Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

21 Σεπ 2014

Δυσαρέσκεια προκάλεσε η χρήση της λέξης «Σλάβοι» για τους Σκοπιανούς από τον υποψήφιο νέο πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στα Σκόπια.

Ο υπουργός του νοτιο- σλαβικού κράτους, Νίκολα Πόποσκι, θα καλέσει αύριο τον αναπληρωτή πρέσβη των ΗΠΑ για να μεταφέρει τη δυσαρέσκεια του για τον νέο πρέσβη που προορίζεται για τα Σκόπια, αφού αποκάλεσε τους Σκοπιανούς, Σλάβους.

«Το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων, θα απαντήσει για την ακατάλληλη χρήση του όρου ‘Σλάβοι’, από τον νεοδιορισθέντα πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στα Σκόπια, κ. Jess Lippinkott Bailey, κατά την ακρόασή του στη Γερουσία», σημειώνει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε ενώπιον της Γερουσίας ότι το νοτιοσλαβικό κράτος –FYROM, κατοικείται από δύο κύριες εθνότητες, την πλειοψηφούσα των Σλάβων και την μειοψηφούσα των Αλβανών, σημειώνει η εφημερίδα ‘Βέτσερ’.

The Hellenic Information Team


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Τσετσένοι τζιχαντιστές που πολεμάνε με το Ισλαμικό Κράτος έχουν ξεκινήσει την πολιορκία της κουρδικής πόλης Κομπανί στη βόρεια Συρία.

Κατά την προέλασή τους τις προηγούμενες ημέρες οι Τσετσένοι τζιχαντιστές κατέλαβαν 60 χωριά, τα οποία κατέκαψαν και έσφαξαν όσους Κούρδους χωρικούς επέλεξαν να μείνουν σπίτια τους και να μην καταφύγουν στην Τουρκία. Συνολικά, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι Κούρδοι πρόσφυγες που πέρασαν τα σύνορα υπολογίζονται σε 70.000 άμαχοι.

Η αυτόνομη κυβέρνηση των Κούρδων της Συρίας που εδρεύει στην Κομπανί, το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) με τον ένοπλο βραχίονα την κουρδική πολιτοφυλακή (YPG), αποφάσισαν να πολεμήσουν μέχρις εσχάτων και όπως βλέπετε και στη φωτογραφία τα μέλη της αυτόνομης κυβέρνησης φωτογραφήθηκαν ένοπλοι μετά από συνεδρίασή τους.

Την ίδια ώρα, οι υπερασπιστές της πόλης έχουν ενισχυθεί και με 300 κομουνιστές Κούρδους αντάρτες του PKK από την Τουρκία. Οι Πεσμεργκά, ο Κούρδοι του Ιράκ δηλαδή, έχουν προσφερθεί να στείλουν και αυτοί ενισχύσεις για την άμυνα της πόλης αλλά, όπως διαβάζουμε σε κουρδικά σάιτ, η αυτόνομη κυβέρνηση των Κούρδων της Συρίας βρίσκεται σε… διαβουλεύσεις με τους Κούρδους του Ιράκ, για το πώς θα έλθουν ενισχύσεις και σε ποιο πολιτικό πλαίσιο.

Με 70.000 πρόσφυγες ήδη στην Τουρκία και τους Τσετσένους να τους πολιορκούν, οι Κούρδοι της Συρίας αναζητούν πολιτικό πλαίσιο για δεχθούν ενισχύσεις από τους Κούρδους του Ιράκ… Απλά ασχολίαστο.

Ανθρωπιστική τραγωδία σε εξέλιξη με 70.000 Κούρδους αμάχους από τη Συρία να έχουν καταφύγει στην Τουρκία για να γλιτώσουν από το Ισλαμικό Κράτος.

Οι ορδές των τζιχαντιστών ήδη έχουν περικυκλώσει και πολιορκούν την κουρδική πόλη Κομπανί (Άιν Αλ Άραμπ στα αραβικά), με τις κουρδικές δυνάμεις να αμύνονται μέχρις εσχάτων μπροστά στο ενδεχόμενο της γενοκτονίας (Στην κεντρική φωτογραφία, πάνω, Κούρδοι στα χαρακώματα έξω από την Κομπανί, ενώ στη φωτογραφία κάτω Κούρδοι πρόσφυγες κοιμούνται σε σκηνές).

Την ίδια ώρα οι μεγάλοι σύμμαχοι των Κούρδων, οι ΗΠΑ του Ομπάμα, ακόμα προσπαθούν να αποφασίσουν πώς θα χτυπήσουν το Ισλαμικό Κράτος με την αναποφασιστικότητα του Αμερικανού προέδρου να δέχεται δριμεία κριτική στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Αναποφασιστικότητα εγκληματική, με 70.000 πρόσφυγες και μια ολόκληρη πόλη να κινδυνεύει να πέσει στα στίφη των φανατικών τζιχαντιστών που δεν θα δείξουν κανένα έλεος στον κουρδικό λαό.

70.000 άμαχοι στην Τουρκία

Με ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αναφέρει ότι «…ενισχύει τη δράση της για να βοηθήσει την κυβέρνηση της Τουρκίας να έλθει αρωγός των περίπου 70.000 Σύρων που διέφυγαν αυτές τις τελευταίες 24 ώρες προς την Τουρκία» και σημειώνει ότι «η τουρκική κυβέρνηση και η Ύπατη Αρμοστεία προετοιμάζονται για την ενδεχόμενη άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων επιπλέον τις προσεχείς ημέρες».

Η Κομπανί που πολιορκούν οι τζιχαντιστές είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας και ο πληθυσμός της είναι κουρδικός.

Μέχρι τώρα ο πόλεμος δεν είχε φτάσει στις πύλες και πέρα από τον πληθυσμό της φιλοξενούσε και 200.000 εκτοπισμένους Σύρους που είχαν βρει εκεί καταφύγιο υπό την προστασία της κουρδικής πολιτοφυλακής.

Ασφυκτική πολιορκία στην Κομπανί

Η πόλη Κομπανί είναι πλέον πλήρως πολιορκημένη από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο θέλει να προλάβει να ενισχύσει τον έλεγχό του σε ένα μεγάλο τμήμα των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία πριν αρχίσουν οι βομβαρδισμοί των δυτικών στη Συρία.

Ο λόγος που το Ισλαμικό Κράτος πολιορκεί την Κομπανί είναι ότι οι τζιχαντιστές θέλουν να εξαλείψουν την κουρδική αντίσταση στη Συρία, την μόνη πραγματικά δύναμη που τους αντιμάχεται και επίσης να «ακουμπήσουν» το Χαλιφάτο με την Τουρκία, που «κάνει πλάτες» στο Ισλαμικό Κράτος από την αρχή της ύπαρξής του. Το Ισλαμικό Κράτος δεν θέλει να έχει στα μετόπισθεν κουρδικό θύλακα, θέλει ασφαλή σύνορα με την Τουρκία.

Όπως βλέπετε και στον χάρτη, η πράσινη λωρίδα στα βόρεια της επικράτειας που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος είναι οι κουρδικές περιοχές της Συρίας, αυτές που τώρα προσπαθεί να καταλάβει για τους λόγους που αναφέραμε.

Οι τζιχαντιστές, στην κεραυνοβόλα προέλασή τους από το βράδυ της Τρίτης, έχουν καταλάβει περισσότερα από 60 χωριά στην περιοχή του Κομπανί και βρίσκονται σε ορισμένα σημεία σε απόσταση μόλις δέκα χιλιομέρτων από την πόλη.

Εξαπολύοντας την επίθεση επί της Κομπανί, το Ισλαμικό Κράτος θέλει να εξασφαλίσει εδαφική συνέχεια σ” ένα μεγάλο τμήμα των συνόρων ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία.

Η κουρδική πόλη βρίσκεται πράγματι στη μέση αυτής της ζώνης η οποία τελεί υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους και εμποδίζει έτσι τις κινήσεις των τζιχαντιστών στα σύνορα.

Αν η εξτρεμιστική οργάνωση καταφέρει να καταλάβει την Κομπανί, θα απειλήσει επίσης τις μεθοριακές περιφέρειες που βρίσκονται ανατολικότερα, όπως την κουρδική περιφέρεια του Καμισλί.

Οι μάχες που εξακολουθούν να μαίνονται στα περίχωρα της Κομπανί έχουν στοιχίσει τη ζωή από το βράδυ της Τρίτης σε τουλάχιστον 37 τρομοκράτες από την πλευρά των τζιχαντιστών και σε 27 παλικάρια από την πλευρά των Κούρδων.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο, η μεγάλη πλειονότητα των νεκρών από την πλευρά των τζιχαντιστών είναι μη Σύροι, μεταξύ των οποίων Τσετσένοι και υπήκοοι κρατών του Κόλπου.

Αυτοί οι σκληροτράχηλοι Τσετσένοι τζιχαντιστές βομβάρδισαν και κατέστρεψαν σπίτια στα κουρδικά χωριά και αποκεφάλισαν τους χωρικούς που είχαν παραμείνει στις εστίες τους.

Μπροστά στην προέλαση των τζιχαντιστών, περίπου 300 Κούρδοι αντάρτες του PKK από την Τουρκία (δες φωτογραφία ντοκουμέντο από το twitter), πέρασαν στη Συρία για να βοηθήσουν τους συμπατριώτες τους της κουρδικής πολιτοφυλακής της Συρίας που έχουν να αντιμετωπίσουν επαγγελματίες αιμοσταγείς μισθοφόρους φονιάδες.

Πηγή Tribune

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


 

Ούτε οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές, ούτε ο γαλλικός στρατός αποτελούν τον υπ'αριθμόν ένα μεγαλύτερο φόβο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Αυτό που τρέμουν περισσότερο από καθετί είναι να χάσουν τη ζωή τους από γυναίκα, καθώς αυτό θα τους στερήσει τον παράδεισο με τις 72 παρθένες που ονειρεύονται.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Telegraph οι εξτρεμιστές γνωρίζουν πως η... ανταμοιβή τους για τη θυσία τους θα είναι να πάνε στον παράδεισο όπου θα απολαύσουν τη μεταθανάτιο ζωή δίπλα σε πανέμορφες παρθένες, σύμφωνα με το Κοράνι.
Ωστόσο, αν χάσουν τη ζωή τους από τις «αμαζόνες» των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά, αυτό το όνειρο διαλύεται αμέσως.
Με τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό γυναικών μαχητών, λοιπόν, οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στον αγώνα κατά των εξτρεμιστών του ΙΚ, ο κίνδυνος να... χάσουν τον παράδεισο είναι μεγάλος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, Εντ Ρόις, τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους πιστεύουν πως θα πάνε στον παράδεισο αν πέσουν στη μάχη από πυρά ανδρών.

Μάλιστα, υποστήριξε στην New York Post πως οι γυναίκες Πεσμεργκά είναι ικανοποιημένες που εξαιτίας του αγώνα της έχουν σκοτωθεί πολλοί εξτρεμιστές και άλλοι τόσοι έχουν υποχωρήσει.

Στο μεταξύ, ολοένα περισσότερες είναι οι γυναίκες που εντάσσονται στους κόλπους των πολιτοφυλάκων Πεσμεργκά, στο πλευρό του ιρακινού στρατού, όπου εκπαιδεύονται να χειρίζονται όπλα, κάνουν καθημερινή προπόνηση και παρακολουθούν ειδικά σεμινάρια πριν κατέβουν στη μάχη.

«Τώρα βρίσκομαι στο μέτωπο, αλλά είμαι παντρεμένη και έχω μία κόρη, την οποία άφησα στους γονείς μου για να πολεμήσω κατά των εξτρεμιστών. Είμαι χαρούμενη που κάνω το καθήκον μου ώστε να υπερασπιστώ το Κουρδιστάν», είχε δηλώσει μία από τις «αμαζόνες».

Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις της στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μία 27χρονη δήλωσε πως εκπαιδεύτηκε να κάνει χρήση Καλάσνικοφ για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών της μειονότητας των Γιαζιντίτων στο βόρειο Ιράκ.

Μάλιστα, δήλωσε πως οι τζιχαντιστές φοβούνται τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες στρατιώτες, καθώς «πιστεύουν ότι θα πάνε στην κόλαση αν πεθάνουν στα χέρια γυναικών».

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Η Τουρκία είτε επιλέξει τη Δύση είτε (το πιθανότερο) την Ανατολή, τα τίμημα θα είναι τεράστιο

Γράφει ο Μελέτης Μελετόπουλος

Μεγάλα δυτικά μέσα ενημέρωσης αιτιώνται την Τουρκία ότι επιτρέπει στους ισλαμιστές μαχητές της Τζιχάντ να εισέρχονται στο έδαφός της για να περιθάλπουν τους τραυματίες, ότι το έδαφός της χρησιμοποιείται ως δίαυλος μετάβασης ισλαμιστών από ευρωπαϊκές χώρες προς τη Συρία και το Ιράκ, ότι από τουρκικά εδάφη εξάγεται το πετρέλαιο από τις πετρελαιοπηγές που έχει καταλάβει το ISIS, και, το χειρότερο, ότι χίλιοι περίπου τούρκοι έχουν καταταγεί στις δυνάμεις του Χαλιφάτου ως εθελοντές!
Σε υποβαθμισμένες συνοικίες της Άγκυρας στρατολογούνται νεαροί τούρκοι για να γίνουν μαχητές του «ιερού πολέμου».

Η Τουρκία δεν συνυπέγραψε συμφωνία κρατών της περιοχής για λήψη μέτρων εναντίον του Χαλιφάτου. Εξεδήλωσε προθυμία για συμμετοχή στη Συμμαχία των Προθύμων που οργανώνουν οι ΗΠΑ εναντίον του Χαλιφάτου, αλλά αμέσως μετά αρνήθηκε την παροχή της βάσης του Ινσιρλίκ για επιχειρήσεις.
Η αμφιθυμία είναι εμφανής.

Ο Ερντογάν, είναι ο ηγέτης που εξόντωσε τον Κεμαλισμό. Ο κεμαλισμός γεωπολιτικά εκινείτο μεταξύ των τουρκικών συμφερόντων, της στρατηγικής πρόσδεσης στη Δύση και κάποιων θολών παντουρκικών οραματισμών.
Όμως η τουρκική κοινωνία είναι μακριά από όλα αυτά.
Η επιβολή της κεμαλικής πολιτικής βασίστηκε στη βία και στην καταστολή. Όταν ο κεμαλισμός εξαϋλώθηκε, αναδύθηκε η καταπιεσμένη κοινωνική πραγματικότητα της τουρκικής κοινωνίας, δηλαδή το Ισλάμ.

Το τουρκικό πολιτικό σύστημα, επί Ερντογάν, κινείται στον αστερισμό του ισλαμισμού. Θα ήταν αδιανόητο να συμπράξει το τουρκικό κράτος στην επίθεση της Δύσης εναντίον των έστω εξτρεμιστών του Χαλιφάτου. Η τουρκική κοινωνία δεν θα το ανεχθεί.
Κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες θα σπεύσουν να συνταχθούν εναντίον του Ερντογάν, εάν αυτός προσεγγίσει έστω και οριακά το δυτικό στρατόπεδο στη σύγκρουση των πολιτισμών.

Από την άλλη πλευρά, ενώ η Τουρκία έχει αποστασιοποιηθεί και σε μεγάλο βαθμό εναντιωθεί στη Δύση σε διάφορα επίπεδα, κι ενώ έχει έρθει σε πλήρη ρήξη με το Ισραήλ, προσπαθεί να αξιοποιήσει την κρίση στην Εγγύς Ανατολή για να αποκαταστήσει την γεωπολιτική αξιοπιστία της και τη γεωστρατηγική της αξία.

Το δίλημμα είναι δραματικό και κατ’ ουσίαν ανυπέρβλητο.
Η Τουρκία θα αναγκαστεί να επιλέξει στρατόπεδο.
Είτε επιλέξει τη Δύση είτε (το πιθανότερο) την Ανατολή, το τίμημα θα είναι τεράστιο.

Πηγή εφημ. «KontraNews»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Ο ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε την ανάγκη στην αυστηρή συμμόρφωση με το καταστατικό του ΟΗΕ

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Κυριακή στον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να σεβαστούν την κυριαρχία της Συρίας στον πόλεμό τους κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε «την ανάγκη στην αυστηρή συμμόρφωση με το καταστατικό του ΟΗΕ, τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του άνευ όρων σεβασμού της συριακής κυριαρχίας κατά τη διάρκεια της υλοποίησης των σχεδιασμών του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού, που περιλαμβάνουν τη χρήση στρατιωτικής βίας».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έδωσε την έγκρισή του για τη διεξαγωγή αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών κατά στόχων του ΙΚ στη Συρία νωρίτερα αυτό το μήνα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Ο ελληνικός λαός εγκλωβίστηκε έντεχνα μέσα σε ένα τετράγωνο δωμάτιο – φυλακή, μέσα από το οποίο μας έχουν πείσει ότι δεν μπορούμε να απελευθερωθούμε και μέσα στο οποίο έχουμε αδρανοποιηθεί. Μας έχουν φυλακίσει μέσα στους τέσσερις τοίχους αυτής της φυλακής και όπως είναι επόμενο, αν ένας από αυτούς καταρρεύσει, τότε θα αφυπνιστούμε και θα απελευθερωθούμε.

1) Ο ένας τοίχος της φυλακής είναι το τεράστιο δημόσιο χρέος και η αδυναμία εξυπηρέτησής του που μας πέταξε έξω από τις αγορές. Μας έχουν πείσει ότι δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτόν τον τοίχο. Το χρέος θα πρέπει, με κάποιον τρόπο, να εξοφληθεί οπωσδήποτε.

2) Ο δεύτερος τοίχος είναι το ευρώ και η απειλή εξόδου από αυτό ή ακόμα και από την ΕΕ. Μας έχουν πείσει ότι δεν πρέπει να βγούμε εκτός ευρώ, γιατί θα καταστραφούμε ή τουλάχιστον θα υποφέρουμε πολλαπλάσια.

3) Ο τρίτος τοίχος είναι η τρομοκρατία μέσω της απειλής της εθνικής ακεραιότητας από τους γείτονες, εάν μείνουμε μόνοι και «απροστάτευτοι». Μας έχουν πείσει πως εκτός του ότι δεν θα έχουμε συμμάχους, δεν θα έχουμε ούτε καύσιμα και πολεμοφόδια πέρα από κάποιες μέρες.

4) Ο τέταρτος τοίχος είναι ότι μας έχουν πείσει, αλλά και εμείς έχουμε πράγματι συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να γίνουν οι αλλαγές όλων εκείνων που μας έφεραν στο σημερινό χάλι. Και τις οποίες αλλαγές (μας λένε) πρέπει να τις ανεχθούμε για το καλό μας.

Όπως είπαμε και στην αρχή, αν πέσει ένας από αυτούς τους τέσσερις τοίχους, αν δηλαδή στην ουσία πάψει να υφίσταται η αναγκαιότητα έστω και ενός εξ αυτών, τότε ο λαός θα απελευθερωθεί.

Ως μοναδική λύση επιβίωσής μας, μέσα σ’ αυτόν τον εγκλωβισμό, παρουσιάζεται το μνημόνιο. Με βάση το μνημόνιο μας λένε ότι:

1) Εξυπηρετείται δήθεν το δημόσιο χρέος το οποίο έτσι θεωρείται βιώσιμο, ώστε να μπορέσουμε να ξαναβγούμε στις αγορές, διαφορετικά μας τρομοκρατούν πως θα χρεοκοπήσουμε και θα καταστραφούμε. Αποκρύπτουν φυσικά ότι έτσι το χρέος αυξάνεται πιο πολύ. Εννοείται ότι δεν πρόκειται να κάνουν οτιδήποτε που θα γκρέμιζε αυτόν τον τοίχο.

2) Έτσι μόνο παραμένουμε στο ευρώ, η έξοδος από το οποίο μας τρομοκρατούν ότι θα μας καταστρέψει. Επομένως, το μόνιμο δίλημμα εδώ θα είναι «ευρώ – δραχμή».

3) Μόνο έτσι είμαστε προστατευμένοι από τους κακόβουλους γείτονες ή και μας απειλούν ευθέως πως αν κάνουμε νούμερα στους δανειστές θα βάλουν την Τουρκία να μας κτυπήσει. Ποιος άραγε θέλει αυτή τη στιγμή έναν πόλεμο, πολλώ δε μάλλον άνισο;

4) Μόνο μέσω της εφαρμογής των όρων του μνημονίου θα γίνουν αναγκαστικά οι δέουσες αλλαγές. Όμως έντεχνα ονομάζουν τις αλλαγές διαρθρωτικές και έτσι εστιάζουν την προσοχή μας σε τεχνοκρατικές αλλαγές στοχευμένες από τους δανειστές και το ντόπιο σύστημα (π.χ. μείωση μισθών, αύξηση φορολογίας, απολύσεις, μείωση συντάξεων, κατασχέσεις, δημεύσεις περιουσιών, πλειστηριασμοί, διάλυση επαγγελμάτων κ.λ.π.). Τις επιλεγείσες αλλαγές, έντεχνα τις ονομάζουν διαρθρωτικές, για να τις παρουσιάζουν ως αντικείμενο μόνο τεχνοκρατών που δήθεν δεν γνωρίζουν οι “άσχετοι” πολίτες και οφείλουν να ψηφίζουν από ανάγκη οι πολιτικοί.

Με τον τρόπο αυτό, δανειστές και ελληνικό πολιτικό σύστημα τρομοκρατούν τον ελληνικό λαό, ερεθίζοντας το αγελαίο ένστικτο για να τον κρατούν υποχείριο και προπαγανδίζουν ως μοναδική και αναγκαία λύση το μνημόνιο και φυσικά την παρουσία της τρόϊκας στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση μας λένε, επικαλούμενοι τις τέσσερις πλευρές της φυλακής, αδρανοποιώντας πλήρως το λαό.

Μεμονωμένες εναλλακτικές προτάσεις από κάποιους, για γκρέμισμα του πρώτου τοίχου, δηλαδή μη πληρωμή των δανειστών ή για γκρέμισμα του δεύτερου τοίχου, δηλαδή για για έξοδο από το ευρώ, την ΕΕ, ακόμα και το ΝΑΤΟ (που αφορά και τον τρίτο τοίχο), τρομάζουν ακόμα πιο πολύ και σπρώχνουν την αγέλη πάνω στην “ασφάλεια” – αγκαλιά του πολιτικού συστήματος.

Από τους τέσσερις αυτούς τοίχους της φυλακής όμως, ο ένας είναι πολύ ευάλωτος και μπορεί να γκρεμιστεί εύκολα από τους φυλακισμένους, χωρίς άλλες συνέπειες. Είναι ο τέταρτος, δηλαδή οι εσωτερικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

Πράγματι πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές. Έτσι πήγαιναν τα πράγματα, αλλά έτσι δεν μπορούν πλέον να πάνε και αυτό το αντιλαμβανόμαστε όλοι. Αλλαγές λοιπόν πρέπει να γίνουν, αλλά ποιες αλλαγές; Εδώ πρέπει να εστιάσουμε όλοι. Το πολιτικό σύστημα μας λέει ότι όλα θα φτιάξουν, μόνο μέσω των διαρθρωτικών αλλαγών που μας πασάρουν ως τη μόνη λύση. Δηλαδή στην πραγματικότητα μας λέει το πολιτικό σύστημα: «Θα αλλάξετε εσείς, όχι εγώ». Το ίδιο θέλει να μείνει ανέπαφο, με όλες τις πολιτικές και οικονομικές του οικογένειες στη θέση τους, τα πλούτη τους απείραχτα και μάλιστα αυξανόμενα, με όλο τον παρασιτισμό σε βάρος της κοινωνίας, ανεξέλεγκτο από κοινωνία και δικαιοσύνη και κλειστό σε ότι αφορά την είσοδο στο πολιτικό σύστημα νέων κοινωνικών δυνάμεων.

Ε, λοιπόν αυτό δεν θα γίνει. Θα γκρεμίσουμε τον τέταρτο τοίχο και θα ελευθερωθούμε. Εδώ μπορούμε να επέμβουμε ανέξοδα και με ασφάλεια, χωρίς προς στιγμήν να πειράξουμε τις άλλες τρεις πλευρές. Μια επέμβαση προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού του συστήματος, που μόνο καλό θα φέρει και ταυτόχρονα θα μας εξασφαλίσει και από τους τρεις άλλους κινδύνους. Τι να το κάνουμε δηλαδή να βγούμε στις αγορές, όταν τα δανεικά θα τα διαχειρίζεται το ίδιο διεφθαρμένο σύστημα; Σε τι χρησιμεύει η παραμονή στο ευρώ, όταν το κάθε παράσιτο του συστήματος μπορεί να κλέβει ανεξέλεγκτα τα χρήματα του σκληρά φορολογούμενου λαού και να τα βγάζει στο εξωτερικό;

Κεντρικός στόχος λοιπόν του λαού, θα πρέπει να γίνει η ανατροπή του υπάρχοντος σάπιου και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος και ριζικές αλλαγές σε όλους τους τομείς. Από το Σύνταγμα μέχρι τον τελευταίο νόμο. Όσοι προτιμήσουν να δεχτούν να υποστούν οι ίδιοι όλες τις συνέπειες των αλλαγών που επιβάλει το σύστημα, αλλά το ίδιο το σύστημα να μείνει απείραχτο, δικαίωμά τους. Οι υπόλοιποι ας προχωρήσουμε.

Πέτρος Χασάπης


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Η νέα φάση στην κρίση της Ουκρανίας και το χαρτί της «ρωσικής πολικής αρκούδας»
Η υπομονετική στρατηγική του Πούτιν προκαλεί ανησυχία για τα σχέδια προσάρτησης ουκρανικών εδαφών

Γράφει η Ντέμη Καραγιάννη

Με τον χειμώνα να πλησιάζει ολοένα και περισσότερο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η κρίση στην Ουκρανία θα μπει σε νέα φάση, καθώς η «ρωσική πολιτική αρκούδα», που χρησιμοποιείται μεταφορικά για τη βαρυχειμωνιά της περιοχής, ιστορικά έχει φανεί ότι παίζει τον ρόλο της…
Αναλυτές, μάλιστα, εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται η Ρωσία να προχωρήσει ακόμη περαιτέρω με την ψυχροπολεμική τακτική της, που της έχει αποδώσει καρπούς σε άλλες χώρες όπου εφαρμόστηκε, και μπορεί να φτάσουμε στο σημείο να μιλάμε τελικά για προσάρτηση σχεδόν σε ποσοστό των 50% των ουκρανικών εδαφών.

Το Κίεβο, από την πλευρά του, έχει κατηγορήσει ευθέως τον ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι προσπαθεί να «πάρει όλη την Ουκρανία», ένα σενάριο το οποίο πολλοί αξιωματούχοι μπορούν να φανταστούν, εκτιμώντας ότι το Κρεμλίνο, μετά το πέρας των ό,ποιων διπλωματικών ή μη λύσεων, τελικά θα επιλέξει τη στρατιωτική λύση για να πετύχει τους στόχους του.

Ο ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιάτσενιουκ, πριν από μερικές ημέρες δήλωσε ότι ο στόχος του ρώσου προέδρου Πούτιν δεν ήταν μόνο να προσαρτήσει τις αποσχισθείσες περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, αλλά επί της ουσίας να εξαλείψει την Ουκρανία από τον παγκόσμιο χάρτημ, ως ανεξάρτητο κράτος. Οι δυνάμεις της Δύσης, βέβαια, έχουν κατηγορήσει ευθέως τη Ρωσία ότι έχει στείλει περισσότερους από 1.000 στρατιώτες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία στο πλευρό των φιλορώσων ανταρτών, κάτι που βέβαια αρνείται η Μόσχα.

Μίνι κράτος
Μετά την κατάπαυση του πυρός, που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 5 Σεπτεμβρίου, μεταξύ Κιέβου και ανταρτών, ένα μέρος των εδαφών στα σύνορα με τη Ρωσία, όπως το Λουγκάνσκ προς την Αζοφική Θάλασσα, παραμένει εκτός ελέγχου της ουκρανικής κυβέρνησης. Αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ρωσία έχει ήδη δημιουργήσει ένα «μίνι κράτος», το οποίο θα της επιτρέψει να διατηρήσει την πίεση που θέλει προς την ουκρανική κυβέρνηση, όπως έπραξε πριν από μερικά χρόνια στη Γεωργία, όπου η Μόσχα υποστήριξε στις συγκρούσεις του 2008 δυο αυτονομιστικές δημοκρατίες, αλλά και στην περιοχή του Τρονοντιέρστ στη Μολδαβία, όπου και εκεί υποστηρίζει τους αυτονομιστές της.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι «η μακροπρόθεσμη φιλοδοξία της Ρωσίας είναι να δημιουργήσει μία ζώνη επιρροής στην πολύ κοντινή γειτονιά της» και βέβαια να σταματήσει τις όμορες χώρες από τη συμμετοχή τους σε συμμαχίες όπως της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του ΝΑΤΟ.

Ορισμένοι αναλυτές, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ο Πούτιν (ο οποίος έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί όρους της τσαρικής εποχής, όπως Νεορωσία ή Νέα Ρωσία, για να περιγράψει περιοχές της Ουκρανίας όπου κυριαρχούν οι φιλορώσοι αντάρτες) φαίνεται να έχει φιλοδοξίες πολύ μεγαλύτερες για το μέλλον.

«Το πόσο μακριά θα προχωρήσει τελικά η Ρωσία στη Νέα Ουκρανία εξαρτάται κυρίως από τους υπολογισμούς του Κρεμλίνου, δηλαδή από το πόσες απώλειες μπορεί να θεωρηθούν αποδεκτές από την κοινή γνώμη της χώρας για την προσάρτηση μεγαλύτερου μέρους της Ουκρανίας ή από το μέχρι ποιού σημείου μπορεί να αντέξει η Μόσχα τις κυρώσεις της Δύσης», υποστηρίζει ο Ούλριχ Μπεκ, αναλυτής στο think tank του Κάρνετζι στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος προσθέτει, δε, ότι δεν γνωρίζει κατά πόσο είναι εφικτό να είναι υπό ρωσική διοίκηση οι περιοχές που έχουν προσαρτηθεί ή θα είναι συνεχώς σε ένα καθεστώς ομηρίας μεταξύ αντιμαχόμενων πλευρών…

Επιχειρήσεις
Ερευνητές του Πολωνικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στη Βαρσοβία εκτιμούν ότι οι φιλορώσοι αντάρτες θα προχωρήσουν σε νέες επιχειρήσεις εναντίον των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων μέσα στον χειμώνα και θεωρούν ως επικρατέστερα τα πολεμικά σενάρια που αναπτύσσονται για την περιοχή.
Το κυρίαρχο σενάριο είναι αυτό βάσει του οποίου, εάν υπάρξει στρατιωτική επέμβαση, αυτή θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου να εξασφαλισθεί ένας «διάδρομος» μήκους 300 χιλιομέτρων και πλάτους 50 χιλιομέτρων, ως «ζώνη ασφαλούς ανεφοδιασμού» με ενέργεια και τρόφιμα για την περιοχή της Κριμαίας, την οποία προσάρτησαν οι Ρώσοι μετά το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε.

Ένα δεύτερο σενάριο, στο οποίο δίνουν «30% πιθανότητες» να ισχύσει, είναι η Ρωσία να διακηρύξει τη δημιουργία της «Νέας Ρωσίας» στο μισό κομμάτι της Νοτίου Ουκρανίας, το οποίο θα υποστηριχθεί από 50.000 έως 70.000 ρώσους στρατιώτες και θα συνδεθεί η περιοχή του Τρανσντιέρστ στη Μολδαβία με την Κριμαία, όπως αναφέρουν.

Πηγή εφημ. «Παραπολιτικά»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Είναι ο πλανήτης στα πρόθυρα της διάλυσης, ή απλά βρίσκεται σε στάδιο μετάβασης;

Γράφει ο Φαριντ Ζακάρια

Αυτή είναι μια ερώτηση που μου κάνουν συχνά τον τελευταίο καιρό, με δεδομένη την ειδησεογραφία, ειδικά των τελευταίων εβδομάδων. Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στέλνει βίντεο με εκτελέσεις, η Σκωτία ψηφίζει για ανεξαρτησία, οι Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στην Ουκρανία – όλα αυτά φαντάζουν πολύ ανησυχητικά.

Μια μορφή ξηλώματος είναι σε εξέλιξη σε πολλά σημεία του πλανήτη. Στη Μέση Ανατολή, η παλαιά τάξη που απλωνόταν από τη Συρία ως τη Λιβύη έχει καταρρεύσει. Στη Ρωσία, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου έχει ενδυναμώσει και αποθρασύνει τον πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος επιχειρεί μια ανακαίνιση της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης. Ο Πούτιν δοκιμάζει τη σταθερότητα της παλιάς διεθνούς τάξης που επιβλήθηκε μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και ανακαλύπτει ότι είναι πιο εύθραυστη από όσο πιστεύει ο περισσότερος κόσμος.

Αλλά γιατί συμβαίνουν όλα αυτά;

Στη Μέση Ανατολή οι πολίτες είναι αγανακτισμένοι από τις παλιές δικτατορίες. Δεν ήταν προετοιμασμένοι για τη διάδοχη κατάσταση, αλλά επιθυμούσαν περισσότερο χώρο και δυνατότερη φωνή. Το αποτέλεσμα ήταν χάος και βία, αλλά ίσως αυτή είναι η άγρια, αποκρουστική φάση που θα οδηγήσει τους πολίτες να βρουν έναν τρόπο να συμφιλιωθούν με τον μοντέρνο κόσμο. Άλλωστε και η Ευρώπη πέρασε μέσα από θρησκευτικούς, εθνικιστικούς και παγκόσμιους πολέμους πριν μετατραπεί στην σταθερή ήπειρο που είναι σήμερα.

Αντιστοίχως, στην Ευρασία, ο αληθινός οδηγός των εξελίξεων δεν είναι η Δύση, ή η Ρωσία, αλλά οι Ουκρανοί πολίτες, που αποφάσισαν ότι δεν επιθυμούν να είναι υποτελείς του Κρεμλίνου. Ατενίζουν με λαχτάρα την Πολωνία, που το 1989 είχε μια αντιστοίχου μεγέθους οικονομία με τη δική τους και σήμερα αυτή είναι διπλάσια και λειτουργικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φυσικά υπάρχουν και Ουκρανοί που δεν συμφωνούν και αυτό οδηγεί στην αναστάτωση. Όμως οι συντριπτικά περισσότεροι επιθυμούν να σχεδιάσουν το μέλλον τους με την ενωμένη Ευρώπη. Το αν θα τα καταφέρουν είναι ένα θέμα ανοικτό, με δεδομένη την αποφασιστικότητα του Πούτιν να σαμποτάρει τα σχέδιά τους. Και εδώ, όμως, έχουμε την περίπτωση πολιτών που αναζητούν στενότερες διασυνδέσεις με τον πολιτισμένο κόσμο.

Αλλά ρίξτε μια ματιά και στο υπόλοιπο κόσμο.

Στην Ινδία και στην Ινδονησία έχουν εκλεγεί ηγέτες φιλικοί προς τις αγορές, τη Δύση και την Αμερική, οι οποίοι είναι ταυτόχρονα απόλυτα δημοκρατικοί και εθνικιστές. Το Μεξικό και η Κολομβία έχουν μεταρρυθμιστές στο τιμόνι. Στην Αφρική, υπάρχουν πολλές κυβερνήσεις, από την Αιθιοπία ως τη Ρουάντα, που έχουν επιτύχει πραγματική πρόοδο στην υγεία και στις συνθήκες διαβίωσης. Υπάρχουν, βέβαια και κακά νέα από τη Μαύρη ήπειρο, όπως ο Έμπολα και η Μπόκο Χαράμ, αλλά υπάρχουν και καλά: αναπτυσσόμενες οικονομίες, μια αναδυόμενη μεσαία τάξη.

Και τώρα ρίξτε μια ματιά στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Οι ΗΠΑ παραμένουν οικονομικά ενεργές, με μια δυναμική κοινωνία, νέες τεχνολογίες που κυριαρχούν διεθνώς και νέες πηγές ενέργειας που θα της προσφέρουν ρεύμα και δύναμη για τις επόμενες γενιές. Η Κίνα, παρά τα προβλήματά της, παραμένει αφοσιωμένη καταρχάς στην οικονομική της ανάπτυξη, επιτείνει τη μάχη κατά της διαφθοράς και υπέρ των μεταρρυθμίσεων και έχει ήδη ξεκινήσει να αντιμετωπίζει τη μόλυνση και την περιβαλλοντική αλλαγή.

Δεν ισχυρίζομαι ότι όλα βαίνουν καλώς στον πλανήτη. Απλά θεωρώ ότι είμαστε εν μέσω τεράστιων διεθνών αλλαγών. Πολλές από αυτές τις αλλαγές κινητοποιούνται από καλά νέα: την επιθυμία των πολιτών για μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία, τις νέες τεχνολογίες στην επικοινωνία, κλπ. Αλλά κάθε αλλαγή προκαλεί αναστάτωση και χωρίς τους θεσμούς και την κουλτούρα της ελευθερίας των πολιτών, αυτή η περίοδος προσαρμογής μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Οι δυνάμεις της ενσωμάτωσης δεν θα θριαμβεύσουν αυτόματα απέναντι σε εκείνες της διάσπασης. Αλλά υπάρχουν και πολλές δυνάμεις του καλού εκεί έξω που σαρώνουν τον πλανήτη στις μέρες μας.

Και, φυσικά, υπάρχει η περίπτωση της Σκωτίας, που με δημοψήφισμα απέρριψε την απόσχιση. Να μια νίκη υπέρ της ενσωμάτωσης.

Ο Φαρίντ Ζακάρια είναι διεθνολόγος και παρουσιαστής της εκπομπής GPS (Global Public Square) στο CNN.

Πηγή: CNN


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Δημοσίευμα της τουρκικής Τoday’s Zaman στις 17/09/14 επιβεβαιώνει αυτό που είναι κοινός τόπος για όλους τους εχθρούς του Ισλαμικού Κράτους, δηλαδή ότι η Τουρκία εκτός από το να προωθεί μέσα από τα σύνορά της Τζιχαντιστές σε Συρία και Ιράκ, περιθάλπτει και στα παραμεθόρια νοσοκομεία της τους τραυματίες τρομοκράτες.

Μια νοσηλεύτρια που εργάζεται σε ιδιωτική κλινική στην Mersin , τουρκική πόλη και επαρχία στην Μεσογειακή Τουρκία, ανέφερε στις τουρκικές αρχές και στο Κοινοβούλιο ότι αηδίασε και κουράστηκε με το να περιθάλπτει μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους Ιράκ και της Μ.Συρίας που τώρα αυτοαποκαλείται Ισλαμικό Κράτος.

Η ιστορία της νοσηλεύτριας που για λόγους ασφαλείας αναφέρονται μόνο τα αρχικά E.G δημοσιεύθηκε και από την καθημερινή εφημερίδα Taraf την περασμένη Τετάρτη.

Τους περιθάλπτουμε και τους θεραπεύουμε για να πάνε να αποκεφαλίσουν κόσμο. Έχω αρρωστήσει από αυτήν την κατάσταση του να φροντίζω τους μαχητές της ISIS.

Η E.G. έγραψε επίσης επιστολή στην Τουρκική Βουλή και στο Παράρτημα Εθνικής Αστυνομίας, λέγοντας ότι τόσο αυτή όσο και οι συνάδελφοί της είναι εξαιρετικά ενοχλημένοι από το γεγονός ότι πρέπει να περιθάλψουν άτομα που “κόβουν κεφάλια”.

H Taraf δημοσιεύει επίσης ότι “και άλλοι υπάλληλοι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας στην Mersin αλλά και σε άλλες επαρχίες κοντινές στα συριακά σύνορα ανησυχούν από το γεγονός ότι καλούνται να προσφέρουν τις φροντίδες τους στους τρομοκράτες της οργάνωσης που ευθύνονται για την ακραία βία και την αιματοχυσία στο Βόρειο Ιράκ και στη Συρία”.

Στην επιστολή της προς την Τουρκική Βουλή και την Αστυνομική Διεύθυνση η E.G. δηλώνει ότι προσλήφθηκε στην κλινική εδώ και πολύ καιρό και ότι το νοσοκομείο αυτό περιθάλπτει πολλούς τραυματίες από τη Συρία που εμφανίζονταν ως μέλη της αντιπολίτευσης.

Εγώ ωστόσο διαπίστωσα ότι η πλειοψηφία από αυτούς ήταν μέλη του Ισλαμικού Κράτους Ιράκ και Μ.Συρίας. Ήμουν πολύ στενοχωρημένη γι ‘αυτό. Λυπάμαι πολύ για την κατάσταση αυτή. Έχω διαταραχθεί από το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε θεραπεία στα νοσοκομεία μας, είναι οι ίδιοι που κρατούν ανθρώπους μας υπό ομηρία.

Πριν από τρεις μήνες η οργάνωση κρατούσε ομήρους 46 Τούρκους πολίτες του Ιράκ και 3 υπαλλήλους του Τουρκικού Προξενείου.

Η E.G. δήλωσε ότι ντρέπεται που έπαιξε το ρόλο του θεραπευτή των τρομοκρατών και ότι τα μέλη της ISIS έκαναν εισαγωγή στο νοσοκομείο με ψεύτικα ονόματα. Μάλιστα αποκάλυψε ότι στην ίδια κλινική νοσηλεύθηκε και ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης.
"Ο ηγέτης της ISIS που ονομαζόταν Muhammet Ali R. εισήλθε για νοσηλεία στις 7 Αυγούστου και είχε το δωμάτιο 323 Aug. Είχε πολλούς σωματοφύλακες οι οποίοι παρακολουθούσαν την κίνηση εντός και εκτός του νοσοκομείου. Πολλοί αρχηγοί σαν κι αυτόν αλλά και μαχητές νοσηλεύθηκαν σε εμάς και επέστρεψαν στον πόλεμο μετά την αποθεραπεία τους. Δεν θέλω να βοηθάω τέτοιους ανθρώπους. Σας καλώ να επιθεωρήσετε αυτά τα νοσοκομεία. Και παραδίδω στο Θεό τους ιδιοκτήτες και τη διοίκηση της κλινικής".
Πηγή dimpenews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Tου Ιωάννη Μιχαλέτου
Πηγή RIMSE


Όλοι οι παρακάτω έχουν συλληφθεί και αντιστοιχούν πλήρως στα πρόσωπα και δίκτυα που αποτελούσαν ύποπτα για διεθνή τρομοκρατία απαρχής της "Αραβικής Άνοιξης".
Διατηρούν απευθείας δεσμούς με αντίστοιχους στη Βοσνία, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Σερβία, Αυστρία, Τουρκία, Ιταλία και Μαυροβούνιο, ενώ έμμεσους με την Γερμανία, Βουλγαρία, Ελβετία, Βέλγιο, Ολλανδία, Βρετανία, Γαλλία.

Η χρηματοδότηση προερχόταν κατά κόρον από την Αραβική Χερσόνησο και τη Τουρκία.

Εάν οι συλλήψεις τους είχαν λάβει χώρα τα προηγούμενα έτη θα είχε αποφευχθεί το μαζικό κύμα στρατολόγησης Αλβανών προς τη Μέση Ανατολή.

(Δείτε και παλαιότερες σημειώσεις του παρόντος ιστότοπου)
Sabahudin Selimi - Xότζας στην περιοχή Βιτίνα
Enes Goga - Ιμάμης στην περιοχή Πέτσα
Erol Nesimi - Διαχειριστής της ιστοσελίδας perkujitimi.net
Idriz Bilibani - Ιμάμης των Βόσνιων Μουσουλμάνων στο Κόσοβο και διαχειριστής της ιστοσελίδας stazoislama.com
Leonard Ruli - Χότζας στο Πρίζνεν, γνωστός και ως Αμπου Μπεκέρ
Dardan Duka - Διαχειριστής της ιστοσελίδας udhezimi.com, γνωστός και ως Γκιούγκα
Shefqet Krasniki - Ιμάμης του κεντρικού τεμένους της Πρίστινα και λέκτωρας Ισλαμικών σπουδών στο τοπικό πανεπιστήμιο, γεννηθείς 20 Ιουνίου του 1966 στο Σίμποβατς
Shefki Koraci - Ιμάμης στην περιοχή Κατσανίκου
Bedri Robaj - Ιμάμης του τεμένους που βρίσκεται στα περίχωρα "Δαρδανία" της Πρίστινα και υποστηριζόμενος από τον τοπικό "επιχειρηματία" Φάτος Ριζβανόλι και την επιχείρηση Auto Pristina
Ekrem Avdiu - Ιμάμης σε τέμενος της Μιτρόβιτσα, γεννηθείς 18 Ιουλίου του 1971 στην ίδια πόλη
Enis Rama - Ιμάμης του τεμένους Ισα Μπεγκ στη Μιτρόβιτσα και υπεύθυνος του τηλεοπτικού σταθμού Peace TV, γεννηθείς 12 Ιουνίου του 1976 στην ίδια πόλη
Fuad Ramiqi - Πρόεδρος του Ισλαμικού κινήματος του Κοσόβου (ΛΙΣΜΠΑ), γεννηθείς στις 20 Μαρτίου του 1960 στο Ποζαράνου
Επίσης οι: Mazllam Mazllami, Alban Malsiu, Trim Ademi, Ipek Basimamı, Mehmed Cami


Υ.Γ. Κατά πάσα πιθανότητα όταν και εφόσον "ηρεμήσουν" τα πράγματα στη Μέση Ανατολή οι περισσότεροι θα αφεθούν ελεύθεροι, με βάση τις εκτιμήσεις τοπικών παραγόντων.
Οι περισσότεροι πέρα των Βαλκανίων είχαν αναπτύξει τα τελευταία έτη και αξιόλογη δράση σε κοινότητες Μουσουλμάνων ανά την Ε.Ε με συνεχείς περιοδείες εκεί.
Αρκετοί επίσης έχουν εμπλακεί σε "περίεργα πολιτικά παιχνίδια" διεθνούς υφής με πρωταγωνιστές τις λεγόμενες "Μεγάλες δυνάμεις" συμπεριλαμβανομένης και της Νέο-Οθωμανικής Τουρκίας.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

  

Είναι δεδομένο πως στον χώρο της πολιτικής πολλά είναι εκείνα που μπορεί να συμβαίνουν στο παρασκήνιο και να δημοσιοποιούνται μόνο όταν υλοποιηθούν αποτελεσματικά, δηλαδή με όφελος της χώρας που ασκεί την μυστική διπλωματία.

Τι γίνεται, όμως, εάν ασκείται μυστική διπλωματία σε θέματα μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος;
Συνεχίζει να υπάρχει το κυβερνητικό δικαίωμα στην διατήρηση της μυστικότητας ή η εκάστοτε κυβέρνηση υποχρεούται να ενημερώνει (επιβάλλοντας το σχετικό σύμφωνο μυστικότητας) τον πολιτικό κόσμο της χώρας;
Μπορεί, άραγε, ένα πρόσωπο ή μία κυβέρνηση να ασκεί άγνωστη πολιτική, να προβαίνει σε άγνωστα ρίσκα και να καταδικάζει -πιθανότατα- την χώρα που εκπροσωπεί, σε ζημίες μη αποδεκτές από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού;

Ο εκπρόσωπος και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ με αφορμή τις συναντήσεις που είχε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο Μπακού, με τον Πρωθυπουργό του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, έκανε την εξής δήλωση:

«Επειδή δεν έγινε καμία σχετική ανακοίνωση, αναμένουμε τόσο από την εκπρόσωπο της κυβέρνησης, όσο και από το Υπουργείο Εξωτερικών, να ενημερώσουν αν ο κ. Σαμαράς:

• Διαμαρτυρήθηκε, ως όφειλε, στον πρόεδρο Αλίεφ για την αποστολή δύο Αζέρων κυβερνητικών Βουλευτών στις εκδηλώσεις, που διοργάνωσαν οι τουρκοκύπριοι στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, παρουσία του τότε Προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, για τα 40 χρόνια της εισβολής στο νησί!

• Έδωσε την πρέπουσα απάντηση, ως επίσης όφειλε, στον νεοθωμανιστή Νταβούτογλου, ο οποίος, αμέσως μετά την ορκωμοσία ως νέου πρωθυπουργού της Τουρκίας, επισκέφτηκε το παράνομο κράτος, έχοντας το θράσος να καλέσει εκεί για επίσημη επίσκεψη τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Η σιωπή, η μη απάντηση ή η απάντηση με διπλωματική ρητορεία χωρίς σαφείς και ξεκάθαρες θέσεις, θα είναι αποδεικτικές της μυστικής εξωτερικής πολιτικής που αρέσκεται να ασκεί η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ».

Όταν ΔΕΝ υπάρχει εθνική στρατηγική πολιτική, όταν δεν υπάρχει ενημέρωση και συναίνεση των πολιτικών κομμάτων της χώρας, με ποιό δικαίωμα ο "πρωθυπουργός" μπορεί να δραστηριοποιείται με διπλωματικές επαφές και κινήσεις, χωρίς να ενημερώνει -όπως είναι από το Σύνταγμα υποχρεωμένος- τον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο;

Τελικά, στην Ελλάδα το πολίτευμα που έχουμε είναι δημοκρατία ή Σαμαροκρατία;

Πηγή GrCitizen


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Οι τελευταίες μονομερείς (και χωρίς αποδείξεις) αναφορές από την πλευρά στελέχους της κυβέρνησης του Κιέβου, είναι σαφές πως προδίδουν είτε την παράνοια εκείνων που κυβερνούν την Ουκρανία, είτε την σκοπιμότητά τους (ή και εκδικητικότητα!) να πιέσουν σε πλήρη εκτροχιασμό την διεθνή κοινότητα.
Βέβαια, δεν προκάλεσε σχεδόν καμία απολύτως έκπληξη η αναφορά σε χρήση πυρηνικών (εκ μέρους της Ρωσίας) επί του εδάφους της Ουκρανίας. Και δεν υπήρξε αιφνιδιασμός, επειδή οι μελετητές της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Ουκρανίας, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πως δεν υπάρχει εκ μέρους τους καμία απολύτως πρόθεση ειρήνευσης, πόσω δε μάλλον τη στιγμή που ο Ουκρανικός στρατός έχει σχεδόν διαλυθεί και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας εναντίον των ρωσώφωνων εκτελούνται από μισθοφόρους και οπλισμένες ομάδες ακροδεξιών.

Σε δηλώσεις του ο Ουκρανός Υπουργός Άμυνας Valeri Gueleteï δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα πραγματοποίησαν “πυρηνικά χτυπήματα” εναντίον του αεροδρομίου του ”Lugansk”.
Άμεση ήταν η απάντηση από την πλευρά της Ρωσίας. «Αυτό δείχνει ότι έχασε το μυαλό του», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της ρωσικής Δούμας Alexei Pushkov.

"Προφανώς, ο Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας ”χάνει το κεφάλι του”. Ως εκ τούτου, προχωράει σε παραληρητικούς ισχυρισμούς όπως τις λεγόμενες ”πυρηνικές επιθέσεις των ρωσικών στρατευμάτων κατά του αεροδρομίου του Λούγκανσκ". Φανταστείτε ένας τέτοιος άνθρωπος να είχε πυρηνικά όπλα στην διάθεση του», έγραψε ο Ρώσος βουλευτής στο λογαριασμό του στο ”Twitter”.

Το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου, τα Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής του από την Πολωνία, ο Gueleteï δήλωσε σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν δύο επιθέσεις χρησιμοποιώντας πυρηνικά πυρομαχικά που εκτοξεύτηκαν από ένα σύστημα ”Tioulpan 2S4” εναντίον του αεροδρομίου του Λούγκανσκ.

Το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι δηλώσεις του κ. Gueleteï ενέπιπταν στην «παράνοια», τονίζοντας ότι τέτοιου είδους ισχυρισμοί ήταν μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την αποτυχία της τιμωρητικής επιχείρησης που διεξήχθη από το Κίεβο στα νοτιοανατολικά.

Αναλογιζόμενοι πως οι "καταγγελίες" αυτές πηγάζουν από τον ουκρανό υπουργό Άμυνας, αντιλαμβανόμαστε πως είτε πρόκειται για δήλωση απελπισίας (ενός παράφρονα, θανατηφόρο χρήσιμο ηλίθιο), είτε πρόκειται για στοχευμένη επικίνδυνη ανακοίνωση της ουκρανικής κυβέρνησης, η οποία διαβλέποντας την τραγική ήττα της επιζητά να παρασύρει την διεθνή κοινότητα σε μία σύγκρουση με την Ρωσία και μάλιστα σε επίπεδο μη συμβατικών όπλων...

Πηγή Ria Novosti


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Απευθείας ηλεκτρονική πρόσβαση στη λεγόμενη «μαύρη λίστα» -και μάλιστα έναντι σχετικά χαμηλού τιμήματος- προσφέρει πλέον η θυγατρική εταιρεία των τραπεζών «Τειρεσίας Α.Ε.». Μέσω της νέας υπηρεσίας, η οποία απέκτησε την εμπορική ονομασία «τσεκ», εκπρόσωποι επιχειρήσεων ή επιτηδευματίες μπορούν με το πάτημα ενός κουμπιού να συλλέξουν πληροφορίες για μια σειρά «αρνητικών στοιχείων» που ενδεχομένως βαρύνουν τους πελάτες ή τους προμηθευτές τους: ακάλυπτες επιταγές, απλήρωτες συναλλαγματικές, διαταγές πληρωμής, πλειστηριασμούς ακινήτων και κινητών, κατασχέσεις, προσημειώσεις ακόμη και υποθήκες ή προσημειώσεις υποθηκών.

«Ξεκλειδώνει η λίστα»

Με το «ξεκλείδωμα» της μαύρης λίστας για το ευρύ επιχειρηματικό κοινό -κίνηση για την οποία είναι ενήμερη η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων όπως αναφέρουν στην «Κ» στελέχη της «Τειρεσίας Α.Ε.»- ουσιαστικά ανοίγει η «αγορά» της παροχής επιχειρηματικών πληροφοριών. Πλέον, οποιαδήποτε επιχείρηση θέλει να μετρήσει το επιχειρηματικό ρίσκο που συνεπάγεται μια συνεργασία, έχει τη δυνατότητα να συλλέξει πληροφορίες είτε απευθείας από την «Τειρεσίας Α.Ε.» είτε και μέσω τρίτου. Και αυτό διότι η θυγατρική των τραπεζών μπορεί να συνάψει ακόμη και συμβάσεις μεταπώλησης των στοιχείων που αφορούν νομικά πρόσωπα και τα οποία υπάρχουν στο λεγόμενο «σύστημα αθέτησης υποχρεώσεων».

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Πέτρος Καπασούρης, διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης της «Τειρεσίας Α.Ε.», στο σύστημα έχουν ήδη εγγραφεί περίπου 700 πελάτες-επιχειρήσεις. Εκτός από μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, πρόσβαση έχουν ούτως ή άλλως και φορείς του Δημοσίου όπως το υπουργείο Οικονομικών αλλά και το ΕΤΕΑΝ το οποίο, δεδομένου ότι εγκρίνει δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, θέλει να είναι σε θέση να ελέγχει άμεσα την πιστοληπτική ικανότητα των εταιρειών που αιτούνται δανείου.

«Στόχος μας, με το λανσάρισμα αυτής της υπηρεσίας είναι να γίνει εύκολος ο έλεγχος της αξιοπιστίας των επιχειρήσεων και μέσα από αυτή τη διαδικασία να προστατευτούν οι φερέγγυες εταιρείες. Πλέον ο επιχειρηματικός κόσμος μπορεί να έχει πρόσβαση στα ίδια στοιχεία που βλέπουν μέσω του συστήματός μας και οι τράπεζες. Μπορεί επομένως να περιορίζει αισθητά το ρίσκο που συνεπάγεται η πραγματοποίηση μιας συναλλαγής» τονίζει το στέλεχος της «Τειρεσίας Α.Ε.».

Τα δεδομένα που διατίθενται προς πώληση στο κοινό είναι αυτά που έχουν καταχωρισθεί -και συνεχώς επικαιροποιούνται καθώς 170 δικηγόροι ασχολούνται καθημερινά με τη συλλογή δεδομένων από τα δικαστήρια όλης της χώρας- στο Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων της «Τειρεσίας Α.Ε.», γνωστό και ως «μαύρη λίστα». Οπως επισημαίνει ο Ιωάννης Παλόγλου, διευθυντής οργάνωσης και υποστήριξης πελατών της «Τειρεσίας Α.Ε.», μέσω της εφαρμογής παρατίθενται αναλυτικά στοιχεία της τελευταίας 4ετίας και συγκεντρωτικά στοιχεία για το παλαιότερο διάστημα. Πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία αποκτούν νομικά πρόσωπα και επιτηδευματίες που υπογράφουν σύμβαση, αναλαμβάνουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις και ορίζουν υποχρεωτικά έναν εκπρόσωπο ο οποίος είναι και αρμόδιος για τη διαχείριση της υπηρεσίας από την πλευρά του πελάτη.

«Δεν εγκρίνονται όλες οι αιτήσεις. Για να αποκτήσει κάποιος κωδικούς πρόσβασης θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει ότι το κάνει για να μετρήσει τον κίνδυνο λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων και όχι για άλλους λόγους. Γι’ αυτό απορρίπτονται και αρκετές αιτήσεις» σημειώνει ο κ. Καπασούρης, συμπληρώνοντας ότι ακόμη και μετά την έγκριση μιας αίτησης, οι κινήσεις του πελάτη στο σύστημα ελέγχονται συστηματικά ώστε να αποφεύγεται η κατάχρηση. Οι εταιρείες που θα εγγραφούν στην υπηρεσία μετά το «φιλτράρισμα» της «Τειρεσίας Α.Ε.», μπορούν να βλέπουν στοιχεία άλλων νομικών προσώπων. Υπό προϋποθέσεις μπορούν να βλέπουν στοιχεία και για φυσικά πρόσωπα. «Για να αποκτήσει μια εταιρεία πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν ιδιώτη, θα πρέπει προηγουμένως αυτός να λάβει γνώση ότι πρόκειται να γίνει μια τέτοια αναζήτηση η οποία τον αφορά και να συναινέσει» καταλήγει ο κ. Παλόγλου.

Πηγή "Καθημερινή"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας

Ο Τούρκος πρόεδρος της δημοκρατίας Ερντογάν, ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου και ο ψευδοπρόεδρος των Τουρκοκυπρίων Ερογλου μιλούν ξεκάθαρα για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, και για τη δημιουργία ενός νέου κράτους με χαλαρή ομοσπονδιακή δομή, το οποίο θα ιδρυθεί από δύο συνιδρυτικά ισότιμα κράτη: Τη Διοίκηση των Ρωμιών της Κύπρου (αυτά τα λόγια χρησιμοποιούν) και το Τουρκοκυπριακό Ομόσπονδο Κράτος (αναγνωρισμένο μόνο από την Τουρκία και το Μπαγκλαντές). Το θράσος τους ενισχύεται και από το γεγονός ότι η νόμιμη κυβέρνηση της Λευκωσίας συνεχίζει να συζητεί με τον Ερογλου, παρά τις απαράδεκτες τουρκικές θέσεις για δύο ισότιμα ιδρυτικά κράτη. Ενα νόμιμο κράτος διαπραγματεύεται με τους εκφραστές της εισβολής και της κατοχής!

Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Ερντογάν εάν αυτά που προτείνει για την Κύπρο θα τα δεχόταν να ισχύσουν στο εσωτερικό της χώρας του. Για να μας πείσει, λοιπόν, πόσο δίκαιο και λειτουργικό είναι το σχέδιό του για ομοσπονδία δύο ισότιμων ιδρυτικών κρατών (iki kurucu devletem) σε ένα νησί με νόμιμο πληθυσμό κάτω του ενός εκατομμυρίου, προτείνω να εφαρμοσθεί πρώτα αυτή η ιδέα στην Τουρκία, η οποία έχει πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό. Οι Κούρδοι ήδη ζητούν αυτονομία, αγωνιζόμενοι με κάθε τρόπο, ενώ οι αδελφοί τους στο Ιράκ την έχουν επιτύχει με τη στήριξη των ΗΠΑ. Γιατί δεν κάθεται ο Ερντογάν στο ίδιο τραπέζι με τον Οτσαλάν ή όποιον άλλο ηγέτη εκλέξουν οι Κούρδοι και να συζητήσουν την ίδρυση μιας νέας τουρκο-κουρδικής ομοσπονδίας με ισότιμα συν-ιδρυτικά κράτη την τουρκική διοίκηση και το Κουρδιστάν; Αφού οι Τούρκοι πολιτικοί έχουν μελετήσει τόσο καλά το Κυπριακό, η εφαρμογή των ιδεών τους στην Τουρκία θα είναι μια απλή μεταφορά των προτάσεών τους!

Λοιπόν, κ. Ερντογάν, δείξτε μας, λοιπόν, πόσο συνεπής είστε στις απόψεις σας και πόσο δίκαιο είναι να εξισώνεται πολιτικά, διοικητικά, νομοθετικά και οικονομικά η πλειοψηφία με τη μειοψηφία. Αποδείξτε μας πόσο καλός μουσουλμάνος είστε, αφού, άλλωστε, και οι Κούρδοι μουσουλμάνοι είναι. Προτού ζητήσετε την εφαρμογή των iki kurucu devletem μεταξύ Ελλήνων Ορθοδόξων και Τούρκων μουσουλμάνων στη μικρή Κύπρο, δείξτε μας πώς κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει ομαλά μεταξύ δύο μουσουλμανικών εθνοτήτων της Τουρκίας!

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου