Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

8 Οκτ 2014

Προειδοποίηση απεύθυνε προς τον τουρκικό λαό και την κυβέρνηση ο αυτοεξόριστος τις ΗΠΑ ιμάμης, Φετουλάχ Γκιουλέν, σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει τυχόν πολεμική εμπλοκή της Τουρκίας, στο Ιράκ ή τη Συρία.
Οι τουρκικές αρχές πρέπει να αποφύγουν κάθε εμπλοκή που θα οδηγήσει τον τουρκικό λαό να βιώσει ξανά τη θλίψη που βίωσε μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Αυτοί που μετέτρεψαν την Τουρκία σε ‘έξυπνο’ κράτος δεν πρέπει να ξεπεράσουν τις φιλοδοξίες τους και να εμπλέξουν την Τουρκία σε πόλεμο γιατί θα οδηγήσουν τον λαό σε μια συμφορά παρόμοια με αυτή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου», είπε ο Γκιουλέν.

Ο Γκιουλέν παραλλήλισε επίσης τη σημερινή τουρκική κυβέρνηση με την Επιτροπή για την Ένωση και των Πρόοδο, τη νεοτουρκική οργάνωση που οδήγησε την Τουρκία στην εμπλοκή της στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με αποτέλεσμα τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

«Όπως οι Νεότουρκοι τελείωσαν τη μεγάλη Οθωμανική Αυτοκρατορία, ελπίζω αυτοί [ο Ερντογάν και το κόμμα του] να μην κάνουν το ίδιο με το διάδοχο της αυτοκρατορίας κράτος, θυσιάζοντας τις επόμενες γενιές. Διαφορετικά το τουρκικό έθνος δεν θα ανακάμψει», είπε ο Γκιουλέν.

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

  • Πλήρης ικανοποίηση των αιτημάτων του σουλτάνου Ερντογάν από τις ΗΠΑ, επιβεβαιώνει την ύπαρξη εγκληματικής μυστικής συμφωνίας, που δολοφονεί χιλιάδες Κούρδους 
  • Κέρι: «Στρατηγικός στόχος δεν είναι η υπεράσπιση του Κομπάνι»
  • Στόχος η δημιουργία νεκρής ζώνης - ασφαλείας μέσα στη Συρία, δηλαδή κατοχή συριακού εδάφους από την Τουρκία; 
  • Τι σημαίνει για την ευρύτερη περιοχή η "υποταγή" των ΗΠΑ στους σχεδιασμούς του ισλαμιστή τούρκου Προέδρου;
Οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία είναι έτοιμες «να εξετάσουν» το ενδεχόμενο δημιουργίας ζώνης ασφαλείας μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας, δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Τζον Κέρι και Φίλιπ Χάμοντ αντίστοιχα στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ενώ οι ΗΠΑ σημειώνουν ότι η υπεράσπιση του κουρδικού Κομπάνι δεν αποτελεί «στρατηγικό στόχο».

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

«Η ιδέα μιας ζώνης ασφαλείας έχει αναφερθεί. Τώρα πρέπει να εξετάσουμε με τους άλλους συμμάχους και εταίρους μας τι εννοούμε με τη ζώνη ασφαλείας και πώς θα λειτουργήσει, όμως σίγουρα δεν θα ήθελα να το αποκλείσω σε αυτή τη φάση», είπε ο κ. Χάμοντ.

«Η ζώνη ασφαλείας είναι μια ιδέα που υπάρχει. Αξίζει να την εξετάσουμε, αξίζει να τη δούμε πολύ-πολύ προσεκτικά», σημείωσε ο κ. Κέρι, επαναλαμβάνοντας την επιφυλακτική θέση που έχουν υιοθετήσει οι ΗΠΑ στο ζήτημα.

Ο κ. Κέρι πρόσθεσε ότι η αποτροπή της πτώσης της πόλης Κομπάνι στα χέρια των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους δεν είναι στρατηγικός στόχος των ΗΠΑ.

«Όσο φοβερό κι αν είναι να παρακολουθούμε απευθείας τι συμβαίνει στο Κομπάνι, πρέπει να αποστασιοποιηθούμε και να κατανοήσουμε τον στρατηγικό στόχο», είπε.
«Ανησυχούμε πολύ για τους κατοίκους του Κομπάνι που μάχονται κατά των τρομοκρατών του Ι.Κ.», πρόσθεσε οΑαμερικανός υπουργός.
Παρόλα αυτά «οι αρχικοί στόχοι των προσπαθειών μας είναι τα κέντρα διοίκησης και ελέγχου και οι υποδομές του Ι.Κ.», εξήγησε ο Κέρι. «Προσπαθούμε να στερήσουμε από το Ι.Κ. γενικότερα την ικανότητά του να διεξάγει αυτό τον πόλεμο, όχι μόνο στο Κομπάνι, αλλά σε ολόκληρη τη Συρία και το Ιράκ», υπογράμμισε.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι αναμένει «τις επόμενες ώρες και ημέρες» την απόφαση της Τουρκίας, η οποία έχει ζητήσει να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας στη Συρία, αλλά και να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες εναντίον του σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, ώστε να αναλάβει τον ρόλο που προτίθεται να διαδραματίσει στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών.

Μετά από τις τελευταίες αυτές -ταπεινωτικές για τις ΗΠΑ- εξελίξεις, όλα τα κράτη που γειτονεύουν με την Τουρκία του ισλαμιστή νεοθωμανιστή Ταγίπ Ερντογάν, θα πρέπει να πάρουν έκτακτα μέτρα προστασίας και άμυνάς τους, αφού κανείς δεν μπορεί πλέον να υπολογίσει τι άλλο θα επιχειρήσει ο Ερντογάν που νιώθει παντοδύναμος, από τη στιγμή που οι ΗΠΑ συνεργάζονται στον απόλυτο βαθμό για να ικανοποιήσουν τις όποιες απαιτήσεις του.
Κάποιοι στην κυβέρνηση της Ελλάδας, θα πρέπει να σκεφθούν -έστω και την ύστατη στιγμή- τις τεράστιες ευθύνες τους απέναντι στην επιθετικότητα του Ταγίπ Ερντογάν, κι αυτό επειδή η Τουρκία έχει δηλώσει ποικιλοτρόπως πως μέσα στους στόχους της είναι και η μείωση της Ελληνικής κυριαρχίας επί του συνόλου Αιγαίου και των νησιών του, επί της ΑΟΖ και... φυσικά επί της Κύπρου.

Πηγή GrCitizen


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Tου Ιωάννη Μιχαλέτου

Απαρχής της δεκαετίας του '90 και των πολέμων στην πρώην Νοτιοσλαβία, το φαινόμενο των Μουτζαχεντίν ή Τζιχαντιστών επεκτάθηκε σε σημείο που μπορεί οποιοσδήποτε αντικειμενικός παρατηρητής να σημειώσει ευκρινώς την παγκόσμια διάσταση και σημασία των εγκατεστημένων στα Βαλκάνια τρομοκρατών.

Επιπροσθέτως η επικινδυνότητα τους, διαφαίνεται από την εμπλοκή τους σε όλες τις μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις τη τελευταία 15ετία ανά τον πλανήτη.

Παρακάτω συνοπτικά αναφέρονται οι κυριότερες εμπλοκές τους.

Άτομα που συνδέονταν με την "Katibat al-Mujahideen" της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 1992 έχουν συμμετάσχει:

- Στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στη Ν.Υ (Khalid Shaikh Mohammed)
- Στην επίθεση στο Αμερικανικό πολεμικό σκάφος στα ανοικτά της Υεμένης το 2000 (Abd al-Rahim al-Nashiri)
- Στις επιθέσεις στις Πρεσβείες των ΗΠΑ σε Κένυα και Τανζανία το 1998
(Mamdouh Mahmud Salim)
- Στις επιθέσεις στο μετρό του Λονδίνου το 2005 (Abu Hamza al-Masri)
- Στην επίθεση ενάντια στη Βομβάη το 2008 (Zaki ur-Rehman Lakhvi)
- Οι τελευταίες εξελίξεις της μαζικής στρατολόγησης Βαλκανίων "εθελοντών" στις τάξεις του "Ισλαμικού Κράτους" δεν μπορεί παρά να αποτελεί μια φυσιολογική εξέλιξη των προαναφερθέντων, δεδομένης και της "Λογικής στρουθοκαμήλου"που έχουν επιλέξει αρκετοί διεθνείς και κρατικοί φορείς επί του θέματος.

Επιπλέον, Βαλκάνιοι τρομοκράτες έχουν:

- Επιτεθεί στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βιέννη το 2002
- Επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον Πάπα της Ρώμης στο Σεράγεβο το 2005
- Επιχείρησαν να επιτεθούν στο στρατόπεδο των ΗΠΑ "Φορτ Ντιξ" το 2007
- Επιχείρησαν να επιτεθούν στο στρατόπεδο των ΗΠΑ "Κουάντικο" το 2009
- Επιχείρησαν να ανατινάξουν το μετρό της Ν.Υ. το 2009
- Επιτέθηκαν στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σεράγεβο το 2011
- Επιχείρησαν να ανατινάξουν νυχτερινά κέντα διασκέδασης στην Τάμπα της Φλόριδας το 2012
- Δολοφόνησαν δύο Αμερικανούς αεροπόρους στην Φρανκφούρτη το 2012

Όλα τα παραπάνω είναι ένα δείγμα των εκατοντάδων επιθέσεων ή προετοιμασιών από κυρίως Βόσνιους Μουσουλμάνους τα τελευταία έτη.

Την παρούσα περίοδο στα Δυτικά Βαλκάνια σύμφωνα με το Ινστιτούτο Νίξον στις ΗΠΑ, πρώην διευθυντικού στελέχους της NSA, πρώην αξιωματούχου με ειδίκευση στην περιοχή της CIA και εκατοντάδων τοπικών και διεθνών έγκυρων πηγών συμπεριλαμβανομένων και Μουσουλμάνων, τα παρακάτω θρησκευτικά κέντρα αποτελούν τόπους και φορείς εξάπλωσης εξτρεμιστικών τάσεων.

- Το Τέμενος και πολιτιστικό κέντρο του Βασιλιά Φάχντ στο Σεράγεβο,το οποίο ελέγχεται πλήρως από την τοπική Πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας.

- Το "Λευκό Τέμενος" του Σεράγεβο του οποίου ο Ιμάμης, ο Κοσοβαρό-Αλβανικής καταγωγής (γεννηθείς 5 Οκτωβρίου του 1966 στο Οράχοβατς), έχει δηλωθεί από την γνωστή εταιρεία των ΗΠΑ "Στρατφορ" ως ο βασικός ενδιάμεσος μεταξύ των εξτρεμιστών Βοσνίας και Αλβανών.

- Το Τέμενος Μάκοβιτς στα προάστια της Πρίστινα στο Κόσοβο και αυτό της Μιτρόβιτσα, ερευνώνται το παρόν διάστημα από το γενικό εισαγγελέα της περιοχής, ως βασικά κέντρα στρατολόγησης Τζιχαντιστών για το Ισλαμικό κράτος με πολυετή δράση σε παγκόσμια εξτρεμιστικά δίκτυα Ισλαμιστών.

- Στα Σκόπια οι εξτρεμιστές ελέγχουν πλέον το Γαχιά Πασά Τέμενος, όπως και τα Σουλτάν Μουράτ, Χουνταβερτνί και Κιοσεκαντί,σταδιακώς αναλαμβάνοντας την θρησκευτική αλλά και πολιτική κατήχηση πολύ μεγάλου μέρους του τοπικού Αλβανικού πληθυσμού.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η Αστυνομία της Νέας Υόρκης εδώ και έτη παρακολουθεί επισταμένως όλους τους χώρους και τις ενώσεις Αλβανών και Βόσνιων Μουσουλμάνων (ακόμα και των καθ'όλα και κατ'όψη νομιμοφρόνων) εδώ και έτη που κατοικούν εκεί, έχοντας μάλιστα σχηματίσει ειδική - εξειδικευμένη ομάδα παρακολούθησης για αυτό το σκοπό.

Πηγή RIMSE

http://www.rimse.gr


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Το νέο κινητό συγκρότημα Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΗΠ) «Krasukha-2» παρουσιάστηκε επίσημα. Είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την αντιμετώπιση των αεροσκαφών AWACS και θα προκαλέσει το ενδιαφέρον χωρών με τεχνολογικά προηγμένες Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ).

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του τμήματος κρατικών προμηθειών της εταιρείας ηλεκτρονικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας «Concern Radio-Electronic Technologies» («KRET»), που συμμετέχει στον κρατικό τεχνολογικό κολοσσό «Rostec», Βλαντίμιρ Μιχέγιεφ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Η Ηχώ της Μόσχας», ότι τα ρωσικά συστήματα Ηλεκτρονικού Πολέμου παραδοσιακά χαίρουν υψηλής εκτίμησης και ζήτησης σε δεκάδες χώρες του κόσμου.

«Στη Ρωσία, έχουμε πετύχει πολύ μεγάλα επιτεύγματα σε προηγμένα ραδιο-ηλεκτρονικά συστήματα (για αμυντικούς σκοπούς) και πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να συνεργαστούν μαζί μας», είπε ο Μιχέγιεφ. Ο εκπρόσωπος της «KRET» τόνισε ότι τα ρωσικά συγκροτήματα ΗΠ χρησιμοποιούνται, ανάμεσα στους άλλους, και από το κινεζικό Στρατό. «Οι Κινέζοι πάντα επιδείκνυαν ενδιαφέρον στην ανάπτυξη όλων των συστημάτων ΗΠ και διαθέτουν ένα ευρύ οπλοστάσιο εγχώριων, ρωσικών και άλλων ξένων συστημάτων», σημείωσε. Ωστόσο, ο Μιχέγιεφ δεν ανέφερε ποιά ακριβώς ρωσικά συστήματα ενδιαφέρουν τις ευρωπαϊκές χώρες και την Κίνα.

«Jamming» στα AWACS
Κατά πάσα πιθανότητα, οι συζητήσεις αφορούν στο πιο μυστικό σχέδιο της ρωσικής βιομηχανίας ραδιοηλεκτρονικών συστημάτων, το εξελιγμένο συγκρότημα ΗΠ, «Krasukha-2». Το ντεμπούτο του νέου όπλου στην αγορά έγινε στα τέλη του καλοκαιριού στο διεθνές φόρουμ «Engineering Technologies 2014». Στο περίπτερο - ανοικτή έκθεση των προϊόντων της «KRET», οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το μοναδικό κινητό σταθμό ΗΠ που μπορεί να μπλοκάρει τα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AEW&C), κυρίως τα αμερικανικά ιπτάμενα ραντάρ, Ε-2 Hawkeye, και τα E-3 Sentry, που είναι γνωστότερα ως AWACS.

Το «Krasukha-2» παραμένει ακόμα ένα από τα πιο απόρρητα συστήματα του οπλοστασίου μέσων ηλεκτρονικού πολέμου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Για τα πραγματικά τακτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος και τις επιχειρησιακές του δυνατότητες, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία. Είναι όμως γνωστό ότι το σύστημα έχει ήδη εγκριθεί και ότι τα νέα συγκροτήματα ΗΠ παραδίνονται στις ΕΔ. Παρ’ όλα αυτά, ακριβή στοιχεία για τις ποσότητες, τα σημεία στάθμευσης και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του όπλου δεν υπάρχουν, είπε στη RBTH ο ανεξάρτητος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, αρχισυντάκτης του διαδικτυακού project «MilitaryRussia», Ντμίτρι Κόρνιεφ.

Συνέχεια στη σοβιετική παράδοση
Η ασυνήθιστη μορφή του σταθμού με τη μεγάλη παραβολική κεραία, που ταιριάζει περισσότερο σε δορυφορικά συστήματα επικοινωνιών, τοποθετημένη σε τετραξονικό όχημα «Boschina» (κατασκευαστής το εργοστάσιο αυτοκινήτων του Μπριάνσκ «BAZ»), εκτέθηκε στο περίπτερο της «KRET» με την επεξηγηματική πινακίδα: «Σταθμός Ηλεκτρονικού Πολέμου Πολλαπλών Λειτουργιών».

Το σύστημα «Krasukha-2», είναι η συνέχεια της σειράς σοβιετικών σταθμών παρεμβολών ηλεκτρονικών συστημάτων «Pelena-1», που έχουν σχεδιαστεί για να προκαλούν ισχυρές στοχευμένες παρενοχλήσεις σε αεροσκάφη AWACS εφοδιασμένα με ραντάρ AN/APY-2 S-band, σε αποστάσεις από 100 έως 250 km. Με τα συστήματα «Pelena» ήταν εξοπλισμένες οι μονάδες, καθώς και το μοναδικό σύνταγμα Ηλεκτρονικού Πολέμου, των Δυνάμεων Αντιαεροπορικής Άμυνας της ΕΣΣΔ, σημειώνει ο Ντμίτρι Κόρνιεφ.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, οι δυνατότητες του «Krasukha-2» θα είναι περισσότερες και ποιοτικά καλύτερες από το προηγούμενο σύστημα, κυρίως, λόγω των προηγμένων στοιχείων κατασκευής και της εξελιγμένης μαθηματικής βάσης των υπολογιστικών συστημάτων που χρησιμοποιήθηκαν. Το «Krasukha-2», είναι ένα μηχάνημα που μπορεί να περιστρέφεται σε λίγα μόλις λεπτά, ενώ το «Pelena» χρειάζεται αρκετές ώρες για την ίδια διαδικασία. Λέγεται, ότι και το προσωπικό που θα λειτουργεί το νέο σταθμό, θα ελαχιστοποιηθεί. Εκτός από τον οδηγό, θα αποτελείται από ένα ή δύο άτομα, ενώ ο χειρισμός του συγκροτήματος μπορεί να γίνει ακόμα και με ένα φορητό υπολογιστή tablet, συνόψισε ο Κόρνιεφ. Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας που γνωρίζει αρκετά καλά την κατάσταση, εξήγησε ότι οι δυνατότητες του παλιού συστήματος «Pelena» λειτουργούσαν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των αεροσκαφών AWACS του εχθρού. Ο ίδιος όμως, αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω το θέμα, επικαλούμενος το στρατιωτικό απόρρητο.

Πανάκριβο «παιχνίδι»
Το συγκρότημα ηλεκτρονικών αντίμετρων-παρεμβολών, «Krasukha-2», θα προκαλέσει ενδεχομένως το ενδιαφέρον κρατών με στρατιωτικές δυνάμεις που χρησιμοποιούν συστήματα υψηλής τεχνολογίας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ένα τέτοιο συγκρότημα, αν και πολύ αποτελεσματικό, είναι ένα πανάκριβο παιχνίδι που δεν το αντέχουν τα πορτοφόλια της πλειονότητας των κρατών του πλανήτη. Διότι, δεν αρκεί απλά να μπορείς να «τυφλώσεις» τα AWACS. Πρέπει να είσαι σε θέση να επωφεληθείς επιχειρησιακά από το τακτικό πλεονέκτημα, δήλωσε στη RBTH ο ανεξάρτητος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, Αντόν Λαβρόφ. Σύμφωνα με τον αναλυτή, ένας από τους πιθανούς αγοραστές του «Krasukha-2», μπορεί να είναι η Κίνα.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κίνας είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους Στρατούς στον κόσμο. Επιπλέον, η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της χώρας βασίζεται στην εισαγωγή σύγχρονης υψηλής τεχνολογίας στη χώρα. Μην ξεχνάτε επίσης, ότι η Κίνα βρίσκεται σε διένεξη με την Ταϊβάν και ότι σε περίπτωση που η κρίση κλιμακωθεί, υπάρχει πάντα η πιθανότητα συμμετοχής αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων», λέει ο Λαβρόφ. «Όμως, στην παρούσα φάση -συνεχίζει– ελάχιστα είναι γνωστά για τις συζητήσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας πάνω σε αυτό το «ευαίσθητο» θέμα προμήθειας αμυντικού εξοπλισμού.

Πηγή RBTH


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

  • Υποχώρησαν οι τζιχαντιστές μετά τους βομβαρδισμούς της δυτικής συμμαχίας
  • Έντονη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον για την στάση της Τουρκίας του Ερντογάν
  • Δηλώσεις του ΡΚΚ που στέλνουν μήνυμα γενικής εξέγερσης των Κούρδων
Ενώ τα κόμματα και διάφοροι φορείς κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου επί 23 μέρες που πολιορκείται η Κόμπανι από τους εγκάθετους τρομοκράτες της Άκγκυρας, ως νέο Μεσσολόγγι, σύμφωνα με δήλωση του υφυπουργού εξωτερικών του καντονιού της Κόμπανι, οι ισλαμιστές τρομοκράτες υποχώρησαν από τις θέσεις που είχαν καταλάβει στις περιφερειακές συνοικίες της πόλης, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι αναμένεται η πλήρης αποχώρησή τους από την περιοχή.
Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός του καντονίου δήλωσε στο Ρόιτερς τα εξής:
"Ο από αέρος βομβαρδισμός έφερε αποτέλεσμα και το Ι.Κ. απωθήθηκε από αρκετές θέσεις που κατείχε. Η υποχώρησή τους αυτή είναι η μεγαλύτερη από τότε που μπήκαν στις εισόδους της πόλης. Μπορούμε να πούμε ότι η υποχώρηση αυτή είναι ο προάγγελος της ολοκληρωτικής αποχώρησής τους από την περιοχή".
Εν τω μεταξύ, το Κέντρο Τύπου του Στρατού Λαϊκής Άμυνας (YPG), σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι συνεχίζονται για 23η ημέρα οι συγκρούσεις, με τις απώλειες των ισλαμιστών το τελευταίο 24ωρό να ανέρχονται σε 89 νεκρούς.
Επίσης στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δυνάμεις του YPG ανθίστανται σταθερά εναντίον των δυνάμεων του Ι.Κ. που ενισχύονται συνεχώς με δυνάμεις, όπλα και υλικό που έρχονται από το Ιράκ και τη Συρία.
Η ανακοίνωση συνεχίζει:
"Το τελευταίο 24ωρο οι μάχες γίνονται στην κυριολεξία σώμα με σώμα. Σπίτι, σπίτι, με χρήση χειροβομβίδων, οι δυνάμεις μας μάχονται γενναία και δεν επέτρεψαν τις δυνάμεις των επιτιθεμένων να προχωρήσουν σε κανένα μέτωπο. Οι συμμορίτες συνέχισαν όλο αυτό το διάστημα τον βομβαρδισμό της πόλης, με άρματα και πυροβόλα που εγκατέστησαν στους γύρω λόφους".
Η ανακοίνωση καταλήγει ότι οι δυνάμεις του YPG αμύνονται με γενναιότητα και πατριωτισμό, για να απωθήσουν τους συμμορίτες έξω από την ηρωική Κόμπανι.

Έντονη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για την τουρκική αδράνεια στο Κομπάνι
Καθώς οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σφυροκοπούν το Κομπάνι, στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, το σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου να αντιμετωπίσει το ISIS χωρίς να εμπλακεί περαιτέρω στον Συριακό εμφύλιο φαίνεται ότι καταρρέει. Ο τουρκικός στρατός παρακολουθεί τη μάχη πίσω απο συρματοπλέγματα, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος δηλώνει ότι η πόλη είναι έτοιμη να πέσει στα χέρια του ΙΚ και οι Κούρδοι μαχητές προειδοποιούν για λουτρό αίματος αν δεν ενισχυθούν.
Ο κ. Ερντογάν, ωστόσο, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να εμπλακεί στη σύγκρουση με το ΙΚ αν οι ΗΠΑ δεν συμφωνήσουν να υποστηρίξουν ενεργά τους αντάρτες που προσπαθούν να ανατρέψουν τον Σύρο Πρόεδρο Ασαντ. Το γεγονός αυτό επιδείνωσε την ένταση με τις ΗΠΑ, καθώς ο Προέδρος Ομπάμα ναι μεν επιθυμεί την ενεργό συμμετοχή της Τουρκίας στην αντιμετώπιση του ΙΚ, αλλά θα προτιμούσε να αποφύγει κάθε σύγκρουση με τον Ασαντ.
Ο κ. Ερντογάν αρνείται επίσης να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων πέρα απο τα σύνορα, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που θα κρατούσε μακριά τη Συριακή αεροπορία.

Κι ενώ η αμερικανική κυβέρνηση ενέτεινε την Τρίτη τις αεροπορικές επιδρομές ενάντια στους τζιχαντιστές, εμφανίζεται οργισμένη με τις δικαιολογίες της Τουρκίας γύρω από την στρατιωτική της αδράνεια. Αξιωματούχοι επισημαίνουν για παράδειγμα ότι ο διεθνής συνασπισμός, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, εξαιτίας των αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποιεί, έχει επιβάλει στην ουσία μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη βόρεια Συρία. Συνεπώς, ο ισχυρισμός του κ. Ερντογάν για τις ζώνες αυτού του είδους δεν ευσταθεί.

«Υπάρχει εντεινόμενη αγωνία για το γεγονός ότι η Τουρκία, “σέρνει τα πόδια της” σε ό,τι αφορά την προσπάθειά της να εμποδίσει τη σφαγή που εκτυλίσσεται σε απόσταση μικρότερη του 1,6 χιλιομέτρων από τα σύνορά της», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος. «Επειτα από όλη αυτή την ανθρωπιστική καταστροφή, επινοούν λόγους να μη δράσουν, ώστε να αποφευχθεί μια ακόμη καταστροφή».
«Μια χώρα σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν ενεργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μια κόλαση σε τόσο κοντινή απόσταση από τα σύνορά της», κατέληξε ο αξιωματούχος που μίλησε σε καθεστώς ανωνυμίας.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε χθες και σήμερα έξι αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους κοντά στο Κομπάνι.
Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CentCom) ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωσή της ότι οι αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ κατέστρεψαν ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, θωρακισμένα αυτοκίνητα και ένα πυροβόλο του ΙΚ.
Οι βομβαρδισμοί στη Συρία συνολικά τις τελευταίες δύο ημέρες έφθασαν τις 9 και διεξήχθησαν σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με τη χρήση βομβαρδιστικών, μαχητικών και τηλεχειριζόμενων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Όλα τα αεροσκάφη εξήλθαν από τις περιοχές όπου προσέβαλαν τους στόχους με ασφάλεια», προστίθεται.

YPG: Στην Κομπάνι παραμένουν χιλιάδες άμαχοι – Η πόλη δεν εκκενώνεται!
Με ανακοίνωσή του προς τον Τύπο και την Κοινή γνώμη ο Γενικός Διοικητής της πολιορκημένης Κομπάνι από το Ισλαμικό Κράτος, αναφέρει:
«Ορισμένα Μέσα υποστήριξαν ότι το YPG κήρυξε την Κομπάνι στρατιωτική ζώνη και σύμφωνα με αυτή την απόφαση κηρύχθηκε η εκκένωση της περιοχής από τους αμάχους. Εμείς, το YPG, υπογραμμίζουμε ότι αυτός ο ισχυρισμός είναι αβάσιμος και ψεύτικη προπαγάνδα.

Παρά τις βαρβαρικές επιθέσεις που δεχόμαστε από τους μισθοφόρους του Ισλαμικού Κράτους, ακόμα παραμένουν χιλιάδες πολίτες στην Κομπάνι. Όπως έχουμε δηλώσει, εμείς το YPG, θα υπερασπιστούμε την πόλη θα υπερασπιστούμε τους αμάχους με όλες μας τις δυνάμεις και με κάθε κόστος».
Η ανακοίνωση αυτή έχει τεράστια σημασία διότι, πολλοί έσπευσαν να μεταδώσουν ότι η Κομπάνι εκκενώθηκε από τους πολίτες, οπότε σε περίπτωση άλωσής της το Ισλαμικό Κράτος θα είχε να λογαριαστεί μόνο με τους μαχητές του YPG. Το YPG με αυτή την ανακοίνωση κάνει ξεκάθαρο, εμμέσως πλην σαφώς, ότι πιθανή πτώση της Κομπάνι θα σημάνει πραγματική σφαγή χιλιάδων αμάχων.

Καραγιλάν: Η αντίσταση στο Κομπάνι θα συνεχιστεί!
Ο Μουράτ Καραγιλάν-μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΚΚ εστιάζοντας στο ότι το ΑΚΡ όπως έκανε και το 2011 πήρε μια απόφαση πολέμου δίνει το μήνυμα πως ¨Η αντίσταση στο Κομπάνι θα συνεχιστεί. Έστω και δρόμο, δρόμο η σύγκρουση θα συνεχιστεί¨. Ο Καραγιλάν προσθέτει πως το τουρκικό κράτος δεν τήρησε την υπόσχεση που είχε δώσει για διάνοιξη διαδρόμου ασφαλείας μεταξύ Κομπάνι και Σερεκανίγιε.

Στην συνέντευξη που έδωσε ο Καραγιλάν στο πρακτορείο Φιράτ, αναφέρει τα εξής:

Ο κουρδικός λαός μπορεί να στηριχθεί και να εμπιστευτεί μόνο τον εαυτό του, είναι η εθνική δημοκρατική ενότητα.
Το Τουρκικό Τμήμα Ειδικού Πολέμου παίρνει μέρος ενεργά σε αυτό τον σχεδιασμό. Όλα τα στοιχεία αυτό δείχνουν.
Το τουρκικό κράτος είχε δώσει υποσχέσεις στον ηγέτη του PYD Σαλίχ Μουσλίμ, αλλά ούτε εκείνες οι υποσχέσεις τηρήθηκαν. Όταν 15 μέρες τώρα δεν τηρείται η υπόσχεση για διάνοιξη διαδρόμου ασφαλείας για το Κομπάνι, αυτό ουσιαστικά αποτελεί στάση εμπάργκο και αποκλεισμού.
Γίνεται αντιληπτό πως ο Ερντογάν με την επέμβαση της τελευταίας στιγμής στοχεύει στην πτώση του Κομπάνι και ότι όπως και το 2011 έχει πάρει μια απόφαση πολέμου κατά του κουρδικού λαού.
Η αλήθεια είναι πως το σενάριο της ένταξης της Τουρκίας στον συνασπισμό κατά της ISIS είναι ένα παιχνίδι. Η Τουρκία σε κάθε ευκαιρία προστατεύει την ISIS
Η πολιτική που ασκεί το ΑΚΡ αυτή τη στιγμή είναι μια πολύ επικίνδυνη πολιτική.
Όλη η διεθνής κοινή γνώμη και οι σχετιζόμενες δυνάμεις να ξέρουν πως σε αυτό θέμα υπάρχει ένα σφάλμα. Πρέπει να γίνει γνωστό πως η εναέρια επέμβαση του συνασπισμού που έχει ηγέτη τις ΗΠΑ, δεν είναι αποτελεσματική.
Όταν η ISIS βάδισε και κατέλαβε την Μοσούλη μετείχαν 7 χιλιάδες μαχητές. Τώρα εάν μετά από 20 μέρες καταλάβουν το Κομπάνι, ο αριθμός τους ξεπερνά τις 10 χιλιάδες. Υπάρχει ένα άλμα στην ανάπτυξη της ISIS.
Είναι ακατανόητο θέμα για ποιο λόγο δεν παρεμποδίζεται η ISIS από τις ΗΠΑ. Ενδεχομένως να επιθυμούνε την συντριβή της αντίστασης του κουρδικού λαού, αλλά αυτό θα επιφέρει και την ανάπτυξη της ISIS.
Οι διεθνείς δυνάμεις με την παρούσα τους στάση, γίνονται μέτοχοι της σφαγής που θα γίνει στο Κομπάνι.
Είναι ανάγκη πλέον κάθε μέρος να γίνει σαν το Κομπάνι. Οι μέρες είναι μέρες αντίστασης και ανθρωπιάς.
Είναι πολύ σημαντικό η νεολαία και από το Κομπάνι και από τα βόρεια, να περάσουν τα σύνορα και να ενταχθούνε στην αντίσταση.
Η αντίσταση στο Κομπάνι θα συνεχιστεί. Έστω και δρόμο, δρόμο η σύγκρουση θα συνεχιστεί.
Η αντίσταση κατά της ISIS μέχρι τώρα υπήρξε πετυχημένη. Έγινε αυτό που πρέπει να γίνει. Χαλάστηκε το παιχνίδι των αποικιοκρατών. Χαλάστηκε το παιχνίδι της ISIS...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για την προέλαση των τζιχαντιστών στην κουρδική πόλη της Συρίας

Στρατιωτικές μονάδες αναπτύχθηκαν από το απόγευμα σε δρόμους της Κωνσταντινούπολης μετά επεισόδια που μαίνονται τα τελευταία 24ωρα μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για την προέλαση των τζιχαντιστών στην κουρδική πόλη Κομπανί της Συρίας.

Η Τουρκία ήδη μετράει 19 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες στις συμπλοκές των δυνάμεων ασφαλείας με τους κούρδους διαδηλωτές, που διαμαρτύρονται για την απροθυμία της τουρκικής κυβέρνησης να βοηθήσει έμπρακτα τις κουρδικές δυνάμεις που μάχονται στο Κομπανί ενάντια στο «Ισλαμικό Κράτος».

Προς το παρόν η Άγκυρα έχει ανοίξει τα σύνορά της σε περίπου 180.000 Κούρδους πρόσφυγες, σε στρατιωτικό όμως επίπεδο τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων. Το Κομπανί βρίσκεται ακριβώς πάνω στη μεθόριο της Συρίας με την Τουρκία και ο μικρός διάδρομος προς την Τουρκία είναι η μοναδική επαφή των πολιορκημένων από τους τζιχαντιστές Κούρδων.

Σε ένα κλίμα βίας που τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, η κυβέρνηση αποφάσισε να βγάλει στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, και συγκεκριμένα στη συνοικία Εσένγιουρτ στρατιωτικές δυνάμεις της Χωροφυλακής, ενισχυμένες από βαριά τεθωρακισμένα οχήματα. Είναι η πρώτη φορά από το πραξικόπημα του στρατηγού Εβρέν τη δεκαετία του ’80, που στρατιώτες περιπολούν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης για τη διαφύλαξη της τάξης.

Τη νύχτα που πέρασε, στρατιώτες είχαν ήδη αναπτυχθεί στο Ντιγιαρμπακίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, την πόλη με τον μεγαλύτερο κουρδικό πληθυσμό, στην οποία έχουν καταγραφεί δέκα θανάτοι.

Στην πόλη σημειώθηκαν οι πλέον βίαιες ταραχές σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι συγκρούσεις δεν περιορίστηκαν μόνο μεταξύ των Κούρδων διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας, αλλά έλαβαν χώρα και μεταξύ των Κούρδων και μελών τη ισλαμιστικής οργάνωσης «Χεζμοπλάχ», η οποία σημειωτέον δεν έχει σχέση με τη σιιτική ομώνυμη οργάνωση του Λιβάνου και στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί από το τουρκικό κράτος κατά Κούρδων αντιφρονούντων,

Κατά τη διάρκεια της νύχτας και παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί, μέχρι τουλάχιστον το πρωί της Πέμπτης, σποραδικά πυρά ακούγονταν από διάφορες συνοικίες του Ντιγιαρμπακίρ.

Οι διαδηλωτές, μέλη του ΡΚΚ, κατέστρεψαν μεταξύ άλλων άλλων και την προτομή του Κεμάλ Ατατούρκ, που βρισκόταν στην φοιτητική εστία της πόλης, γεγονός πρωτόγνωρο και με ιδιαίτερο συμβολισμό όσον αφορά την προσβολή του κύρους του τουρκικού κράτους.

Στρατιωτικές δυνάμεις έκαναν την εμφάνισή τους και στις πόλεις Μπάτμαν και Σίιρτ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Βίντεο από τις μάχες στο ΚομπάνιΠηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράφει ο Διογένης ο Κυνικός 
Σύμφωνα με το λεξικό του Δημητράκου πολιτοφθόρος είναι ο ολέθριος, ο επιβλαβής στους πολίτες και την πολιτεία… Τέτοιοι μας κυβερνούν σήμερα… Πολιτοφθόροι, πολιτικάντηδες της κακιάς ώρας που το μόνο που βλέπουν είναι το προσωπικό τους συμφέρον και μόνον αυτό… Και αδιαφορούν για τα όσα δεινά έχουν επιβάλλει στον δύστυχο αυτό λαό.

Είμαστε τυχεροί που έχουμε τόσο πλούσια γλώσσα γιατί μας πνίγει η οργή για τα όσα συμβαίνουν στην χώρα μας και αν δεν είχαμε το λεξιλόγιο που έχει η γλώσσα μας θα εκφραζόμαστε χρησιμοποιώντας την γλώσσα του πεζοδρομίου που ίσως να είναι η μόνη που αξίζει σε αυτούς που μας κυβερνούν…

Χθες στον βωμό της λιτότητας, της βλακείας, της αδιαφορίας θυσιάστηκαν τρία παλληκάρια.  Τρεις πεζοναύτες… Όχι λουφαδόροι, όχι σαν κάποιους πολιτικούς που υπηρέτησαν από το σπίτι τους ή και δεν υπηρέτησαν καθόλου… Οι δεκανέας Φώτης Ανδρικόπουλος 19 ετών,  λοχίας Γιώργος Ορφανίδης 33 ετών και λοχίας Αναστάσιος Μεζάλας 34 ετών.  Οι δύο ήταν επαγγελματίες και ο Φώτης έκανε την στρατιωτική του θητεία και απολυόταν σε είκοσι ημέρες.  Και όταν οι αξιωματικοί του του πρότειναν να πάρει την άδεια του εκείνος προτίμησε να πάει στην άσκηση που αποδείχθηκε μοιραία…

Στους κυβερνώντες την χώρα αυτή δεν αρκεί απλά το να στέλνει στην ξενιτειά την αφρόκρεμα των νέων μας, τα καλύτερα μυαλά, ή ακόμη και εκείνους που φεύγουν από αξιοπρέπεια για να βγάλουν το μεροκάματο αφού δεν βρίσκουν στην πατρίδα τους δουλειά… Ελληνόπουλα είναι όλα, πολύ χρήσιμα όλα, ασχέτως μυαλού, εκπαίδευσης και άλλων λεπτομερειών, σε μια χώρα που γερνά επικίνδυνα. Διψούν προφανώς οι κυβερνώντες και για αίμα… Γιατί διαφορετικά δεν θα επέτρεπαν να χρησιμοποιούνται πυροσωλήνες τρέχα γύρευε πόσων δεκαετιών… Προμήθεια όμως νέων πυροσωλήνων είχε γίνει…. Αυτό να λέγεται!!! Σιγά μην δεν αγοράζανε… Τίποτα το σπουδαίο… Το 2000 το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αγόρασε ένα εκατομμύριο νέους πυροσωλήνες αντί 12 δις δραχμών… Όχι τρίχες, όχι παίξε γέλασε…12 δις δραχμές όταν η δραχμούλα έσκιζε για τους Έλληνες. Και από την κρατική ΠΥΡΚΑΛ παρακαλούμε…

Τι να πει κανείς σε αυτές τις οικογένειες των θυμάτων; Μπορεί κάποιος να πει ότι οι δύο ήταν επαγγελματίες στρατιώτες άρα γνώριζαν τους κινδύνους… Ναι γνώριζαν του κινδύνους του πολέμου, του να υπερασπιστούν την πατρίδα τους όχι της λιτότητας της Μέρκελ, του Σαμαρο-Βενιζέλου και των άλλων… Τι να πει κανείς στο 9μηνών μωράκι του λοχία Μεζάλα;  Ότι η πολιτεία «σκότωσε» τον πατέρα για οικονομία; Δυστυχώς η οικογένεια Μεζάλα έχει νιώσει με δύο θύματα στο πετσί της όπως και πολλά εκατομμύρια Έλληνες τις επιπτώσεις της λιτότητας.  Και γράφουμε εκατομμύρια Έλληνες γιατί τόσοι είναι οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι, οι φτωχοί, αυτοί που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας! 
Ο πατέρας του Λοχία Μεζάλα σε μήνυμα του στο FACEBOOK ορκίζεται στο ΜΟΝΑΧΟΠΑΙΔΙ του πως θα πληρώσουν οι δολοφόνοι… Και συγκλονίζει γράφοντας και κάτι άλλο.  Ότι «Θα πληρώσουν για τις περικοπές στην υγεία που στέρησαν την ζωή στην Αύρα μας…» η οποία ήταν η μητέρα του αδικοχαμένου λοχία…  Ακούει κανένας πολιτικός σε αυτή τη χώρα;  Η λιτότητα σκότωσε την γυναίκα του και το μοναχοπαίδι του!!!

Ναι αλλά δεν γίναμε Αργεντινή όπως μας λέει και ο Άδωνις μας… Μας είπαν ακόμα τέσσερεις πρώην και νυν υπουργοί Υγείας για τις ιδιωτικές κλινικές που χρέωναν ακόμη και τοκετούς ανδρών, λες και ο λαός επέτρεψε στις κλινικές να κλέβουν, αν έκλεβαν… Και σήμερα, ναι σήμερα, στην Βουλή από Νεοδημοκράτες και Πασόκους θα ακούσουμε για τα οφέλη από την καταστροφική λιτότητα στην συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης που θα αρχίσει με ομιλία όχι του κ. Σαμαρά αλλά του κ. Βορίδη!  Σίγουρα θα είναι ένας «τσεκουράτος» λόγος με ύφος, με ειρωνεία, με στόμφο…  Άλλωστε όλα αυτά τσάμπα είναι…  Αυτοί καλοπερνάνε. Μία αγωνία έχουν μόνο.  Να μην χάσουν την εξουσία.  Ο κύριος Σαμαράς απουσιάζει στο εξωτερικό, για αυτό δεν μπορεί να είναι σήμερα στην Βουλή.  Ούτε καν στο καφενείο της που βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες και μετά από πολύ καιρό απουσίας του από την Βουλή!!!

Κατά τα άλλα, οι τράπεζες θα ρυθμίσουν τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ, όπως ακούγεται με μια διευκόλυνση 20 ετών, ποιος ζει ποιος πεθαίνει σε 20 χρόνια, των ολιγαρχών που χρωστούν 10-11 δις ευρώ, θα αποφυλακιστεί κανένας καταχραστής δημοσίου χρήματος, κατά λάθος πάντοτε, θα ξεπουλήσει η κυβέρνηση την δημόσια περιουσία, και θα κάνει ότι μπορεί για να παραμείνει στην εξουσία δίνοντας τα πάντα σε όποιον έχει δύναμη να την κρατήσει στην «ζωή»… Και πάνω από όλα θα μας κάνει μαθήματα ηθικής, πολιτικής και σωτηρίας της χώρας κανείς ο αρχισωτήρας ο κ. Βενιζέλος...

Είναι τόσο λυπηρά τα όσα συμβαίνουν στην χώρα μας.  Οι πολιτικοί όλα αυτά τα χρόνια έκαναν τους Έλληνες να ξεχάσουν τι πάει να πει Έλληνας, τι πάει να πει Ελλάδα. Χάνεται η χώρα, χάνεται ο Έλληνας, χάνονται τα παιδιά μας και η πλειοψηφία του λαού άδει! Και αφού εμείς  δεν θυμόμαστε τι πάει να πει Έλληνας και Ελλάδα θα σας μεταφέρουμε τα λόγια ενός Ελληνόφωνου από τα χωριά της Κάτω Ιταλίας που τα ακούσαμε στην εκπομπή 360 Μοίρες της Σοφίας Παπαϊωάννου στην τηλεόραση του ALPHA.. Όπως είπε ένας προσκεκλημένος της εκπομπής, ο Ραφαέλο Ροδά, «όποιος έρχεται στην Ελλάδα με αεροπλάνο, με αυτοκίνητο, με πλοίο, πριν μπει στην Ελλάδα πρέπει να καθαρίσει τα πόδια του γιατί η Ελλάδα είναι ιερή…» 

Αυτή είναι η Ελλάδα… Και πως την καταντήσατε… Βέβαια όλα εξηγούνται σε αυτή τη ζωή γιατί «οι υψηλές θέσεις είναι σαν τα απότομα βράχια: μονάχα οι αετοί και τα ερπετά μπορούν να φτάσουν στην κορυφή».  Α και κάτι άλλο.  Όπως είχε πει και ο Wilson Mizner «Να είσαι καλός με τους ανθρώπους όταν ανεβαίνεις, γιατί θα τους ξανασυναντήσεις όταν κατεβαίνεις» και ποιος ξέρει τι μπορεί να συμβεί τότε, θα συμπληρώσουμε εμείς….


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Πού μπορούν οι κατατρεγμένοι και εξαθλιωμένοι της Συρίας και του Ιράκ, όσο ακόμη είναι ζωντανοί, να απευθυνθούν για να βρουν το δίκιο τους; 

Του Γιώργου Κάνιαρη* 

Τι κι αν, πολλά χρόνια πριν, καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης. Ο πόλεμος και τα εγκλήματά του έχουν καθημερινά την τιμητική τους. Τελευταία, πολλές οι συζητήσεις σχετικά με τις αεροπορικές επιδρομές και τους βομβαρδισμούς από τους Αμερικανούς και τις δυνάμεις συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους. Και τίθεται το θέμα αν έχουμε παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. Και τίθεται εύλογα. Ο γράφων θα τοποθετηθεί πρώτα με ένα ερώτημα και κατόπιν με την προσωπική του θέση.


Εγκλήματα πολέμου
Είναι λοιπόν αυτά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας; Εξεπλάγην από την προ ολίγων ημερών ανακοίνωση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, που αφορούσε τα ανωτέρω εγκλήματα, αλλά και τη στρατολόγηση μικρών παιδιών από το Ισλαμικό Κράτος.

Η έκπληξή μου έγκειται στο ότι σε μέρος της ανακοίνωσης ο Οργανισμός λέει: «ενδεχομένως (αυτά) να συνιστούν εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας».

Η θέση του γράφοντος. Ναι. Ολα τα ανωτέρω έχουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και συνιστούν εγκλήματα πολέμου και «ειδεχθή» εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, χωρίς το «ενδεχομένως» του ΟΗΕ. Είναι αυτά τα εγκλήματα που αφήνουν άφωνη την κοινωνία και δίνουν περιθώριο νομιμοποίησης ξένων στρατιωτικών επεμβάσεων εις βάρος άλλων χωρών. Οι επεμβάσεις όμως αυτές στερούνται νομιμότητας κατά το Διεθνές Δίκαιο.

Το Ισλαμικό Κράτος με τις «φίλες» εγκληματικές οργανώσεις και οι Αμερικανοί με το συνασπισμό δυνάμεων μιλούν για νίκες «κατά κράτος» και για εξουδετέρωση των αντιπάλων. Εδώ είναι το μεγάλο ερώτημα προς τους εγκληματίες και τους ισχυρούς: Νιώθετε νικητές;
Την απάντηση θα την πάρουν από τα χιλιάδες θύματα των αμάχων και από το αίμα των παιδιών.
Από την αγνή και άγουρη ανθρωπότητα.

Αλλά ας αναρωτηθούμε κι εμείς οι ίδιοι πού μπορούν σήμερα οι ζωντανοί (ακόμα), οι κατατρεγμένοι και εξαθλιωμένοι να απευθυνθούν στο Ιράκ, στη Συρία και στις άλλες χώρες, όπου βασιλεύει η αναρχία και το έγκλημα; Σε ποια πολιτεία, σε ποιο κράτος, σε ποιους θεσμούς και υπηρεσίες να αποταθούν; Σε ποια Δικαιοσύνη; Σε ποιο σχολείο να πάνε τα παιδιά;


Μίσος και εκδίκηση
Μόνο το μίσος, ο φανατισμός και η εκδίκηση κερδίζουν καθημερινά έδαφος. Αυτή είναι η μεγάλη ήττα... των νικητών. Αυτό θα καταγραφεί σίγουρα στην ιστορία. Στο εν εξελίξει έγκλημα οι νικητές προσπαθούν να πάρουν με το μέρος τους και την ιστορία. Πώς μπορούν; Δεν μπορούν. Την πιέζουν, την εκβιάζουν. Βιάζουν την ψυχή της. Γιατί έχει ψυχή η ιστορία για να αντέχει και να καταγράφει αυτά τα πρωτοφανή, άγρια και απάνθρωπα εγκλήματα του σήμερα. Ερχεται από πολύ μακριά με προορισμό της κύκλο αέναο.

Οπως λέγεται, «η ιστορία επαναλαμβάνεται» και τρέχει για να προλάβει, τρέχει με τους κατοίκους της κουρδικής πόλης Κομπάνι στη Συρία, που έφυγαν στην προσφυγιά, όσοι βέβαια επέζησαν της πολιορκίας από τους φανατισμένους του Ισλαμικού Κράτους. Ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η UNICEF, σε ένα εκατομμύριο ανέρχονται τα προσφυγόπουλα στο Ιράκ.

Τρέχει η ιστορία και με την άλλη πλευρά. Με τους κατοίκους της πόλης Ράκα, «πρωτεύουσας» του Χαλιφάτου, που εγκατέλειψαν τις εστίες τους μετά τους βομβαρδισμούς από τους Αμερικανούς και κατέφυγαν σε άλλες περιοχές. Κι εδώ πολλά από τα θύματα, άμαχοι και παιδιά. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σηκώνει τα χέρια, αδύναμη να αντιμετωπίσει αυτή την εξέλιξη. Και ποια είναι η επόμενη μέρα; Είναι γνωστή σε όλους μας.

Θα συνεχίσουν
Οι τζιχαντιστές θα συνεχίσουν λυσσαλέα τις σφαγές και τους αποκεφαλισμούς των «απίστων», συνεπείς με τη θρησκευτική τους ιδεολογία. Οι Αμερικανοί θα πολεμούν αυτή την τρομοκρατική οργάνωση «μέχρι την καταστροφή της», κατά δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα.

Για πολλά χρόνια «θα πολεμάμε το Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων και ο Βρετανός πρωθυπουργός. Ποιοι θα νικήσουν τελικά;

Με τη μεριά των Αμερικανών και των κρατών της Δύσης κατά του Ισλαμικού Κράτους συμμετέχουν και αραβικά κράτη, όπως η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ενα άνοιγμα σε μία ιδιόμορφη και πιθανόν στην πορεία επικίνδυνη συμμαχία... στις παρυφές της οποίας συναντάμε το καθεστώς του Ασαντ, που τάσσεται κατά της διεθνούς τρομοκρατίας!

Από την άλλη, ο «Χαλίφης Ιμπραήμ» επιδιώκει παντίοις τρόποις τη δημιουργία «Χαλιφάτου» στο Ιράκ και στη Συρία, ενώ ο διάδοχος του Οσάμα μπιν Λάντεν, Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, θέλει να ηγηθεί του Τζιχάντ στην Ινδία.

Στην Αλγερία οι «Στρατιώτες του Χαλιφάτου» δηλώνουν παρόντες και έτοιμοι στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους, ενώ στις Φιλιππίνες η οργάνωση Αμπού Σαγιάφ, αλληλέγγυα προς το Ισλαμικό Κράτος, διαπραγματεύεται «με το κεφάλι» Γερμανούς ομήρους με δισεκατομμύρια δολάρια ως λύτρα και φυσικά με την αποχώρηση της Γερμανίας απ' τη δυτική συμμαχία. Φίλοι αναγνώστες, ποιος πολεμάει ποιον;

Ποια ιδεολογία;
Με ποια ιδεολογία; Οταν και οι μουσουλμάνοι της Γαλλίας καταγγέλλουν τους «μαχητές» του Ισλαμικού Κράτους ως τρομοκράτες; Είναι αυτοί οι μουσουλμάνοι που ξεχύθηκαν αυθόρμητα στους δρόμους σε πολλές πόλεις, διαδηλώνοντας για το νέο έγκλημα αποκεφαλισμού του ορειβάτη Ερβέ Γκουρντέλ, που ήταν όμηρος στην Αλγερία, από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Τζουντ αλ Χαλίφα.

Τέλος, είμαι σίγουρος ότι στο εξής ο ΟΗΕ θα χαρακτηρίζει επίσημα και γενναία αυτά τα απάνθρωπα εγκλήματα ως εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας, χωρίς φυσικά το «ενδεχομένως», και να δηλώσω τη συμπάθειά μου στους νικητές... για τη μεγάλη τους ήττα.

Πηγή
* Δικηγόρος, μέλος Ενωσης Ποινοικολόγων


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Ο Ομπάμα, ο Ερντογάν και η σφαγή στο Κομπανί
Οι ΗΠΑ έχουν απογοητευτεί από την έως τώρα στάση της Τουρκίας

Την ώρα που οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (IS) σφυροκοπούν την συριακή πόλη Κομπανί στα τουρκικά σύνορα, το σχέδιο του Μπαράκ Ομπάμα να πολεμήσει τους ισλαμιστές αντάρτες χωρίς να εμπλακεί βαθύτερα στον συριακό εμφύλιο πόλεμο δέχεται ισχυρές πιέσεις.

Καθώς τα τουρκικά στρατεύματα παρακολουθούσαν τις μάχες στο Κομπανί πίσω από έναν φράχτη από συρματοπλέγματα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η πόλη είναι στα πρόθυρα να πέσει στα χέρια των ισλαμιστών, και Κούρδοι μαχητές προειδοποίησαν για ένα επικείμενο λουτρό αίματος εάν δεν λάβουν ενισχύσεις - έναν φόβο τον οποίον συμμερίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Αλλά ο Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι η Τουρκία δεν θα εμπλακεί περισσότερο στη σύγκρουση με το IS εκτός αν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν να παράσχουν μεγαλύτερη υποστήριξη στους σουνίτες αντάρτες που προσπαθούν να ανατρέψουν τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Ο Ερντογάν αντιστέκεται επίσης στις εκκλήσεις να αναπτύξει τα στρατεύματά του πέραν των συνόρων αν δεν επιβληθεί μιας ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να αποκρουστεί η πολεμική αεροπορία της Συρίας.

Καθώς εντείνει τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των ισλαμιστών, η κυβέρνηση Ομπάμα έχει απογοητευτεί από ό,τι θεωρεί ως δικαιολογίες της Τουρκίας για να μην αναλάβει μεγαλύτερη στρατιωτική δράση.

«Δεν δρα έτσι ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ ενώ έχει ξεσπάσει κόλαση σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορά του», είπε στους New York Times Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε ανωνύμως για να μην επικρίνει δημοσίως μια συμμαχική χώρα.

Για τον Ομπάμα, ένα ρήγμα στις σχέσεις με την Τουρκία θα έθετε σε κίνδυνο τις προσπάθειές του να διατηρήσει την συνοχή ενός συνασπισμού σουνιτικών μουσουλμανικών χωρών για την καταπολέμηση των ισλαμιστών.

Η Τουρκία δεν είναι μόνο σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, αλλά η κύρια οδός διέλευσης για τους ξένους μαχητές που θέλουν να καταταγούν στις τάξεις του IS.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν μπορεί να αποκρουστεί χωρίς χερσαίες δυνάμεις που θα προέρχονται από τις τάξεις της συριακής αντιπολίτευσης. Αλλά μέχρις ότου εκπαιδευθούν, εξοπλιστούν και αναπτυχθούν επί τόπου αυτοί οι στρατιώτες, κάτι που θα πάρει κάποιο χρόνο, η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο, προσθέτουν οι αξιωματούχοι.

Κανείς σοβαρός αναλυτής δεν μπορεί να δώσει μία λογική εξήγηση για την συμπεριφορά του "σουλτάνου" Ερντογάν προς τους Δυτικούς, εκτός και εάν έχει υπάρξει κάποια μυστική μεταξύ τους συμφωνία και ο τούρκος πρόεδρος έχει εξασφαλίσει ασυλία για ενέργειές του που, όμως, εκθέτουν τον "δυτικό ανθρωπισμό" και που δημιουργούν κλίμα γενικότερης περίσκεψης για το πόσο "ασφαλής" θεωρείται η οποιαδήποτε συνεργασία με τον ημιπαράφρονα (χαρακτηρισμός δυτικών διπλωματών) Ταγίπ Ερντογάν...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Η κουρδική πόλη Κομπανί στη Βόρεια Συρία, σε ελάχιστη απόσταση από τα τουρκικά σύνορα, κινδυνεύει να πέσει από ώρα σε ώρα στα χέρια του «Ισλαμικού Κράτους» (I.S.). Οι Κούρδοι της Τουρκίας ξεσηκώνονται εναντίον της Αγκυρας, ενώ Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επιμερίζουν ευθύνες στην τουρκική κυβέρνηση για την ενδυνάμωση των τζιχαντιστών. Σε πείσμα όλων αυτών, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε χθες τιμητής της Δύσης, υποστηρίζοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι αυτή ευθύνεται για τη διαγραφόμενη τραγωδία, καθώς αγνόησε τις έγκαιρες προειδοποιήσεις του.

«Το πρόβλημα του ISIS δεν πρόκειται να λυθεί με αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Η τρομοκρατία δεν θα σταματήσει όσο δεν συνεργαζόμαστε με προοπτική μια επιχείρηση χερσαίων δυνάμεων... Αυτή τη στιγμή, το Κομπανί βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώσης», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια επίσκεψής του σε καταυλισμό Σύρων προσφύγων στην πόλη Γκαζιαντέπ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, για να προσθέσει: «Είχαμε προειδοποιήσει τη Δύση. Ζητήσαμε τρία πράγματα. Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, ουδέτερη ζώνη στο έδαφος και εκπαίδευση των μαχητών της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης».

Η κατάσταση στο Κομπανί διαγραφόταν δραματική, καθώς φονικές μάχες διεξάγονταν χθες εντός του οικιστικού κορμού της πόλης, με τους τζιχαντιστές να έχουν υψώσει τις μαύρες σημαίες τους σε δύο κτίρια των ανατολικών προαστίων και να προωθούνται ταυτόχρονα στα δυτικά προάστια. Περί τους 2.000 Κούρδοι διέφυγαν χθες από την πολιορκημένη πόλη-φάντασμα, την οποία έχουν ήδη εγκαταλείψει άνω των 160.000 πολιτών, η μεγάλη πλειονότητα του άμαχου πληθυσμού. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 412 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις τρεις εβδομάδες της πολιορκίας.

«Πολλά διακυβεύονται στο Κομπανί και πρέπει να πράξουμε τα πάντα προκειμένου να αναχαιτίσουμε τους τρομοκράτες του ISIS», δήλωσε από το βήμα του γαλλικού Κοινοβουλίου ο Λοράν Φαμπιούς. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε ότι συζήτησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ότι ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα συνομιλούσε αργότερα με τον Ερντογάν γύρω από τον συντονισμό ενεργειών για την αποτροπή των χειρότερων στο Κομπάνι.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ξεκαθάρισε ότι η χώρα του θα εμπλακεί με χερσαίες δυνάμεις στον αγώνα εναντίον του ISIS μόνο αν η Δύση θέσει στο στόχαστρο της εκστρατείας της και τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ. Μιλώντας στο CNN, ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι ένιωσε «έκπληξη και σοκ» όταν ορισμένοι ξένοι ηγέτες τού υπέδειξαν να συνεργαστεί η Αγκυρα με τη Δαμασκό στην αντιμετώπιση του ISIS. «Η συνεργασία με έναν Σατανά εναντίον ενός άλλου δεν θα έπρεπε να αποτελεί αποδεκτή αρχή στη διεθνή πολιτική», υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Πάντως, η Ουάσιγκτον δεν εμφανίστηκε διατεθειμένη να αποδεχθεί το είδος «διμέτωπου αγώνα» που της προτείνει η Αγκυρα. «Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Εστιάζουμε την προσοχή μας στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του ISIS», δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση για την τοποθέτηση Νταβούτογλου η εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζιν Πσάκι.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν άνοιξε άλλο ένα μέτωπο, αυτή τη φορά εναντίον του κουρδικού αυτονομιστικού κόμματος ΡΚΚ, κάνοντας λόγο για «εκβιασμό» της τουρκικής κυβέρνησης με αφορμή την πολιορκία του Κομπανί. «Το ΡΚΚ και το ISIS είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα για μας», δήλωσε ο Ερντογάν, εξισώνοντας τους τζιχαντιστές με την «τρομοκρατία» των Κούρδων αυτονομιστών.

Πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Τάρκας

Οι αλλεπάλληλες νίκες των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους (IS) και η ανησυχία για «τυφλές» επιθέσεις σε δυτικές πρωτεύουσες επαναφέρουν το ζήτημα της κινητοποίησης όλων των μελών του ΝΑΤΟ κατά της τρομοκρατίας.

Η συμμετοχή της Ελλάδας, που έχει αρχίσει διακριτικά με την αποστολή πυρομαχικών στους Κούρδους, είναι ριψοκίνδυνη, αλλά επιβεβλημένη:
- Πρώτον, για λόγους στοιχειώδους ηθικής τάξης και διεθνούς δικαίου ενώπιον των βάρβαρων πρακτικών του IS.
- Δεύτερον, για λόγους ισορροπιών, αφού η Τουρκία συμμετέχει πλέον στον συμμαχικό αγώνα έπειτα από διετή περίοδο υπόγειας ενίσχυσης των τρομοκρατών της Αλ Νούσρα, την οποία είχαν εντοπίσει επανειλημμένα οι ΗΠΑ - έστω κι αν ζήτησαν, προ ημερών, συγγνώμη για τις δημόσιες αναφορές του αντιπροέδρου Μπάιντεν.
- Τρίτον, για λόγους αμυντικής (και κοινωνικής) θωράκισης, καθώς μόνο η ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία μπορεί να ανακόψει το τεράστιο μεταναστευτικό κύμα προς την Ευρώπη που ξεσπά στα ελληνικά παράλια με τις γνωστές συνέπειες. Μακροπρόθεσμα, δε, έχοντας ως γείτονα την Τουρκία με τη σταθερή διολίσθηση (επί 11-12 χρόνια πλέον) προς μια περίεργη μορφή ισλαμισμού, καλό θα είναι για την Ελλάδα να ηρεμήσουν τα πράγματα στον περίγυρό της.

Ασφαλώς, η απόφαση μεγαλύτερης ελληνικής ανάμειξης δεν είναι πολιτικά εύκολη. Παρά την τηλεοπτική αναμετάδοση αποκεφαλισμών και άλλων φρικαλεοτήτων, το πρόβλημα εμφανίζεται μακρινό στα μάτια της κοινής γνώμης, ενώ η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προδικάζεται ως αρνητική. Αλλωστε, αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι σοβαρότερα συγκριτικά με το 1990, όταν υπήρχε αντίδραση για τη συμμετοχή της φρεγάτας «Λήμνος» στον συνασπισμό κατά του Ιράκ, αν και ήταν γνωστό ότι βρισκόταν σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων, πραγματοποιώντας μόνο νηοψίες.

Ή συγκριτικά με το 1999, όταν η Ελλάδα δεν συμμετείχε (ορθώς, ορθότατα) στους βομβαρδισμούς κατά της Σερβίας, αλλά στη συνέχεια η κυβέρνηση Σημίτη απέκρυπτε ότι το 90% των δυνάμεων σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο περνούσαν και υποστηρίζονταν (και πάλι ορθώς) από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ή συγκριτικά με το 2003, όταν η ίδια κυβέρνηση είχε ζητήσει, από την Ουάσινγκτον, η Ελλάδα να μην αναφερθεί στις ευχαριστήριες ανακοινώσεις υποστήριξης των επιχειρήσεων κατά του Ιράκ, αν και η βάση της Σούδας είχε σημαίνοντα ρόλο.

Σε αυτό το -επιφυλακτικό έως αρνητικό- πλαίσιο, οι ΗΠΑ, σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές, έχουν ήδη βολιδοσκοπήσει την ελληνική πλευρά ως προς τους τρόπους διευρυμένης συμμετοχής της στον αγώνα κατά του IS. Αν και οι αποφάσεις μάλλον θα αργήσουν, συζητείται η αυξημένη ελληνική συνεισφορά στην υποστήριξη αποστολών ανθρωπιστικού χαρακτήρα, στην αεροπορική μεταφορά υλικού και τη διοικητική υποστήριξη.

Ζωτικής σημασίας θα ήταν και η αποστολή συμβούλων - εκπαιδευτών, η οποία έχει κάπως πιο μάχιμα (και, συνεπώς, πιο επικίνδυνα) χαρακτηριστικά, αλλά είναι και η πιο ωφέλιμη για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Προ επταετίας, πέραν της δύναμης στην Καμπούλ, η αποστολή λίγων Ελλήνων εκπαιδευτών στα νέα σώματα ασφαλείας του Αφγανιστάν είχε αποδειχθεί χρησιμότατη ως προς την αφομοίωση των νέων μεθόδων του ΝΑΤΟ. Γιατί, όσο κι αν οι δημόσιες δηλώσεις είναι καθησυχαστικές, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις χρειάζονται, λόγω κρίσης, κάθε πρόσφορο μέσο εκσυγχρονισμού.

Πηγή "Δημοκρατία"
* Εκδότης του περιοδικού «Αμυνα & Διπλωματία» και σύμβουλος ξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ Ευρώπη.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στη Γερμανία, ανάμεσα σε Κούρδους, Γεζίντι και ισλαμιστές, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τουλάχιστον 23 άτομα στο Αμβούργο και στο Τσέλε (βόρεια Γερμανία).

Στο Αμβούργο, οι συγκρούσεις άρχισαν το βράδυ της Τρίτης, ενώ μια διαδήλωση που είχε οργανωθεί το απόγευμα από την κουρδική μειονότητα του Αμβούργου εναντίον της σφαγής, που διαπράττεται από το Ισλαμικό Κράτος στη συριακή πόλη Κομπανί, πραγματοποιήθηκε χωρίς επεισόδια.

Περίπου 75 διαδηλωτές, «πιθανόν» Κούρδοι, σύμφωνα με την αστυνομία, συγκεντρώθηκαν στη συνέχεια γύρω από ένα τζαμί της πόλης, απέναντι από περίπου 50 ισλαμιστές. Η αστυνομία εμπόδισε σε πρώτη φάση τις συγκρούσεις, αλλά οι δύο ομάδες ενισχύθηκαν στη συνέχεια για να φθάσουν από τη μια και την άλλη πλευρά περίπου τα 400 άτομα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία του Αμβούργου.

Τα δύο στρατόπεδα συγκρούσθηκαν σε μικρές ομάδες στη διάρκεια της νύχτας. Μερικοί και στις δύο πλευρές κρατούσαν ρόπαλα και μαχαίρια. «Δεκατέσσερις συμμετέχοντες τραυματίσθηκαν, εκ των οποίων τέσσερις σοβαρά», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Τελικά η αστυνομία κατάφερε να διαλύσει τις διάφορες ομάδες», κυρίως χάρη στη χρήση εκτοξευτήρων ύδατος, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζεται πως οι συγκρούσεις οδήγησαν στη σύλληψη 22 ατόμων.

Στο Τσέλε (Κάτω Σαξωνία), οι συγκρούσεις έφεραν αντιμέτωπα μέλη της κοινότητας των γεζίντι, μιας κουρδόφωνης μειονότητας που είναι παρούσα στην περιοχή αυτή, με ισλαμιστές τσετσενικής καταγωγής, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, η οποία έγινε επίσης στόχος επιθέσεων με πέτρες, μπουκάλια ή ρόπαλα. Εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τέσσερις αστυνομικοί, τραυματίσθηκαν.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 


Το τουρκικό θράσος, αλλά και οι διαθέσεις μέσα από ένα παράλογο διάβημα
Η Άγκυρα στοχεύει στην ρήξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας;

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ 

Διάβημα προς την ελληνική κυβέρνηση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό έκανε η τουρκική πολιτική ηγεσία, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στην αντίστοιχη κίνηση της Αθήνας, μόλις χθες.

Ο Έλληνας πρέσβης στην τουρκική πρωτεύουσα, Κυριάκος Λουκάκης, κλήθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τόσο τη διακοπή των συνομιλίών για το Κυπριακό, λόγω της αποχώρησης του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, από τις συνομιλίες με τον Ντερβίς Έρογλου, όσο και τις διαμαρτυρίες της Λευκωσίας για τις παρενοχλήσεις από τουρκικά πλοία εντός των ορίων της κυπριακής ΑΟΖ, όπυ διεξάγονται έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Υπενθυμίζεται ότι, την Τρίτη, κατόπιν οδηγιών του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης κ. Αναστάσιος Μητσιάλης, κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, κ. Kerim Uras, στο υπουργείο Εξωτερικών, και προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας για την έκδοση της παράνομης τουρκικής οδηγίας NAVTEX για διενέργεια ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της στην περιοχή.

Αυτή η τελευταία εξέλιξη, θεωρείται λίαν επικίνδυνη, με δεδομένη την τεταμένη ατμόσφαιρα στο εσωτερικό της Τουρκίας, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των Κούρδων για την στάση της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στους Κούρδους του Κομπάνι. Ενδέχεται, η Τουρκία να επιθυμεί την αύξηση της έντασης με την Ελλάδα, προκειμένου να αποπροσανατολίσει -μέσω μίας ακραίας εθνικιστικής πολιτικής- τους τούρκους πολίτες μέσω ενός "κινδύνου από την Ελλάδα".

Η αλλοπρόσαλη αλλά και η επικίνδυνη, γενικότερα, πολιτική του "ημιπαράφρονα" Ερντογάν, ίσως θα πρέπει να θέσει σε κατάσταση ετοιμότητας το σύνολο των μηχανισμών άμυνας και ασφάλειας της Ελλάδας. Εξάλλου, με δεδομένες τις τουρκικές θέσεις για Αιγαίο, Κύπρο, νησιά ανατολικού Αιγαίου και ΑΟΖ, ποιός μπορεί να αποκλείσει την αιφνίδια στροφή σε μία πολιτική σύγκρουσης από τον "σουλτάνο" Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται πως έχει εξασφαλίσει την ανεκτικότητα τςη Δύσης για ακραίες του ενέργειες στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής;

Πηγή GrCitizen


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου