Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

18 Νοε 2014

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ 

Το περιστατικό της κλοπής του περιπτέρου από αστυνομικούς των ΜΑΤ, ήρθε να ξεσκεπάσει (για μία ακόμη φορά) όχι μόνο την γελοιότητα ή την ανικανότητά τους, αλλά, επιπλέον, την επικιδυνότητά τους. Και αυτή η επικινδυνότητα αυξάνται κατακόρυφα, επειδή οι συγκεκριμένοι έχοντες συμπεριφορά κοινών παραβατικών, είναι εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας για να προστατεύουν τους πολίτες, αλλά και για να διατηρούν την έννομη τάξη! Είναι μισθοδοτούμενοι ως προστάτες και όχι ως "μπράβοι" ή, όπως το τραγικό περιστατικό αποδεικνύει, ως εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου...

Το ότι συνεχίζουν να παραμένουν στο αστυνομικό σώμα, και δεν έχουν αποταχθεί με τυπικές διαδικασίες προκαλεί υποψίες για την ανοχή τόσο των ανωτέρων τους, όσο και του ίδιου του υπουργού κ. Κικίλια, οι οποίοι ανέχονται και εν μέρει συγκαλύπτουν πράξεις.

Αλήθεια, κύριε υπουργέ, εσείς μπορείτε να ανέχεστε κοινούς παραβατικούς, να περιφέρονται με την στολή αστυνομικού και να λειτουργούν αντίστροφα από όσα η Πολιτεία (δηλαδή οι πολίτες μέσω των φόρων τους) τους έχει προσλάβει;
Αλήθεια, κύριε υπουργέ, είναι δυνατόν να πιστεύετε πως αυτή η εγκληματική συμπεριφορά δεν πρόκειται να επαναληφθεί από τους συγκεκριμένους ή από άλλους συναδέλφους τους;
Αλήθεια, κύριε υπουργέ, πιστεύετε πως το συγκεκριμένο περιστατικό είναι εκτός από πρωτοφανές και μη επαναλήψιμο;

Εμείς, αναρωτιόμαστε, εφόσον οι συγκεκριμένοι εκπαιδευμένοιν αστυνομικοί επιδεικνύουν τέτοιου είδους συμπεριφορές:
- Ποιά ακριβώς εκπαίδευση παρέχεται στους αστυνομικούς και ποιά ποιοτικά μετρήσιμα κριτήρια ισχύουν στην "παραγωγή" αυτού του είδους κρατικών υπαλλήλων;
- Γίνονται ψυχιατρικές και ψυχομετρικές εξετάσεις σε κρατικούς υπαλλήλους (και ιδιαίτερα των ΜΑΤ), κάθε πότε και από ποιούς;

Μπορεί, άραγε, η Πολιτεία να ανεχθεί αυτού του είδους την κατάχρηση εξουσίας και αν όχι, τι σκοπεύει να πράξει ο αρμόδιος υπουργός, κ. Κικίλιας, προκειμένου να "καθαρίσει" το Αστυνομικό Σώμα από ανθρώπους που παρουσιάζουν συμπεριφορά τελείως αντίθετη από όσα ορίζει ο νόμος;

Εν πάσει περιπτώσει, οι ευθύνες τόσο του Αρχηγού της Αστυνομίας, όσο και του ίδιου του υπουργού Δημόσιας Τάξης, είναι τεράστιες. Και εάν δεν μπορούν να προστατεύσουν τους πολίτες από πιθανότατες νέες επαναλήψεις τραμπουκισμών εκ μέρους αστυνομικών, ίσως θα έπρεπε και οι δύο, ως υπεύθυνοι, να παραιτηθούν άμεσα. Η ομολογία αναγνώρισης της παραβατικής συμπεριφοράς των αστυνομικών, μόνο γέλοια προκαλεί, και γίνεται τραγική εκ μέρους των αρμοδίων, που δήλωσαν ότι... περίμεναν να περάσουν οι μέρες για να ξεκινήσουν τους ελέγχους και τις έρευνες για το άθλιο περιστατικό, που ντροπιάζει το σύνολο όλων όσων υπηρετούν στην Αστυνομία...

ΥΓ: Όσο για την δικαιολογία των αστυνομικών τραμπούκων, ότι (αφού έσπασαν το περίπτερο) στη συνέχεια πλήρωσαν 10 ευρώ για τα... νερά, μάλλον θα πρέπει να παρουσιάσουν την... απόδειξη πληρωμής για να αποδείξουν ότι δεν ψεύδονται (προφανώς γνωρίζουν ότι είναι υποχρεωμένοι να παίρνουν αποδείξεις στις συναλλαγές τους). Εκτός και εάν θέλουν να κατηγορήσουν τον περιπτερά και ως φοροκλέφτη!!!
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Μάχη στα ΜΜΕ για την "τιμή" του "σουλτάνου"
"Αδιάβαστος ο πρόεδρος που λέει ότι του πούνε"

Αψηφώντας τα κυβερνητικά «μέτρα προστασίας του κύρους και του πατριωτικού τίτλου» - οι ποινές για όσους τα αγνοήσουν είναι βαριές - οι τουρκικές εφημερίδες «πήραν στο ψιλό» τον πρόεδρο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη «φούσκα» που διαλάλησε την περασμένη Κυριακή σχετικά με την ανακάλυψη της Αμερικής, ότι δηλαδή μουσουλμάνοι ήταν εκείνοι που πρώτοι πάτησαν το πόδι τους στο δυτικό ημισφαίριο.

«Ο πρόεδρός μας έχει δίκιο», γράφει η Hurrijet την Τρίτη 18 Νοεμβρίου. «Παρέλειψε όμως κάτι σημαντικό. Αυτοί που ανακαλύψαν την Αμερική δεν ήταν μονό μουσουλμάνοι. Ήταν Τούρκοι».

O αρθρογράφος Τσεμ Μουμσί της συντηρητικής Chumhurijet δίνει συμβουλές στον πρόεδρο Ερντογάν: «δεν νομίζω ο πρόεδρος μας, ο οποίος δεν τα έχει και πολύ καλά με τα βιβλία, διάβασε στις ελεύθερες ώρες του τα Ημερολόγια του Κολόμβου. Προφανώς, κάποιος από τους συμβούλους του θα του πάσαρε λαθεμένες πληροφορίες τις οποίες πήρε τριγυρνώντας στο Διαδίκτυο"»

Όπως ήταν επόμενο, έσπευσε ο φιλικός στον πρόεδρο Ερντογαν Τύπος να τον υποστηρίξει. Και το κακό χειροτέρεψε. Η Aksam δημοσιεύει την Τρίτη ότι "μελέτες Αμερικάνων ιστορικών δείχνουν ότι το Ισλάμ έφθασε στην Αμερική στα μέσα του 7ου αιώνα". Ένας από αυτούς τους «ιστορικούς» στον οποίο αναφέρεται το άρθρο δεν είναι ιστορικός και ως επιστήμονας είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενος.

"Σύμφωνα με μελέτες του καθηγητή του πανεπιστημίου Χαρβαρντ Μπάρι Φελ που έγιναν στην δεκαετία 1940-1950 το Ισλάμ έφθασε στην Αμερική περί το 650", γράφει η εφημερίδα. Και προσθέτει ότι επιγραφές στη αραβική έχουν βρεθεί στις Πολιτείες της Ινδιάνα, του Κολοράντο και του Νέου Μεξικού.

Οι έρευνες όμως του εν λόγω καθηγητή, ο οποίος έζησε από το 1927 ως το 1994, κρίθηκαν από την ακαδημαϊκή κοινότητα "αμφισβητήσιμης αξίας". Καθηγητής της Ζωολογίας των Ασπονδύλων «ανακάλυψε» το Ισλάμ στην Αμερική αλλά αυτό κρίθηκε «αστειότητες» από ομολόγους του και ειδικούς στα αραβικά.

Η Aksam αναφέρει επίσης, χωρίς να δηλώνει την πηγή, ότι αρχαία αραβική γραφή επισημάνθηκε στα βουνά της Νεβαδας την δεκαετία του 1950. Μια από τις επιγραφές, γράφει «Ο διάβολος είναι η πηγή της ψευτιάς» και μια άλλη έχει το καθαρά αραβικό όνομα "Χαμίτ" γραμμένο σε μια πέτρα πριν από 1.300 χρόνια.

Ο Ερντογάν επιμένει: Μουσουλμάνοι ανακάλυψαν την Αμερική!
Κι όμως, έπειτα από τις δηλώσεις που έκανε το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με τις οποίες, μουσουλμάνοι ναύτες έφτασαν στις ακτές της Αμερικής το 1178 και πως στο ημερολόγιό του ο Χριστόφορος Κολόμβος έκανε λόγο για την παρουσία ενός τζαμιού στην κορυφή ενός βουνού στην Κούβα, την Τρίτη ο Ερντογάν υπερασπίστηκε με πείσμα την θεωρία του, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Άγκυρα.

«Σχετικά με αυτό το ζήτημα μία μεγάλη ευθύνη έχει επωμιστεί ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Ανώτατης Εκπαίδευσης», δήλωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Εάν η ιστορία των επιστημών είχε γραφτεί με αντικειμενικότητα, θα έδειχνε ότι η συμβολή των μουσουλμάνων γεωγράφων στην επιστήμη είναι πολύ πιο σημαντική απ’ όσο γνωρίζαμε».

Απορρίπτοντας τις επικρίσεις που εξέφρασαν ορισμένοι μουσουλμάνοι έπειτα από τις δηλώσεις του, ο Ερντογάν συνέχισε σήμερα να υπερασπίζεται την θεωρία αυτή και τόνισε ότι «πολύ αξιοσέβαστοι επιστήμονες στη Τουρκία και σε ολόκληρο τον κόσμο» την υποστηρίζουν επίσης.

Μάλιστα, δεν δίστασε να επικρίνει τους αυτούς τους μουσουλμάνους, λέγοντας ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στους εαυτούς τους.

«Ορισμένοι νέοι στην χώρα μας άρχισαν να αμφισβητούν την (θεωρία) αυτή χωρίς να έχουν διεξάγει οποιαδήποτε έρευνα ή να έχουν προσέξει τις συζητήσεις. Και όχι μόνο νέοι αλλά επίσης και ηλικιωμένοι άρχισαν να αμφισβητούν αυτήν την θέση», είπε.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Η δράση των μυστικών πρακτόρων της ΜΙΤ που «στήνουν» τη νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία

Γράφει ο Γιώργος Τράγκας 
Πηγή περιοδικό Crash

Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί στον χώρο του Αιγαίου και στο Νησί της Αφροδίτης. Οι Τούρκοι αυξάνουν συνεχώς την παρουσία των σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού τους και τις πτήσεις των μαχητικών της αεροπορίας τους, σε μία πρωτοφανή, εδώ και πολύ καιρό, επίδειξη δυνάμεως. Αξιοποιούν πλήρως τη γεωστρατηγική θέση τους στην αναμέτρηση της Δύσης με τους τζιχαντιστές και παζαρεύουν όλες τις διευκολύνσεις που παρέχουν στους αμερικανούς και στους άλλους δυτικούς για τον ανεφοδιασμό των Κούρδων που μάχονται εναντίον του ISIS.

Ταυτόχρονα, η τουρκική ηγεσία (που εδώ και χρόνια πρωταγωνιστεί στην διεθνή πολιτική σκηνή λόγω μεγέθους, μεγάλου πληθυσμού, παραδοσιακής ισχυρής διπλωματίας και ισχυρών ενόπλων δυνάμεων) διατηρεί επίγειες και υπόγειες διαδρομές με όλο τον ισλαμικό κόσμο και, όπως όλα δείχνουν, και με τη τζιχάντ, με τη Χαμάς και με τη Χεζμπολάχ.
Ο Ερντογάν, ως νέος σουλτάνος σε αναδυόμενη νεο-οθωμανική αυτοκρατορία, μιλά και απαιτεί ανταλλάγματα κάθε τόσο από τον Μπάρακ Ομπάμα (που είναι πλέον πρόεδρος χωρίς εξουσίες στις ΗΠΑ και με χαμηλή πλέον δημοφιλία). Και, ταυτόχρονα, καλεί τον Γερμανό πρεσβευτή στην Άγκυρα σε απολογία, γιατί σκίτσο γερμανικού βιβλίου παρουσίαζε ως «σκύλο» τον Ερντογάν!

Η Τουρκία δημιουργεί πλήθος διεκδικήσεων και θεμάτων στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο, προκειμένου στο τέλος να εισπράξει νέα οφέλη (φυσικούς πόρους, μοίρασμα φυσικού αερίου και πετρελαίου, ενδεχομένως και εδάφη ή θαλάσσιες περιοχές). Σλόγκαν πλέον του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είναι «στην Κύπρο ή τα μοιράζουμε όλα ή διχοτομούμε οριστικά το νησί», «το Αιγαίο δεν μπορεί να είναι ελληνική λίμνη, πρέπει να πάμε σε καινούργιες συμφωνίες για όλα».

Η Άγκυρα συντονίζει όλη την επιθετικότητα των γειτόνων σε βάρος των συνόρων μας. Διατηρεί στρατιωτική βάση στην Αλβανία, σχεδόν απέναντι από την Κέρκυρα, και αυξάνει συνεχώς την πολιτική, οικονομική και πολιτιστική επιρροή της στα πρώην οθωμανικά εδάφη. Με ιταμό ύφος και ασύλληπτο πολιτικό «τσαμπουκά» εισέβαλε στην Κυπριακή ΑΟΖ αξιώνοντας συνεκμετάλλευση, ενώ ως εγγυήτρια δύναμη κάλεσε τις υπόλοιπες εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο) να πράξουν το καθήκον τους. Σε πολλές περιπτώσεις δηλώνουν ότι πραγματοποιούν τα πολεμικά τους σκάφη αβλαβείς διελεύσεις, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για επίδειξη ισχύος που αποβλέπει στην εμπέδωση της αμφισβήτησης κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο!

Μόνο κατά τη συνάντηση Σαμαρά – Ερντογάν, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε 99 παραβιάσεις μόνο σε μία ημέρα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. Η Άγκυρα διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι αμφισβητεί συνολικά το Αιγαίο ως ελληνικό εθνικό χώρο, ενώ η Αθήνα αρκείται πάντα σε μία τυπική επίκληση των κανόνων του εθνικού δικαίου, ευρισκόμενη σε ενδεχόμενη κατάσταση σύγχυσης και αμηχανίας μπροστά στον βουλιμικό γείτονα που επιδεικνύει τα «δόντια» του, απειλώντας συνεχώς με θερμό επεισόδιο.

Η αναδιάρθρωση και αναβάθμιση των τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών
Ο Ερντογάν ρίχνει πολλά εκατομμύρια στην αναβάθμιση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, που παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο εδώ και χρόνια στη διείσδυση και την προώθηση των τουρκικών θέσεων σε όλη τη Βαλκανική και τη Μέση Ανατολή. Η Άγκυρα, μέσω της ΜΙΤ, προωθεί όλες τις επιθετικές βλέψεις της.
Εμείς αποκαλύπτουμε πως ο Ερντογάν χρησιμοποιεί ως όπλο και εργαλείο τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στη Θράκη, στη Βαλκανική και γενικά παντού, προκειμένου να προωθεί και να εμπεδώνει την τουρκική πολιτική.

Οι αλλαγές στη ΜΙΤ ήταν αναγκαίες και κρίσιμες για να περάσει η Τουρκία σε μετακεμαλική εποχή. Ουσιαστικά, αυτές ξεκίνησαν από το έτος 2005, με τον Emre Τaner στο τιμόνι της ΜΙΤ και όταν πλέον είχε ξεσπάσει η διαμάχη μεταξύ των ισλαμιστών και κεμαλιστών με τυπική μάλλον αφορμή την υπόθεση Ergenekon. Η αναδιοργάνωση της τουρκικής υπηρεσίας, η οποία είχε προβληθεί ως προϋπόθεση στο όραμα της γενικής αναδιοργάνωσης του τουρκικού κράτους, στοιχείο που καταδεικνύει τα μέγεθος και τη σημασία του ρόλο της, συντελέσθηκε προσεκτικά και σταδιακά, με τις κατευθύνσεις Ερντογάν και με διοικητή της τον καλό επαγγελματία, έμπειρο και ηπίων τόνων Emre Taner, ο οποίος μάλλον αποδείχθηκε ως ιδανική μεταβατική επιλογή, αφού κατάφερε να επέλθουν πολλές και σημαντικές αλλαγές και να διατηρήσει συγχρόνως τις απαραίτητες ισορροπίες και δυνατότητες, ώστε η Υπηρεσία να είναι πάντοτε δραστήρια και αποτελεσματική.

Ο Hakan Fidan ανέλαβε τα καθήκοντα του διοικητή της ΜΙΤ το έτος 2010 και όταν πλέον είχαν ριζώσει τα ισλαμικά στοιχεία σε όλες τις καίριες θέσεις. Αποτελούσε προσωπική επιλογή του Ερντογάν, αφού θεωρούνταν στενός και έμπιστος συνεργάτης του, ενώ ανάλογη ήταν η σχέση του και με τον Νταβούτογλου. Η μέχρι τώρα συνεργασία μεταξύ τους είναι η καλύτερη, αλλά και τα αποτελέσματά της θεωρούνται αξιόλογα. Δεν χαρακτηρίζονται υπερβολικοί εκείνοι που ισχυρίζονται ότι οι Ερντογάν, Νταβούτογλου και Φιντάν αποτελούν τους τρεις βασικούς πυλώνες της νεο-οθωμανικής Τουρκίας.

Στοιχεία που καταδεικνύουν και χαρακτηρίζουν ανάλογα την όλη αξία, αποστολή και αποτελεσματικότητα της σημερινής ΜΙΤ, είναι ο συνεχώς αυξανόμενος μεγάλος προϋπολογισμός της και η ποιοτική σύνθεση στο προσωπικό της, αφού περίπου το 70% αυτού ανήκει στην πιο παραγωγική ηλικιακή ομάδα των 25-45 ετών, ενώ το 80% είναι άνδρες.

Η ΜΙΤ, πλέον, έχει οργανωθεί ανάλογα και εφαρμόζει ένα επιθετικό δόγμα στις χώρες – στόχους, επεκτείνοντας και επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της σε στρατιωτικούς, ενεργειακούς, οικονομικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς, θρησκευτικούς και δημοσιογραφικούς τομείς. Ως περιοχές ξεχωριστού ενδιαφέροντος καθορίσθηκαν τα Βαλκάνια, ο Καύκασος, η Μέση Ανατολή, η Μεσόγειος Θάλασσα, η Ερυθρά Θάλασσα, ο κόλπος του Άντεν και η Κασπία Θάλασσα.

Τα βαλιτσάκια και οι συνακροάσεις
Η συλλογή ηλεκτρονικών πληροφοριών, στις οποίες βεβαίως συμπεριλαμβάνονται και οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, ανήκει πλέον αποκλειστικά στη ΜΙΤ και συνέχεια τα σχετικά στοιχεία διαβιβάζονται αρμοδίως από αυτήν, σε αντίθεση με το παρελθόν που ο κάθε φορέας (Ένοπλες Δυνάμεις – Αστυνομία – ΜΙΤ) ενεργούσε με δικά του μέσα.

Προκειμένου να διευρυνθεί και να προβληθεί ο ρόλος της ΜΙΤ σε διεθνές και όχι σε απλά σε περιφερειακό επίπεδο, τη θέση του υπαρχηγού Πληροφοριών Εξωτερικού κατέχει πρέσβης, ακριβώς για να καταδεικνύεται η βαρύτητα που αποδίδεται στην ποιότητα των πληροφοριών εξωτερικού. Συγχρόνως, για να αποδεικνύεται ο απόλυτος έλεγχος της ΜΙΤ επί της συλλογής πληροφοριών με τεχνικά μέσα, έχει δημιουργηθεί Ειδική Διεύθυνση Επιστημονικών – Τεχνολογικών – Τεχνικών Εφαρμογών, με επικεφαλής τον υπαρχηγό Τεχνολογικών Πληροφοριών.

Η απόλυτη, πλέον, κυριαρχία της ΜΙΤ σε όλα τα θέματα πληροφοριών και ασφάλειας, αποδεικνύεται και από τη συγκρότηση της Γενικής Γραμματείας Επιτροπής Συντονισμού Εθνικών Πληροφοριών, η οποία υπάγεται απευθείας στον διοικητή της ΜΙΤ, συνέρχεται κάθε μήνα και συμμετέχουν σε αυτήν οι διευθυντές Πληροφοριών του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, της Στρατοχωροφυλακής και της Αστυνομίας, καθώς και ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας και λοιποί αρμόδιοι υφυπουργοί, με βασική αποστολή την πληροφοριακή ενημέρωση και αξιολόγηση επί όλων των θεμάτων άμυνας και ασφάλειας της χώρας.

Έχει δημιουργηθεί επίσης και ένα μουσείο, εντός των εγκαταστάσεων της ΜΙΤ, όπου εκτίθενται διάφορα υλικά και μέσα που κάποτε χρησιμοποιούσαν οι διάφορες υπηρεσίες πληροφοριών, ενώ τυγχάνουν ιδιαίτερης προβολής τα συστήματα και υλικά υποκλοπών, που φέρεται να εγκατέστησαν κατά καιρούς οι Υπηρεσίες Πληροφοριών της Ελλάδας, της Ρωσίας, της Βουλγαρίας, της Κύπρου κ.λ.π. στα κτίρια των τουρκικών Επισήμων Αποστολών στο Εξωτερικό.

Ο συνομιλητής του Οτσαλάν
Νέος υποδιοικητής της ΜΙΤ από τον περασμένο μήνα είναι ο Muhammed Dervisoglu, οι εξουσίες και οι αρμοδιότητες του οποίου φέρονται να είναι πολύ διευρυμένες και ο διορισμός του συμπίπτει με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης και αναδιάρθρωσης της τουρκικής υπηρεσίας, καθώς και μετά τη θριαμβευτική για τους Τούρκους κατάληξη της απελευθέρωσης των ομήρων από τους τζιχαντιστές, εξέλιξη που πιστώθηκε αποκλειστικά στη ΜΙΤ και την ηρωοποίησε στην κοινή γνώμη, αν και τελικά αποκαλύφθηκε ότι η απελευθέρωση των ομήρων έγινε κατόπιν μυστικής συμφωνίας για ανταλλαγή αιχμαλώτων.
Ο Dervisoglu χαρακτηρίζεται, όπως και ο διοικητής Fidan, ως σκοτεινό πρόσωπο και άνθρωπος του παρασκηνίου. Θεωρείται ειδικός στα θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και στην οργάνωση επιχειρησιακών δράσεων. Λέγεται ότι ήταν ο βασικότερος συνομιλητής του Οτσαλάν στο Ιμραλί, οι επαφές του οποίου κρατήθηκαν μυστικές, ενώ φέρεται ότι ήταν και αυτός που έπεισε τον Οτσαλάν για «αλλαγή πλεύσης» και για ειρηνική επίλυση του κουρδικού ζητήματος.

Οι εισβολές της ΜΙΤ στην Ελλάδα
Η ΜΙΤ αποδεδειγμένα και διαχρονικά δεν περιορίσθηκε σε αμιγώς κατασκοπευτικές δραστηριότητες εντός της ελληνικής επικράτειας, αλλά υιοθέτησε και ανέπτυξε όλες σχεδόν τις επιθετικές και δυναμικές μορφές μυστικής δράσης, από την ήπια και μεθοδική προπαγάνδα μέχρι τις άκρως δυναμικές ενέργειες και δολιοφθορές. Στις τελευταίες περιπτώσεις εντάσσονται πολλοί εμπρησμοί δασών σε ελληνικά νησιά και στην ηπειρωτική χώρα, που μερικοί έχουν αποδειχθεί και κάποιοι άλλοι φωτογραφίζονται ως ενέργειες της τουρκικής υπηρεσίας.

Η δημιουργία ομάδων στην Ελλάδα, που θα μπορούν σε μία κρίσιμη στιγμή να προκαλέσουν καταστάσεις εσωτερικού αντιπερισπασμού, ήταν πάντοτε ένας τιμητικός στόχος για τη ΜΙΤ και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παλαιά αλλά πάντοτε επίκαιρη υπόθεση του λαθρεμπορίου «Ivy-B», το οποίο, το καλοκαίρι του 1983, εντοπίσθηκε να πλέει χωρίς φώτα πορείας ανοιχτά του Πόρου να μεταφέρει 2,5 τόνους όπλων, πυρομαχικών και έντυπου υλικού, τα οποία αποκάλυψαν δράση και σκοπούς της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας.

Το υλικό συνοδευόταν από φυλλάδια για τη χρήση των όπλων και για τη διεξαγωγή ανορθόδοξων επιχειρήσεων, όλα στην τουρκική γλώσσα. Όπως έγινε γνωστό, τα όπλα προερχόταν από τουρκική βιομηχανία όπλων και τελικός προορισμός τους φαίνεται να ήταν κάποια ερημική τοποθεσία στην Αττική, απ’ όπου θα προωθούνταν στην Θράκη.

Το συγκεκριμένο συμβάν επαλήθευσε τους φόβους των ελληνικών αρχών για πιθανή απόπειρα σοβαρών αναταραχών στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης, αλλά το πρόσθετο ανησυχητικό στοιχείο στη συγκεκριμένη περίπτωση εντοπίζεται στο ότι το σύνολο σχεδόν του υλικού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο μετά από κατάλληλη εκπαίδευση και για διάπραξη δολιοφθορών και ανορθόδοξου πολέμου, ενώ η ποσότητα των εκρηκτικών ΤΝΤ πρόδιδε στόχευση σε έργα υποδομής και επικοινωνιών (φράγματα, γέφυρες, δρόμοι, υδραγωγεία, καλωδιώσεις κ.α.). Επομένως, η δραστηριότητα της ΜΙΤ στη Θράκη κρίνεται ως έχουσα ιστορικό υπόβαθρο, στοιχείο που επιβάλει πρόσθετη ανησυχία για τις σημερινές δράσεις της, οι οποίες φυσικά δεν περιορίζονται μόνο στη συλλογή πληροφοριών. Είναι απολύτως βέβαιο ότι υπάρχει ικανός και κατάλληλος οπλισμός στα χέρια οργάνων της ΜΙΤ στην περιοχή της Θράκης, αφού πλέον η διακίνησή του είναι περισσότερο εύκολη σήμερα, είτε απευθείας είτε μέσω Βουλγαρίας.

Η αναφορά και μόνο στη Θράκη, δημιουργεί θλίψη και οργή στον κάθε Έλληνα που γνωρίζει Ιστορία και δεν ξεχνά γεγονότα. Στην περιοχή αυτή βρήκε πρόσφορο έδαφος η ΜΙΤ και, κατευθύνοντας εντέχνως τις δραστηριότητες του Προξενείου Κομοτηνής, δημιούργησε δομές και επιρροές στις τάξεις της μειονότητας σε τέτοιο βαθμό που σήμερα μπορεί να ειπωθεί ότι αυτή ελέγχεται και καθοδηγείται απόλυτα από τη ΜΙΤ και γενικά τα τουρκικά συμφέροντα.

Απλή απόδειξη αυτού του ελέγχου και της επιρροής αποτελούν τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών, στις οποίες το τουρκόψυχο κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των μουσουλμάνων, χωρίς καμία ουσιαστική προετοιμασία και προβολή, παρέχοντας τη δυνατότητα στην Άγκυρα να εγγράψει υποθήκες στην περιοχή και να διαπραγματευθεί ανάλογα με τα άλλα ελληνικά κόμματα στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ο «Δούρειος Ίππος» της Ziraat Bank
Συμπερασματικά στη Θράκη υπάρχει ένα τουρκικό Γενικό Προξενείο, που στηρίζεται σε ένα μεγάλο δίκτυο πρακτόρων της ΜΙΤ, το οποίο διαθέτει και διαχειρίζεται μεγάλα χρηματικά ποσά, υπονομεύοντας παράλληλα συστηματικά κάθε ενέργεια του ελληνικού κράτους. Στην περιοχή έχει αναπτυχθεί, χωρίς καμία απολύτως κρατική παρέμβαση, μία παράλληλη και μάλλον κλειστή οικονομία μόνο μεταξύ μουσουλμάνων, ενώ καθοριστικό ρόλο στα οικονομικά της ευρύτερης περιοχής έχει η Ziraat Bank, μέσω της οποίας ρέει άφθονο χρήμα στις τάξεις της μειονότητας.

Η Ziraat Bank, που ενισχύεται από το τουρκικό κράτος και κατευθύνεται από τη ΜΙΤ, για την οποία αποτελεί σημαντική πηγή χρηματοδότησης των επιχειρήσεών της, άρχισε να προβαίνει σε κατασχέσεις περιουσιών Ελλήνων στην Κομοτηνή και την Ξάνθη, που έλαβαν δάνειο και το οποίο τώρα αδυνατούν να εξοφλήσουν, ενώ αναμένεται να συμβεί το ίδιο και στη Ρόδο, όπου επίσης διατηρεί υποκατάστημα. Αυτός φαίνεται να ήταν ο σχεδιασμός και ο στόχος της ΜΙΤ, όταν το 2008 η συγκεκριμένη τουρκική τράπεζα άνοιγε καταστήματα στην Αθήνα και στη Θράκη, προσφέροντας δάνεια με επιτόκιο μόλος 3%, την ώρα που οι ελληνικές τράπεζες χορηγούσαν αντίστοιχα δάνεια με 12% και άνω.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ίδια η τράπεζα δεν επιδιώκει και δεν καταβάλει ουδεμία προσπάθεια συνεννόησης και συμφωνίας με τους δανειολήπτες, προχωρώντας αμέσως στην εκτέλεση των όρων της σύμβασης και στην κατάσχεση της υποθήκης.
Γενικά, η παρουσία της Ziraat Bank στη χώρα μας και ιδιαίτερα στην κρίσιμη περιοχή της Θράκης, αποτελεί στοχευμένη τουρκική πολιτική για διείσδυση και έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, κάτω από την ψευδεπίγραφη οικονομική συνεργασία και με επίκληση της οικονομικής κρίσης. Στη Θράκη, ο «Καλλικράτης» επέτρεψε τη δημιουργία διευρυμένων θυλάκων τουρκόφρονης τοπικής αυτοδιοίκησης, η παιδεία έχει αλωθεί από την τουρκική γλώσσα, ενώ υπάρχει και λειτουργεί η παραπαιδεία, με χρηματοδότηση του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Δυστυχώς, απέναντι σε αυτές τις καταστάσεις και εξόφθαλμες εθνικές απειλές, η Ελλάδα αντιπαρατάσσει μία ανυπαρξία εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού, αποσπασματικές και ασύνδετες ενέργειες για μικροκομματικές σκοπιμότητες, ενώ μονίμως η γενικότερη πολιτική της κινείται μεταξύ άγνοιας, αδιαφορίας και ασυναρτησίας.

Πρόσφατα, ο μεγάλος τουρκικός όμιλος DOGUS προέβη στην αγορά της μαρίνας του Φλοίσβου, ενώ με άλλες εταιρείες απέκτησε τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Ο συγκεκριμένος όμιλος κατέχει ήδη και επιδιώκει να αγοράσει και άλλες μαρίνες όπως και τουριστικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, διεισδύοντας έτσι οικονομικά στη χώρα μας. Προκλητική θρησκευτική διείσδυση αποτελεί και η επιδίωξη του ψευτομουφτή Ξάνθηςνα αναγορευθεί σε «αρχιμουφτή» όλων των μουσουλμάνων στην Ελλάδα, πραγματοποιώντας προς τούτο συχνές επισκέψεις και επαφές με τους άτυπους και βεβαίως παρανόμους χώρους προσευχής (τζαμιά) που λειτουργούν στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Ένας ακόμα συγκεκριμένος και σοβαρός στόχος της Τουρκίας και ειδικότερα της ΜΙΤ, είναι η δημιουργία συνθηκών «Θράκης» στη Ρόδο, αλλά και στην Κω, καταβάλλοντας προς τούτο αποδεδειγμένες και μεθοδικά οργανωμένες προσπάθειες.

Απλή ένδειξη αυτής της ύπουλης και εθνικά επικίνδυνης τουρκικής επιδίωξης αποτελεί το προ διετίας περίπου επεισόδιο σε βάρος του ιμάμη της Ρόδου, Καραλή Χασάν, ο οποίος δέχθηκε επίθεση στο τέμενος «Ιμπραήμ Πασά» από δύο μουσουλμάνους, ένας από τους οποίους ήταν ημεδαπός και μετέβη στη Ρόδο από τον Εχίνο, όπου διέμενε, με εντολές και κατευθύνσεις του ψευτομουτφτή Ξάνθης προκειμένου να εκτελέσει καθήκοντα χότζα, ενώ ο δεύτερος υπήκοος Τουρκίας Sunusi Misiroglu, ο οποίος αφού καταδικάσθηκε για την πράξη του και απελάθηκε αμέσως στην Τουρκία, αποδείχθηκε στη συνέχεια ότι σχετιζόταν με το στενό περιβάλλον του Ερντογάν και ενεργούσε για λογαριασμό της ΜΙΤ, αποστολή της οποίας φέρεται να είχε αναλάβει και στη Συρία.

Μεγάλο και ύπουλο κίνδυνο αποτελεί το κίνημα του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που ενώ σχετίζεται και ταυτίζεται απόλυτα με την κρατούσα κατάσταση στην Τουρκία, εμφανίζεται ως ο μεγαλύτερος εχθρός και απειλή για τον Ερντογάν, στοιχείο που του προσδίδει τον χαρακτηρισμό του μετριοπαθούς ισλαμιστή και παράλληλα του παρέχει την ευκαιρία να ιδρύει σχολεία στην Ελλάδα, τα οποία βεβαίως και θα συνδράμουν διαχρονικά το έργο της μεθοδικής τουρκικής προπαγάνδας.

Ένα σημαντικό μέρος των μυστικών – απορρήτων κονδυλίων της ΜΙΤ διατίθεται για την προώθηση και κάλυψη των πληροφοριακών αναγκών και λοιπών επιδιώξεών της στις χώρες – στόχους, όπου η Ελλάδα κατέχει μόνιμα την πρώτη και με διαφορά θέση. Η στρατολόγηση αξιόλογων πηγών, συνεργατών και πρακτόρων είναι σίγουρα δύσκολη υπόθεση στον ελληνικό χώρο, κυρίως λόγω της γενικής αρνητικής διάθεσης του κάθε Έλληνα απέναντι σε κάθε Τούρκο, στοιχείο που επίσης χαρακτηρίζει και την αντίστροφη και αντίστοιχη ελληνική προσπάθεια.

Έτσι, λοιπόν, η ΜΙΤ έχει κατασταλάξει στην τακτική του έντεχνου επηρεασμού, που θεωρείται περισσότερο ύπουλη, δύσκολα εντοπίζεται και αποδεικνύεται, αλλά κυρίως εκτιμάται ότι επιφέρει μακρόχρονα περισσότερο δυσάρεστες συνέπειες. Με διακριτικό τρόπο, εξευρίσκεται ο κατάλληλος τρόπος χρηματισμού που θα επιφέρει τον επηρεασμό, οπότε από ένα σημείο και μετά κάποιοι πολιτικοί, αξιωματούχοι, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, ακόμη και ολόκληρες επιχειρήσεις και συγκροτήματα, ενεργώντας εκουσίως ή ακουσίως, εξυπηρετούν και προωθούν θέσεις και επιδιώξεις της ΜΙΤ.

Δεν είναι λίγες οι φορές που μέσα από φωνές Ελλήνων και κάποιων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών επιχειρήθηκε η παραχάραξη και η πλαστογραφία της Ελληνικής Ιστορίας, όπως και η προσβολή της Εκκλησίας.

Ένα ακόμα ύπουλο μέσο και εργαλείο της τουρκικής προπαγάνδας αποτελούν οι τουρκικές σειρές (σήριαλ) που έχουν κατακλύσει τα τελευταία χρόνια όλους τους μεγάλους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Το χαμηλό συγκριτικά κόστος αυτών των σειρών εξηγείται από τα παραπάνω αναφερόμενα, αλλά σίγουρα αποτελεί κάποιο διέξοδο, ευκαιρία και λύση για τα οικονομικά βυθιζόμενα ελληνικά κανάλια. Με τον τρόπο αυτό, προβάλλονται σε όλη την Ελλάδα οι ανθρώπινες, οικογενειακές και κοινωνικές αξίες των τούρκων, τη στιγμή που αντίστοιχες ελληνικές σειρές απωθούν, επειδή βρίθουν από έρωτες ομοφυλοφίλων, εγκληματικότητα, δολοπλοκίες και κάθε είδους διαστροφή. Υποσυνείδητα, επομένως, γίνεται σύγκριση από τον τηλεθεατή μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, με αποτέλεσμα το μήνυμα της τουρκικής προπαγάνδας να επηρεάζει σταδιακά και σημαντικά μεγάλο ποσοστό Ελλήνων τηλεθεατών.

Λαθρομετανάστες ή πράκτορες;
Η ΜΙΤ δεν άφησε ανεκμετάλλευτη και τη συνεχή ροή λαθρομεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα. Ανάμεσα στους χιλιάδες που καταφθάνουν συνεχώς στη γειτονική μας χώρα από πολλές χώρες και περιοχές της Αφρικής και της Ασίας, όργανα της ΜΙΤ προσεγγίζουν και στρατολογούν αρκετούς από εκείνους που τελικά θα περάσουν στην Ελλάδα.

Τα ανταλλάγματα περιορίζονται σε μικρά χρηματικά ποσά ή σε παροχή διευκολύνσεων για τη μετάβασή τους στη χώρα μας, με την απειλή σύλληψης, φυλάκισης ή επιστροφής στις χώρες τους, ενώ πάντοτε επισείεται η πρόσθετη απειλή για «αναπόφευκτες συνέπειες» σε περίπτωση που γνωστοποιήσουν την προσέγγισή τους ή συνεργασθούν με τις ελληνικές αρχές. Οι αποστολές τους πολλές και ανάλογα με τις ικανότητες και δυνατότητες του κάθε στρατολογημένου λαθρομετανάστη. Κάποιες φορές, σε ικανά και δραστήρια άτομα αφήνονται περιθώρια για επιστροφή στην Τουρκία, προκειμένου να έρθουν σε νέα επαφή με τα όργανα της ΜΙΤ, για ειδικότερες οδηγίες και κατευθύνσεις, περιπτώσεις που συνήθως δρομολογούν και εξασφαλίζουν ελεγχόμενες δραστηριότητες των συγκεκριμένων ατόμων, οπότε πλέον μπορούν να χαρακτηρίζονται ως πράκτορες της τουρκικής υπηρεσίας στον ελληνικό χώρο.

Πολλές φορές, τόσο η ΕΥΠ όσο και οι λοιπές ελληνικές αρχές Ασφαλείας εντόπισαν λαθρομετανάστες να εκτελούν εντολές και αποστολές της ΜΙΤ, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που εξεταζόμενοι από τις ελληνικές αρχές ομολόγησαν την προσπάθεια στρατολόγησής τους από τους Τούρκους.

Λαθρομετανάστες εντοπίσθηκαν να προβαίνουν σε εμπρησμούς δασών και να ομολογούν ότι ενεργούσαν για λογαριασμό της ΜΙΤ, ενώ πολλοί, στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των Τούρκων, ενεπλάκησαν σε παράνομες πράξεις και αποκαλύφθηκαν. Υπήρξαν και περιπτώσεις που η τουρκική υπηρεσία έπεισε, με απειλές ή με άλλο τρόπο, σεσημασμένους κακοποιούς ή καταζητούμενους για τρομοκρατικές ενέργειες να περάσουν – διαφύγουν στην Ελλάδα, όπου με κάποιο τρόπο τους εξέθεταν, ώστε να συλληφθούν από τους Έλληνες, οπότε πλέον η τουρκική προπαγάνδα αναλάμβανε τα περαιτέρω, για α κατηγορείται τελικά η χώρα μας ότι φιλοξενεί και καλύπτει εγκληματικά στοιχεία και τρομοκράτες.

Διείσδυση στην ΕΥΠ
Γενικά, ως προς την αντιπαράθεση και τον διαρκή πόλεμο μεταξύ Ελληνικής ΚΥΠ-ΕΥΠ και τουρκικής ΜΙΤ, μπορεί να ειπωθεί ότι η ΜΙΤ πάντοτε υιοθετούσε μία περισσότερο επιθετική τακτική, η οποία διαπιστώθηκε να εκδηλώνεται ακόμα και εντός των κόλπων της ελληνικής Υπηρεσίας, ιδιαίτερα κατά την μεταπολιτευτική περίοδο. Έκτοτε, και σταδιακά, η επιμονή των Τούρκων για διείσδυση στην ΕΥΠ φαίνεται να ατόνησε και αυτό μάλλον οφείλεται στην αντίδραση και στην ικανότητα της ελληνικής υπηρεσίας να εντοπίσει και να εξουδετερώσει αρκετές προσπάθειές τους.

Οι σχετικές, όμως, ενέργειες της ΜΙΤ, εξακολούθησαν και φαίνεται να συνεχίζονται, αφού σχετικά πρόσφατα διαπιστώθηκαν μερικές νέες απόπειρες για διείσδυση στις τάξεις της ΕΥΠ.

Παράλληλα και διαχρονικά, από πλευράς ΜΙΤ εκδηλώθηκαν και αποκαλύφθηκαν προσπάθειες προσέγγισης και στρατολόγησης κρατικών αξιωματούχων, στρατιωτικών και απλών Ελλήνων πολιτών, από αξιωματούχους της τουρκικής υπηρεσίας, που βρίσκονταν με διπλωματική ή άλλη επίσημη ιδιότητα στη χώρα μας ή την επισκέφθηκαν αποκλειστικά για τον συγκεκριμένο λόγο. Ανάλογες προσπάθειες της ΜΙΤ έχουν διαπιστωθεί από την ΕΥΠ με στόχο Έλληνες αξιωματούχους ή τοπικό προσωπικό, που υπηρετούσε σε διπλωματικές και επίσημες αποστολές στην Τουρκία, αλλά και σε άλλες χώρες, ενώ πολλές φορές ενοχλήθηκαν, πιέσθηκαν ή εκβιάσθηκαν σχετικά και απλοί έλληνες ταξιδιώτες, τουρίστες ή επιχειρηματίες στην Τουρκία, για να συνεργαστούν με την ΜΙΤ.

Πολλές φορές, από πλευράς τουρκικών αρχών, εκδηλώθηκαν προκλητικές ή λίαν προσβλητικές ενέργειες σε βάρος μελών επίσημων ελληνικών αποστολών στην Τουρκία, ακόμα και στους χώρους διαμονής τους, με σκοπό να τους διακατέχει φόβος, που μέχρι ενός σημείου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υπηρεσιακή τους απόδοση.

Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές δεν υιοθέτησαν ποτέ τέτοιου είδους ενέργειες και τακτικές, αλλά συγκεκριμένες πράξεις των τούρκων απαντήθηκαν ανάλογα, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να σκέπτονται πολύ καλά πριν αποφασίσουν να τις επαναλάβουν.

Κατά τα τελευταία χρόνια, η ΜΙΤ φαίνεται να στρατολογεί και να χρησιμοποιεί πολίτες της Ε.Ε. για να παρακολουθεί στρατηγικά σημεία του ελληνικού χώρου και για να καλύπτει άλλες επιχειρησιακές της ανάγκες. Χαρακτηριστικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι στρατολογηθέντες από τη ΜΙΤ και αποκαλυφθέντες από την ΕΥΠ ήταν Γερμανοί(!), που είτε διέμεναν μόνιμα στη χώρα μας και ταξίδευαν περιοδικά στην Τουρκία, είτε επισκέπτονταν τακτικά την Ελλάδα.

Η αντίδραση της ΕΥΠ
Μόλις προ ολίγων ημερών, αποκαλύφθηκε ανάλογη δράση γερμανού υπηκόου στην Κω, όπου διέμενε μόνιμα τα τελευταία χρόνια, ενώ πριν από περίπου δύο χρόνια είχε συλληφθεί άλλος γερμανός στην Χίο, για τους ίδιους λόγους.

Αλλά και η ΚΥΠ-ΕΥΠ έχει ενεργήσει πολλές φορές ανάλογα με αποτελεσματικότητα. Για ευνόητους λόγους δεν επιτρέπεται η αναφορά περισσότερων ή συγκεκριμένων στοιχείων, αλλά όταν κάποια αρμόδια στελέχη της ελληνικής υπηρεσίας ερωτούνται σχετικά, τα περισσότερα απαντούν με νόημα ότι «πάντοτε ενεργούσαμε προσεκτικά, αλλά περισσότερο αποτελεσματικά» απέναντι στη ΜΙΤ και σε σύγκριση με αυτή.

Εκείνο που είναι απολύτως διαπιστωμένο και ακριβές, είναι ότι στον τομέα της αντικατασκοπείας και αντιμετωπίζοντας την έντονη τουρκική δραστηριοποίηση και άκρως μεθοδική προπαγάνδα, η ελληνική υπηρεσία κινήθηκε πάντοτε έγκαιρα και αποτελεσματικά, ενώ πολλές φορές δημιούργησε και έπαιξε ικανοποιητικά με διπλούς πράκτορες, ιδιαίτερα σε ευαίσθητες περιοχές και σε κρίσιμες περιόδους.

Οι σχέσεις και συνεργασίες της ΕΥΠ με τη ΜΙΤ επισημοποιήθηκαν το έτος 2004, με πρωτοβουλία των τότε δύο μετριοπαθών διοικητών των δύο υπηρεσιών, Παύλου Αποστολίδη και Senkal Atasagun, σε μία ιστορική συνάντηση στην Αθήνα. Οι όποιες επαφές και συνεργασίες έχουν έκτοτε μάλλον τυπικό χαρακτήρα, αφού το μόνο περιθώριο κοινού ενδιαφέροντος εντοπίζεται σε κάποια πεδία του οργανωμένου εγκλήματος. Πάντως, οι δύο παραδοσιακά εχθρικές υπηρεσίες διατηρούν επισήμως συνδέσμους τους στις πρεσβείες των δύο χωρών, σε Αθήνα και Άγκυρα.

Η δράση της ΜΙΤ σε άλλες χώρες και περιοχές
Ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους του νέο-οθωμανικού δόγματος Νταβούτογλου, είναι η επιστροφή των Τούρκων στα Βαλκάνια και η δημιουργία Ισλαμικού Τόξου σε αυτά, με κύρια κέντρα την Αλβανία και τη Βοσνία, ενώ άρχισε ήδη να διαφαίνεται η συστηματική διείσδυση των Τούρκων στους τομείς της οικονομίας και της εκπαίδευσης, κυρίως στην Αλβανία.
Ξεχωριστή και αποτελεσματική δραστηριότητα φαίνεται να έχει αναπτύξει η ΜΙΤ στην πόλη Kardzhali της νότιας Βουλγαρίας, όπου, μέσω των πολλών και δραστήριων οργάνων και πρακτόρων στους κόλπους της εκεί ισχυρής τουρκικής (και όχι μουσουλμανικής) μειονότητας, επηρεάζει και παρασύρει τις βουλγαρικές αρχές σε φιλοτουρκικές θέσεις και συμπεριφορές. Οι ελληνικές αρχές ασφαλείας και ιδιαίτερα η ΕΥΠ, ανησυχούν ιδιαίτερα, επειδή στο Kardzhali έχουν εμφανισθεί εξτρεμιστικά στοιχεία της μειονότητας, τα οποία καθοδηγούμενα από το προξενείο της Κομοτηνής, έχουν αναπτύξει στενές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα, εκμεταλλευόμενα την ελεύθερη διακίνηση πολιτών μεταξύ των δύο χωρών, λόγω Ε.Ε.

Πρακτικά και ουσιαστικά, τα τελευταία χρόνια, έχουν σχεδόν ενοποιηθεί οι τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι της νότιας Βουλγαρίας (περίπου 1 εκατομμύριο) με τους 130.000 Έλληνες των νομών Ξάνθης και Ροδόπης, με το προξενείο της Κομοτηνής να ενισχύει αυτούς τους δεσμούς, προτρέποντας την πραγματοποίηση γάμων και την ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των κατοίκων των δύο πλευρών, με σκοπό να σχηματιστεί ένας ενιαίος και μεγάλος μουσουλμανικός όγκος, που ουσιαστικά θα επηρεάζεται απόλυτα και θα καθοδηγείται από την Άγκυρα.

Η ΜΙΤ αποδεδειγμένα ενισχύει, διευκολύνει, καλύπτει και εν πολλοίς επηρεάζει και κατευθύνει τους τζιχαντιστές, αφού αυτοί έθεσαν ως έναν κύριο στόχο τους την κατάλυση της αυτονομίας των Κούρδων στο Ιράκ και τη Συρία.
Αμερικανίδα δημοσιογράφος σκοτώθηκε, πρόσφατα, σε «ύποπτο» αυτοκινητιστικό ατύχημα στην Τουρκία, λίγες ημέρες μετά τις αποκαλυπτικές ανταποκρίσεις της για τον ρόλο της Τουρκίας και τις σχέσεις της με τους τζιχαντιστές.
Συγκεκριμένα, η δημοσιογράφος Serena Smith, σε σχετική ανταπόκρισή της, είχε ισχυρισθεί ότι είχε εξασφαλίσει φωτογραφίες στρατιωτικών της ISIS να περνούν μυστικά στην Τουρκία και αντίθετα στα συριακά σύνορα, μέσα σε οχήματα που μετέφεραν βοήθεια και ανήκουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και πάλλων οργανώσεων βοήθειας. Συγχρόνως, είχε αναφέρει ότι η ΜΙΤ την είχε κατηγορήσει για κατασκοπεία και είχε εκφράσει φόβους για σύλληψή της.

Αλλά και στα γεγονότα της Ουκρανίας, η ΜΙΤ δεν έμεινε έξω από αυτά. Σύμφωνα με ρωσικές και γαλλικές πηγές, η τουρκική υπηρεσία οργάνωσε τη μεταφορά τζιχαντιστών Τατάρων από το συριακό μέτωπο, με πτήση της Turkish Airlines από την Κωνσταντινούπολη στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, στις 22 Νοεμβρίου 2013. Οι Τάταροι τζιχαντιστές, που είχαν εκπαιδευτεί στην Τουρκία, μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στο Κίεβο, προκειμένου να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις και δυναμικές ενέργειες κατά της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς.

Η ΜΙΤ στις συνεργασίες της με τις άλλες Υπηρεσίες Πληροφοριών, ήταν και είναι πάντοτε συγκρατημένη, επιφυλακτική, ανεξάρτητα από τις όποιες σχέσεις στο πολιτικό πεδίο. Ακόμα και απέναντι στις αντίστοιχες υπηρεσίες των ΗΠΑ, τηρεί την ίδια στάση και πολλές φορές οι αμερικανοί την επικρίνουν γι αυτό. Είναι, όμως, πάντοτε ανοικτή σε συνεργασίες που αποβλέπουν στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και ειδικότερα σε επιχειρήσεις με στόχο τους Κούρδους του ΡΚΚ και την ακροαριστερή και δυναμική οργάνωση DHKR-C.

Στα θέματα κατασκοπείας είναι ακόμα πιο προσεκτική, στις ανάλογες συνεργασίες, αλλά γενικά θεωρείται ότι στον τομέα αυτό υστερεί σημαντικά σε μεθόδους, τακτικές και εμπειρίες, ενώ ακριβώς αντίθετα αναγνωρίζεται για τις ξεχωριστές της ικανότητες στις προπαγανδιστικές και προβοκατόρικες ενέργειες και προσεγγίσεις.

Διατηρεί καλούς διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με την αλβανική υπηρεσία πληροφοριών κα τις αντίστοιχες της πΓΔΜ, αλλά στις όποιες συνεργασίες και συναντήσεις μαζί τους το ό,ποιο ενδιαφέρον της περιορίζεται και εξαντλείται στα θέματα της Ελλάδας, ενώ τα μέλη των ό,ποιων αντιπροσωπειών της και σε όλα τα επίπεδα διακατέχονται από ένα κόμπλεξ ανωτερότητας έναντι των συναδέλφων τους των υπηρεσιών από τις δύο συγκεκριμένες χώρες.

Οι σχέσεις της με την Ισραηλινή Mossad ήταν μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’90 οι καλύτερες, αλλά κατά τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει σχεδόν καμία ουσιαστική επαφή και συνεργασία, κυρίως επειδή οι Ισραηλινοί θεωρούν ότι η ΜΙΤ επηρεάζεται από τους Ιρανούς και ο διοικητής της Fidan είναι πιστό όργανό τους. Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι η τουρκική υπηρεσία είναι από τις λίγες υπηρεσίες πληροφοριών που διατηρούν άριστες σχέσεις με την αντίστοιχη ιρανική.

Ως προς τις δράσεις της ΜΙΤ στο εσωτερικό της Τουρκίας, μπορεί να ειπωθεί ότι όλα πλέον τα θέματα της εσωτερικής ασφάλειας ελέγχονται από αυτή, η οποία στην ουσία ελέγχει και κατευθύνει και τις άλλες αρχές Ασφαλείας. Οι ενέργειές της χαρακτηρίζονται από ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, αλλά συγχρόνως ξεχειλίζουν από θρασύτητα, παρανομία και καταπάτηση κάθε ανθρώπινου δικαιώματος.
Πέρα από τις αντιπληροφοριακές και αντικατασκοπευτικές της δράσεις, η ΜΙΤ ασχολείται ιδιαίτερα με εξτρεμιστικά στοιχεία και οργανώσεις κυρίως της Αριστεράς, αλλά και Κουρδικών ομάδων. Στην πρώτη θέση, πάντως, των σχετικών προτεραιοτήτων της, βρίσκεται μόνιμα η αντιμετώπιση του DHKR-C, πυρήνες και στοιχεία του οποίου αποκαλύφθηκαν και στη χώρα μας πριν από μερικούς μήνες.

Μόνιμη επιδίωξη η αποδυνάμωση της Ελλάδας
Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία είτε κυβερνάται από τους ισλαμιστές του Ερντογάν, είτε από τους «μετριοπαθείς» ισλαμιστές, είτε από τους κεμαλικούς, θα έχει ως μόνιμη επιδίωξη και σταθερά οργανωμένο σχέδιο για την αποδυνάμωση και περιθωριοποίηση της Ελλάδας. Μπορεί ακόμα να ειπωθεί ότι η τουρκική απειλή καθίσταται περισσότερο επικίνδυνη για τα ελληνικά συμφέροντα, όταν η όποια τουρκικά κυβέρνηση εμφανίζεται εφαρμόζουσα μία ηπίων τόνων πολιτική. Απέναντι σε όλα όσα αναφέραμε, η χώρα μας επιβάλλεται να είναι έτοιμη και επιτέλους να αντιληφθεί τους μεγάλους κινδύνους που την απειλούν, να την συρρικνώσουν και να την ταπεινώσουν.

Οι κυβερνώντες και το σύνολο του πολιτικού κόσμου πρέπει να συμφωνήσουν σε μία κοινή και σταθερή εθνική γραμμή πλεύσης, με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντά μας και ανεξάρτητα ποιο κόμμα ή κόμματα θα βρίσκονται στην εξουσία.
Είναι απολύτως βέβαιο ότι βιώνουμε την πλέον σημαντική κρίση μεταπολεμικά και είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε ποικίλες απειλές και προσβολές. Επιβάλλεται να έχουμε το βλέμμα μας και την προσοχή μας στραμμένα προς τα γεγονότα στις μεγάλες γειτονικές διαμάχες και αντιπαραθέσεις, ξεπερνώντας τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και διαφορές μας. Έτσι μόνο θα ελπίζουμε και θα τα καταφέρουμε. Σε διαφορετική περίπτωση, οι απόγονοί μας θα μας αναθεματίζουν.

Πηγή περιοδικό Crash, τεύχος Νοεμβρίου 2014


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράφει η Χρυσούλα Γιαταγάνα
Ανεξάρτητη Βουλευτής


Μετά τη συνάντηση κορυφής Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου και τη Διακήρυξη του Καΐρου, η οποία ουσιαστικά ανοίγει διάπλατα την πόρτα οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ των τριών χωρών της Ανατολικής Μεσογείου το επόμενο διάστημα, ημερομηνία ορόσημο για τις εξελίξεις στην περιοχή, αποτελεί η 7η Δεκεμβρίου, μέρα κατά την οποία θα επισκεφθεί τη χώρα μας ο Τούρκος Πρωθυπουργός Νταβούτογλου και θα συγκληθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας.

Δυστυχώς, από την ατζέντα του Συμβουλίου απουσιάζουν τα μεγάλα πολιτικά και διπλωματικά προβλήματα των δύο χωρών καθώς η Ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί πως με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί αποκλιμάκωση της έντασης. Αγνοεί όμως την πάγια τουρκική τακτική, πριν από διπλωματικές συνομιλίες, όπου η Τουρκία οξύνει περισσότερο τις εντάσεις και επεκτείνει την κρίση. Στην προκειμένη περίπτωση, είναι πιθανή η πρόκληση επεισοδίου σε άλλα μέτωπα, πέραν της Κύπρου και του Αιγαίου, όπως αυτό της Θράκης.

Με τα δεδομένα αυτά και την επίσης σημαντική επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου στα Ιεροσόλυμα το προσεχές διάστημα και τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., όπου η Κύπρος έχει προειδοποιήσει ότι θα μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας λόγω της δραστηριότητας του Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ, είναι επιβεβλημένη από ελληνικής πλευράς, η κοινή στρατηγική στις επόμενες κινήσεις της Χώρας, σε ότι αφορά τα «ελληνοτουρκικά».
Οφείλουμε ως Χώρα, να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις ηγεμονικές φιλοδοξίες της Άγκυρας και να δράσουμε με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα.

Άλλωστε, δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα τα τελευταία δείγματα μεγαλομανίας και παραφροσύνης του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος ως «νέος Σουλτάνος» εγκαινίασε πρόσφατα το νέο Προεδρικό Μέγαρο 1000 δωματίων και γραφείων, αξίας 615 εκατ. δολαρίων, ενώ έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι οι Μουσουλμάνοι ανακάλυψαν την Αμερική το 1178 και όχι ο Κολόμβος!

Με δεδομένη την προκλητικότητα των Τούρκων και παρά την προσπάθεια του Υπουργείου Εξωτερικών να υποβαθμίσει τις τουρκικές προκλήσεις, η Χώρα μας πρέπει να διαχειριστεί το ζήτημα με μεθοδικότητα.
Είναι αναγκαία η ανάληψη πρωτοβουλιών από την πλευρά της Κυβέρνησης για το συντονισμό όλων των πολιτικών δυνάμεων και τη χάραξη ενιαίας στρατηγικής.

Άλλωστε και η Αξιωματική Αντιπολίτευση, δηλώνει ευθαρσώς πως δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει τα θέματα εξωτερικής πολιτικής στην αντιπολιτευτική της ρητορεία, επιδεικνύοντας χαρακτηριστική υπευθυνότητα.

Ο επόμενος μήνας είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για τη Χώρα, ως προς τα εθνικά μας θέματα και οποιαδήποτε λάθος κίνηση από την Ελληνική Κυβέρνηση μπορεί να αποβεί μοιραία.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράφει ο Γιάννης Λαζάρου

Ελάτε να φοβηθούμε. Να σκιαχτούμε κι άλλο που τώρα η Τρόικα δεν θα έρθει να μάς βαθμολογήσει, που αν δεν έρθει θα φορέσουμε τις μαύρες πλερέζες θρηνώντας για αυτό που θα μάς βρει.
Χωρίς κηδεμόνα και χωρίς προστασία από τις αγορές πού θα πάει η μαύρη η Ελλάδα.
Να ξεχυθούμε στα γερμανικά σούπερ μάρκετ να προμηθευτούμε κονσέρβες και ξηρά τροφή γιατί τα πράγματα είναι δύσκολα.
Ελάτε να τρομάξουμε όλοι μαζί αντάμα στο πολιτικό θρίλερ που εξελίσσεται με τη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να κάνουν τα αδύνατα δυνατά να μην γίνουν οι δόσεις 72 από 100 που σού υποσχέθηκαν.

Ελάτε να τούς στηρίξουμε όλοι τους εκλεκτούς μακελάρηδες της δεξιοσοσιαλδημοκρατίας και της «αριστεράς». Μέχρι και ο Παπαδημούλης για να σώσει τους Έλληνες έκανε πρόταση Τσίπρας και Σαμαράς να συναντηθούν, να τα βρουν για να σε σώσουν!

Έτσι το πάνε τώρα το παιχνίδι διότι αρχίζει να αγριεύει η φτώχεια των Ελλήνων. Έτοιμα τα είχαν όλα για την στιγμή πριν το 2015 έρθει και μπούμε «σε πορεία ανάπτυξης από μόνοι μας» όπως διαλαλούσαν κυβερνήτες όλων των αποχρώσεων από το 2009. Το τελικό ντου με τον ΕΝΦΙΑ, τις φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές, γίνεται αυτή την στιγμή. Μπλόκαραν τα συστήματα από τις αιτήσεις να μπει σε διακανονισμό η μισή Ελλάδα για να σωθεί.
Ο κακομοίρης που έχει ήδη το κεφάλι του μέσα στα σκατά νομίζει ότι θα έχει 200 ευρώ το μήνα για να δίνει ενοίκιο στο Κράτος. Νομίζει ότι η σύνταξη των γονιών του θα είναι τέτοια που θα τα βγάλουν πέρα όλοι τους. Νομίζουν ότι οι μισθοί στο Δημόσιο θα είναι εκεί σταθερά πάνω από τα 700 ευρώ. Νομίζουν ότι έχουν να αγοράζουν φάρμακα και Υγεία.

Όλοι νομίζουν και σπρώχνουν από φόβο και εξάντληση. Από τη μια μεριά οι κολλημένοι Πασοκονεοδημοκράτες να μην χάσουν την σιγουριά και από την άλλη οι δυσαρεστημένοι να υποστηρίζουν τον Σύριζα για να αλλάξουν την κατάσταση. Στο πάθος για την δική τους επιβίωση δεν ακούνε αυτά που λένε οι σωτήρες τους. Κανένας από αυτούς τους ανατρεπτικούς αριστερούς για την Ευρώπη της Αριστεράς και της Προόδου δεν έδωσε καμία σημασία στην ομιλία του Τσίπρα στην Φλωρεντία στην σύναξη τους για την «Μεταμόρφωση της Ευρώπης». Ο Αλεξάκος ούτε μία φορά δεν ανέφερε τον όρο «αριστερά». Την πήρε το ποτάμι την αριστερά.
Ο νέος όρος που έβαλαν οι δανειστές και αρχιτέκτονες της Ε.Ε είναι «Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία». Μπήκε στα χωράφια του ΠΑΣΟΚ ο Σύριζα και μάλιστα κρίνει ότι ο Βενιζέλος κατάντησε την Σοσιαλδημοκρατία όπως δεν της άξιζε. Και τι δουλειά έχει η Ριζοσπαστική Αριστερά με την Σοσιαλδημοκρατία; Καμία απολύτως, απλά ο Σύριζα έχει πάρει την εντολή να αρχίσει να μπαίνει και ανοιχτά στο κυβερνητικό παιχνίδι.

Άλλο κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας με Δεξιά και Σοσιαλδημοκρατία (με πρωτεργάτη τον Γ. Παπανδρέου) και άλλο συνεργασία Δεξιάς-Αριστεράς. Πραγματική μεταμόρφωση έκανε ο Σύριζα στην Φλωρεντία και έτσι δικαιολογεί τις συναντήσεις τον υπαλληλίσκων των τραπεζών και της Ε.Ε, Δραγασάκη, Μήλιου, Τσακαλώτου, Σταθάκη με επενδυτικά funds και με αμερικανικά οικονομικά κοράκια στο Ίδρυμα Levy την ερχόμενη εβδομάδα.

Χέστηκε ο Σύριζα και οι ψηφοφόροι του πώς θα βγάλεις εσύ πέρα τις 100 δόσεις, την παράλληλη ασφαλιστική εισφορά, το τεκμήριο 3,000 ευρώ αν έχεις αμάξι, το αόρατο μεροκάματο, την έλλειψη φαρμάκων, τους λογαριασμούς που ξεχειλίζουν από το γραμματοκιβώτιο και γενικώς για το ό,τι δεν έχεις μαντήλι να κλάψεις.
Οι συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι αργά ή γρήγορα θα έρθει η ώρα που θα σε σώσουν και οι δυο ενωμένοι για την Εθνική Περηφάνια. Θα είσαι τόσο περήφανος όταν ο κλητήρας θα σου κολλάει το χαρτί κατάσχεσης στο σπίτι σου που δεν θα έχεις ποιον από όλους τους σωτήρες να φιλήσεις στο μάγουλο.

Παγκοσμίως είναι γνωστό πως οι μεγάλες σφαγές λαών έγιναν με "αριστερόστροφες" κυβερνήσεις υπό την ανοχή των συντηρητικών που περίμεναν στη γωνία, γιατί οι λαοί αντέδρασαν. Κάτω από τις συνθήκες που δημιουργούνται στην Ελλάδα με την πείνα και την φτώχεια να διογκώνονται μπορεί ίσως να περιμένουν κάτι για το οποίο πρέπει να έχουν άλλοθι όταν αμολήσουν τα σκυλιά να επιβάλλουν την τάξη.

Επειδή όμως "δημοκρατία" έχουμε, ας κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Ας μαζευτούν όλοι οι σωσμένοι ψηφοφόροι που θα λυθούν τα προβλήματά τους με το που θα δουν τους «σοσιαλδημοκράτες» αριστερούς και «δημοκράτες» δεξιούς παρέα με τους «κεντρώους δεξιούς και αριστερούς» κυβέρνηση από τη μια μεριά, και από την άλλη πλευρά οι επιμένοντες στην θέση ότι «Λαός που δεν τα γουστάρει αυτά δεν τα ανέχεται».
Η αντιπολίτευση εντός ολίγου δεν θα παίζεται ως θεατράκι μέσα στο καταφύγιο Βουλή. Η μάχη κυβερνητικών και αντιπολιτευόμενων θα παιχτεί έξω, στην πραγματική ζωή.
Φιλοκοινοβουλευτικοί και αντικοινοβουλευτικοί θα είναι τα δύο στρατόπεδα και κερδισμένοι ως γνωστόν σε τέτοιες μάχες είναι αυτοί που δεν έχουν να χάσουν τίποτε.

Πηγή "Στον Τοίχο"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας

Κάθε σώφρων και καλοπροαίρετος Ελληνας αποδέχεται το δικαίωμα των Ελλήνων υπηκόων μουσουλμανικού θρησκεύματος που ζουν στη Θράκη να απολαμβάνουν δικαιωμάτων και ελευθεριών σε πλαίσιο ισονομίας. Προέκυψε, λοιπόν, προσφάτως το ερώτημα πώς θα εκπαιδεύονται σε επίπεδο πανεπιστημιακό οι θρησκευτικοί λειτουργοί της μειονότητας. Η απλούστερη λύση θα ήταν η επανασύσταση της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, η οποία επί 40 χρόνια εκπαίδευε δασκάλους για τους μουσουλμανόπαιδες. Με τη μετατροπή της από τριετούς σε τετραετούς φοιτήσεως και την προσθήκη μουσουλμανικών θεολογικών μαθημάτων διδασκομένων από Ελληνες υπηκόους θα έδινε λύση στο πρόβλημα, ώστε να μην καταφεύγουν οι ενδιαφερόμενοι σε γειτονικές ή άλλες μουσουλμανικές χώρες.

Εν τούτοις, μια ομάδα καθηγητών του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου επέλεξε μία εθνικώς, επιστημονικώς και χριστιανικώς προβληματική πρόταση, η οποία πρέπει να εμποδιστεί και να απορριφθεί από το υπουργείο Παιδείας. Προτείνουν την ίδρυση προγράμματος -ουσιαστικά τμήματος- ισλαμικών σπουδών μέσα σε μία ορθόδοξη θεολογική σχολή. Η πρόταση αυτή ψηφίστηκε από 25 επί συνόλου 73 μελών του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού της Θεολογικής Σχολής, αλλά έφτασε μέχρι τη Σύγκλητο με την επιμονή μιας μειοψηφίας καθηγητών. Ενώπιον της Συγκλήτου οι υποστηρικτές του ισλαμικού τμήματος παραδέχθηκαν ότι δεν υπάρχει ικανός αριθμός ισλαμολόγων καθηγητών και το νέο τμήμα θα εισαγάγει Αραβες και άλλους ισλαμολογους από τη Μέση Ανατολή. Ως προς τη χρηματοδότηση, οι υποστηρικτές του εγχειρήματος δήλωσαν ότι θα λάβουν χρήματα από το Ομάν και πιθανόν από άλλα μουσουλμανικά κράτη!

Ευρισκόμεθα ενώπιον πρωτοφανούς ισλαμοχριστιανικής τερατογενέσεως με απρόβλεπτες συνέπειες. Μία ή πολλές ισλαμικές χώρες (το Ομάν, σημειωτέον, ψηφίζει υπέρ των Τουρκοκυπρίων στην Ισλαμική Διάσκεψη) θα επηρεάζουν με τα χρήματά τους μια ορθόδοξη θεολογική σχολή, θα επιβάλλουν τους καθηγητές που εκείνες θέλουν με κριτήρια μη ελεγχόμενα από την Ελλάδα και θα αναγκάσουν τους ορθόδοξους καθηγητές της Θεολογικής Σχολής να αυτολογοκρίνονται και να μη διδάσκουν τη Δογματική της Ορθοδοξίας για να μην προκαλέσουν την αντίδραση των μουσουλμάνων φοιτητών, οι οποίοι θα παρακολουθούν ένα μείγμα ισλαμικών και χριστιανικών μαθημάτων.

Το ισλαμικό πρόγραμμα θα ενταχθεί στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ, ενώ το συγγενές Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας αντέδρασε εντόνως. Δημιουργείται και το ερώτημα πώς είναι δυνατό να απαιτεί η Πολιτεία την αξιολόγηση των πανεπιστημιακών τμημάτων με αυστηρά και διεθνώς ανταγωνιστικά κριτήρια και, από την άλλη πλευρά, να κυοφορείται ένα ισλαμικό τμήμα χωρίς επαρκείς διδάσκοντες και χωρίς οικονομική αυτοδυναμία.

Οι εθνικές συνέπειες είναι ορατές και επεκτείνονται σε πολλούς τομείς. Εως σήμερα εκατοντάδες ιεράρχες και Πατριάρχες ορθόδοξων Εκκλησιών σπουδάζουν ή αποκτούν διδακτορικά από τη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας στη χώρα τους ένα πνεύμα ισχυρού φιλελληνισμού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, ο εμπερίστατος Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης Ι΄, ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης που φυλακίστηκε από τη σκοπιανή κυβέρνηση και άλλοι. Τώρα οι άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες έστειλαν μηνύματα ότι θα παύσουν να αποστέλλουν στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης τα στελέχη τους, διότι ενοχλούνται από την ανάμειξη Ορθοδοξίας και Ισλάμ. Μην ξεχνούμε ότι οι ορθόδοξοι του Πατριαρχείου Αντιοχείας σφάζονται από ισλαμιστές, οι Σέρβοι βλέπουν τα μοναστήρια του Κοσσυφοπεδίου γκρεμισμένα από φανατικούς Αλβανούς μουσουλμάνους κ.λπ. Το ισλαμικό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα αποστερήσει από τη χώρα μας πολλούς και πολύτιμους πρεσβευτές του Ελληνισμού. Οι απανταχού ορθόδοξοι θα στραφούν στις θεολογικές σχολές της Ρωσίας.


Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα ζημιωθεί από το ισλαμικό πρόγραμμα του Τμήματος Θεολογίας. Οι Τούρκοι θα σβήσουν κάθε ελπίδα για τη Χάλκη λέγοντας: «Αφού μια ορθόδοξη σχολή εκπαιδεύει μουσουλμάνους, τότε και μια ισλαμική σχολή θα εκπαιδεύει ορθόδοξους κληρικούς»! Η Θεολογική Σχολή του Πατριαρχείου θα καταντήσει τμήμα μιας ισλαμικής θεολογικής σχολής. Τα έχουν σκεφτεί όλα αυτά οι οπαδοί του προγράμματος ισλαμικών σπουδών;

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Τρεις ελληνορθόδοξες εκκλησίες και ένα ιστορικό αγίασμα έρχονται ξανά στην επικαιρότητα, στην περιοχή του Tekkeköy, στην Σαμψούντα του Πόντου, μια περιοχή που πριν από την ανταλλαγή των πληθυσμών είχε πυκνό ελληνορθόδοξο πληθυσμό ενώ ήταν από τις περιοχές που υπέστη τα πάνδεινα στην ποντιακή γενοκτονία από τους Οθωμανούς Τσέτες και τα κεμαλικά στρατιωτικά τμήματα.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Akşam, οι εργασίες ανάδειξης των τοπικών πολιτιστικών στοιχείων στην περιοχή Tekkeköy της Σαμψούντας του Πόντου, είχαν σαν αποτέλεσμα να ξαναβρεθεί ένα ιστορικό ελληνορθόδοξο αγίασμα, καθώς και άλλες τριάντα πηγές που χρησιμοποιούνταν από τον ελληνορθόδοξο ποντιακό ελληνισμό όταν ζούσε στην περιοχή.
Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι πως στις εργασίες των ερευνητών αναδείχτηκαν τρεις ελληνορθόδοξες εκκλησίες, που οι Τούρκοι τις ονομάζουν, Altınkaya Kilisesi (η εκκλησία του Χρυσού Βράχου), Antyeri Kilisesi (η εκκλησία του μέρους του Όρκου) και η Ak Kilise, δηλαδή η Άσπρη Εκκλησία.
Και οι τρεις αυτές ιστορικές ελληνορθόδοξες εκκλησίες αποφασίστηκε να ανακαινιστούν, ενώ μεγάλο πολιτιστικό ενδιαφέρων παρουσιάζει, όπως αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα και τα σπίτια των Ρωμιών που κατοικούσαν στην περιοχή πριν από την γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού και την αναγκαστική έξοδο με την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Όπως ανακοινώσε ο ίδιος ο διευθυντής του πολιτιστικού τμήματος της δημαρχίας του Tekkeköy,ο Şeref Aydın, η κοιλάδα του Tekkeköy παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρων για τις σπηλιές που υπάρχουν οι οποίες παλαιοτέρα ήταν καταφύγια διωγμών αλλά και ασκητών από την αρχαία ακόμα εποχή ενώ συνεχώς, όπως τόνισε, ανακαλύπτονται και καινούργια πολιτιστικά στοιχεία από παλαιότερες εποχές.
Οι περισσότερες σπηλιές βρίσκονταν στο όρος, Tunç Çağı, όπου βρέθηκαν στοιχεία ζωής ακόμα από την προ Χριστού εποχή, γεγονός που δείχνει πως η περιοχή ήταν ανέκαθεν κατοικημένη. Αλλά το μεγαλύτερο ενδιαφέρων έχουν τα χριστιανικά και ρωμαϊκά πολιτιστικά κτίσματα που ανακαλύπτονται σε κάθε βήμα των Τούρκων ερευνητών, όπως οι εκκλησίες, τα ασκητήρια και τα αγιάσματα, τα οποία όπως αναφέρεται αφθονούσαν στην περιοχή αυτή του Πόντου. (Özellikle Rumların yaşadığı dönemlerden epeyce eserler kaldı).
Ιστορικά, όπως αναφέρουν οι Τούρκοι, η περιοχή περιήλθε στην οθωμανική κυριαρχία το 1200 μ. Χ. και αποτελούσε τοπικό μπεηλίκι ενώ εκεί έζησε ο μουσουλμάνος Şeyh Zeynüddin, που είχε ιδρύσει και τεκέ από όπου πηρέ το όνομα το χωριό.

Η περιοχή αυτή όμως ήταν και μια από τις πιο μαρτυρικές περιοχές του Πόντου κατά τα γεγονότα της μεγάλης ποντιακής γενοκτονίας. Τον Ιανουάριο του 1917, μέσα σε λίγες μέρες κάηκαν στην περιοχή της Σαμψούντας 14 χωριά ολοσχερώς, 4 χωριά κατά το ήμισυ και 26 χωριά κατά ένα μέρος, αφού βέβαια υπέστησαν πρώτα την αιματηρή λεηλασία των Τούρκων.
Το ίδιο έγινε και με 16 ελληνικές εκκλησίες και άλλα τόσα σχολεία.
Πέρα από αυτά ιεροσυλήθηκαν 6 εκκλησίες και οι άγιες εικόνες, κοσμήματα κλπ. πουλήθηκαν από τους Τσέτες στα παζάρια.
Έγραφε τότε σχετικά ο Γερμανός υποπρόξενος στη Σαμψούντα:
«Απέλαση και εξόντωση κατάντησαν στα τουρκικά να είναι συνώνυμα, γιατί όποιος δε θανατώνεται πεθαίνει συνήθως από αρρώστιες ή από την πείνα» ενώ όπως αποκάλυψε, «όταν στην περιοχή της Σαμψούντας διορίστηκε ένας νέος Μουτεσαρίφης με την ανοχή και την προτροπή του άρχισαν άγριες επιθέσεις στον ελληνικό πληθυσμό από την τουρκική αστυνομία και το στρατό, κατά τις οποίες κακοποιήθηκαν και εκτελέστηκαν εν ψυχρώ Έλληνες κληρικοί, βιάσθηκαν γυναίκες, δολοφονήθηκαν άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Σήμερα και αυτό είναι το μεγάλο παράδοξο, μετά από ενενήντα περίπου χρόνια από εκείνα τα μαρτυρικά γεγονότα και από τότε που έφυγαν οι Ρωμιοί, ο «αέρας» της Ρωμιοσύνης και μέσα από τους ίδιους του Τούρκους φαίνεται να δίνει ξανά ζωή στα ελληνορθόδοξα ρωμαϊκά ιστορικά κτίσματα αυτής της περιοχής του μαρτυρικού Πόντου.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Την ώρα που ο αρχηγός του τουρκικού ναυτικού, εν είδει “μαχαλόμαγκα”, απειλούσε την Ελλάδα και την Κύπρο με πόλεμο, οι υπουργοί Οικονομίας της Τουρκίας και Ανάπτυξης της Ελλάδας συμμετείχαν στη Σμύρνη σε φόρουμ για το πώς θα αναπτύξουν περισσότερο τις οικονομικές σχέσεις τους και θα ενοποιήσουν, οικονομικά, το Αιγαίο.

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

Μάλιστα, ο έλληνας υπουργός, ο οποίος δεν θα διαβάζει, προφανώς, εφημερίδες, την ώρα που οι Τούρκοι παραβίαζαν τον ελληνικό εναέριο χώρο, μιλούσε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, για το πόσο σέβονται την Ελλάδα οι αξιωματούχοι της γειτονικής χώρας.
Κάτι δεν πάει καλά. Είτε η μεταβατική φάση που διέρχεται ο κόσμος ολόκληρος δικαιολογεί οτιδήποτε είτε οι σχέσεις των δύο χωρών χρειάζονται ψυχιατρική υποστήριξη.

Η Τουρκία είναι μια χώρα με αναπτυξιακή δυναμική. Στηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες παντοιοτρόπως (και εδώ χρειάζεται ψυχιατρική ερμηνεία της σχέσης των δύο χωρών, διότι, διαφορετικά, μόνο ένας αμερικανικός μαζοχισμός θα εξηγούσε την επιμονή των ΗΠΑ για στρατηγική σχέση με μια χώρα που ποτέ δεν ανταποκρίθηκε στις συμμαχικές εκκλήσεις). Άρχισε, όμως, να εκδηλώνει και συμπτώματα αυτοκαταστροφής. Ακόμη και την ώρα που απειλούσε την Ελλάδα με πόλεμο, διατηρούσε μαζί της τις καλύτερες, συγκριτικά, σχέσεις.

Σε όλο αυτό το πλέγμα παράξενων σχέσεων προσθέστε και το ότι η Κίνα, σε πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις παραγόντων της, διαμήνυσε στην Κυπριακή Δημοκρατία πως έχει δίκαιο στην αντιπαράθεσή της με την Άγκυρα και θα πρέπει να προχωρήσει στη διερεύνηση των υποθαλάσσιων ενεργειακών κοιτασμάτων της, παρόλο που η χώρα αυτή έχει διεκδικήσεις στη δική της περιοχή, που δεν θα περίμενε κανείς τέτοιου είδους υποστήριξη προς τις κυπριακές θέσεις.

Αλλά η πολυπραγμοσύνη της Τουρκίας και η προσπάθειά της να ξεσηκώσει ή απλώς να υποστηρίξει τους μουσουλμάνους της κινεζικής επαρχίας Ξινγιάνγκ έχει ενοχλήσει το Πεκίνο. Η κινεζική ηγεσία έχει ενοχληθεί επίσης και από τη μεσανατολική πολιτική της Τουρκίας.

Το ίδιο και η Ρωσία. Παρέχει αφειδώς την υποστήριξή της προς την Κύπρο, διότι όχι μόνο είναι σφόδρα ενοχλημένη από την τουρκική πολιτική, αλλά και διότι δεν θα ήθελε μια ισχυροποίηση της γειτονικής της χώρας.

Όλες αυτές, μαζί και με το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου, είναι εξελίξεις που ευνοούν την κυπριακή υπόθεση σε σχέση με την ΑΟΖ και τις έρευνες που διεξάγονται με άδεια της κυπριακής κυβέρνησης.

Την ευνοεί, επίσης, όχι μόνο η τριμερής με την Ελλάδα και την Αίγυπτο που άρχισε να δρομολογείται, αλλά και μια άλλη τριμερής στην περιοχή, της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Ύπουλη η θέση των ΗΠΑ
Η μόνη κάπως ύπουλη, και γι’ αυτό επικίνδυνη πολιτική, είναι η αμερικανική (για τη βρετανική δεν γίνεται λόγος, η αγγλική αντιπάθεια προς την Κύπρο έχει και αυτή, μάλλον, ψυχιατρικά χαρακτηριστικά. Η ιστορία και η πολιτική δεν επαρκούν για να την εξηγήσουν).
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο, ο κ. Τζον Κένινγκ, γνωστός στους Θεσσαλονικείς για τη σκληράδα του από τη θητεία του στο προξενείο των ΗΠΑ, ζήτησε από την Τουρκία, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Λευκωσία, να αποσύρει το πλοίο της (“Barbaros”) από την περιοχή, να αποσύρει επίσης τη NAYTEX (την οδηγία, δηλαδή, με την οποία η Άγκυρα δέσμευε περιοχές για ασκήσεις) και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Μέχρι εδώ πολύ καλά. Status quo ante. Κατάσταση πριν από τις τουρκικές προκλήσεις.
Το πονηρό και ύπουλο στις δηλώσεις του αμερικανού πρεσβευτή είναι ότι ζητά τη συμπερίληψη στις συνομιλίες των δύο πλευρών του θέματος των υδρογονανθράκων. Αυτό, δηλαδή, που ζητά και η Τουρκία, για να αποσύρει το πλοίο της και να σταματήσει τις προκλήσεις.
Και γιατί πρέπει να αποτελέσουν τα ενεργειακά αποθέματα μιας χώρας που υπέστη εισβολή αντικείμενο συνομιλιών; Δεν θα είναι θέμα κρατικής διαχείρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας; Από πού προκύπτει ότι οι ενεργειακοί πόροι ενός κράτους πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο κοινοτήτων του;
Με ύφος αθώο που δεν καταλαβαίνει γιατί ο κόσμος απορεί πως οι ΗΠΑ, που υποτίθεται ότι είναι ο εγγυητής της διεθνούς ασφάλειας και νομιμότητας, δεν παίρνουν σαφή θέση απέναντι στην τουρκική πρόκληση, ο αμερικανός πρεσβευτής εξέφρασε την απορία του: γιατί λέτε πως η αμερικανική θέση δεν είναι σαφής; Και διατύπωσε την προαναφερόμενη θέση.

Τα λάθη που δεν πρέπει να επαναληφθούν
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίθουν ανάλογης προκλητικής συμπεριφοράς της Άγκυρας, την οποία ακολούθησε η υποκριτική αμερικανική στάση και κατέληξαν στις υποχωρήσεις φοβικών ελληνικών κυβερνήσεων.
Η Τουρκία προσπάθησε από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 να αμφισβητήσει τη συμφωνία της Λοζάνης. Το 1973 έθεσε θέμα υφαλοκρηπίδας με αφορμή έρευνες για ανεύρεση υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, το 1974 εισέβαλε στην Κύπρο και το 1975 έθεσε και θέμα εναέριου χώρου.
Για πρώτη φορά ήρθε στο χείλος του πολέμου με την Ελλάδα το 1987 στη γνωστή κρίση, στην οποία πρωταγωνίστησαν Παπανδρέου και Οζάλ, η οποία εκτονώθηκε με τη συμφωνία του Νταβός. Παρόλο που η εκτόνωση της κρίσης εμφανίστηκε σαν ελληνική επιτυχία, ο Ανδρέας Παπανδρέου υπέγραψε κοινό ανακοινωθέν με τον Οζάλ, στο οποίο γινόταν αναφορά στη δημιουργία επιτροπής που θα συζητούσε “τον καθορισμό των τομέων που υπάρχουν προβλήματα για την εξέταση των δυνατοτήτων γεφύρωσης του χάσματος και για την κίνηση προς μόνιμες λύσεις”. Αποδοχή, δηλαδή, έστω προς συζήτηση, προβλημάτων πέραν της υφαλοκρηπίδας, όπως ήταν η ελληνική πάγια θέση. Σημειωτέον ότι την κρίση του 1987 προκάλεσε η έξοδος του ερευνητικού σκάφους “Σισμίκ” για έρευνες στο Αιγαίο. Η συμφωνία του Νταβός ανάγκασε τον Ανδρέα Παπανδρέου να μιλήσει για “mea culpa”, “λάθος μου”.
Του Νταβός προηγήθηκε το 1976 η συμφωνία της Βέρνης, στην οποία οδήγησε η έξοδος πάλι ενός ερευνητικού σκάφους, του “Χόρα”. Το πρακτικό της Βέρνης μιλούσε για αποχή των δύο χωρών από έρευνες στην υφαλοκρηπίδα τους αλλά, είναι σαφές ότι ο περιορισμός αφορούσε την ελληνική πλευρά, η οποία διενεργούσε έρευνες στη Θάσο. Και στις δύο περιπτώσεις η Τουρκία έβγαζε στο Αιγαίο ερευνητικό σκάφος, προσπαθούσε να δημιουργήσει τετελεσμένα και για να υποχωρήσει ανάγκαζε σε αναδίπλωση την ελληνική πλευρά. Το πρακτικό της Βέρνης ίσχυε για όσο διάστημα διεξάγονταν εκείνες, προφανώς, οι συνομιλίες αλλά ορισμένοι καλοθελητές θεωρούν ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται και σήμερα, άρα αυτοδεσμεύονται για μη διεξαγωγή ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Τα Ίμια
Η επόμενη, μετά το 1987, μεγάλη κρίση, η οποία οδήγησε και πάλι τις δύο χώρες στα πρόθυρα πολέμου ήταν τα Ίμια (Φεβρουάριος 1996). Ό,τι και να λέει σήμερα η ελληνική πλευρά, στα Ίμια άρχισε να εφαρμόζεται η θεωρία των “γκρίζων ζωνών”, με παρέμβαση των ΗΠΑ.
Η εφημερίδα “Καθημερινή” έφερε στη δημοσιότητα έγγραφο το οποίο δέσμευε τις δύο χώρες. Και καλά, η Ελλάδα έχανε κάτι με αυτήν τη δέσμευση, η Τουρκία τι έχανε;
Τι έλεγε, μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα;
“Η Ελλάδα και η Τουρκία δεσμεύθηκαν να απομακρύνουν στρατιώτες, πλοία και σημαίες από τα Ίμια και πέριξ αυτών, αλλά και να μην επιστρέψουν στην περιοχή, σε μια συμφωνία που αποτυπώθηκε γραπτώς σε επίσημη επιστολή του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Γουόρεν Κρίστοφερ προς τους ομολόγους του της Ελλάδας και της Τουρκίας, με ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 1996. Με τον τρόπο αυτό οι ΗΠΑ ανέλαβαν, πέραν του ρόλου μεσολαβητή και αυτόν του εγγυητή των συμφωνηθέντων, καθώς ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, που διαχειρίσθηκε την κρίση, ανησυχούσε για τον κίνδυνο νέου επεισοδίου και πιθανής σύρραξης εάν η μία ή η άλλη πλευρά δεν τηρούσε τις προφορικές δεσμεύσεις της.
Ακολούθησαν οι συμφωνίες της Μαδρίτης (Ιούλιος 1997), με την οποία η Ελλάδα αναγνώριζε πέρα από τα νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και το ανακοινωθέν του Ελσίνκι (Δεκέμβριος 1999) όπου η Ελλάδα αποδέχθηκε την ύπαρξη συνοριακών διαφορών με την Τουρκία.
Υπήρξαν και άλλες υποχωρήσεις της Ελλάδας αλλά και αυτά που παρετέθησαν είναι αρκετά για την αποσαφήνιση της τουρκικής πολιτικής. Λάθη έγιναν πολλά και ένα φοβικό ψυχολογικό σύνδρομο διατρέχει την ελληνική πολιτική ηγεσία.
Δεν χρειάζεται και νέα υποχώρηση.

Πηγή "Μακεδονία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Διπλωματία των κανονιοφόρων και άμεση απειλή πολέμου από την Άγκυρα
Τουρκική απαίτηση για άμεση διακοπή των κυπριακών ερευνών

Η Τουρκία επαναφέρει την προκλητική απαίτησή της για άμεση διακοπή των ερευνών της Κύπρου στην ΑΟΖ της.

Σε χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη του στο κανάλι 24 ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει αυτό που η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος θέλουν να κάνουν εναντίον της Τουρκίας στη Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι αυτό που θέλουν να πετύχουν οι τέσσερις χώρες με την συνεργασία τους εναντίον της Τουρκίας είναι να την «εκφοβίσουν».

Εξίσου προκλητικές είναι οι δηλώσεις του όμως και για την Κύπρο, όπου αφού χαρακτηρίζει άκυρο και χωρίς νομική ισχύ το ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που «δεν χρήζει καν σχολιασμού», ο κ.Τσαβουσογλου δηλώνει ότι «η Ορθόδοξη Εκκλησία, η ακροδεξιά και οι διαφορές (της Λευκωσίας) με την Ελλάδα καθιστούν περίπλοκες τις συνομιλίες με τους Ελληνοκύπριους».

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε παράλληλα ότι και το ψευδοκράτος έχει δικαιώματα επί των πηγών της περιοχής. «Ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις, οι έρευνες πετρελαίου δεν αποτελούν επίδειξη καλής πρόθεσης.
Ενώ από την μια οι πλευρές αναζητούν διάλογο για την ειρήνη, εάν λέτε ας συνεχιστούν οι γεωτρήσεις τότε πείτε και στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου ας κάνουμε μαζί τις έρευνες και τις γεωτρήσεις.
Αν και αυτό δεν γίνεται ας ιδρυθεί μια κοινή εταιρεία, να γίνουν έρευνες και να διαμοιραστούν τα εισοδήματα. Αντί αυτού εσείς δίνετε ως δικαιολογία την αποστολή του Μπάρμπαρος και αποχωρείται από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Θέλοντας, μάλιστα, να δικαιολογήσει παρουσία του «Μπαρμπαρόσα» και των τουρκικών πολεμικών σκαφών στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο κ.Τσαβούσογλου με προκλητικό τρόπο δηλώνει ότι η Τουρκία είχε πει ότι «αν κηρύξουν ΑΟΖ θα στείλει τα πλοία της εκεί…».

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Bloomberg: Εξοργισμένη η τρόικα με την κυβέρνηση
Δεν είναι πλέον το καλό παιδί ή την «αδειάζουν»;

Τα στελέχη της τρόικα είναι εξοργισμένα (furious γράφει το άρθρο) με την ελληνική κυβέρνηση, καθώς δεν έχει προχωρήσει και δεν έχει προσδιορίσει τα μέτρα που της είχαν ζητηθεί στο τελευταίο Eurogroup.

Το δίκτυο Bloomberg στο άρθρο του, αναφέρει ότι οι συνομιλίες για την αξιολόγηση έχουν φτάσει σε αδιέξοδο, ενώ πλέον, θεωρείται απίθανη η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, όταν και θα συνεδριάσει το τελευταίο Eurogroup για το 2014.

Το Bloomberg επικαλείται πηγές που υποστηρίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση αντιστέκεται στις πιέσεις της τρόικας για επιπλέον περικοπές στον προϋπολογισμό ύψους 2,5 δισ. ευρώ το 2015.

Πηγή

Σχόλιο ιστολογίου: Η τρόικα απείλησε πως εάν δεν ικανοποιηθούν τα όσα απαιτεί, δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα, δεν θα δοθούν τα υπόλοιπα (τελευταία) συμφωνηθέντα χρήματα και θα δεσμευθούν περίπου 11,5 δισ. του ΤΧΣ... Με απλά λόγια, θα τραβηχτεί πίσω η κεφαλαιακή βοήθεια προς την Ελλάδα...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Η προσπάθεια αλλαγής της Ιστορίας από τον «σουλτάνο»

Α, όλα κι όλα, μην μου στενοχωρείτε τον βεζύρη Ερντογάν!
Τι θα πει «την ψώνισε από την ημέρα που εγκαταστάθηκε στο παλάτι»;
Ίσα-ίσα, που, από την ώρα που εισήλθε στο φτωχικό του, ο ισλαμοπερίεργος Ταγίπ αποφάσισε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να αποκαταστήσει την Ιστορία.

«Την Αμερική δεν την ανακάλυψε ο Κολόμβος, αλλά Τούρκοι ναυτικοί» είπε, από την τηλεόρασή (του) ο σουλτάνος.
Και έχει απόλυτο δίκιο!
Την ανακάλυψαν εκείνοι οι τούρκοι που είχαν χάσει την… Μάλτα και έστειλαν μήνυμα στον σουλτάνο ότι «Μάλτα… γιόκ»!
Είναι πολύ απλό. Είχαν χάσει την Μάλτα επειδή… είχαν βρεθεί στην Αμερική!

Αλλά και την βαρύτητα ανακάλυψαν οι Τούρκοι και όχι ο Νεύτων. Την ανακάλυψαν στην Χίο, την ώρα που τους έπεφταν τα κατάρτια στο κεφάλι από τη φωτιά που τους είχαν βάλει τα πυρπολικά του Κανάρη!

Κα την πενικιλίνη ανακάλυψαν οι Τούρκοι και όχι ο Φλέμινγκ! Ο τούρκος γιατρός Σιχτίρ Ξαποδώ την ανακάλυψε, ενώ το εγχειρίδιο της Ηθικής δεν το έγραψαν μοναχοί της Ιταλίας, αλλά ο τότε υπουργός Κοινωνικής Ηθικής Μαστούρ Νταβαντζί!

Το Σινικό Τείχος είναι μύθος ότι το έχτισαν Κινέζοι, αφού το σχεδίασε ο τούρκος πολεοδόμος Σοκάκ Καλντερίμ!

Όσο για το τραπεζικό σύστημα, που λέγεται ότι ανεφύη και άνθησε στην Ευρώπη, είναι ψέμα τερατώδες! Τούρκος κι εδώ ο εμπνευστής του, ο διακεκριμένος επιστήμων και ειδικός στα τραπεζικά Σελέμ Μπεζαχτά!

Αυτά είναι στοιχεία αδιάσειστα και βεβαιωμένα και όποιος αμφιβάλει… θα πάει φυλακή!

Τόσο απλά είναι τα πράγματα!

Σου λέει ο Ερντογάν, «εδώ οι Σκοπιανοί, που είναι Σλάβοι και ανεμομαζώματα, φοράνε κατσαρολικά στο κεφάλι και καμώνονται τους «Μακεδόνες», χωρίς να έχουν στον ήλιο μοίρα, κι εμείς, κοτζάμ αυτοκρατορία, υπεραγορά που απορροφά όλα τα δυτικά προϊόντα που δεν κάνουν για τις χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ, καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια;

Όχι κύριε!
Θα αλλάξουμε την Ιστορία, αρχής γενομένης από τον Κολόμβο!
Διότι, αν το καλοσκεφτείς, ποιος μου λέει εμένα ότι η μαμά του Κολόμβου δεν ήταν πεταχτούλα και συνευρέθη με τον τούρκο ανθυποπρόξενο στη Γένοβα με καρπό αυτού του έρωτα τον Χριστόφορο;
«Μα καλά, ρε Ταγίπ, είναι δυνατόν να τον έκανε με τούρκο και να τον έβγαλε… Χριστόφορο;» θα πείτε…
«Α, εδώ είναι το θέμα! Το έκανε για… ξεκάρφωμα και ο Κολόμβος ήταν μουσουλμάνος» θα σας πει ο χαλίφης.

Δεν τον βλέπω καλά, σε λίγο θα φωνάζει «κικιρίκου» σαν τον Κωνσταντίνο στο «Ξύπνα Βασίλη»!

Πηγή εφημ. «Δημοκρατία»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Εκλογολογούμε, εκλογολογείτε, εκλογολογούνε...
Απέραντα, και χωρίς καμιά ουσία.

Ήδη, πολύ πριν τις ευρωεκλογές του Μαϊου, όπου πάλι είχαν ξαναφουντώσει σενάρια τριπλών εκλογών και τριχών κατσαρών, το blog είχε εκφράσει την σθεναρή του πεποίθηση πως πρόωρες εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν παρά μόνον:

Αν παραιτηθεί σύσσωμη η αντιπολίτευση...
Ή αν ρίξει την κυβέρνηση ο ίδιος ο λαός, με καθολική απεργία διαρκείας (δεν θα χρειαζόντουσαν πάνω από 7-8 μέρες)...
Ή αν δεν θα μπορούσαν οι κυβερνώντες να τις αποφύγουν θεσμικά με κανέναν τρόπο.

Η πεποίθηση αυτή παραμένει καθ' όσον:

Πρώτον, η κυβέρνηση αυτή των παρανόμων, γνωρίζοντας πως για τους περισσότερους από αυτούς, το Ειδικό Δικαστήριο είναι η πιό ήπια αντιμετώπιση που τους πρέπει, όχι μόνον δεν θα έκαναν πρόωρες εκλογές φέτος, ή το 2015, ή το 2016αλλά θα προτιμούσαν να μην ξαναγίνουν εκλογές ποτέ!

Και δεύτερον, δεν τους το επιτρέπουν κατά κανέναν τρόπο οι νταβατζήδες τους, τρόϊκα, τράπεζες, τοκογλύφοι, και λοιποί, τουλάχιστον ωσότου ξεπουλήσουν και δεσμεύσουν τα πάντα στα δικά τους συμφέροντα.

Το blog είναι τόσο επιφυλακτικό και υποψιασμένο απέναντι τους, που ακόμα κι αν ακούσει με τ' αυτιά του το μεσημέρι τον ''πρωθυπουργό'' να προκηρύσσει πρόωρες εκλογές, θα περιμένει ότι μέχρι το βράδυ θα έχουν στήσει με προβοκάτσια θερμό επεισόδιο με κάποιον γείτονα, ανατολικό, βόρειο, ή δυτικό δεν έχει σημασία, ώστε να τις αναβάλλουν επ' αόριστο για ''Εθνικούς λόγους''!

Οπότε, το blog φρονεί αταλάντευτα, πως αφού η αντιπολίτευση δεν δείχνει καμία διάθεση σύμπνοιας προς τον κοινό στόχο απαλλαγής από την συγκαλυμμένη, κρυφοφανερή χούντα της συγκυβέρνησης,  όπως δεν δείχνει και καμία δυναμική και κινητικότητα...
Η μόνη λύση εξόδου απ' το οικονομικό και προπαντός πολιτικό αυτό αδιέξοδο, είναι η κινητοποίηση του ίδιου του λαού.

Όσο αυτό δεν γίνεται, ας μην περιμένουμε ελεημοσύνες υπό μορφήν εκλογών.
Δεν μας λυπούνται.
Ίσα-ίσα, χαίρονται, και απεργάζονται τα ακόμα χειρότερα για μας, για την ελληνική κοινωνία, μέχρι τελικής εξουθένωσής μας.

Ας το έχουμε υπ' όψη μας και ας μην περιμένουμε το ''μάννα εξ ουρανού''!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Τουρκικές προβοκάτσιες που στοχεύουν σε σύγκρουση στο Αιγαίο; 

Νέο επεισόδιο σημειώθηκε, σύμφωνα με τους Τούρκους, στην περιοχή της Αλικαρνασσού, όπου, όπως αναφέρουν, ελληνικό σκάφος του Λιμενικού παρενόχλησε τουρκικά αλιευτικά, αλλά υποχρεώθηκε να υποχωρήσει από τουρκικό υποβρύχιο, το οποίο αντελήφθη το συμβάν και αναδύθηκε και ανάρτησε την τουρκική σημαία.

Στη θέα της τουρκικής σημαίας, κατά τους Τούρκους, το ελληνικό περιπολικό αποχώρησε, αλλά κατόπιν επανήλθε παραμένοντας στα τουρκικά ύδατα για αρκετή ώρα, πριν αποχωρήσει για την Κω.

Δε διευκρινίζουν βέβαια τι ήταν αυτό που έκανε τους Έλληνες να ξεπεράσουν το… σοκ από τη θέα της τουρκικής σημαίας και τους έκανε να επιστρέψουν, αφού η αρχική παρουσίαση τους θέλει να αποχώρησαν σα… βρεγμένες γάτες. Συνήθης πομπώδης τρόπος τουρκικής αφήγησης, συναφής με τη υπερτροφικό τους «εγώ»… κάτι που αφορά την ψυχιατρική πρωτίστως και τις διεθνείς σχέσεις δευτερευόντως.

Η περιγραφή του επεισοδίου, από τους Τούρκους, αφήνει πολλά ερωτηματικά και μυρίζει προβοκάτσια από πολλά… ναυτικά μίλια μακριά. Οι Τούρκοι, ως «απόδειξη», παρουσιάζουν μιας κακής ποιότητας φωτογραφία, η οποία θα μπορούσε να έχει ληφθεί οπουδήποτε (και που βρέθηκε ο άτιμος ο φωτογράφος την κατάλληλη στιγμή…), ενώ το πλοίο που φαίνεται στο βάθος δεν μας πείθει…

Είναι η δεύτερη «καταγγελία» των Τούρκων για παραβίαση των χωρικών τους υδάτων και παρενόχληση αλιευτικών τους σκαφών στην περιοχή μεταξύ Καλύμνου και Αλικαρνασσού, τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που σημαίνει πως πιθανώς κάτι έχουν στο μυαλό τους

Πηγή Defence-Point

Σχόλιο ιστολογίου: Στήνουν προβοκάτσιες και δημιουργούν εντυπώσεις. Που στοχεύει άραγε η Άγκυρα; Πόσο εύκολο είναι να στηθεί μία προβοκάτσια βύθισης κάποιου τουρκικού ψαροκάϊκου, κάποιου πλοίου του τουρκικού λιμενικού ή ακόμη και κάποια κατάρριψη τουρκικού (πολεμικού ή ιδιωτικού) αεροπλάνου; Το καταγεγραμμένο παρελθόν της γείτονος στο πεδίο της προβοκάτσιας πρέπει να δημιουργεί έντονες ανησυχίες για ένα στημένο επεισόδιο που θα δημιουργήσει συνθήκες ενός "θερμού επεισοδίου", αλλά και που θα παράξει "όπλα" στην τουρκική διπλωματία, ενόψει της επίσκεψης του Νταβούτογλου στην Ελλάδα και της συνάντησής του με τον Αντώνη Σαμαρά.


 

Τα σημάδια καθημερινά γίνονται όλο και περισσότερα. Οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις φανερώνουν αυτό που πλέον μοιάζει αναπόφευκτο: Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα βήμα πριν απο την εξουσία.

Σε αυτό το κείμενο θα εξετάσουμε τα γεγονότα και θα αναλύσουμε τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας για το τι είδους διακυβέρνηση μπορούμε να περιμένουμε απο το ΣΥΡΙΖΑ. Καταρχήν, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε απέναντι στους αναγνώστες μας ότι είναι απαράδεκτο για μία χώρα με τα πολυσύνθετα προβλήματα της Ελλάδας να περιμένει λύση μέσα απο τις εκλογές. Η λογική της ανάθεσης, δηλαδή να βρω ένα σωτήρα που θα του αναθέσω με σώσει, ενώ εγώ θα κάνω ακριβώς ότι έκανα πριν, είναι ηλίθια, αδιέξοδη και συγχρόνως αναχρονιστική.

Είναι αδιανόητο να υπάρχουν αυτά τα τεράστια ποσοστά ανεργίας, ιδιαίτερα στους νέους, οι τρομακτικές ελλείψεις σε Υγεία και Παιδεία, η ατιμωρησία των ολιγαρχών, η αυθαιρεσία των μπάτσων, η ανεπάρκεια των δικαστών και εμείς να περιμένουμε τις εκλογές για να ρίξουμε ένα φακελάκι και να εκτονωθούμε. Η μόνη ορατή προοπτική βελτίωσης είναι να δημουργήσουμε και να μετέχουμε σε αυτο-οργανωμένα εγχειρήματα απο τα κάτω, όπου όλοι έχουν ευθύνη και οι αποφάσεις λαμβάνονται συμμετοχικά, χωρίς αρχηγούς, βασιλιάδες και αρχιμανδρίτες.

Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές που έγιναν τον Οκτώβριο του 2009, πήρε 315.665 ψήφους και ποσοστό 4,6%. Αυτές οι εκλογές έγιναν μόλις 8-9 μήνες μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 και τις άγριες επιθέσεις της νεολαίας απέναντι σε τράπεζες, αστυνομικά τμήματα και πολυεθνικές εταιρίες. Σε γενικές γραμμές, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αξιοπρεπής, αφού αναγνώριζε τα κοινωνικά αίτια που πυροδότησαν τις συγκρούσεις, έμεινε μακριά απο τις ψεκασμένες θεωρίες περί αμερικανοκίνητων που ήθελαν να φάνε τον Καραμανλή και για αυτό το λόγο κινδύνευσε να μείνει εκτός Βουλής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του 2009 ήταν σε πλήρη αντίθεση με την άποψη των αδίστακτων νοικοκυραίων, των μεγαλύτερων παράσιτων που έχουν περπατήσει στον πλανήτη Γη. Ο ΣΥΡΙΖΑ απογειώθηκε όταν στις διπλές εκλογές που έγιναν το 2012 είδε τα ποσοστά του να αυξάνονται και να πηγαίνουν στο 26,8%. Ήταν το κόμμα που κατάφερε να εξαργυρώσει εκλογικά τις πλατείες, τους αγανακτισμένους και την απίστευτη αστυνομική επέμβαση στις 29/6/2011, μετά από πολύωρες συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και τα λαομίσητα ΜΑΤ. Ο ΣΥΡΙΖΑ του 2012 έλεγε τα προφανή, που εξακολουθούσαν να ακούγονται τουλάχιστον τρομακτικά στα αυτιά των σιχαμένων νοικοκυραίων.

Μετά απο λίγο καιρό, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατάλαβαν ότι το ταβάνι τους είναι το 29-30% και πως αν θέλουν να γίνουν κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να στρογγυλέψουν τις γωνίες του πολιτικού λόγου τους και να μαζέψουν τα συντηρητικά δίποδα που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα, ακόμα και σε μία χρεοκοπημένη χώρα. Και η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε πολύ. Με συνεχόμενα ταξίδια τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας, ο Τσίπρας προσπάθησε να ηρεμήσει τους νοικοκυραίους. Τους είπε να μην φοβούνται και να μην τρομάζουν, τους κάλεσε να τον ψηφίσουν και τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα κάνει κάποια "πολιτική τρέλα".

Ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολήθηκε με το ασφαλιστικό ταμείο των μπάτσων, τους παπάδες και το Άγιο Όρος. Έχτισε μεθοδικά το προφίλ του κόμματος που θα υπερασπιστεί τη μεσαία τάξη, θα μειώσει τις κοινωνικές εντάσεις, θα επαναφέρει την ομαλότητα και θα ενώσει τους έλληνες. Πλέον έχουμε και τα πρώτα χειροπιαστά δείγματα γραφής απο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχουν κάνει τίποτα διαφορετικό σαν Περιφερειάρχες, σε σχέση με τους προηγούμενους. Επιπλέον, έχουμε και τους ολιγάρχες, τύπου Αγγελοπούλου να στάζουν μέλι για το κόμμα και τις ενοχλητικές φράσεις τύπου "αμερικανοκίνητης χούντας" να εξαφανίζονται από τις ανακοινώσεις. Με λίγα λόγια, είναι όλα έτοιμα.

Έτοιμα για μία κυβέρνηση που δεν κάνει τίποτα ριζοσπαστικό στην οικονομία και καμία μονομερή ενέργεια απέναντι στους δανειστές. Μία κυβέρνηση όλων των ελλήνων, και των ολιγαρχών και των μπάτσων και των δικαστών και των ανέργων. Μία κυβέρνηση που θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα κάνει κάτι που σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο είναι αυτονόητο, αλλά στην ορθόδοξη Ελλάδα των χριστιανοταλιμπάν νοικοκυραίων φαντάζει ακατόρθωτο, πχ. μείωση της προφυλάκισης, νομιμοποίηση των ελαφριών ναρκωτικών ή κάτι παρόμοιο.
 
Αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συμβατός με τον έλληνα και για αυτό είναι μόλις ένα βήμα μακριά απο την εξουσία. Απέχει χιλιόμετρα από τον ΣΥΡΙΖΑ του 2012 και έτη φωτός από τον ΣΥΡΙΖΑ του 2009. Μπορεί να τον ψηφίσει ο σιχαμένος νοικοκυραίος και λογικά θα τον ψηφίσει. Γιατί έχει γίνει σαν τα μούτρα του.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου