Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

7 Νοε 2014

Γράφει ο Λ. Λιγουριώτης

Βρήκαν έδαφος οι Τούρκοι και πατώντας πάνω στα δικά μας... σαΐνια που κατασκεύασαν δήθεν ειδήσεις, "αποκαλύψεις" και σενάρια "φωτιάς στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο" με δήθεν ελληνική συμμετοχή σε... μυστική άσκηση στην Κύπρο, μας την λένε κι από πάνω!

Μιλάμε για τους διαφόρους "θερμοκέφαλους" ή θύματα παραπλανητικών φημών, που με τα όσα ανεξέλεγκτα και χωρίς ρεπορτάζ στις πηγές γράφουν, απειλούν να προκαλέσουν από το πουθενά μια κρίση που η Τουρκία με λύσσα επιζητεί και η Ελλάδα δεν θέλει να πέσει στην παγίδα της.Και δυστυχώς, μεταξύ πολλών άλλων, θύμα έπεσε ...βλέποντας ελληνικά F-16 στην Κύπρο - σε δήθεν κοινή άσκηση με Κύπρο και Ισραήλ - και η δημόσια τηλεόραση, την οποία, όπως και όλους τους άλλους διέψευσαν φυσικά πηγές του Υπουργείου Άμυνας, του ΓΕΑ και του ΓΕΣ.

Το μόνο που υπήρξε ήταν μια Κυπριακή μεσαίας κλίμακας άσκηση ρουτίνας χωρίς πυρά, τόσο... μυστική που την παρακολούθησε δημόσια μέρος της ηγεσία της Κύπρου. Αυτή συνέπεσε -για μια ήμερα- χθες με μια εκπαιδευτική διαδικασία αλεξιπτωτιστών κατά την οποία Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριοι αλεξιπτωτιστές οι οποίοι υπηρετούν στην Κύπρο, έκαναν την εξαμηνιαία συντήρησή τους στα άλματα, με ένα C-130 της ΠΑ που είχε πάει στην Κύπρο ειδικά για το σκοπό αυτό, με περίπου 10 συνδέσμους.

Το παραμύθι το "έχαψε" και το αξιοποίησε πλήρως η Χουριέτ!

Έτσι λοιπόν σήμερα η τουρκική εφημερίδα Hurriyet και με τον τίτλο «Μυστική άσκηση στη νότια Κύπρο», έκανε ...copy paste τα ...παραμύθια γράφοντας πως η Ελλάδα πραγματοποίησε ...σιωπηλά αεροπορική άσκηση στον - όπως λένε- "ελληνοκυπριακό" τομέα και ότι σ’ αυτήν έλαβαν μέρος και ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη... Ούτε παραγγελία να το είχαν...

Μάλιστα το τραβάει παραπέρα, κατηγορώντας την Κύπρο ότι αυτή επιδιώκει την ένταση:Η τουρκική εφημερίδα σημειώνει πως η Κυπριακή κυβέρνηση θέλησε να διατηρήσει μυστική την άσκηση, που συνεχίζεται εδώ και 3 μέρες στη Λάρνακα, για να μην αυξηθεί η ένταση στην περιοχή.

Στο "σενάριο" είδαν και τον "Νικηφόρο - Τοξότη"

Υποστηρίζει δε ότι έλαβαν μέρος και ...ελληνικά άρματα .Επιπλέον επικαλούμενη και μερικά από τα παραμύθια της από δω πλευράς υποστηρίζει ότι υπήρξε παρομοίωση της μεσαίας κλίμακος κυπριακής άσκησης με την άσκηση «Νικηφόρος» μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου η οποία συνεχώς αναβάλλεται τα τελευταία χρόνια.
Η εν λόγω άσκηση, γράφει, είναι ακόμα ασαφές αν θα πραγματοποιηθεί φέτος λόγω της επικρατούσας κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Η εν λόγω άσκηση, αναφέρει από την σκοπιά της, δε γινόταν τα τελευταία χρόνια για να δοθεί η ευκαιρία στην ειρήνη. Αναφέρει δε ότι η άσκηση συνέπεσε με την περίοδο πριν από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, κ. Α. Σαμαρά, χθες στη Λευκωσία.

Στο κόλπο παραπληροφόρησης και η πλατφόρμα

Να σημειώσουμε εδώ ότι λίγο πριν είχε προηγηθεί στα δημοσιογραφικά γραφεία η "πληροφορία" ότι οι Τούρκοι στέλνουν πλατφόρμα γεώτρησης ή και εξόρυξης, στην Κύπρο. Στην πραγματικότητα ήταν μια ρουμάνικη πλατφόρμα με σημαία Μάλτας, με πολύ περιορισμένες δυνατότητες -μέχρι 90 μέτρα βάθος γεώτρησης φθάνουν οι δυνατότητές της- που χρησιμοποιούσαν οι Τούρκοι στην Αλεξανδρέττα, ρυμουλκείτο πράγματι για την Κύπρο.
Μόνο που βάση συμβολαίου πηγαίνει στην Λεμεσό όπου θα κάνει δίμηνες επισκευές συντήρησης!Μάλιστα ένα από τα δυο ρυμουλκά που την έσερναν ανήκει σε κυπριακή οφσόρ εταιρεία!

Όπως έχουμε ξαναγράψει τα όσα έχουν επιχειρηθεί να γίνουν τις τελευταίες ώρες με τις διαρροές αυτές αναξιόπιστων πληροφοριών και σεναρίων, είναι τουλάχιστον ύποπτα και πρέπει να απασχολήσουν πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Πηγή OnAlert


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Οι τελευταίες εξελίξεις στον χώρο των Βαλκανίων κάθε άλλο παρά προϊδεάζουν για ειρήνη στην πλέον επικίνδυνη περιοχή της Ευρώπης, η οποία έχει χαρακτηριστεί ιστορικά ως πυριτιδαποθήκη. Με δεδομένη την ευρύτατη γεωπολιτική ανακατάταξη που ήδη συμβαίνει από την Εγγύς Ανατολή (Ιράκ) έως και την Ουκρανία, θεωρείται σχεδόν απίθανο να μην εμφανιστούν κινήματα και διάφορες εθνικιστικές ομάδες, οργανωμένες προ ετών, για να εκμεταλλευθούν (στην ουσία να λειτουργήσουν ως χρήσιμοι ηλίθιοι για την εξυπηρέτηση τρίτων) τις επικείμενες αλλαγές, προσπαθώντας να προσεταιρισθούν κάποιους από τους βασικούς διεθνείς γεωπολιτικούς παίκτες, αλλά -ενδεχομένως- και κάποιους καινοφανείς που ευελπιστούν να δημιουργήσουν την δική τους "αυτοκρατορία"...

Ενέργειες αυτονόμησης των Αλβανών στα Σκόπια
Τα πράγματα φαίνεται ότι προχωρούν γρηγορότερα από ό,τι τα περιμέναμε. Και εννοώ τις δηλώσεις Αλβανών πολιτικών, όπως του κ. Αλί Αχμέτι που υποστήριξε πως σε λίγα χρόνια θα ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. αφού θα έχει επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας της, με δεδομένο ότι οι Αλβανοί θα είναι πλειοψηφία.

Οι τελευταίες τους όμως ενέργειες, δείχνουν ότι δεν θέλουν να κάνουν υπομονή λίγα χρόνια, και άρχισαν ενέργειες αυτονόμησης. Έκανα λόγο προ ημερών για την απόφαση των Αλβανών των Σκοπίων να ιδρύσουν δική τους Αστυνομία. Το έπραξαν. Όπως έγραψε η σκοπιανή εφημερίδα Vecer, και μετέφερε το Βαλκανικό Περισκόπιο, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών των Σκοπίων, κ. Ζέμρι Γκαμίλι, επιβεβαίωσε ότι άτομα με μαύρες στολές εμφανίσθηκαν στο Τέτοβο. Ο κ. Γκαμίλι, είπε ότι «Καταγράφηκε ένα συμβάν, όταν άγνωστα άτομα με μαύρες στολές κυκλοφορούσαν στην περιοχή, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ενόχλησαν τους κατοίκους του Τέτοβο. Πλανάται η ιδέα ότι πρόκειται για μέλη μια Φρουράς, πολλοί είπαν ότι είναι η «Φρουρά» της «Δημοκρατίας της Ιλλυρίδας».

Τόνισε δε, ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τη διατήρηση της έννομης τάξης.«Θα συνεχίσουμε να συλλέγουμε πληροφορίες και να παρακολουθούμε την κατάσταση. Στην αστυνομία δεν αναφέρθηκε κάποια παρενόχληση».

Επιβεβαιώνονται επομένως αυτά που έχουν γραφεί στην στήλη, ότι οι Αλβανοί των Σκοπίων έχουν σχηματίσει μια «Φρουρά», της οποίας τα μέλη, περιπολούν τις πόλεις και εδάφη που κατοικούνται από Αλβανούς στην βορειοδυτική περιοχή. Να σημειωθεί δε, πως στο Τέτοβο είναι αναρτημένες μόνον αλβανικές σημαίες, μάλιστα δε -προ ετών- στον τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας των Σκοπίων δεν είχε επιτραπεί η είσοδος στην περιφέρεια του Τετόβου.

Βέβαια, οι Αλβανοί ενθαρρυμένοι από τους Δυτικούς για δημιουργία «Μεγάλης Αλβανίας» δραστηριοποιούνται και στην αλλοδαπή. Σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές, ο κ. Joe DioGuardi, πρώην μέλος του Κογκρέσου και πρόεδρος του «Συνδέσμου Αμερικανο-Αλβανών Πολιτών», σε εκδήλωση που έγινε το τοπικό ίδρυμα Κολόμπους των Πολιτών, τόνισε ότι το ζήτημα των αλβανικών επαρχιών στα Βαλκάνια ακόμη δεν έχει κλείσει.

Ο κ. DioGuardi μίλησε για την υπάρχουσα κατάσταση και τις πολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια, δίνοντας έμφαση στο θέμα της προβληματικής κατάστασης των Αλβανών στα Σκόπια, στο Μαυροβούνιο και στη Νότιο Σερβία (Κοιλάδα του Πρέσεβο). Στη συνάντηση παρουσιάστηκε σχετικό βίντεο για την ιστορική διαδρομή στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι παρεμβάσεις του, πριν από τον πόλεμο στη Σερβία, είχαν δημιουργήσει το έδαφος, για την επίλυση του αλβανικού ζητήματος με την αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και οδήγησε στην επέμβαση του ΝΑΤΟ στην περιοχή με στόχο τον διαχωρισμό του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία.

Στα παραλειπόμενα της εκδήλωσης αυτής, ο Αμερικανο-εβραίος γερουσιαστής ευχαρίστησε τους Αλβανούς για τη συμμετοχή τους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και υποσχέθηκε ότι θα γράψει επιστολή προς το Εθνικό Μουσείο του Ολοκαυτώματος για αναγνώριση των Αλβανών στη διάσωση περισσότερων από 2.000 Εβραίους στην Αλβανία από τους Ναζί.

Και το τελευταίο, επαναλαμβανόμενο όμως, είναι η δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού κ. Έντι Ράμα, ότι η Τουρκία αποτελεί τον «στρατηγικό εταίρο» της Αλβανίας. Τόσο σε στρατιωτικό όσο και οικονομικό πλαίσιο. Δεν ξέρω βέβαια, αν οι εκδηλώσεις αγάπης με τον κ. Ερντογάν θα συνεχιστούν, μετά και τα εσωτερικά προβλήματα που ο νέο-σουλτάνος αντιμετωπίζει.

Η "Ιλλυρίδα" εμφανίζεται με... άσχημες διαθέσεις
Έτσι έγινε και με τον Αλί Αχμέτι και την παρέα του και ξεκίνησε η σύγκρουση στο έδαφος της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, μέχρι που υπεγράφη η Συμφωνία της Οχρίδας (το 2001). Το αστείο είναι ότι η ‘Ανατολή’ είναι αναστατωμένη με αυτήν την ομοιότητα, ενώ η Δύση είναι ήρεμη.

Τι εννοούμε:
Η αναφορά γίνεται από την συντακτική ομάδα του ραδιοφώνου της «Φωνής της Ρωσίας», όπου δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το επίκεντρο της αποκαλούμενης αλβανικής δυσαρέσκειας βρίσκεται κάπου στη ‘δυτική πλευρά’ του κόσμου (εννοεί την Ουάσιγκτον) , η οποία πλευρά, δικαίως, αποκαλείται ‘προστάτης’ του αλβανικού παράγοντα στα Βαλκάνια.

Ιδιαίτερα, μετά το περιστατικό στο Βελιγράδι, πριν από την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη Σερβία, δεν ήταν τυχαία η αιφνίδια ενεργοποίηση των προαναφερθέντων παραγόντων, όχι μόνο στη Σερβία, αλλά και στα Σκόπια. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν όλα αυτά προοιωνίζουν κάτι, αναρωτιέται η «Φωνή της Ρωσίας» (στη σλαβική γλώσσα των Σκοπίων).

Πριν από αυτό, τον Σεπτέμβριο στα Σκόπια, ο Νεβζάτ Χαλίλι και η παρέα του, μπροστά στο μνημείο του Σκεντέρμπεη, ανακήρυξε την «Δημοκρατία της Ιλλυρίδας» και τόνισε ότι οι Σλάβοι ή θα δεχθούν το σχέδιο ειρηνικά ή μέσω του πολέμου.
Συμπτωματικά ή όχι, ο Χαλίλι, δήλωσε ότι η ανακήρυξη αυτή έγινε με βάση το Σύνταγμα των ΗΠΑ, σύμφωνα με το οποίο ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.

«Όπως η Σερβία και το Μαυροβούνιο λειτούργησαν ως Ομοσπονδία, έτσι και τα Σκόπια μπορούν στη συνέχεια να λειτουργήσουν ως ομοσπονδία δύο δημοκρατιών», είπε ο Χαλίλι.

Πριν από δύο ημέρες ανακοινώθηκε ότι, ήδη, λειτουργεί η ‘Φρουρά της Ιλλυρίδας’ που θα διαφυλάξει τους Αλβανούς στην πρώην δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας-FYROM, μέχρι να επιλυθεί το τελικό καθεστώς

Ως επικεφαλής της Φρουράς εμφανίζεται ένας άνδρας που ονομάζεται στρατηγός Χαμντί Ντρετσάι - Хамди Ндрецај ή Πάνθηρ (Пантер). Είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα πρώην μέλος του UCK και ζει στην πόλη Φεριζάι του Κοσσυφοπεδίου.
Δεν είναι τυχαίο- συνεχίζει το δημοσίευμα- που στο Facebook υπάρχουν αρκετές «εξειδικευμένες» σελίδες για την Μεγάλη Αλβανία. Μπορεί κανείς να διαβάσει τα παρακάτω μηνύματα:

«Ένα έθνος, μία χώρα, μία σημαία», «Τα Σκόπια είναι μία χώρα που οι περισσότεροι μιλούν αλβανικά και κακομεταχειρίζεται μικρούς και μεγάλους Αλβανούς».
Παρουσιάζουν, μάλιστα, χάρτες στους οποίους θεωρούν ότι τα αλβανικά εδάφη βρίσκονται κατοχή όχι μόνο από τα Σκόπια, αλλά από το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την Ελλάδα.
Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται κοινότυπα και γελοία και παιδιακίστικα. Είναι πραγματικά αστείο, μια σημαία σε ένα drone στο Βελιγράδι, να επιδιώκεται να εμφανισθεί ως ένα πανί. Ωστόσο πρόκειται για μια σημαντική αναφορά για το μεγαλύτερο μέρος της Βαλκανικής Χερσονήσου.

Στην κατεύθυνση αυτή βρίσκεται και η πληροφορία ότι κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης επίσκεψης του Αλβανού πρωθυπουργού, έχει οργανωθεί η μετάβαση στο Βελιγράδι χιλιάδων Αλβανών από τη νότια Σερβία (Κοιλάδα του Πρέσεβο), για μια επίσημη υποδοχή.
Αυτό αποδεικνύει ότι αυτά που γίνονται στην περιοχή δεν είναι τετριμμένα, αστεία ή ασήμαντα.

Ο Ρωσικός στρατός επιστρέφει στη Σερβία
Μετά από χρόνια ο ρωσικός στρατός επιστρέφει στη Σερβία προκειμένου να πραγματοποιήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το σερβικό στρατό.

Στην κοινή άσκηση, Σέρβοι και Ρώσοι στρατιώτες, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν μια βάση ενός πλασματικού εχθρού και να σώσουν άτομα που έχουν στην αιχμαλωσία, αυτός είναι ο σχεδιασμός της άσκησης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ζβέζντα.
Θα συμμετάσχουν 6 ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα, επτά οχήματα μάχης, δύο τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, φορτηγά, ATV με πολυβόλα επί του σκάφους, τα οποία βρίσκονται, ήδη, στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου.

Επίσης, θα συμμετάσχουν πάνω από 100 δασοφύλακες στην άσκηση. Επίσης, ο ρωσικός στρατός για πρώτη φορά θα αποδεκατίσει ενδεχόμενους στόχους με τα γρήγορα και ευέλικτα ATV.

Οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν την επόμενη Παρασκευή και στη συνέχεια σε καθημερινή βάση θα υπάρχουν ασκήσεις σε ξεχωριστά στάδια, κατάρτιση σε πυροβόλα όπλα, εξάσκηση προσωπικού σε επιθέσεις και συναφή.

Πηγές
Εχέδωρος, Βόρεια

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Αντιγράφουμε, χωρίς σχόλια, από το βιβλίο του Μάνου Ηλιάδη για την ΜΙΤ τα παρακάτω στοιχεία για το βρώμικο ρόλο της τράπεζας Ζιραάτ στο ξερίζωμα των Ελλήνων της Τουρκίας, και για την κατασκοπευτική δράση που ανέπτυξε στην Κύπρο:

«Μετά το τέλος του Μικρασιατικού Πολέμου, η τράπεζα ήταν ο κύριος αποδέκτης και σφετεριστής των περιουσιών των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Η ίδια Τράπεζα ήταν επίσης ο αποδέκτης των τεράστιων ποσών που εισπράχθηκαν από το Τουρκικό Κράτος με τον περιβόητο φόρο περιουσίας (Varlik Vergisi) την περίοδο 1942 – 1944, με τον οποίο καταληστεύθηκαν οι Έλληνες της μειονότητας της Κωνσταντινουπόλεως…
Την επόμενη δεκαετία, κατά την περίοδο του αγώνα της ΕΟΚΑ (1955 – 1959) η Ziraat Bankasi ίδρυσε την Αγροτική Τράπεζα της Κύπρου, η οποία σύμφωνα με στοιχεία της τότε ΚΥΠ, ήταν άντρο Τούρκων πρακτόρων…»

Ακολουθεί αναφορά για την κατασκοπευτική δράση της Ζιραάτ στο Ιράκ και στις περιοχές των Κούρδων:

«Στο Ιράκ η κατάσταση δεν μπορούσε να είναι διαφορετική. Σε άρθρο της πάντοτε καλά πληροφορημένης κουρδικής εφημερίδας Özgür Politika της 16 Οκτωβρίου 2006, με τίτλο «Αυτή δεν είναι Τράπεζα, είναι επιχειρησιακή βάση της ΜΙΤ» αναφέρεται ότι το υποκατάστημα της Τράπεζας Ζιραάτ στην Βαγδάτη, παίζει τον ρόλο επιχειρησιακής βάσεως της ΜΙΤ στο Ιράκ και ότι όλες οι πληροφορίες από υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και άλλες πηγές διαβιβάζονται κρυπτογραφημένες στην Άγκυρα, μέσω του ειδικού τεχνικού εξοπλισμού ασφαλούς επικοινωνίας που έχει εγκατασταθεί στην Τράπεζα…

Η είδηση αυτή επιβεβαιώθηκε και από πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Azadiya Welat, που εκδίδεται στο Ντιγιαρμπακίρ της Τουρκίας, στο οποίο αναφέρεται επίσης ότι η ΜΙΤ διεξάγει όλες τις επιχειρήσεις της στο Ιράκ χρησιμοποιώντας το κάλυμμα και τους μηχανισμούς και εξοπλισμό που έχουν εγκατασταθεί στην Τράπεζα…

Οι υποτιθέμενοι τραπεζικοί υπάλληλοι που απασχολούνται στη Ζιραάτ, προσθέτει η εφημερίδα, στην πραγματικότητα είναι όλοι πράκτορες και στελέχη της ΜΙΤ…

Η πηγή αυτή ανέφερε στην εφημερίδα ότι η ΜΙΤ, με κέντρο επιχειρήσεων το κατάστημα της Ζιραάτ συλλέγει μεταξύ άλλων πληροφορίες για το PKK, την κυβέρνηση της αυτόνομης περιοχής του Β. Ιράκ και γιατα κόμματα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι άτομα εξειδικευμένα στην εκπαίδευση πρακτόρων, έρχονται από την Άγκυρα στη Βαγδάτη και εκπαιδεύουν στη συλλογή πληροφοριών ομάδες ατόμων που στρατολογεί η ΜΙΤ στην περιοχή, κυρίως Τουρκομάνους».

Πηγή Πομακική εφημ. "Ζαγάλισα"
Τεύχος 73, Ιούνιος - Ιούλιος 2014

Σχόλιο ιστολογίου: Και ποιός μπορεί να εγγυηθεί στην Ελλάδα πως αυτές οι στενότατες σχέσεις της ΜΙΤ με την συγκεκριμένη τράπεζα, ο ειδικός εξοπλισμός και ο ρόλος της τράπεζας, δεν εφαρμόζονται και εναντίον της Ελλάδας;
Μήπως, αναρωτιόμαστε, εκείνοι που έδωσαν την άδεια λειτουργίας της συγκεκριμένης τουρκικής τράπεζας (και κανονικού εργαλείου της ΜΙΤ) θα πρέπει να ερευνηθούν ολοσχερώς (κυρίως οικονομικά) και αφού ανακριθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, να λογοδοτήσουν ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης; Ή μήπως πρέπει να δεχτούμε πως μέσα στα πλαίσια της περίφημης ελληνοτουρκικής φιλίας, η Ziraat Bank (τράπεζα κατάσκοπος) δεν δρα εναντίον των συμφερόντων της Ελλάδας, παρά τα όσα έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας για τις "περίεργες" δραστηριότητες και τον τρόπο λειτουργίας της σε μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος και ευαισθησίας περιοχές εντός της Ελλάδας;
Μήπως, κάποιος εισαγγελέας θα πρέπει μετά τη συγκεκριμένη δημοσίευση, να ενεργήσει αυτεπάγγελτα και να διερευνήσει τις συνθήκες λειτουργίας (αλλά και αδειοδότησης) του συγκεκριμένου "μαγαζιού" της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ);
Τι έχει να απαντήσει ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς για την συγκεκριμένη εξέλιξη;
Τι έχει να απαντήσει το προεδρείο της Βουλής και τα αρμόδια υπουργεία (αλλά και η Εθνική Τράπεζα) για όλες τις ερωτήσεις που έγιναν στην Ελληνική Βουλή και που όταν απαντήθηκαν έβγαζαν "καθαρή" την τράπεζα τουρκικών συμφερόντων Ziraat Bank;
Τέλος, αναρωτιόμαστε, επειδή η "είδηση" δεν είναι σημερινή, τι ενέργειες έχουν γίνει από το ελληνικό κράτος (κυβέρνηση και υπηρεσίες) προκειμένου να διερευνηθεί στον απόλυτο βαθμό ο τρόπος (ή οι τρόποι) λειτουργίας της συγκεκριμένης τράπεζας εντός της Ελληνικής Επικράτειας και ιδιαίτερα στην Ελληνική Θράκη και στα Δωδεκάνησα...;


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Μνήματα μνημεία είναι γεμάτη τούτη η πατρίδα.
Μνήματα μνημεία επιφανών ή αγνώστων ηρώων… που δώσανε τη ζωή τους για να φυλάξουνε γυναίκες και παιδιά, την μνήμη των προγόνων και τη ζωή των αγέννητων, μα πιότερο απ’ όλα προσφέρανε το αίμα τους θυσία στα ιερά, τα όσια και τα ανώτερα, εκείνα που ο νους του ανθρώπου δεν χωρά, αλλά που αντιλαμβάνεται από τα πάντα αυτή η ράτσα…

Μνήματα μνημεία, που δοξάζουνε μύθους και παραδόσεις ανθρώπων που γίνανε ημίθεοι, που γέννησαν ιδέες και επιστήμες, αλλά που πάντα σεβόντουσαν τον άνθρωπο και τιμούσαν τον Πλάστη και Δημιουργό τους…

Μνήματα μνημεία σιωπηλά που μένουν να θυμίζουνε εκείνους που στάθηκαν ορθοί και μήτε ο Χάροντας μπόρεσε να κρύψει την αξιοσύνη τους, αν κι ήταν άνθρωποι φθαρτοί μα χόρευαν και γλένταγαν όποτε κι αν τους συναντούσε και πάλευε στ’ αλώνια του μαζί τους…

Αυτά τα μνήματα καλούν τη μνήμη σήμερα να σηκωθεί και να κυριέψει όσους την των τιμημένων προγόνων γη πατούνε, όσων των δοξασμένων επιφανών αγνώστων ηρώων τολμούν να βρωμίζουν την υπέρτατη θυσία…

Κι αν τα κελεύσματά τους δεν ακούς, τότε ένα να ξέρεις, πως δεν είσαι άξιος συνεχιστής εκείνων κι είναι προτιμότερο να σκύψεις ωσάν δούλος, και να δεχτείς του αφέντη που αναγνώρισες τη μπότα στη ζωή σου.

Μνήματα σπαρμένα σε μία γης, που είναι φτιαγμένη απ’ το Θεό για να γεννά ανδρείους…

Κι είναι αυτά τα μνήματα που σήμερα καλούν τους άξιους να σταθούνε όρθιοι και να χορέψουνε στο γάμο τους με τα αιώνια… με του σταυρού το λάβαρο, ψηλά, φοβέρα στους εχθρούς τους…

Μη φοβάσαι που έπεσες. Άνθρωπος είσαι...
Να τρέμεις, όμως, μη και δεν βρεις τη δύναμη της ψυχής για να σηκωθείς και πάλι όρθιος...

Σήκω, λοιπόν και χόρεψε κι εσύ μαζί τους. Με τα τραγούδια των νεκρών, να σηκωθείς ολόρθος για να ειπείς σε όλους πως τούτη η γη σου ανήκει.

Σήκω ορθός και κοίταξε το χώμα τούτο που μόνο από εσένα περιμένει...
Και τότε, σκέψου αν θέλεις να προσμετρηθείς με τους νεκρούς της λήθης ή τάχα να σταθείς μαζί με τους άξιους που ως κι οι άγιοι τους τιμούνε.

Σήκω, κάμε το χρέος σου και δες όλους τους δειλούς να τρέχουν, να σκορπούνε, και να φοβούνται ακόμη και με τη σκιά σου να συναντηθούν γιατί από πάντα ζούσανε από τ’ ασήμια και του Μαύρου τα κέρδη κι όχι από την των ανθρώπων την τιμή και του Θεού το δίκιο…

Κωνσταντίνος

Κάποιες στιγμές δεν ξέρω τι συμβαίνει, όμως έρχεται ένας καταρράκτης από σκέψεις και λέξεις και το μικρού μου νου γεμίζει... Από την τελευταία αυτή "πλημμύρα" αφήνω εδώ όσα μπόρεσα να περισώσω...
Αυτά τα λόγια, σκόρπια σαν τον άνεμο που μας αγγίζει για να μας θυμίζει πως είμαστε ζωντανοί, σαν τις λέξεις που έρχονται από το πουθενά να μας στοιχειώσουν, δεν έχω τη δύναμη παρά να τα αφιερώσω σε όλους εκείνους που γελαστήκαν και πιστέψανε πως τάχα ο ανάξιος κι ο κιοτής μπορούν με αξιοπρέπεια να ζήσουν...


 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έστειλε απόρρητη επιστολή στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ τον περασμένο μήνα, στην οποία επισήμαινε το κοινό συμφέρον των δύο χωρών στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η επιστολή που στάλθηκε στα μέσα Οκτωβρίου, ανέφερε ότι η συνεργασία των ΗΠΑ με το Ιράν στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών συνδέεται άρρηκτα με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμά της.

Η εφημερίδα επικαλείται πρόσωπα που είχαν ενημερωθεί για το γράμμα αυτό. Στο δημοσίευμα διευκρινίζεται ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα.

Σημειώνεται όμως ότι «οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης δεν αρνήθηκαν την ύπαρξη της επιστολής όταν ρωτήθηκαν από ξένους διπλωμάτες τις τελευταίες ημέρες».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, είπε ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον απέναντι στο Ιράν δεν έχει αλλάξει.

Απέφυγε όμως και αυτός να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, λέγοντας ότι δεν μπορεί να σχολιάσει την ιδιωτική αλληλογραφία του προέδρου Ομπάμα με ξένο ηγέτη.

Για το θέμα ρωτήθηκε και ο ρεπουμπλικάνος Τζον Μπένερ, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν εμπιστεύεται» την ιρανική ηγεσία ούτε θεωρεί ότι η Ουάσινγκτον χρειάζεται να συνεργαστεί με τους ιρανούς στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

«Δεν εμπιστεύομαι τους Ιρανούς. Δεν νομίζω ότι τους χρειαζόμαστε σε αυτό. Ελπίζω οι διαπραγματεύσεις που είναι υπό εξέλιξη να είναι σοβαρές, όμως διατηρώ τις αμφιβολίες μου» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τον θρίαμβο των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν δεν συμμετέχει στον συνασπισμό υπό τον ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τη διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό του πρόγραμμα βρίσκονται σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο.

Πάντως, για το θέμα του Ιράν ρωτήθηκε και ο ίδιος ο Ομπάμα στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ήττα των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε κρίσιμες τις επόμενες εβδομάδες στο θέμα της επίτευξης συμφωνίας με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Έσπευσε όμως να τονίσει ότι πτυχή του ζητήματος και σημαντική πρόκληση για την επίτευξη συμφωνίας είναι η αμοιβαία δυσπιστία μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

Οι εξελίξεις στην περιοχή της Μεσοποταμίας είναι ραγδαίες και κατά τα φαινόμενα οι κυρίαρχες δυνάμεις της Δύσης, με πρώτες τις ΗΠΑ, αναγκάζονται να συμπράξουν με τους Κούρδους, εξέλιξη που προκαλεί εντάσεις στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα.

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία, βλέποντας ότι οι εξελίξεις αναδεικνύουν το Κουρδικό και δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο που ανατρέπει τους σχεδιασμούς της Άγκυρας, στην ουσία συμπράττει με τους τζιχαντιστές του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, προκαλώντας τη Δύση και δημιουργώντας ένα ακόμα πρόβλημα στις σχέσεις της με τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους.

Η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν με κάθε επισημότητα και να ενισχύσουν με όπλα το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) των Κούρδων της Συρίας, που αποτελούν στην ουσία παρακλάδι του ΡΚΚ, είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες υπάρχει πιθανότητα να τεθούν σε δοκιμασία και στην Κύπρο.

Οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά από το 1964, όχι μόνο δεν συντάσσονται με τις πολιτικές της Άγκυρας στο Κυπριακό, αλλά βρίσκονται σε πορεία σχετικής αντιπαράθεσης.

Η εμπλοκή της αμερικανικών και εβραϊκών συμφερόντων Noble Energy στα ενεργειακά της Κύπρου, με την εξέδρα γεώτρησης στο Οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ, υπήρξε προάγγελος της αλλαγής στάσης της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία δηλώνει ότι η Κύπρος, ως κυρίαρχο κράτος, έχει κάθε δικαίωμα στην εκμετάλλευση των φυσικών του πόρων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Την ίδια στιγμή φυσικά η Ουάσιγκτον αποφεύγει να καταδικάσει ευθέως την Άγκυρα για τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου με το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» και την παρουσία πολεμικών σκαφών στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ φαίνεται να συνεχίζει να επιδεικνύει ενδιαφέρον σε διπλωματικό επίπεδο για την επίλυση του Κυπριακού.

Όσον αφορά την προκλητική παρουσία των τουρκικών σκαφών στην κυπριακή ΑΟΖ, εκτιμούμε ότι η Άγκυρας έχει ως στόχο την άσκηση πίεσης στην ελληνική πλευρά για υποχωρήσεις, υπό την απειλή δημιουργίας τετελεσμένων.
Επίσης, η Άγκυρα επιδιώκει την πρόκληση στρατιωτικής έντασης, η οποία θα καταστήσει υποχρεωτική την παρέμβαση των ΗΠΑ, για να μην οδηγηθεί η περιοχή σε πλήρη αποσταθεροποίηση.

Τελικός στόχος της Άγκυρας είναι να παγώσουν οι γεωτρήσεις, να πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να λυθεί το Κυπριακό και στη συνέχεια οι γεωτρήσεις και η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ να συνεχιστεί, με τους όρους που θα προκύψουν από τη λύση, σύμφωνα με τους οποίους η Τουρκία θα έχει ενεργό και καθοριστικό ρόλο στο όλο ενεργειακό παιχνίδι.

Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Τουρκία έχει το πλεονέκτημα της κατοχής του 40% του κυπριακού εδάφους και αυτό χρησιμοποιεί εκβιαστικά, για να πέτυχει μια λύση καταστροφική για τα συμφέροντα του Ελληνισμού.

Άρα, κυρίαρχος στόχος της ελληνικής πλευράς θα πρέπει να είναι η διαχείριση της κρίσης να παραμείνει σε πολιτικοδιπλωματικό και σε επίπεδο διεθνούς δικαίου και διεθνών σχέσεων και αποφευχθεί η στρατικοποίησή της, γιατί κάτι τέτοιο ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργηθεί πολεμικό κλίμα που μπορεί να οδηγήσει στο πάγωμα των γεωτρήσεων-εξορύξεων.

Να μην ξεχνάμε ότι οι συμφωνίες οριοθέτησης της ΑΟΖ της Κύπρου με τις γειτονικές χώρες, οι συμφωνίες παραχώρησης των οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ σε ενεργειακούς γίγαντες και η ομαλή πορεία του χρονοδιαγράμματος ερευνών, εξορύξεων και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, είναι αυτές που αλλάζουν τις παραμέτρους του Κυπριακού σε τέτοιο βαθμό, που είναι σε θέση να εξουδετερώσουν αν όχι να ακυρώσουν τα αποτελέσματα της τουρκικής εισβολής.

Μεγαλύτερη και πιο τρανταχτή απόδειξη από την αντίδραση της Τουρκίας, που είναι σε εξέλιξη, δεν υπάρχει!
Άρα, αυτό που θα πρέπει να έχουμε ως επιδίωξη, εμείς, η ελληνική πλευρά, πέραν της αποφυγής στρατικοποίησης της κρίσης, θα πρέπει να είναι το εξής:

Σε περίπτωση που ασκηθούν πιέσεις ή αναληφθούν πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού, η ελληνική διπλωματία θα πρέπει να επιδείξει μείζονα επιδεξιότητα, ούτως ώστε με τους όποιους χειρισμούς να προστατευθούν ως κόρη οφθαλμού οι συμφωνίες οριοθέτησης της ΑΟΖ και εκμετάλλευσης των αποθεμάτων, ούτως ώστε να μην εξουδετερωθεί το ενεργειακό, που είναι δυνατόν να εξελιχθεί σε ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, το οποίο έχει τέτοια δυναμική, που μπορεί ακόμα και να ακυρώσει το πλεονέκτημα της κατοχής που έχει η Τουρκία.

Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για τους πολιτικούς και τους διπλωμάτες σε Λευκωσία και Αθήνα!

Πηγή εφημ. "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Εφόσον τώρα τιμωρήθηκε ακόμη ένας αντιδημοκρατικός πυλώνας της κυβέρνησης και εφόσον χάρηκαν πολύ τα αντιπολιτευόμενα κόμματα για την απόφαση ξηλώματος του Στύλιου, κοιμόμαστε ήσυχοι.

Ουδείς βέβαια εκ των υπερασπιστών της Δημοκρατίας σχολιαστών δεν αναφέρθηκε ότι μέσα στην Βουλή των δημοκρατών παρευρίσκονταν της στιγμή που θίχτηκε η Δημοκρατία τρία πρόσωπα: Ο υφυπουργός βιαστής της Δημοκρατίας που υπέγραψε όλα τα «δημοκρατικά» Μνημόνια, η βουλευτής του ΚΚΕ με την ιδεολογία της δικτατορίας του προλεταριάτου και ένας πρόεδρος της Βουλής που υπερασπιζόταν τον υπουργό «αντιδημοκράτη» λέγοντας στην βουλευτή «να ντρέπεστε».
Μέσα στο ναό της Δημοκρατίας βρισκόταν τρεις αντιδημοκρατικοί υπερασπιζόμενοι την Δημοκρατία!

Αφού λοιπόν, το κάνανε το ωραίο σόου την ημέρα που στις Βρυξέλλες οι εταίροι Ευρωπαίοι ανακοίνωναν ότι σου έχουν έτοιμο και δεύτερο Μνημόνιο με το όνομα «Πιστωτική γραμμή με ενισχυμένους όρους», η Δημοκρατία στην Ελλάδα είναι πιο σταθερή από ποτέ.
Βέβαια, αντί όλα τα κόμματα να αρχίσουν να βρίζουν τον Σαμαρά, του έστειλαν συγχαρητήριες επιστολές για το ξήλωμα Στύλιου.
Δεν είδαμε την ίδια αντίδραση από τα κόμματα για το ξήλωμα Μπαλτάκου.
Επίσης δεν είδαμε κανένα γραφείο τύπου να λέει το απλό «Κύριε Σαμαρά, το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού», δύο φορές φάουλ Σαμαρά μέσα σε λίγους μήνες με «αντιδημοκρατικούς» εκπροσώπους της κυβέρνησης.
Αντιθέτως, σιγή ιχθύος.

Η Δημοκρατία «σκότωσε» ακόμα έναν εχθρό της, τον Στύλιο.
Δεν θα μάς απαντήσει ποτέ η Δημοκρατία τι ανάγκη έχει ως στυλοβάτες της και εκπροσώπους της πολιτικούς του ύψους Στύλιου.
Η Δημοκρατία κάνει όσα λάθη γουστάρει στις επιλογές της και μετά με μια απλή διαγραφή ξανάρχεται στα ίσα της.

Την ίδια ημέρα της διαγραφής του υφυπουργού και αφού η Δημοκρατία είναι πιο δημοκρατική από ποτέ, ο πολιτικός προϊστάμενος του Στύλιου, υπουργός Λοβέρδος, προαναγγέλλει ότι θα κάνει πράξη την ρήση που ήταν γραμμένη στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης του Ναζιστών: «Η εργασία απελευθερώνει». Υποστηρίζοντας ότι το δημοκρατικό υπουργείο του δεν έχει λεφτά για προσλήψεις αλλά έχει ανάγκη από εκπαιδευτικούς, θα προσλάβει 1.100 εκπαιδευτικούς πληρώνοντάς τους όχι με μισθό αλλά με μόρια, υποσχόμενος ότι όταν θα γίνουν προσλήψεις αυτοί οι 1.100 θα έχουν περισσότερα μόρια από τους άλλους.
Απελευθερωμένοι οι εθελοντές εκπαιδευτικοί θα δουλεύουν τζάμπα για την Δημοκρατία πληρώνοντας όλα τα έξοδα διαβίωσης από το πουθενά και παίρνοντας για τις καλές υπηρεσίες τους την θέση άλλων εκπαιδευτικών που αξιοκρατικά θα μπορούσαν να διοριστούν αλλά αρνήθηκαν να είναι σκλάβοι της «Δημοκρατίας» Λοβέρδου.

Και πάλι αν σε ρωτήσω αγαπημένη μου Δημοκρατία, ποια ανάγκη σε κάνει να έχεις υπουργούς πολιτικούς άνδρες ύψους Λοβέρδου, απάντηση δεν θα πάρω.
Όπως δεν θα πάρω απάντηση γιατί ωρύονταν όλοι για την προσωπική απάντηση Στύλιου απέναντι σε έναν βουλευτή και δεν ακούστηκε ούτε μία κουβέντα για την δήλωση του Γιούνκερ με την οποία παραδέχθηκε ότι την δημοκρατία την έχει χεσμένη, αφού «δεν τρέμει μπροστά σε πρωθυπουργούς και θεσμούς».
Μεγαλύτερη ζημιά έκανε ο Στύλιος φραστικά στην Δημοκρατία από τον Γιούνκερ;
Διότι ο Στύλιος ότι και να πει ζημιά μόνο στον εαυτό του κάνει (αποδεδειγμένα πια), ενώ ο Γιούνκερ κάνει ό,τι γουστάρει πατώντας πτώματα ανθρώπων, ιδεών και θεσμών.

Οι υπερασπιστές της Δημοκρατίας ασχολήθηκαν ουρλιάζοντας 24 ώρες με ένα ελαφρώς τίποτα γιατί ο κάθε Στύλιος αυτό είναι. Ένα τίποτα. Όπως ένα τίποτα είναι και η βουλευτής του ΚΚΕ που τράβαγε τα μαλλιά της για τα «παιδιά με τις τουμπανιασμένες από την πείνα κοιλιές» όταν η πολιτική της προϊσταμένη, Παπαρήγα, δύο εβδομάδες πριν μέσα στην Βουλή έλεγε με ύφος «ότι δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στην χώρα».
Σε αυτή την "Δημοκρατία", που κατά τους υπερασπιστές της δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε επισιτιστικό πρόγραμμα για 165,000 οικογένειες Ελλήνων. Τρόφιμα για το 10% του ελληνικού πληθυσμού που πεινάει.
Σε αυτή την "Δημοκρατία", που δεν πτώχευσε, η εξουσία παίρνει ευρωπαϊκό πακέτο 350 εκατ. ευρώ για να ταΐσει τους νηστικούς πολίτες της. Τόσο υπερήφανη "Δημοκρατία" είναι!

Πώς γίνεται να βιάζεται η Δημοκρατία από τα Τίποτε;
Έχει σαδομαζοχιστικές τάσεις;
Γουστάρει άνοους που δεν ξέρουν να υπερασπιστούν το όνομά της πετώντας χειροβομβίδες πανικού με επίσημα παρακρατικά παραδείγματα;
Χρειάζεται υπερασπιστή για τις σφαλιάρες που τρώει καθημερινά από τους εκλεγμένους εκπροσώπους της από άτομα που έκαναν την προσωπική τους σφαλιάρα παντιέρα;
Η παρθένα Δημοκρατία τους βιαστές τύπου Στύλιου θα τους έκοβε λόγω φάτσας να την εκπροσωπούν.
Η μυξοπαρθένα Δημοκρατία έχει ανάγκη Στύλιοβάτες γι’ αυτό τον περιέφερε στα κανάλια της με την ελπίδα να γεννηθεί ένας νέος Μπουμπούκος.
Τα τέρατα η υποστηριζόμενη διά ροπάλου «Δημοκρατία» δεν τα συνθλίβει, τα γεννά, τα γαλουχεί και τα ανδρώνει.

Αυτή η υβριδική «Δημοκρατία» έχει τεράστια μήτρα που χωρά τόσο χαζούς όσο και έξυπνους υπερασπιστές της.
Πολιτικούς και πολιτικάντηδες όλων των χρωμάτων και κομμάτων που έναν μοναδικό σκοπό έχουν: Να κρύψουν το πόσο πόρνη είναι.

Πηγή "Στον Τοίχο"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Του Στέλιου Παπαθεμελή

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τους πρωθυπουργό και εν αναμονή πρωθυπουργό την ελάχιστη πολιτική συναίνεση «για να αντιμετωπίσουμε ομόθυμα όλα αυτά που επέρχονται σαν χιονοστιβάδα».

Από τις δηλώσεις όμως των συνομιλητών του που αναλώθηκαν εξ ολοκλήρου σε εκλογολογία δεν προέκυψε ότι οι συναντηθέντες καταπιάστηκαν σοβαρά με την απασφαλισμένη χειροβομβίδα της εχθρικής εισβολής στην κυπριακή ΑΟΖ και τις έργω απειλές κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Το έθνος βρίσκεται αυτή την ώρα αντιμέτωπο μιας νεοβάρβαρης θερμής απειλής που απεργάζεται την γεωπολιτική και εδαφική μας συρρίκνωση.

Hannibal ante portas.

Όσο αργούμε να συνειδητοποιήσουμε αυτήν την πραγματικότητα τόσο αυτή θα εκτραχύνεται.

Ο προχθεσινός προκλητικός διάπλους της κορβέτας Buyukada στις ελληνικές θάλασσες μέχρι Καφηρέα και Σούνιο συνιστά ευθεία επιθετική στρατιωτική ενέργεια. Κάποιοι ψέλλισαν «μα δεν είναι η πρώτη φορά». Μπορούν να μας βεβαιώσουν ότι θα είναι η τελευταία ;

Η επιθετικότητα που αντιμετωπίζεται με φοβικό σύνδρομο αποθηριώνεται.

Στον σοφό αισώπειο μύθο το φίδι παρουσιάζεται στον Δία παραπονούμενο ότι οι άνθρωποι το τσαλαπατούν. Ο Δίας του απάντησε: αν δάγκωνες τον πρώτον που σε πάτησε, κανένας δεν θα τολμούσε να σε ξαναπειράξει.

Και το επιμύθιο: «οι τοις πρότερον επιβαίνουσιν ανθιστάμενοι, τοις άλλοις φοβεροί γίγνονται».

Ο νεοοθωμανός σουλτάνος είναι αποδεδειγμένα πια εμμανής νεραϊδοπαρμένος, αλλά εξίσου ισχυρός και αποφασισμένος. Κατά συνέπεια ευεπίφορος στις πιο παρανοϊκές αποφάσεις. Ούτε στη χώρα του, ούτε στο χώρο του υπάρχει κάποιος να του επιβάλει αυτοσυγκράτηση.

Εκτός Τουρκίας:

Οι υπερατλαντικοί σύμμαχοι ψάχνουν κατά το λαϊκόν άσμα «άντρα ν’ αγαπάει και να δέρνει». Όσο πιο πολύ ο σουλτάνος τους ευτελίζει τόσο προθυμότεροι εμφανίζονται να ικανοποιήσουν τις ορέξεις του και να μας σύρουν σε νέες «διακοινοτικές». Εμμονικά τουρκολάγνα η αμερικανική γραφειοκρατία αντιπαρέρχεται τις προσβολές του Ερντογάν και παρά την ευθέως εχθρική συμπεριφορά του απέναντί τους εξακολουθεί να τον θεωρεί αναντικατάστατο σύμμαχο. Εκείνος εκμεταλλεύεται άγρια την αμερικανική ανάγκη και προσποιούμενος ικανοποίησή της την προπληρώνεται αδρά, με την εγκληματική υπεξαίρεση των ελλαδοκυπριακών κοιτασμάτων και την εκχώρησή τους στους νεοοθωμανούς για μια σφοδρά αμφισβητούμενη συμμετοχή του στη Συμμαχία των προθύμων.

Να απαλλαγούμε επί τέλους από την αυταπάτη (=ψευδής γνώση με επιθυμία, κατά Καστοριάδην) της αμερικανικής στήριξης.

Οι ύπουλοι Βρετανοί συνομωτούν μονίμως με τους πασάδες. Τώρα ζητούν αναστολή αξιοποίησης κοιτασμάτων μέχρις επιλύσεως του Κυπριακού. Την οποία όμως απεύχονται και εναντίον της οποίας δολοπλοκούν.

Βρετανός αλλά αληθινός Φιλέλλην ο λόρδος Βύρων προειδοποιούσε τις ώρες της Μεγάλης Επανάστασης (5/4/1823) τους αγωνιζόμενους Έλληνες:

«…Μην περιμένετε ελευθερίαν από τους Φράγκους. Έχουν βασιλέα οπού πωλεί και αγοράζει εις τα εντόπια τάγματα, εις τας εντοπίους φάλαγγας είναι η μόνη ελπίς της ανδρείας».

Και απελπισμένος κατέληγε:

«Αλλ’ η τουρκική βία και ο λατινικός δόλος θα θραύση την ασπίδα σας, όσον ευρεία και αν είναι».

Όμως η παλληκαριά των πολεμιστών ανέτρεψε τη λογική των αριθμών.
Ο Παπαδιαμάντης που παρουσιάζει το κείμενο του Μπάϊρον (Άπαντα 14, 127) σχολιάζει:

«Η τουρκική βία και ο λατινικός δόλος! Αι λέξεις αύται δεν είναι ιστορικόν σύμβολον, παραστατικόν της τύχης του πολυπαθούς Ελληνισμού; Πόσον ενδομύχως ησθάνετο και κατενόει ο μέγας Βρετανός την θέσιν της Ελλάδος, την τότε, και την διαρκή και την παντοτεινήν! Και πόσον απέχωμεν ημείς να την εννοήσωμεν και να την αισθανθώμεν!».

Υμείς τότε (1896), και ολόιδιοι ημείς σήμερον (2014) σεβαστέ Γέροντα της Σκιάθου…

Το Ισραήλ πρέπει να έχει πεισθεί ότι η Άγκυρα επιβουλεύεται την γεωπολιτική του πρωτοκαθεδρία στη Μ. Ανατολή, άρα μοναδική στρατηγική του επιλογή είναι πρωτίστως Ελλάδα – Κύπρος και από κοντά η Αίγυπτος.

Ένα χρόνο όμως μετά την υπογραφή της ελληνοϊσραηλινής Διακήρυξης Συνεργασίας λόγω ελληνικής (ή και αμφίπλευρης) απραξίας τίποτε δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Ούτε καν ο ορισμός των εκατέρωθεν πρωθυπουργικών συνδέσμων. Τι καρτερούμε;

Τον Μάρτιο του ’87 ο Ανδρέας Παπανδρέου προειδοποίησε αξιόπιστα ότι θα βυθίσει το Σισμίκ. Έπεισε Αμερικανούς και Τούρκους ότι δεν μπλοφάρει. Οι ατλαντιστές φοβήθηκαν ότι θα τινάζονταν στον αέρα η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και ο Οζάλ ζύγισε το κόστος της εξόδου και έσπευσε να ματαιώσει το έκνομο εγχείρημα. Η πολιτική πυγμής αντί κατευνασμού και η επίδειξη εθνικής αποφασιστικότητας τότε από την ηγεσία απέδωσαν.

Οι επισπεύδοντες πρέπει να είμαστε εμείς. Τόσο με Ισραήλ όσο και με την αυριανή Τριμερή του Καΐρου.

Ο Ελληνισμός βάλλεται αδιαιρέτως και ομόψυχη, κοινή και αδιαίρετη να είναι η αποτροπή του εχθρού. Ποτέ πια η Κύπρος μόνη και αβοήθητη.

Σαμαράς, Τσίπρας και τα άλλα παιδιά οφείλουν να συν-εργασθούν, «στα ουσιώδη με ενότητα, στα επουσιώδη με ελευθερία και σε όλα με αγάπη»(Αβραάμ Λίνκολν).

Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης
www.papathemelis.gr, www.danagennisi.gr


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Του Μιχάλη Ψύλου

«Οδεύουμε προς ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο με τη Ρωσία;» ρωτήθηκε πριν λίγες ημέρες ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Η απάντησή του σοκάρει: «Ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν εύκολος σε σύγκριση με εκεί που βρισκόμαστε σήμερα». Μια ματιά στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών πραγματικά προβληματίζει. Η Washington Post σε ψυχροπολεμικούς τόνους «αποκαλύπτει» ότι Ρώσοι χάκερς παραβίασαν τους υπολογιστές του Λευκού Οίκου. H διεθνής ιστοσελίδα Daily Beast υποστηρίζει ότι ρωσικά βομβαρδιστικά Tupolev Tu-95 που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα 200 κιλοτόνων ( η βόμβα που κατέστρεψε την Χιροσίμα ήταν μόλις 21 κιλοτόνων) πραγματοποιούν ασκήσεις πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό και τη Βόρεια Θάλασσα, τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα. Και φυσικά από το σκηνικό δεν λείπουν και τα ρωσικά υποβρύχια στα χωρικά ύδατα της Σουηδίας. Όπως γράφουν οι New York Times «ο συνδυασμός των χάκερς και των πτήσεων των ρωσικών αεροσκαφών αποτελούν …επικαιροποίηση των παλιών τεχνικών του Ψυχρού Πολέμου… Στη σοβιετική εποχή και οι δύο πλευρές έκαναν τεστ η μία στην άμυνα της άλλης για να δουν ποια θα είναι η αντίδραση».

Ο Ψυχρός Πόλεμος υποτίθεται ότι τελείωσε πριν από 25 χρόνια, στις 10 Νοεμβρίου του 1989 με την πτώση του Τείχους του. Η Δύση πήρε ό, τι ήθελε και μάλιστα χωρίς πόλεμο.Η σοβιετική αυτοκρατορία κατέρρευσε. Μόνο που η Δύση ζητάει περισσότερα: Θέλει η Ρωσία πάντα κάτω, το ΝΑΤΟ συνεχώς ενισχυόμενο και την εξεύρεση νέων εχθρών για να παραμένει ζωντανό και κερδοφόρο στρατιωτικό-βιομηχανικό-μιντιακό σύστημα: Ο Σαντάμ, ο Μιλόσεβιτς, η τρομοκρατία, το Ισλαμικό Κράτος και – τώρα εκ νέου – η Ρωσία. «Πρόκειται για ένα διαφορετικό είδος του ψυχρού πολέμου» γράφει το Reuters. «Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος γίνεται για την ενέργεια». Η Δύση και κυρίως οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να ανεχτούν τη Ρωσία να αποτελεί τον κυρίαρχο ενεργειακό παίκτη στην Ευρώπη, τον βασικό προμηθευτή φυσικού αερίου στη δυτική Ευρώπη. Τα τελευταία 70 χρόνια η Ευρώπη ήταν ενεργειακός όμηρος των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω του ελέγχουν που είχε η Ουάσιγκτον στις σημαντικότερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του ΟΠΕΚ, όπως η Σαουδική Αραβία και οι υπόλοιπες πετρομοναρχίες του Κόλπου. Πολύ εύστοχα η γαλλική Liberation τονίζει ότι «το ρωσικό φυσικό αέριο στην καρδιά της σύγκρουσης».

Ο Ψυχρότερος Κόσμος

Την ουσία του νέου Ψυχρού Πολέμου δίνει με εξαιρετικό τρόπο ο Μάριν Κατούσα, επικεφαλής επενδυτικος αναλυτής σε θέματα ενέργειας στο ίδρυμα Casey Research. Στο βιβλίο του με τίτλο Colder War (Ψυχρότερος Πόλεμος) ο Κατούσα γράφει: «Ο νέος ψυχρός πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη, οφείλεται στη μαζική μετατόπιση της ενεργειακής γεωπολιτικής ισχύος στη Ρωσία, η οποία πέρασε σχεδόν απαρατήρητη σε όλη την υδρόγειο». Ο αμερικανός αναλυτής εκτιμά ότι το παγκόσμιο ενεργειακό εμπόριο έχει διολισθήσει από τον έλεγχό της Αμερικής, γεγονός που σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον θα κάνει τα πάντα για να πάρει εκ νέου τα ηνία. Δεν ήταν καθόλου τυχαία άλλωστε η υποστήριξη της Ουάσιγκτον στο ναζιστικό πραξικόπημα του περασμένου Φεβρουαρίου στο Κίεβο και την ανάληψη του ελέγχου της Ουκρανίας από τις φιλο-αμερικανικές και φιλο-γερμανικές δυνάμεις. Η Ρωσία δεν πρόκειται να ξεκινήσει φυσικά πόλεμο στην Ουκρανία. Δεν είναι προς το συμφέρον της, δεν έχει την ικανότητα να πολεμήσει το ΝΑΤΟ. Αλλά θα αντιδράσει σε κάποιο βαθμό αν το ΝΑΤΟ ενισχύσει τη στρατιωτική του δύναμη στα σύνορά της. Πως θα αντιδρούσε άραγε η Ουάσινγκτον αν μεταφέρονταν ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών με τον Καναδά ή το Μεξικό;Η γαλλική δεξιά εφημερίδα Le Figaro εκτιμά ότι «δεν θα ξαναζήσουμε την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου 1945-1989» Απευθύνει όμως με ψυχραιμία και νηφαλιότητα έκκληση στους Αμερικανούς για αυτοσυγκράτηση και σύνεση: «Η Ρωσία δεν έχει την δύναμη που είχε ως Σοβιετική Ένωση» γράφει η γαλλική εφημερίδα. «Το Κρεμλίνο δεν είναι επικεφαλής καμιάς διεθνούς συμμαχίας. Δεν έχει καμία νέα ιδεολογία ή ένα συνεκτικό σχέδιο εναλλακτικής κοινωνίας όπως ήταν ο κομμουνισμός. Αντί για μαζικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν θα ήταν σοφότερο να κάνουμε το αντίθετο; Ενισχύοντας εκείνους τους κύκλους στη Μόσχα που μπορούν να μοιραστούν τον δικό μας τρόπο σκέψης ; Είναι δυνατόν να πιστεύουν κάποιοι στη Δύση ότι με οι οικονομικές πιέσεις θα φέρουν μια μέρα στη Μόσχα έναν νέο Γκορμπατσόφ για να διαδεχτεί τον Πούτιν;»

Ρίχνουν τις τιμές του πετρελαίου για να πλήξουν τη Ρωσία

Στο πλαίσιο του ενεργειακού Ψυχρού Πολέμου, οι Αμερικανοί δεν διστάζουν άλλωστε να ρίχνουν τις τιμές του πετρελαίου, μέσω του πλήρως πλέον ελεγχόμενου ΟΠΕΚ,ώστε να πλήξουν πρωτίστως τη Ρωσία, η οικονομία της οποίας εξαρτάται σε ποσοστό γύρω στο 50% από την εξαγωγή υδρογονανθράκων.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει καταφέρει τα πάντα με την οικονομική και γεωπολιτική αξιοποίηση της ενέργειας και τώρα είναι έτοιμος να αξιοποιήσει την πρωτόγνωρη επιρροή της χώρας του έναντι της Δυτικής συμμαχίας που είναι εντελώς απροετοίμαστη γι ‘αυτό» σημειώνει ο αμερικανός συγγραφέας, αποδίδοντας ίσως υπερβολικές δυνατότητες στον ρώσο πρόεδρο. Προσθέτει πάντως ότι όποια γνώμη και αν έχει η Δύση για τον Πούτιν, η δημοτικότητά του στη Ρωσία είναι στο 87%. «Και γιατί να μην τον αγαπούν οι Ρώσοι; Σε 15 μόλις χρόνια, ο αριθμός των Ρώσων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας έχει μειωθεί στο μισό. Τα πραγματικά εισοδήματα έχουν διπλασιαστεί και το ρωσικό ΑΕΠ αυξάνεται ετησίως 7% κατά μέσο όρο» σημειώνει ο Μάριν Κατούσα, που κάθε άλλο παρά απολογητής του Πούτιν μπορεί να χαρακτηριστεί, όπως γράφει και το περιοδικό Forbes.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που οι Δυτικοί προσπαθούν με κάθε μέσο να υπονομεύσουν την κατασκευή του αγωγού South Stream που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη (παρακάμπτοντας την Ουκρανία) μέσω της Μαύρης Θάλασσας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Αυστρίας. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απείλησαν μάλιστα ανοικτά με κυρώσεις τη Βουλγαρία,τη Σερβία,τη Βοσνία και την ΠΓΔΜακεδονίας αν δεχτούν να περάσει ο South Streαm από το έδαφός τους. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι στον «πόλεμο» αυτό κινδυνεύει να εμπλακεί και η Ελλάδα η οποία είπε όχι στον ρωσικό αγωγό (και στο παρακλάδι του Μπουργκάς –Αλεξανδρούπολη) επί κυβέρνησης Γ.Παπανδρέου. Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προτίμησε μάλιστα το αμερικανικό σχέδιο μεταφοράς φυσικού αερίου στη δυτική Ευρώπη από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του αγωγού ΤΑΡ που διέρχεται από την Ελλάδα και την Αλβανία. Μόνο που ο ΤΑΡ είναι συνέχεια του αγωγού ΤΑΝΑΡ που διασχίζει την Τουρκία. Τι σημαίνει αυτό: Ότι απλά η Ελλάδα είναι ενεργειακή όμηρος της Αγκυρας!

Ο Πούτιν συνεχίσει πάντως τις πιέσεις προς τους Ευρωπαίους για να δεχτούν τον αγωγό South Stream. Ταυτόχρονα, όμως προχωρεί σε ένα γιγαντιαίο ενεργειακό άνοιγμα προς το Πεκίνο με τη συμφωνία εξαγωγής τεραστίων ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Κίνα που υπέγραψε η Gazprom τον περασμένο Μάιο με την κινεζική κρατική εταιρία China National Petroleum Corporation(CNPC). Η συμφωνία προβλέπει την ετήσια εξαγωγή 38 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα για 30 χρόνια, αρχής γενομένης από το 2018. Η κατασκευή του αγωγού μήκους 3.000 χιλιομέτρων ξεκίνησε ήδη στη Γιακουτία. Όπως σημειώνει το περιοδικό Forbes, «αν πετύχουν τα σχέδια του Πούτιν, όχι μόνο η Ρωσία θα είναι σε θέση να επεκτείνει την γεωπολιτική της ισχύ, αλλά συνολικά οι χώρες των BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) θα απειλήσουν να αντικαταστήσουν το G7 σε πλούτο και επιρροή». Το αμερικανικό περιοδικό γράφει μάλιστα ότι «ο Ψυχρός Πόλεμος, παίρνει μια νέα, σκληρή υπόσταση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει άνευ προηγουμένου επιπτώσεις στο αμερικανικό δολάριο και τον αμερικανικό τρόπο ζωής».

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Το θέμα είναι σοβαρότατο.
Από τη Δευτέρα και μετά όλες οι σελίδες και τα προφίλ του ανθρώπου που σατίριζε την πολιτική επικαιρότητα και τα κακώς κείμενα, άρχισαν να "πέφτουν".

Η σελίδα jodigraphics.net, οι σελίδες του σε facebook, twitter, youtube, google plus δεν είναι πια διαθέσιμες. όπως και το προσωπικό του προφίλ στο Facebook.
   
Έως ότου διευκρινιστεί ποιά είναι η πραγματικότητα, δικαιούμαστε να υποψιαζόμαστε το χειρότερο: την λογοκρισία της κυβερνητικής χούντας. 

Πρέπει ο ίδιος ο ''πρωθυπουργός'', ως κύρια θιγόμενος αυτός και η κυβέρνησή του από την κριτική του Jo Di, και αν θέλει να δείξει ένα ελάχιστο πρόσωπο δημοκρατίας, σεβασμού των θεσμών, και προάσπισης της ελευθεροτυπίας, να διατάξει έρευνα σε όλες της φανερές και κρυφές κρατικές ''υπηρεσίες'', και να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, τα οποία θα τον φέρνουν αθώο της αισχρής αυτής, χουντικής λογοκρισίας.

Σε αντίθετη περίπτωση σημαίνει πως ο ίδιος όχι μόνον επιχαίρει (φυσιολογικό) για την εξαφάνιση τού Jo Di, αλλά και ότι έβαλε το χεράκι του ενεργά και ο ίδιος.

Θα πείτε, είναι τόσο σοβαρό το θέμα ώστε με τόσα ανοιχτά μέτωπα να ασχοληθεί μ' αυτό ένας κοτζάμ πρωθυπουργός;
Ναι. Είναι!

Γιατί κάθε προσπάθεια λογοκρισίας είναι μία μαχαιριά στην δημοκρατία και στην ελευθερία.

Και διότι σημαίνει ότι προσπαθούν να κάνουν το ίντερνετ, τηλεόραση: σιγά-σιγά να εξαφανίσουν κάθε αντιπολιτευόμενη φωνή και να μείνει μόνον η συστημική προπαγάνδα.

Και αυτό σημαίνει απροκάλυπτο φασισμό.

Αν κρίνουμε από τα ως τώρα πεπραγμένα και την αυταρχική νοοτροπία της κυβέρνησης...
Αν κρίνουμε από τις πρόσφατες ''μεταγραφές'' του κυρίως κυβερνώντος κόμματος...
Αν δούμε το περιβάλλον των συμβούλων του ''πρωθυπουργού''...
Τότε θα δούμε ότι το κόμμα αυτό διολισθαίνει στ' αλήθεια κι επικίνδυνα προς την άκρα δεξιά και τον ολοκληρωτισμό.

Αν δεν θέλουμε ανοίγοντας μιά μέρα το ίντερνετ να δούμε μόνον συνταγές, πρωϊνάδικα, στημένα γκάλοπ, και άρθρα κατά παραγγελία, πρέπει να αντιδράσουμε ΤΩΡΑ!

Κι ας μη νομίζουμε ότι θα μας προειδοποιήσουν.
Όλα θα γίνουν ξαφνικά και εξ απίνης.

Και θα χαθούμε, κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Ας ανταλλάξουμε τουλάχιστον τηλέφωνα, μπας και περισώσουμε κάτι!...


Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Ευθεία προειδοποίηση προς πολλές πλευρές απεύθυνε ο ίδιος ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο κουρδικό και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή, ότι αν η Τουρκία δεν λάβει τα «απαραίτητα» μέτρα τότε απειλείται με απ’ ευθείας διάσπαση με όλες τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης.

Η προειδοποίηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί αφ’ ενός γίνεται από τον ίδιο τον αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου και αφ’ ετέρου, ότι ο αρχιστράτηγος Necdet Özel είναι προσκείμενος στην ισλαμική κυβέρνηση του Αχμέτ Νταβούτογλου και προσωπική επιλογή του ίδιου του νυν πρόεδρου της Τουρκίας, Ταΐπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου (εφημερίδες Taraf και Zaman), σε μια ιδιαίτερης σημασίας σύσκεψη στο Γενικό Επιτελείο στην Άγκυρα στην οποία μετείχαν ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Necdet Özel και η οποία κράτησε 4 ώρες, εξετάστηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή καθώς και το αποκαλούμενο «όραμα» των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων για την περίοδο από τώρα μέχρι το 2033.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στις εξελίξεις στην Συρία, στο Ιράκ, στο Κουρδικό ζήτημα και στο Ιράν, καθώς εκτός των άλλων στα σύνορα Τουρκίας – Ιράν αυτή την περίοδο επικρατεί μεγάλη ένταση εξ’ αιτίας της στάσης των Ιρανών να προκαλούν συνεχώς εμπόδια στα τουρκικά φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα σε χώρες της Ασίας.

Μετά την συνάντηση αυτή, οι δυο άντρες έδωσαν μια συνέντευξη όπου αναφέρθηκαν στα κρίσιμα θέματα που απασχολούν αυτή την περίοδο την Τουρκία. Εντύπωση προκαλεί ότι στην συνέντευξη αυτή δεν έγινε καμία αναφορά στις εξελίξεις στο Κυπριακό και στις τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο.

Αντίθετα οι αναφορές που έγιναν ήταν για να τονιστεί πως η ευρύτερη περιοχή στα ανατολικά και νότια της Τουρκίας βρίσκεται ουσιαστικά σε εμπόλεμη κατάσταση και αυτό επηρεάζει άμεσα την θέση της Τουρκίας.

Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι πως στην μίνι αυτή συνέντευξη ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τουρκιάς, στρατηγός Necdet Özel, αναφερόμενος στην διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού ζητήματος η οποία τελευταία έχει παρουσιάσει σημαντική υποτροπή, τόνισε πως αν δεν παρθούν έκτακτα μετρά Τουρκία απειλείται άμεσα με διάσπαση (Asker’ den çözüm süreci uyarısı: Acil önlem alınmazsa ülke parçalanır), δηλαδή απειλείται άμεσα η ίδια η ακεραιότητα της Τουρκίας.

Στην ίδια συνέντευξη παρουσιάστηκε η εικόνα πως η Τουρκία αποτελεί νησίδα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή που σπαράσσεται από αιματηρές πολεμικές συγκρούσεις και τονίστηκε η ανάγκη λήψης όλο και μεγαλυτέρων μέτρων ασφαλείας στα καυτά σύνορα Τουρκίας – Συρίας και Τουρκίας – Ιράκ.

Όσον αφορά το κουρδικό ΡΚΚ, διατυπώθηκε η κατηγορία ότι εξακολουθεί να είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και ότι η Τουρκία δεν μπορεί να συνομιλεί με τρομοκρατικές οργανώσεις ενώ χαρακτηρίστηκε σαν σημαντική απειλή για την ασφάλεια της χώρας.

Σίγουρα η προειδοποίηση αυτή που έρχεται από ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα του τουρκικού κατεστημένου με ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι από τον ίδιο τον αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, σκιαγραφεί μια πραγματικότητα. Για άλλη μια φορά εκδηλώνεται το μόνιμο σχεδόν άγχος της τουρκικής ηγεσίας για ενδεχόμενη διάσπαση της χώρας με αφορμή κατ’ αρχή το κουρδικό ζήτημα.

Οι εφιάλτες του παρελθόντος ξαναέρχονται στο προσκήνιο με όλες αυτές τις καυτές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και το τουρκικό κατεστημένο αισθάνεται πως κάθεται πάνω σε ένα πολύ εύφλεκτο πεδίο.

Το ερώτημα είναι, αν και πόσο όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν την τουρκική προκλητικότητα προς την δική μας πλευρά και ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Θα καταβληθούν στις 27 Νοεμβρίου
με βάση τροπολογία που ετοιμάζεται!


Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου

Στις 27 Νοεμβρίου αναμένεται να πάρουν τα αναδρομικά έξι μηνών οι στρατιωτικοί, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η τροπολογία για την αποκατάσταση των περικοπών που τους έγιναν και η οποία θα κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας στη συνάντηση που είχε με τις συνδικαλιστικές ενώσεις των αστυνομικών, των πυροσβεστών και των λιμενικών.

Στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Β. Κικίλιας και οι βουλευτές Δ. Κυριαζίδης, Η. Βλαχογιάννης και Θ. Νταβλούρος.
Η τροπολογία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:

- Την αποκατάσταση κατά 50% των περικοπών που επιβλήθηκαν με το ν. 4093/2012 στα μισθολόγια Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας από την 1/8/2012. Ειδικότερα, με τη μισθοδοσία του μηνός Δεκεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 27/11/2014 θα καταβληθούν και τα αναδρομικά έξι μηνών, από την 1/7/2014. Από την 1/1/2015 θα συνεχιστεί η καταβολή των υπολοίπων αναδρομικών για τους 23 μήνες (από 1/8/2012 έως την 30/6/2014) σε 36 μηνιαίες δόσεις. Τα αναδρομικά ποσά μέχρι και 250 ευρώ θα καταβληθούν άπαξ με τη μισθοδοσία του Ιανουαρίου 2015.
- Την αποκατάσταση των συντάξιμων αποδοχών των αποστράτων κατά 50%, η οποία θα πραγματοποιηθεί με την καταβολή της σύνταξής τους στις 22 Δεκεμβρίου 2014 και θα περιλαμβάνει μέρος των αναδρομικών από 1/7/2014.

Όπως τονίζει η ΠΟΑΣΥ σε ανακοίνωσή της: «Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η πλήρης αποκατάσταση των αποδοχών και η επιστροφή των αναδρομικών στο σύνολό τους, επειδή εγγράφονται στο έτος νομοθέτησής τους, δηλαδή εντός του 2014, θα οδηγούσε σε υπέρβαση του Προϋπολογισμού και εκτροχιασμό του ελλείμματος, που θα πρέπει να βρίσκεται εντός των πλαισίων που έχει δεσμευτεί η χώρα μας».
Και η Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων καταλήγει: «Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί την αρχή της δικαίωσης του αγώνα μας για την οποία δώσαμε σκληρές μάχες και αποτελεί ένα ενθαρρυντικό δείγμα γραφής, αναλογιζόμενοι τη σκληρή δημοσιονομική πραγματικότητα της χώρας. Η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί ως την πλήρη δικαίωση, αλλά και με τη θέσπιση ενός αξιοπρεπούς μισθολογίου, σύμφωνα με το διεκδικητικό πλαίσιό μας».

Πηγή εφημ. «Δημοκρατία»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράφει ο Θόδωρος Σ. Μπατρακούλης
Δρ. Γεωπολιτικής


Στη Μέση Ανατολή οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές. Η επέμβαση των Δυτικών στη Συρία αποτράπηκε μετά από τα αλλεπάλληλα βέτο που έθεσαν η Ρωσία και η Κίνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τώρα βλέπουμε την επέμβαση αυτή να υλοποιείται, χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική άδεια του ΟΗΕ, με την επίκληση (και πάλι) του κινδύνου που όντως συνιστά το «Ισλαμικό Κράτος», εξοπλισμένο και με αμερικανικά όπλα, τα οποία έπεσαν στα χέρια των τζιχαντιστών λόγω της ολιγωρίας(;) που έδειξαν οι αμερικανικές υπηρεσίες. Αυτές τα παράδωσαν στον Ιρακινό στρατό, ο οποίος στην ουσία τα εγκατέλειψε στους τζιχαντιστές στη Μοσούλη και αλλού.
Οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) πολεμούσαν για την εγκαθίδρυση ισλαμικού χαλιφάτου σε πολύ ευρεία έκταση που κάλυπτε περιοχές του Ιράκ, της Συρίας, της Ιορδανίας και του Λίβανου.

Η κατάσταση στη Μεσοποταμία είναι εξαιρετικά κρίσιμη, αφού, εκτός των άλλων, βρίσκεται σε εξέλιξη μία γενοκτονία που επιχειρούν οι τζιχαντιστές ισλαμοφασίστες στα εδάφη που ελέγχουν.
Οι ανελέητες, συνεχείς, με υπερσύγχρονα όπλα, επιθέσεις των τζιχαντιστών εναντίον των περιοχών που αποκαλούνται και Νότιο (Β. Ιράκ) και Δυτικό Κουρδιστάν (Συρία), αλλά και η μεθόδευση εξόντωσης των χριστιανικών πληθυσμών έδειχνε τους βασικούς στόχους τους: υποταγή των κουρδικών περιοχών –που συνιστά και επιδίωξη της Τουρκίας των Ερντογάν και Νταβούτογλου- και εξαφάνιση των μη μουσουλμανικών πληθυσμών.
Βασικά ερωτήματα ήταν εάν οι Κουρδικές Λαϊκές Μονάδες Άμυνας (YPG) της Συρίας διέθεταν επαρκή όπλα και στρατιωτικές δυνατότητες για να αμυνθούν και να διατηρήσουν τον έλεγχο των περιοχών που είχαν αναλάβει.

Οι επιθέσεις των τζιχαντιστών μπορούσαν πλέον να εκδηλωθούν οπουδήποτε. Πρόβλημα για την Ελλάδα υφίσταται λόγω της παρουσίας οργανωμένων ισλαμιστών ανάμεσα στους παράνομους μετανάστες. Η μαζική παράνομη μετανάστευση τροφοδοτεί το πρόβλημα. Επομένως, οι πολίτες πρέπει να είναι ψυχολογικά, τουλάχιστον, προετοιμασμένοι για τα χειρότερα. Και η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να είναι έτοιμη για άσκηση πυγμής και δραστικής, με κάθε μέσο, αντιμετώπισης των ισλαμιστών.
Η απόφαση της κυβέρνησης της Ελλάδας για ενίσχυση με πυρομαχικά των αμυνόμενων εναντίον των τζιχαντιστών Κούρδων, κινούνταν σε ορθή κατεύθυνση –έπειτα από πολύ καρό- εφόσον εντάσσεται σε ένα συνολικό εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό.

Η διαμόρφωση μακροπρόθεσμου συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού, που διέπεται από τα ιστορικά διδάγματα και τη γνώση της σύγχρονης γεωπολιτικής, ήταν επείγουσα ανάγκη εδώ και χρόνια. Η Ελλάδα όφειλε να προωθήσει μία καλά σχεδιασμένη συνεργασία των Βαλκανικών λαών και κρατών, αυτοτελώς και στ πλαίσιο της Ε.Ε.
Σε όλο τον ευρύτερο χώρο, απέναντι στην τουρκική στρατηγική, η Ελλάδα χρειαζόταν μία ιεραρχημένη, πολυδιάστατη ελληνική – ευρωπαϊκή πολιτική, που να εκφράζεται εξειδικευμένα στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.
Η Ελλάδα έπρεπε να επαναπροσδιορίσει την στρατηγική της στη βάση της επίτευξης της εθνικής ανεξαρτησίας. Τόσο σε αποτρεπτική κατεύθυνση έναντι κάθε επιβουλής των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, και σε συντονισμό σχεδιασμού και ενεργειών με την Κύπρο, όσο και προς την κατεύθυνση της διασφάλισης του εθνικού ελέγχου των πλουτοπαραγωγικών πόρων της, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι υδρογονάνθρακες.

Ως προς την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., να συμβάλει αποφασιστικά στην απόρριψη από τους Ευρωπαίους της τουρκικής επιδίωξης Ελληνοτουρκικός διάλογος δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί αν πρώτα η Τουρκία δεν άρει την ανακήρυξη ως «αιτίας πολέμου» της άσκησης από την Ελλάδα του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, αν δεν αναγνωρίσει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 και ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, αν δεν διακηρύξει σεβασμό στις συνθήκες της Λοζάνης και των Παρισίων και στο Ιταλικό πρακτικό παράδοσης των Δωδεκανήσων (1947) που καθορίζουν τα σημερινά σύνορα και αν δεν αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής και το διαρκές έγκλημα του εποικισμού στην Κύπρο.

Πηγή «Ελευθεροτυπία»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος

Αν ζούσαν οι μεγάλοι δάσκαλοι της πολιτικής υποκρισίας που γεννήθηκε και θριάμβευσε στις ευρωπαϊκές αυλές και καγκελαρίες του 17ου, του 18ου ή του 19ου αιώνα, αναμφίβολα θα θαύμαζαν τους άξιους σημερινούς απογόνους τους – κι ίσως όχι μόνον αυτοί, ίσως ακόμα και πιο πίσω, στα χρόνια του Μακιαβέλι θα έπρεπε να ανατρέξει κανείς για να βρει κάτι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή σχετικά με το ελληνικό χρέος.

Στην αρχή της κρίσης οι πάντες στην Ευρώπη συμφωνούσαν ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν ήταν βιώσιμο στο 120% του ΑΕΠ – αυτό ήταν το μέγα πρόβλημα της χώρας.

Με το πρόγραμμα που υιοθετήθηκε, το χρέος εξακοντίστηκε σε δραματικά υψηλότερα επίπεδα – ίσως περίπου στο 170%. Όταν αυτό επισημάνθηκε για πρώτη φορά, ήδη πριν από την υπογραφή του προγράμματος, η απάντηση Ευρωπαίων και κυβέρνησης ήταν ότι έχει προβλεφθεί να είναι έτσι και θα αποκλιμακωθεί προς το τέλος του προγράμματος.

Στη συνέχεια, προέκυψαν τα διάφορα «λάθη» τα οποία αναγνωρίστηκαν στους υπολογισμούς, ιδίως του ΔΝΤ, αλλά καμία διόρθωσή τους. Εν τω μεταξύ, ήρθε το PSI που κούρεψε διεθνείς ιδιώτες και, κυρίως, ελληνικούς τίτλους και ιδιωτικούς και δημόσιους διαλύοντας τα πάντα στο πέρασμά του. Η κυβέρνηση πανηγύρισε τη δήθεν επιτυχία της.

Το κακό συνέχιζε μέχρι που σε ένα περίφημο (αλλά επί της ουσίας διαβόητο) Eurogroup «αποφασίστηκε» ότι αν η Ελλάδα τα πάει καλά, θα ανοίξει και η συζήτηση για το χρέος. Από εκεί πιάστηκε η κυβέρνηση και άρχισε τα παραμύθια με τα success stories.

Οσοι από τότε φώναζαν ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ, ήταν φυσικά λαϊκιστές, αφελείς, άσχετοι, επικίνδυνοι, ενδεχομένως και… προδότες. Ηταν όλο, από την αρχή μέχρι το τέλος, ένα παραμύθι. Αλλωστε, πρέπει να τους το… αναγνωρίσει κανείς, οι Γερμανοί, που ενώ ως τμήμα της ευρωπαϊκής δομής άνοιξαν δήθεν την πόρτα απομείωσης με εκείνη την απόφαση, ως εθνική πολιτική στο Βερολίνο κατέστησαν αμέτρητες φορές σαφές ότι κάτι τέτοιο ουδέποτε επρόκειτο να συμβεί…

Το ΔΝΤ, ο μοναδικός από τους τρεις «παίκτες» που ήθελε να κουρευτεί το ελληνικό χρέος, προσπάθησε να ανοίξει πριν από λίγους μήνες τη συζήτηση και να οργανώσει σχετικό φόρουμ στην Ουάσιγκτον. Οι Γερμανοί το τορπίλισαν πριν καν ξεκινήσει. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση, για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους έκανε τα όσα γνωστά έκανε με την υπόθεση του ΔΝΤ και τις γνωστές σε όλους πρόσφατες συνέπειες.

Τώρα, η υποκρισία φτάνει στο απροχώρητο: ξεχάστηκαν και οι ψευτοδεσμεύσεις του Eurogroup, ξεχάστηκε και το «μη βιώσιμο» ποσοστό του ΑΕΠ και, ξαφνικά, ω του θαύματος, το χρέος βαφτίζεται τώρα βιώσιμο από τους ευρωπαίους...!

Είναι απίστευτη η έκταση αυτής της υποκρισία, όπως θα είναι και εξίσου απίστευτες οι συνέπειές της για την Ελλάδα.

Και, όσο κι αν δεν το αντιλαμβάνονται εκείνοι που σχεδιάζουν αυτή την πολιτική, είναι πλέον αδύνατον η Ευρώπη να προχωρήσει με αυτό τον τρόπο. Και δεν θα προχωρήσει.

Αντίθετα, θα ακροβατεί όλο και πιο πολύ με τη διάλυση…

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Ανάπτυξη έως και 40.000 στρατιωτών κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία

Στρατιωτική άσκηση πρωτοφανούς έκτασης για την ανατολική Ευρώπη βάζει στο τραπέζι το ΝΑΤΟ, με στρατηγό υπεύθυνο για την περιοχή να βλέπει πιθανή την ανάπτυξη μέχρι και 40.000 στρατιωτών κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Η κρίση με την Ουκρανία έχει οδηγήσει σε επιδείξης στρατιωτικής δύναμης και από τις δύο πλευρές, πρακτικές που θυμίζουν εποχές του Ψυχρού Πολέμου. Γυμνάσια μεγάλης έκτασης στην ανατολική Ευρώπη σίγουρα θα προκαλούσαν αντιδράσεις από τη Μόσχα.

Ο υπεύθυνος, μεταξύ άλλων, για την ανατολική Ευρώπη στρατηγός Χανς-Λόταρ Ντομρόζε ανέφερε στη γερμανική Welt πως το ΝΑΤΟ «έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε στρατιωτικές ασκήσεις με δυνάμεις από 25.000 μέχρι 40.000 στρατιώτες μόνο στις δυτικές χώρες της Συμμαχίας».

«Θεωρώ πιθανό, πως μελλοντικά θα το κάνουμε και στην ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική» είπε στρατηγός. Δεν έδωσε ωστόσο περισσότερες λεπτομέρειες.

Επιπλέον, ανέφερε πως η δύναμη ταχείας ανάπτυξης του ΝΑΤΟ που αποφασίστηκε πρόσφατα θα έχει δύναμη μεταξύ 5.000 και 7.000 και «εάν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου».

Μέχρι πρότινος, οι αναφορές για τη ΝΑΤΟϊκή δύναμη ταχείας ανάπτυξης μιλούσαν για δύναμη μεταξύ 3.000 και 5.000 στρατιωτών.

Πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Αν διοχετευθεί μέσω Τουρκίας, όπως θέλουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, είναι προφανές ότι η Άγκυρα θα επιβάλλει όρους στη Λευκωσία

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Κόντεψε να πνιγεί ο οικοδεσπότης, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, στο γεύμα εργασίας που διοργάνωσε με προσκεκλημένους τους 36 πρεσβευτές που εκπροσωπούν τις χώρες τους στη Λευκωσία, όταν άνοιξε το στόμα του ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζον Κένινγκ!

Γιατί αποσύρατε το θέμα του φυσικού αερίου από τις διακοινοτικές συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, ήταν το πνεύμα της παρέμβασης του Αμερικανού πρεσβευτή. Με διπλωματικό τρόπο, απαίτησε να συμπεριληφθεί το φυσικό αέριο στις διακοινοτικές συνομιλίες, γιατί οι Τουρκοκύπριοι, είπε και εννοούσε την Τουρκία, θέλουν οπωσδήποτε να μοιραστεί το φυσικό αέριο στις δύο κοινότητες! Λύση του Κυπριακού χωρίς μοίρασμα του φυσικού αερίου με την Τουρκία, γιοκ, είπε ο Αμερικανός πρέσβης! Είναι φυσικά αστείο ακόμη και να υποθέσει κανείς ότι μια μικροσκοπική χώρα σαν την Κύπρο θα μπορούσε ποτέ να αγνοήσει τις ΗΠΑ. Ας πούμε όμως χάριν συζητήσεως και μόνο ότι η δεξιά κυπριακή κυβέρνηση του απολύτως αφοσιωμένου στους Αγγλους Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη αποφάσιζε να μην ακούσει τις προτροπές των Αμερικανών και να συνεχίσει τις έρευνες. Πώς να τις συνεχίσει όμως αφού το μοναδικό θαλάσσιο οικόπεδο στο οποίο έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα φυσικού αερίου είναι το οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου βρίσκεται το κοίτασμα «Αφροδίτη»; Πού βρίσκεται το πρόβλημα; Στο γεγονός ότι η εταιρεία που έχει πάρει το οικόπεδο 12 είναι... αμερικανική! Τι πρακτικά σημαίνει αυτό θα το καταλάβουμε καλύτερα, αν θυμίσουμε ορισμένα γεγονότα. Το 2007, η κυπριακή κυβέρνηση έβγαλε σε δημοπρασία 11 θαλάσσια οικόπεδα προς παραχώρηση σε διεθνείς εταιρείες για έρευνες προς εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Εντεκα «οικόπεδα» σε φτηνές τιμές παραχωρούσε η Λευκωσία, αλλά κατά παράδοξο τρόπο μία και μοναδική εταιρεία παρουσιάστηκε: η αμερικανοϊσραηλινή Noble Energy, η οποία ζήτησε και πήρε ένα και μοναδικό οικόπεδο, το 12! Το μοναδικό δηλαδή στο οποίο έχει μέχρι στιγμής εντοπιστεί φυσικό αέριο! Δεν ήταν «τυχερή» η Noble Energy. Η ίδια εταιρεία έκανε και κάνει τις έρευνες για το ίδιο πράγμα στην ΑΟΖ του Ισραήλ. Εχοντας ήδη εντοπίσει τα γιγαντιαία κοιτάσματα «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ» στην ΑΟΖ του Ισραήλ, ήξερε ότι το κοίτασμα «Λεβιάθαν» συνεχιζόταν στην ΑΟΖ της Κύπρου, στο οικόπεδο 12, γι' αυτό και το ζήτησε και το πήρε στα σίγουρα! Προ τετραετίας, στα τέλη του 2010, η αμερικανοϊσραηλινή εταιρεία ανακοίνωσε ότι το κυπριακό κοίτασμα «Αφροδίτη» στο οικόπεδό της περιείχε τουλάχιστον 7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου (διαιρούμε διά του 35,3 αν θέλουμε να βρούμε τον όγκο περίπου σε κυβικά μέτρα για να μην απογειωνόμαστε με τα τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια των Αγγλοαμερικανών!).

Πέρυσι, μετά τις γεωτρήσεις, η εταιρεία είπε ότι έπεσε έξω και τα αποθέματα φυσικού αερίου της «Αφροδίτης» είναι το πολύ 5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Ποια είναι η ποιοτική διαφορά αυτών των δύο αριθμών: Τα 7 τρισ. κυβικά πόδια επαρκούν οριακά για να κατασκευαστεί στην Κύπρο τερματικός σταθμός υγροποίησης φυσικού αερίου. Αντιθέτως, τα 5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια είναι απαγορευτικό νούμερο για να είναι οικονομικά βιώσιμη η κατασκευή του εργοστασίου υγροποίησης! Η μέρα με τη νύχτα δηλαδή! Σαν να μην έφτανε αυτό, μία μόλις μέρα μετά τις προαναφερθείσες δηλώσεις του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία, βγαίνει ο γενικός διευθυντής της Noble Energy στην Κύπρο Τζον Τόμιτς και δηλώνει δημοσίως σε συνέδριο του βρετανικού περιοδικού «Εκόνομιστ» ότι... «δεν έχουν εντοπιστεί αρκετές ποσότητες φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ που να επιτρέπουν τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης»! Παράλληλα, στην Κύπρο αρχίζουν να οργιάζουν οι «εμπιστευτικές πληροφορίες» ότι και τα 5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ήταν παραμύθι, το κοίτασμα «Αφροδίτη» έχει το πολύ... 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικό αέριο! Το πλήγμα κατά του σχεδιασμού της κυπριακής κυβέρνησης είναι θανατηφόρο! Τι μπορεί να γίνει τώρα, αν είναι αδύνατη η κατασκευή εργοστασίου υγροποίησης ως οικονομικά ασύμφορου;

Η λύση είναι απλούστατη: να κατασκευαστεί αγωγός μεταφοράς. Αλλά ο αγωγός αυτός θα είναι υποθαλάσσιος από την Κύπρο και την ηπειρωτική Ελλάδα και πανάκριβος ή θα είναι ένας κατά πολύ φθηνότερος από την κατεχόμενη Κύπρο προς την Τουρκία και από εκεί θα διοχετεύεται με άνεση προς την Ευρώπη με πολύ πολύ μικρότερο κόστος; Περιττό να τονιστεί ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ προτιμούν τον αγωγό μέσω Τουρκίας, καθώς έτσι θα βελτιωθούν θεαματικά οι σχέσεις τους με τον Ερντογάν! Ναι, αλλά αν το κυπριακό φυσικό αέριο διοχετευθεί από τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς μέσω Τουρκίας προς την ευρωπαϊκή αγορά, δεν είναι προφανές ότι η Άγκυρα θα επιβάλλει τους όρους της ανά πάσα στιγμή στη Λευκωσία; Αυτονόητο!

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου