Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

12 Οκτ 2014

  • Παράνοια! Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εκπαιδεύσουν μαζί με την Τουρκία τους "μετριοπαθείς ισλαμιστές" της Συρίας 
  • Αντιδρούν και Τούρκοι στρατιωτικοί στην απόφαση που δυναμιτίζει την Μέση Ανατολή 
  • Στόχος τους είναι πάντα η πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ και θυσιάζουν χιλιάδες αθώους για να τον πετύχουν
  • Η ανακοίνωση των ΗΠΑ θα φέρει αντιδράσεις από την Ρωσία που είναι "στριμωγμένη" στην Ουκρανία;
Ένας αριθμος απόστρατων στρατηγών αντέδρασε οργισμένα στην ανακοίνωση του State Department ότι συμφώνησε με την Τουρκία στο θέμα της εκπαίδευσης και τον εξοπλισμό των μετριοπαθών μαχητών της αντιπολίτευσης στη Συρία.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει διάψευση για το θέμα που αναφέρθηκε από το State Department, σημειώνει η τουρκική «Αιντινλίκ», από τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε αντιταθεί σε παρόμοια σχέδια και ανακοινώθηκε ότι το θέμα τέθηκε στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών του Χακάν Φιντάν- υφυπουργός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφορικών- MİT με την επικεφαλής του συμβουλίου αντιτρομοκρατίας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Αντιδρώντας στην είδηση, ο απόστρατος στρατηγός τεσσάρων αστέρων Edip Başer, προέβη στο ερώτημα: «Αν μια άλλη χώρα εκπαίδευε ομάδες, οι οποίες λένε ότι είναι "μαχητές της ελευθερίας", που εμείς αποκαλούσαμε τρομοκράτες, θα μας άρεσε;».
Ενώ ο απόστρατος υποστράτηγος Hakkı Pekin και ο στρατηγός Naci Beştepe επέστησαν την προσοχή στο γεγονός ότι οι ομάδες αυτές που θα εκπαιδευθούν είναι παράνομες οργανώσεις στη Συρία.

Μετά τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η εκπρόσωπος Marie Harf δήλωσε ότι «η Τουρκία έχει συμφωνήσει να παράσχει κατάρτιση και υποστήριξη σε εξοπλισμό σε μετριοπαθείς (ισλαμιστές) της συριακής αντιπολίτευσης», τα βλέμματα έχουν πλέον στραφεί στη συνάντηση που πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τη Δευτέρα, όπου θα παραστεί η αμερικανική στρατιωτική επιχειρησιακή ομάδα σχεδιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση θα συζητηθούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση στη Συρία, εκτός του θέματος της εκπαίδευσης των τρομοκρατικών ομάδων.

Το μεγάλο ερώτημα - ζήτημα, όμως, είναι η αντίδραση του Πούτιν, ο οποίος γνωρίζει πάρα πολύ καλά πως η Ουκρανία είναι το ανάχωμα που έχει τοποθετηθεί, η πρόκληση που του δόθηκε για να αντιμετωπίσει προκειμένου να χάσει πολυτιμότατο χρόνο αλλά και συμμάχους, στο πλέον σημαντικό γεωπολιτικό σημείο του πλανήτη, δηλαδή στην Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ κινούντια γρήγορα, κατανοώντας πως ο επερχόμνος χειμώνας θα ρίξει όλες τις αντιστάσεις της ψευδοκυβέρνησης της Ουκρανίας και την άνοιξη θα είναι πολύ δύσκολη η υλοποίηση και επίτευξη του αμερικανικού σχεδίου, που αφορά μία σημαντική γεωπολιτική αλλαγή στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης και της Εγγύς Ανατολής. Ο χρόνος πιέζει αφόρητα την Ουάσιγκτον, που παρά την άψογη λειτουργία του "εργαλείου" που κατασκεύασε (βλ. τζιχαντιστές) φαίνεται πως ανησυχεί για τις αντοχές του Άσαντ, αλλά και για τη νευρικότητα του Πούτιν. Ο εξοπλισμός και εκπαίδευση των "μετριοπαθών ισλαμιστών" της συριακής αντιπολίτευσης (οι οποίοι επίσης έκοβαν κεφάλια αθώων πολιτών) δημιουργεί νέες συνθήκες τις οποίες είναι βέβαιο πως δεν πρόκειται να τις ανεχθεί η Ρωσία του Πούτιν, ενώ θα δημιουργήσουν και την αντίδραση του Ιράν (πρόσκαιρου συμμάχου για το αμερικανικό άλλοθι) που θα κινηθεί πλέον ανοιχτά εναντίον εκείνων που μετά την Συρία θα κατευθυνθούν για να "τελειώσουν" και το Ιράν...

Πληροφορίες από Εχέδωρος
Σχολιασμός "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Το Ισλαμικό Κράτος έχει καταλάβει μεγάλο μέρος της Κομπάνι και ειδικοί ερευνητές για την τρομοκρατία φοβούνται ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, γράφει η βρετανική Mirror...

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο των συνόρων, όπου μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι προσπαθούν να περάσουν στη Δυτική Ευρώπη μέσω της Τουρκίας ως πρόσφυγες.

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Ασφάλειας, Κιμ Χάουελς (Kim Howells) είπε ότι η πληροφορία «ακούγεται αρκετά ακριβής».
«Είμαστε αρκετά πιεσμένοι με τους ανθρώπους που είναι ήδη εδώ, πόσο μάλλον αν έχουμε να διαχειριστούμε ένα μεγάλο αριθμό νέων προσφύγων που λειτουργούν ως πράκτορες τρομοκρατικών οργανώσεων», είπε στην WalesOnline.

«Υπάρχουν ήδη κάποιοι που είναι ήδη εδώ. Το Υπουργείο Εσωτερικών προσπαθεί να μετακινήσει αυτούς που είναι είτε τρομοκράτες, χρηματοδότες τρομοκρατικών οργανώσεων ή άνθρωποι που σκοπεύουν να κηρύξουν το όραμα των τζιχαντιστών». Το Ηνωμένο Βασίλειο «θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζει τέτοιους ανθρώπους», προειδοποίησε.

«Το πρόβλημα είναι η Τουρκία. Παίζουν ένα περίεργο παιχνίδι. Επιτρέπουν σε τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να μεταφερθούν στη Συρία, αλλά δεν αφήνουν τους Κούρδους να κάνουν το ίδιο ώστε να προστατέψουν κουρδικές πόλεις, γιατί θεωρούν ότι οι Κούρδοι αποτελούν μεγαλύτερη απειλή από το Ισλαμικό Κράτος. Παρόλο που το Ισλαμικό Κράτος είναι διατεθειμένο να σκοτώσει κόσμο στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο Σάιμον Γούεστ (Simon West), Αρχηγός της Αστυνομίας της Ουαλίας το 2012, προειδοποίησε ότι «απειλούμαστε όλοι από το Ισλαμικό Κράτος».
«Είμαστε κοντά στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε.
Ο κος Γούεστον είπε ότι ανησυχεί ότι οι τζιχαντιστές «είναι ήδη εδώ».
Και ακόμη και αν δεν έχουν «εξοπλισμό και εκρηκτικά», το να τα βρουν «δεν είναι και τόσο δύσκολο».

Τρομοκράτες που γεννήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και έφυγαν για να γίνουν μέλη του Ισλαμικού Κράτους «δεν πρέπει να ποτέ να ξαναγυρίσουν», πρόσθεσε.
Ο κος Χάουελς είπε ότι «κάτι που ανησυχεί αρκετές χώρες τα τελευταία 20 χρόνια, είναι το ότι έχει επιτραπεί σε ανθρώπους που θεωρούνται αρχηγοί τρομοκρατικών οργανώσεων να παραμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο».
«Αυτοί είναι άνθρωποι που κατηγορούνται για ανθρωπιστικά εγκλήματα στη Ρουάντα και τη Νιγηρία και έχουν σπουδάσει στα Πανεπιστήμια, καθώς και έχουν λάβει άδεια παραμονής στη χώρα ως πρόσφυγες».

Ο Βουλευτής Ντέβιντ Ντέιβις (David Davies) ανέφερε τον Δούρειο Ίππο μιλώντας για το ότι υπάρχει πιθανότητα τζιχαντιστές να μπαίνουν στη χώρα ως πρόσφυγες.
Είπε ότι: «Πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο για να προλάβουμε τους τζιχαντιστές από το να μπουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και να προλάβουμε την παράνομη μετανάστευση.
«Η Αμερική, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουαλία, θα είναι πρώτοι στη λίστα στόχων του Ισλαμικού Κράτους».
Ο κος Χάουελς φοβάται ότι «θα βρουν τρόπους να περάσουν τα σύνορα, ότι θα ζητήσουν άσυλο και θα πουν ότι είναι πρόσφυγες».

Εκπρόσωπος του Υπουργείο Εσωτερικών είπε: «Η αστυνομία, οι υπηρεσίες ασφαλείας και ελέγχου των συνόρων δουλεύουν για να αναγνωρίσουν, εντοπίσουν και να εξαλείψουν τρομοκρατικές απειλές».
«Πέρα από ελέγχους διαβατηρίων, ιδιώτες που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ελέγχονται και από λίστες παρακολούθησης για να εξασφαλίσουν τη δημόσια ασφάλεια. Το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιεί την πιο ανεπτυγμένη τεχνολογία στην Ευρώπη για να διασφαλίσει τη συγκέντρωση πληροφοριών επιβατών, ώστε να μην αποτελέσουν απειλή πριν την πτήση.

«Σύμφωνα με το νέο Μεταναστευτικό Νόμο, ακόμα και πολιτογραφημένοι Βρετανοί πολίτες μπορούν να χάσουν την υπηκοότητά τους, αν οι πράξεις τους έρχονται στα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου. Προβλέπουν, επίσης, δυνατότητα απαγόρευσης εισόδου στη χώρα ανθρώπων που κρίνεται ότι δρουν ενάντια στο κοινό καλό».

Πηγή Tribune


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Όλη αυτή η κοσμοθεωρία είναι αυτό που κάνει την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους τόσο ανησυχητική. Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, είπε πρόσφατα: «Πρόκειται για μια οργάνωση που έχει μια στρατηγική στενά συνδεδεμένη με την θεωρία του τέλους του κόσμου και γι’ αυτό θα πρέπει να ηττηθεί»...

Φωτογραφίες ενός μονόφθαλμου μωρού που θεωρείται ότι απεικονίζουν τον Ντατζάλ (Dajjal)- Αντίχριστος του Ισλάμ – διέρρευσαν στο διαδίκτυο τις τελευταίες εβδομάδες και...
τις έχουν δει χιλιάδες. Σκοπός είναι να πείσει τους μουσουλμάνους ότι το τέλος είναι κοντά και ότι μόνο οι ενάρετοι θα σωθούν.

Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος δημοσίευσε αυτές τις φωτογραφίες, αλλά αναλυτές λένε ότι παρόμοια περιστατικά έχουν βοηθήσει το Ισλαμικό Κράτος για να κατατάξει μαχητές από το Ιράκ και τη Συρία.

«Αυτός είναι ο ιδεολογικός πυρήνας του Ισλαμικού Κράτους, πιστεύουν πολύ σε αυτά», λέει ο Αϊμένα Ζαουάντ αλ Ταμινί (Aymenn Jawad al-Tamimi), συνεργάτης του Φόρουμ Μέσης Ανατολής (Middle East Forum), μια συντηρητική «δεξαμενή σκέψης» (think tank) με βάση την Ουάσιγκτον. «Είναι σίγουρα ένας τρόπος για να στρατολογήσουν νέους».

Οι φωτογραφίες του μονόφθαλμου μωρού είναι αληθινές, αλλά η πηγή δεν είναι γνωστή. Φωτογραφίες από το παρακάτω βίντεο, που δείχνουν τον Αντίχριστο του Ισλάμ στο Ισραήλ, έχουν προκαλέσει «επιδημία» στο Twitter. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι το μωρό γεννήθηκε στη Βολιβία το 2008.

Άλλη μια φωτογραφία, που υποτίθεται επίσης ότι αναπαριστά τον Αντίχριστο, δείχνει ένα μωρό που γεννήθηκε και πέθανε στην Ινδία το 2006. Έχει εμφανιστεί επίσης πολλές φορές στο twitter με παρόμοιες δυσοίωνες προειδοποιήσεις.Ο άνθρωπος που τράβηξε την φωτογραφία, ο συγγραφέας Σκότ Κάρνι (Scott Carney), έγραψε για τη ζωή και τον θάνατο του μωρού σε ένα άρθρο του Wired. Εκείνη την εποχή, ο Κάρνι υποψιάστηκε ότι το σπάνιο γενετικό ελάττωμα του παιδιού, γνωστό ως κυκλωπισμός, εμφανίστηκε λόγω ενός πειραματικού φαρμάκου για τον καρκίνο που λάμβανε η μητέρα του, με την ονομασία κυκλοπαμίνη (Cyclopamine).

Τρία χρόνια αργότερα, είδε την φωτογραφία να χρησιμοποιείται ως ανακοίνωση της γέννησης του Αντιχρίστου του Ισλάμ.
«Είναι ενοχλητικό να βλέπω την δουλειά μου να χρησιμοποιείται με αυτόν τον τρόπο», είπε. «Πρόκειται πιθανότατα για τα τρολ (trolls) του διαδικτύου του Ισλαμικού Κράτους. Με όλα αυτά που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, δεν είναι περίεργο που οι άνθρωποι ψάχνουν για σημάδια της Αποκάλυψης».

Στο Κοράνι, υπάρχουν κάποια στοιχεία για την Αποκάλυψη. Για τους Μουσουλμάνους, μεγάλο μέρος της μυθολογίας σχετικά με το τέλος του κόσμου προέρχεται από τα χαντίθ, ρήσεις που αργότερα αποδόθηκαν στον Μωάμεθ, αλλά θεωρούνται δευτερεύοντες. Ο Ντάτζαλ, σύμφωνα με τα γραπτά, θα εμφανιστεί κοντά στο Ιράν και τη Συρία σε εποχές που η ομοφυλοφιλία και η χρήση ναρκωτικών θα είναι κάτι κοινό. Ο Αντίχριστος θα οδηγήσει 70.000 Εβραίους σε πόλεμο ενάντια του στρατού των ενάρετων, που θα ηγείται του Ιησού και ενός πολεμιστή με το όνομα Μάχντι. Οι τελευταίοι θα υπερισχύσουν και θα κυβερνήσουν τον κόσμο μέχρι την Ημέρα της Κρίσης, όταν οι ενάρετοι θα πάνε στον παράδεισο και οι υπόλοιποι στην κόλαση.

Η προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους δεν παρουσιάζει τον αρχηγό του, Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι (Abu Bakr al-Baghdadi) ως τον Μάχντι, αλλά πολλοί βγάζουν αυτό το συμπέρασμα. «Η ίδρυση του χαλιφάτου και οι μάχες στην περιοχή είναι ένα κάλεσμα σε τζιχάντ», είπε η Αν Σπέκαρντ (Anne Speckard), Καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν (Georgetown University) η οποία έχει γράψει εκτενώς για την ψυχολογία της τρομοκρατίας.
Οι περισσότεροι διαννοούμενοι Ισλαμιστές αναφέρουν ότι στα χαντίθ, ο Ντάτζαλ περιγράφεται ως ένας άνδρας που είναι τυφλός από το ένα μάτι, όχι κύκλωπας, οπότε ακόμα και μια ακριβής ερμηνεία του κειμένου ακυρώνει τις προσπάθειες του Ισλαμικού Κράτους για στρατολόγηση.

Όλη αυτή η κοσμοθεωρία είναι αυτό που κάνει την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους τόσο ανησυχητική. Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, είπε πρόσφατα: «Πρόκειται για μια οργάνωση που έχει μια στρατηγική στενά συνδεδεμένη με την θεωρία του τέλους του κόσμου και γι’ αυτό θα πρέπει να ηττηθεί».

Πηγή Tribune 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Ελικόπτερο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού αγνοείται στο Αιγαίο! Το συγκεκριμένο ελικόπτερο απογειώθηκε από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Cengiz Topel της Νικομήδειας, χάθηκε από τα ραντάρ, ενώ είχε για προορισμό το Ικόνιο της Λυκαονίας.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη, με δεδομένο το σχέδιο "Βαριοπούλα" στο οποίο υπήρχε αναφορά για κατάρριψη (ή εικονική κατάρριψη) τουρκικού πολεμικού αεροσκάφους) θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, αφού υπάρχει σοβαρότατο ενδεχόμενο η Τουρκία να ισχυριστεί πως το ελικόπτερο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού καταρρίφθηκε από την Ελλάδα.

Με δεδομένη, επίσης, την κατάσταση αναβρασμού από την πλευρά των Κούρδων στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά και τις διεθνείς πιέσεις που ασκούνται στην τουρκική κυβέρνηση εξαιτίας της αδιαφορίας και μη επέμβασης του τουρκικού στρατού για διακοπή της επίθεσης των τζιχαντιστών στην Συριακή Κουρδική πόλη Κομπάνι, στο Πεντάγωνο ήδη άρχισαν να συζητούν την πιθανότητα απόπειρας εξωτερίκευσης των μειζόνων προβλημάτων εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία διαπραγματεύεται αιτήματά της τόσο προς την πλευρά της Συρίας και του βόρειου Ιράκ, όσο και προς την Κύπρο αλλά και το Αιγαίο.

Το τουρκικό ΓΕΕΘΑ εξέδωσε ανακοίνωση για το ελικόπτερο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού του οποίου το ίχνος χάθηκε από τα ραντάρ στις 12.08 μ.μ. σήμερα.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Ελικόπτερο του Π.Ν. τύπου S-70B Sikorsky απογειώθηκε στις 12:18 της 12ης Οκτωβρίου από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Cengiz Topel με κατεύθυνση το Ικόνιο, για εκπαιδευτική πτήση.
Στις 12;25 το ίχνος πτήσης του εν λόγω ελικοπτέρου χάθηκε τη συχνότητα ασυρμάτου.
Ένα αεροπάνο ναυτικής συνεργασίας τύπου CASA του ΠΝ και τέσσερα ελικόπτερα συμμετέχουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, ενώ από ξηράς συμμετέχουν ομάδες της Στρατοχωροφυλακής.
Οι έρευνες εντοπίζονται κυρίως στο όρος Κάρτεπε της Νικομήδειας και στα όρια της επαρχίας İhsaniye του νομού Αφιόν."
Στο ελικόπτερο επέβαινε ο πλοίαρχος πιλότος Deniz Akdeniz και ο έτερος χειριστής.

Σε αναμονή της επόμενης κίνησης από την πλευρά της Τουρκίας και με την σοβαρή πολιτική κρίση που υπάρχει στην Ελλάδα, ίσως η Τουρκία τολμήσει να θέσει σε εφαρμογή μία παραλλαγή του σχεδίου "Βαριοπούλα", σε μία ξεκάθαρη προσπάθειά της να εκμεταλλευτεί την χρονική συγκυρία η οποία την έχει αναδείξει ως "απαραίτητη" στους σχεδιασμούς της δυτικής συμμαχίας κατά των τζιχαντιστών...

Πηγή GrCitizen


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου

Την προ-περασμένη Πέμπτη, από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν εκστόμισε και χρησιμοποιώ επίτηδες τη λέξη- δύο μεγάλες αλήθειες:

Πρώτον ότι η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες προμήθευσαν με εκατομμύρια δολάρια και τόνους, όπως είπε, οπλισμού τους αντικαθεστωτικούς της Συρίας, χωρίς να ενδιαφέρονται ούτε ποιοι είναι, ούτε τι στόχους είχαν, και
δεύτερον, ότι στην Κύπρο η κατοχή είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ, μία αλήθεια βεβαίως που για 40 χρόνια προσπάθησαν να πνίξουν οι Αμερικανοί, καθώς είχαν συμμετοχή στο διπλό έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ανέφερε επίσης ότι συζήτησε και τα δύο θέματα με τον Ταγίπ Ερντογάν, και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας παραδέχθηκε ότι όντως η χώρα του βοήθησε τους λεγόμενους αντάρτες και σημερινούς τζιχαντιστές ενώ για την Κύπρο αναγνώρισε ότι πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημά της και ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να διατηρεί η χώρα του στρατεύματα κατοχής.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας άστραψε και βρόντηξε με το άκουσμα της διπλής αποκάλυψης και από τη στιγμή της δημοσιοποίησής της επικράτησε χάος και πανικός. Απαίτησε την απολογία του κ. Μπάιντεν και κατά τη γνώμη μου ΔΕΝ την πήρε, ασχέτως εάν «γέμισε» το διαδίκτυο με τίτλους συγνώμης. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος διόρθωσε μόνο το σημείο της δήλωσής του, ότι δηλαδή υπονοούσε πως η Τουρκία και οι άλλες χώρες γνώριζαν πως οι αντάρτες αποτελούσαν μέλη της αλ Νούσρα και της αλ Κάιντα όταν τους ενίσχυαν. Την ουσία των δηλώσεων του, ότι προμήθευσαν με οπλισμό και πρόσφεραν οικονομική ενίσχυση, τυφλωμένοι από το μίσος τους εναντίον του Σιίτη Ασαντ, δεν την απέσυρε ποτέ.

Στην Ουάσιγκτον ήταν κοινό μυστικό ότι η Τουρκία έπαιζε διπλό παιγνίδι και προμήθευε ασύστολα τους αντικαθεστωτικούς. Στις 16 Μαίου του 2013 ο Ερντογάν προσπάθησε να πείσει τον Πρόεδρο Ομπάμα και με υψωμένη φωνή στο «δείπνο των 6», όπως έγινε γνωστό, απαίτησε την ανάπτυξη αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων στη Συρία. Ο Αμερικανός ηγέτης αντιστάθηκε και τότε επήλθε η ρήξη. Οι σχέσεις από το ζενίθ υποχώρησαν στο ναδίρ και οι Αμερικανοί περπατούσαν σε τεντωμένο σχοινί αποφεύγοντας κάθε ανάμειξη στον εμφύλιο της Συρίας. Είναι γεγονός –και θα το γράψει η ιστορία- ότι η άρνηση του Ομπάμα να αναμειχθεί στον εμφύλιο με αποστολή Αμερικανών στρατιωτών, έσωσε τη χώρα από δεύτερο Βιετνάμ.

Οσο πρωταγωνιστεί στην τουρκική πολιτική σκηνή ο Ταγίπ Ερντογάν, οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ θα χειροτερεύουν. Ο Τούρκος πρόεδρος είναι από τη φύση του και λόγω της ισλαμικής ιδεολογίας του αντι-Αμερικανός και αντισημίτης. Δεν θα αλλάξει στα γεράματά του, όπως μας έλεγε βετεράνος Ελληνας διπλωμάτης που υπηρέτησε και στην Αγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη. Αντίθετα, η ενδυνάμωση του μέσω της ψήφου του τουρκικού λαού, σε μία στιγμή που «πνιγόταν» στα σκάνδαλα διαφθοράς, τον έχουν μετατρέψει σε άνθρωπο και πολιτικό που δεν μπορεί να τον αγγίξει κανείς. Αυτό πιστεύει, αυτό νοιώθει, κάτι σαν …Θεός. Δεν τον ενοχλεί καθόλου, ούτε τον χαλά το γεγονός ότι στην Ουάσιγκτον σιγά-σιγά αλλά σταθερά τον κατατάσσουν στους εχθρούς.

Το πρόβλημα βασικά το έχει η Αμερική. «Εχει τοποθετήσει όλα τα αυγά της στην Αγκυρα», όπως ομολογούν οι Αμερικανοί διπλωμάτες που υπηρέτησαν στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Ομπάμα αδίκησε και περιθωριοποίησε τον φυσικό του σύμμαχο, το Ισραήλ, και βρίσκεται μόνος στη Μέση Ανατολή, έρμαιο των τζιχαντιστών. Είναι στο χέρι του να αλλάξει τις ισορροπίες, απλά πρέπει να αντιληφθεί ότι η Τουρκία του Ερντογάν δεν είναι πιά γνήσιος σύμμαχος των ΗΠΑ.

Πηγή περιοδικό "Επίκαιρα", τεύχος 258


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Ανάβει φωτιές εντός και εκτός Τουρκίας

Σε «ρώσικη ρουλέτα» για την Τουρκία αλλά και τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν εξελίσσεται η υπερφιλόδοξη προσπάθεια της Άγκυρας να επιτύχει μια σειρά «εθνικών» στόχων, μένοντας στα μετόπισθεν και προσφέροντας μόνο θεωρητική και ρητορική στήριξη στο παγκόσμιο μέτωπο εναντίον της απειλής της τζιχάντ.

Γράφει ο Νίκος Μελέτης

Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μην ικανοποιήσει τα αιτήματα των Κούρδων του Κομπάνι οδήγησε σε πολύνεκρες συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής και μεγάλες καταστροφές σε πολλές τουρκικές πόλεις, από το Ντιγιαρμπακίρ μέχρι την Κωνσταντινούπολη.

Με τη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι το PKK και το καθεστώς Ασαντ είναι πιο επικίνδυνες και μεγαλύτερες απειλές από ό,τι το ISIS, αλλά και με την προσπάθεια υπαγόρευσης όρων και προϋποθέσεων στις ΗΠΑ για τη συμμετοχή στην πολεμική επιχείρηση εναντίον των τζιχαντιστών, η Τουρκία μετατρέπεται σε μέρος του προβλήματος και αποκαθηλώνεται από τη θέση της περιφερειακής δύναμης που διεκδικεί τα τελευταία χρόνια.

Η τουρκική κυβέρνηση, αφού πρώτα διευκόλυνε τη γιγάντωση του Ισλαμικού Κράτους επιτρέποντας τη ροή μαχητών από την Ευρώπη προς τη Συρία αλλά και όπλων που «άγνωστοι» χρηματοδότες έστελναν στις αρχικά αντικαθεστωτικές δυνάμεις της Συρίας και κατέληγαν στην Αλ Κάιντα και το ISIS, τώρα επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την κρίση στη γείτονα χώρα για να επιτύχει έναν τριπλό στόχο: Να εξουδετερωθεί η απειλή των φανατικών ισλαμιστών του ISIS, να ανατραπεί το καθεστώς του Ασαντ στη Δαμασκό και να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η «απειλή» του ΡΚΚ.

Είναι ένα στοίχημα πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, όταν μάλιστα η ίδια η Τουρκία δεν δείχνει διατεθειμένη να βάλει το... χέρι στη φωτιά, αναπαράγοντας τον γνωστό ρόλο του «Επιτηδείου Ουδέτερου», που προσδοκά να κερδίσει από τις θυσίες και τις μάχες των άλλων.

Στρατηγική σημασία
Σφοδρές οδομαχίες διεξάγονται ανάμεσα στους Κούρδους μαχητές που υπερασπίζονται την πόλη Κομπάνι στη Βόρεια Συρία και στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.
Σφοδρές οδομαχίες διεξάγονται ανάμεσα στους Κούρδους μαχητές που υπερασπίζονται την πόλη Κομπάνι στη Βόρεια Συρία και στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.
Η προκλητική στάση που τήρησε η κυβέρνηση Ερντογάν στη μεγάλη σύγκρουση για να σωθεί το Κομπάνι στη Βόρεια Συρία, η οποία εκτός από στρατηγική σημασία έχει και βαθύτατο συμβολικό περιεχόμενο για το κουρδικό έθνος, υπονομεύει όχι μόνο τον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών, αλλά πυροδοτεί και την αφύπνιση του κουρδικού στοιχείου στην Τουρκία. Οι Κούρδοι θεώρησαν ότι η αρχική στήριξη του Ερντογάν στις ισλαμικές ομάδες αλλά κυρίως η άρνηση της Τουρκίας να συμπράξει άμεσα στην προσπάθεια αντιμετώπισης του ISIS είχε ως στόχο να κάνει τους τζιχαντιστές να στραφούν εναντίον των Κούρδων της Συρίας αλλά και της ένοπλης πτέρυγάς τους, το YGP, που αποτελούν τον ιδεολογικό και στρατηγικό σύμμαχο του ΡΚΚ.

Η Αγκυρα ήλπιζε ότι οι τζιχαντιστές θα «καθαρίσουν» τους Κούρδους, θα ανατρέψουν το καθεστώς Ασαντ και μετά θα έλθει η Συμμαχία των Προθύμων να διαλύσει την απειλή του ISIS, οπότε πλέον θα μπορούσε η Τουρκία αναίμακτα και με ασφάλεια να έλθει και να πάρει μέρος στον «διαμοιρασμό» των λαφύρων της σύγκρουσης.

Η επικίνδυνη ‘ζαριά’ του Σουλτάνου
Η έκκληση των Κούρδων της Συρίας, την οποία μετέφερε στην Αγκυρα ο ηγέτης του «Δημοκρατικού Κόμματος Ενότητας (PYD) Σαλίχ Μουσλίμ, ήταν να επιτρέψει τη μετακίνηση μέσω τουρκικού εδάφους Κούρδων μαχητών στο Κομπάνι, ενίσχυση των Κούρδων της Συρίας με οπλισμό, αλλά και άνοιγμα των συνόρων ώστε Κούρδοι της Τουρκίας να ενταχθούν στη μάχη για την άμυνα του Κομπάνι.

Η Αγκυρα ουσιαστικά απέρριψε αυτά τα αιτήματα και αντιθέτως απαίτησε το PYD να συστρατευθεί με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, να αποκηρύξει τις σχέσεις με το ΡΚΚ και να θέσει ως πρώτο στόχο την ανατροπή του Ασαντ και κατόπιν του ISIS.

Οι όροι αυτοί δεν έγιναν αποδεκτοί. Οπως επίσης απορρίφθηκαν οι ιδέες για Ζώνη Ασφαλείας και Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων στη Βόρεια Συρία, που όμως τελικά στρέφονται εναντίον των Κούρδων, των δυνάμεων του Ασαντ και μόνο στο τέλος θα στρέφονταν εναντίον των τζιχαντιστών.

Εκρηξη των Κούρδων
Αυτή η πολιτική προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, την έκρηξη του κουρδικού πληθυσμού. Οι συγκρούσεις με νεκρούς και πολλές καταστροφές σε πολλές τουρκικές πόλεις, από το Ντιγιαρμπακίρ μέχρι την Κωνσταντινούπολη, ήταν μια... πρόβα τζενεράλε για το πού μπορεί να οδηγηθεί η Τουρκία ύστερα από μια κανονική εξέγερση των Κούρδων.

Το μήνυμα των Κούρδων ότι εάν εγκαταλειφθούν οι ομοεθνείς τους στη Συρία, αυτό θα αποτελέσει το τέλος της διαδικασίας συνομιλιών της Αγκυρας με το ΡΚΚ είναι κάτι που δεν μπορεί να παραβλεφθεί. Και ο Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι κάτι που οδηγεί στην κατάρρευση της διαδικασίας ειρήνευσης με τους Κούρδους.

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟΥ «BARBAROS»
Προκλητική... κρουαζιέρα στην ΑΟΖ της Κύπρου
Να εκμεταλλευτεί τη γενική αναταραχή και την εστίαση του διεθνούς ενδιαφέροντος στην αντιμετώπιση του ISIS επιχειρεί η Τουρκία με την προκλητική παρέμβασή της στην κυπριακή ΑΟΖ, ώστε να διεκδικήσει μερίδιο από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που κρύβονται στην κυπριακή ΑΟΖ. Η απόφαση της Τουρκίας να προαναγγείλλει την αποστολή του σκάφους «Barbaros» στην ΑΟΖ της Κύπρου στις 20 Οκτωβρίου για έρευνες, στο πλαίσιο των παράνομων «αδειοδοτήσεων» του ψευδοκράτους προς την κρατική τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ, δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία.

Ηδη από το 2011, όταν στο Οικόπεδο 12 άρχισαν οι πρώτες γεωτρήσεις στο κοίτασμα Αφροδίτη, το «Πίρι Ρέις» πραγματοποίησε σεισμογραφικές έρευνες στα Οικόπεδα 1, 7, 8, 11 και 12 προκαλώντας, και τότε, μίνι κρίση. Ομως σήμερα όλα είναι διαφορετικά, καθώς η επίμαχη NAVTEX 765/14 προβλέπει σεισμογραφικές έρευνες εντος της κυπριακής ΑΟΖ από ένα υπερσύγχρονο σκάφος όπως το «Barbaros», το οποίο προετοιμάζει το έδαφος για την έλευση γεωτρύπανου και την ίδια στιγμή η Τουρκία παρενοχλεί τις εργασίες του πλωτού γεωτρύπανου της κοινοπραξίας ENI/Kogas στον «Ονασαγόρα» του Οικοπέδου 9.

Η τουρκική κυβέρνηση δείχνει να αψηφά το ρίσκο μίας νέας τριβής στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την ΕΕ (αλλά και τη Ρωσίας) και κινείται μεθοδευμένα. Αν επιλέξει τελικά να μην ακυρώσει τη συγκεκριμένη NAVTEX, τότε εμπράκτως θα αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, φέρνοντας σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση τη Λευκωσία, η οποία δεν μπορεί να αντιδράσει παρά μόνο διπλωματικά. Καθώς η Τουρκία δεν διαθέτει προς το παρόν δική της πλατφόρμα πλωτού γεωτρύπανου, οι προκλήσεις της θα περιοριστούν στις έρευνες του «Barbaros» και στις παρενοχλήσεις τουρκικών φρεγατών προς το πλωτό γεωτρύπανο της ENI/Kogas, το Saipem-10000. Το τουρκικό σχέδιο, όμως, αποσκοπεί πλέον στο να ασκηθεί πίεση στον Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος ανέστειλε τη συμμετοχή του στις συνομιλίες για το Κυπριακό, ώστε να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις και να καταστεί έτσι «διαπραγματευτικό κεκτημένο» η αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ και το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της.

Εναλλακτικό σχέδιο
Η Τουρκία έχει χαράξει στο Κυπριακό μία κόκκινη γραμμή, την οποία τόνισεο Ταγίπ Ερντογάν επισκεπτόμενος τα Κατεχόμενα, που οδηγεί σε συνομοσπονδία δύο «ίσων κρατών», τα οποία θα είναι ισότιμοι συνιδιοκτήτες των φυσικών πόρων. Καθώς αυτό το πλαίσιο λύσης οδηγεί σε αδιέξοδο, η Τουρκία έχει έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο, βάσει του οποίου, ενώ θα διατηρείται η εκκρεμότητα του Κυπριακού, θα επιβληθεί εκβιαστικά φόρμουλα για τον «διαμοιρασμό» του φυσικού αερίου με τους Τουρκοκυπρίους.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, σε συνεργασία με την Αθήνα, έχει απευθυνθεί προς κάθε πλευρά, ΟΗΕ - Ουάσιγκτον - Μόσχα - Βρυξέλλες - Ρώμη, ζητώντας να παρέμβουν ώστε να μην υλοποιηθεί η τουρκική NAVTEX. Παράλληλα η Κύπρος έχει διακριτικά στο πλευρό της το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Όμως, η διεθνής συγκυρία και το γεγονός ότι απέναντι έχει έναν απασφαλισμένο Ερντογάν δεν βοηθούν. Έτσι Αθήνα και Λευκωσία αναμένουν με αγωνία το επόμενο οκταήμερο, καθως είναι πολύ πιθανόν να πρέπει σε μια δύσκολη και για την οικονομία περίοδο να διαχειριστούν μια πολύ επικίνδυνη τουρκική πρόκληση.

Πηγή "Έθνος"
Επικοινωνία με τον συντάκτη
nmeletis@pegasus.gr


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

Τι είναι η Κομπάνι;
Η Κομπάνι είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου καντονιού, το οποίο είναι ένα από τα τρία καντόνια που ιδρύθηκαν περίπου πριν από έναν χρόνο, στα πρότυπα αυτών της Ελβετίας, με πρωτοβουλία του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) και άλλων κουρδικών κομμάτων της βόρειας Συρίας, κατά τους Κούρδους Ροζάβα ή Δυτικό Κουρδιστάν.

Πού βρίσκεται η Κομπάνι;
Η Κομπάνι βρίσκεται ακριβώς πάνω στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας, απέναντι από την επίσης κουρδική πόλη Σούρουτς, του νομού Ούρφα, περίπου στο μέσον των τουρκοσυριακών συνόρων, και απέχει σχεδόν ίση απόσταση από τα άλλα δύο καντόνια, του Κάμισλο και του Αφρίν.

Ποιο είναι το μέγεθος του καντονιού;
Το καντόνι αποτελείται από περίπου 350 χωριά και ο συνολικός πληθυσμός του αγγίζει τις 800.000 κατοίκους, Κούρδοι στην πλειονότητά τους.

Ποια ήταν η στάση της Τουρκίας στο ζήτημα της ίδρυσης των καντονιών;
Η Τουρκία, κυρίως για δύο λόγους, θεωρεί ότι η ίδρυση των καντονιών αποτελεί μείζονα απειλή όχι μόνο για την ενότητα, αλλά και για την επιβίωση ολόκληρης της Τουρκίας, όπως τη γνωρίζουμε από το 1923.
Ο ένας λόγος είναι ο εξής: Το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) αποτελεί στην ουσία «κλώνο» του ΡΚΚ, το οποίο ήδη έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την απόσπαση σε πρώτη φάση αυτονομίας σε 18 νομούς του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν. Η δημιουργία τριών κουρδικών καντονιών, με κρατικές δομές και τοπικό στρατό, αλλάζει τις παραμέτρους του Κουρδικού για την τουρκική κυβέρνηση, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη τη διαχείρισή του, αφού πλέον το ΡΚΚ αποκτά τη δυνατότητα άσκησης κάθε είδους πίεσης στο μαλακό υπογάστριό της, κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων (900 χλμ).

Ο άλλος λόγος, που θέτει σε κίνδυνο το σύνολο του τουρκικού οικοδομήματος, είναι ο δημοκρατικός χαρακτήρας των καντονιών, στα οποία Κούρδοι, Αρμένιοι, Ασσύριοι και Αραβες, σουνίτες, αλεβίτες, χριστιανοί και Γεζιντί έχουν απολύτως διασφαλισμένα ίσα δικαιώματα και συμμετοχή στην άσκηση εξουσίας. Η Αγκυρα θεωρεί ότι, αν εφαρμοστεί ένα τέτοιο μοντέλο, θα θέσει σε κίνδυνο το μοντέλο της σουνιτικής δικτατορίας, που αποτελεί συνέχεια των καθεστώτων τα οποία διέπραξαν τις γενοκτονίες στην Ανατολή.

Τι έκανε η Τουρκία για να αντιμετωπίσει αυτήν τη νέα κατάσταση;
Στην αρχή προσπάθησε να εξαγοράσει τον ηγέτη του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας Σαλίχ Μουσλίμ και να τον καταστήσει όργανό της. Οταν απέτυχε, εκμεταλλευόμενη την εξάρτηση που έχει το αυτόνομο Κουρδιστάν από την Αγκυρα για να εξάγει τα πετρέλαιά του στις διεθνείς αγορές αλλά και για να επικοινωνεί με τον έξω κόσμο, εκβίασε την κυβέρνηση Μπαρζανί να εφαρμόσει εμπάργκο εναντίον των κουρδικών καντονιών, για να τα οδηγήσει σε «στραγγαλισμό» και παράδοση στην Ερμπίλ και την Αγκυρα.
Οταν αυτό απέτυχε, η Αγκυρα έστρεψε τους τζιχαντιστές εναντίον της Κομπάνι, η οποία, αν πέσει, τότε τίθεται σε κίνδυνο η επιβίωση και των άλλων δύο καντονιών.

Γιατί έχει τόσο μεγάλη σημασία η άλωση της Κομπάνι;
 Οι λόγοι είναι πολλοί. Ο πρώτος είναι ότι η Κομπάνι αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των άλλων δύο καντονιών. Αν πέσει η Κομπάνι, τότε τίθεται σίγουρα σε κίνδυνο η επιβίωση του καντονιού του Αφρίν (1.000.000 κάτοικοι) και δευτερευόντως του καντονιού του Κάμισλο.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι με την εξάλειψη του καντονιού του Κάμισλο περιορίζεται δραματικά η επικράτεια του μελλοντικού μεγάλου Κουρδιστάν, το οποίο απομακρύνεται από τη Μεσόγειο τουλάχιστον κατά 500 χλμ., ενώ μέσω του Αφρίν η απόσταση είναι μόλις 60 χλμ.
Αρα, αν πέσει η Κομπάνι, πέφτει στα νερά της Μεσογείου και «πνίγεται» το όνειρο των Κούρδων για έξοδο στη θάλασσα, που αποτελεί προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του κράτους τους.

Γιατί εξεγέρθηκαν οι Κούρδοι της Τουρκίας με αφορμή την πολιορκία της Κομπάνι;
Εξεγέρθηκαν για να δείξουν την αντίδρασή τους στην πολιτική της Αγκυρας στο θέμα της πολιορκίας, για να ασκήσουν πίεση και να εξασφαλίσουν έναν διάδρομο στο τουρκικό έδαφος για την ενίσχυση της Κομπάνι από το καντόνι του Κάμισλο, αλλά και για να συσπειρωθούν και να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για πολιτική λύση στο Κουρδικό. Η ιντιφάντα των Κούρδων είναι το «πρώτο μάθημα» που πήρε ο Ερντογάν από το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα. Θα ακολουθήσουν κι άλλα.

Θα πέσει η Κομπάνι;
Είναι πολύ δύσκολο να κρατηθεί, γιατί ο αγώνας είναι άνισος - από τις τρεις πλευρές οι «λύκοι» και από την τέταρτη πλευρά οι «ύαινες». Ομως, ανεξαρτήτως της έκβασης, η Κομπάνι θα αποτελέσει σταθμό στον αγώνα των Κούρδων. Και το Μεσολόγγι έπεσε, αλλά η Ελλάδα απελευθερώθηκε.

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 Δευτέρα 13 Οκτωβρίου λέμε όχι στους δολοφόνους των λαών!

Σας καλούμε σε εκδήλωση συμπαράστασης υπέρ του αγωνιζόμενου λαού της πόλης Κόμπανι στη Συρία, που, εδώ και ένα μήνα, βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας από την τρομοκρατική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους.

Όλοι γνωρίζουμε τις απίστευτες φρικαλεότητες που έχουν διαπράξει τα μέλη αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Αποκεφαλισμοί, βασανισμοί, σφαγές ηλικιωμένων, απαγωγές γυναικών και παιδιών. Ό,τι πιο τρομερό μπορεί να συλλάβει ο νους του ανθρώπου έχει διαπραχτεί από αυτούς τους εγκληματίες.

Το Κόμπανι, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται υπό την απειλή μιας τρομερής σφαγής από τον αδίστακτο –και καλύτερα εξοπλισμένο- στρατό των τζιχαντιστών της ISIS, που μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να καταλάβει την πόλη.

Σε ένδειξη συμπαράστασης στους ελεύθερους-πολιορκημένους της δοκιμαζόμενης πόλης,
καλούμε σε συγκέντρωση τη Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014, στα Προπύλαια, στις 5μ.μ. Θα
ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή, στις 6μ.μ.

Ζητάμε τα πολιτισμένα κράτη να δράσουν τώρα, υπέρ του Κόμπανι, πριν να είναι αργά.
Ζητάμε να στηριχτούν οι μαχητές και ο λαός της πόλης.
Ζητάμε να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος, ώστε να μπορεί να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια και, συγχρόνως, να μπορούν να μεταφέρονται οι τραυματίες μαχητές σε νοσοκομεία εκτός Συρίας.

Σας καλούμε να ενώσετε τη φωνή σας μαζί μας.
Να δείξουμε, όλοι μαζί, ότι ο ελληνικός λαός πάντα συμπαραστέκεται σε αυτούς που πολεμάνε για το δίκιο και την ελευθερία.
Να δείξουμε τη στήριξή μας στον λαό του Κόμπανι, ενός νέου Μεσολογγίου στο Κουρδιστάν, για να αντέξει και να νικήσει.

Το Κόμπανιι μας χρειάζεται όλους!

Επιτροπή των κουρδικών πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα
Ελληνοκουρδικός σύνδεσμος φιλίας και συνεργασίας
Κουρδική κοινότητα στην Ελλάδα
Επιτροπή αλληλεγγύη και αντίσταση
Επιτροπή αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν
Σύνδεσμος Επιστημόνων και Καλλιτεχνών για τα παιδιά της Συρίας
Πολιτιστικό κέντρο Κουρδισταν

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Όλα τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δείχνουν πως η περίφημη «ειρηνική διαδικασία» που είχε αρχίσει τα τελευταία χρόνια ο Ερντογάν για την επίλυση του κουρδικού κατέρρευσε ολοσχερώς και οι Κούρδοι βρίσκονται ξανά με το δάχτυλο στην σκάνταλη προοιωνίζοντας ένα καινούργιο αιματηρό εσωτερικό πόλεμο που αυτή την φορά απειλεί να κλονίσει εκ θεμέλιων την ίδια την Τουρκία.

Η πολιορκία της κουρδικής πόλης του Κομπανί στην Συρία από τους φανατικούς Τζιχαντιστές, που έχουν στηριχτεί ανοιχτά από τον Ερντογάν, έδειξε για άλλη μια φορά την τουρκική υποκρισία που έχει εξοργίσει τους Κούρδους μέσα στην Τουρκία. Αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι μέσα σε πέντε μέρες πάνω από σαράντα άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε αιματηρές διαδηλώσεις σε όλη την τουρκική επικράτεια ενώ τουλάχιστον τρεις τουρκικές σημαίες καήκαν δημόσια, ενδεικτικό της μεγάλης κουρδικής οργής προκαλώντας μεγάλη ταραχή στο τουρκικό κυβερνητικό στρατόπεδο.

Το ότι η γενικότερη κατάσταση έχει ξεφύγει πλέον από τα μέχρι τώρα πλαίσια που είχε καθορίσει η τουρκική κυβέρνηση, το φανερώνει και το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Taraf, στις 11 Οκτωβρίου. Το δημοσίευμα αναφέρεται σε δηλώσεις του γνωστού πολέμαρχου του ΡΚΚ, Τζεμίλ Μπαΐκ, με τον πολύ ενδεικτικό τίτλο, «Silahli birliklerimizi Türkiye’ ye geri gönderdik», «Δηλαδή στείλαμε πίσω στην Τουρκία τα ένοπλα τμήματα μας». Το δημοσίευμα επικαλείται εκπομπή της γερμανικής τηλεόρασης από το γερμανικό κανάλι ARD, όπου σε συνέντευξη που έδωσε στον Γερμανό ανταποκριτή του καναλιού, Reinhard Baumgarten, ο Κούρδος οπλαρχηγός και από τους αρχηγούς του ΡΚΚ, Τζεμίλ Μπαΐκ, ανέφερε με σαφήνεια ότι η απόφαση της τουρκικής βουλής να αφήνει το ελευθέρα τα τουρκικά στρατεύματα να επεμβαίνουν εκτός συνόρων στην Συρία καις το Ιράκ, (tezekere), όταν κρίνεται πως απειλούνται τα τουρκικά συμφέροντα, «σπάει» οριστικά τις μέχρι σήμερα συμφωνίες μεταξύ των Κουρδών και της Τουρκίας για εκεχειρία και είναι προάγγελος νέων πολεμικών συγκρούσεων μέσα στο τουρκικό έδαφος μεταξύ του ΡΚΚ και των τουρκικών στρατιωτικών τμημάτων. Ο Τζεμίλ Μπαΐκ από το αρχηγείο του ΡΚΚ στην πόλη Kandil του βορείου Ιράκ, έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα, δηλώνοντας πως η απόφαση της Τουρκία να αποκτήσει δικαιοδοσία εξωτερικής στρατιωτικής επέμβασης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από το ΡΚΚ και είναι αιτία επανέναρξης του ένοπλου αγώνα του ΡΚΚ. Όσον αφορά την αιματοχυσία του Κομπανί, ο Μπαΐκ επέρριψε εξ ολόκληρου την ευθύνη στην τουρκική κυβέρνηση που εξέθρεψε τα τελευταία χρόνια τους Τζιχαντιστές και κατηγόρησε ανοχτά την τουρκική υποκρισία που από την μια εμφανίζεται ότι πολεμά τους Τζιχαντιστές και από τη άλλη τους έχει ενισχύσει με όπλα και πολεμοφόδια ποντάροντας στην επικράτηση τους για να έχει ισχυρό λόγο στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή. Η απόφαση της τουρκικής βουλή, όπως αναφέρει με ξεκάθαρο τρόπο ο Τζεμίλ Μπαΐκ, ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου κατά των Κούρδων μέσα στην Τουρκία. Να θυμίσουμε ότι πριν από λίγες μέρες ο ίδιος ο Οτσαλάν είχε δηλώσει ότι το Κομπανί θα θάψει την ειρηνευτική διαδικασία επίλυσης του κουρδικού ζητήματος της Τουρκίας. Η κατάσταση αυτή και οι δηλώσεις του Μπαΐκ έχει μεγαλώσει το άγχος της Άγκυρας στην προοπτική να ξαναγυρίσει στην δεκαετία του ενενήντα όταν καθημερινά γίνονταν αιματηρές μάχες μεταξύ του τουρκικού στρατού και των Κουρδών ανταρτών.

Παρ’ όλα αυτά οι Τούρκοι δεν σταματούν τις προκλήσεις τους στο Αιγαίο και στην Κύπρο, γεγονός που δείχνει πόσο υπολογίζουν την ελληνική πλευρά ενώ την ίδια περίοδο έχουν τόσα μεγάλα προβλήματα στα ανατολικά σύνορα. Ας είναι καλά οι μνημονιακοί «σωτήρες» της Ελλάδας που αντί να εκμεταλλεύονται τις συγκυρίες που δε είναι ευνοϊκές για την Τουρκία, έχουν κάνει την χώρα ξέφραγο αμπέλι των τουρκικών προκλήσεων.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράφει ο Χρήστος Γιανναράς

Δεν πρόκειται για διαπίστωση που μπορεί «αντικειμενικά» να βεβαιωθεί. Πρόκειται για διάγνωση που προκύπτει από υποκειμενική εκτίμηση της δυναμικής συμπτωμάτων, τη στάθμιση επιρροής ενδεχόμενων ή σταθερών παραγόντων. Και η διάγνωση λέει ότι, σε κάθε κοινωνία, οι πολίτες που κρίνουν τα κοινά με επαρκή συλλογιστική ικανότητα και διαυγή, νηφάλια σύνεση αποτελούν τη μειοψηφία.

Σε παρελθόν όχι πολύ μακρινό, έμοιαζε να λειτουργούν στην κοινωνία κάποιοι αφανείς και ανεπίγνωστοι «φυσικοί» νόμοι, που οδηγούσαν τους επιπόλαιους στη σκέψη και αδύναμους στην κρίση να δέχονται θετικά τον επηρεασμό από τη γνώμη των αριθμητικά λιγότερων αλλά σαφώς ωριμότερων. «Διαμορφωτές κοινής γνώμης» γίνονταν τότε οι περισσότερο μορφωμένοι, αλλά και όσοι διέθεταν αποδεδειγμένη μέσα στον χρόνο ευθυκρισία. Σωζόταν και μια προσωπική αίσθηση ευθύνης του απλού ανθρώπου για τις γνώμες - κρίσεις που εξέφραζε – αισθανόταν μειωμένος αν οι εκτιμήσεις και επιλογές του αποδείχνονταν λαθεμένες ή επιπόλαιες.

Σήμερα «διαμορφωτής της κοινής γνώμης» είναι, σχεδόν αποκλειστικά, η τηλεόραση. Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι άνθρωποι δεν έχουν καν δική τους εκφραστική: αναπαράγουν λεκτικά κλισέ παγιωμένα στις τηλεοπτικές κοκορομαχίες. Ούτε υπάρχει πια επίγνωση διαφοράς στην αξιολόγηση της συλλογιστικής και κριτικής ικανότητας: Οταν ο κ. Γιακουμάτος, ο κ. Κικίλιας, ο κ. Ντινόπουλος, η κ. Βούλτεψη, η κ. Γεννηματά κατέχουν θώκους και απολαμβάνουν τιμές υπουργών, κάθε λειτουργία συγκριτικής αξιολόγησης μοιάζει θεσμικά καταργημένη. Οταν η σύνταξη υπαλλήλου των προνομιακών κρατικών «ρετιρέ», με μόνο απολυτήριο γυμνασίου, είναι τουλάχιστον διπλάσια της σύνταξης πανεπιστημιακού καθηγητή, η αποτίμηση της εγκυρότητας γνωμών και κρίσεων, με κριτήριο τη μόρφωση, γίνεται εντελώς περιττή.

Σήμερα όλοι τα ξέρουμε όλα χάρη στην τηλεοπτική αναίδεια και στην παγιωμένη αναξιοκρατία. Η τηλεόραση «οφείλει» να παρέχει συνεχή ροή «ειδήσεων». Οι ειδήσεις αγοράζονται κονσερβαρισμένες από τα «πρακτορεία ειδήσεων». Σε ελάχιστα κανάλια υπάρχουν «ρεπόρτερς», με καταμερισμό πεδίων αλλά όχι και με εξειδίκευση σπουδών – δυστυχισμένα σκλαβάκια που τρέχουν εξουθενωμένα, νύχτα - μέρα, για ένα κομμάτι ψωμί, με προτεταμένο ένα μαρκούτσι στο χέρι, χωρίς να ξέρουν τι να ρωτήσουν και πώς να το ρωτήσουν.

Το κυρίως έργο της «πληροφόρησης» των πολιτών μετατίθεται στις ανέξοδες «συνεντεύξεις»: Τα «πρωινάδικα» και οι βραδινές τάχα «πολιτικές» εκπομπές έχουν κατοχυρώσει σαν «πλουραλισμό» την καθημερινή παρέλαση από τη μικρή οθόνη υπουργών της κυβέρνησης και «στελεχών» της αντιπολίτευσης, που επιδίδονται σε μιαν αέναη, δεκαετίες τώρα, πανομοιότυπη επανάληψη της πιο ηλίθιας που θα μπορούσε να επινοήσει άνθρωπος κομματικής αυτοκολακείας και αυτοδιαφήμισης. Κάποιες φορές καλούνται να τους πλαισιώσουν και οι λεγόμενες «γλάστρες»: τριτοκλασάτοι ηθοποιοί, τυχαίες γνωριμίες του καναλιού δίχως την παραμικρή κοινωνική παρουσία, δημοσιομανείς μετριότητες του πανεπιστημιακού ή του επιχειρηματικού χώρου.

Τέτοιες συνθέσεις τηλεοπτικών «πάνελ» φτάνουν στο κορύφωμα του αλαλούμ και της φτήνιας, κάθε βράδυ, στα δευτερότερα κανάλια, αυτά που όλη τη μέρα προσφέρουν τηλε-αγορές και το βράδυ πολιτική αγωγή. Εκεί ο «κάθε πονεμένος», κοσμοσωτήριων προθέσεων αγορητής αποφαίνεται περί παντός του γιγνομένου, ως εγκυρότατος παντογνώστης. Τα «πάνελ» αυτά μοιάζει να είναι το κυρίως πρότυπο που υπαγορεύει συμπεριφορά, λεξιλόγιο και αναίδεια σε ευρύτατες μάζες του ελλαδικού πληθυσμού. Βεβαιωνόμαστε από αυτά τα θεάματα, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, ότι μπορούμε όλοι να τα ξέρουμε όλα, να αποφαινόμαστε με σιγουριά για τα πάντα, να μας είναι περιττή, για τη διαμόρφωση πολιτικής στάσης, η γνώμη ειδημόνων, επαϊόντων – κυρίως ανθρώπων ανυπότακτων στον ναρκισσισμό και στην ιδιοτέλεια.

Πέντε χρόνια τώρα η πατρίδα μας ζει οικονομική καταστροφή, με επιπτώσεις εφιαλτικές για το μέλλον: Μισθοί και συντάξεις έχουν περικοπεί σε επίπεδο ένδειας. Οι Τράπεζες είναι αποκομμένες από την κοινωνία και την αγορά. Το γιαπί νεκρό, επενδύσεις μηδενικές, αποβιομηχάνιση πλήρης. Τα ασφαλιστικά ταμεία λεηλατημένα από τα κόμματα, ο κρατικός μηχανισμός σε αποσύνθεση, η χώρα με ξεπουλημένη την εθνική της κυριαρχία. Η Δικαιοσύνη και οι νομοθέτες καλύπτουν απροκάλυπτα «διεφθαρμένες συμπεριφορές» μεγιστάνων του πλούτου, των τυράννων του τόπου. Τα σχολειά μένουν ακόμα ανοιχτά μόνο χάρη σε λίγους δασκάλους που αντιμάχονται τα μηδενιστικά «οράματα» του υπουργείου ρισκάροντας το ψωμί τους. Η ανεργία αποδείχνεται καινούργια πρακτική γενοκτονίας, ο πανικός και η ανελπιστία καινούργια μορφή λοιμικής.

Το εφιαλτικότερο από όλα είναι η αποθηρίωση του Ελλαδίτη, οι αντικοινωνικές συμπεριφορές: Ο,τι είναι δημόσιο, κοινωνική περιουσία, το λεηλατεί, το καταστρέφει. Κλέβει στα νοσοκομεία τις κουρτίνες από τα δωμάτια και τα σκεπάσματα της λεκάνης από τις τουαλέτες. Το ελληνόπουλο, με το σπρέι, τον μαρκαδόρο, τον σουγιά, καταστρέφει μανιασμένα το σχολειό του και το πανεπιστήμιο. Αχρηστευμένες οι πινακίδες της τροχαίας, τα «σήματα» κυκλοφορίας, μόνο για την πρωτόγονη ηδονή του βανδαλισμού.

Το πολιτικό σύστημα έχει καταρρεύσει, είναι ανίκανο να δώσει κυβέρνηση που να μπορεί να καβαντζάρει τη συμφορά. Ποιος αφελέστατος είπε ότι «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα»; Καταλάβαινε τη δημοκρατία σαν συνταγή, ενώ η δημοκρατία είναι κατόρθωμα. Οταν σε μια συλλογικότητα κυριαρχεί ο πρωτογονισμός του ατομοκεντρισμού, όταν έχει χαθεί η αίσθηση του δημοσίου συμφέροντος, είναι απάτη ή αφέλεια να μιλάμε για δημοκρατία.

Πηγαίνουμε ολοταχώς για εκλογές. Θα κληθούμε να επιλέξουμε τη μια από τις δυο όψεις του ίδιου ιστορικο-υλιστικού μηδενισμού. Και το ανόσιο ζευγάρωμα Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ και ο συνονθυλευματικός ΣΥΡΙΖΑ κινούνται στη λογική του μονοδρομικού οικονομισμού. Δεν λένε λέξη για κίνητρα παραγωγικότητας, για εξόντωση του πελατειακού κράτους (αιτίας κάθε κακού). Ούτε λέξη για δημιουργική άμιλλα, για αξιοκρατία, για πάταξη της κοινωνικής αδικίας, για καταξίωση της αριστείας. Ολος ο «αριστερισμός», και όλος ο «ριζοσπαστισμός» του ΣΥΡΙΖΑ εξαντλείται σε επαγγελίες «βελτίωσης» του εισοδήματος – δεν ξέρουν άλλον στόχο του βίου, άλλη χαρά της ζωής.

Θα έρθουν στην εξουσία, όποιο σχήμα κι αν επικρατήσει, άνθρωποι που επιμένουν να μας πείσουν, με κάθε τρόπο, ότι είναι αμύητοι στην κοινωνική ευαισθησία, στις προϋποθέσεις ποιότητας της ζωής. Τους αφήνει παγερά αδιάφορους η απόδοση δικαιοσύνης, αποκλείεται να στείλουν στο εδώλιο όσους υπέγραψαν τον κακουργηματικό υπερδανεισμό της χώρας για χάρη του πελατειακού κράτους, αποκλείεται να δημεύσουν περιουσίες λωποδυτών.

Πράσινο, γαλάζιο, τώρα και κόκκινο το ΠΑΣΟΚ.

Πηγή "Καθημερινή"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

«Οι αδύναμες χώρες να βγουν προσωρινά από την Ευρωζώνη για να αποκα­ταστήσουν την ανταγω­νι­στικότητά τους» δηλώνει ο Γερμανός οικονομολό­γος Χανς Βέρνερ Ζιν

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Σοκαριστική είναι η συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» του Χανς Βέρνερ Ζιν, του οικονομολόγου με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Γερμανία. Πάντα ο δεξιός αυτός επιστήμονας είναι σκληρός στις θέσεις που εκφράζει, αλλά αυτή τη φορά ήταν ανελέητος: «Το ευρώ είναι καταστροφή. Εχει οδηγήσει τον Νότο της Ευρώπης σε ναυάγιο!» δήλωσε απερίφραστα, αφήνοντας άναυδη τη Γαλλίδα δημοσιογράφο που του έπαιρνε τη συνέντευξη. «Πώς να βγούμε από αυτή την παγίδα;» ρώτησε αμήχανα.

Να φύγουν από το ευρώ (!) οι αδύναμες χώρες, έστω προσωρινά, απάντησε ο Ζιν. «Πρέπει να προβλέψουμε άλλο δρόμο, συνδυάζοντας ένα σχέδιο ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους και τη δυνατότητα για τις χώρες που βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση να βγουν προσωρινά από την Ευρωζώνη για να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητά τους» δήλωσε επί λέξει. «Αυτή η έξοδος θα είναι προσωρινή, κάτι σαν παραμονή σε νοσοκομείο!» πρόσθεσε σαρκαστικά.

Αφησε την ελπίδα να πλανιέται: «Οι χώρες αυτές φυσικά θα είναι ελεύθερες να αποφασίσουν αν θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη ή όχι. Δεν έχουν όμως το δικαίωμα να απαιτούν από τους εταίρους τους απεριόριστες εγγυήσεις» τόνισε.

«Αν δεν γίνει αυτό, το σενάριο που περιμένει τη νομισματική ένωση θα είναι πολύ χειρότερο» υπο­γράμμι­σε και εξήγησε τι εννοεί: «Μαζική ανεργία και σπιράλ χρέους που θα μας οδηγήσουν σε έναν αργό μαρασμό, συνοδευόμενο από το ξέσπασμα νέων κρίσεων χρέους». Ο Γερμανός Ζιν δεν συμφωνεί καθόλου με το σχέδιο του νέου προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για επενδύσεις ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ. «Αν αυτά τα 300 δισεκατομμύρια χρηματοδοτηθούν με νέο δημόσιο χρέος, τρέχουμε προς την καταστροφή!» υποστήριξε.

Αναπτυξιακά μέτρα ζητούν η Γαλ­λία και η Ιταλία, γιατί η Γερμανία διαφωνεί, ρώτησε η δημοσιογράφος. Ωμός, ξερός ο Ζιν: «Γιατί φοβάται πως αυτό δεν είναι παρά ένα πρόσχημα εκ μέρους μερικών κρατών για να χρεωθούν περισσό­τερο, με πλήρως κακή πίστη!». Αμετακίνητος στη γερμανική θέση της λιτότητας που έχει φέρει σε αδιέξοδο την Ευρωζώνη: «Η προτεραιότητα πρέπει πραγματι­κά να είναι να σταματήσουμε το σπιράλ του δημόσιου χρέους. Πρό­κειται για τον μεγαλύτερο κίνδυνο που απειλεί την Ευρωζώνη» τόνισε.

«Ακραίες λύσεις προτείνετε» αντέτεινε η δημοσιογράφος που του έπαιρνε τη συνέντευξη. «Τι είναι αυτό που θα μπορούσε να πείσει τις κυβερνήσεις να τις υιοθετήσουν;». Ο Γερμανός οικονομολόγος δεν διστά­ζει να απαντήσει: «Η επιδείνω­ση της υπάρχουσας κατάστασης και η διατή­ρηση της μαζικής ανεργίας, η οποία είναι καταστροφική για τις κοινωνίες μας... Και η συνειδητο­ποίηση ότι το να επιτρέψουμε μια προσωρινή έξοδο από την Ευρωζώνη είναι μακράν η λιγότερο κακή λύση»!

Σκοτεινός στις προβλέψεις του ο Ζιν: «Η Ισπανία έχει ήδη ρίξει τις τιμές 6%. Καλό είναι αυτό, αλλά πρέπει να φτάσει τουλάχιστον μέχρι το 30%! Και τουλάχιστον τόσο πρέπει να πέσουν οι τιμές και στην Ελλάδα! Τέτοιες προσπάθειες θα είναι ελάχιστα ανεκτές από τους πληθυσμούς» δήλωσε.

Δυσοίωνη δήλωση κράτησε για το τέλος της συνέντευξής του: «Αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει πιθανόν σε μια ανανέωση των πολιτικών ηγετών στις επόμενες εκλογές»! Πρόβλεψη-βόμβα, χωρίς καμιά περαιτέρω διευκρίνιση εκ μέρους του. Τι να εννοεί, άραγε;

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας – Τουρκολόγος


Τον τελευταίο καιρό στην χώρα μας έχει εκδηλωθεί μια ακατάσχετη ισλαμολαγνεία με αποκορύφωσα την απόφαση για ίδρυση τμήματος ισλαμικών σπουδών στην Ανωτάτη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης. Παράλληλα τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος στην Ελλάδα για τους δερβίσηδες, τους Σούφι και άλλα συναφή, συνήθως από ανθρώπους που έχουν παντελή άγνοια γύρω από όλα αυτά. Μάλιστα οι Σούφι και οι περίφημες διδασκαλίες τους ασκούν μια πρωτόγνωρη γοητεία και συμβάλουν καθοριστικά στην προώθηση του Ισλάμ και στην χώρα μας.
Σε αυτό βέβαια συμπράττουν και οι γνωστοί ισλαμολάγνοι δήμαρχοι αλλά και.. ιεράρχες της ελληνικής εκκλησίας. Πρόσφατα μητροπολίτης της βορείου Ελλάδας και μάλιστα της Θράκης συνέστησε στο ποίμνιο του να παρακολουθεί τελετές δερβίσηδων ενώ το αποκορύφωμα ήταν ότι μοίρασε στις εκκλησιές της μητρόπολης του ένα βιβλίο για να γνωρίσουν οι ελληνορθόδοξοι πιστοί το… Ισλάμ.

Πριν από λίγα χρόνια είχε γυριστεί στην Τουρκία μια αποκαλυπτική ταινία με την επωνυμία, «TAKVA», που σημαίνει θεοσέβεια. Η ταινία αναφέρονταν, (φυσικά ποτέ δεν θα προβάλλονταν μια τέτοια ταινία στην Ελλάδα όπου κυριαρχούν τα τουρκικά σήριαλ της ελληνικής αποβλάκωσης), σε ένα αγνό, πιστό μουσουλμάνο, που δεν έχανε προσευχή για προσευχή στο ισλαμικό τέμενος της περιοχής του. Αυτό προκάλεσε την προσοχή ενός γνωστού ισλαμικού τάγματος, δηλαδή τάγμα δερβίσηδων, που τον πλησίασαν και άρχισαν τον προσηλυτισμό του στο τάγμα.
Σε λίγο καιρό ο αγαθός αυτός και φτωχός πιστός έγινε μέλος του τάγματος και άρχισε να παρακολουθεί τις τελετές του. Μάλιστα μετακόμισε στην έδρα του τάγματος όπου εξεπλάγει από την πολυτέλεια που υπήρχε εκεί γύρω από τον αρχηγό, (Σεΐχη). Αυτός ο αρχηγός του τάγματος, ένας υπέρ ευτραφής Σεΐχης, κατάλαβε μαζί με τον υπασπιστή του ότι ο απλοϊκός αυτός πιστός θα μπορούσε να τους εξυπηρετήσει άριστα στα «επιχειρηματικά» τους σχέδια. Έτσι αφού τον κολάκεψαν ότι έχει σώσει την ψυχή του με την ένταξη του στο τάγμα, (κάτι ανάλογο με τα συγχωροχάρτια του Πάπα), του ανέθεσαν «υψηλή» θέση μέσα στο τάγμα. Τον έντυσαν με καινούργια πανάκριβα ρούχα, του έδωσαν ένα κινητό τελευταίας τεχνολογίας, αυτοκίνητο λουξ με προσωπικό οδηγό και τον ενημέρωσαν για την καινούργια «αποστολή» του. Η αποστολή αυτή όμως δεν είχε να κάνει τίποτα με το θεολογικό μέρος του τάγματος, αλλά ήταν αποστολή… εισπράκτορα.
Το τάγμα αυτό, όπως και τα περισσότερα γνωστά ισλαμικά τάγματα στην σύγχρονη Τουρκία που έχουν την αμέριστη εύνοια του σημερινού καθεστώτος, έχουν στήσει ένα τεράστιο δίκτυο εκμετάλλευσης επιχειρήσεων και καταστημάτων από όπου παίρνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα την εισφορά σε στυλ το γνωστό χαράτσι. Αλλά το ενδιαφέρον ήταν ότι το δίκτυο αυτό, όπως αποκαλύφτηκε σταδιακά στον αγαθό αυτό πιστό, λειτουργούσε με τις μεθόδους της μαφίας και ήταν πολύ σκληρό σε όσους δεν τηρούσαν τις υποχρεώσεις τους, να πληρώνουν δηλαδή την εισφορά τους.
Έτσι ο πιστός αυτός ανέλαβε το δύσκολο έργο της είσπραξης των εισφορών προς το τάγμα, μέσω συχνά σκληρών εκβιασμών. Αυτό όμως του προκάλεσε μια κρίση συνειδήσεως γιατί γρήγορα κατάλαβε ότι αυτά που νόμιζε πως ίσχυαν για την ανωτάτη θρησκευτική εκδήλωση του Ισλάμ, δεν ήταν παρά άλλη μια μαφιόζικη διάσταση της σημερινής ισλαμικής Τουρκίας.
Προς στιγμή φάνηκε πως θα τα παρατούσε αλλά ο ευτραφής ηγέτης του τάγματος με τον πονηρό υπασπιστή του, του υπέδειξαν πως είναι ήδη πολύ αργά να παραιτηθεί και έτσι κατάφεραν τελικά να τον ενσωματώσουν στο σύστημα για να εκτελεί το «ιερό» τους έργο.
Τέλος καλό λοιπόν, όλα καλά και με την ευχή του Αλλάχ και για τους δερβίσηδες – εισπράκτορες. Ο ίδιος όμως, αγνός στα αισθήματα του, τελικά τρελάθηκε γιατί δεν άντεξε το βάρος της συνείδησης του.

Έτυχε να παρακολουθήσω αρκετές τελετές ισλαμικών ταγμάτων στην Τουρκία. Ένα κοινό στοιχείο σε όλες αυτές τις τελετές ήταν ότι διακρίνονταν από ένα χαρακτηριστικό κρεσέντο. Άρχιζαν υπό την επίδραση ενός μονότονου υπνωτιστικού μουσικού ρυθμού στρέφοντας τα κεφάλια τους συνεχώς αριστερά και δεξιά η πάνω κάτω.
Σταδιακά ο ρυθμός αυτός γίνονταν πιο έντονος και γρήγορος οι κινήσεις πιο απότομες για να καταλήξουν σε ένα ξέφρενο και ανεξέλικτο παραλήρημα. Κάποιοι σωριάζονταν βγάζοντας άναρθρες κραυγές όπου ξεχώριζε το Αλλάχ Αλλάχ.
Όλα αυτά θυμίζουν εκστασιαζόμενους που είχαν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Ήταν ένα ξέφρενο παραλήρημα που αυτοί το χαρακτηρίζουν έκσταση και… ένωση με το θείο.

Υπάρχει μια γενικότερη παρεξήγηση για το ονομαζόμενο «εσωτερικό» Ισλάμ. Μάλιστα κάποιοι αδαείς το συγχέουν ακόμα και με τον ορθόδοξο μοναχισμό. Όσοι όμως έχουν ασχοληθεί λίγο σοβαρά, θα βρουν πολλά στοιχεία από τις θεοσοφικές θεωρίες, αρχαίες μυστικιστικές και οργιαστικές θρησκείες της Μέσης Ανατολής και της Μικράς Ασίας, ακόμα και τελετουργικά από την Μασονία. Άλλωστε στην Τουρκία έχουν γραφτεί πολλά για σχέσεις ισλαμικών ταγμάτων με την μασονία, (βλέπε για τους περίφημους Αχήδες που λειτουργούσαν με σύστημα κλειστών μασονικών στοών).

Αλλά το επίμαχο σημείο σήμερα είναι η άμεση ανάμειξη όλων αυτών των ταγμάτων με την πολιτική, χρησιμοποιώντας την θεολογία στην επιβολή πολιτικά των απόψεων τους. Άλλωστε το Ισλάμ σε πολλές περιπτώσεις επεκτάθηκε με πόλεμο και με βία. Ο Ερντογάν εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο την πολιτική δύναμη αυτών των ταγμάτων για να επιβληθεί πολιτικά και να έχει την αποκλειστική νομή της εξουσίας στην χώρα του. Η εμφάνιση τελευταία των Τζιχαντιστών και τα φρικτά τους εγκλήματα, έχουν πνευματική αφετηρία όλο αυτό το ισλαμικό περιβάλλον και υπόβαθρό που προωθεί συχνά και κατά περίσταση μια αδίστακτη αιματηρή πρακτική στην επιβολή των απόψεων του.

Εκείνο όμως που θα πρέπει να μας κάνει σκεπτικούς εδώ στην Ελλάδα, είναι ότι αυτά ακριβώς τα ισλαμικά τάγματα, οι θεατρικές παραστάσεις των δερβίσηδων, αποτελούν την «αιχμή του δόρατος» ενός νεοεπεκτατικού Ισλάμ.
Το νεοεπεκτατικό αυτό Ισλάμ επιδιώκει να δει κάποια μέρα την ελληνική επικράτεια στολισμένη με χαρακτηριστικούς μιναρέδες και την χαρακτηριστική φωνή του μουεζίνη να κυριαρχεί σε ένα νεοοθωμανικό Γιουνανιστάν, (Ελλάδα).
Ήδη οι μουσουλμάνοι έχουν πλημμυρήσει την Αθήνα. Άλλωστε αυτό είναι και… προφητεία του Νοστράδαμου, όπως διαδίδεται από κάποιους στην Τουρκία, ότι δηλαδή η Ελλάδα θα… ξαναγίνει επαρχία της Τουρκίας (διαβάστε… σχετικό «αποκαλυπτικό» άρθρο της τουρκικής εφημερίδας, Ακσάμ, στις 1/8/2011)

Αλλοίμονο μας αν επιτρέψουμε όλα αυτά να γίνουν πραγματικότητα. Η άγνοια και η αφέλεια μας κάποτε θα πρέπει να προσγειωθούν στην πραγματικότητα και επιτέλους να καταλάβουμε τι πραγματικά μας γίνετε αν θέλουμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε σαν Έλληνες χριστιανοί Ορθόδοξοι.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράφει ο Πάνος Χαρίτος

Όταν οι Κούρδοι έστρωναν κόκκινο χαλί για τις τουρκικές δυνάμεις στο βόρειο τμήμα της Συρίας, το τελευταίο πράγμα που φαντάζονταν ήταν πως η στρατιωτική μηχανή της Άγκυρας θα παρακολουθεί εξ αποστάσεως τις απέλπιδες προσπάθειες των μαχητών του Κομπάνι να υπερασπιστούν την πόλη τους.

Οι πρώτες σκιές αναφορικά με τις προθέσεις της Τουρκίας για εμπλοκή και υποστήριξη των Κούρδων της Συρίας αποτυπώθηκαν την προηγούμενη Κυριακή στις δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Απαντώντας στο ερώτημα για την εμπλοκή της Τουρκίας στα εσωτερικά της Συρίας, τόνισε πως «το Ισλαμικό Χαλιφάτο αποτελεί απειλή, ωστόσο ο ISIS και το ΡΚΚ είναι το ίδιο και το αυτό».

Όταν η τουρκική Βουλή ενέκρινε την εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη Συρία και το Ιράκ, όλοι εκτιμούσαν πως αυτό δεν θα συμβεί ανέξοδα. Προέβλεπαν ανταλλάγματα και πως η διαδικασία των κουρδικών εδαφών στη Συρία θα εξαρτιόταν από την κινητοποίηση των τουρκικών αιτημάτων.

Αν και υποψιασμένοι για τις πραγματικές προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ξένοι διπλωμάτες και αναλυτές αδυνατούσαν να προβλέψουν πως οι τούρκοι στρατιώτες που θα οδηγούσαν τα άρματα μάχης στα σύνορα με το Κομπάνι θα έστεκαν στην οροφή τους χαζεύοντας με τα κιάλια τις εξελίξεις στο μέτωπο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα στηρίζει τους ισλαμιστές που μάχονται τους Κούρδους. Το 2012, όταν η κουρδική επαρχία Ροτζάβα στη Συρία ανακήρυξε μονομερώς την αυτονομία των εδαφών της, η Τουρκία απάντησε πως δεν θα δεχθεί τετελεσμένα. Την επόμενη κιόλας ημέρα προχώρησε στον εξοπλισμό της Jabhat Al Nusra (η οργάνωση που δρα για λογαριασμό της Αλ Κάιντα στη Συρία), η οποία επιτέθηκε στους Κούρδους. Την περίοδο εκείνη υπήρξε και η πρώτη προσέγγιση από πλευράς Άσαντ για τη στήριξη των Κούρδων της Συρίας, αφού ο εχθρός ήταν πλέον κοινός.

Για την Άγκυρα η μάχη στο Κομπάνι αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να κερδίσει τον πόλεμο με τους Κούρδους. Με άλλα λόγια, εφόσον ο άξονας των κουρδικών χωριών της Βόρειας Συρίας περιέλθει στα χέρια του Ισλαμικού Χαλιφάτου, τότε αποδυναμώνεται και η σημασία της αυτονομίας των κουρδικών επαφών σε Συρία – Ιράκ, κι εφόσον ποτέ προκύψει και στην Τουρκία.

Βεβαίως για το παραπάνω θεώρημα υπάρχει μία προϋπόθεση. Οι τζιχαντιστές θα πρέπει να κρατήσουν τα εδάφη αυτά και κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό σε βάθος χρόνου.

Ακόμα και αν η Άγκυρα διατηρήσει ρόλο θεατή στη Συρία, κάποια στιγμή οι ξένες δυνάμεις θα εξαναγκαστούν να πάρουν θέση με χερσαίες δυνάμεις που τουλάχιστον θα δημιουργήσουν μία ουδέτερη ζώνη κατά μήκος των τουρκικών συνόρων, ώστε να περιορίσουν το λαθρεμπόριο πετρελαίου και να κλείσουν τις κάνουλες χρηματοδότησης του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Η συμμετοχή με πρώην ή ενεργά στελέχη μυστικών υπηρεσιών και ειδικών δυνάμεων που παρέχουν πληροφορίες για τις κινήσεις των τζιχαντιστών στους Κούρδους είναι υπαρκτή και αναμένεται να ενταθεί στο μέτωπο της Συρίας. Αυτό, όμως, σε συνδυασμό με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, δεν αρκεί για να ανατρέψει τα δεδομένα.

Μέχρι τη διαμόρφωση μιας εσωτερικής συμμαχίας που θα μπορεί να συσπειρώσει και να επηρεάσει τις εξελίξεις στο πολεμικό και πολιτικό μέτωπο της Συρίας, η Τουρκία θα έχει την άνεση του χρόνου και χώρου για να παζαρεύει ανταλλάγματα.

Αν και τα μάτια όλων είναι στραμμένα στο Κομπάνι, η Άγκυρα εκλαμβάνει τη δεδομένη χρονική στιγμή ως ευκαιρία για γενικότερη επαναδιαπραγμάτευση. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να έλθουν και από αλλού… Κύπρος, ΑΟΖ, Αιγαίο και ό,ποια άλλα ζητήματα η Τουρκία θεωρεί ανοιχτά στην άλλη μεριά των συνόρων, μακριά από το Κομπάνι, έχουν τις πιθανότητες με το μέρος τους για να βρεθούν και πάλι στους τίτλους της επικαιρότητας…

Πηγή εφημ. «Αυγή της Κυριακής»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Το κράτος των Σκοπίων κατέφυγε στη συμμαχία της Τουρκίας, η οποία το χρησιμοποιεί ως βάση του νεοθωμανισμού της στα Βαλκάνια

Γράφει ο Νικόλαος Ι. Μέρτζος

Η κυβέρνηση κατηγορείται τελευταίας πως «πούλησε τη Μακεδονία», επειδή ο κ. Βενιζέλος δήλωσε στον ΟΗΕ ότι η Ελλάδα δέχεται ονομασία των Σκοπίων με γεωγραφικό προσδιορισμό της λέξης «Μακεδονία», η οποία θα ισχύει erga omnes έναντι όλων. Φυσικά, επανέλαβε κατά λέξη την απόφαση που, αρχές του 2007, έλαβαν όλα τα τότε κόμματα της Βουλής πλην του ΛΑΟΣ. Βάσει αυτής, όμως, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις του μοιραίου αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους υιού, τον Απρίλιο του 2007 στο Βουκουρέστι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ αποφάσισε ομόφωνα ότι τα Σκόπια θα ενταχθούν μόνον εφόσον έχουν συμφωνήσει με την Ελλάδα «μία αμοιβαίως αποδεκτή ονομασία», όπως όρισε τον Απρίλιο του 1993 το Συμβούλιο Ασφαλείας με το Ψήφισμα 817, το οποίο έως σήμερα αναγνωρίζει κράτος μόνον με προσωρινή ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», δεν περιέχει το όνομα «Μακεδονία» η προσωρινή ονομασία;

Όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό είχαν προτείνει εξαρχής το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ, όπως επεσήμανε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας, ο οποίος όμως υπογράμμισε ορθά ότι η ουσία των προβλημάτων έγκειται στη θεσμική αλυτρωτική συγκρότηση των Σκοπίων. «Το όνομα είναι το όχημα του αλυτρωτισμού», είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου. Πράγματι, η μονοπώληση του ονόματος θέσπισε το κρατικό ιδεολόγημα του «μακεδονισμού». Ευαγγελίζεται ουρανόθεν δια του Τίτο ότι τάχα η –ουδέποτε- «ενιαία Μακεδονία διαμελίσθηκε το 1913 ανάμεσα σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία. Η Βαρντάρσκα Μακεδονία το 1944 κατέλυσε τον σερβικό ζυγό και από το 1991 είναι η πρώτη ανεξάρτητη κοιτίδα του «μακεδονικού έθνους» που έχει το καθήκον να απελευθερώσει τα υπόδουλα τμήματα και να τα ενώσει σε μία ενιαία Μακεδονία». Ήταν το προοίμιο του Συντάγματός τους έως και το 1993. «Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση – Δημοκρατικό Κόμμα για την Εθνική Ένωση της Μακεδονίας» ονομάζεται το BMPO-DPMNE που κυβερνά τα Σκόπια. Το BMPO – DPMNE ίδρυσαν οι Βούλγαροι και διεξήγαγε από πλευράς τους τον μακεδονικό αγώνα.

Ο «Μακεδονισμός» στρέφεται εναντίον όλων των γειτόνων του και όλων των πολιτών του. Μετέτρεψε τα Σκόπια σε κράτος – βόμβα στα ετοιμόρροπα Βαλκάνια. Η κατάρρευσή του θα προκαλέσει ντόμινο και σκηνές της Μέσης Ανατολής. Συμφέρει, συνεπώς την Ελλάδα να απελευθερωθούν τα Σκόπια από το ιδεολόγημά τους, ώστε να κλείσουν όσα άκρως επικίνδυνα μέτωπα άνοιξαν και είναι τα εξής:

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ο «Μακεδονισμός» συνοψίζει την βουλγαρική Ιστορία στη Μακεδονία. Όλοι οι ήρωές του ήσαν Βούλγαροι Μακεδόνες και η γλώσσα του βουλγαρική διάλεκτος. Κοινές και οι εθνικές επέτειοι. Η Σόφια από το 2010 απαιτεί να περιληφθούν όλα αυτά σε ένα Σύμφωνο Καλής Γειτονίας. Αλλιώς απειλεί να ασκήσει βέτο σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Επιδιώκει να καταστήσει τα Σκόπια αδελφό κράτος με αδελφό λαό, κοινή Ιστορία και κοινές επετείους. Μυριάδες Σλαβομακεδόνες έχουν ήδη αυτοδηλωθεί Βούλγαροι Μακεδόνες και έλαβαν βουλγαρικά διαβατήρια. Ήδη εγγίζουν το 9% - 10% του πληθυσμού, αλλά τριπλασιάζονται με τις οικογένειές τους. Πρώτος δηλώθηκε Βούλγαρος ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων και ηγέτης του BMPO – DPMNE Λ. Γκεοργκιέφσκι. Στις 3/1/2012 η Σόφια δημοσίευσε πιστοποιητικό ότι ο Πρόεδρος Κ. Γκλιγκόροφ ήταν Βούλγαρος.

ΑΛΒΑΝΟΙ
Οι Αλβανοί πολίτες των Σκοπίων αποτελούν τουλάχιστον το 25,3% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Κυριαρχούν συμπαγείς στο δυτικό τμήμα του κράτους καις την πρωτεύουσα Σκόπια. Μετά την ένοπλη ανταρσία τους και τη Συμφωνία της Ακρίδας το 2001, αποτελούν τη δεύτερη εθνική συνιστώσα του κράτους και συγκυβερνούν υποχρεωτικά. Λειτουργούν δημόσια αλβανικά σχολεία όλων των βαθμίδων και αλβανικό πανεπιστήμιο. Ελέγχουν 14 Δήμους και κατέλαβαν 27 έδρες από τις 123 της σημερινής Βουλής. Με δείκτη γεννήσεων 3,5 έναντι 0,9 των χριστιανών, γεννούν το 70% όλων των νεογνών. Το 2013 ο Γκρούεφσκι ομολόγησε: «Η δημογραφική ύφεση οδηγεί στην εξαφάνισή μας. Είναι τρομακτικό, αλλά δυστυχώς είναι αλήθεια».

Θεωρούν μεταλλαγμένους Βούλγαρους τους Σλαβομακεδόνες και επιδιώκουν συνομοσπονδία αλβανικό κράτος και σλαβικό. Στις 20/9/2014 ο Αλβανός δήμαρχος των Σκοπίων, Νεβζάτ Χαλίλι, ανακήρυξε τη «Δημοκρατία της Ιλλυρίδας». Το 2012 ο Αλβανός υπουργός Αμύνης των Σκοπίων, Φατμίρ Μπεσίμι, εισήγαγε την αλβανική γλώσσα στον Στρατό, οπότε ο Σλαβομακεδόνας αρχηγός του ΓΕΣ Μίτρε Αρσόφσκι δήλωσε: «Τέτοιου είδους διαχωρισμοί οδηγούν στη διάσπαση του στρατού. Κάτι παρόμοιο συνέβη και με τον γιουγκοσλαβικό στρατό, ο οποίος διαλύθηκε και κανείς δεν μπόρεσε να τον σώσει, όταν εισήλθαν από την κερκόπορτα η πολιτική και ο εθνικισμός». Από τον Ιανουάριο του 2011 εξαπολύουν αλλεπάλληλες συγκρούσεις.

Τα Σκόπια ζώνει το φάσμα της «Μεγάλης Αλβανίας», την οποία το 2012 ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα όρισε «από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από το Τέτοβο μέχρι το Σαντζάκ και από τα Σκόπια μέχρι την Πρίστινα». Ο ηγέτης της ισλαμικής κοινότητας των Σκοπίων Σουλεϊμάν Ριτζέτι κήρυξε: «Η ένωση των αλβανικών εδαφών είναι θέλημα Αλλάχ». Τον Μάρτιο του 2012 ο Γκρούεφσκι σπεύδει στα Τίρανα. Οι Αλβανοί στα Τίρανα και στην Πρίστινα έκαψαν φωτογραφίες του και τη σημαία του με συνθήματα «Κάτω η Μακεδονία», «Θέλουμε εθνική Αλβανία».

Το 2011 ένας διεθνής αυτοκινητόδρομος ένωσε τις πρωτεύουσες Τίρανα και Πρίστινα, την οποία εφέτος ενώνει με την πόλη των Σκοπίων νέος αυτοκινητόδρομος. Κατασκευαστές αυτών είναι οι Τούρκοι. Μουσουλμάνοι επικρατούν στη «Μεγάλη Αλβανία» και προστάτης τους εμφανίζεται ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας. Τον υποδέχθηκαν στις 25/10/2013 στην Πρίστινα οι πρωθυπουργοί του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι και της Αλβανίας Έντι Ράμα, ως δίδυμο της «Μεγάλης Αλβανίας». Ο Ερντογάν είπε: «Η Τουρκία είναι Κόσοβο και το Κόσοβο Τουρκία. Εδώ αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αυοεγκλωβισμένο, έτσι, το κράτος των Σκοπίων κατέφυγε στη συμμαχία της Τουρκίας, η οποία το χρησιμοποιεί ως βάση του νεοθωμανισμού της στα Βαλκάνια με ισχυρές θέσεις και κοινή σημαία το Ισλάμ. Γράφει σε βιβλίο του ο τότε υπουργός Εξωτερικών και ήδη πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου: «Οι τουρκικές και μουσουλμανικές μειονότητες σε Βουλγαρία, Ελλάδα, Μακεδονία, Σαντζάκ. Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία και Ρουμανία, αποτελούν σημαντικά στοιχεία της βαλκανικής πολιτικής της Τουρκίας. Η ζώνη από Μπέκατς, Βοσνία, Σαντζάκ, Κοσσυφοπέδιο, Αλβανία, Μακεδονία, Βουλγαρία, Δυτική Θράκη και Ανατολική Θράκη, έχει τον χαρακτήρα ζωτικής αρτηρίας για τη γεωπολιτική της Τουρκίας».

Επίσημη επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στα Σκόπια. Παρασκευή 30/9/2011, ημέρα προσευχής του Ισλάμ, έκανε ναμάζι στο οθωμανικό ζωγραφιστό τζαμί του Τέτοβο και διαβεβαίωσε τα πλήθη πιστών: «Δεν μπορούμε να σας ξεχάσουμε όσο ανάμεσά σας βρίσκονται εγγόνια της οθωμανικής κληρονομιάς. Αδέλφια μας ζουν στη Βοσνία, στην Πρίστινα, στο Πρίσρεν, στα Σκόπια, στο Μοναστήρι, στο Τέτοβο».

Η κολοσσιαία τουρκική TAV Airports Holding ανέπτυξε και εκμεταλλεύεται για 20 χρόνια τα δύο μοναδικά αεροδρόμια σε Σκόπια – Αχρίδα και ένα νέο εμπορευματικό αερολιμένα στο Στιπ. Τουρκικοί ουρανοξύστες 40 ορόφων κύκλωσαν τα Σκόπια. Περισσότερα από 300 νέα τζαμιά στη χώρα. Στην πρωτεύουσα λειτουργούν 27 τζαμιά και μόνον 15 εκκλησίες. Το 2007 καθιερώνεται ο ετήσιος εορτασμός «Ημέρα Διδασκαλίας της Τουρκικής». Το 2010 νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας και 4ο Διεθνές Συνέδριο Ισλαμικού Πολιτισμού των Βαλκανίων και μετά 7ο Διεθνές Συνέδριο Κεμάλ Ατατούρκ.

Τον χαβά τους, φυσικά, οι λωτοφάγοι της Αθήνας!

Πηγή εφημ. «Το Παρόν»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Η κουρδική πόλη Κομπάνι, στη δυτική Συρία, πολιορκείται από τους ισλαμιστές. Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους βομβαρδίζουν τους ισλαμιστές στο Κομπάνι. Οι αεροπορικές επιδρομές, όμως, από μόνες τους, ίσως να μην αρκούν. Τα τουρκικά άρματα μάχης που βρίσκονται, αυτή την στιγμή, στα σύνορα, αποτελούν ίσως, το καλύτερο μέσο για να αποτραπεί μια σφαγή. Όμως οι Τούρκοι αρνούνται να πολεμήσουν, παρά το γεγονός ότι το κοινοβούλιό τους ψήφισε σχετικά, στις 2 Οκτωβρίου.

Του Jonathan Schanzer, 9 Οκτωβρίου 2014
ΠΗΓΗ: POLITICO
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας


Μια εβδομάδα μετά την ψηφοφορία η Τουρκία εξακολουθεί να μην ενισχύει τους συμμάχους της στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η θεώρηση της Τουρκίας ως συμμάχου της Δύσης είναι πλέον μετέωρη, η Άγκυρα πεισματικά αρνείται να ενταχθεί στην κατά των ισλαμιστών συμμαχία, εκτός αν η συμμαχία στραφεί και κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Τα πάνω από 200 τουρκικά F-16 στέκουν ακίνητα, καθώς το ΙΚ κερδίζει επικίνδυνα έδαφος σε Ιράκ και Συρία. Αντίθετα οι άλλες, μουσουλμανικές, συμμαχικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), ακόμα και το Κατάρ και η Ιορδανία, συμμετέχουν στην από αέρος εκστρατεία κατά των ισλαμιστών.

Η τουρκική απουσία είναι πλέον ύποπτη. Είναι η μόνη μουσουλμανική χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Φυσικά το ΝΑΤΟ δεν δημιουργήθηκε για να πολεμήσει το ΙΚ. Ωστόσο η τουρκική στάση υποδηλώνει το πόσα λίγα το καθεστώς Ερντογάν έχει πράξει για τη διατήρηση της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή. 

Με πολλούς και διαφόρους τρόπους η Τουρκία δυσκολεύει τον αγώνα κατά του ΙΚ. Αν και επιτρέπει σε μη εξοπλισμένα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροχήματα να επιχειρούν από τουρκικό έδαφος, η Άγκυρα αρνείται να επιτρέψει οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση από τα αεροδρόμιά της. Αυτό υποχρεώνει τις αμερικανικές και συμμαχικές αραβικές αεροπορικές δυνάμεις να επιχειρούν από βάσεις στο Κατάρ, την Ιορδανία και τα ΗΑΕ. Το Ινσιρλίκ παραμένει κλειστό για τους συμμάχους.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Το ίδιο είχε γίνει το 2003, κατά παραβίαση του Άρθρου 5 του καταστατικού της συμμαχίας, η οποία βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Θα μπορούσε κανείς να αντιτείνει το επιχείρημα ότι η Τουρκία είχε το δικαίωμα να μη επιθυμεί την εμπλοκή της στον ατυχή αμερικανικό πόλεμο στο Ιράκ.

Η Τουρκία όμως έπραξε τα ίδια και το 2001, όταν αρνήθηκε να ενισχύσει την συμμαχία στον πόλεμο κατά των Ταλιμπάν, στο Αφγανιστάν. Είχε σημαντικό ρόλο στις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις στη Λιβύη, μόνο όμως υπό τους όρους όμως που επέβαλε στην συμμαχία ο Ερντογάν. Οι Τούρκοι ενδιαφέρονταν να δουν στην εξουσία στη Λιβύη τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Όλα τα παραπάνω [παρά την κάποια συμμετοχή σε κάποιες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ] αποδεικνύουν ένα και μόνο γεγονός: Η Τουρκία δεν είναι αξιόπιστος σύμμαχος της Δύσης. Φυσικά η συμπεριφορά της Τουρκίας ως συμμάχου δεν μπορεί να κριθεί μόνο σε στρατιωτικό-επιχειρησιακό επίπεδο.

Το καταστατικό της συμμαχίας αναφέρει, ότι οι χώρες μέλη οφείλουν να αλληλοϋποστηρίζονται σε περίπτωση επίθεσης ιδεολογικού αντιπάλου. Η τουρκική δημοκρατία, από τη στιγμή που δημιουργήθηκε, μέχρι το 1952 που εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ ήταν ένα κοσμικό κράτος.

Το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε το 1949 για να αντιταχθεί στην ΕΣΣΔ και τους συμμάχους της. Με την πάροδο των ετών όμως το εύρος των απειλών αυξήθηκε, με σημερινό βασικό αντίπαλο το ακραίο Ισλάμ και την ιδεολογία του «ιερού πολέμου» (τζιχάντ).

Η Τουρκία όμως πια, από πρότυπο της κοσμικής ισλαμικής χώρας, αυτή την στιγμή, επιεικώς μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα κράτος με αμφίσημη ιδεολογία, ή ακόμα χειρότερα ένα κράτος με πολύ κοντινή στο ακραίο Ισλάμ ιδεολογία. Το γεγονός ότι το κυβερνών ΑΚΡ είναι κομμάτι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας είναι ενδεικτικό της πολιτικής που ακολουθεί.

Η Τουρκία δεν πολεμά την τρομοκρατία, επιτρέπει τη χρηματοδότηση των τρομοκρατικών οργανώσεων, ή τουλάχιστον δεν λαμβάνει μέτρα ελέγχου του. Μέχρι πρότινος δεν είχε καν αναγνωρίζει ως τρομοκρατική οργάνωση το Μέτωπο αλ Νούσρα, την έκφραση της αλ Κάιντα δηλαδή, σε Συρία και Ιράκ. Τέλος, τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, η Άγκυρα ανακοίνωσε την αγορά κινεζικού πυραυλικού συστήματος.

Η κρίση στο Κομπάνι, για μια ακόμα φορά αποδεικνύει, ότι παρά τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον η Τουρκία του Ερντογάν είναι χαμένη υπόθεση για τη Δύση. Απλώς δεν είναι σύμμαχος. 

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου