Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

6 Δεκ 2014

Του Ιωάννη Μιχαλέτου

Αριθμός που δεν δύναται επακριβώς να προσδιοριστεί, αλλά ξεπερνά τα 100 άτομα, έχουν προμηθευτεί Βουλγαρικά διαβατήρια, προτού καταφύγουν στη Τουρκία και εν συνεχεία να μεταβούν στις ζώνες πολέμου σε Συρία-Ιράκ.

Λόγω της πολιτικής της Βουλγαρίας να χορηγεί αφειδώς Βουλγαρικά διαβατήρια σε Σκοπιανούς και λοιπούς θεωρούμενους απογόνους των Βουλγάρων, έχουν καταφέρει Αλβανοί Τζιχαντιστές από την ΠΓΔΜ, όσο και "Γκοράνοι" (Σλαύοι-Μουσουλμάνοι), από το Κόσοβο αλλά και από το Σάντζακ της Σερβίας να πάρουν τέτοια διαβατήρια.

Μάλιστα κατά τις αλλαγές ονομάτων από τη Λατινική στη Κυριλλική γραφή έχουν υπάρξει παραλλαγές με αποτέλεσμα να χάνονται τα ίχνη ατόμων που είναι καταχωρημένοι σε βάσει δεδομένων, διευκολύνοντας την μετάβαση των Τζιχαντιστών και δυστυχώς και την επιστροφή τους, δίχως οι Αρχές άλλων κρατών που τυχόν θα τους ελέγξουν στα συνοριακά περάσματα να μπορούν να τους σταματήσουν.

Επίσης στην Βουλγαρία υπάρχουν αρκετοί πυρήνες με εκτιμώμενα 300 άτομα σε οικισμούς του Αίμου που εκπαιδεύονται σε όπλα και συντονίζουν αποστολές εθελοντών στη Μέση Ανατολή. Μια ομάδα εξ'αυτών εξαρθρώθηκε τις προάλλες από τις τοπικές αρχές.

Στο Μαυροβούνιο στην Αλβανόφωνη περιοχή του Ουλτσίντς, υπάρχουν αρκετοί πυρήνες υποστηρικτών του Ισλαμικού Κράτους και διαχειρίζονται την ακραία οργάνωση Jemaat Furqan. Στην Αλβανία στην περιοχή Ντρενόβε κοντά στη Κορυτσά υπάρχουν έτεροι πυρήνες που κατά καιρούς εξασκούνται και στη χρήση φορητού οπλισμού σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές.

Στα Σκόπια στο Αλβανικό πολιτικό σχηματισμό DUI έχουν αρχίσει να υφίστανται μικρό-ομάδες υποστηρικτών του Ισλαμικού κράτους οι οποίοι επιδιώκουν να αποκτήσουν εκλογικά οφέλη βλέποντας τον διογκούμενο θρησκευτικό ριζοσπαστισμό μερίδας Αλβανών στην περιοχή.

Στη Ρουμανία, στο Δέλτα του Δούναβη και στη Δοβρούτσα έχουν αρχίσει να οργανώνονται φιλό-Τζιχαντιστικοί κύκλοι ντόπιων Μουσουλμάνων που τα προηγούμενα έτη είχαν προσχωρήσει στη διεθνή Ισλαμική οργάνωση Tablighi Jamaat . Παραλλήλως βρίσκονται σε συνεργασία με τους ριζοσπαστικοποιημένους Τατάρους της Κριμαίας, οι οποίοι έχουν στείλει αρκετούς εκατοντάδες Τζιχαντιστές στη Μέση Ανατολή, αλλά και συμμετείχαν στα περσινά επεισόδια στην πλατεία Μέινταν του Κιέβου με δεκάδες νεκρούς όπου και κατέρρευσε η τότε κυβέρνηση με αποτέλεσμα το τωρινό πόλεμο σε αυτή τη χώρα.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι συμπληρωματικά ως προς το ευρύτερο "Τζιχαντιστικό" φαινόμενο στα Βαλκάνια το οποίο εμπεριέχει με δεκάδες περισσότερο γνωστές και επικίνδυνες καταστάσεις αυτής της φύσεως.

Σε γενικές γραμμές η περιοχή δέχεται τις επιδράσεις των πολέμων στη Μέση Ανατολή, ενώ οι Τζιχαντιστές είναι δεδομένο ότι μπορούν να παίξουν ρόλους ποικίλων αποχρώσεων, ως αντικείμενο, είτε εκμετάλλευσης είτε συνδιαλλαγής, με ισχυρά κρατικά συμφέροντα,λόγου χάρη της Τουρκίας.

Πηγή RIMSE


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Ο ανακριτής «δένει» τον διπλωμάτη με την υπόθεση των υποκλοπών και την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή

Του Παναγιώτη Τζένου

Ο Άλεξ Ρόντος, πρώην στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, ο διπλωμάτης με τη φήμη του ανθρώπου των «ειδικών αποστολών» στο υπουργείο Εξωτερικών, βρίσκεται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης και για το περιβόητο σχέδιο «Πυθία», που αφορούσε την απόπειρα δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», ο ανακριτής Δημήτρης Φούκας, που ερευνά την υπόθεση των υποκλοπών και τα σχέδια αποσταθεροποίησης της χώρας την περίοδο της πρωθυπουργίας του Κ. Καραμανλή, μετά από πολύμηνη έρευνα φαίνεται να κατέληξε στον Άλεξ Ρόντο ως γνώστη του σχεδίου «Πυθία». Πρόκειται για άτομο που γνωρίζει πολλά, αλλά δεν αποκαλύπτει όσα ξέρει, λέει πρόσωπο που έχει πολύ καλή γνώση της υπόθεσης, αλλά και του παρελθόντος του κ. Ρόντου, τον οποίο μάλιστα χαρακτηρίζει ως «διεθνή παίκτη».

Αν και αρχικά υπήρχαν αμφιβολίες για τον ρόλο του, η ανάκριση φαίνεται ότι έρχεται όλο και πιο κοντά του…
Ο ανακριτής κ. Φούκας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αξιολογώντας τα στοιχεία που έχει στα χέρια του, ετοιμάζεται να συγκεκριμενοποιήσει τις κατηγορίες στο πρόσωπο του κ. Ρόντου, τον οποίο πριν από λίγους μήνες κάλεσε στο γραφείο του να καταθέσει όσα γνωρίζει. Η κλήση αυτή είχε έρθει μετά την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου δεκάδων προσώπων, που έδειξε ότι συγκεκριμένα επιχειρηματικά λόμπι επεδίωκαν την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού για την εξυπηρέτηση δικών τους συμφερόντων. Από τον περσινό Απρίλιο και για τουλάχιστον έξι μήνες το τηλέφωνο του Άλεξ Ρόντου παρακολουθούνταν στενά, με κάποιες από τις συνομιλίες του να αποκαλύπτουν σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση.

Pool Bar
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από κάποιες επικοινωνίες του, ο γνωστός διπλωμάτης φέρεται να έκανε προσεκτικές κινήσεις και να λάμβανε ιδιαίτερες προφυλάξεις, για παράδειγμα έδινε ραντεβού με πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ σε pool bar για να συζητήσουν θέματα που αφορούσαν τον ενεργειακό πόλεμο, με αναφορές στην ακύρωση της συμφωνίας για τον αγωγό South Stream. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με άλλες συνομιλίες του με πρώην υποψήφιο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και με ένα έγγραφο που αποδίδεται στην ΕΥΠ, βάσει του οποίου ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου γνώριζε πρόσωπα και πράγματα σχετικά με την επιχείρηση «Πυθία», που φέρεται να ξετυλίχτηκε το 2008-2009 με στόχο την δολοφονία του Κ. Καραμανλή, οδήγησαν τον κ. Φούκα να εστιάσει στο συγκεκριμένο πρόσωπο.

Βάσει των καταγραφών, ο Άλεξ Ρόντος είχε γνώση, ως αποδέκτης σχετικών πληροφοριών, για το σχέδιο «Πυθία», αλλά και για τις προσπάθειες ματαίωσης από ξένα κέντρα της κατασκευής του αγωγού South Stream. Οι συνομιλητές του Άλεξ Ρόντου κλήθηκαν να καταθέσουν, ως μάρτυρες, ό,τι γνωρίζουν. Κι αυτό γιατί από τις συνομιλίες που καταγράφηκαν προέκυψε ότι οι δύο πολιτικοί είχαν γίνει αποδέκτες πληροφοριών που κυκλοφορούσαν για την ανοχή ξένης χώρας σε ενέργειες αποσταθεροποίησης της Ελλάδας, οι οποίες υποκινούνταν από επιχειρηματίες με δραστηριότητα σε χώρα της Μέσης Ανατολής. Οι εν λόγω επιχειρηματίες φέρονται να είχαν επιστρατεύσει πρώην πράκτορες μυστικής υπηρεσίας της χώρας τους, στην προσπάθειά τους να ματαιώσουν τη συμφωνία για τον αγωγό. Επεδίωκαν, λένε οι πληροφορίες, με αυτό τον τρόπο να προωθήσουν τα δικά τους επιχειρηματικά συμφέροντα στον τομέα της ενέργειας.

Αβάσιμα
Ο κ. Ρόντος, ,ε βάση πληροφορίες, ερωτηθείς σχετικά από τον ανακριτή όταν βρέθηκε ενώπιόν του, απάντησε πως τέτοια σενάρια ακούγονταν τότε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι κατά την εκτίμησή του δεν είχαν βάση. Φαίνεται, επίσης, ότι είχαν πέσει στην αντίληψή του πληροφορίες για την ύπαρξη ομάδας που την επίμαχη περίοδο βρισκόταν στην Ελλάδα συλλέγοντας πληροφορίες από πολιτικούς και επιχειρηματίες για την πορεία των συνομιλιών της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ρώσους. Το γεγονός ότι γνωρίζει πολλά, ενισχύεται και από το ότι στην πρώτη κατάθεσή του δεν… δίστασε να δείξει προς την πλευρά του πρώην υπουργού, ο οποίος είχε επαφές με Ισραηλινούς για το σύστημα γεωεντοπισμού.
Ερώτημα παραμένει, ωστόσο, ακόμη για την ανακριτική διαδικασία αν χρειάζεται να κληθεί σε κατάθεση ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε βάρος του οποίου, σύμφωνα με την κατηγορία, εξυφαίνονταν σχέδιο ανατροπής, ίσως και δολοφονίας.
Νομικοί κύκλοι λένε ότι η ενημέρωση που είχε ο κ. Κ. Καραμανλής προήρχετο από τον Προκόπη Παυλόπουλο και τις υπηρεσίες και ως εκ τούτου δεν είναι σε θέση να γνωρίζει κάτι περισσότερο. Ωστόσο, η σκέψη της κλήσης του ως μάρτυρα ακόμη και σε αυτό το στάδιο, δεν έχει ακόμη σβήσει…
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία δικογραφία η οποία θα αργήσει να κλείσει, αφού είναι πολύ δύσκολο ο Αρχές να καταλήξουν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα και μάλιστα για μία υπόθεση που άπτεται των εθνικών συμφερόντων της χώρας.

Η υπόθεση της ΜΚΟ Τζεβελέκου
Ο Άλεξ Ρόντος, πλην της εμπλοκής του στο σχέδιο «Πυθία», έχει απολογηθεί και για την υπόθεση της αμαρτωλής ΜΚΟ του Κώστα Τζεβελέκου «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης». Η 4η ειδική ανακρίτρια Δήμητρα Αυγουστοπούλου, μετά τις εξηγήσεις που είχε δώσει πριν από μερικούς μήνες, τον άφησε ελεύθερο με εγγύηση 50.000 ευρώ. Οι κατηγορίες που του αποδίδονται είναι ψευδή βεβαίωση, απιστία και απάτη, καθώς μαζί με άλλα πέντε άτομα φέρεται το διάστημα από 10/7/2002 έως 24/1/2003 να υπέγραψε διάφορα δικαιολογητικά, εγκρίνοντας χρηματοδότηση στη ΜΚΟ για την υλοποίηση προγραμμάτων αποναρκοθέτησης στη Βοσνία και τον Λίβανο, συνολικού ύψους 2,3 εκατ. ευρώ.
Στην απολογία του ο κ. Ρόντος είχε αρνηθεί την τέλεση οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης, υποστηρίζοντας ότι ο ρόλος του ως γενικού διευθυντή της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών δεν περιλάμβανε τον έλεγχο της νομιμότητας των δικαιολογητικών για την έγκριση των χρηματοδοτήσεων. Όπως είχε ισχυριστεί, «ο ρόλος μου ήταν πολιτικός και συγκεκριμένα αφορούσε τη συνεργασία μου με τους αντίστοιχους διεθνείς φορείς και οργανισμούς, ως εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με την ανάληψη των υποχρεώσεων της χώρας μας για την παροχή βοήθειας σε αναπτυσσόμενες και υπό μετάβαση χώρες μετά την ένταξη της Ελλάδας ως κράτος – μέλος του ΟΟΣΑ, λόγω της μεγάλης εμπειρίας μου σε θέματα διεθνούς διπλωματίας και άσκησης εξωτερικής πολιτικής».

Πρόσωπο – κλειδί ο πράκτορας William B.
Εξελίξεις, σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», υπάρχουν και στην υπόθεση των υποκλοπών που συνδέονται με το σχέδιο «Πυθία». Μετά από εντολή του ανακριτή Δ. Φούκα, πριν από λίγες ημέρες έγινε και δεύτερη κατόπτευση σε «γιάφκα» στα νότια προάστια. Βάσει των στοιχείων που έχουν συλλεγεί, πρώην αξιωματικοί της ΕΥΠ συνεπικουρούμενοι από ξένους πράκτορες, είχαν στήσει στο εν λόγω σημείο κέντρο παράνομων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων πολιτικών και επιχειρηματιών.
Οι κατοπτεύσεις έγιναν προκειμένου να διαπιστωθεί αν το κέντρο είναι ακόμα ενεργό ή έχει «ξεμείνει» ο εξοπλισμός.

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, είναι η επιδρομή των αρμοδίων Αρχών και στο εσωτερικό, προκειμένου να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία.

Πρόσωπο – κλειδί στην εν λόγω υπόθεση είναι ο «ανενεργός», όπως φαίνεται, σήμερα πράκτορας William B. Πλέον όλα τα στοιχεία του έχουν ταυτοποιηθεί και, επειδή δεν εμφανίστηκε ενώπιον του ανακριτή Δ. Φούκα, όπως είχε δεσμευτεί, η έκδοση εντάλματος εις βάρος του για κατασκοπία φαίνεται να είναι μονόδρομος για τις Αρχές.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσωπο από το στενό περιβάλλον του αναγνωρίστηκε από μάρτυρες, και συγκεκριμένα από υπαλλήλους του καταστήματος κινητής τηλεφωνίας στην Ακτή Μιαούλη από όπου είχαν αγοραστεί τα τηλέφωνα που χρησιμοποιήθηκαν για τις παρακολουθήσεις κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας.
Πληροφορίες για το πρόσωπό του, όμως, είχαν δώσει και υπάλληλοι της ΕΥΠ, οι οποίοι γνώριζαν την ύπαρξη του William B., αλλά και την… ενασχόλησή του με τα ελληνικά πεπραγμένα, γεγονός που βεβαίωσαν στον ανακριτή.

Ο πρώην πράκτορας, που διατηρεί ακόμα στενές σχέσεις με τη χώρα μας, ήταν, σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές, το κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης των υποκλοπών την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Άλλωστε, βρισκόταν στη χώρα πριν από την εγκατάσταση του παράνομου λογισμικού και μόλις άρχισε η έρευνα στη χώρα η «υπηρεσία» τον απέσυρε, για να επανέλθει στη χώρα με άλλη ιδιότητα, και μάλιστα διπλωματική.

Πηγή εφημ. «Παραπολιτικά»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράφει ο Αθανάσιος Πίτατζης

Τις τελευταίες δύο μέρες γίναμε μάρτυρες μια φρενίτιδας αναλύσεων στον Ελληνικό και ξένο τύπο μετά την ανακοίνωση του Προέδρου της Ρωσίας Βλαδίμηρου Πούτιν από την Τουρκία όπου διατελούσε επίσημη επίσκεψη την ματαίωση του αγωγού South Stream και την γέννηση ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου ανάμεσα  στην Ρωσία και την Τουρκία χωρητικότητας 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Το πρώτο που πρέπει να σχολιάσουμε είναι ότι ίσως ο Ρώσος πρόεδρος να παίζει ένα καλοστημένο παιχνίδι  για να παρατηρήσει τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων ή άρχισε τον ενεργειακό πόλεμο εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σίγουρα θα βλάψει την Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα την πολύπαθη ευρωπαϊκή οικονομία που καρκινοβατεί μεταξύ ύφεσης και ανάπτυξης.


Πηγή της φωτογραφίας χωρίς τις μπλέ γραμμές: http://www.gazprom.com/f/posts/65/395913/map_gp_eng_1.jpg

Σε προηγούμενο άρθρο μας με όνομα "Ο πόλεμος των αγωγών στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο" (βλέπε εδώ) είχαμε αναφέρει τα γεωπολιτικά συμφέροντα των δύο χωρών της Ρωσίας και της Τουρκίας στην ευρύτερη γειτονιά μας σαν κύριοι γεωπολιτικοί δρώντες, ας τα θυμηθούμε:

Ρωσία
Η Ρωσία θέλει να διασφαλίσει τα παρακάτω συμφέροντα μέσω της ανάμιξής της στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο:

- Εξασφάλιση του μονοπωλίου παροχής φυσικού αερίου της Ευρώπης από ρωσικές πηγές ή έμμεσα ή άμεσα ελεγχόμενες από αυτή.
- Παρουσία στις θερμές Θάλασσες και διασφάλιση ναυτικής βάσης στην Μεσόγειο με κάθε κόστος.
- Συμμετοχή στην παραγωγή ή την μετακίνηση υδρογονανθράκων μέσω των εθνικών εταιρειών (Gazprom κτλ) στην περιοχή.
- Εξασφάλιση ελέγχου του Νότιου διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου που αποτελεί αντίπαλο δέος του δικού της σχεδιαζόμενου Νότιου διαδρόμου του South Stream. Επίσης αυτό μπορεί να γίνει και με αναβάθμιση του υπάρχοντος ήδη αγωγού Blue Stream που ενώνει την Ρωσία με την Τουρκία απευθείας μέσω της Μαύρης Θάλασσας, άρα περισσότερη εξάρτηση της Τουρκίας από τη Ρωσία.  [1]

Τουρκία
Είναι εμφανές ότι η Τουρκία θέλει να πετύχει δύο κυρίως στόχους:
-Να καταστεί κόμβος μεταφοράς φυσικού και πετρελαίου προς της Ευρώπη ώστε να έχει γεωπολιτικά και  οικονομικά πλεονεκτήματα, όπως η διασφάλιση της εδαφικής της ακεραιότητας αλλά και η να μην χρησιμοποιηθεί εναντίον της το κουρδικό ζήτημα.

-Η συμμετοχή της στη εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της περιοχής ώστε να απεξαρτηθεί από την Ρωσία ενεργειακά αλλά και να έχει οικονομικά οφέλη. [1]

Είναι εμφανές ότι συνδυάζοντας το τελευταίο παράγοντα της Ρωσίας και τον πρώτο της Τουρκίας εξηγείται η πρόταση για την Δημιουργία του Turk Stream, αν πραγματοποιηθεί και δεν είναι ένα πυροτέχνημα εφεύρεσης του Ρώσου Προέδρου.

Ακόμη θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πολλές από αυτές τις ενέργειες εξηγούνται από τον  ορισμό της Γεωενέργειας που αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο μας με όνομα ΄΄ Ανατολική Μεσόγειος: Δύο κατάρες στην ίδια περιοχή΄΄ (βλέπε εδώ), ας την αναφέρουμε μία ακόμη φορά για να την θυμηθούμε:
Γεωενέργεια Η Γεωενέργεια μελετά, αναλύει, εξετάζει και ερμηνεύει την λήψη αποφάσεων σε πολιτικό, στρατηγικό, οικονομικό ακόμη και κοινωνικό επίπεδο, κρατικών, δημόσιων αλλά και ιδιωτικών φορέων σε σχέση και συνάρτηση όχι μόνο με το γεωγραφικό χώρο αλλά και με τους ενεργειακούς πόρους που εκτιμώνται, υφίστανται, που αποδεδειγμένα υπάρχουν, διακινούνται, αξιοποιούνται- επιδέχονται επεξεργασία σε αυτόν.[2]

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε στους αναγνώστες μας ότι ο αγωγός Turk Stream( η ονομασία προέρχεται από αυτό το άρθρο, βλέπε εδώ) είναι ακόμα στα λόγια (έχει υπογραφεί και ένα μνημόνιο κατανόησης ανάμεσα στις αντίστοιχες κρατικές εταιρείες φυσικού αερίου) και ότι η μόνη συμφωνά που υπογράφτηκε  ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία πριν 2 ημέρες είναι η παροχή 3 δις. Κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από την Ρωσία στην Τουρκία μέσω του υπάρχοντος αγωγού Blue Stream, οπότε είναι προφανές ότι αυτά που θα γράψουμε παρακάτω μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο σε περίπτωση που γίνει αυτός ο αγωγός.

Αγωγός TANAP, TAP και IGI
Αν γίνει ο αγωγός Turk Stream τότε είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήσει το δίκτυο αυτών των αγωγών για να τροφοδοτηθεί   η Νοτιοανατολική Ευρώπη  με ρωσικό φυσικό αέριο, μια μελλοντική καταστροφή για την Ενεργειακή Ευρωπαϊκή Ασφάλεια. Αυτό το στηρίζουμε ότι στον Νότιο Διάδρομο μπορεί να προσφέρει φυσικό αέριο μόνο το Αζερμπαϊτζάν  και αυτό μετά το 2020, άρα υπάρχει κενό για το ρωσικό φυσικό αέριο. Επίσης ο ΤΑΝΑΡ προβλέπεται να μεταφέρει 16 δις. κ.μ. αερίου ετησίως από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ της Κασπίας μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η χωρητικότητά του προβλέπεται να αυξηθεί στα 23 δις. κ.μ. το 2023 και στα 31 δις. κ.μ. το 2026. [3]

Πηγή φωτογραφίας: Reducing European Dependence on Russian Gas: Distinguishing natural gas security from geopolitics, Oxford Institute for Energy Studies, October 2014, Ralf Dickel, Elham Hassanzadeh,, James Henderson, Anouk Honoré, Laura El-Katiri, Simon Pirani, Howard Rogers, Jonathan Stern &  Katja Yafimava

Είναι γνωστό ότι η χωρητικότητα του TAP και του  IGI αθροιστικά είναι 26 δις. Κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και με το Αζερμπαϊτζάν να μπορεί να μας παρέχει 10 δις κυβικά μέτρα μέχρι το 2030 σύμφωνα με τον πίνακα παραπάνω είναι εμφανές ότι η υπόλοιπη χωρητικότητα αν καλυφθεί θα καλυφθεί με ρωσικό φυσικό αέριο, καταστροφικό σενάριο για την Ευρώπη.


Αγωγός IGI, πηγή φωτογραφίας: http://www.depa.gr/content/article/002005004/265.html


Αγωγοί TAP και TANAP, Πηγή φωτογραφίας: http://www.tap-ag.gr

Οι ευρύτερες γεωπολιτικές συνέπειες
Σε περίπτωση υλοποίησης του Turk Stream μπορεί να έχουμε να έχουμε τις παρακάτω γεωπολιτικές ανακατατάξεις:
• Πιθανότητα δημιουργίας ρωσικού νότιου διαδρόμου με αποτέλεσμα τον πλήρη έλεγχο της Ευρώπης από τη Ρωσία σε ότι αναφορά την προμήθεια φυσικού αερίου.
• Σε περίπτωση συνέχισης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Δύση και συμφωνία δημιουργίας του Turk Stream η Ρωσία ίσως θα θέλει να ανακόψει την μοναδική εναλλακτική της Ευρώπης σε προμήθεια φυσικού αερίου μέχρι το 2020 δηλαδή του Αζερμπαϊτζάν με δημιουργία καταστάσεων Ουκρανίας. (έχει την δυνατότητα να το κάνει)
• Οι αγωγοί East Med, TAP και IGI  μέσω αυτών των τελευταίων γεωπολιτικών εξελίξεων ευνοούνται και αυτό φέρνει πιο κοντά την φιλοδοξία της χώρας να καταστεί κόμβος ενέργειας.
• Έργα όπως το LNG Αλεξανδρούπολης αλλά και η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην καβάλα ενισχύονται στρατηγικά για να υλοποιηθούνε πιο γρήγορα σε τέτοιες περιπτώσεις γιατί ενισχύουνε στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια.

*Αθανάσιος Πίτατζης, Διπλωματούχος Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Μεταπτυχιακός φοιτητής 2014-2015 στο ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Καβάλα) στο Μεταπτυχιακό Τεχνολογίας Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου (http://msc.petrotech.teikav.edu.gr/)

Πηγές:
[1] Ο πόλεμος των αγωγών στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο , Του Αθανάσιου Πίτατζη
[2] Ορισμός της Γεωενέργειας  από το περιοδικό Ενεργειακή Ασφάλεια και Ελλάδα, ειδική έκδοση του περιοδικού ελληνική άμυνα και τεχνολογία, του Ιωάννη Βιδάκη και Γεώργιου Μπάλτου
[3] Πληροφορίες για την χωρητικότητα του TANAP από το άρθρο: Συμφωνία-πλαίσιο για εξαγωγή τουρκμενικού αερίου μέσω του αγωγού TANAP
Πηγή Energy Press


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Μεγάλο ενδιαφέρον αποκτά πλέον η σύγκρουση μεταξύ της εφημερίδας "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ" και του πρώην υποδιοικητή της ΕΥΠ επί κυβερνήσεως ΓΑΠ Αστυνομικού Υποδιευθυντή ε.α. Φώτη Παπαγεωργίου, την εποχή δηλαδή που στην ΕΥΠ διαλύθηκαν τα πάντα...
Εμείς, θα περιμένουμε με μεγάλη αγωνία τις αποκαλύψεις της έγκυρης εφημερίδας που προαναγγέλει από τη στήλη του "πολιτικός καφές", στο ένθετο "Secret" και στο σημερινό φύλλο ο Εκδότης - Διευθυντής της εφημερίδας κ. Γιάννης Κουρτάκης...

Σας παραθέτουμε ολόκληρο το σχόλιο του κ. Κουρτάκη:

"Με ιδιαίτερη ανακούφιση πληροφορήθηκα από τις έγκριτες εφημερίδες «Espresso» και «Δημοκρατία» του Γιάννη Φιλιππάκη ότι ο πρώην υποδιοικητής της ΕΥΠ Φώτης Παπαγεωργίου, ο οποίος το τελευταίο διάστημα κάνει νέα επαγγελματικά βήματα στο πλευρό αμφιλεγόμενων επιχειρηματιών, αποφάσισε να προσφύγει ενώπιον των δικαστικών Αρχών εναντίον της εφημερίδας «Παραπολιτικά».

Στη δήλωση του πληρεξούσιου δικηγόρου του, η οποία διακινήθηκε μέσω φιλικών ΜΜΕ, και όχι δια της επισήμου οδού, ο πρώην πρωτοκλασάτος πράκτορας της ΕΥΠ δεν δίνει την παραμικρή απάντηση για την ουσία του δημοσιεύματος των «Π» που αποκάλυπτες τον ρόλο του παρακράτους, που ξεδιάντροπα πλέον και χωρίς κανένα νομικό φραγμό καταστρατηγεί το Σύνταγμα, παρακολουθεί παράνομα τις συνομιλίες εκδοτών, δημοσιογράφων, υπουργών και επιχειρηματιών, και, όπως λένε ακόμη και επίσημα χείλη, «κατασκευάζει» ανώνυμες επιστολές, με στόχο την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου κ.ο.κ.
Προσωπικά κατανοώ και τον φόβο και τον πανικό του κ. Παπαγεωργίου. Εκείνο που δεν κατανοώ είναι η απάθεια με την οποία αντιμετωπίζουν οι αρχές τις επώνυμες καταγγελίες. Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζω ότι είμαι στη διάθεση των δικαστικών και όλων των αρμοδίων Αρχών της χώρας, για να τους παραθέσω τα στοιχεία που διαθέτω για τον πρώην αρχιΚΥΠατζή.
Πάντως, το ευχάριστο είναι ότι πλέον ο κ. Φώτης Παπαγεωργίου αναγκάστηκε από το σκοτάδι και το παρασκήνιο όπου είχε συνηθίσει να κινείται, να βγει επιτέλους στο φως. Εκεί που λύνουν τους λογαριασμούς τους στις Δημοκρατίες οι κανονικοί άνθρωποι.

Ραντεβού, λοιπόν, στα δικαστήρια…
Εκεί έχουμε να πούμε πολλά…"

Πηγή εφημ. «Παραπολιτικά»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Η Τουρκία μπορεί να επιμένει στην εφαρμογή ενός «Διεθνούς Δικαίου» στο Αιγαίο, δικής της επινόησης, ωστόσο τα συσσωρευμένα και πολυμέτωπα προβλήματά της την κάνουν να θυμίζει γίγαντα με πήλινα πόδια

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Άλλη μία φορά στη μεγαλύτερη πόλη του τουρκικού Κουρδιστάν, στο Ντιγιαρμπακίρ, οι δρόμοι γέμισαν με διαδηλωτές αμέσως μετά τη δήλωση Ερντογάν ότι το Κομπάνι, η μεγάλη κουρδική πόλη στα σύνορα με τη Συρία, ήταν έτοιμο να πέσει στα χέρια των ακραίων ισλαμιστών του ISIS. Οι Κούρδοι της Ανατολικής Τουρκίας αισθάνθηκαν ότι η Άγκυρα αδιαφορεί για τους αδελφούς τους στη Συρία και κατέβηκαν να διαδηλώσουν.

Δεκατρείς άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο, εκατοντάδες τραυματίστηκαν, ισλαμικά βιβλιοπωλεία και άλλα καταστήματα κάηκαν, άρματα μάχης και αστυνομικά οχήματα γέμισαν τους δρόμους με όπλα και τις ψυχές των κατοίκων με οργή και φόβο. Το τουρκικό Κουρδιστάν φλέγεται και αποτελεί ανοιχτή, χαίνουσα πληγή στα πλευρά του τουρκικού κράτους. Ο δήμαρχος του Ντιγιαρμπακίρ Γκουλτάν Κισανάκ είναι ξεκάθαρος: «Το μίσος και η οργή συσσωρεύονται στην πόλη και τίποτα δεν δείχνει ότι μπορεί να υποχωρήσουν».

Καχύποπτοι οι Δυτικοί
Κι όμως, τα χειρότερα έπονται. Οι Δυτικοί σύμμαχοι του Ερντογάν τον κατηγορούν ότι δεν είναι τόσο πρόθυμος στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών. Οι πιέσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία είναι πολλές και συνεχείς. Πέραν των κατηγοριών για αυταρχισμό του Ερντογάν, που λαμβάνει πλέον καθεστωτικά χαρακτηριστικά, ο ηγέτης της Τουρκίας κατηγορείται ως ο αυταρχικός που δεν βοηθά τους δυτικούς στον πόλεμο κατά του ISIS και επιπροσθέτως αδιαφορεί για τις ταραχές στο Κουρδιστάν. Οι επιθέσεις προς την Άγκυρα κλιμακώνονται και διευρύνονται ως προς τη θεματολογία τους.

Ο Ερντογάν προσπαθεί να ισορροπήσει τις εκατέρωθεν πιέσεις, με σκοπό να εξασφαλίσει τη στρατηγική βοήθεια της Δύσης στη διαρκή αντιπαράθεσή του με το καθεστώς της Συρίας.

Ωστόσο, όσο αυτή η βοήθεια δεν παρέχεται, είναι εκτεθειμένος σε επιθέσεις τόσο από τους Κούρδους για την αδιαφορία του όσο και από τους Δυτικούς για την απροθυμία του. Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι είναι η Τουρκία που φιλοξενεί πάνω από ενάμιση εκατομμύριο Σύριους πρόσφυγες από την έναρξη των ταραχών στη γειτονική χώρα. Στον Ερντογάν απαντά με τον τρόπο του ένας πρώην αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, ο Έρικ Έντελμαν, ο οποίος ξεκαθαρίζει: «O ISIS είναι για εμάς το μεγαλύτερο πρόβλημα» και όχι οι μικροδιευκολύνσεις που κάνει η Τουρκία.
Άλλωστε, Άγκυρα και Ουάσιγκτον βρίσκονται σε εμφανώς διαφορετικό μήκος κύματος. Την ώρα που ο Ερντογάν εξαπολύει αεροπορικές επιθέσεις εναντίον βάσεων του ΡΚΚ για πρώτη φορά από τις αρχές του 2013, οι ΗΠΑ έχουν καλλιεργήσει τις σχέσεις τους με τους συμμάχους του ΡΚΚ στη Συρία, οι οποίοι βοηθούν στις επιθέσεις κατά του ISIS.

Ψυχρότητα με ισλαμικές χώρες
Πριν από τρία χρόνια, στο απόγειο της «Αραβικής Άνοιξης», η Τουρκία έβλεπε με πολύ καλό μάτι την επικράτηση του πολιτικού Ισλάμ στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, αφού τότε η Άγκυρα θα έπαιζε εκ των πραγμάτων ηγετικό ρόλο, με το ισλαμογέννητο ΑΚΡ του Ερντογάν να είναι στα πράγματα της γείτονος χώρας. Τότε, μάλιστα, ο τούρκος ηγέτης είχε περιοδεύσει στις χώρες αυτές και είχε γίνει αντικείμενο επευφημιών από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.
Σήμερα, τα πάντα έχουν αλλάξει. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο, στην οποία είχε επενδύσει ο Ερντογάν, είναι μακριά από την εξουσία, ενώ οι σχέσεις του με το καθεστώς Άσαντ είναι στο χειρότερο δυνατό σημείο. Στην Τυνησία οι δυνάμεις του πολιτικού Ισλάμ έχουν χάσει την εξουσία στις εκλογές του Δεκεμβρίου. Το όνειρο για ηγετικό ρόλο της Τουρκίας στο πολιτικό Ισλάμ της Μέσης Ανατολής ολοένα και απομακρύνεται…

Επιδείνωση των οικονομικών δεικτών
Ύστερα από αρκετά χρόνια οικονομικής ανάπτυξης, η Τουρκία βλέπει τον τελευταίο καιρό τους οικονομικούς δείκτες της να επιδεινώνονται. Η ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 έπεσε στο μισό σε σχέση με το πρώτο. Μαζί της, έπεσαν η τουρκική λίρα αλλά και οι εξαγωγές της χώρας προς το Ιράκ, τον δεύτερο εξαγωγικό προορισμό της.
Από την άλλη, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 10%. Το ίδιο και η καταγεγραμμένη ανεργία. Την άνοιξη η Moody’s υποβάθμισε την τουρκική οικονομία σε Baa3, λίγο πάνω από το junk (σκουπίδια). Το ΔΝΤ προειδοποίησε την Άγκυρα ότι το οικονομικό μοντέλο της δεν είναι βιώσιμο. Το Χρηματιστήριο υποχώρησε κατά 18% μέσα σε έναν χρόνο, ενώ ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει ότι κάτω από το όριο της φτώχειας ζει ο ένας στους πέντε τούρκους πολίτες.
Στρατηγικός οικονομικός στόχος της Τουρκίας είναι έλεγχος των υδάτων του Ευφράτη και των πετρελαίων του συριακού Κουρδιστάν. Χωρίς να έχει εγκαταλείψει την ιδέα της εισβολής στη Συρία, ώστε να συναποφασίζει για τα πετρέλαια της περιοχής, προτείνει τώρα μία «ουδέτερη ζώνη» 30 χιλιομέτρων, στην οποία βρίσκονται οι πετρελαιοπηγές…

Πηγή εφημ. «Επένδυση»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράφει ο Μενέλαος Τασιόπουλος

Η επίσκεψη του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία δεν είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Αντίθετα, κατέληξε σε μία στρατηγική συμφωνία όχι μόνον οικονομικού χαρακτήρα, αλλά περισσότερο ενεργειακού και γεωπολιτικού. Οι αγωγοί που θα διοχετεύουν το φυσικό αέριο στην Ευρώπη θα περνούν από την Τουρκία και δεν θα υπάρξει διαδρομή στον κάθετο άξονα μέσω Βαλκανίων.

Ο περίφημος, δηλαδή, South Stream, στην κατασκευή του οποίου είχε εμπλακεί ενεργά η Ελλάδα επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή. Αντίθετα, όμως, και χωρίς να υπάρχει πλέον κάποια σύγκρουση με τις προτεραιότητες των ΗΠΑ σχετικά, θα υπάρξει σταθμός συγκέντρωσης φυσικού αερίου στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, από τον οποίο θα υπάρχει δυνατότητα τροφοδοσίας της Ευρώπης. Με τον τρόπο αυτόν η Ελλάδα θα πρέπει να νιώθει ικανοποιημένη, αφού εκπληρώνονται τα συγκεκριμένα συμφέροντά της, όπως προδιέγραφε από χρόνια η Ουάσιγκτον στην περίπτωση που ο South Stream τελικά δεν προχωρούσε.

Με δεδομένη την εμπλοκή και τις ταραχές στην Ουκρανία, όπου η ένταση συνεχίζεται χωρίς να είναι ορατός ο χρόνος τελικής αποκλιμάκωσης, υπάρχουν δύο διαδρομές από όπου διοχετεύεται το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη:
Η πρώτη με τον απευθείας αγωγό που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, τον περίφημο Nord Stream, μέσω Βόρειας Θάλασσας και η δεύτερη, αυτή που αποφασίσθηκε στην τελευταία αυτή συνάντηση και διαπραγμάτευση Πούτιν – Ερντογάν που θα περνά από την Τουρκία και μέσω Βαλκανίων θα περνά στην Ευρώπη με τα υπάρχοντα δίκτυα.

Ο δεύτερος αγωγός, σε αντίθεση με τον πρώτο, επηρεάζεται από το «μέτωπο» της Ουκρανίας, αλλά και τα γνωστά προβλήματα με τα μειονοτικά δικαιώματα των Τατάρων, που η Τουρκία υπερασπίζεται ως ομογενείς της στην Κριμαία, ερχόμενη σε σύγκρουση με τη Μόσχα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δημιουργείται μέσω της ενεργειακής διπλωματίας ένα γεωπολιτικό τρίγωνο ισχύος στην Ευρασία, αποτελούμενο από τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Τουρκία, που μπορεί να έχει πολύ σημαντικές παραμέτρους στη διεθνή σκακιέρα ως προς τις σφαίρες επιρροής που θα εμπεδώσει, αλλά και τις οικονομικές και ενεργειακές σχέσεις που θα προκρίνει.

Η Ρωσία ουσιαστικά «σπάει» το εμπάργκο που θέλουν να της επιβάλουν δυτικές δυνάμεις, με επίκεντρο την Ουάσιγκτον και μοχλό το ΝΑΤΟ, και επενδύει στις στρατηγικές της φιλοδοξίες στο ευρωπαϊκό μέτωπο μέσω Γερμανίας. Χαρακτηριστική πρώτη ένδειξη της τακτικής αυτής, η εξαγορά των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Ελλάδα από μεικτά γερμανικά και ρωσικά κεφάλαια και ανατολικά στη διαδρομή Καύκασος – Ασία, Μέση Ανατολή – Αφρική, στη νεοθωμανική Τουρκία και το αυτοκρατορικό σύνδρομο Ερντογάν για τη συγκρότηση Σουλτανάτου αντί για Χαλιφάτο των Αράβων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τρεις μεγάλες αυτές δυνάμεις ιστορικά είχαν και πάλι στρατηγική σχέση, διμερώς έστω και όχι σε μέτωπο, που στις περισσότερες περιπτώσεις κατάληξε σε αιματηρούς πολέμους.

Η Ρωσία με τη συμμαχία της, όμως, με την Τουρκία, δείχνει ότι θα επιδιώξει μεσοπρόθεσμα να «ακουμπήσει» στην άλλη όχθη της Μαύρης Θάλασσας, στις ακτές της Ανατολίας, υπερβαίνοντας με τον τρόπο αυτόν τον αμερικανικό πολεμικό στόλο, που έχει ενδυναμώσει την παρουσία του στην περιοχή.

Τα νέα αυτά δεδομένα θα βαρύνουν το επόμενο χρονικό διάστημα στη «μεγάλη σκακιέρα», με τις ΗΠΑ να έχουν αναλάβει τον διεθνή έλεγχο των τιμών του πετρελαίου και των πρώτων υλών στην ενέργεια. Θα πρέπει όμως να αντιμετωπίσουν τη νέα αυτά πραγματικότητα, ενδεχομένως, με τη διάσπαση της ζώνης του ευρώ σε γερμανικό Βορρά και εξωστρεφή γαλλικό – αγγλικό Νότο, ενώ η Κίνα ήδη έχει υπερβεί τον ορίζοντα της Ανατολής, επενδύοντας στα λιμάνια και στους εμπορικούς χώρους της κεντρικής Ελλάδας, η θέση της οποίας είναι στη δυτική ακτή της Μεσογείου, χωρίς ως χώρα να υπόκειται στα ρίσκα της αλλαγής συνόρων που εξελίσσονται στην Εγγύς Ανατολή.

Πηγή εφημ. «Επένδυση»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Θεοφάνης Μαλκίδης
Δρ. Κοινωνικών Επιστημών

Οι (συνεχείς) πρωτοβουλίες της Τουρκίας για τη Θράκη (κινήσεις ψευτομουφτήδων και «συμβουλευτικών επιτροπών», επενδύσεις, «φεστιβάλ» κ.α.), οι επισκέψεις των τούρκων υπουργών, βουλευτών και άλλων παραγόντων (χαρακτηριστική η επίσκεψη στην παράνομη «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» την 3η Αυγούστου μιας επιτροπής 30 περίπου νέων τούρκων διπλωματών με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Διπλωματικής Ακαδημίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, Μπουρτζού Τσεβίκ, συνοδεία του τότε προξένου Οσμάν Ιλχάν Σενέρ και του «ψευδομουφτή» Αχμέτ Μέτε), αλλά κυρίως οι πρόσφατες εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, επιβεβαίωσαν για ακόμη μία φορά την πολιτική της γειτονικής χώρας για την ελληνική Θράκη.

Μάλιστα, αν αυτό συνδυαστεί και με το γεγονός ένας σημαντικός κλάδος της παρακρατικής οργάνωσης της τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής δομής «Εργκενεκόν» είχε σαν στόχο τη Θράκη, τότε οι παρακάτω επισημάνσεις αποκτούν πρακτικό και ουσιαστικό πλέον περιεχόμενο.

1. Είναι γεγονός ότι μέχρι σήμερα η τουρκική πρακτική για την Ελληνική Θράκη έχει περάσει κάθε διπλωματική, πόσο μάλλον την «ηθική» οδό και κινείται σε παρακρατικές και τρομοκρατικές λεωφόρους.
Η οργάνωση «Εργκενεκόν» και οι μέχρι τώρα αποκαλύψεις για τη δραστηριότητά της, έδωσαν την ευκαιρία σε όσους είχαν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις για τον τουρκικό ρόλο στην Θράκη να κατανοήσουν και στην πράξη ότι οι δομές του τουρκικού μηχανισμού, κράτος, στρατός, παρακράτος, λειτουργούν σε πλήρη αρμονία και καθολική συνεργασία έχοντας σαν στόχους όχι μόνο μέσα στην τουρκική επικράτεια (στόχος δολοφονίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης), αλλά και εκτός.
Μάλιστα η Θράκη δεν αποτελεί έναν περιφερειακό στρατηγικό στόχο για το κράτος – παρακράτος – τρομοκράτη, αλλά κεντρική επιλογή με διακριτές και ουσιαστικές στοχεύσεις. Εναντίον προσώπων και κινήσεων που παλεύουν για την ανάδειξη του τουρκικού επεκτατισμού και εθνικισμού στη Θράκη.

2. Η Τουρκία προσπαθεί εδώ και χρόνια να αμφισβητήσει την ύπαρξη και άλλων συνιστωσών μέσα στους κόλπους των μουσουλμάνων, τόσο θρησκευτικά όσο και εθνοτικά. Γι αυτήν υπάρχουν μόνο σουνίτες και μόνο Τούρκοι, υπάρχει μόνο «τουρκική μειονότητα».
Μάλιστα, με ενέργειές της προσπαθεί να επιβάλλει αυτή την ρατσιστική και εθνικιστική πραγματικότητα.

3. Η συνεχής υπονόμευση και αμφισβήτηση με κάθε μέσο της ελληνικής κυριαρχίας στην Ελληνική Θράκη, γιατί περί αυτού πρόκειται για όσους δεν έχουν κατανοήσει το μέγεθος του ζητήματος και αυτή η επισήμανση γίνεται πλέον και με αποδείξεις, αποκτά υπερτουρκικό χαρακτήρα και μορφή.
Οι εντεινόμενες εσχάτως κινήσεις από την Αλβανία και τα Σκόπια που μιλούν και πράττουν για μειονότητες που καταπιέζονται, περιουσίες και ιθαγένειες που πρέπει να αποδοθούν, για προσφυγές σε διεθνή δικαστήρια ακόμη και για γενοκτονίες, αποτελούν μέρος ενός γνωστού σχεδίου που ήδη εξυφαίνεται εδώ και δεκαετίες στη Θράκη από την Τουρκία.

4. Έχει, επίσης, μεγάλη σημασία να δούμε και το ζήτημα της συμμετοχής κόμματος Ισότητας και Φιλίας (DEB) στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Το κόμμα το οποίο είχε ιδρύσει ο Αχμέτ Σαδίκ, αποφάσισε μετά την εντολή που έλαβε από την Τουρκία να μετρήσει(;) τις δυνάμεις του.
Το αποτέλεσμα, 42.500 ψήφοι, που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, ειδικά για μία προσπάθεια που δεν είχε κανέναν χειροπιαστό στόχο: Ούτε υπήρχε ποτέ πιθανότητα να εκλέξει ευρωβουλευτή, ούτε και πρόκριμα για εθνικές εκλογές μπορεί να θεωρηθεί, αφού κι εκεί το όριο του 3% για είσοδο κόμματος στο Ελληνικό Κοινοβούλιο (στην Τουρκία είναι 10%), είναι απαγορευτικό. Αναφερόμαστε συνεπώς μόνο για εθνικιστική πολιτική, συσπείρωση δυνάμεων και δημιουργία (διεθνών και εθνικών) εντυπώσεων.

5. Η νέα μορφή εθνικιστικής πολιτικής της Τουρκίας στη Θράκη είναι η οικονομία. Με δεδομένη, λοιπόν, την κατάσταση στην Ελλάδα και ιδιαιτέρως στην Θράκη, οι τουρκικές επενδύσεις και σχετικές οικονομικές επενδύσεις αυξάνονται και εντείνονται.

Το συμπέρασμα: Η Θράκη είναι ανάμεσα σε συμπληγάδες. Από τη μία η αδιάφορη Ελλάδα που αγνοεί τη Θράκη και τα προβλήματά της και που έχει μείνει με την πολύχρονη φλυαρία περί «ενσωμάτωσης» ή «ένταξης» της μειονότητας στην Ελλαδική κοινωνία, χωρίς να βλέπει τον επεκτατισμό της Τουρκίας και την καταπίεση Ελλήνων πολιτών, χριστιανών και μουσουλμάνων, Πομάκων, Τσιγγάνων και τουρκόφωνων.
Από την άλλη δρα ανενόχλητα ένας πολυποίκιλος εθνικισμός που έχει οικονομικές, εκπαιδευτικές και δεκάδες άλλες παραμέτρους.

Η κατάσταση στη Θράκη δεν αποτελεί ούτε κυνήγι μαγισσών, ούτε φαντασμάτων. Είναι μία πραγματικότητα την οποία όσοι την αντιληφθούν μπορούν να κατανοήσουν τα κυριότερο μέρος του προβλήματος, που δεν είναι άλλο από την δράση του τουρκικού κράτους, το οποίο επισήμως έχει και δομή παρακράτους.

Επικοινωνία με τον συντάκτη
malkidis@gmail.comΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Με το ερευνητικό σκάφος «Barbaros» να παραμένει στην κυπριακή ΑΟΖ, τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αποσυρθεί αν δεν σταματήσουν «οι μονομερείς έρευνες» για εξόρυξη φυσικού αερίου των Κυπρίων, αμφισβητώντας το κυριαρχικό δικαίωμα της Λευκωσίας και αεροσκάφη - ελικόπτερα της Αγκυρας να παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο, έφτασε χθες το μεσημέρι στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου για το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» όπου αφίχθη λίγο μετά τις 15.30 συνοδεία εννέα υπουργών (τον υποδέχθηκε ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως Βασίλης Κικίλιας), μετέβη απευθείας στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. «Τα Συμβούλια Συνεργασίας ενισχύουν τις αρχές της καλής γειτονίας και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μας» ήταν η πρώτη φράση-μήνυμα του Κάρολου Παπούλια.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου απάντησε λέγοντας ότι «μπορούν να αλλάξουν τα πάντα, αλλά η γεωγραφική τοποθεσία δεν μπορεί να αλλάξει». Προσκάλεσε μάλιστα τον Κάρολο Παπούλια να επισκεφθεί την Αγκυρα. «Εξήντα δύο χρόνια πέρασαν από την τελευταία επίσκεψη του αρχηγού του κράτους σας στη χώρα μου» είπε.Αμέσως μετά ο Αχμέτ Νταβούτογλου μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ ακολούθησε διευρυμένη σύσκεψη της ελληνικής με την τουρκική διπλωματική αντιπροσωπία, παρουσία και των υπουργών Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.Από ελληνικής πλευράς, εκφράστηκε η δυσαρέσκεια για τις προκλήσεις της Αγκυρας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ, με την επισήμανση ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν βοηθούν το κλίμα καλής γειτονίας. Συζητήθηκε και το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Τούρκοι επέμειναν στις αξιώσεις που εγείρουν σε βάρος της Κύπρου, ζητώντας επί της ουσίας συνδιαχείριση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ και απαίτησαν να επανέλθει η κυπριακή πλευρά στο τραπέζι των διπραγματεύσεων, προκειμένου να αποσυρθεί το «Barbaros». Τις θέσεις της Αγκυρας κατέστησε σαφείς προκαταβολικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, δηλώνοντας ότι το ερευνητικό σκάφος δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ αν δεν διασφαλιστούν και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Οσον αφορά στο Αιγαίο, έκαναν λόγο για «θάλασσα ειρήνης», όταν όμως ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 παραβίαζαν τον εθνικό εναέριο χώρο στη Χίο και στο Καστελόριζο αντίστοιχα. Τέθηκε επίσης από την τουρκική πλευρά και το θέμα της μειονότητας της Θράκης.

Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας το βράδυ απηύθυναν χαιρετισμό στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος - Τουρκίας, ενώ σήμερα το πρωί θα προεδρεύσουν στο 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Στο μεταξύ, αμέσως μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αχμέτ Νταβούτογλου ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα των συνομιλιών. Την ίδια στιγμή πραγματοποιούνταν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια, στην οποία παρέστη και ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος.

Πηγή "Δημοκρατία"
Ανδρέας Κούτρας, Νίκος Σταυρουλάκης

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Σχολιάζει ο Κλεισθένης

Με αφορμή τα συμβαίνοντα για τον Νίκο Ρωμανό.

Κάποιοι αντιδρούν, διαμαρτύρονται, εξεγείρονται επειδή ο Νίκος Ρωμανός αδικείται κατάφωρα.
Φυσικά είναι σοβαρή η αιτία των αντιδράσεων, των κινητοποιήσεων.
Παλιότερα με αφορμή την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου κάηκε η Αθήνα.

Και τα δύο προαναφερθέντα αποτελούν σοβαρές αιτίες διαμαρτυριών και κινητοποιήσεων. Είναι όμως τα σοβαρότερα απ' όσα έχουν συμβεί στην χώρα τα τελευταία χρόνια;

Η Ελληνική κοινωνία δέχεται με μεγάλη αδράνεια έως απάθεια τις καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων και της φτωχοποίησής της.

Και τι δεν έγινε τα τελευταία χρόνια. Τα εργασιακά δικαιώματα εξανεμίστηκαν, οι συντάξεις εξαϋλώθηκαν, η παιδεία διαλύθηκε, η υγεία αποδιοργανώθηκε και πάει λέγοντας.

Ποιες ήταν οι κοινωνικές αντιδράσεις;
Από ανύπαρκτες έως χλιαρές.
Τα συνδικάτα, υποταγμένα στο σύστημα απλά κάνουν κινητοποιήσεις για την "τιμή" των όπλων, απλά για να εκτονώνεται το κλίμα.

Τα κόμματα, ιδιαίτερα της αριστεράς, μουδιασμένα παρακολουθούν τις εξελίξεις ανήμπορα να συνεπάρουν τους πολίτες σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Είναι τραγικό η κοινωνία να υποφέρει και να μην υπάρχει κάποιος ή κάποιοι να οργανώσουν τον λαό σε δυναμικές και ουσιαστικές αντιδράσεις.

Περιμένουμε όλοι κάποιος νεαρός να δολοφονηθεί ή να αδικηθεί, να αντιδράσουν μικρά τμήματα του λαού, οι λεγόμενοι αναρχικοί συνεπικουρούμενοι από χαφιέδες, παρακρατικούς και κάθε λογής υπόκοσμο. Μέχρις εκεί, τίποτε περισσότερο.

Αν αυτή είναι η πολιτικοποίηση του λαού τότε "μαύρο φίδι" που μας έφαγε.

Η αναμονή αλλαγής κυβέρνησης μέσω εκλογών δεν θα λύσει ούτε έλυσε ποτέ τα προβλήματα. Ο λαός αδιάφορος στους καναπέδες και το σύστημα ανέπαφο σημαίνουν περισσότερα άδικα και αντιλαϊκά μέτρα, περισσότερη δυστυχία.

Η πολυδιάσπαση και τα "αρχηγιλίκια" ευνοούν το καθεστώς.

Πράγματι στην Ελλάδα έχουμε καθεστώς και μάλιστα αυταρχικό, ανεξάρτητα του ποιο κόμμα είναι στην κυβέρνηση.

Έχουμε "φάει" ξύλο από "δεξιές" και "σοσιαλιστικές" κυβερνήσεις ας ετοιμαστούμε για ξυλοκόπημα και από "αριστερές" κυβερνήσεις. Δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε, αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, τα ΜΑΤ και οι άλλοι παρακρατικοί θα συνεχίσουν να δέρνουν και να τρομοκρατούν τον κόσμο.

Δυστυχώς η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι ο "σβέρκος" του λαού μπορεί να υπομένει τόσα κι άλλα τόσα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Από θερμά λόγια κι ευχές για “επίλυση των προβλημάτων που μας χωρίζουν έχουμε “χορτάσει” στην Ελλάδα από την Τουρκία. Ο Νταβούτογλου δεν άλλαξε την συνταγή.
Για ώρα των επιχειρηματιών μίλησε, για οικονομικές συνεργασίες μίλησε, πήραν και τηλέφωνο τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στις ΗΠΑ αλλά για την ουσία πάλι τίποτα δεν ακούσαμε.

Τι δεν μας είπε ο κ.Νταβούτογλου και προφανώς δεν είπε και στις επαφές που είχε στην Αθήνα:
  • Γιατί δεν αποσύρει το Barbaros και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν από την κυπριακή ΑΟΖ
  • Γιατί εξακολουθούν οι τουρκικές ΕΔ να προκαλούν συστηματικά σε θάλασσα και αέρα στο Αιγαίο
  • Πως εξηγεί ότι τους τελευταίους 12 μήνες οι παραβιάσεις έχουν τριπλασιαστεί!
  • Που ανήκει τελικά το Καστελόριζο; Στην Ελλάδα ή …στην Μεσόγειο όπως μας είχε πει την τελευταία φορά που μας είχε επισκεφθεί ως ΥΠΕΑ τότε.
Όλα τ΄ άλλα είναι πολύ όμορφα. Και οι οικονομικές συνεργασίες και η “συνεταιρισμοί” και να τα συνθήματα περί “ώρας των επιχειρηματιών”. Αλλά όπως φαίνεται ο Νταβούτογλου έχει σκοπό να μας… ρίξει και όχι να συνεργαστεί.

Συμπέρασμα;
Μην περιμένουμε καμία ,μα απολύτως καμία αλλαγή στην τουρκική στάση σ΄ ότι έχει να κάνει με τα λεγόμενα ελληνοτουρκικά θέματα.
Η Άγκυρα έχει δείξει τις προθέσεις της.
Θα πιέσει για να καθόμαστε όλο και συχνότερα σε τραπέζια για συζήτηση.
Αλλά πάντα με τους δικούς της όρους...

Πηγή OnAlert


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράφει ο Μελέτης Μελετόπουλος

Υπάρχει ένα άυλο αγαθό, απαραίτητο για την επιβίωση και την ιστορική συνέχεια των λαών, ιδίως αυτών που δεν διαθέτουν άφθονους υλικούς πόρους και πλούτο.

Το αγαθό αυτό είναι η Εθνική Αξιοπρέπεια, που διασώσει ατομικά και συλλογικά τους πολίτες μίας χώρας από την απαξίωση, την ταπείνωση, τον εξευτελισμό, το ψυχικό κόστος και μεσοπρόθεσμα από τη δουλειά και μακροπρόθεσμα από τον εκμηδενισμό τους.

Η Εθνική Αξιοπρέπεια μπορεί να περιγραφεί ως η διαφύλαξη των προϋποθέσεων της πολιτικής ανεξαρτησίας και της ηθικής αυτονομίας ενός λαού, η προστασία της αυτοεκτίμησής του και των στοιχειωδών συλλογικών και ατομικών δικαιωμάτων του, η απαίτηση σεβασμού στις ιστορικές και τις γεωγραφικές του συντεταγμένες, η αναπαραγωγή της ιστορικής του μνήμης και της πολιτισμικής του ιδιοπροσωπίας.

Το Εικοσιένα υπήρξε ένα Έπος ασύλληπτων διαστάσεων, που συγκλόνισε τις συνειδήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, γιατί υπήρξε όχι ένας ιμπεριαλιστικός ή εθνικιστικός πόλεμος, αλλά η προσπάθεια ενός λαού να ζήσει ελεύθερος και αξιοπρεπής. Το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος» ήταν ακριβώς η συνείδηση ότι μία ζωή χωρίς ελευθερία ήταν μία ζωή χωρίς αξιοπρέπεια, δηλαδή μία ζωή ανάξια να ζει κανείς.

Το γεγονός ότι το ‘Επος του Σαράντα υπήρξε, τα τελευταία εβδομήντα χρόνια, η σπονδυλική στήλη της εθνικής μας αυτοπεποίθησης, και ο αμείωτος ενθουσιασμός που εκδηλώνεται κάθε χρόνο την 28η Οκτωβρίου, εξηγούνται από το γεγονός ότι ο πόλεμος αυτός εναντίον της τότε ιταλικής υπερδύναμης ήταν ένας πόλεμος για την υπεράσπιση της Εθνικής μας Αξιοπρέπειας και μόνον. Που ανταμείφθηκε ηθικά με την παγκόσμια αναγνώριση και θαυμασμό, και με τη ρήση του Τσώρτσιλ ότι «Μέχρι τώρα λέγαμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, εις το εξής θα λέμε ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας, από την Εισβολή του Ιουλίου 1974 και την ρήση ότι «Η Κύπρος κείται μακράν» του Αυγούστου 1974, μέχρι τα Ίμια και την σημερινή συγκυρία, προσδιορίστηκαν από τον τρόμο της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας στο ενδεχόμενο σύγκρουσης και στην σταδιακή «φινλανδοποίηση» της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας.

Το θύμα αυτής της πολιτικής της πάσει θυσία μη σύγκρουσης υπήρξε η εξαφάνιση των λεγόμενων «κόκκινων γραμμών» και η απώλεια της Εθνικής Αξιοπρέπειας.

Η σημερινή επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού, συνοδευόμενου από δέκα υπουργούς δίκην περιοδείας σε παλαιό βιλαέτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου δηλώνει απερίφραστα ότι το «Μπαρμπαρός» θα φύγει μόνον αν προηγουμένως σταματήσουν οι κυπριακές έρευνες για το φυσικό αέριο, κι ενώ τουρκικά πολεμικά έχουν δημιουργήσει κλοιό γύρω από το Καστελλόριζο στα πλαίσια προγραμματισμένης ασκήσεως, κι ενώ η ένταση των καθημερινών αερομαχιών είχε ως αποτέλεσμα την εξ ατυχήματος πτώση ελληνικού μαχητικού, συνιστά βάναυση προσβολή και κορύφωση της Εθνικής Αξιοπρέπειας.

Η Ελληνική κυβέρνηση δεν εκπροσωπεί μόνον τον εαυτό της, τις φοβίες της και τα πολιτικά της συμφέροντα, αλλά και ολόκληρο τον ελληνικό λαό, που θεωρεί σημαντικό πράγμα την Αξιοπρέπεια, κάτι σχεδόν ισοδύναμο με το νερό και την τροφή. Αυτό τουλάχιστον απέδειξε το Εικοσιένα και το Σαράντα, και τα Ορλωφικά και στον Μακεδονικό Αγώνα και στις Κρητικές Επαναστάσεις και στον Σαγγάριο και στον Σκρα και στο Κιλκίς – Λαχανά και στα Πέντε Πηγάδια και σε όλους τους επικούς αγώνες που έδωσε για την ελευθερία και την αξιοπρέπειά του.

Ο Νταβούτογλου δεν έπρεπε να έρθει, αλλά αφού ήρθε, ας του διαμηνύσει επί ελληνικού εδάφους η Ελληνική κυβέρνηση, ευγενικά, όπως με ανατολίτικη ευγένεια φέρεται και ο τούρκος πρωθυπουργός, ότι η Ελλάδα δεν παζαρεύει την Εθνική της Κυριαρχία και Αξιοπρέπεια και ότι αν η Τουρκία τα αμφισβητήσει εμπράκτως, π.χ. επιχειρώντας να διακόψει βιαίως τις κυπριακές έρευνες ή στέλνοντας άγημα να υψώσει σημαία στην Στρογγύλη ή στο Αγαθονήσι, η απάντησή μας θα είναι η Απάντηση του Λεωνίδα.

Πηγή εφημ. «KontraNews»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Κατόπιν ''ωρίμου σκέψεως'' το blog αποφάσισε πως δεν του φταίει η κυβέρνηση (ή, μόνον η κυβέρνηση)!

Αυτοί προδότες είναι την δουλειά τους κάνουν, την προδοσία τους επιτελούν.

Του φταίνε οι ''νοικοκυραίοι''. Αυτή η μεσαία λεγόμενη τάξη,  κατά βάθος ένα συνονθύλευμα ανθρώπων διαφόρου πολιτιστικού και πολιτισμικού επιπέδου και παιδείας, χωρίς καμία κοινωνική συνείδηση, και με συγκολλητική τους ουσία το πάθος τους για χρήμα, την πρεμούρα τους για κοινωνική ''άνοδο'', και τον φιλοτομαρισμό τους.

Στην ροή της Ιστορίας τους έχουμε συναντήσει με διάφορες μορφές: Κοτζαμπάσηδες και προεστοί επί τουρκοκρατίας που αντιτέθηκαν στην Επανάσταση, δωσίλογοι και μαυραγορίτες στην Κατοχή, που το μόνο που εύχονταν ήταν η μακροημέρευση του Γ΄ Ράϊχ, εφησυχασμένοι νοικοκυραίοι στην Επταετία που κοίταγαν την δουλειά τους!..

Και είναι αυτή η ίδια η μεσαία τάξη που κυρίως κατακρεουργήθηκε από τούτες τις τελευταίες κυβερνήσεις των δωσιλόγων.


Και ας μην αναρωτιόμαστε γιατί αυτές οι κυβερνήσεις σκότωσαν τα ''παιδιά'' τους, τους πρόθυμους υποστηρικτές τους, τους εν δυνάμει ψηφοφόρους τους.

Είναι γιατί, οι πολιτικοί απατεώνες είναι  σίγουροι, πως και πάλι μ' ένα νεύμα τους, ένα κλείσιμο του ματιού, μ' ένα τάξιμο, στην ανάγκη και μ' έναν εκφοβισμό περί ''τρομοκρατίας'', ή περί ''διασάλευσης της σταθερότητας'', όλοι αυτοί οι φιλοτομαριστές, οι ευατούληδες νοικοκυραίοι θα σπεύσουν να δώσουν στήριξη, ή άλλοθι στο ''δικό'' τους σύστημα!
 
Στα ''σα εκ των σων''!

Αυτοί λοιπόν είναι οι αφανείς υπεύθυνοι και της κρίσης και όλων των δεινών που έχουμε βιώσει σαν χώρα.
 
Οι κυβερνήσεις, σαν αυτή την σημερινή των ανδρεικέλων, δεν είναι παρά αντιπρόσωποί τους και εκφραστές τους!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"
 

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράφει ο Τάσος Παπαδόπουλος

Αυτή η χώρα λίγο πριν από τη συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του 1821 για την απελευθέρωση της από τον Οθωμανικό ζυγό, βρίσκεται στις μέρες μας πραγματικά στο χείλος της αβύσσου. Μερικοί που δεν καταλαβαίνουν την κρισιμότητα της περιόδου αυτής, ίσως νομίζουν τα περί αβύσσου αποτελούν δημοσιογραφικές υπερβολές.

Άλλοι μπορεί να σκεφθούν ότι περάσαμε και χειρότερα, άρα και πάλι θα την σκαπουλάρουμε μια και στο τέλος πάντα υπάρχει ο από μηχανής Θεός που μας τραβάει από τα μαλλιά και γλυτώνουμε από τον πνιγμό.

Όμως το πρόβλημα το μεγάλο και το σοβαρότερο, δεν είναι ούτε η κατάσταση της οικονομίας, ούτε οι δανειστές, ούτε η επιθετικότητα της Τουρκίας, ούτε η τρόικα και το ΔΝΤ ή η Μέρκελ και η παρέα της.

Το αληθινό πρόβλημα είμαστε εμείς οι ίδιοι, που δεν λέμε να μονιάσουμε και τρωγόμαστε σαν τα σκυλιά. Με πάθος και μίσος επιτίθεται ο ένας εναντίον του άλλου. Ήδη οι ακραίες ομάδες της μιας και της άλλης πλευράς έχουν προχωρήσει σε δολοφονίες πράγμα που δημιουργεί έντονες ανησυχίες.

Στο επίπεδο των κομμάτων έχουμε επίσης αντίστοιχες μάχες, που διεξάγονται με εχθρική διάθεση, που δεν έχουν σχέση με την συνήθη κοινοβουλευτική αντιπαράθεση, που έχει στόχο το κοινό καλό.

Σε αυτό το εχθρικό περιβάλλον κινείται η χώρα μας. Σε σχέση με το χρέος και την οικονομία γενικότερα, έχουμε τώρα απειλές που «αποκαλύπτουν» γερμανικές εφημερίδες, σύμφωνα με τις οποίες, θα διακοπεί η χρηματοδότηση από τον Ιανουάριο αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα.

Από την πλευρά τους οι τροϊκανοί φτάνουν στα άκρα επιδιώκοντας να καταργήσουν πλήρως την ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας και πάλι επίμονα να αποσυρθεί ο νόμος για τη ρύθμιση χρεών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Με άλλα λόγια πλήρης κατάλυση της όποιας εθνικής κυριαρχίας έχει απομείνει.

Ταυτόχρονα κάποιοι στο εσωτερικό μέτωπο επιχειρούν με αφορμή την υπόθεση Ν. Ρωμανού και την επέτειο της δολοφονίας του Α. Γρηγορόπουλου να μετατρέψουν το κέντρο της Αθήνας σε φλεγόμενη πόλη αδιαφορώντας για τις συνέπειες, μιας τέτοιας οδυνηρής για τη χώρα εξέλιξη. Παράλληλα φυλακισμένοι για ληστείες τραπεζών, που κατά τους γονείς τους είναι πολιτικοί κρατούμενοι, απειλούν με επιστολή τους με τον υπουργό Δικαιοσύνης φράσεις του τύπου «θα σου φάω το λαρύγγι».

Στο προσκήνιο της πολιτικής όλο αυτό το διάστημα η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Αφορμή για την αντιπολίτευση, να ρίξει την κυβέρνηση και πρόβλημα για τη χώρα, μια και το timing δεν είναι το καλύτερο για την προσφυγή στις κάλπες. Πάντως οι δημοσκοπήσεις δεν πρέπει να… ρίχνουν κυβερνήσεις και το ελληνικό αυτό φαινόμενο είναι πρωτόγνωρο σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Σε μια στιγμή που απαιτείται εθνική συνεννόηση για την εκλογή του ΠτΔ, όπως άλλωστε απαιτεί τόσο το γράμμα όσο και το πνεύμα του το Σύνταγμα, οι αντιπολιτευόμενες πολιτικές δυνάμεις κάνουν σημαία την άρνηση, για να σύρουν τη χώρα σε εκλογές. Ας ελπίσουμε ότι η πρωτοβουλία βουλευτών που βρίσκεται σε εξέλιξη για εκλογή Προέδρου και συμφωνία για εκλογές τον Ιούνιο ή το Νοέμβριο θα είναι η λογική, που θα πρυτανεύσει.

Από την άλλη πλευρά το μείζον θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης με προτάσεις από την πλευρά της Ν.Δ. που αποτελούν σχεδόν στο σύνολο τους, σύσσωμο αίτημα του ελληνικού λαού, είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα μια και δεν θα προχωρήσει, αν προκύψουν εκλογές από την αδυναμία εκλογής ΠτΔ.

Η μείωση των βουλευτών από 300 σε 150 ή 200, η κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας για ποινικά αδικήματα υπουργών, που σημαίνει υπαγωγή στους κοινούς κανόνες παραγραφής, δηλ. η δίωξη τους απευθείας από την δικαιοσύνη, χωρίς την παρέμβαση της Βουλής, η κατάργηση επίσης της βουλευτικής ασυλίας, το Συνταγματικό Δικαστήριο, η μέχρι οκτώ χρόνια θητεία του εκάστοτε Πρωθυπουργού, η ενίσχυση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης και τέλος η απόδοση των αρμοδιοτήτων στον ΠτΔ που προέβλεπε το Σύνταγμα του 1975, είναι κρίσιμα θέματα που οφείλουν να μην πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων οι σημερινοί 300 του ελληνικού κοινοβουλίου.

Όλα αυτά τα θέματα, δεν απασχολούν διόλου αυτούς που με ευκολία καταλαμβάνουν ένα ανώτατο ίδρυμα και ξυλοφορτώνουν αναίτια τον επικεφαλής του ιδρύματος και σχίζουν τα πτυχία των αποφοιτησάντων. Ούτε αυτούς που πετούν σκουπίδια στο γραφείο του Πρύτανη ή εισβάλουν στη Σύγκλητο και διαλύουν την συνεδρίασή της. Όλα αυτά που απαξιώνουν τα δημόσια Πανεπιστήμια διόλου δεν απασχολούν τους πάσης φύσεως «προοδευτικούς».

Δεν βλέπουν την κατάντια των δημοσίων σχολείων της μέσης εκπαίδευσης και θέλουν κάτι ανάλογο να επιβάλλουν και στα ΑΕΙ. Οι καταλήψεις για ψήλου πήδημα από μικρές μειοψηφίες, οι απεργίες που αποφασίζονται από λίγους ερήμην των πολλών, δεν αποτελούν επ’ ουδενί δημοκρατικές συμπεριφορές. Το κακό είναι ότι τις επικαλούνται ως πρόσχημα όσοι προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες.

Η χώρα δεν αντέχει πλέον το υφιστάμενο εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Ας αναλογισθούμε, ότι ο εμφύλιος μετά την κατοχή ισοπέδωσε ότι είχε μένει όρθιο από την βαρβαρότητα των ναζί με νεκρούς περισσότερους από αυτούς του πολέμου που προηγήθηκε. Δεν είμαστε εχθροί. Έχουμε κοινή μοίρα και τύχη. Οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε με την υπεύθυνη συμπεριφορά μας αυτή την χώρα.

Καιρός να πρυτανεύσει η λογική…

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος


Η επικοινωνιακή διαχείριση της εμπλοκής της πολεμικής αεροπορίας του Ιράν στο πλευρό της αμερικανικής αεροπορίας σε βομβαρδισμούς κατά θέσεων του ISIS στο Ιράκ είναι αποκαλυπτικός της βαρύτητας του γεγονότος. Στην Τεχεράνη αρνούνται το γεγονός, ενώ στην Ουάσιγκτον μάς πληροφορούν ότι ιρανικά Φάντομ βομβάρδισαν τους τζιχαντιστές χωρίς συντονισμό με την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ!

Προφανώς και οι δύο πλευρές μάς διαμηνύουν ότι πολεμούν πλέον στο ίδιο χαράκωμα, αλλά για λόγους περισσότερο εσωτερικών σκοπιμοτήτων δεν είναι έτοιμες να το παραδεχθούν επισήμως.

Δεν χρειάζεται να έχεις τελειώσει στρατιωτική ακαδημία για να καταλάβεις ότι είναι επιχειρησιακά αδύνατη μια μεμονωμένη επιχείρηση του Ιράν χωρίς συντονισμό για παροχή πληροφόρησης καταμερισμού στόχων, αλλά και αποφυγής αεροπορικών ατυχημάτων μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης. Άλλωστε από τα τέλη Σεπτεμβρίου και μετά το ίδιο συμβαίνει και στη Συρία με μεγαλύτερες προφυλάξεις, καθώς οι ΗΠΑ και το καθεστώς Ασαντ επικοινωνούν μέσω Ιράν ώστε τα πλήγματά τους κατά των τζιχαντιστών να είναι συμπληρωματικά.

Η ταχύτατη προσέγγιση ΗΠΑ-Ιράν στο πεδίο της μάχης σήμερα σε επίπεδο αεροπορικών επιχειρήσεων και αύριο πιθανότατα και σε χερσαίες επιχειρήσεις, θα αποτελέσει και τον καταλύτη που λογικά θα πρέπει να οδηγήσει σε αίσιο τέλος τις διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Η εμπλοκή των ιρανικών Φάντομ δεν φωτίζει μόνον τη δυναμική συνολικής προσέγγισης Ουάσιγκτον -Τεχεράνης. Σπάει και το ταμπού που ήθελε το Ιράν να μην εμπλακεί με δικές του δυνάμεις στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών, για να μην πάρει η σύγκρουση στο Ιράκ αλλά και στη Συρία χαρακτήρα θρησκευτικού πολέμου Σιιτών - Σουνιτών.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι δυνάμεις που μπορούν να πολεμήσουν στο πλευρό περιορισμένων αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων είναι οι Κούρδοι Πεσμεργκά του Βορείου Ιράκ, η Πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας, η Χεζμπολά, οι δυνάμεις του Ασαντ και ο στρατός του Ιράκ.

Από τη απαρίθμηση αυτή είναι σαφές ότι η εμπλοκή των Φρουρών της Επανάστασης ή ακόμη περισσότερο του τακτικού ιρανικού στρατού θα κάνει τη διαφορά. Ο πόλεμος από επιχείρηση ανάσχεσης της εξάπλωσης του ISIS θα μετατραπεί σε γιγαντιαία εκκαθαριστική επιχείρηση εκρίζωσης του Χαλιφάτου.

Είναι αρκετά τα παραπάνω, ώστε να αποδυναμωθούν οι αντιφρονούντες που προσπαθούν να βραχυκυκλώσουν την ιστορικής σημασίας προσέγγιση των δύο χωρών; Το ερώτημα τίθεται με διαφορετικές συνθήκες και βαρύτητα για τις δύο πλευρές:

Στο Ιράν οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2015 και η απώλεια του ελέγχου του Κοινοβουλίου από τους Συντηρητικούς- σκληροπυρηνικούς είναι ένα ανοικτό στοίχημα που μπορεί να το κερδίσει ο πρόεδρος Ρουχανί.

Στις ΗΠΑ το Νέο Κογκρέσο που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς συνέρχεται στα τέλη Ιανουαρίου. Το στοίχημα πλέον για τον Ομπαμα είναι αν οι ταχύτατες εξελίξεις στις σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν δημιουργούν τετελεσμένα που να θωρακίζουν τη δυναμική προόδου τους από τον σκληρό πόλεμο Εκτελεστικής και Νομοθετικής Εξουσίας τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά και από τη συνεχή υπονομευτική δράση του φιλοϊσραηλινού και του σαουδαραβικού λόμπι, που είναι τα δύο σημαντικότερα στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Τούτων λεχθέντων οι ανατρεπτικές παραπάνω εξελίξεις θέτουν ένα καίριο ερώτημα: Θα υπάρξει ένταση, ψυχροπολεμική αντιπαράθεση, με θερμές συγκρούσεις είτε δι' αντιπροσώπων, είτε απευθείας μεταξύ Ιράν και Τουρκίας; Θα πιεσθούν οι Ερντογάν - Νταβούτογλου να βρουν κάποιο συμβιβασμό με τις ΗΠΑ, ώστε το Ιράν να μη μονοπωλήσει τον ρόλο του κύριου περιφερειακού τους συμμάχου; 'Η θα επιλέξουν μια φυγή προς τα εμπρός υψηλού κινδύνου, καθώς το Κουρδικό προβάλλει να είναι το κατ' εξοχήν πεδίο που θα επηρεασθεί από μια αντιπαράθεση Άγκυρας-Τεχεράνης στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Καταλυτική σημασία

Η ταχύτατη προσέγγιση ΗΠΑ - Ιράν στο πεδίο της μάχης, σήμερα σε επίπεδο αεροπορικών επιχειρήσεων και αύριο πιθανότατα και σε χερσαίες επιχειρήσεις, θα αποτελέσει και τον καταλύτη που λογικά θα πρέπει να οδηγήσει σε αίσιο τέλος τις διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Πηγή Ημερησία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 6:20 ανοιχτά της Μυτιλήνης.
Οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, καθώς σημειώθηκαν και άλλοι σεισμοί μικρότερης αλλά και μεγαλύτερης έντασης, αφού περίπου στη μία τα ξημερώματα σημειώθηκε και σεισμός 5 ρίχτερ.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εξέταση του Ευρωπαϊκού Μεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της περιοχής Πλωμάρι, ενώ το εστιακό βάθος ορίζεται στα 10 χιλιόμετρα, ενώ έγινε αισθητός στη Χίο και σε άλλες περιοχές του Β.Α. Αιγαίου.

Υπενθυμίζεται, ότι στις 03:45 ο Εγκέλαδος χτύπησε ξανά το νησί της Μυτιλήνης, καθώς σημειώθηκε σεισμός 5,2 Ρίχτερ.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές και οι σεισμολόγοι δεν εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για την συνεχόμενη αυτή σεισμική δραστηριότητα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου