Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

11 Δεκ 2014


Γράφει ο Κλεισθένης 

Ήμασταν σφιχτά δεμένοι στο άρμα των ΗΠΑ δεκαετίες.
Τα δεινά της χώρας ήταν πολλά, εθνικά, οικονομικά, κοινωνικά.

Οι πολιτικάντηδες όμως που κυβέρνησαν την χώρα φρόντισαν να μας βάλουν κι άλλο "κορσέ", την Γερμανία.
Το σχέδιο ξεκίνησε επί Μητσοτάκη. 


Το πρώτο χτύπημα, θυμάμαι, ήταν ο αποκλεισμός της Ολλανδικής Philips από τις κρατικές προμήθειες και η αντικατάστασή της από την Γερμανική siemens.  Σιγά-σιγά οι Γερμανοί απέκτησαν λόγο στα Ελληνικά πράγματα. 

Αφού είχαμε ενταχθεί στην τότε ΕΟΚ σε συνεργασία με τον Γερμανόφιλο Σημίτη μας έβαλαν και στην ευρωζώνη. 

Οι Έλληνες πολίτες ανενημέρωτοι και αμέριμνοι για το τι επρόκειτο να συμβεί δεν αντέδρασαν.

Πολύ λίγοι διαμαρτυρήθηκαν για την αλλαγή του εθνικού μας νομίσματος, με το οποίο παρεμπιπτόντως μπορούσαμε να έχουμε εθνική οικονομική πολιτική. Το ξένο, υπερεθνικό νόμισμα το διαχειρίζονταν άλλοι.. 

Το τύπωμα του ευρώ δεν ανήκε πλέον στην Ελλάδα αλλά στην ΕΚΤ. 

Η διακύμανση της ισοτιμίας του νομίσματος έφυγε απ' τα Ελληνικά χέρια, με αποτέλεσμα να χάσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και να μην μπορούμε να αντιδράσουμε.

Το "σκληρό" ευρώ, νόμισμα που έπρεπε να έχουν μόνο οι ισχυρές οικονομίες, μας γονάτισε.

Πέρασε σε παγκόσμιο επίπεδο και η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και χάσαμε τ' αυγά και τα πασχάλια. 

Οι του εξωτερικού επενδυτές του χρηματιστηρίου έμπαιναν όποτε ήθελαν, ανέβαζαν τις τιμές των μετοχών στα ύψη και μετά αποσύρονταν αφήνοντας στους Έλληνες τις ζημιές και άχρηστα χαρτιά.

Όποιος είχε χρήματα τα φυγάδευε στο εξωτερικό, συνήθως αδήλωτα.

Η εν γένει οικονομική πολιτική της Ε.Ε κατέστρεψε την Ελληνική παραγωγή, δυστυχώς εισάγουμε ακόμη και για να φάμε.

Η Ε.Ε με τις πολιτικές της (κοινή αγροτική πολιτική) έκανε τους αγρότες μας μόνιμους τρόφιμους των καφενείων, έδινε επιδοτήσεις όχι σε όποιον καλλιεργούσε αλλά σε όποιον είχε καλλιεργήσει,ότι είχε καλλιεργήσει το 2002.

Οι αγρότες μπορούσαν και μπορούνε να παίρνουν τις επιδοτήσεις που αντιστοιχούν στις καλλιέργειες του 2002 χωρίς να καλλιεργούν ούτε ένα στρέμμα.

Μας επέβαλαν ποσόστωση στην παραγωγή, έκαναν ότι ήταν δυνατό για να διαλύσουν τον αγροτικό τομέα και την κτηνοτροφία.

Δόθηκαν επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις για να μεταφερθούν στα γειτονικά Βαλκανικά κράτη.

Διέλυσαν τον παραγωγικό ιστό της χώρας και έρχονται σήμερα και μας μιλούν για υπερχρέωση και οικονομική κρίση. 

Όταν ακολουθούσαν πιστά την Ε.Ε, όταν μας έβαλαν στην ευρωζώνη και όταν διέλυαν κάθε παραγωγική μονάδα στην χώρα, τι περίμεναν; Ανάπτυξη; ανταγωνιστικότητα; καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων;

Μερικοί ισχυρίζονται ότι φεύγοντας απ' την ευρωζώνη θα λυθούν τα οικονομικά μας προβλήματα. 

Ναι! να φύγουμε απ' το ευρώ, με ποιους πολιτικούς; με ποια κυβέρνηση; 

Η αποχώρηση απ' την Ε.Ε και την ευρωζώνη αν γίνει πρέπει να γίνει με πατριωτική κυβέρνηση, από πατριώτες πολιτικούς και ο λαός να συμμετέχει ενεργά στηρίζοντας την πατριωτική  κυβέρνησή του. 

Αν μείνει απαθής στον καναπέ και περιμένει να τον σώσουν τότε η καταστροφή θα ναι διπλή και θα φτωχοποιηθούμε περαιτέρω και θα βάλουμε, σαν τα σκυλιά, την ουρά κάτω απ' τα σκέλια και θα παραδοθούμε άνευ όρων στις ορέξεις των διεθνών και ντόπιων τοκογλύφων.

Στην Αργεντινή για παράδειγμα, όταν η πρόεδρος αποφάσισε να μην πληρώσει στο ακέραιο ομόλογα που κατείχαν τα διεθνή κοράκια είχε την αμέριστη υποστήριξη των Αργεντινών που βγήκαν κατά εκατομμύρια στους δρόμους. 

Τελικά το πέτυχε παρόλο που τα δικαστήρια στις ΗΠΑ είχαν αντίθετη γνώμη.

Εδώ, εμείς οι Έλληνες τι θα κάνουμε σε μια τέτοια περίπτωση; Θα ξαπλώσουμε από ανάσκελα μπρούμυτα στους καναπέδες;

'Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Η όποια λύση επιλεγεί πρέπει να στηριχθεί από ενεργό τον λαό, αν αναλάβουν τις κινήσεις οι πολιτικάντηδες, ερήμην του λαού,  τότε χαθήκαμε.

Επειδή έφτασε ο κόμπος στο χτένι, ότι είναι να γίνει θα γίνει και ο θεός βοηθός.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

netakias  Αυτό είχε δηλώσει προ ημερών ο Μ.Μασουράκης διευθυντής μελετών (από την πολύ μελέτη χρεοκοπήσαμε) σε μεγάλο τηλεοπτικό δίαυλο.  Σε παγκόσμιο επίπεδο οι μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις απασχολούν το 65% του εργατικού δυναμικού (EUROSTAT) και μόλις το 35% μπορε’ι να απορροφηθεί από τους άλλους κλάδους (βιομηχανία, υπηρεσίες κτλ).  Αυτό για να καταλάβετε όλοι ότι η Ανεργία είναι εδώ και θα μείνει για πάντα, όπως σε όλες τις χώρες που εφαρμόζεται ο Νεοφιλελευθερισμός. Οι πόροι και ο πλούτος που όλες οι χώρες έχουν, θα διοχετεύεται στο εξής μέσω των Τραπεζών στην Ελβετία και το Λουξεμβούργο και φυσικά στις γνωστές και μη εξαιρετέες οφσορ και ο πληθυσμός απλά θα φυτοζωεί μέρα με την μέρα απλά ως γρανάζι για να λειτουργεί τις τοπικές υποδομές, η Βόρειος Κορέα που προβάλουν ως παράδειγμα προς αποφυγή θα φαντάζει παράδεισος στην Ελλάδα του 2021

netakias

Αυτό είχε δηλώσει προ ημερών ο Μ.Μασουράκης διευθυντής μελετών της ALPHA BANK (από την πολύ μελέτη χρεοκοπήσαμε) σε μεγάλο τηλεοπτικό δίαυλο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις απασχολούν το 65% του εργατικού δυναμικού (EUROSTAT) και μόλις το 35% μπορε’ι να απορροφηθεί από τους άλλους κλάδους (βιομηχανία, υπηρεσίες κτλ).

Αυτό για να καταλάβετε όλοι ότι η Ανεργία είναι εδώ και θα μείνει για πάντα, όπως σε όλες τις χώρες που εφαρμόζεται ο Νεοφιλελευθερισμός. Οι πόροι και ο πλούτος που όλες οι χώρες έχουν, θα διοχετεύεται στο εξής μέσω των Τραπεζών στην Ελβετία και το Λουξεμβούργο και φυσικά στις γνωστές και μη εξαιρετέες οφσορ και ο πληθυσμός απλά θα φυτοζωεί μέρα με την μέρα απλά ως γρανάζι για να λειτουργεί τις τοπικές υποδομές, η Βόρειος Κορέα που προβάλουν ως παράδειγμα προς αποφυγή θα φαντάζει παράδεισος στην Ελλάδα του 2021

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ!

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

«Διαβολική» χαρακτηρίζει την πολιτική που εφαρμόζει η τρόικα στην Ελλάδα η πρόεδρος του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν σε συνέντευξη που παραχώρησε στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ, στο Στρασβούργο.
Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι τα τελευταία τέσσερα – πέντε χρόνια «η Ελλάδα έζησε για τα καλά το ελληνικό δράμα από μια πολιτική που επιβλήθηκε από την τρόικα. Μια πολιτική διαβολική,καταστροφική που οδήγησε σε μια πολύ υψηλή ανεργία, μείωση των μισθών και των συντάξεων και ένα αβυσσαλέο δημόσιο χρέος…
Αυτό θα είναι και το μέλλον της Γαλλίας όσο παραμένει στο ευρώ. Η Ελλάδα ,όπως και η Γαλλία πρέπει να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους.
Η ΕΕ μας κάνει οικονομικό πόλεμο. Εξελίσσεται όλο και περισσότερο σε ένα αντιδημοκρατικό τέρας. Αυτή η ΕΕ οικοδομήθηκε σαν μία φυλακή».

Η Μαρίν Λεπέν φιλοδοξεί να γίνει πρόεδρος της Γαλλίας στις προεδρικές εκλογές του 2017. «Θα είμαι στον δεύτερο γύρο και θα κερδίσω. Είτε ο αντίπαλός μου είναι ο Σαρκοζί ή οποιοσδήποτε άλλος. Να σας θυμήσω –μια και είστε από την Ελλάδα- ότι ο Σαρκοζί ως πρόεδρος της Γαλλίας το 2012 ήταν αυτός που εμπόδισε να γίνει το δημοψήφισμα στη χώρα σας για την έξοδο από το ευρώ» λέει η Μαρίν Λεπέν.

Μισητή η Γερμανία στην Ευρώπη

Οι απόψεις της Λεπέν βρίσκουν εύφορο έδαφος ,καθώς ποτέ άλλοτε η ΕΕ δεν ήταν τόσο αποξενωμένη από τους Ευρωπαίους πολίτες. Τεράστια τμήματα του πληθυσμού πολλών χωρών-μελών μισούν πλέον ανοιχτά την πολιτική της Ευρωπαικής Ενωσης και κλιμακώνουν τις αντιδράσεις ενάντια στην σκληρή λιτότητα που επιβάλει η Γερμανία μέσω της ΕΕ

- «Πως κρίνετε την πολιτική που ακολουθεί η Γερμανία και η καγκελάριος Μέρκελ«;ρωτάμε την κ. Λεπέν.
«Η πολιτική αυτή είναι καλή για τη Γερμανία αλλά βλάπτει όλες τις άλλες χώρες. Η Ανγκελα Μέρκελ πιστεύει ότι μπορεί να επιβάλει την πολιτική της ενάντια στη βούληση των υπολοιπων λαών της Ευρώπης ,αλλά αν δεν βλέπει ότι με τα μαρτύρια τα οποία περνούν οι άλλοι Ευρωπαιοι πολίτες,η Γερμανία θα καταστεί μισητή, θα προκαλέσει έκρηξη στην Ευρώπη»

Η Μαρίν Λεπέν ήταν πάντως μεταξύ των ευρωβουλευτών που υπέβαλαν την πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το σκάνδαλο «Luxleaks» και τη βοήθεια που παρείχε ως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου σε εκατοντάδες πολυεθνικές να πληρώνουν νομίμως πολύ χαμηλούς φόρους.
Σημειώσαμε όμως στη συζήτηση μαζί της ότι τελικά η πρόταση μομφής ουσιαστικά ευνόησε τη Γερμανία, καθώς ο Γιούνκερ πλέον είναι αποδυναμωμένος και πιο ευάλωτος στις πιέσεις του Βερολίνου.

«Ο κ.Γιούνκερ είναι το σύμβολο του κυνισμού της πολιτικής της ΕΕ, η οποία από τη μία πλευρά παρέχει τεράστιες διευκολύνσεις για φοροαποφυγή στις πολυεθνικές και από την άλλη επιβάλει πολιτική της λιτότητας για τους λαούς της Ευρώπης. Μια πολιτική που επιβάλλεται στις χώρες όπως στην Ελλάδα μέσω της τρόικας, η οποία εμποδίζει την εφαρμογή μιας ανεξάρτητης δημοσιονομικής πολιτικής. Αντίθετα,αυξάνει τους φόρους για τις λαϊκές τάξεις. Η πρόταση μομφής που καταθέσαμε είχε ακριβώς αυτόν τον στόχο:Να δείξουμε τον κυνισμό της ΕΕ. Οσο για την αντίδραση της Γερμανίας κατά του κ.Γούνκερ απλώς την αποδίδω στα επιμέρους συμφέροντα ανάμεσα στις διάφορες ομάδες».

Η Μαρίν Λεπέν δεν κρύβει ότι είναι φανατική αντίπαλος του ευρώ. Τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ της εξόδου τόσο της Ελλάδας όσο και της Γαλλίας από την ευρωζώνη. «Είμαι υπέρ της Ευρώπης των εθνών» λέει στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ και προσθέτει:
«Το έθνος είναι η πιο λειτουργική δομή που μας επιτρέπει να υπερασπιστούμε την ασφάλεια, να διατηρήσουμε την ταυτότητα και να εγγυηθούμε την ευημερία του λαού. Αν γίνω πρόεδρος της Γαλλίας η πρώτη μου ενέργεια θα είναι να προκηρύξω δημοψήφισμα μέσα σε έξι μήνες με το ερώτημα Ναι ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στη διάρκεια αυτών των έξι μηνών θα διαπραγματευθώ με τις Βρυξέλλες την επαναφορά της νομισματικής,νομοθετικής, εδαφικής και οικονομικής κυριαρχίας της Γαλλίας. Αν οι Βρυξέλλες το αποδεχτούν ,θα προτείνω στους πολίτες να διατηρήσουν τη Γαλλία σε μια Ευρώπη ριζικά αναπροσανατολισμένη. Αν η ΕΕ αρνηθεί,θα απευθύνω έκκληση για την έξοδο της Γαλλίας. Αυτή θα είναι η επιλογή του αιώνα»

- Θα μπορούσε όμως να σταθεί η Γαλλία εκτός της ΕΕ;

- Υπάρχουν ευρωπαικές χώρες οι οποίες είναι έξω από την ΕΕ και τα καταφέρνουν καλά.

- Και αν οι Γάλλοι απορρίψουν την πρότασή σας;

- «Θα είμαι εγώ που θα φύγω. Οταν είμαι σε ένα αυτοκίνητο που δεν μπορώ να πιάσω ούτε το τιμόνι, ούτε να επιταχύνω ή να φρενάρω ,δεν μπορώ να το οδηγήσω στο σωστό δρόμο»

Μεταλλαξη του Εθνικού Μετώπου

Εχοντας φυσικά εκ των προτέρων αρνητική εικόνα για το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο που ίδρυσε ο πατέρας της 48χρονης Μαρίν Λεπέν, ο 86χρονος σήμερα Ζαν Μαρί Λεπέν με σαφή ρατσιστικό και ξενοφοβικό προσανατολισμό, διακρίναμε στη διάρκεια της συζήτησης μια στροφή στη φρασεολογία της σημερινής προέδρου του Μετώπου. Το Εθνικό Μέτωπο έχει βγει από την εξτρεμιστική γωνιά του και έχει μεταμορφωθεί σε έναν λαϊκίστικο σχηματισμό. «Την ευθύνη την έχει η παγκοσμιοποίηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση» λέει η Μαρίν Λεπέν αναφερόμενη στις αιτίες της κοινωνικής κατατστροφής.

Οι αντι-μεταναστευτικές κορώνες έχουν επίσης αποσιωπηθεί σε μεγάλο βαθμό στην ορολογία της χρησιμοποιούνται πλέον λέξεις όπως «ολιγαρχία», «λιτότητα για τους εργαζόμενους». Όπως λέει χαρακτηριστικά «ζούμε σε ένα σύστημα ολιγαρχικό όπου οι δισεκατομμυρούχοι έχουν την εξουσία με την υποστήριξη της ΕΕ. Στη Γαλλία, τόσο το Σοσιαλιστικό κόμμα όσο και το UMP του Νικολά Σαρκοζί βρίσκουν θετικό το νόμο της ζούγκλας που πλήττει σκληρά τους μισθωτούς».
Με μεγάλη δόση υπερβολής σίγουρα, η Μαρίν Λεπέν ισχυρίζεται ότι το «μόνο κόμμα που έχει όραμα για τον άνθρωπο ,ενδιαφέρεται για τους πολίτες είναι το Εθνικό Μέτωπο».
Όπως μας είπε χαρακτηριστικά το κόμμα της έχει πλέον «ισχυρά ερείσματα στα συνδικάτα και οι λαικές τάξεις μας ψηφίζουν. Στην περιφέρειά μου στο Πα ντε Καλέ το 50% των μελών και των οπαδών μας προέρχεται από το Κομμουνιστικό ή το Σοσιαλιστικό κόμμα.Υπάρχει ακόμη φραστική τρομοκρατία εναντίον μας, από τις ελίτ, αλλά εμείς προχωράμε».

Το σημαντικό είναι ότι και τμήματα της οικονομικής ελίτ της Γαλλίας αρχίζουν να «φλερτάρουν»με την Μαρίν Λεπέν και το Εθνικό Μέτωπο.
Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine η πολιτική της Μαρίν Λεπέν συνοψίζεται σε ένα νέο–γκωλισμο που μεταλλάσει το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο σε ένα δεξιό κόμμα το οποίο υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της Γαλλίας εναντίον της υποτέλειας στη Γερμανία.
Την ώρα που ο Σαρκοζί θέλει να διεκδικήσει –με τις ευλογίες του Βερολίνου – και πάλι την γαλλική προεδρία της το 2017 για να συνεχίσει η Γαλλία να είναι χώρα υποτελής στη Γερμανία, η Μαρίν Λεπέν υπόσχεται απαγκίστρωση και πιο ανεξάρτητη πολιτική.
Αυτή την προοπτική αρχίζει και τη βλέπει με καλό μάτι ένα τμήμα της γαλλικής οικονομικής ελίτ, που βλέπει σήμερα τη Γερμανία να αντιμετωπίζει τη Γαλλία ως δύναμη δεύτερης κατηγορίας και να αρνείται να δεχτεί ακόμη και την ελάχιστη παρέκκλιση στην δημοσιονομική πολιτική. Η γαλλική οικονομική ελίτ είχε βέβαια καλομάθει στον παρασιτισμό, αρχικά επί της Δυτικής Γερμανίας και στη συνέχεια επί της ενιαίας Γερμανίας όλα τα μεταπολεμικά χρόνια και βλέπει σήμερα ότι το Βερολίνο κυριαρχώντας πλέον απόλυτα στην Ευρώπη, δεν έχει την παραμικρή διάθεση να κάνει «ενέσεις» στήριξης στους Γάλλους επιχειρηματίες.
Αλλωστε, οι Γάλλοι επιχειρηματίες έχουν την άποψη ότι ακόμη και στην άκρως υποθετική περίπτωση που η Μαρίν Λεπέν εκλεγεί πρόεδρος της χώρας, θα τους κάνει τα χατήρια όπως ο Φρανσουά Ολάντ σήμερα και προηγουμένως ο Νικολά Σαρκοζί.

Πηγή περιοδικό "Επίκαιρα", τεύχος 267


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Αυτή τη στιγμή παίζονται πολλά, μα πάρα πολλά στην Ελλάδα και δεν αφορούν μόνο εμάς τους Έλληνες. Μόνο εμείς δεν έχουμε αντιληφθεί τίποτα, ούτε έχουμε καταλάβει τη δύναμή μας. Είμαστε απλά μια απληροφόρητη, τρομαγμένη αγέλη υπηκόων και όχι κοινωνία πολιτών.

Παίζεται η ίδια η ως τώρα πορεία της Ευρωζώνης, ακόμα και η πορεία της παγκοσμιοποίησης, όσο και αν αυτό ηχεί υπερβολικό. Φανταστείτε δηλαδή να μην εκλεγεί ΠτΔ και να σχηματίσει, με τη βούληση του λαού, κυβέρνηση η Αριστερά.
Εάν στη συνέχεια επιτύχει η Αριστερά στην Ελλάδα, τότε θα δημιουργηθεί αμέσως ένα αντίστοιχο ρεύμα σε όλα τα κράτη που θα ανατρέψει τα πάντα στην ΕΕ και ευρύτερα.
Αν όμως (το πιθανότερο) οδηγηθεί για παραδειγματισμό ο ΣΥΡΙΖΑ σε πλήρη αποτυχία, τότε θα ανοίξουν στο εσωτερικό της χώρας οι ασκοί του Αιόλου.
Κατά πάσα πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταθέσει τα όπλα, αλλά θα προσφύγει στο λαό, θα προκηρύξει δημοψήφισμα και θα ξεσηκώσει το λαό. Διαφορετικά θα ευτελιστεί και θα διαλυθεί.

Σε κάθε περίπτωση, θα ανατραπεί ένα ολόκληρο καθεστώς, όπως το ξέραμε μέχρι τώρα.
Τα μεν δημοψηφίσματα θα μπουν στη ζωή μας, ταυτόχρονα δε θα ξεπηδήσουν νέες ανεξέλεγκτες από το σύστημα και οργισμένες λαϊκές δυνάμεις, δημιουργώντας μια νέα κατάσταση σε ένα κράτος στο κέντρο της Ευρωζώνης και της παγκοσμιοποίησης, μέχρι στιγμής απόλυτα ελεγχόμενου και υποτελούς.

Λέτε να μας αφήσουν τόσο εύκολα από τον έλεγχό τους;
Λέτε να αφήσουν να αποτύχει το πείραμά τους στην καρδιά της Ευρωζώνης, στην καρδιά της παγκοσμιοποίησης;
Προβλέπουμε λοιπόν σύντομα, μεγάλη κατατρομοκράτηση των πάντων, βουλευτών και υπηκόων.

Πέτρος Χασάπης


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Όχι, η γνωστή Ελληνική αλυσίδα ταχυφαγείων "Goody's" δεν άνοιξε υποκατάστημα σε κάποια γειτονιά της Καμπούλ...

Η εικόνα είναι από την όμορφη εργατούπολη Νέα Ιωνία της Αττικής με τα γραφικά προσφυγγικά σπίτια και τα ωραία καλντερίμια και το κεντρικότερο σημείο της, απέναντι ακριβώς από το Σταθμό του ΗΣΑΠ...

Απλά πάνω από το ταχυφαγείο έχουν απλώσει τη μπουγάδα τους κάποιοι οικονομικοί μετανάστες...

Και μία εικόνα από το Ισλαμαμπάντ... συγνώμη από τη Νέα Ιωνία πάλι της Αττικής...

Κάποιοι λένε ότι είναι το πρώτο Πακιστανικό μαγαζί που άνοιξε στα Βαλκάνια...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος

Το Βυζάντιο (Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία), συνεχίζει τις εντυπωσιακές επανεμφανίσεις του στην γειτονική Τουρκία με όλες τις μορφές ακόμα και με νεκρικούς σωρούς και με εντυπωσιακούς σταυρούς, μετά από τόσους αιώνες κρυμμένο κάτω από τα ιερά χώματα της Μικράς Ασίας όπου έλαμψε η ελληνορθόδοξη αυτοκρατορία με όλη την μεγαλοπρέπεια της, ως η επί γης Βασιλεία του Παντοδύναμου.

Μια από τις τελευταίες πραγματικά εντυπωσιακές ανακαλύψεις είναι ένα χριστιανικό βυζαντινό νεκροταφείο που ανακαλύφθηκε πριν από λίγο καιρό στην πόλη της Αμάσειας, στον σημερινό Πόντο της Μικράς Ασίας, σαν άλλο ένα δείγμα της ελληνορθόδοξης παρουσίας στην περιοχή επί πολλούς αιώνες. Σύμφωνα με τα τουρκικά αποκαλυπτικά δημοσιεύματα, η σκαπάνη των Τούρκων ανακάλυψε ένα βυζαντινό νεκροταφείο που μάλιστα περιέχει δέκα σωρούς νεκρών με το εντυπωσιακό στοιχείο ότι είχαν ταφεί ο ένας δίπλα στον άλλο, γεγονός που μαρτυρεί την στενή σχέση ίσως και συγγένεια που είχαν μεταξύ τους όταν βρίσκονταν εν ζωή.
Το σπάνιο αυτό νεκροταφείο, ανακαλύφθηκε στην περιοχή Kirzalıdere Malallesi της Αμάσειας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του διευθυντή του τοπικού μουσείου. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του τοπικού μουσείου, οι σωροί που αναδύθηκαν μετά από τόσους αιώνες στην επιφάνεια, ανήκουν στην βυζαντινή εποχή και πρόσθεσε πως οι ανασκαφές στην περιοχή θα συνεχιστούν με την προσδοκία της ανακάλυψης και άλλων σπάνιων ευρημάτων από την ελληνορθόδοξη βυζαντινή παρουσία, που είχε κυριαρχήσει επί πολλούς αιώνες σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

Αλλά το πιο εντυπωσιακό εύρημα από τις τουρκικές ανασκαφές, όπως αναφέρει και το δημοσίευα της τουρκικής εφημερίδας, Star, είναι ένας μεγάλος σταυρός πορφυρού χρώματος ο οποίος, σύμφωνα με τις απόψεις των τοπικών αρχών, θα πρέπει να ανήκει στην οικογένεια που ενταφιάστηκε στο νεκροταφείο αυτό και θεωρείτε σαν ένα σπάνιο, μεγάλης αξίας κειμήλιο από την εποχή εκείνη.
Είναι γνωστό πως την εποχή εκείνη συχνά θάβονταν μαζί με τους νεκρούς και κάποια ιερά χριστιανικά αντικείμενα με την πίστη ότι θα συνοδεύουν σαν ευλογία τον νεκρό στην άλλη ζωή. Όσον αφορά για τους σκελετούς που ανακαλύφθηκαν, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις των Τούρκων, θα πρέπει να ανήκουν σε μια ολόκληρη οικογένεια και είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που ενταφιάστηκαν καθώς δείχνει και την στενή σχέση που είχαν μεταξύ τους.

Το γεγονός αυτό της ανακάλυψης αυτού του χριστιανικού νεκροταφείου με τον μεγάλο σταυρό, είναι άλλο ένα σημείο της επανεμφάνισης από το «σκοτάδι» της μεγάλης ελληνορθόδοξης βυζαντινής κληρονομιάς της Μικράς Ασίας, η οποία τα τελευταία χρόνια με τις συνεχείς αναδύσεις στην επιφάνεια σκηνωμάτων, χαμένων εκκλησιών, αγιασμάτων ακόμα και χαμένων ελληνορθόδοξων μοναστηριών, στέλνει το μήνυμα πως η ιερά γης της αγιοτόκου Μικράς Ασίας ποτέ δεν απόψε να αναβλύζει από την ιερότητα της εποχής της μεγάλης Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Αυτό το μαρτυρούν και τα εκατομμύρια των σημερινών κατοίκων της σύγχρονης Τουρκίας, με μια θρησκευτική συνείδηση συγχυσμένη και καταπιεσμένη από ένα στυγνό ισλαμικό-εθνικιστικό καθεστώς.

Αλλά ως πότε;


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Ένα δεύτερο σκάνδαλο στην ούτως ή άλλως σκανδαλώδη έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας φωτίζει η Guardian: μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η CIA όχι μόνο αποσπούσε πληροφορίες με βασανιστήρια, αλλά ανέθετε σε ιδιωτική εταιρεία να κάνει το κτηνώδες έργο της.

Καταχωνιασμένη κάπου μέσα στη χαώδη έκθεση υπάρχει μία αναφορά στο πόσο συχνά οι ανακρίσεις με ό,τι συνεπάγονταν (εικονικοί πνιγμοί, πολυήμερη στέρηση ύπνου και άλλες ταπεινωτικοί μέθοδοι) αναθέτονταν σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία πληρωνόταν αδρά από το αμερικανικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με την έκθεσης της Γερουσίας, η CIA μετέφερε το ποσόν των 81 εκατ. δολαρίων στη συγκεκριμένη εταιρεία, την οποία είχαν ιδρύσει δύο ψυχολόγοι που συχνά συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανακρίσεων. Οι ψυχολόγοι αυτοί, βασιζόμενοι στην εμπειρία τους από την εκπαίδευση αμερικανών πιλότων ώστε να αντέχουν τις σκληρές ανακρίσεις, επινόησαν 12 τεχνικές για τον εξαναγκασμό των υπόπτων να ομολογήσουν. Εκτός από τη μέθοδο του πνιγμού, πρότειναν ακόμη τη «χρήση εντόμων» και τον «εικονικό ενταφιασμό». Οι δύο μέθοδοι αυτές φαίνεται πως απορρίφθηκαν.

Στην έκθεση αναφέρονται επίσης λεπτομέρειες, όπως η συνολική αξία του συμβολαίου (180 εκατ. δολάρια), χρήματα τα οποία η εταιρεία ουδέποτε έλαβε έως το 2009 οπότε έληξε η σύμβαση. Η εταιρεία από την πλευρά της παρείχε ανακριτές, ψυχολόγους και προσωπικό ασφαλείας στα κρατητήρια της CIA.

Πρόκειται για μία άλλη περίμετρο του ζητήματος, η οποία αποκαλύπτει πώς τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα ενεπλάκησαν σε μία υπόθεση – την εθνική ασφάλεια - η οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι αυστηρά κρατική.
Η απόφαση που έδωσε το πράσινο στο ανακριτικό πρόγραμμα της CIA ήταν ασφαλώς κρατική και ελήφθη σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντικ Τσένι επιβεβαίωσε άλλωστε ότι ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους ήταν «πλήρως ενημερωμένος». Στην υλοποίηση του προγράμματος ωστόσο υπήρχε και η εμπορική πτυχή, την οποία η Γερουσία ήθελε προφανώς να εκθέσει.

Υπάρχουν λόγοι – αν και ελάχιστοι καλοί - για τους οποίους η CIA αναζήτησε εξωτερική βοήθεια. Ανάμεσα στους πιο σημαντικούς είναι ότι η CIA ήταν απροετοίμαστη: λίγες μόλις μέρες μετά την 11η Σεπτεμβρίου κλήθηκε να αναλάβει μία αποστολή στην οποία είχε ελάχιστη εμπειρία.

Οι αποκαλύψεις περνούν τα αμερικανικά σύνορα. Αν και στην έκθεση δεν κατονομάζονται οι χώρες στις οποίες η CIA διατηρούσε ανακριτικά κέντρα – τα λεγόμενα «μαύρα σημεία», εντούτοις περιέχει πληροφορίες οι οποίες διασταυρώθηκαν με διάφορα δημόσια έγγραφα, όπως στοιχεία πτήσεων.

Σύμφωνα με τη «Liberation», τέτοιου είδους κέντρα λειτουργούσαν σε τουλάχιστον πέντε χώρες: Ταϊλάνδη, Αφγανιστάν, Ρουμανία, Πολωνία, Λιθουανία. Οι ύποπτοι οι οποίοι κρίνονταν σημαντικοί από τη CIA ανακρίνονταν και υποβάλλονταν σε βασανιστήρια, προτού μεταφερθούν στο Γκουαντάναμο.

Στην έκθεση της Γερουσίας εξηγείται ότι η CIA αντιμετώπιζε μεγάλη δυσκολία στο να βρει τις χώρες οι οποίες θα «φιλοξενούσαν» τα κέντρα ανάκρισης, ειδικά αφότου πληροφορίες σχετικά με τα «μαύρα σημεία» άρχισαν να διαρρέουν στα μέσα ενημέρωσης. Το δέλεαρ ήταν για μία ακόμη φορά οικονομικό. Η CIA πλήρωσε εκατομμύρια δολάρια μετρητά στις κυβερνήσεις των χωρών αυτών.

Πηγή in.gr

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράφει ο Σπύρος Ν. Λίτσας

Τι προσέφερε τελικώς η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού; Το απόλυτο τίποτα! Ηταν άκρως απογοητευτικό -στην αγγλική θα αποδιδόταν ως the absolute waste of time- να ακούς Τούρκους αξιωματούχους να καλούν την ελληνική πλευρά να δημιουργήσουν κάτι μαζί, «αφού έχουν τα αβγά, το βούτυρο και το ζυμάρι», ενώ «Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των πουλιών και των ψαριών του Αιγαίου»! Κι όλα αυτά με το «Barbaros» να κόβει βόλτες στον εθνικό θαλάσσιο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μηδέν από μηδέν μηδέν και εις το πηλίκο τίποτα.

Τι περιμέναμε, αλήθεια, από αυτήν την επίσκεψη, όταν α) η Τουρκία έχει κλιμακώσει τις προκλήσεις της απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο σε ιστορικά επίπεδα ανορθολογισμού, β) η τουρκική εξωτερική πολιτική βιώνει μια παρατεταμένη κρίση μεγαλείου, γ) όταν ακόμα και οι πλέον θετικά διακείμενοι προς την Τουρκία πολιτικοί παράγοντες στις δυτικές πρωτεύουσες εκφράζουν ανοικτά πλέον την ανησυχία τους με τις ποιοτικές επιλογές που εφαρμόζει η Αγκυρα στην αντιμετώπιση του ISIL ή στη στήριξη του κουρδικού παράγοντα.

Επρεπε λοιπόν η ελληνική πλευρά να αρνηθεί την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα σε μια τόσο φορτισμένη στιγμή; Σε καμία των περιπτώσεων. Η ελληνική Πολιτεία από το 1974 και μετά έχει επενδύσει στην ποιοτική διαφοροποίησή της από την τουρκική συμπεριφορά. Η Ελλάδα είναι δύναμη ευθύνης και ειρήνης στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν ρίχνει λάδι στη φωτιά και σε κάθε ευκαιρία επιδιώκει να αποκλιμακώνει την υπερσυσσώρευση αρνητικών φορτίων που προκαλούνται από τον μαξιμαλισμό της Αγκυρας. Η στάση αυτή έχει πετύχει κανείς σήμερα στο διεθνές σύστημα να μην είναι σε θέση να κατηγορήσει την Ελλάδα για επιθετικότητα, μη ευελιξία και συγκρουσιακή διάθεση. Είναι αυτό αρκετό από μόνο του να ενισχύσει τα εθνικά μας συμφέροντα; Σε καμία περίπτωση, αλλά δίνει τη δυνατότητα στην Αθήνα να διαφοροποιείται από τις αδιέξοδες τακτικές του προβληματικού γείτονα. Ορθά λοιπόν η ελληνική πλευρά δέχθηκε την τουρκική αποστολή στην Αθήνα -αν και θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί οι γνωστές υπερβολές μετατροπής του κέντρου των Αθηνών σε non go area- για να προβάλει ξανά τον διπολισμό της Αγκυρας, που, ενώ μιλά για «ψάρια, πουλιά, βούτυρα, αβγά και ζύμες», προσποιούμενη τον αγαθό Ανατολίτη, ταυτοχρόνως λειτουργεί ως ταύρος εν υαλοπωλείο, αποζητώντας ρήξεις, συγκρούσεις και θερμά επεισόδια.

Μπορεί να μας οδηγήσει σε κάποιο σημείο η στάση αυτή που κρατά η ελληνική πλευρά από το 1974 και μετά απέναντι στην Τουρκία; Ναι, υπό προϋποθέσεις. Να μπορέσει η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί υπέρ της την έλλειψη εμπιστοσύνης που οι ΗΠΑ δείχνουν απέναντι στην Τουρκία, να ενισχύσει σε επίπεδο ενεργητικής διπλωματικής αποτροπής τις στενές σχέσεις με Ισραήλ και Αίγυπτο και, βέβαια, να τονώσει τους πυλώνες των πολιτικών αυτοβοήθειας στο εσωτερικό του κράτους, που θα μας επιτρέψουν να ενισχύσουμε τους αποτρεπτικούς μηχανισμούς σκληρής ισχύος μας.

Μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά με την Τουρκία; Αυτός είναι ο στόχος της ελληνικής πλευράς διαχρονικά, από τη Μικρασιατική Καταστροφή και μετά, αλλά οι πολύχρονες πολιτικές του κατευνασμού πλέον έχουν δυσχεράνει την προοπτική αυτή. Η διαιώνιση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο έχει υπαίτιο. Είναι η τουρκική εξωτερική πολιτική, η συνέχιση της κατοχής της βόρειας Κύπρου, η αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας μας στο Αιγαίο και η τεχνητή ένταση που η Αγκυρα επιδιώκει να παράγει στη Θράκη. Πώς μπορεί αυτό να αλλάξει; Πατώντας δυνατά στα πόδια μας, από τη μία, και, από την άλλη, εξηγώντας με σαφήνεια στους Δυτικούς συμμάχους μας τα αδιέξοδα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, που θα αρχίσουν να γίνονται ακόμα πιο εμφανή στο αμέσως προσεχές διάστημα, κυρίως όταν η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Αγκυρας και Μόσχας αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά. Κανείς δεν πλήττει σε αυτήν τη γωνιά του πλανήτη. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

«Δεν συζητάμε οποιοδήποτε σενάριο εάν δεν προηγηθούν εκλογές»

Την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Τέρενς Κουίκ μίλησε στους Άρη Ραβανό, Αργύρη Παπαστάθη και Αιμίλιο Περδικάρη για την προεδρική εκλογή.

Για την προεδρική εκλογή
«Να μην διανοηθεί η κυβέρνηση να δημιουργήσει εθνική κρίση, για κάποιο εθνικό ζήτημα, για να παραμείνει γαντζωμένη στην εξουσία. Διότι βέβαια εκεί τα πράγματα αλλάζουν, όταν βρίσκεται η χώρα σε κίνδυνο. Μην το διανοηθούν, διότι εκεί μπαίνουμε σε άλλα πράγματα. Άλλα σενάρια που δεν έχουν να κάνουν με αυτό που φτιάχνει ο Σαμαράς με τον Σόιμπλε (μπορούν να γίνουν). Εμείς, αυτό προειδοποιούμε. Βλέπετε ότι οι Τούρκοι, ας πούμε, πιέζουν και δεν είναι και στο καλύτερο οι σχέσεις. Έχουν κατσικωθεί – επιτρέψτε μου την έκφραση – με το «Μπαρμπαρός» στην Κύπρο και κάνουν τα δικά τους καμώματα. Συνεπώς, ας μη διανοηθούν ότι για να μείνουν στην εξουσία πρέπει να προκαλέσουν κάτι. Γιατί εκεί πραγματικά θα έχουμε ζήτημα και αυτό το λέμε προς πάσα κατεύθυνση.
Έτσι ή αλλιώς, μετά τις εκλογές, γιατί δεν θα παραμείνει η ίδια κυβέρνηση, θα έχουμε κυβέρνηση εθνικού σκοπού. Και δεν θα είναι και δικομματική, αυτή είναι η πρόβλεψή μας. Για μετά τις εκλογές μιλάω πάντα. Από τη στιγμή που θα στηθούν οι κάλπες και θα γίνουν εκλογές (θα συζητήσουμε τη συμμετοχή μας ή την εκλογή Προέδρου). Εμείς θέλουμε εκλογές. Δεν κουβεντιάζουμε οτιδήποτε ή για Πρόεδρο, αν δεν γίνουν πρώτα εκλογές.»

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

«Ρίγη πανικού στις χρηματαγορές και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις»

Η Ελλάδα επανέρχεται στο προσκήνιο προκαλώντας ρίγη πανικού στις χρηματαγορές και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Κρίσιμες οι εβδομάδες μέχρι το τέλος του χρόνου για τη χώρα και την αξιοπιστία της, αλλά και για το ευρώ, αναφέρει σε άρθρο της η Deutsche Welle.

Η επίσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Βερολίνο και η συνάντησή του με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την κρισιμότητα της περιόδου που ξεκινάει από την ερχόμενη εβδομάδα, με την πρώτη πράξη «μια νέας εκδοχής του ελληνικού δράματος», όπως αποκαλεί γερμανός αρθρογράφος την πρώτη ψηφοφορία στη βουλή για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η Ελλάδα σημαντικός παράγων στις αγορές

Στο βάθος αυτού του δράματος στα μάτια των αναλυτών υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με το ΣΥΡΙΖΑ να αναδεικνύεται σε πρώτο κόμμα. Οι αναλυτές υπενθυμίζουν ότι πριν από 4 χρόνια η Ελλάδα έριξε την ευρωζώνη σε μια βαθιά κρίση και το ενδεχόμενο προβάλει και πάλι πιθανό καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει τρομάξει την ΕΕ με τοποθετήσεις ότι σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση θα επαναφέρει την κατάσταση στην Ελλάδα στα προ της κρίσης δεδομένα. Γεύση του τι θα σήμαινε αυτό δόθηκε στο ΧΑΑ, που τις τελευταίες μέρες υπέστη «κραχ» τριακονταετίας.

«Στα χρόνια ανάμεσα στο 2010 και 2012 ήταν πολύ νωρίς για να προβλέψουμε διάλυση της ευρωζώνης, αλλά μετά από 4 χρόνια ύφεσης και ανεργίας είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσει η Ελλάδα τη διάλυση της ευρωζώνης» υποστηρίζει στην εφημερίδα die Welt ο Τσαρλς Ρόμπερτσον, επικεφαλής οικονομολόγος του Renaissance Capital. «Τις επόμενες εβδομάδες η Ελλάδα θα αναδειχθεί για τις διεθνείς χρηματαγορές σε πολύ πιο σημαντικό παράγοντα από ό,τι η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν ολόκληρο το 2014».

Από το Βερολίνο ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε χθες βράδυ λόγο για «κρίσιμες στιγμές» για την Ελλάδα, που κατά τους αναλυτές αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση ανάμεσα στις χώρες σε κρίσης. Ενώ όλες έχουν σταθεροποιήσει τις οικονομίες της η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει εύθραυστη.

Σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Υπό αυτήν την οπτική γωνία η απόφαση του Σαμαρά να επιταχύνει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας προκαλώντας στην ουσία πρόωρες εκλογές επικρίνεται από τον Καρλ Βάινμπεργκ, επικεφαλή οικονομολόγο του οίκου αναλύσεων Highfrequency Economics. «Η κίνηση Σαμαρά είναι υψηλού ρίσκου, επειδή η αναχρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε στην ίδια εφημερίδα. «Οι αγορές δεν είναι διατεθειμένες να της διαθέσουν χρήματα υπό οποιοδήποτε μορφή σε ένα ανασφαλές πολιτικό περιβάλλον».

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Tagesspiegel υποστηρίζει ότι η επιλογή του διαστήματος μέχρι το τέλος του χρόνου για την εκλογή προέδρου ήταν έξυπνη, υπό την έννοια ότι αυτήν την περίοδο δεν παρατηρείται ιδιαίτερη κίνηση στα χρηματιστήρια και ενδεχόμενη αποτυχία εκλογής του Σταύρου Δήμα δεν θα είχε την ίδια βαρύτητα, όπως σε μιαν άλλη εποχή. Η εφημερίδα πάντως φιλοξενεί έλληνα αναλυτή που διαπιστώνει ότι 5 χρόνια μετά την κρίση οι πολιτικοί δεν έχουν βγάλει διδάγματα και το ζητούμενο είναι, όπως και τότε, η εύρεση πολιτικής συναίνεσης.

Τα σενάρια ελληνικής χρεοκοπίας σε περίπτωση που ο Σαμαράς χάσει το στοίχημα και ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία έρχονται και πάλι στην επικαιρότητα. «Οι κίνδυνοι επεκτείνονται και στην ευρωζώνη, γιατί αν οι Έλληνες χρεοκοπήσουν, κανείς δεν γνωρίζει αν θα πρέπει να γίνει ανακεφαλαιοποίηση των EFSF και ESM» δηλώνει στην εφημερίδα die Welt o Kαρλ Βάινμπεργκ. Έτσι, οι ημέρες των εορτών επιφυλάσσουν έγνοιες και πανικό για τις κυβερνήσεις και τους ευρωπαίους πολιτικούς από το Ελσίνκι, που όπως παρατηρεί γερμανός αρθρογράφος είχαν φανταστεί να περάσουν πιο ήρεμα τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους.

Η επιχείρηση "Τρομοκρατήστε τους Έλληνες" έχει ήδη ξεκινήσει...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Καταγγελία των εργαζομένων στον ΕΔΣΝΑ για κομματοκρατία

Ευνοιοκρατία, κομματοκρατία και οικογενειοκρατία αλλά και «πογκρόμ» συνδικαλιστικών διώξεων από τη νέα διοίκηση καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στον Ειδικό Διαβαθμικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Το σωματείο βάλλει ευθέως κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της περιφερειάρχου Αττικής κυρίας Ρένας Δούρου που είναι και πρόεδρος του φορέα διαχείρισης, ανοίγοντας το πρώτο μέτωπο εναντίον της από συνδικαλιστές μετά την εκλογή της.

Το σωματείο εργαζομένων του ΕΣΔΝΑ μιλά για μεθοδεύσεις μιας συνδικαλιστικής μειοψηφίας ενώ, όπως δηλώνουν, στάθηκαν ευνοϊκά και με διάθεση συνεργασίας απέναντι στο πρώτο στοίχημα αριστερής δημοκρατικής διακυβέρνησης. Έτσι καταγγέλλουν μεταξύ άλλων ότι συνδικαλιστές που επιστρέφουν για να αναλάβουν θέσεις αλλά και προσχηματικές πειθαρχικές διώξεις, χωρίς πάντως να δημοσιοποιούν κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Η ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων στον ΕΣΔΝΑ έχει ως εξής: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι εργαζόμενοι στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής έχουν γίνει μάρτυρες μιας αλυσίδας πρωτοφανών ενεργειών και μεθοδεύσεων που φέρουν τη σφραγίδα της νέας διοίκησης και των ηθών που πρεσβεύει η φίλα προσκείμενη σε αυτήν συνδικαλιστική μειοψηφία.

Πρόκειται για ενέργειες που απέχουν έτη φωτός από τις αρχές της ισότητας και της ισονομίας και που σήμερα επιβεβαιώνεται περίτρανα, ότι είχαν σχεδιαστεί και δρομολογηθεί από κάποιους - με έντονα στερητικά ψυχοσωματικά σύνδρομα, δεν εξηγείται αλλιώς -, ήδη από την επομένη των αυτοδιοικητικών εκλογών.  
  
Αυτό που κανείς δεν πίστευε ωστόσο, ήταν ότι οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί που παραβιάζουν την κοινή λογική και τους κανόνες της δημόσιας διοίκησης, δεν θα έμεναν στα λόγια, αλλά θα αποτελούσαν την αφετηρία των επιλογών της νέας διοίκησης.

Μιας διοίκησης που αποτελεί το πρώτο στοίχημα της αριστερής δημοκρατικής διακυβέρνησης και που το Σωματείο μας αντιμετώπισε εξ αρχής με κάθε καλή διάθεση συνεργασίας.

Δυστυχώς όμως, - στον ΕΔΣΝΑ τουλάχιστον -, το "πρώτη φορά αριστερά", έδωσε γρήγορα τη θέση του, σε φαινόμενα που παραπέμπουν σε άλλες εποχές και νοοτροπίες.

Στην επέλαση της κομματοκρατίας, της ευνοιοκρατίας και της οικογενειοκρατίας, σε θεσμικές παρεκτροπές, αλλά και σε ένα "πογκρόμ" συνδικαλιστικών «διώξεων» σε βάρος του Σωματείου μας.

Έχουν περάσει μόλις τριάμισι μήνες και έχουμε ήδη δει:

• Τους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ στον ΕΔΣΝΑ, μετά τη θητεία τους στα βουλευτικά γραφεία και την ΠΟΕ ΟΤΑ και έχοντας πλέον υπό μάλης την εξουσία, να επιστρέφουν μετά από χρόνια στην υπηρεσία, όχι ασφαλώς για να εργαστούν, αλλά για να συνδιοικήσουν μετά των συζύγων τους …

Τελικά υπηρετούν το δημόσιο ή το κομματικό συμφέρον;

• Μέλη του Προεδρείου του Σωματείου μας και ορισμένοι άλλοι «αντιφρονούντες» να μετακινούνται με συνοπτικές διαδικασίες από το υπηρεσιακό τους αντικείμενο, στο οποίο είχαν χρόνια προσφοράς… Αυτό θα πει δημοκρατία …

• Άλλο μέλος του Σωματείου μας να υφίσταται αναιτιολόγητη και τελείως προσχηματική πειθαρχική δίωξη που συνοδεύεται από πλήθος παρατυπιών

• Βροχή ανώνυμων καταγγελιών που αντιμετωπίζονται επιλεκτικά και με κριτήριο την προάσπιση των ημετέρων …

• Νέα δημόσια έγγραφα και ορολογίες να εφευρίσκονται για να ικανοποιηθούν τα «δικά μας παιδιά» …

• Να βγαίνουν προκηρύξεις για πρόσληψη προσωπικού (γεν. γραμματέα), χωρίς να υπάρχουν καν πιστώσεις στον προϋπολογισμό,

• Το Σωματείο των Εργαζομένων στον ΕΔΣΝΑ να μην προσκαλείται στη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων, στην οποία συμμετείχε και η «κουτσή Μαρία» …

Φαίνεται ότι κάποιοι φοβούνται τον διάλογο και οι δημοκρατικές τους αντοχές εξαντλούνται στη συζήτηση με τον … εαυτό τους.

• Συνεχείς εμετικές αναρτήσεις στο blog της δήθεν Ανεξάρτητης και κατά φαντασία Ενωτικής Κίνησης, που πετούν τόνους λάσπης σε όσους τολμούν να έχουν αντίθετη άποψη από αυτούς.

Μετά από όλα αυτά και πολλά περισσότερα που θα τα πούμε στην … ώρα τους, το Σωματείο μας καταγγέλλει τις απαράδεκτες πρακτικές της νέας διοίκησης και των υποβολέων της, που ενδιαφέρονται μόνο για το πως θα αυξήσουν τις ψήφους τους στις προσεχείς εκλογές του Σωματείου μας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε συνεχή επαγρύπνηση, καθώς είναι φανερό ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός αγώνα που αφορά την υπηρεσιακή μας υπόσταση και το ίδιο το μέλλον του φορέα μας, που με τις επιλογές της νέας διοίκησης κινδυνεύει να οδηγηθεί στην πλήρη και ολική απαξίωση.

Καλούμε τον Υπουργό Εσωτερικών, την ΚΕΔΕ, την ΠΕΔΑ και τους Δημάρχους της Αττικής να μην επιτρέψουν να μετατραπεί ο φορέας μας σε κομματικό παραμάγαζο».

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

«Δεν θα αναγνωρίσουμε τη συμφωνία» τόνισε

Απάντηση στα σενάρια που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να πιέζεται μετεκλογικά, κι εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, για να προλάβει να προχωρήσει τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους έως το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε λήγει η δίμηνη παράταση του μνημονίου, έδωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημ.Βίτσας.

«Δεν θα τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα του διμήνου που συμφωνήθηκε με τους δανειστές, εδώ δεν αναγνωρίζουμε τη συμφωνία» διεμήνυσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας.

Ο κ. Βίτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ διερωτήθηκε ότι «δεν θα αναγνωρίσουμε τη συμφωνία, οπότε τι θα πουν έχετε 15 ημέρες να την αναγνωρίσετε;»

Για τον Πρόεδρο

«Δεν θα ψηφίσουμε κανέναν για Πρόεδρο» πρόσθεσε ο κ. Βίτσας, επιμένοντας στο πρόγραμμα της ΔΕΘ, με το οποίο όπως είπε, θα επανεκκινηθεί η οικονομία που βρίσκεται σε καταστολή.

«Ας μη λέμε πού θα τα βρούμε... Εδώ επιβλήθηκε πρόστιμο 300.000 ευρώ στην Rheinmetall στη Γερμανία» ανέφερε.

Αναφερόμενος εξάλλου στις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών (Η Ελλάδα «μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην αλληλεγγύη της Ευρώπης και της Γερμανίας όμως θα «πρέπει» να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων»), ο κ. Βίτσας σημείωσε πως «κάνει πώς ξεχνάει την παράμετρο της νωπής του ελληνικού λαού, που θα φέρει άλλες σκέψεις στην ΕΕ, αλλά και στον Σόιμπλε ελπίζω.»

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Επιτακτική η ανάγκη Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού και Μηχανισμού Στρατηγικής Υποστήριξης
Το πολιτικό προσωπικό της χώρας έχει αποδείξει πως δεν είναι ικανό να διαχειριστεί με εθνικά επαρκή τρόπο την τύχη αυτού εδώ του τόπου. Οι λόγοι είναι πολλοί. Ας μείνουμε στον πιο αθώο: το κυνήγι για τη ψήφο οδηγεί σε μυωπικές αποφάσεις, οι οποίες καταλήγουν σε εθνικά τραγικά αποτελέσματα. Χιλιάδες συνάνθρωποί μας έχουν αυτοκτονήσει, εκατοντάδες χιλιάδες πεινάνε -κυριολεκτικά, όχι μεταφορικά- και εκατομμύρια είναι άνεργοι.
Πλέον των πολύ σοβαρών περιορισμών που υφίστανται λόγω του Μνημονίου, όπως μισθοί και δαπάνες για υγεία, η ψυχολογική πίεση που νιώθει όλος σχεδόν ο πληθυσμός προκαλεί πλήθος βλαβών σε όλα τα επίπεδα: από την ποιότητα της καθημερινότητας έως τις επιλογές τόπου εργασίας. Το καταστροφικό αποτέλεσμα στην ποιότητα και την ποσότητα του πληθυσμού απαγορεύει κάθε σκέψη επιβίωσης του έθνους.

Αυτή η κατάσταση λειτουργίας του κράτους είναι εκτός Συνταγματικών προβλέψεων, και κυρίως των ακόλουθων άρθρων:
Όπως αναφέρεται σε επιστολές ("Ενημερωτικό Σημείωμα - Θέματα Στρατηγικής"), στον εγχώριο ("Ποιοί, γιατί και με ποιόν τρόπο εξωθούν τη χώρα σε αποσταθεροποίηση", περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ, 153ο τεύχος, 20/9-26/09/2012) και σε αλλοδαπό τύπο ("Is Greece a Failed State?"), η κατάσταση λειτουργίας όχι μόνο δεν είναι παροδική αλλά οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην per se κατάλυση της Συνταγματικώς οριζόμενης έννοιας της Δημοκρατίας.

Τί σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι οι θεσμοί, όπως υφίστανται και λειτουργούν σήμερα στην αστική Δημοκρατία που ζούμε, δεν δύνανται να παράξουν ένα εθνικά βιώσιμο αποτέλεσμα. Ο μόνος τρόπος για να μην οδηγηθούμε σε ολοκληρωτική εθνική καταστροφή είναι η δημιουργία θεσμικής επάρκειας σε επίπεδο στρατηγικής.
Η Ελλάδα χρειάζεται έναν επαρκή υπερκομματικό Μηχανισμό Στρατηγικής Υποστήριξης, ο οποίος θα παράγει εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό. Με τους υφιστάμενους Συνταγματικούς περιορισμούς, ο τρόπος είναι ένας και, προφανώς, δε μπορεί να συζητηθεί δημοσίως.
Αυτό που επιβάλλεται να αναφερθεί δημοσίως είναι πως πρέπει να στελεχώνεται από πατριώτες, ειδικούς και αποδεδειγμένα παραγωγικούς. Κομματικοί φίλοι και συγγενείς, κλέφτες ιδεών / θέσεων / προτάσεων / λύσεων / προγραμμάτων ή υπερεθνικές μαριονέτες αποκλείονται με το καλημέρα.

Η Ελλάδα χρειάζεται εθνική στρατηγική σε όλους τους τομείς: εξωτερική πολιτική, άμυνα, ασφάλεια, οικονομία, παιδεία, υγεία... και όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους με τρόπο που δεν μπορούν να αποκλειστούν τα μεν στην ανάλυση των δε. 
Είναι εύλογο πως δεν μπορεί κανείς να περιμένει ιδιαίτερη υποστήριξη σε αυτή την προσπάθεια από κομματικούς wannabes, παρακομματικά συμφέροντα, αλλοδαπούς παράγοντες που ψάχνουν για μαριονέτες, καθώς και κάθε άλλη χώρα που έχει στρατηγική και επιθυμεί να υιοθετήσουμε τη δική της. Δεν υπάρχει πιο τρανταχτό παράδειγμα για να χρησιμοποιήσει κανείς από αυτό των εθνικών θεμάτων: οι επιλογές της πολιτικής ηγεσίας σε πλήθος πτυχών έχει υπάρξει επιοικώς λίγη για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του έθνους. 

Η ομογένεια έχει αφεθεί εντελώς στην τύχη της: ουδείς συνειδητοποιεί έμπρακτα την ανάγκη χτισίματος αμφίδρομα παραγωγικής σχέσης, αλλά ενίοτε σπεύδουν να τη θυμηθούν για οικονομική ενίσχυση ή στήριξη σε επί μέρους διπλωματικές προσπάθειες. Ακόμα και στη γειτονιά μας, οι δεσμοί με πληθυσμούς χωρών που προήλθαν από την Ελλάδα και με τον καιρό κράτησαν με στοιχεία Ελληνικής πολιτιστικής παράδοσης αλλά άλλαξαν γλώσσα ή θρησκεία παραμένουν νοεροί: η πολιτιστική διπλωματία εξαντλείται σε γενικόλογες αναφορές πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων κατά τη διάρκεια κατά τόπους επισκέψεων. 

Σημαντικές πτυχές των εξωτερικών μας θεμάτων, όπως οι Ελληνικοί πληθυσμοί στην Αλβανία, στη Vardarska, στην Τουρκία και αλλού έχουν αφεθεί περίπου στο έλεος της δικής τους ικανότητας να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους. Σα να μην έφταναν όλα αυτά τα αδιανόητα, οι στρατηγικοί σχεδιασμοί αλλοδαπών χωρών και συμφερόντων έχουν -αποδεδειγμένα πλέον- μεταφέρει το πρόβλημα από έξω προς τα μέσα: η λαθρομετανάστευση, οι πάσας μορφής διοικητικές αλλαγές με επιφανειακό σκοπό τις περικοπές κόστους (λ.χ. Καλλικράτης), καθώς και η πλήρης κατάλυση της εννόμου τάξεως στη Θράκη κινδυνεύουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε φάντασμα. 

Η δουλοπρέπεια και η φοβικότητα του πολιτικού προσωπικού της χώρας έχει επιβάλλει ένα αβάσταχτο άνω όριο στους κανόνες λειτουργίας και εμπλοκής των υπηρεσιακών παραγόντων, με συνέπεια το όλο οικοδόμημα του κράτους να μη δύναται να προστατέψει το εθνικό συμφέρον. 

Ο μόνος τρόπος να ξεφύγουμε από αυτό το σπιράλ του θανάτου είναι η δημιουργία εθνικής στρατηγικής, η οποία θα θέσει το πλαίσιο ανεκτής λειτουργίας - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όσους λειτουργούν ασύδοτα, αποσπασματικά ή κάτι ακόμα χειρότερο... Φανταστείτε λ.χ. τους Τουρκοπράκτορες στη Θράκη να τύγχαναν απότομα ένα πρωί της προβλεπόμενης, βάσει του Συντάγματος και της κείμενης νομοθεσίας, φροντίδας από το συντεταγμένος κράτος σε όλο το φάσμα των δράσεών τους: με ηρεμία και αποφασιστικότητα, χωρίς βερμπαλισμούς ούτε διαπραγματεύσεις. Απλή επιβολή της τάξεως και της ηθικής, σα να το έκανε με αυτό τον τρόπο από συνήθεια...

Ποιός λοιπόν έχει το εθνικό χρέος να πιέσει για τη δημιουργία Μηχανισμού Στρατηγικής Υποστήριξης; 
Ποιός θα είχε τον πατριωτισμό να το ζητήσει, να το θεσμοθετήσει, να το επιβάλλει; 
Μήπως αυτοί που θα είχαν το χρέος να το πράξουν δεν είναι οι πολιτικοί αλλά οι υπηρεσιακοί παράγοντες που έχουν γνώση των κινδύνων και βλέπουν τί έρχεται;


Σχόλιο ιστολογίου: Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που αλλάζει ταχύτατα, τόσο γεωπολιτικά, γεωοικονομικά και γεωστρατηγικά, η Ελλάδα οφείλει να είναι παρούσα μετέχουσα και όχι θεατής των εξελίξεων. Ειδάλλως, ενέχει σοβαρός κίνδυνος να βρεθεί μέσα στους "ζωτικούς χώρους" (που ανέφερε πρόσφατα και η γερμανπιδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ) της διεθνούς επιλεκτικής (και ενδεχομένως βίαιης) ανακατανομής...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Οι Times της Νέας Υόρκης συνόψισαν σε 7 σημεία κλειδιά, στοιχεία από την έκθεση της Γερουσίας για τις ανακριτικές μεθόδους που εφάρμοζε η CIA, που καταρρίπτουν τη βάση της νομιμοποίησής τους.

Τα 7 σημεία κλειδιά από την έκθεση της Γερουσίας για τις ανακριτικές μεθόδους που εφάρμοζε η CIA συνοψίζονται στα ακόλουθα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times της Νέας Υόρκης:

1. Οι τακτικές ανάκρισης που εφάρμοζε η CIA ήταν πιο σκληρές και πολύ πιο εκτεταμένες απ' ό,τι η Υπηρεσία είχε παραδεχθεί.
Σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα η πρακτική του εικονικού πνιγμού έβρισκε εφαρμογή σε πάρα πολλές περιπτώσεις και σίγουρα σε πολύ περισσότερους από τους τρεις κρατουμένους, που είχε στο παρελθόν αναγνωρίσει η CIA. Επίσης κρατούμενοι υποβάλλονταν σε στέρηση ύπνου ακόμη και για διάστημα μίας εβδομάδας όπως και σε (μη-αναγκαία ιατρικά) σίτιση μέσω του ορθού με ταυτόχρονες απειλές κατά της ζωής τους. Μάλιστα, οι συνθήκες στα κέντρα κράτησης ήταν, σύμφωνα με μαρτυρίες τόσο ακραίες ώστε προκαλούσαν στα «θύματα», σοβαρά ψυχολογικά και προβλήματα συμπεριφοράς, παραισθήσεις, παρανοϊκές κρίσεις, αϋπνία και απόπειρες αυτοτραυματισμού και αυτό-ακρωτηριασμού.

2. Στα επίμαχα προγράμματα ανακρίσεων, λόγω κακοδιαχείρισης, δεν λειτουργούσε ο απαραίτητος εποπτικός μηχανισμός.
Στην έκθεση επισημαίνονται παράπονα από αξιωματούχους της Υπηρεσίας για τη μη-συμμόρφωση και την ανεπαρκή εκπαίδευση των ανακριτών. Ακόμη και σε περιπτώσεις που είχαν εντοπιστεί προβλήματα παραβίασης των κανόνων, οι παραβάτες δεν καλούνταν σε απολογία. Εκείνοι που είχαν εκπονήσει τα προγράμματα αυτά, δεν είχαν διεξάγει καμία πραγματική ανάκριση. Επιπλέον, ο γενικός επιθεωρητής της CIA αντιδρούσε στην εποπτεία από τη Γερουσία, απέκρυπτε στοιχεία και παρείχε ψευδείς πληροφορίες.

3. Η CIA παραπλανούσε συστηματικά τα μέλη του Κογκρέσου και το Λευκό Οίκο σχετικά με την αποτελεσματικότητα αλλά και την έκταση εφαρμογής των απάνθρωπων ανακριτικών μεθόδων.
Η έκθεση καταγγέλλει ελλιπή και παραπλανητική ενημέρωση των μελών του Κογκρέσσου, του Λευκού Οίκου και του διευθυντή της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών για την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων. Διαπιστώνει ότι η επανεξέταση των περιπτώσεων στις οποίες η Υπηρεσία διατείνονταν ότι είχε καταφέρει να αποσπάσει χρήσιμες πληροφορίες, έδειξε ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με άλλα μέσα και αμφισβητεί ότι υπήρχε σχέση των στοιχείων που συγκεντρώνονταν με την επιτυχία των προσπαθειών αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

4. Ανακριτές στο πεδίο που είχαν επιχειρήσει να σταματήσουν τις απαράδεκτες τεχνικές, απομακρύνονταν ή παροπλίζονταν από ανώτερους αξιωματούχους της CIA.
Στελέχη της Υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων από εκείνους που επινόησαν τα προγράμματα αυτά, έκαναν λόγο για «ένα πλαίσιο που είχε προταθεί να εφαρμοστεί στο μέλλον», αφού θα εξετάζονταν τα όρια της νομιμότητάς του. Μάλιστα ανώτερος αξιωματούχος ανέφερε ότι ο προβληματισμός του για τη νομιμότητα των βάναυσων μεθόδων ανάκρισης, είχε ξεπεραστεί επειδή είχε ενημερωθεί για «έλεγχο που είχε διενεργηθεί σε υψηλότερο επίπεδο εντός της Υπηρεσίας».

5. Η CIA απέκρυπτε επανειλημμένα τον πραγματικό αριθμό των ανθρώπων που υπέβαλε σε αυτή τη βάναυση μεταχείριση, ανακρίνοντάς τους με τις συγκεκριμένες ακραίες μεθόδους.
Στην έκθεση αναφέρεται πως η CIA δεν παρείχε ποτέ μια πλήρη κατάσταση των κρατουμένων που υποβάλλονταν σε βίαιες ανακρίσεις. Σύμφωνα με τις αναφορές της «λιγότερα από 100 άτομα» τελούσαν υπό κράτηση ενώ εκ των υστέρων φέρονται τουλάχιστον 119 και εξίσου ανακριβή ήταν και τα στοιχεία για τους κρατουμένους που υποβάλλονταν σε βασανιστήρια.

6. Τουλάχιστον 26 άτομα είχαν συλληφθεί και δεν πληρούσαν τα κριτήρια που η κυβέρνηση είχε θέσει για την κράτησή τους.
Στη συνέχεια τα πράγματα περιπλέκονταν αφού τα αρχεία της Υπηρεσίας δεν είναι κατάλληλα ενημερωμένα και σε κάποιες περιπτώσεις λείπουν εντελώς οι απαραίτητες πληροφορίες που θα δικαιολογούσαν την κράτηση των ατόμων αυτών.

7. Η CIA ενορχήστρωσε τη διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών σε δημοσιογράφους, υπερβάλλοντας για την επιτυχία και την αποτελεσματικότητα των ανακριτικών μεθόδων προκειμένου να εξασφαλίσει μια ευρύτερη υποστήριξη.
Μάλιστα ανώτερα στελέχη ζητούσαν από άλλους αξιωματούχους να διοχετεύουν στοιχεία για την επιτυχία του προγράμματος σε διάφορα μέσα και να διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Στην ίδια γραμμή, υπήρχε όπου κρινόταν αναγκαία, παραπληροφόρηση ή απόκρυψη στοιχείων με σκοπό την εξασφάλιση στήριξης.

Πηγή www.nytimes.com


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Πορεία διαμαρτυρίας των φοιτητών στα Σκόπια 

Του Vladislav Perunović
Αποκλειστικού Ανταποκριτή μας στα Σκόπια 


Η δεύτερη μαζική διαμαρτυρία των φοιτητών πραγματοποιήθηκε χθες στην πόλη των Σκοπίων, παρά την κυβερνητική προσπάθεια να απαγορεύσει τη συμμετοχή.
Μολονότι αρχικά ήταν μία διαμαρτυρία κατά της κυβερνητικής μεθόδευσης στο να επιβληθούν ειδικά κυβερνητικά μέτρα ελέγχου των πανεπιστημίων και ουσιαστικής κατάργησης της αυτονομίας, η διαμαρτυρία των φοιτητών απέκτησε την μορφή μίας ευρύτερης κοινωνικής διαμαρτυρίας για την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Η αυτονομία του Πανεπιστημίου των Σκοπίων έχει ουσιαστικά καταργηθεί από τη μαζική παρουσία της αστυνομίας στην περίμετρο του Πανεπιστημίου των Αγίων Κύριλλου και Μεθόδιου, παρά του ότι απαγορεύεται από τον υπάρχοντα Νόμο.

Η χθεσινή διαμαρτυρία των φοιτητών των Σκοπίων, ήταν μία έμπρακτη διαμαρτυρία ενάντια στις μεθοδεύσεις και γενικότερες προσπάθειες του κυβερνώντος κόμματος στο να παρεμβαίνει και να καταργεί το δίκαιο με το οποίο προστατεύεται η αυτονομία των πανεπιστημίων, απαιτώντας επιπλέον την εισαγωγή πρόσθετων υποχρεωτικών εξετάσεων.

Οι φοιτητές δεν θέλουν την εφαρμογή του ολοκληρωτικού ελέγχου από το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE. Αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης τονίσθηκε ιδιαίτερα (σε κύκλους συζητήσεων των φοιτητών) ως μία προσπάθεια πολιτικοποίησης των φοιτητών και των πανεπιστημιακών χώρων, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους ισχύοντες νόμους, οι οποίοι που χορηγούν την πλήρη αυτονομία των πανεπιστημίων.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως σε αυτή τη δεύτερη τέτοια πορεία αντιμετωπίστηκαν ευρύτερα θέματα, όπως η κοινωνική και οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς και διχαστική, υπερ-εθνικιστική πολιτική της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρουέφσκι. Ο ίδιος ο Νίκολα Γκρουέφσκι είπε ότι η προηγούμενη διαμαρτυρία ήταν μία απόπειρα «χειραγώγησης των παιδιών» από την αντιπολίτευση, προσβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο τους φοιτητές που δήλωναν ξεκάθαρα πως «δεν επιθυμούν την πολιτικοποίηση των πανεπιστημιακών χώρων».

Οι φωτοτγραφίες και το βίντεο δείχνουν τις διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν στην πανεπιστημιούπολη των Σκοπίων στις 12:00 τοπική ώρα. Οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν από την πανεπιστημιούπολη στο κτίριο του κοινοβουλίου και στην προγραμματισμένη διαδρομή, μετά την οποία η πορεία προχώρησε στο κτίριο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι μαθητές είναι ένας κοινωνικο-πολιτικός παράγοντας o οποίος έμεινε στο περιθώριο με την πολιτική του Νίκολα Γκρουέφσκι.
Αξίζει να σημειώσουμε πως σε αυτή την εκδήλωση διαμαρτυρίας συμφώνησαν τόσο φοιτητές από τη Σερβία όσο και από αμερικανικά πανεπιστήμια, που στηρίζουν τις αποφάσεις και ενέργειες των Σκοπιανών φοιτητών, αλλά και των ευρύτερων θεμάτων που υφίστανται οι πολίτες της ΠΓΔΜ.

Αυτή καθαυτή η διαμαρτυρία ξεκίνησε από την πανεπιστημιούπολη και συνεχίστηκε ως τη Βουλή και ως τα κτίρια της κυβέρνησης του FYROM, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι φοιτητές είναι ένας κοινωνικο-πολιτικός παράγοντας που αφέθηκε να περιθωριοποιηθεί από τις πολιτικές του Νίκολα Γκρουέφσκι.

Ανεξάρτητα από την τελικό αποτέλεσμα, αυτό το σύνολο των διαδηλώσεων ήταν μια επίδειξη αλληλεγγύης των φοιτητών κατά της κυριαρχίας αντίθετων με την διανόηση μέτρων, που έχουν σχεδιαστεί για να καταστείλουν την συμμετοχή αυτών (των φοιτητών) στην οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης κοινωνίας.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Ο  ''καταλληλότερος'', όπως μας είπε ο παλικαρόπουλος, για υποψήφιος Πρόεδρος της (κουτσής) Δημοκρατίας, είναι ο δικός του υποψήφιος!

Δεν μας είπε όμως για τί πράγμα ακριβώς είναι καταλληλότερος;

Να ψηφίζει ''ναι σε όλα'' όπως έκανε για τους εφαρμοστικούς νόμους των μνημονίων;

Ή να υπογράφει ''αβλεπί'' κάθε Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου , που θα του βάζουν κάτω απ' την μύτη, όπως ο νυν εσχατόγερος-δανειστής-αντιστασιακός(!);

Μήπως, να παραμένει άφωνος και άλαλος μπροστά στην σφαγή και την εξαθλίωση του ελληνικού λαού, όπως ο μέχρι σήμερα ''καταλληλότερος'';

Να είναι πιό ''μπουγιόζικος'' στους πατριαρχικούς θρόνους που θα τον βάζουν να κάθεται, ως γλάστρα διακοσμητική, σοβαρός και σοβαροφανής;

Αμέλησε να μας πει ο ''πρωθυπουργός''-μαριονέτα γιατί πρέπει ο ''καταλληλότερος'' υποψήφιος να είναι απ' τον δικό του χώρο,  τα ''σα εκ των σών'' και όχι φερ' ειπείν απ' τον αντιμνημονιακό χώρο.

Μήπως επειδή εκτός από ''κατάλληλος'' (όπως τον εννοεί το σύστημα), πρέπει να είναι και πρόθυμος;

Και δεν εννοούμε μόνον πρόθυμος για μετά την επιθυμητή για το σύστημα εκλογή, αλλά και για πριν!

Πρόθυμος δηλαδή να συναινέσει στον εξευτελισμό του και στον διασυρμό του, ως υποψήφιος, εκλεκτός των συνεργατών-δωσιλόγων της τρόϊκας, των τοκογλύφων και των τραπεζών.

Προφανώς τέτοιοι ''πρόθυμοι'' και ''κατάλληλοι'' δεν βρίσκονται πολλοί, παρά μόνον από την πλευρά της κυβερνητικής συμμορίας και των βουλευτών της. Άντε, και σε μιά δράκα εξωνημένων, μετρημένων στα δάκτυλα του ενός χεριού,  ''ανθρώπων του (τάχα) πνεύματος''!

Μ' αυτήν την έννοια δεν είναι κι αυτός παρά άλλος ένας ''καταλληλότερος'' απ' τον σωρό.
Που θα ψηφιστεί μόνον από τους όμοιούς του, του σωρού κι αυτοί!
Να τον χαίρονται.

Γι αυτούς και τα συμφέροντά τους μπορεί πράγματι να είναι κατάλληλος!
Για την πατρίδα, όχι!...

Υ.Γ.  Στην φωτογραφία βλέπουμε τον ''καταλληλότερο'', μαζί με την φράου-καγκελάριο δεξιά, και μέλη του πολιτικού συστήματος-κυβερνητικής συμμορίας απ' την άλλη. Γελούν γιατί δεν έχουν ανάγκη! Αυτοί τάχουν τα προβλήματά τους λυμένα!
Αλλοίμονο, από εμάς...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

  • Η μεγάλη ευκαιρία της Αθήνας για τολμηρά ανοίγματα και η γεωπολιτική της Ουάσιγκτον
  • Αν η Ελλάδα επιμείνει στην άγονη πολιτική της απόφυσης της Δύσης, χωρίς δικό της ρόλο και φωνή, κινδυνεύει να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να αποτελεί πλέον μία άχρηστη, αν όχι επικίνδυνη, προεξοχή
Γράφει ο δρ. Κωνσταντίνος Γρίβας

Η παράλογη πολιτική της Δύσης έναντι της Ρωσίας έχει ωθήσει την τελευταία να συνάψει προνομιακές σχέσεις με ανταγωνιστικές προς την πρώτη χώρες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στο να τη διατηρούν εγκλωβισμένη στο εσωτερικό της Ευρασίας.
Η τελευταία από αυτές, είναι η Τουρκία του Ερντογάν. Έχουν προηγηθεί το Ιράν και η Κίνα.
Μία στρατηγική δεκαετιών –αν όχι αιώνων- που αποσκοπούσε στο να εγκλωβίσει τη ρωσική άρκτο στο εσωτερικό της Ευρασίας, μακριά από ανοιχτές θάλασσες, δείχνει να καταρρέει.
Μέσα σε αυτόν τον κόσμο η παραδοσιακή ανάγνωση του «ανήκομεν εις την Δύση» της Αθήνας, που υποτίθεται ότι την αποτρέπει από το να προχωρήσει σε ουσιαστική ενίσχυση των σχέσεών της με τη Μόσχα, είναι απλώς εκτός πραγματικότητας.
Αντιθέτως, ο μόνος ίσως τρόπος που έχει η χώρας μας ώστε να εξασφαλίσει τη γεωπολιτική της θέση στη δυτική αρχιτεκτονική ασφάλειας είναι ακριβώς η ενίσχυση των σχέσεών της με τη Ρωσία, αλλά και με χώρες όπως το Ιράν.

Οι ΗΠΑ συντρίβουν τη Rimland
Σε προηγούμενο άρθρο, ο γράφων είχε επισημάνει πως μία ελληνορωσική γεωστρατηγική προσέγγιση θα μπορούσε να αποδυναμώσει το ενδεχόμενο μίας τακτικής συμμαχίας μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Πριν από μερικές ημέρες, με την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έθεσε τη θεμέλιο λίθο αυτής της συμμαχίας. Κατά πόσο η ενέργεια αυτή θα έχει συνέχει και οι δύο χώρες πράγματι θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τη βαθιά ανταγωνιστική τους σχέση και να δημιουργήσουν μία, έστω και βραχυπρόθεσμη, συμμαχία, είναι ένα θέμα προς εξέταση. Όμως, το πρώτο βήμα έγινε. Κι αυτό αποτελεί μία ακόμα επιβεβαίωση της μικρόπνοης φύσης της αμερικανικής γεωστρατηγικής.

Υποτίθεται ότι ο θεμέλιος λίθος της αγγλοσαξωνικής γεωπολιτικής στρατηγικής είναι ο εγκλωβισμός της Ρωσίας και του «εγγύς εξωτερικού» της σε έναν περιοριστικό δακτύλιο στο εσωτερικό της Ευρασίας. Η Ρωσία και οι γύρω περιοχές της αποτελούν την «Κεντρική Γη» (Heartland), κατά την ορολογία των μεγάλων θεωρητικών της αγγλοσαξωνικής γεωπολιτικής σκέψης Sir Halford Mackinder και Nicholas Spykman και οι στεριές γύρω από αυτή συνθέτουν τη «Δακτύλιο Γη» (Rimland). Η τελευταία αποτελεί ουσιαστικά από την περιφέρεια της Ευρασίας και σκοπός της είναι να λειτουργήσει σαν το κλουβί που θα κρατά τη ρωσική άρκτο μακριά από τις ανοιχτές θάλασσες του κόσμου και την Μεσόγειο.

Και όμως, η ίδια η αμερικανική πολιτική τον τελευταίο καιρό τείνει να οδηγήσει σε ολοκληρωτική συντριβή τη Rimland, ωθώντας μία σειρά από κράτη που βρίσκονται σε κομβική θέση σε αυτή, να συνάψουν προνομιακές γεωστρατηγικές σχέσεις με τη Μόσχα.

Ιράν – Κίνα – Τουρκία: Από ανταγωνιστές… σύμμαχοι
Μεταξύ των άλλων εδώ και αρκετά χρόνια η αδιάλλακτη πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Ιράν έχει οδηγήσει το τελευταίο σε στενή σχέση με τη Ρωσία. Το Ιράν είναι μία εξαιρετικά σημαντική χώρα της Rimland και αποτελεί φυσικό φράγμα στην έξοδο της Ρωσίας προς τον Ινδικό Ωκεανό. Τον τελευταίο καιρό η Μόσχα έχει ενισχύσει σημαντικά τις σχέσεις της με την Τεχεράνη, διαμορφώνοντας ένα γεωπολιτικό μέγεθος που τείνει να ξεπεράσει τα όρια της τακτικής συμμαχίας.

Εν συνεχεία, μετά τα γεγονότα της Ανατολικής Ουκρανίας, η Δυτική Ευρώπη και οι ΗΠΑ επέβαλαν εμπάργκο στη Ρωσία, απειλώντας τη με περαιτέρω κυρώσεις στο μέλλον. Ως αποτέλεσμα, η Ρωσία ωθήθηκε προς την αγκαλιά της Κίνας και δημιούργησε μαζί της το πρόπλασμα μίας κολοσσιαίας ευρασιατικής δύναμης που θα ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της κυρίαρχης ηπείρου του πλανήτη.
Έτσι φαίνεται να τελειώνει άδοξα η τεράστια γεωπολιτική προσπάθεια που είχε γίνει από προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις για να συμμετάσχει η Κίνα στον εγκλωβισμό της ρωσικής άρκτου, προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από το, απρόσμενο για πολλούς, άνοιγμα των Νίξον – Κίσινγκερ στην Κίνα του Μάο Τσετούνγκ, το 1971.

Και τώρα έρχεται το άνοιγμα Πούτιν στην Τουρκία του Ερντογάν. Εκεί που η Άγκυρα εμφανιζόταν εδώ και δεκαετίες ως το φράγμα έναντι της Μόσχας προς την «κεντρική λίμνη» του κόσμου, την Ανατολική Μεσόγειο, σήμερα απειλεί να εξελιχθεί στη λεωφόρο που θα οδηγήσει ακριβώς εκεί τη ρωσική ισχύ.
Επιπροσθέτως, με τη μετατροπή της Τουρκίας σε ρωσικό ενεργειακό κόμβο, η γείτων ωθείται σε περαιτέρω απομάκρυνση από τα δυτικά γεωπολιτικά συμφέροντα, άρα περιορίζεται και ο ρόλος της ως προμάχου της Δύσης σε αυτή την εξαιρετικά ευαίσθητη και ταραχώδη περιοχή του κόσμου.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι και οι τρεις αυτές χώρες αποτελούν διαχρονικούς γεωπολιτικούς ανταγωνιστές της Ρωσίας, για μία σειρά από λόγους. Σε έναν κόσμο όπου δεν θα υπήρχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες οι τρεις αυτές χώρες μάλλον θα ήταν εχθρικές προ τη Ρωσία και θα την εμπόδιζαν να βγει στις ανοιχτές θάλασσες. Στον πραγματικό όμως κόσμο, η Ουάσιγκτον, η οποία υποτίθεται ότι παλεύει ακριβώς γι αυτό, έχει οδηγήσει σε μία καταρχήν συμμαχική σχέση με τη Μόσχα. Αναρωτιέται κανείς αν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο παράδειγμα για τον ορισμό της αποτυχημένης πολιτικής.

Βέβαια η Rimland δεν έχει ακόμη σπάσει. Οι χώρες αυτές συνεχίζουν να αποτελούν φράγματα για τη Ρωσία για δικούς τους λόγους. Όμως, το αρχικό βήμα έχει γίνει. Η ρωγμή έχει προκύψει. Ο Πρόεδρος Πούτιν, αργά αλλά συστηματικά, γκρεμίζει το φράγμα που τον χωρίζει από τον υπόλοιπο κόσμο όχι σε ένα μικρό μέρος του, αλλά σχεδόν σε όλο του το μήκος. Κι ας μην ξεχνάμε ότι και με άλλες χώρες της Rimland, όπως είναι η Ινδία, η Μόσχα έχει παραδοσιακές προνομιακές σχέσεις που μπορεί να ενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή.

Κι ενώ οι εν Ελλάδα θλιβεροί ραγιάδες, οι οποίοι έχουν ενδυθεί τον μανδύα του «ρεαλιστή», συνεχίζουν να ωρύονται ενάντια σε κάθε σκέψη που τολμά να εκφραστεί για ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι θα απειλούσε τον «ευρωπαϊκό μας προσανατολισμό» και τη «δυτική μας ταυτότητα», καθίσταται πλέον ολοένα και πιο φανερό ότι ο μόνος ίσως τρόπος για να διατηρήσει η Ελλάδα αξιοπρεπή γεωπολιτική θέση μέσα σε αυτό που αποκαλούμε «δυτικός κόσμος» είναι μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, που θα δίνει έμφαση ακριβώς σε τολμηρά ανοίγματα σε χώρες όπως είναι η Ρωσία και το Ιράν.
Αντιθέτως, αν η Ελλάδα επιμείνει στην άγονη πολιτι8κή της απόφυσης της Δύσης, που δεν έχει δικό της ρόλο και φωνή, τότε κινδυνεύει να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να αποτελεί πλέον για τη Δύση μία άχρηστη, αν όχι επικίνδυνη, προεξοχή, ένα είδος γεωπολιτικής σκωλεικοειδούς απόφυσης. Και τότε η Δύση στην καλύτερη περίπτωση θα την αγνοήσει και στη χειρότερη θα την αφαιρέσει και θα την πετάξει…

Ο δρ. Κωνσταντίνος Γρίβας διδάσκει το μάθημα της Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και Γεωγραφία της Ασφάλειας και των Αφοπλισμών στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών

Πηγή περιοδικό «Επίκαιρα», τεύχος 267Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Άδικα χάρηκαν όσοι υπέθεσαν ή πίστεψαν πως η Άγκυρα κάμφθηκε από την «σθεναρή αντίδραση» της Αθήνας και ακύρωσε τα σχέδια για επισκέψεις τούρκων αξιωματούχων στην Ελληνική Θράκη.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου θα βρίσκεται σήμερα στην Θεσσαλονίκη και αύριο το πρωί θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Οργανισμού της Παρευξείνιας Συνεργασίας και θα συναντηθεί με τον έλληνα ομόλογό του Ευ. Βενιζέλο.

Αμέσως μετά, θα μεταβεί στην Κομοτηνή, όπου το τουρκικό προξενείο έχει οργανώσει φιέστα για την υποδοχή του, στην οποία θα μετέχουν –φυσικά- και όλοι οι τουρκόφρονες εκπρόσωποι (ανθυποπρακτορίδια) που διαμένουν στην Ελληνική Θράκη.

Θυμίζουμε, από την πλευρά μας πως, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου σκοπεύει να επισκεφθεί την Ελληνική Θράκη την ερχόμενη άνοιξη, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των εργασιών ανακατασκευής ενός τζαμιού…

Εμείς είμαστε βέβαιοι πως σε λίγο καιρό τούρκοι αξιωματούχοι θα έρχονται στη Θράκη ακόμη και για... δενδροφυτεύσεις ή και για εγκαίνια μουσουλμανικών αφοδευτηρίων...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Ο καταμηνυτής ατασθαλιών Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος αποκάλυψε το εύρος της παρακολούθησης των επικοινωνιών από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, χαρακτήρισε σήμερα «ασυγχώρητα εγκλήματα» τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκαν ύποπτοι για τρομοκρατία από στελέχη της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας, της CIA, σε δηλώσεις που έκανε μέσω τηλεδιάσκεψης κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στη Γαλλία, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).


«Τα πράγματα που κάναμε είναι ασυγχώρητα εγκλήματα», δήλωσε ο πληροφορικός, πρώην συνεργάτης της NSA, ο οποίος μίλησε για πρώτη φορά, μέσω βιντεοσύνδεσης, σε μια δημόσια εκδήλωση στη Γαλλία κατόπιν της πρόσκλησης που του απηύθυνε η Διεθνής Αμνηστία.

Ο Σνόουντεν χαρακτήρισε «εξαιρετική» την έκθεση της Γερουσίας, τονίζοντας ότι είναι «βαθιά θλιμμένος και πολύ οργισμένος» για όσα διάβασε.

Τα βασανιστήρια αυτά αποτελούν ένα «ανεξίτηλο στίγμα για την αμερικανική κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Σνόουντεν μιλώντας από τη Μόσχα, όπου του έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο για τρία χρόνια.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ άφησε να εννοηθεί ότι ο φάκελος της υπόθεσης αυτής δεν θα παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη, είτε επειδή δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία, είτε διότι τα εγκλήματα έχουν παραγραφεί.

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επιτρέπουν σε αξιωματούχους τους να βασανίζουν και να μην λογοδοτούν, τι μπορεί να σημαίνει αυτό για άλλες χώρες όπου κυβερνούν ολοκληρωτικά καθεστώτα, στην Ασία και στην Αφρική, ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο;», διερωτήθηκε ο Σνόουντεν.

«Αν δεν προχωρήσουμε, τότε δεν θα μπορέσουμε να πάμε μπροστά ως κοινωνία», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Σνόουντεν παράλληλα κάλεσε να μην «αποδέχεται κανείς την αποτελεσματικότητα ως δικαιολογία για εγκληματικές δραστηριότητες», εξηγώντας πως «όλες αυτές οι μυστικές επιχειρήσεις δεν εμπόδισαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ, παρά τα εκατομμύρια δολάρια που ξοδεύτηκαν».

«Είδαμε κόσμο να πεθαίνει λόγω της κράτησής του, λόγω της μεταχείρισης που υπέστη», τόνισε, ανθρώπους που πέθαναν «αφού τους κράτησαν δεμένους με αλυσίδες, πάνω σε τσιμεντένια πατώματα, σε χώρους δίχως θέρμανση, ημίγυμνους». Υπενθύμισε ότι τα «διαβήματα διαμαρτυρίας» εντός των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ δεν είχαν αποτέλεσμα, αφού δεν «οδήγησαν στον τερματισμό των προγραμμάτων» βασανιστηρίων, και κάλεσε για άλλη μια φορά να υπάρξει «προστασία για τους καταμηνυτές ατασθαλιών, να τους πούμε: “θα σας βοηθήσουμε να καταγγέλλετε εγκλήματα, και θα σας προστατεύσουμε”».

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου