Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

29 Οκτ 2014

Όλα τα σενάρια είναι και πάλι ανοικτά, καθώς επανέρχονται με ένταση και εξετάζονται ενδελεχώς ως προς τις παραμέτρους και τις συνέπειές τους ακόμα και οι πιθανότητες για άμεση προσφυγή στις κάλπες, πριν ακόμα και από την έναρξη των διαδικασιών για εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τα σενάρια αυτά έχουν τεθεί επί τάπητος στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ και η Κουμουνδούρου δείχνει να «ανιχνεύει» και να προετοιμάζεται για ενδεχόμενο εκλογικό αιφνιδιασμό το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η αναζωπύρωση του ενδεχομένου και των σεναρίων για άμεση προσφυγή στις κάλπες, σύμφωνα με πληροφορίες, οφείλεται κατά κύριο λόγο στη δημοσκοπική αποσύνθεση / κατάρρευση της συγκυβέρνησης και των δύο κομμάτων που τη στηρίζουν (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ). Σε συνδυασμό με τις πληροφορίες ότι έχει διαμηνυθεί από τους δανειστές -και πρωτίστως από τις Βρυξέλλες- πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συμφωνία για ρύθμιση του χρέους και διευθέτηση των οικονομικών όσο υπάρχει κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου και τη σοβαρή πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει ευθύνες διακυβέρνησης, κάτι που σημαίνει ότι οποιαδήποτε συμφωνία προϋπάρξει των εκλογών δεν θα είναι «απολύτως στέρεη», καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να δεσμευτεί από αυτήν.

Καθοριστικό σημείο για την «ωρίμαση» του ενδεχομένου άμεσης προσφυγής στις κάλπες είναι και η πλήρης αξιολόγηση από τους Σαμαρά και Βενιζέλο του «πακέτου» που συζητήθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα. Παράλληλα και οι δύο φαίνεται να λαμβάνουν πλέον σοβαρά υπόψη τους το ενδεχόμενο «ατυχήματος» στη Βουλή αφού, όπως τουλάχιστον φαίνεται στα λόγια, οι περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αρνούνται να ψηφίσουν οποιοδήποτε πλέον μέτρο ή «μεταρρύθμιση» (Ασφαλιστικό, εργασιακά κ.ά.) στη Βουλή. Κλίμα ανάλογο υπάρχει και σε αρκετούς γαλάζιους βουλευτές που είναι στα πρόθυρα «νευρικής κρίσης». Με τους σχεδιασμούς για εκλογικό αιφνιδιασμό το προσεχές διάστημα, το Μαξίμου κατ’ αρχάς θέλει να περάσει την «καυτή πατάτα» της συγκέντρωσης 180 βουλευτών για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στον ΣΥΡΙΖΑ, διότι ναι μεν εκτιμούν ότι θα είναι πρώτο κόμμα, ελπίζουν όμως να υπάρχει λογική διαφορά μεταξύ τους και οι βουλευτικές έδρες του ΣΥΡΙΖΑ να είναι «τσίμα τσίμα». Επιπλέον θεωρούν πως δύσκολα θα έχει κοινοβουλευτικούς συμμάχους ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού πλην του ΚΚΕ που θεωρούν ότι θα ξαναβρεθεί στη Βουλή, για τη ΔΗΜΑΡ έχουν προεξοφλήσει ότι δεν θα είναι και εκτιμούν ότι εκτός Βουλής πιθανότατα θα βρεθούν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει το σενάριο να πιέσει ο Σαμαράς (που θέλει να μείνει στην ηγεσία της ΝΔ και μετά τις εκλογές, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα είναι η διαφορά πάνω από 10 μονάδες), ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην προέρχεται από την Αριστερά ή την Κεντροαριστερά και να είναι ένα πρόσωπο ευρύτερα αποδεκτό ή ακόμα και να προέρχεται από την Κεντροδεξιά και να «σφίξει ο κλοιός» γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ που -για να αποφευχθούν νέες εκλογές- θα τον αποδεχτεί. Από την άλλη στην Κουμουνδούρου υπάρχει σκεπτικισμός για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπό την έννοια πως ένας Πρόεδρος που δεν θα έχει ευθεία αναφορά στη νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Αριστεράς πιθανόν σε κρίσιμες στιγμές και αποφάσεις να έχει «παρεμβατικό ρόλο» που να «νοθεύει» τις επιλογές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Ωστόσο αναπτύσσεται και ένας αντίλογος: Πώς είναι δυνατόν ο Σαμαράς, ακόμα και αν παραμείνει επικεφαλής της ΝΔ μετά από μια εκλογική ήττα, να μη συναινέσει στο πρόσωπο που θα προτείνει η πλειοψηφία και να φορτωθεί το ότι είναι αυτός που προκαλεί νέα εκλογική αναμέτρηση; Να κάνει δηλαδή αυτό που κατηγορεί σήμερα τον Τσίπρα.

Όλα δείχνουν πως μελετούνται αυτήν την ώρα τα πάντα, ακόμα και το ενδεχόμενο άμεσης προσφυγής στις κάλπες, καθώς πολλοί δεν θεωρούν τυχαίο τον «πολιτικό εκβιασμό» που διατύπωσε ο Βενιζέλος μετά την τελευταία συνάντηση που είχε με τον Σαμαρά και που, όπως λένε, μπορεί να αποτελέσει και εκλογικό δίλημμα: «Δυστυχώς δεν έχουμε ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο. Αυτό μας δυσκολεύει. Τώρα, εάν δεν υπάρχει συναίνεση κάποια στιγμή θα υπάρξει ένα δίλημμα. Ένα δίλημμα στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει ο κάθε έλληνας πολίτης. Εάν αποδέχεται και στηρίζει την ολοκληρωμένη, συμφωνημένη και ασφαλή λύση ή εάν θα αποδεχθεί μια περιπέτεια και μια πορεία στο άγνωστο», είπε χαρακτηριστικά ο Βενιζέλος.

Πρακτικά, όπως εκτιμάται, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να λειτουργεί για μια ακόμα φορά ως «λαγός» του Σαμαρά επιχειρώντας να οριοθετήσει το πολιτικό σκηνικό και πετάει από τώρα ένα εκβιαστικό δίλημμα, δηλαδή ότι «ή θα υπάρξει συναίνεση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ή αλλιώς εκλογές όπου θα ξαναπαίξει η συνταγή της τρομοκράτησης: ή το σχέδιο (όποιο και να είναι) που συζητάμε με τους Ευρωπαίους ή το χάος του ΣΥΡΙΖΑ». Πάντως το σύστημα της συγκυβέρνησης κλυδωνίζεται επικίνδυνα και από τα δημοσκοπικά ευρήματα, καθώς πλέον γίνεται σε όλους εμφανές πως είναι βέβαιο ότι πρώτο κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και με ανοικτό το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας. Κυβερνητικό στέλεχος μάλιστα υπογράμμιζε πως «φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπούν τα πολιτικά δεδομένα που δημιουργούνται και να ανακάμψει η συγκυβέρνηση». Τόνιζε μάλιστα πως «βρισκόμαστε σε μια ανάλογη φάση με αυτήν της περιόδου Απριλίου - Μαΐου του 2012 όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κάλπαζε και τα τότε συγκυβερνώντα κόμματα έχαναν συνεχώς έδαφος, με αποτέλεσμα το εκλογικό μπαμ του ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως σημείωναν επίσης βουλευτές και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το θέμα πλέον είναι μια καλή διαχείριση της ήττας και της επόμενης μέρας. Μάλιστα έλεγαν με έμφαση ότι «θα πρέπει να ξαναδούμε όλα τα σενάρια, ακόμα και αυτό μιας μεταβατικής περιόδου που θα επιτρέψει πιθανόν μια καλύτερη διαχείριση της κατάστασης».

Πάντως η ιδέα για μια νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, με άλλον, μεταβατικού χαρακτήρα, πρωθυπουργό, δεν έχει ακόμα φύγει από το προσκήνιο παρά το γεγονός ότι ο Σαμαράς και το επιτελείο του την απορρίπτουν χωρίς ενδοιασμό και διαμηνύουν πως «όποιος θέλει ας με ρίξει στη Βουλή και, αν αρχίσετε να φωνάζετε περισσότεροι, πάμε τώρα σε εκλογές».

Ποιος θα το πει στον Σαμαρά

Πρόσφατα, μάλιστα, σε μια συνάντηση, κοινωνικού χαρακτήρα αλλά με έντονο πολιτικό στίγμα, όπου ήταν παρόντες νυν και πρώην βουλευτές, νυν και πρώην υπουργοί της ΝΔ, συζητήθηκε το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ειδικού σκοπού από την παρούσα Βουλή με άλλον πρωθυπουργό. Εμμέσως πλην σαφώς προτάθηκε σε ένα επιφανές γαλάζιο στέλεχος να κουβεντιάσει αυτό το θέμα με τον Σαμαρά και τους συνεργάτες του. Το επιφανές στέλεχος αρνήθηκε, λέγοντας μάλιστα πως δεν μου είναι εύκολο και ούτε μπορώ να του ζητήσω να τελειώνει πολιτικά, έστω και συγκυριακά, για να εισπράξει το σχόλιο άλλου προβεβλημένου γαλάζιου στελέχους: «Τότε να μείνουμε να παρακολουθούμε αμέτοχοι το τέλος της πατρίδας και της παράταξης».

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Μπορεί η «χοντρή κυρία», δηλαδή η Αριστερά να μην κυβέρνησε τη χώρα η ίδια (αντίθετα κυβέρνησαν πολλοί προερχόμενοι από την Αριστερά), αλλά είναι απόλυτα συνυπεύθυνη για τα πάντα. Έγινε απόλυτα συστημική, δεν κατήγγειλε ούτε πολέμησε το σύστημα, αλλά βολεύτηκε μέσα στο σύστημα.

Βολεύτηκε με τις προνομίες του συστήματος και έχοντας το κοινωνικό ηθικό πλεονέκτημα, κυριάρχησε στα γράμματα, στον πνευματικό, στον εκπαιδευτικό, στον δημοσιογραφικό, στον καλλιτεχνικό κόσμο, αλλά και στον ιδεολογικό χώρο. Κάλυψε ιδεολογικά τον απόλυτο κρατισμό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ο οποίος οδήγησε σε πολιτική πελατεία, στην διαπλοκή και σε κρατικοδίαιτο παρασιτισμό με τα κρατικά δάνεια και τα χρήματα των φορολογουμένων. Ταυτόχρονα πολλοί προερχόμενοι από το χώρο της Αριστεράς, κατέλαβαν σημαντικές πολιτικές θέσεις και άλλοι έγιναν κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες, συγκεντρώνοντας πλούτο και δύναμη.

Μετά την αποτυχία της Δεξιάς και του Σοσιαλισμού, αντί ο λαός να αντιληφθεί τι έχει συμβεί, αντί να συνειδητοποιήσει ότι είναι ολόκληρο το σύστημα προβληματικό και ειδικότερα οι θεσμοί του (ένα σύστημα το οποίο διευκόλυνε ένα 1% κάποιων Ελλήνων να κατέχει το 56,1% της Ελλάδας και ένα 10% να κατέχει το 87% της χώρας), αντίθετα στρέφεται προς ό,τι του έχει απομείνει ως ελπίδα μέσα στο σύστημα, δηλαδή προς την συστημική Αριστερά για να τον σώσει.

Το πάρτι της μεταπολίτευσης λοιπόν δεν θα τελειώσει, αν δεν «τραγουδήσει» – κυβερνήσει και η Αριστερά και μάλιστα τώρα που είναι τα δύσκολα και όχι με τις πλάτες των άφθονων δανεικών. Δυστυχώς ή ευτυχώς είναι το τίμημα που πρέπει οριστικά να πληρώσει και η Αριστερά, η οποία μέχρι τώρα, έπαιζε πολιτικά εκ του ασφαλούς. Μόνο έτσι θα απελευθερωθεί η λαϊκή συνείδηση. Διαφορετικά η σκέψη για μια κυβέρνηση της Αριστεράς, θα εξακολουθήσει να παραμένει απωθημένο για τις μεγάλες λαϊκές μάζες.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να αφήσει επιτέλους πίσω του τα συμπλέγματα και τις αερολογίες της Αριστεράς και της Δεξιάς και να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα κατάματα. Και αυτή δεν είναι άλλη από την ανατροπή του συστήματος που τον πτώχευσε.

Πέτρος Χασάπης


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράφει ο Φώτιος Μπαμπάνης
Δικηγόρος – Ιστορικός ερευνητής


Τις τελευταίες ημέρες των κύμα των «προσφύγων» που προωθούνται μέσω Τουρκίας στα γειτονικά Ελληνικά νησιά και δη στα Δωδεκάνησα, έχει πλέον ξεφύγει από κάθε μέτρο, και έχει λάβει τις πλέον επικίνδυνες διαστάσεις.

Ναι μεν όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση του ενεργού ηφαιστείου που επικρατεί την εποχή αυτή στις χώρες της Μέσης Ανατολής, λόγω του πολέμου που διεξάγεται (κυρίως στη Συρία), την προέλαση των τζιχαντιστών του ISIS, στη Συρία και στο Ιράκ, την πολιορκία της κουρδικής πόλης Κομπάνι που βρίσκεται στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας, η οποία αναδεικνύει ξανά το Κουρδικό πρόβλημα που αποτελεί για την Άγκυρα του νεοθωμανού Σουλτάνου Ερντογάν αγκάθι, από το οποίο μάταια προσπαθεί να απαλλαγεί, πλην όμως, το εκπληκτικό στην κυριολεξία είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φερόμενων ως προσφύγων που καταφθάνουν μαζικά στις ακτές των νησιών μας του ανατολικού Αιγαίου και δη των Δωδεκανήσων, μόνο «πρόσφυγες» από τις άνω εμπόλεμες ζώνες δεν είναι.

Σύμφωνα με έγκυρες και εξακριβωμένες πληροφορίες συνεργάτη μας, πρόσφατα στο νησί της Κω κατέφθασαν 300 λαθρομετανάστες, οι οποίοι όμως στη συντριπτική τους πλειοψηφία είχαν χαρακτηριστικά ατόμων που προέρχονται από χώρες που κατοικούν πληθυσμοί τουρκικής ή τουρανικής καταγωγής. Δηλαδή, έμοιαζαν με τρομακτική ακρίβεια με Τουρκομάνους ή Ουζμπέκους, αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι περισσότεροι εξ αυτών είχαν τα φυλετικά χαρακτηριστικά των Ουιγούρων, οι οποίοι είναι τουρκικής καταγωγής κάτοικοι της κινεζικής επαρχίας Ξιν Γιανγκ του κινεζικού Τουρκιστάν και οι οποίοι με την υποκίνηση της Άγκυρας επαναστατούν συνεχώς ζητώντας αυτονομία από την κυβέρνηση του Πεκίνου.

Όλοι αυτοί εγκαταστάθηκαν αρχικά στο επαρχείο της Κω, κι έτσι εκτέθηκαν εις την κοινή θέα. Μπορούσε να τους δει οποιοσδήποτε περνούσε από εκεί. Βέβαια, πρέπει να επισημάνουμε στο σημείο αυτό ότι η χωρητικότητα κρατουμένων του επαρχείου της Κω επαρκεί μόνο για 75 άτομα και όχι για 300.

Μεγάλη εντύπωση επίσης προκάλεσε και η σωματοδομή αυτών των φερόμενων ως «προσφύγων», από την οποία γινόταν εύκολα αντιληπτό το γεγονός ότι επρόκειτο για άτομα αρτιμελή, υγιέστατα, τα οποία είχαν πρόσφατα στρατιωτικά εκπαιδευτεί. Ορισμένοι από τους ως άνω λαθρομετανάστες ήταν φορείς διαφόρων ειδών «εξωτικών ασθενειών» με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος ξεσπάσματος πανδημικών θανατηφόρων νόσων που θα εξαπλωνόταν μέσω του προσωπικού των φυλακών σε ολόκληρο τον πληθυσμό του νησιού.

Στη συνέχεια, λοιπόν, το σύνολο των λαθρομεταναστών αυτών μεταφέρθηκαν και εγκαταστάθηκαν σε ξενοδοχείο με την αμέριστη συνδρομή και υποστήριξη του ξενοδόχου, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί πως ήταν ο πρώτος που προσέλαβε πακιστανούς στις επιχειρήσεις του στο νησί της Κω και έχει δηλώσει «θέλω τούρκους τουρίστες όλο το χρόνο στα ξενοδοχεία μου, δεν με ενδιαφέρουν τα εθνικά θέματα». Αυτή τη στιγμή οι Πακιστανοί εργαζόμενοι στο νησί της Κω ανέρχονται περίπου στις 5.000.

Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, ο νεοθωμανικός μεγαλοϊδεατισμός της Άγκυρας συνεχίζει τις προκλήσεις εναντίον της χώρας μας σε όλα τα μέτωπα. Θράκη – Αιγαίο – Κύπρο. Έτσι, πέρα από την μαζική προώθηση των ως άνω περίεργων τουρανικής καταγωγής «μεταναστών» στα Δωδεκάνησα, η νεοθωμανική Τουρκία δεν περιορίζεται, αλλά τουναντίον φροντίζει να «επεκτείνει» τα παράξενα φαινόμενα στο νησί.

Τις ημέρες αυτές ξεκίνησε η κυνηγετική περίοδος και με προτροπή της Άγκυρας οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της Κω εξέρχονται μαζικά για κυνήγι, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για εκπαίδευση παραστρατιωτικού τύπου. Τρανή απόδειξη των «παράξενων φαινομένων» αποτελεί άλλωστε και η πρόσφατη σύλληψη στο Μαστιχάρι της Κω του γνωστού γερμανού πράκτορα, ο οποίος πρόσφατα είχε εφοδιάσει με πολλές και σημαντικές πληροφορίες την τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ σχετικά με τις στρατιωτικές δυνάμεις και την ασφάλεια του νησιού της Κω.

Επισημαίνουμε, επιπλέον, και την πρόσφατη οργάνωση συμποσίου στη Σμύρνη, με θέμα «Ένωση για την αλληλεγγύη και τον πολιτισμό των Τούρκων της Ρόδου, Κω και των Δωδεκανήσων». Οργανωτής του συμποσίου αυτού είναι ο αντιπρόεδρος της FUEN και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης Χαλίντ Χαμπίμπογλου.
Η FUEN είναι η Ομοσπονδιακή Ένωση Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η οποία αποτελείται από 90 μειονοτικές οργανώσεις, από 32 ευρωπαϊκές χώρες και μεταξύ των μελών της είναι και το DE B (Κόμμα Φιλίας, Ισότητας και Ειρήνης) με έδρα την Κομοτηνή και καθοδηγητή το τουρκικό προξενείο. Επίσης, μέλος της FUEN είναι και το γνωστό «Ουράνιο Τόξο», το γνωστό κόμμα της «Μακεδονικής Μειονότητας στην Ελλάδα».

Πρέπει να σημειωθεί ότι στη FUEN συμμετέχει τα τελευταία χρόνια η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών, που εκπροσωπεί πολλά σωματεία Ελλήνων που ξεριζώθηκαν από τους Τούρκους το 1955 και το 1964. Σκοπός της παρουσίας τους στη συγκεκριμένη οργάνωση είναι να προστατεύσουν τα δικαιώματα των ελάχιστων Ελλήνων που παραμένουν στην Κωνσταντινούπολη και χρειάστηκε μεγάλος αγώνας για να γίνουν δεκτοί, καθώς το DEB και οι γερμανικές οργανώσεις «Δυτικοθρακιωτών» προσπάθησαν λυσσαλέα, αλλά ανεπιτυχώς, να τους αποτρέψουν.

Κατόπιν όλων αυτών, είναι ξεκάθαρο και σαφές ότι η Νεοθωμανική Τουρκία προωθεί τα επεκτατικά της σχέδια κατά της Ελλάδας με αργά και σταθερά βήματα και στη Θράκη και στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Στη Θράκη και στα Δωδεκάνησα η πέμπτη φάλαγγα μέσα στο εσωτερικό της χώρας μας προετοιμάζεται ήδη και θα χτυπήσει τη χώρα μας εκ των έσω, όταν ταυτόχρονα η νεοθωμανική Τουρκία θα επιτεθεί ολοκληρωτικά εναντίον μας. Και απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, το Δικομματικό Κυβερνητικό έκτρωμα Σαμαρά – Βουβουζέλου, στέκεται άβουλο και αδύναμο. Παρακολουθεί τα συμβάντα παθητικά και αμήχανα, χωρίς να αντιδρά έστω και στοιχειωδώς…

Η Ελλάδα ετοιμάζεται μεθοδικά προς κατάληψη και εκ των έσω και εκ των έξω! Αλλοίμονό μας!... Ο Θεός της Ελλάδας ας μας βοηθήσει για μία ακόμη φορά…!

Πηγή εφημ. «Ελεύθερη Ώρα»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Χιλιάδες είναι οι εγκλωβισμένοι στην ελεύθερη ζώνη, δίπλα στα τουρκικά σύνορα

Γράφει η Γεωργία Δάμα

Στην ελεύθερη ζώνη, δηλαδή τη στενή λωρίδα γης ανάμεσα στο Κομπάνι και τα τουρκικά σύνορα, στοιβάζονται δεκάδες αυτοκίνητα. Τα τουρκικά σύνορα παραμένουν κλειστά, φρουρούνται από σημαντικό αριθμό τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων. Οι συνοροφύλακες μας ζητούν να μην πλησιάζουμε.

Δεκάδες Κούρδοι είναι στημένοι πάνω σε πέτρες και παρακολουθούν τις μάχες που φαίνονται με γυμνό μάτι. Ζουν αποκλεισμένοι στην ουδέτερη ζώνη.

Από τα αυτοκίνητα που βρίσκονται στην ελεύθερη ζώνη ακούγονται δυνατές φωνές, εκατοντάδες άνθρωποι είναι μέσα σε αυτά, οι Κούρδοι τούς υπολογίζουν από 3.000 έως 6.000. Οι Τούρκοι επέτρεψαν στον άμαχο πληθυσμό να περάσουν τα σύνορα με τα πόδια. Οσοι έμειναν στα αυτοκίνητά τους βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη ζώνη. Κι είναι εκατοντάδες άμαχοι.

Οι περισσότεροι εγκλωβίστηκαν στα ελάχιστα μέτρα γης γύρω στις 15 Σεπτεμβρίου, όταν ξεκίνησαν οι επιθέσεις των τζιχαντιστών. Γι' αυτούς, η ελεύθερη ζώνη μετατράπηκε σε φυλακή αφού δεν έχουν τρόπο διαφυγής. Ζουν μέσα στα αυτοκίνητα, κάτω από τον καυτό ήλιο του μεσημεριού, ενώ τις νύχτες παγώνουν. Χωρίς τρόφιμα και νερό. Βρίσκονται δίπλα στα πεδία των μαχών, ανάμεσα στην τάφρο και το τουρκικό φυλάκιο εισόδου. Στον κλοιό που σχηματίζεται γύρω από τα σύνορα υπάρχει τουλάχιστον ένα άτομο σε κάθε αυτοκίνητο.

Καθημερινά, εδώ δημιουργείται ένταση και η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη όταν οι εγκλωβισμένοι προσπαθούν να προσεγγίσουν το σημείο εισόδου. Κούρδοι που μεταφέρουν μικρά παιδιά ή βαριά τραυματισμένους αντάρτες προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα. Ενταση δημιουργείται όταν οι Κούρδοι συναντιούνται στο συρματόπλεγμα, είναι μέλη οικογενειών από τις δύο πλευρές των συνόρων. Οι Τούρκοι συνοροφύλακες δεν επιτρέπουν να περάσει ούτε το ασθενοφόρο που μεταφέρει βαριά τραυματίες. Παράλληλα, τα τουρκικά άρματα μάχης μετακινούνται διαρκώς ελέγχοντας τη μεθόριο. Κι όλα αυτά ενώ οι μάχες συνεχίζονται με σκληρότητα ακόμα και δίπλα στη μεθόριο.

Οι Κούρδοι ξεσηκώνονται

Εκπρόσωποι των Κούρδων στην τουρκική πλευρά μάς έλεγαν ότι «εδώ είναι κουρδικό έδαφος. Εμείς δεν διαφέρουμε από τους Κούρδους της απέναντι πλευράς. Γι' αυτό και στο Κομπάνι μεταφέρθηκαν και πολεμούν Κούρδοι από την Τουρκία και το Ιράκ. Η Τουρκία στήριξε το ISIS, δηλαδή τους τρομοκράτες. Τους επέτρεψε να περάσουν από το έδαφός της. Σκοπός της ήταν να χτυπήσει τους Κούρδους».

Επίσης, οι Κούρδοι οδηγοί που μας μετέφεραν, εξέφραζαν διαρκώς το θυμό τους απέναντι στην τουρκική ηγεσία. Μπορεί η επικοινωνία μας να γινόταν στη νοηματική γλώσσα, όμως τη στιγμή που μας σταματούσε η τουρκική αστυνομία για έλεγχο του διαβατηρίου, κι όταν έδειχναν τα βαριά στρατιωτικά οχήματα που βρίσκονται σχεδόν σε όλο το μήκος της συνοριακής γραμμής, τόνιζαν ότι εδώ είναι κουρδικό έδαφος και ο τουρκικός στρατός και η αστυνομία δεν θα έπρεπε να υπάρχουν.

Πάντως, στην ευρύτερη περιοχή του Σουρούτς έχουν μεταφερθεί αστυνομικές δυνάμεις που κάνουν έντονη την παρουσία τους, περιπολώντας με αύρες στους δρόμους της πόλης.

Νεκροί

Στο νεκροταφείο του Σουρούτς, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα, κάθε μέρα γίνεται και μία κηδεία. Την περασμένη Παρασκευή οι Κούρδοι έθαψαν επτά νεαρούς μαχητές, ήταν 17 και 18 χρόνων. Την Πέμπτη, άλλους τρεις νέους. Τις νύχτες, στη διάρκεια των μαχών, κάποιοι εθελοντές αναλαμβάνουν την επικίνδυνη προσπάθεια να μεταφέρουν τους βαριά τραυματίες και πολυτραυματίες μέχρι τα σύνορα. Αρκετοί χάνονται από αιμορραγία, πριν μεταφερθούν στο κοντινότερο νοσοκομείο, στο Σουρούτς. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι περισσότεροι από 900 πολυτραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Σουρούτς.

Οι γιατροί που συναντήσαμε στο νοσοκομείο του Σουρούτς έχουν έρθει από το νοσοκομείο του Κομπάνι. Εξηγούν ότι τους τραυματίες από τα σύνορα μεταφέρουν εθελοντές της Ερυθράς Ημισελήνου. Το δύσκολο είναι να μεταφερθούν οι τραυματίες από τα σύνορα, όπως τονίζουν. Το 75% όσων νοσηλεύονται είναι Κούρδοι, με βαριά τραύματα. Ορισμένοι από αυτούς τραυματίσθηκαν πατώντας νάρκες, στα ελάχιστα μέτρα της ναρκοθετημένης ελεύθερης ζώνης. «Σ' αυτό το σημείο σκοτώθηκαν και μικρά παιδιά» λένε οι γιατροί. Αρκετοί άνθρωποι, που προσπάθησαν να γλιτώσουν τη ζωή τους, σκοτώθηκαν πατώντας νάρκες.

Υπόσχεση στους νεκρούς
Οι κηδείες είναι ομαδικές. Τους θάβουν στον ίδιο τάφο, σχηματίζοντας στο εσωτερικό κάποια χωρίσματα από πλίνθους. Ενας ακόμα πλίνθος με έναν αριθμό τοποθετείται πάνω από κάθε τάφο. Εκατοντάδες Κούρδοι, ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά τιμούν με την καθημερινή παρουσία τους τους νεκρούς μαχητές. Στις κηδείες δεν φέρνουν στεφάνια και λουλούδια. Ούτε ένα δάκρυ δεν κύλησε. Θάβουν τους νεκρούς, σφίγγουν τα χέρια και υπόσχονται τη νίκη.

Οι νεότεροι σφίγγουν το κουρδικό μαντίλι στο κεφάλι, συζητώντας για την επιστροφή τους στο Κομπάνι. Την ηρεμία της ερήμου, όπου βρίσκεται το νεκροταφείο, διακόπτει μόνο το «Αλλάχ Ακμπάρ» και το τραγούδι του θρήνου των ηλικιωμένων γυναικών. «Αμήν» υπόσχονται οι ιερείς, πρόσφυγες από το Κομπάνι κι αυτοί. Την ώρα της κηδείας στρέφουν το βλέμμα στον ουρανό, παρακολουθώντας τον αεροπορικό βομβαρδισμό και το σύννεφο καπνού να υψώνεται στην πόλη όπου γεννήθηκαν.

Πηγή

everbuying gadgets

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Ο Τσίπρας πρέπει να αποδείξει ότι εννοεί όσα λέει περί συγκλίσεων

Γράφει ο Χάρης Παυλίδης

Τι συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα που πρέπει να γνωρίζουμε προκειμένου να διαβάσουμε πίσω από τις λέξεις για το τι κρύβει ο Αλέξης;

Κατ’ αρχάς, πριν πάμε σε αυτό που κρύβει, αξίζει να εστιάσουμε σ’ αυτό που δεν μπορεί να κρύψει. Κι αυτό είναι η «αριστερολαϊκίστικη» νοοτροπία και αντίληψη που εξ αντικειμένου συνιστά την μεγαλύτερη και ως εκ τούτου την πλέον υπολογίσιμη «συνιστώσα» της Κουμουνδούρου. Μία «συνιστώσα» που μεγάλωσε μαζί και εκ παραλλήλου με τον ΣΥΡΙΖΑ και που τώρα δύσκολα μπορεί να συμπλεύσει με τη ρεαλιστική πολιτική που επιχειρεί να ακολουθήσει ο πρόεδρός του.

Up to 46% OFF + Free Shipping for the Android 4.4 4G Smartphone at Everbuying! (Ends: Nov.20,2014)Αυτό που δεν… κρύβεται είναι η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να κρατήσει αποστάσεις από τις «εξαλλοσύνες» όλων εκείνων που θεωρούν ότι ήρθε η ώρα να πάρουν εκδίκηση από την Ιστορία.
Ένα πρόσφατο παράδειγμα: Ο τρόπος που τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «εισέβαλαν» στον χώρο του Πανεπιστημίου.
Ανάλογες περιπτώσεις –τηρουμένων των αναλογιών- τις έχουμε ξαναζήσει.
Θα πείτε –και δικαίως- ότι και άλλοι στο παρελθόν θα εγκαθίδρυαν «στις 18 σοσιαλισμό», θα έδιωχναν τις «βάσεις του θανάτου» και θα βύθιζαν το «Χόρα».
Συνεπώς, εδώ μπορεί κανείς να πει «μας τά ‘παν κι άλλοι» κι έτσι να κλείσει η κουβέντα με ένα συγκαταβατικό χαμόγελο. Καλό, όμως, θα ήταν να την ανοίξουμε, μια και η χώρα δεν αντέχει να ξαναζήσει την Ιστορία ως φάρσα. Διότι, κάποιες πρακτικές θυμίζουν το ΠΑΣΟΚ του ’74, του ’77 και του ’81, αλλά ανεξάρτητα από αυτό και από κάποιες επιβεβλημένες επιλογές που έγιναν στη δεκαετία του ’80, εκείνες οι εποχές δεν μοιάζουν με τη σημερινή.

Όπως και η Ελλάδα εκείνης της περιόδου δεν θυμίζει σε τίποτα την Ελλάδα της «Αλλαγής».
Άρα, θα ήταν ευχής έργο η «συνιστώσα» που θεωρεί ότι πλησιάζει η ώρα να έχει ακόμα ένα «ραντεβού με την Ιστορία», -όχι για να διδαχτεί από αυτή, αλλά για να την εκδικηθεί- αφού δεν μπορεί να ακολουθήσει, τουλάχιστον να παρακολουθήσει την ρεαλιστική στροφή του Αλέξη Τσίπρα.
Επειδή, όμως, δεν θα το πράξει, παρουσιάζεται η ευκαιρία στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απομονώσει εκείνους που δίνουν «ραντεβού στα γουναράδικα» και «μπουκάρουν» στα πανεπιστήμια, ώστε να αποδείξει ότι δεν είναι φληναφήματα όσα λέει περί εθνικής συνεννόησης και ευρύτερων συγκλίσεων.

Προφανώς, η οικονομική κρίση που αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια της στην κοινωνία και υποχρεώνει σε δραματική υποχώρηση τον κοινωνικό χαρακτήρα του κράτους, περιόρισε το ενδιαφέρον για τα εθνικά θέματα.
Να, όμως, που η έξαρση του εθνικισμού στα Βαλκάνια και οι εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, ξύπνησαν το εθνικό φρόνημα που είχε αποκοιμηθεί στην αγκαλιά των Μνημονίων.
Κι αυτό είναι ένα γεγονός που καθιστά επιτακτικό το αίτημα για εθνική συνεννόηση.
Απομένει το πώς και το πότε θα «ξυπνήσει» το πολιτικό σύστημα, ώστε να αντιληφθεί ότι το προσεχές διάστημα τα εθνικά θέματα θα βρεθούν και πάλι ψηλά στην ατζέντα των πολιτικών εξελίξεων.

Πηγή εφημ. «Δημοκρατία»


everbuying gadgets

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Mόνο παρέλαση δεν είναι αυτό που αποκαλεί έτσι η κυβέρνηση και γενικότερα το πολιτικό προσωπικό της χώρας. 
Όταν κυρίαρχο στοιχείο είναι οι χιλιάδες αστυνομικοί που γράφουν υπερωρίες για να προστατεύσουν τους «επισήμους» από τις... θερμές εκδηλώσεις του λαού τους(!).
Όταν παντού υπάρχουν κάγκελα ώστε πρακτικά και συμβολικά οι απλοί πολίτες να μένουν όσο το δυνατόν μακρύτερα από τους εκπροσώπους της πολιτείας, της κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης, αλλά και από τους παρελαύνοντες, τότε καμιά παρέλαση δεν έχει νόημα.
 
Up to 46% OFF + Free Shipping for the Android 4.4 4G Smartphone at Everbuying! (Ends: Nov.20,2014)Αυτές οι εκδηλώσεις, που γίνονται σε στενό οικογενειακό κύκλο, λίγοι επίσημοι και μερικοί συγγενείς τους, πέντε κάμερες, επτά μικρόφωνα και δέκα φωτογράφοι, δεν έχει νόημα να συνεχίζονται.
Εύλογα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, βλέποντας όλες αυτές τις θλιβερές εικόνες, αναρωτήθηκε: «Γιατί τις κάνουμε τις παρελάσεις; Για να τις βλέπουμε μεταξύ μας;».
Και επειδή σε καμία χώρα του κόσμου οι παρελάσεις δεν γίνονται για να τις βλέπουν οι επίσημοι «μεταξύ τους» και να αλληλοσυγχαίρονται για την επιτυχημένη διεξαγωγή τους, όπως -επίσης- σε καμία χώρα του κόσμου δεν νοείται παρέλαση χωρίς την ενεργό, άμεση και απρόσκοπτη συμμετοχή των πολιτών, αυτές τις εικόνες δεν πρέπει να τις ξαναδούμε.
Γιατί μπορεί θέλοντας να τονώσει το φρόνημα των πολιτών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας να δηλώνει «δεν θα μας νικήσουν. Υποφέρουμε και το ξέρω. Αλλά δίνουμε τη μάχη για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και θα τα ξεπεράσουμε», αλλά τέτοιες παρελάσεις με τέτοια αντιμετώπιση των πολιτών δεν επιτρέπουν καμιά αισιοδοξία.
Όταν τα κυβερνητικά στελέχη δείχνουν τέτοιο φόβο για το λαό, όταν προσπαθούν με κάγκελα και αστυνομικούς να τον κρατήσουν όσο μακρύτερα γίνεται από εκεί που βρίσκονται οι ίδιοι, δεν καταδεικνύεται η ικανότητα της χώρας να ξεπερνά τα προβλήματα, αλλά αντίθετα η ικανότητά τους πλάι στα πολλά και σημαντικά που καθημερινά αντιμετωπίζουμε να δημιουργούν και νέα!
Υπό αυτή την έννοια και με δεδομένη τη στάση των κυβερνώντων και τη φοβία που δείχνουν σε κάθε ευκαιρία για τους πολίτες, νίκες δεν πρόκειται να έρθουν.
Γιατί αυτοί που παίρνουν αποστάσεις από το λαό ακόμη και στις παρελάσεις, αυτοί που βγαίνουν από τα γραφεία τους μόνον όταν «πρέπει», αυτοί που δεν αντιλαμβάνονται τι εικόνα δίνουν και τι μηνύματα στέλνουν, δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτούν το παραμικρό με τους δανειστές.
Πηγή enet

everbuying gadgets

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Άγνωστοι εκτόξευσαν αργά χθες το βράδυ δύο όλμους προς το κτίριο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, στο κέντρο των Σκοπίων.
Όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ο ένας όλμος βρέθηκε σφηνωμένος στην πρόσοψη του κτηρίου και ο άλλος στην οροφή του.
Το περιστατικό ανέφεραν στην αστυνομία κάτοικοι που ζουν κοντά στο κτίριο της κυβέρνησης και οι οποίοι είπαν ότι άκουσαν εκρήξεις.

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ, παρουσία εισαγγελέα, εξέτασε το σημείο και εντόπισε τους δύο όλμους.Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να γνωστοποιηθούν από την αστυνομία στη διάρκεια της ημέρας.

Η κατάσταση στα Σκόπια εκτραχύνεται και όλοι γνωρίζουν πως πίσω από το συγκεκριμένο γεγονός βρίσκονται αλβανοί εξτρεμιστές, που θέλουν να προκαλέσουν την κυβέρνηση Γκρούεφσκι, η οποία ίσως θα πρέπει να αρχίσει να εγκαταλείπει τιος εθνικιστικές κορώνες, αλλά και να αρχίσει να σκέφτεται πάρα πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητήσει προσάρτηση των Σκοπίων στην Ελλάδα, προκειμένου να αποφύγει τον διαμελισμό της πΠΓΔΜ αλλά και την φρίκη που θα σπείρουν οι οργανωμενοι ισλαμιστές αλβανοί εξτρεμιστές...


everbuying gadgets

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Η πρώτη ομάδα κούρδων μαχητών του Βορείου Ιράκ διέσχισε τη νύκτα τα τουρκοσυριακά σύνορα με κατεύθυνση το Κομπάνι, όπου θα ενισχύσουν την άμυνα της πόλης απέναντι στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τούρκο αξιωματούχο, περί τους 150 πεσμεργκά διέσχισαν τα σύνορα τη νύκτα στο πέρασμα του Μουρσίτπιναρ. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε το γεγονός, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν επρόκειτο παρά για 50 κούρδους μαχητές.

Άλλες ομάδες πεσμεργκά βρίσκονται σε άλλα σημεία της τουρκο-συριακής μεθορίου, έτοιμες να κατευθυνθούν προς το Κομπάνι.

Τοπικός τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι ομάδα των περσμεργκά βρίσκεται σε μυστική τοποθεσία στην περιοχή του Σούρουτς, στη νότια Τουρκία, κοντά στα σύνορα. Έφθασε αεροπορικά στο τουρκικό έδαφος και περιμένει άλλη ομάδα που μεταφέρεται οδικώς για να διασχίσουν μαζί τα σύνορα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ομάδα πεσμεργκά που διέσχισε το πρωί τα τουρκο - ιρακινά σύνορα, από το συνοριακό πέρασμα Χάμπουρ, μετέφερε βαρέα όπλα.

Ο Σάλεχ Μόσλεμ, συμπροεδρεύων του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης των Κούρδων της Συρίας, δήλωσε ότι οι ιρακινοί πεσμεργκά, που αναμένεται να φθάσουν εντός της ημέρας στο Κομπάνι, θα μεταφέρουν μαζί τους αντιαρματικά όπλα, τα οποία θα βοηθήσουν τους σύρους κούρδους μαχητές υπερασπιστές της πόλης κατά των δυνάμεων των τζιχαντιστών που χρησιμοποιούν τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα στην επίθεσή τους.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

everbuying gadgets

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Η τουρκική υποκρισία στον πόλεμο κατά των Τζιχαντιστών σε όλο της το μεγαλείο! Μια πραγματικά αποκαλυπτική φωτογραφία που τράβηξαν Κούρδοι μαχητές του συριακού μετώπου και η οποία δείχνει στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, Τούρκους στρατιώτες να χαιρετούν με χαρακτηριστικό φιλικό τρόπο τα στρατιωτικά αποσπάσματα των Τζιχαντιστών στην άλλη πλευρά των συνόρων, αποκαλύπτει όλο το τουρκικό θέατρο του τουρκικού καθεστώτος των Ερντογάν – Νταβούτογλου.
Αυτό το καθεστώς ενώ από την μια εμφανίζεται ότι συντάσσεται στον πόλεμο κατά των Τζιχαντιστών, στην ουσία είναι το μεγαλύτερο στήριγμα των φανατικών μουσουλμάνων δολοφόνων που έχουν αιματοκυλήσει την Συρία και το Ιράκ και βαρύνονται με την γενοκτονία των χριστιανών της Μέσης Ανατολής.

Όπως αποκαλύπτει στις 22 Οκτωβρίου η τουρκόφωνη κουρδική εφημερίδα, Özgürpolitika, στην ευρύτερη περιοχή του Κομπανί και στο ύψωμα Zorava, οι Τζιχαντιστές πηγαινοέρχονται κυριολεκτικά ανενόχλητοι από τους Τούρκους μεταφέροντας και το πλιάτσικο τους από τις κουρδικές περιοχές στην τουρκική πλευρά.
Μάλιστα οι Τζιχαντιστές καθώς περνούν τα σύνορα επιστρέφοντας για να συνεχίσουν τα εγκλήματα τους στην Συρία, σηκώνουν και τα χέρια τους αποχαιρετώντας τους Τούρκους στρατιώτες ενώ εκείνοι ανταποδίδουν τον χαιρετισμό.

Η νέα αυτή αποκαλυπτική φωτογραφία δείχνει το διπρόσωπο παιχνίδι που παίζει εδώ και μήνες η Τουρκία. Ενώ προσπαθεί να δείξει στη διεθνή κοινότητα ότι καταδιώκει τους Τζιχαντιστές, στην πραγματικότητα όμως είναι το μεγαλύτερο στήριγμα των εξτρεμιστών μουσουλμάνων που έχουν αιματοκυλήσει όλη την ευρύτερη περιοχή.
Άλλωστε είναι πρόσφατες οι αποκαλύψεις της τουρκικής εφημερίδας Aydınlık, στις 29 Σεπτεμβρίου, ότι οι Τζιχαντιστές εκτός των άλλων διατηρούν πέντε μεγάλα στρατηγεία στην Τουρκία και συγκεκριμένα στις πόλεις Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Ικόνιο, Γκαζιαντέπ και Χατάι, στα σύνορα δηλαδή Τουρκίας Συρίας. 
Την ύπαρξη αυτών των στρατηγείων την γνωρίζει πολύ καλά η τουρκική κυβέρνηση, αλλά κάνει τα «στραβά μάτια» καθώς έχει δεσμευτεί να μην προχωρήσει σε καμία ενέργεια κατά των Τζιχαντιστών, οι οποίοι έχουν αποκτήσει μεγάλη δύναμη στο εσωτερικό της Τουρκίας και διεκδικούν ακόμα και πολιτική έκφραση.
Πέραν αυτών των κεντρικών στρατηγείων, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, οι Τζιχαντιστές διατηρούν πολλές εστίες σε πολλές πόλεις της Τουρκίας, ενώ δεν διστάζουν να κάνουν και ανοιχτές διαδηλώσεις υποστήριξης προς το κίνημά τους, όπως έγινε πρόσφατα σε κεντρική πλατεία της Κωνσταντινούπολης.

Αποκαλυπτικο Κουρδικό δημοσίευμα
Η απροκάλυπτη αυτή συμμαχία Τουρκίας Τζιχαντιστών έχει εξοργίσει τους Κούρδους της Τουρκίας οι οποίοι, όπως προβάλλεται και στον τουρκικό τύπο, έχουν αρχίσει ξανά να οργανώνονται για ένα καινούργιο εσωτερικό πόλεμο μέσα στην Τουρκία.
Εκτός όμως από την κουρδική οργή και οι ΗΠΑ δείχνουν να είναι έντονα δυσαρεστημένες από το παιχνίδι των Τούρκων με τους Τζιχαντιστές, οι οποίοι μετά τις τηλεοπτικές παραστάσεις των εκτελέσεων Αμερικανών δημοσιογράφων φαίνεται πως έχουν κάθε έρισμα στην επίσημη αμερικανική πλευρά και τώρα, αν και κάπως αργά, χαρακτηρίστηκαν σαν παγκόσμιος κίνδυνος.

Είπε κανείς τίποτα για την ελληνική στάση σε όλα αυτά και κυρίως στην επιχείρηση γενοκτονίας των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής;everbuying gadgets

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράφει ο Παναγιώτης Παναγιώτου

Είναι προφανές ότι δεν έχουμε να κάνουμε τόσο με μια επαναλαμβανόμενη «εποχική» τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και το Κυπριακό, όσο με μια «νέα στρατηγική», καθώς το Κυπριακό συνδέεται στενά με τα ζητήματα «ενέργειας» στην ευρύτερη περιοχή.
Up to 46% OFF + Free Shipping for the Android 4.4 4G Smartphone at Everbuying! (Ends: Nov.20,2014)Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία, που διεκδικεί ρόλο ισχυρής περιφερειακής δύναμης, δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτόν τον ρόλο, χωρίς ενεργή συμμετοχή στο «ενεργειακό παιχνίδι» της περιοχής. Είναι πια σαφές ότι το Κυπριακό αντιμετωπίζεται από την Τουρκία περισσότερο σαν ένα «εργαλείο» μιας ευρύτερης στρατηγικής παρά σαν ένα μόνο «εθνικό θέμα», καθώς επηρεάζει απευθείας τον ευρύτερο ρόλο της.

Ολα αυτά βέβαια συμπίπτουν με την καθολική εσωτερική ισχυροποίηση του Ερντογάν, παρά την αποτυχία της «αραβικής» εξωτερικής πολιτικής του. Ενώ παράλληλα αναβαθμίζεται η αξία της Τουρκίας για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του ISIS (παρά τον διφορούμενο ρόλο της), την οποία προφανώς θα διαπραγματευτεί έναντι ανταλλαγμάτων με τις ΗΠΑ και γενικότερα τη Δύση.
Προς το παρόν η Τουρκία επιχειρεί να καταγράψει «αμφισβητήσεις» και να δημιουργήσει συνθήκες «δυνητικής αποσταθεροποίησης», στέλνοντας ένα καθαρό μήνυμα ότι «χωρίς τη συμμετοχή της δεν μπορεί να γίνει τίποτα».
Πάντως μια ανεξέλεγκτη «κλιμάκωση» από την πλευρά της δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ». Παρά την προσεκτική «ανοχή» των ΗΠΑ και της ΕΕ προς την τουρκική προκλητικότητα, υπάρχουν όρια που συνδέονται με ευρύτερες παραμέτρους στην περιοχή.

Δεν πρέπει να υποτιμηθούν το «ευρωπαϊκό χαρτί» (παρά τις δυσκολίες), οι τριγωνικές σχέσεις συνεργασίας Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος και Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ και η θετική στάση της Ρωσίας (παρά την κακή σημερινή σχέση μεταξύ Ρωσίας - Δύσης).
Ουδείς μπορεί να αποδεχθεί εύκολα την ανατροπή των στρατηγικών ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο, που τελικά επιδιώκει η Τουρκία...
Η Κύπρος προς το παρόν οφείλει να συνεχίσει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, να επιστρέψει υπό όρους στον διάλογο και να αποφύγει λογικές όξυνσης. Να δουλέψει κατ' αρχάς με τον χρόνο, το δίκαιο των απόψεών της και τον θετικό και χρήσιμο ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή...

Πηγή Έθνοςeverbuying gadgets

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Το Πατριωτικό Κοινωνικό Κίνημα και ο χώρος πολιτισμού και πολιτικής “Ρήγας Βελεστινλής” σας προσκαλούν την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου και ώρα 19:30 στην παρουσίαση του βιβλίου των Νίκου Καντζούρα και Γρηγόρη Πέτρου, “Εξουσιαστικά σχέδια της Ευρωπαϊκής Αριστοκρατίας“:

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:

Σάββας Καλεντερίδης, εκδότης – δημοσιογράφος
Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας
Χρήστος Χαλαζιάς, δημοσιογράφος
και οι συγγραφείς του βιβλίου:
Νίκος Καντζούρας και Γρηγόρης Πέτρου
στον χώρο πολιτισμού Ξενοφώντος 4, 6ος όροφος, στην πλ. Συντάγματος.
Oι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος θα μπορέσουν να κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις τους στο Ιράκ «στο εγγύς μέλλον» παρά τις αεροπορικές επιδρομές που διεξάγει ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας για να ανακαταλάβουν τις περιοχές που έχουν περιέλθει υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών, ανέφερε η ομοσπονδιακή υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας, BND.

Η γερμανική υπηρεσία κατασκοπείας προειδοποίησε επίσης ότι ένας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός Ισλαμιστών μαχητών που βρίσκεται εντός της γερμανικής επικράτειας είναι έτοιμος να ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν βίαιες συγκρούσεις στους δρόμους της Γερμανίας μεταξύ αντιπάλων ριζοσπαστικών ομάδων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη, η BND επισημαίνει ότι το Ισλαμικό Κράτος μπορεί ακόμα να διεξάγει επιχειρήσεις με επιτυχία στην επαρχία του δυτικού Ιράκ, την Άνμπαρ και στα περίχωρα της Βαγδάτης και έχει επιδοθεί στο να πείσει περισσότερους Σουνίτες Ιρακινούς να στραφούν εναντίον του διεθνούς συνασπισμού και να πολεμήσουν εναντίον του.

Up to 46% OFF + Free Shipping for the Android 4.4 4G Smartphone at Everbuying! (Ends: Nov.20,2014)«Η παράταση της πολιτικής (αστάθειας) και των κενών στον τομέα της ασφάλειας στο Ιράκ στο εγγύς μέλλον θα έχουν ως αποτέλεσμα να καταστεί σημαντικά δυσκολότερη η μάχη εναντίον των τρομοκρατικών και τζιχαντιστικών οργανώσεων» τονίζεται.

Στη Συρία η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών θεωρεί ότι οι συγκρούσεις μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και των κουρδικών δυνάμεων στο Κομπάνι κοντά στα σύνορα με την Τουρκία έδειξαν ότι οι αντάρτες μπορούν ακόμα να εξαπολύουν επιθέσεις ακόμα και αν η ικανότητά τους να μετακινούνται έχει μειωθεί εξαιτίας των αεροπορικών βομβαρδισμών του διεθνούς συνασπισμού.

Παράλληλα η BfV, η ομοσπονδιακή υπηρεσία για την προστασία του συντάγματος- η υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας που είναι αρμόδια για το εσωτερικό- αναφέρει ότι ο αριθμός των Σαλαφιστών Ισλαμιστών αυξάνεται στη Γερμανία και μαζί ο αριθμός των προσώπων που ενδέχεται να στρατολογηθούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους. Τουλάχιστον 450 άνθρωποι ταξίδεψαν από τη Γερμανία προκειμένου να πολεμήσουν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους.

Η BfV σημείωσε ότι ορισμένοι Τσετσένοι που ζουν στην Γερμανία έχουν προσχωρήσει στις οργανώσεις των Σαλαφιστών. Επιπλέον προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να κλιμακωθούν οι συγκρούσεις στη Γερμανία μεταξύ των ισλαμιστικών οργανώσεων και των υποστηρικτών των Κούρδων αυτονομιστών στον απόηχο των μαχών στο Κομπάνι.
«Οι Σαλαφιστές στρατολογούν μαχητές για το Ισλαμικό Κράτος. Από το καλοκαίρι του 2014 το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) στρατολογεί τους υποστηρικτές του στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους» υπογράμμισε ο Χανς Γκέοργκ Μάσεν, επικεφαλής της BfV.

«Εκφράζουμε την ανησυχία μας ότι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ εξτρεμιστών στους δρόμους μας ενδέχεται να κλιμακωθούν» τόνισε ο ίδιος αναφερόμενος στις πρόσφατες διαδηλώσεις και τις ταραχές που ξέσπασαν σε πόλεις της Γερμανίας μεταξύ οργανώσεων Σαλαφιστών και Κούρδων.

Πηγή


everbuying gadgets

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράφει ο Ανδρέας Μπανούτσος 
Αναλυτής Διεθνών Σχέσεων με ειδικότητα σε θέματα Ασφαλείας 

Την περασμένη εβδομάδα γίναμε μάρτυρες μιας διπλής επίθεσης Τζιχαντιστών «μοναχικών λύκων» στον Καναδά με τραγικό αποτέλεσμα το θάνατο δύο ανυποψίαστων στρατιωτών και τον τραυματισμό ενός τρίτου. Οι δύο τζιχαντιστές «μοναχικοί λύκοι» ήταν προσήλυτοι στο εξτρεμιστικό Ισλάμ και ο μεν πρώτος (Martin Coutere-Rouleau) χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητό του ως φονικό όπλο χτύπησε δύο στρατιωτικούς σκοτώνοντας τον έναν και τραυματίζοντας τον άλλο ο δε δεύτερος (Michael Zehaf-Bibeau) λίγες μέρες αργότερα σκότωσε έναν φρουρό στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη στην Οτάβα και ύστερα επιχείρησε να εισβάλει στο Καναδικό κοινοβούλιο σκορπώντας τον τρόμο πριν εξουδετερωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Up to 46% OFF + Free Shipping for the Android 4.4 4G Smartphone at Everbuying! (Ends: Nov.20,2014)Οι δύο αυτές επιθέσεις από Τζιχαντιστές «μοναχικούς λύκους» μπορεί να ήταν πρωτοφανείς για τον Καναδά όχι όμως και για την Ευρώπη. Τον Μάιο του 2014 ο Γαλλικής υπηκοότητας 29χρονος Τζιχαντιστής Mehdi Nemmouche με ένα πιστόλι και ένα καλάσνικοφ επιτέθηκε στο Εβραϊκό μουσείο των Βρυξελλών σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους. Σύμφωνα με τις Γαλλικές αρχές ασφαλείας που τον συνέλαβαν στο σιδηροδρομικό σταθμό της Μασσαλίας ο νεαρός Τζιχαντιστής είχε μόλις επιστρέψει από τη Συρία όπου είχε πολεμήσει στις τάξεις Τζιχαντιστικών οργανώσεων.
Ένα χρόνο πριν τον Μάιο του 2013 ο Βρετανός στρατιωτικός Lee Rigby έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης από δύο Νιγηριανούς προσήλυτους (Michael Adebolajo και Michael Adebowale) στο εξτρεμιστικό Ισλάμ στο Woolwich του Νοτιοανατολικού Λονδίνου. Οι «μοναχικοί λύκοι» του Woolwich αφού τον χτύπησαν με αυτοκίνητο ύστερα τον σκότωσαν με ματσέτα επιχειρώντας μάλιστα να τον αποκεφαλίσουν στη μέση του δρόμου. Δικαιολόγησαν την αποτρόπαια και εξτρεμιστική αυτή τους πράξη ως αντεκδίκηση για τους θανάτους Μουσουλμάνων από Βρετανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν.

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι Τζιχαντιστές «μοναχικοί λύκοι» και κατά πόσο κινδυνεύει και η Ελλάδα από παρόμοιου τύπου επιθέσεις εναντίον ανυποψίαστων πολιτών ή και στρατιωτών; 
 Οι Τζιχαντιστές «μοναχικοί λύκοι» δεν αποτελούν μέλη οργανωμένων τρομοκρατικών ομάδων όπως η Αλ Κάιντα, είναι όμως άτομα που εμπνέονται από την εξτρεμιστική Ισλαμιστική ιδεολογία αυτών των οργανώσεων και προβαίνουν σε τρομοκρατικές επιθέσεις συνήθως κατά το δοκούν.
Επίσης, επιλέγουν σχετικά εύκολους στόχους (soft targets) οι οποίοι δεν προϋποθέτουν κάποια μεθοδική προετοιμασία όπως απαιτείται στην περίπτωση μιας οργανωμένης τρομοκρατικής επίθεσης.
Τα άτομα αυτά ριζοσπαστικοποιούνται κατά κανόνα μέσα από εξτρεμιστικά Ισλαμιστικά φόρουμ και κοινωνικά δίκτυα στο διαδίκτυο, στις φυλακές (πολλοί από αυτούς έχουν ποινικό παρελθόν) ή ακόμα και σε Ισλαμικά κέντρα διδασκαλίας.

Κατά πόσο όμως απειλείται η Ελλάδα από τέτοιου τύπου Τζιχαντιστές;
Η εκτίμηση του γράφοντος είναι ότι η Ελλάδα απειλείται από Τζιχαντιστές «μοναχικούς λύκους» σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό (αν και όχι πολύ υψηλό) απ’ ότι από Τζιχαντιστές τρομοκράτες που ανήκουν σε κάποια Ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση όπως η Αλ Κάιντα.
Η συνεχιζόμενη δράση του αυτοαποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία και το Ιράκ και οι συνδεόμενοι με αυτό επιστρέφοντες Τζιχαντιστές, οι περισσότεροι εκ των οποίων διέρχονται από την Ελλάδα προκειμένου να γυρίσουν στη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη αποτελούν πηγή ανησυχίας για τις Ελληνικές Αρχές Ασφαλείας.
Ποιος αλήθεια μπορεί να εγγυηθεί ότι ανάμεσα στους διερχόμενους αυτούς Τζιχαντιστές ( πόσο μάλλον σε κάποιους που θα αποφασίσουν έστω και προσωρινά να διαμείνουν στην Ελλάδα) δεν θα βρεθεί κάποιος που να επιχειρήσει να πραγματοποιήσει μια τρομοκρατική επίθεση τύπου «μοναχικού λύκου» σε Ελληνικό έδαφος;

Οι δηλώσεις προ μηνός ενός εκ των ηγετών του «Ισλαμικού Κράτους» που κάλεσε τους απανταχού Τζιχαντιστές να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις τύπου «μοναχικών λύκων» κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους πρέπει να προβληματίσουν τις Ελληνικές Αρχές Ασφαλείας δεδομένου ότι η Ελλάδα με απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης συμμετέχει στη συμμαχία των «προθύμων» κατά του «Ισλαμικού Κράτους».
Όπως δυστυχώς διαπιστώσαμε στην περίπτωση του Καναδά οι Τζιχαντιστές συνηθίζουν να πραγματοποιούν τις απειλές τους και επιπρόσθετα η Ελλάδα αποτελεί κατά αυτούς αναπόσπαστο μέρος του παγκόσμιου χαλιφάτου που οραματίζονται να δημιουργήσουν. 

Για τους λόγους αυτούς το ενδεχόμενο να σημειωθεί μια τρομοκρατική επίθεση από Τζιχαντιστές «μοναχικούς λύκους» στην Ελλάδα δεν μπορεί να αποκλειστεί και θα πρέπει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και οι Ελληνικές Αρχές Ασφαλείας να επιδείξουν τη μέγιστη προσοχή, προετοιμασία και εγρήγορση.

Κλείνοντας το σημερινό μας άρθρο να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι εγκαίρως είχαμε επιχειρηματολογήσει και προειδοποιήσει ότι η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι στη πρώτη γραμμή του πολέμου κατά των Τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» έχοντας υπόψη μας μεταξύ άλλων και τη δυνητική απειλή των Τζιχαντιστών «μοναχικών λύκων».

Πηγή RizopoulosPosteverbuying gadgets

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου