευτή -και των 300!- ισχυρίζονται ότι είναι εφικτή η συγκέντρωση 170-172 βουλευτών γύρω από οποιονδήποτε προτείνει η κυβέρνηση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και ότι ακριβώς στα νούμερα αυτά βρίσκεται και η απόλυτη οροφή της με όλα τα μέσα (κυριολεκτικά!) συσπείρωσης βουλευτών που μπορεί να πετύχει η κυβέρνηση. Σε ένα δεκαήμερο θα διαπιστώσουμε αν η εκτίμησή τους είναι ορθή. Το πολιτικό κλίμα όμως που επικρατεί καθόλου δεν βοηθάει την κυβέρνηση.

Το χειρότερο ίσως γι' αυτήν είναι αυτή η εξαπλούμενη πεποίθηση ήττας της, η οποία δεν της επιτρέπει να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να ανατρέψουν το πολιτικό σκηνικό επιλέγοντας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσωπικότητα της αντιμνημονιακής Αριστεράς - αν και κανένας σοβαρός αριστερός δεν θα επιθυμούσε να λειτουργήσει σαν σωσίβιο μιας μνημονιακής κυβέρνησης και να εξευτελιστεί! Επί της ουσίας πάντως, απαιτείται υπομονή έντεκα ημερών προκειμένου να μάθουμε οριστικά αν η Ελλάδα βαδίζει ή όχι σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Σε καταγγελίες περί δωροδοκίας προχώρησε ένας ακόμη βουλευτής των ΑΝΕΛ υποστηρίζοντας ότι κάποιοι προσπάθησαν να εξαγοράσουν την ψήφο του μέσω της προεδρικής εκλογής.

Σε δήλωσή του είπε: «Μου πρότειναν 700.000 ευρώ μετρητά ως πρώτη δόση και μετά διακανονισμό των δανείων μου», ενώ έκανε λόγο και για ύπαρξη οπτικοακουστικού υλικού.

«Το υλικό υπάρχει, είναι κατατεθειμένο στον εισαγγελέα, υπάρχει διπλό υλικό, χρειάζεται λεπτός χειρισμός γιατί πραγματικά είναι πολύ σοβαροί διάλογοι, δεν έχουν καμία σχέση με ο,τι μπορεί να φανταστεί κανείς από πλευράς διακωμώδησης», τόνισε. Ειδικότερα επισήμανε ότι οι συζητήσεις έγιναν το πρώτο πενθήμερο του Δεκεμβρίου.

«Έξι του μηνός του Αγ. Νικολάου έγινε η προσέγγιση όπου έγινε η καταγραφή του υλικού και στις 13 του μηνός έγινε το δεύτερο υλικό. Υπήρχε μια προσυζήτηση, ξεκίνησε από πλάκα και έγινε πολύ σοβαρή, ενημέρωσα τον πρόεδρο ο οποίος το ήξερε», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «το πρόσωπο αυτό βρίσκεται μέσα σε κόλπο χρηματοοικονομικούς, όχι κυβερνητικός».

Ερωτηθείς ειδικότερα για το πρόσωπο που τον πλησίασε είπε ότι «φέρεται και μιλάει ως εκπρόσωπος κάποιων πραγμάτων αλλά δεν μπορώ να σου πω αυτή τη στιγμή γιατί είναι πολύ λεπτό, μπορούν να τιναχτούν πράγματα στον αέρα».

«Δεν κατηγορούμε κανέναν, θα αφήσουμε τη δικαιοσύνη και κάνει τη δουλειά της γιατί αυτά που ακούγονται είναι σοβαρά, θα γίνει συνέντευξη Τύπου», ανέφερε.

Για το θέμα αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου, στη 1 το μεσημέρι, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.

Νωρίτερα, σε άλλες δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ανέφερε: "Μου έδιναν από δύο εκατομμύρια μέχρι τρία για να ψηφίσω Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

Ο βουλευτής υποστήριξε ότι του προσφέρθηκαν 700.000 ευρώ σε μετρητά, διακανονισμός του τραπεζικού του δανείου και συμβόλαια με διαφημιστικές εταιρείες. Προσθεσε ότι για το θέμα είναι ενήμερος ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος, ενώ είχε ενημερώσει και τον φίλο του ηθοποιό, Λάκη Λαζόπουλο.

Ο κ. Λαζόπουλος στον ίδιο σταθμό είπε, μεταξύ άλλων, ότι δεν προκύπτει ότι ο δωροδοκών έχει σχέση με κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις του Καμμένου

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις Καμμένου για υλικό που είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης και τώρα αποστέλλεται στον υπουργό Δικαιοσύνης και τον Πρόεδρο της Βουλής για δημοσιοποίηση.
Ο Πάνος Καμμένος ζήτησε εισαγγελική άδεια για να καταγραφεί σε ήχο και εικόνα η επιχείρηση χρηματισμού.

Επί μία ώρα και 14 λεπτά ο μεσάζων πίεζε τον Χαϊκάλη, που κατέγραφε με κάμερα – ρολόι ο βουλευτής, να ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας, εξασφαλίζοντας τον οικονομικά και πολιτικά. Τα πρόσωπα που παρακολουθούσαν τη συνάντηση, βρήκαν και δεύτερο μηχανισμό καταγραφής συνομιλίας και μηχάνημα «τζάμερ» που απέκλειε τη μετάδοση της συνομιλίας μέσω ήχου.
Ειδοποιήθηκε ο εισαγγελέας κ. Ντογιάκος και ανήμερα του Αγίου Νικολάου, παρεδόθη το οπτικό υλικό στην εισαγγελία. Ο κ. Ντογιάκος παρέλαβε αυτό το υλικό και το ενέταξε στη δικογραφία.

Έγινε και δεύτερη συνάντηση διαρκείας περίπου 15 λεπτών, όπου κλείστηκε νέα συνάντηση για την «εξασφάλιση» του Παύλου Χαϊκάλη, η οποία επίσης μαγνωτοσκοπήθηκε.

Ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε «συγκλονιστικά» τα στοιχεία, ενώ ανέφερε ότι έχει δώσει και σε άλλους χρήματα για τον ίδιο σκοπό.
Ο κ. Καμμένος δεν απέκλεισε τα χρήματα αυτά να είναι προϊόν εγκληματικής ενέργειας, ίσως από την απαγωγή του εφοπλιστή κ. Παναγόπουλου.
Πρόσθεσε ότι έχει καταθέσει 2 αντίγραφα σε συμβολαιογράφους του εξωτερικού, ενώ ο Π. Χαϊκάλης εγχείρισε το υλικό στον Λάκη Λαζόπουλο.

Ο κ. Καμμένος δήλωσε την εμπιστοσύνη του στον κ. Παναγιώτη Στάθη, ώστε να πραγματοποιηθεί η σύλληψη. Δυο λεπτά, όμως, πριν από τη συνάντηση ο μεσάζων τηλεφώνησε στον Π. Χαϊκάλη και ακύρωσε τη συνάντηση. Ο κ. Χαϊκάλης μετέβη στη ΓΑΔΑ κι έδωσε κατάθεση για τα γεγονότα.

Ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι γνώρισε τον μεσάζοντα στο γραφείο του Aντ. Σαμαρά, και πρόσθεσε ότι ο μεσάζων έλεγε πως εργαζόταν στη Ντόιτσε Μπανκ. Ο κ. Σταμάτης τον συνέστησε στον Π. Καμμένο ως άνθρωπο που γνώριζε πρόσωπα και πράγματα στα CDS. Ο μεσάζων έγραψε στο διαδίκτυο με το ψευδώνυμο «δευκαλίων» κι έτσι κέρδισε την εμπιστοσύνη του Π. Καμμένου. Το 2013 διεκόπη η συνεργασία του μεσάζοντα με τον Π. Καμμένο λόγω εργασίας του σε τράπεζα, από την οποία αργότερα απελύθη.

Ο Πάνος Καμμένος δήλωσε στη συνέχεια ότι η δικογραφία πήγε στον εισαγγελέα Παναγιωτόπουλο, για να διατάξει τα περαιτέρω. Το υλικό αυτό βρίσκεται στα χέρια του Πάνου Καμμένου.

Στη συνέχεια είπ ότι υπάρχει η νομική άποψη ότι «αν το υλικό δοθεί στη δημοσιότητα συνιστά κακούργημα» κι άλλη νομική άποψη που λέει ότι «το έγκλημα είναι διαρκές», προσθέτοντας ότι θα στείλει (ο Πάνος Καμμένος) ένα αντίγραφο στον Υπουργό Δικαιοσύνης κι ένα άλο στον Πρόεδρo της Βουλής.

Ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι μέχρι τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, αν η κυβέρνηση κάνει πίσω και αποκρύψει το υλικό, θα αναλάβει προσωπικά το κόστος να το δημοσιοποιήσει με οποιαδήποτε ευθύνη προσωπικά δική του.
Τέλος ζήτησε άδεια από τον εισαγγελέα να μεταδώσει live το υλικό στους δημοσιογράφους, ενώ κατήγγειλε ότι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι έλεγαν ότι ο Χαϊκάλης δεν θα ψηφίσει, άρα γνώριζαν τον εκβιασμό.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου