Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

20 Σεπ 2014

Τι ετοιμάζει ο Ανα(ν)στασιάδης στην Κύπρο και αφοπλίζει τους έφεδρους;
Γνωρίζει ο τραγικός πρόεδρος της Κύπρου πως ο αφοπλισμός στρατιωτικών τμημάτων (έστω και εν εφεδρεία) είναι μία επανάληψη των προηγηθέντων της τουρκικής εισβολής;

Καθώς βάσει της ανακοίνωσης για τους υπόλοιπους εφέδρους (που δεν υπηρετούν στην πρώτη γραμμή) θα κληθούν να αφαιρέσουν και να παραδώσουν τον επικρουστήρα του όπλου τους, ο οποίος θα τους παραχωρείται από τις Μονάδες μόνο κατά τη διάρκεια ασκήσεων ή έκτακτης ανάγκης. Πραγματικά απορούμε πως κάτι τέτοιο εγκρίθηκε από το ΓΕΕΦ, αν εγκρίθηκε...
Μάλλον φαίνεται πως η Εθνική Φρουρά είτε έχει επαρκείς δυνάμεις είτε έχει τον χρόνο να συγκεντρώσει και να εξοπλίσει αυτές τις δυνάμεις.
Κατά τα άλλα όπως είπε ο Υπουργός δήλωσε πως
"Πρέπει να πω ότι παραμένει βασική και αναλλοίωτη η θέση μας ότι ο ατομικός οπλισμός θα πρέπει να παραμείνει στα χέρια των εφέδρων γιατί αυτό επιβάλλει η ανάγκη διατήρησης της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς για αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής".
Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου δέχθηκε σήμερα το μεσημέρι τον Υπουργό Άμυνας κ. Χριστόφορο Φωκαΐδη, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς κ. Γεώργιο Μπασιακούλη. Μετά το πέρας της συνάντησης, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε:
«Είχα τη δυνατότητα σήμερα να συναντηθώ στη Βουλή με τον Πρόεδρο του Σώματος κ. Γιαννάκη Ομήρου.
Όπως γνωρίζετε, ο Πρόεδρος είναι βαθύς γνώστης των θεμάτων της Άμυνας και διατηρεί αδιάλειπτο το ενδιαφέρον για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.
Πρέπει να πω ότι η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη και παραγωγική. Είχαμε τη δυνατότητα να ενημερώσουμε τον κ. Πρόεδρο για σειρά νέων πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουμε και που στόχο έχουν την αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς.
Πρέπει να αναφέρω ότι ακούσαμε με πολλή προσοχή τις απόψεις και τις σκέψεις του Προέδρου.
Ενημερώσαμε τέλος ότι ολοκληρώνουμε την επεξεργασία σειράς νομοθετημάτων, που για χρόνια εκκρεμούν στο Υπουργείο και τα οποία ρυθμίζουν κρίσιμα θέματα, όπως οι προαγωγές των αξιωματικών και των υπαξιωματικών και οι κανονισμοί που αφορούν τους εθελοντές πενταετούς υποχρέωσης. Όλα αυτά τα νομοθετήματα θα αρχίσουν να κατατίθενται στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες και στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να υπάρξει οριστική ρύθμιση όλων αυτών των ζητημάτων που ταλαιπωρούν το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς για πολλά χρόνια».
Στην συνέχεια, ο κ. Φωκαΐδης προχώρησε σε δηλώσεις αναφορικά με τα μέτρα φύλαξης των στρατιωτικών τυφεκίων G3, που βρίσκονται στην κατοχή των εφέδρων, στις οποίες ανέφερε πως:
«Μέσα στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων που εγκαινιάζουμε με την Επιτροπή Άμυνας είχα τη δυνατότητα σήμερα να ενημερώσω τους κύριους Βουλευτές για τα νέα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν και αφορούν τη φύλαξη των στρατιωτικών όπλων G3, που έχουν στην κατοχή τους οι έφεδροι. Πρέπει να πω ότι παραμένει βασική και αναλλοίωτη η θέση μας ότι ο ατομικός οπλισμός θα πρέπει να παραμείνει στα χέρια των εφέδρων γιατί αυτό επιβάλλει η ανάγκη διατήρησης της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς για αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής. Όπως δήλωσα και στο παρελθόν, χωρίς εφεδρεία με άμεση δυνατότητα παρουσίασης των εφέδρων, δεν υπάρχει ουσιαστικά δυνατότητα αποτροπής. Για όσο καιρό συνεχίζεται η ανωμαλία της κατοχής εδάφους μέρους της πατρίδας μας, είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα, τα οποία θα διασφαλίζουν ότι οι έφεδροι μας, θα μπορούν να παρουσιάζονται στους χώρους διασποράς των Μονάδων, στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, όπως ορίζουν τα επιχειρησιακά σχέδια, τα οποία συντάσσονται και επικαιροποιούνται από το ΓΕΕΦ με βάση την εκτίμηση απειλής.
Ωστόσο, το ΓΕΕΦ, μετά από οδηγίες μου τον περασμένο Ιούλιο, μελέτησε ενδελεχώς το θέμα της φύλαξης του ατομικού οπλισμού των εφέδρων και εισηγήθηκε τα ακόλουθα πιλοτικά μέτρα:
α. Οι έφεδροι που υπηρετούν σε Μονάδες της πρώτης γραμμής θα κληθούν να ασφαλίσουν μέρος του όπλου τους με ειδικό μηχανισμό που θα απασφαλίζεται μόνο κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων ή έκτακτης ανάγκης.
β. Για τους υπόλοιπους εφέδρους (που δεν υπηρετούν στην πρώτη γραμμή) θα κληθούν να αφαιρέσουν και να παραδώσουν τον επικρουστήρα του όπλου τους, ο οποίος θα τους παραχωρείται από τις Μονάδες μόνο κατά τη διάρκεια ασκήσεων ή έκτακτης ανάγκης.
Έχοντας λάβει τη ρητή διαβεβαίωση από την ηγεσία του ΓΕΕΦ ότι η εφαρμογή των παραπάνω μέτρων δεν θα επηρεάσει τη μαχητική ικανότητα και την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς, έχω δώσει οδηγίες να προχωρήσει αμέσως η εφαρμογή των πιο πάνω μέτρων και να ολοκληρωθεί στον ελάχιστο δυνατό χρόνο.
Με αυτό τον τρόπο ο ατομικός οπλισμός παραμένει μεν στα σπίτια των εφέδρων, για όσο καιρό επιβάλλουν οι περιστάσεις, παραμένει όμως σε πολύ ασφαλέστερες συνθήκες. Τα όπλα παραχωρούνται από το κράτος στους εφέδρους προκειμένου να ενισχύσουν την εθνική ασφάλεια και άμυνα της χώρας και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο γι’ αυτό τον σκοπό».
Τελικά οι αδελφοί Κύπριοι μάλλον θέλουν να μας πάρουν τα πρωτεία στο NOBEL βλακείας. Δεν εξηγείται διαφορετικά πως ως εναλλακτική πρόταση για την μη-αφαίρεση των τυφεκίων από εθνοφύλακες έφεδρους, προτάσουν την λύση (παγκόσμια πρωτιά) να αφαιρεθεί ο επικρουστήρας των τυφεκίων, ο οποίος θα δίνεται στους έφεδρους όταν χρειάζεται, οπότε το τυφέκιο μπορούν να το κρατάνε διακοσμητικό στο σπίτι τους...

Πηγή DefenceNews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Η κυρία που… ακούει ακόμα και νύχτα και ο πράκτορας που τροφοδοτεί τους Γερμανούς
Η γυναίκα – αράχνη που ανελίχθηκε επί ημερών Μπίκα – Παπαγεωργίου στην Υπηρεσία και μία περίεργη υπόθεση με προεκτάσεις

Του Δ. Γιαννακόπουλου

Κατεπείγουσα ΕΔΕ διενεργείται προσωπικώς από τον διοικητή της ΕΥΠ κ. Θ. Δραβίλλα, σε βάρος στελέχους της υπηρεσίας, μετά την ανακάλυψη ότι, μέσω ηλεκτρονικών διευθύνσεων και υπολογιστών που χρησιμοποιούσε, διακινήθηκαν στοιχεία Ελλήνων πολιτών στη Γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών BND.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αρχείο του υπό κρίση πράκτορα, βρέθηκαν, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ηλεκτρονικοί φάκελοι όχι μόνο με φορολογικά, αλλά και με προσωπικά δεδομένα πολιτών.
Την ίδια ώρα, στο στόχαστρο μπαίνουν οι παράνομες συνακροάσεις, στις οποίες… επιδίδεται κατά κόρον η γνωστή μεσήλικη πράκτορας της ΕΥΠ που υπηρετεί σε νευραλγική θέση στη Γ’ Διεύθυνση, ενώ στο παρελθόν έχει περάσει και από την αντικατασκοπεία.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζουμε, η συγκεκριμένη επεκτείνει το ωράριο λειτουργίας της Διεύθυνσής της κατά τις βραδυνές ώρες, καταγράφοντας συνομιλίες πολιτών, επιχειρηματιών ακόμη και για ζητήματα αμιγώς ιδιωτικού χαρακτήρα, που σε καμία περίπτωση δεν άπτονται του ερευνητικού ενδιαφέροντος της ΕΥΠ. Ακριβώς επειδή η ακρόασή τους, πόσο μάλλον η χρήση τους, είναι αξιόποινη, καθίσταται σαφές ότι πρόκειται για υποκλοπές με σκοπό την άσκηση πιέσεων και εκβιασμών σε βάρος των παρακολουθούμενων.

Η κυρία της ΕΥΠ, που εξελίχθηκε υπηρεσιακώς επί των ημερών της προηγούμενης διοίκησης, των Κ. Μπίκα και Φ. Παπαγεωργίου, θήτευσε σε διοικητικά πόστα των Διευθύνσεων κατασκοπείας και αντικατασκοπείας, παρότι αυτό απαγορεύεται ρητώς για λόγους αποτροπής φαινομένων «διπλής κατασκοπείας». Πριν από ένα μήνα σε σχετικό ρεπορτάζ αποκαλύψαμε, χωρίς να διαψευστεί, ότι η θητεία της στη Γ’ Διεύθυνση συνδέθηκε με το άνοιγμα χιλιάδων νέων κωδικών συγκρούσεων, ενώ το καλοκαίρι του 2012, όταν αντικαταστάθηκε η Διοίκηση, χάθηκε ο «σκληρός δίσκος» της εν λόγω Διεύθυνσης.

Όσον αφορά στον ελεγχόμενο υπάλληλο, εργάζεται στην Ε' Διεύθυνση και εκεί επιφορτισμένος με την ασφάλεια του απορρήτου των επικοινωνιών μέσω υπολογιστών και των προσωπικών δεδομένων, έχοντας εγκριτική αρμοδιότητα –άρα και απόλυτη πρόσβαση- στον έλεγχο των λιστών που χορηγούνται σε τράπεζες και εταιρείες, προκειμένου να καταρτίζουν τα πελατολόγια για την προώθηση προϊόντων. Από τα ελάχιστα που έγιναν γνωστά, φέρεται να αλληλογραφούσε τακτικά με την BND τουλάχιστον τρεις μήνες.

Δεδομένου του διασυρμού της ΕΥΠ, όταν προ τετραετίας παρέπεμψε σε χρόνιες δίκες συνδικαλιστές, χωρίς να έχει προηγηθεί η διοικητική τους εξέταση, αλλά και των ιδιαίτερα ευαίσθητων σχέσεων της ελληνικής πλευράς με τη γερμανική καγκελαρία, ο Θ. Δραβίλλας ανέλαβε τη διακρίβωση της υπόθεσης «εντός των τειχών», ώστε να διαπιστώσει το μέγεθος των διαρροών προς τους Γερμανούς και των σχέσεων του πράκτορα, ενδεχόμενα και συνεργών του, με την BND. Άλλωστε, η διαβίβαση σε τακτικό εισαγγελέα θα σήμαινε αυτομάτως τη βραδύτητα της έρευνας και την πρόσβαση των δικηγόρων των διαδίκων σε ζητήματα μείζονος εθνικής σπουδαιότητας.

Για τις κινήσεις του, δε, ο Θ. Δραβίλλας ενημερώνει αποκλειστικώς τον πρωθυπουργό, ενώ τέτοιας διαβάθμισης ΕΔΕ ούτε ανακοινώνονται στο προσωπικό, ούτε επιβεβαιώνονται όταν διαρρεύσουν. Η έρευνα φαίνεται ότι έχει προχωρήσει σε τόσο μεγάλο βαθμό, ώστε ο κ. Σαμαράς κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Ουαλία, όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον τούρκο πρόεδρο, Τ. Ερντογάν, και τον αλβανό πρωθυπουργό, Ε. Ράμα, τις τακτικές που ακολούθησαν εκείνοι όταν προ μηνών αποκαλύφθηκε πως η BND έκανε παρακολουθήσεις σε τηλεπικοινωνιακούς κόμβους και πολίτες των χωρών τους.

Το στέλεχος της ΕΥΠ φαίνεται ότι «κάηκε» το καλοκαίρι του 2013, όταν το όνομά του δημοσιοποιήθηκε στο πρόγραμμα «Διαύγεια» του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για τη συμμετοχή του σε τεχνική ομάδα εργασίας με σκοπό την εποπτεία του ευρωπαϊκού δορυφορικού προγράμματος “Galileo”.

Το άρθρο 17 του ν. 3649/2008 (ο «νόμος λειτουργίας της ΕΥΠ») ορίζει ρητώς: «Οι πράξεις διορισμού, μετάταξης, μετάθεσης και κάθε άλλης υπηρεσιακής μεταβολής οποιασδήποτε φύσεως ή κατηγορίας, που αφορούν στο προσωπικό της ΕΥΠ, δεν δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», άρα δεν μπορούν να αναρτηθούν στη «Διαύγεια».
Κι όμως, από αβλεψία, εν ενεργεία μέλος της κυβέρνησης υπέγραψε και κοινοποίησε τον διορισμό του, καθώς και ακόμα ενός υπαλλήλου της Υπηρεσίας, ως αναπληρωτή του, με αποτέλεσμα αμφότερα τα ονόματά τους να «προσφερθούν» τις Γερμανικές Μυστικές Υπηρεσίες ως τα καθ’ ύλην αρμόδια στελέχη του INFOSEC (σύστημα προάσπισης πληροφοριών και προσωπικών στοιχείων).

Φημολογείται έντονα ότι ο υπόλογος δεν δέχτηκε πως επικοινωνούσε με την BND, χωρίς πάντως να ομολογήσει οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη, με το αιτιολογικό ότι «οι Γερμανοί τον προσέγγισαν εκβιαστικά όταν γνωστοποιήθηκαν το όνομα και η ιδιότητά του», ενώ ζήτησε μέτρα προστασίας, εκφράζοντας φόβους για τη ζωή του.

Οι αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις της Γερμανίας σε 196 κράτη!

Περί τα μέσα Ιουνίου 2013 η δικαστική διαμάχη στη Γερμανία μεταξύ του δικηγόρου Νίκο Χάρντινγκ και της BND οδήγησε στην αποκάλυψη πως η μυστική υπηρεσία παρακολουθεί 196 κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Σύμφωνα με τα διεθνή δημοσιεύματα, ο Χάρντινγκ μήνυσε την BND, θεωρώντας ότι οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες του με ξένους πελάτες μπορεί να παρακολουθούνται, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι η BND δεν έχει τέτοιο δικαίωμα καθώς είναι Γερμανός πολίτης (σ.σ. δηλαδή έχει το δικαίωμα να παρακολουθεί μη Γερμανούς πολίτες;!!!).
Με έγγραφο που κατατέθηκε στο δικαστήριο, έγινε γνωστό ότι οι Γερμανικές αρχές προβαίνουν σε παρακολουθήσεις, επικαλούμενες λόγους αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας και μάλιστα το πράττουν συστηματικώς από τις 13 Απριλίου 2010.

Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η BND είναι η πρώτη ευρωπαϊκή μυστική υπηρεσία που έδωσε έμφαση στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και στην ηλεκτρονική καταγραφή των παρακολουθουμένων. Η αρχή έγινε το 1971 από τον επιθεωρητή της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας BKA (αντίστοιχης του FBI), Χορστ Χέρολντ, ιδρυτή ενός κέντρου ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Βισμπάντεν.
Οκτώ χρόνια αργότερα, το 1979, το σύστημα του Χέρολντ εμπεριείχε 37 πληροφοριακούς φακέλους, με 4,,7 εκατομμύρια ονόματα, 3.100 οργανώσεις, 2,1 εκατομμύρια δείγματα δακτυλικών αποτυπωμάτων, 1,9 εκατομμύρια φωτογραφίες, 6.000 δείγματα γραφής και 3.500 αναλυτικά «βιογραφικά» καταζητούμενων.

Πηγή εφημ. «Παραπολιτικά»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Ελέγχουν τρεις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Συρία και πέντε στο Ιράκ

Τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και τα διυλιστήρια που ελέγχει εκμεταλλεύεται το Ισλαμικό Κράτος για να χρηματοδοτεί τις δραστηριότητές τους.

Όπως αναφέρει ο Λουάι ελ Χατεέμπ, ιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Ενεργείας του Ιράκ και σύμβουλος του ιρακινού κοινοβουλίου, «το ανατολικό τμήμα της Συρίας είναι πλούσιο σε πετρέλαιο και βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους».

«Στην περιοχή αυτή παράγονται 50.000 με 60.000 βαρέλια την ημέρα και το ΙΚ μεταφέρει αυτές τις ποσότητες από τη Συρία στην Τουρκία».

Μέσω αυτού του λαθρεμπορίου, το ΙΚ λύνει το πρόβλημα της αδυναμίας του να πουλήσει νομίμως αυτό το πετρέλαιο εκτός των εδαφών του. «Το μοναδικό μέρος όπου μπορεί να γίνει εμπορία πετρελαίου από το Ιράκ και τη Συρία είναι η Τουρκία», τονίζει ο ελ Χατεέμπ, που εργάζεται και στο Κέντρο Μπρούκινγκς της Ντόχα.

Αλλά και δυτικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας βεβαιώνουν ότι έχουν εντοπίσει τη μεταφορά πετρελαίου από το Ιράκ προς την Τουρκία.

Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει τουλάχιστον τρεις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Συρία και πέντε στο Ιράκ. Διαχειρίζεται επίσης ένα διυλιστήριο και πολιορκεί ένα άλλο στο Ιράκ, ενώ ελέγχει και αρκετά μικρά διυλιστήρια στη Συρία.

Η οργάνωση κρατά μέρος του πετρελαίου και πωλεί μικρές ποσότητες στα εδάφη της, αλλά το μεγάλο μέρος το εξάγει στην Τουρκία. Για τον σκοπό αυτό, οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν τα ίδια δίκτυα λαθρεμπορίου που λειτουργούν στα πορώδη σύνορα της περιοχής εδώ και πολλές γενιές. Υπολογίζεται ότι αυτό το λαθρεμπόριο αποφέρει στο Ισλαμικό Κράτος τρία εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Εκτιμάται επίσης ότι το Ισλαμικό Κράτος εισπράττει χρήματα από λύτρα για τους ομήρους του, καθώς και με άλλες μεθόδους εκβίασης, με την πώληση γυναικών και ανηλίκων ως σεξουαλικών σκλάβων, καθώς και με το εμπόριο αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες που επικαλείται η σημερινή Ελ Παϊς, η σχέση της Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος είναι ακόμη πιο σύνθετη. Ο τουρκικός Τύπος έγραψε στις αρχές Αυγούστου ότι στο Ισλαμικό Κράτος έχουν ενταχθεί πάνω από 1.000 τούρκοι πολίτες, ενώ ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάνει και τις 3.000. Στη νότια Τουρκία, ο πληθυσμός επωφελείται από τη χαμηλή τιμή του πετρελαίου που εμπορεύονται οι τζιχαντιστές, που μπορεί να είναι και κάτω από το μισό της τιμής του νομίμου.

Τις τελευταίες ημέρες, πολλά μέλη της τουρκικής κυβέρνησης έχουν αρνηθεί αυτές τις κατηγορίες. «Για μας, το λαθρεμπόριο πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος ή άλλες οργανώσεις είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι ισλαμιστές του ΙΚ όμως ετοιμάζονται να ξεκινήσουν και ηλεκτρονικό πόλεμο εναντίον δυτικών εταιρειών, ακολουθώντας το παράδειγμα του Συριακού Ηλεκτρονικού Στρατού και της Ομάδας Ασφαλείας «Αίας» που εδρεύει στο Ιράν.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τρομοκράτες προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά όπλα», λέει στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ο Ντέιβιντ Ντε Βαλτ, επικεφαλής της εταιρείας FireEye. «Το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί ήδη το Διαδίκτυο για τη στρατολόγηση μελών, τη διανομή τρομοκρατικών πληροφοριών και την τρομοκράτηση γενικότερα».
Μία οργάνωση που λέγεται Lizard Squad και υποστηρίζει ότι έχει δεσμούς με το ΙΚ έθεσε πρόσφατα στο στόχαστρό της τα δίκτυα της Sony και της Microsoft.

Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, ο κυβερνοπόλεμος παίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στις σύγχρονες πολεμικές επιχειρήσεις, όπως φάνηκε και στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό ότι οι επιθέσεις αυτές θα καλύπτονται πλέον από το αμυντικό δόγμα του οργανισμού, με την έννοια ότι όταν μια χώρα δέχεται επίθεση, θα μπορούν να απαντούν οι υπόλοιπες.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Στις Βρυξέλλες κράτησαν την ανάσα τους. Και μετά στέναξαν με ανακούφιση: οι Σκωτσέζοι είπαν «όχι» στην ανεξαρτησία, απομακρύνοντας τον κίνδυνο ενός ντόμινο αποσχίσεων στην Ευρώπη, με Καταλανούς, Βάσκους, Φλαμανδούς, και λοιπούς αυτονομιστές να παίρνουν αέρα.

Αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ένα άλλο, μεγαλύτερο ζόρι: τί θα γίνει αν οι Συντηρητικοί κερδίσουν τις επόμενες εκλογές στη Βρετανία, το 2015, και κάνουν το άλλο δημοψήφισμα, το 2017; Με ερώτημα αν ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο θα μείνει ή θα φύγει από την ΕΕ;

Πόσο πιθανός είναι δηλαδή ο σεισμός, η περιβόητη «Brexit», μια έξοδος της Βρετανίας από την ενωμένη Ευρώπη, σε τρία χρόνια από σήμερα;

Αντιμέτωπος με τον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό στον λαό, και στο εσωτερικό του Συντηρητικού κόμματος, ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει δεσμευθεί να επαναδιαπραγματευθεί τη θέση της χώρας στην ΕΕ, και να κάνει δημοψήφισμα μετά.

Προς το παρόν, σε δημοσκόπηση της εταιρείας Opinium για τον Observer, σχεδόν οι μισοί Βρετανοί θα ψήφιζαν υπέρ της εξόδου υπό τις τρέχουσες συνθήκες. Εντός θα έμενε το 37%.

Αλλά η εικόνα γίνεται διαφορετική, αν αλλάξουν οι όροι της συμμετοχής στην ΕΕ. Σε αυτή την περίπτωση, το 42% τάσσονται υπέρ της παραμονής, έναντι 36% που επιμένουν στην αποχώρηση.

Ο Κάμερον επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ. Την θεωρεί πολύ συγκεντρωτική, πολύ γραφειοκρατική, και τρέμει ότι οι υπέρμαχοι της ομοσπονδιοποίησης μπορεί να πάρουν το πάνω χέρι.

Να γιατί έδωσε λυσσαλέα μάχη για να μην γίνει ο φεντεραλιστής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλά την έχασε.

Είναι και το μεταναστευτικό. Εξ ου η πρότασή του να επιβληθούν περιορισμοί στην ελεύθερη μετακίνηση προσώπων από φτωχότερα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι.

Η απάντηση από τις Βρυξέλλες; Οργισμένη και κάθετη. Εάν η Βρετανία θέλει να παραμείνει στην ενιαία αγορά, να εννοήσει ότι εκεί ισχύει η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, κεφαλαίων και αγαθών. Τελεία και παύλα, είπαν. Με άλλα λόγια, η Ευρώπη δεν είναι «μενού α λα καρτ», για να παραγγέλνει η Βρετανία ό,τι της κάνει κέφι.

Εκτός ευρώ, εκτός χώρου Σένγκεν, με εκπτώσεις στην συνεισφορά του στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πάντοτε με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω από την ΕΕ.

Εξαιτίας της ειδικής σχέσης με την Αμερική και των συμφερόντων του Σίτι του Λονδίνου, οι Βρετανοί δεν θέλησαν ποτέ να εκχωρήσουν την εθνική κυριαρχία της νομισματικής πολιτικής, και να εγκαταλείψουν τη στερλίνα, πόσω μάλλον τώρα.

Πολλοί λένε, όμως, ότι ακριβώς αυτή η κρίση του ευρώ πιέζει για μεγαλύτερη ενοποίηση τις χώρες που χρησιμοποιούν το κοινό νόμισμα. Οσοι μπορούν, αλλά δεν θέλουν να συμμετάσχουν, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Δανία, πρέπει να βρουν νέα θέση σε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων.

Και επειδή κανένας δεν ξέρει ποιό θα είναι το νέο σκηνικό, δεν έχει νόημα καμιά αναδιαπραγμάτευση.

Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι βέβαια αν θα συνέφερε την βρετανική οικονομία μια έξοδος από την ενωμένη Ευρώπη.

Μάλλον όχι, γιατί εξακολουθεί να πουλάει το 50% των εξαγωγών της στην κοινή αγορά. Και είναι εύκολες εξαγωγές, ελεύθερου εμπορίου, χάρη στην ΕΕ.

Κερδίζει επίσης πολλά από άμεσες ξένες επενδύσεις, επειδή είναι μια καλή τοποθεσία από την οποία πολυεθνικές κάνουν μπίζνες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ολα δείχνουν ότι ο Κάμερον πιστεύει πως θα μπορέσει να κερδίσει και άλλες εξαιρέσεις από τους όρους της συμμετοχής στην ΕΕ, όπως συνέβη το 1974-75. Κάτι που θα επιτρέψει στη Βρετανία να παραμείνει μέλος, αλλά μόνο για λόγους εμπορίου.

Μια τέτοια νέα συμφωνία, εγκεκριμένη από δημοψήφισμα, είναι αυτό που φέρεται να επιθυμεί ο ίδιος, προσωπικά.
Με σημαντικό ρίσκο. Αν δεν καταφέρει να πάρει όσα ζητήσει από την πολυδιαφημισμένη αναδιαπραγμάτευση κινδυνεύει να φανεί λίγος.

Σε βαθμό που θα αμφισβητηθεί πολύ σοβαρά μέχρι και η ικανότητά του να μείνει πρωθυπουργός - δεδομένου ότι τα άλλα δύο μεγάλα κόμματα στην Βρετανία, οι Εργατικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, εταίροι του στην κυβέρνηση σήμερα, τάσσονται καθαρά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος 

Για περισσότερο από ένα χρόνο η κυβέρνηση έχει χτίσει την προσδοκία μιας δήθεν συζήτησης που θα άνοιγε για το χρέος αρχικά την άνοιξη και μετά το φθινόπωρο.

Πέρασε η άνοιξη, είμαστε στα μισά του φθινοπώρου, αλλά η συζήτηση όχι απλώς δεν ανοίγει, μα, αντιθέτως, επί της ουσίας κλείνει.

Επιπλέον, όχι απλώς κλείνει, αλλά αυτό συμβαίνει με τον πιο ταπεινωτικό τρόπο: λίγα 24ωρα πριν ο πρωθυπουργός πάει στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου φροντίζει να κόψει τη συζήτηση πριν καν σκεφτεί η ελληνική πλευρά να αρθρώσει λέξη. Να τι είπε την Παρασκευή ο γερμανός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ: «δεν εκκρεμούν αποφάσεις. Ολες οι αποφάσεις λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι σε διμερές».

Τότε τι θα πουν οι δύο αρχηγοί κυβερνήσεων; «Βρισκόμαστε στην αρχή μίας νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην έναρξη της θητείας ενός νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αρα σίγουρα θα γίνει συζήτηση και για το ποιες προτεραιότητες θα θέλουν να δουν η Γερμανία και η Ελλάδα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς τα επόμενα χρόνια», είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

Βεβαίως, στην Αθήνα, κυβέρνηση και διάφοροι άλλοι, έκαναν ότι δεν άκουσαν, ότι δεν είδαν, ότι δεν κατάλαβαν.

Ότι κι αν έκαναν, η ουσία δεν αλλάζει: πρόκειται για ένα ταξίδι απελπισίας, ειδικά από τη στιγμή που οι γερμανοί έχουν εγκλωβίσει τον Σαμαρά στο απόλυτο τίποτα πριν καν αυτός μπει στο αεροπλάνο.

Ας πάει λοιπόν ο πρωθυπουργός κι ας συζητήσει για τις… προτεραιότητες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς τα επόμενα χρόνια, καθώς για χρέος, για φόρους, για πρόγραμμα δεν θα μπορέσει ούτε να ανοίξει το στόμα του αφού του το ξέκοψαν ήδη δημόσια.

Μπορεί επίσης να συζητήσει για τον καιρό, για το φύλλο των αγγέλων, για την προέλευση και το μέλλον του κόσμου, ή για το γιγάντιο καλαμάρι που ψάρεψαν προ ημερών στον Ειρηνικό – ή στον Ινδικό; Ε θα το βρούνε, εύκολο είναι.

Τόση συζήτηση μπορεί να γίνει και επ’ αυτών, όπως και για μία σειρά από άλλα αντίστοιχα φλέγοντα θέματα για τα οποία η Ελλάδα και ο λαός της νυχθημερόν αγωνιούν…

Όμως, το πιο κρίσιμο είναι ασφαλώς το καλαμάρι. Γιατί καταπίνει τα πάντα…

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Ελλάδα, Κύπρος και… κυρώσεις

Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος

Η Ελλάδα λαμπρύνεται γιατί υπήρξε μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που είπε «όχι» στον ολοκληρωτισμό του 20ου αιώνα, των Χίτλερ και Μουσολίνι, σε μία εποχή που ήταν παντοδύναμος και οι περισσότεροι θα στοιχημάτιζαν ότι θα επικρατούσε στον ευρωπαϊκό πόλεμο που ξεκίνησε. Αλλά και η μικρούλα Κύπρος λαμπρύνεται για την παραδειγματική εξέγερσή της κατά της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, που κέρδισε τον σεβασμό των πέντε ηπείρων.

Δεν είναι, ασφαλώς, η περίπτωση της σημερινής Ελλάδας και της Κύπρου που, υπερψηφίζοντας τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, λένε «ναι» στον ολοκληρωτισμό του 21ου αιώνα, συμμετέχοντας στην πιθανή έναρξη μίας άτυπης παγκόσμιας σύρραξης, οργανωμένης από τις πιο εξτρεμιστικές, ολοκληρωτικές δυνάμεις της Δύσης εναντίον της Ρωσίας! Δυνάμεις που κινούνται ακόμα με «δημοκρατικό προσωπείο», αντιπροσωπεύουν όμως μία απειλή για την ανθρωπότητα ίσως πολύ σοβαρότερη από αυτή που αντιπροσώπευσαν ο ναζισμός και ο φασισμός στην εποχή τους. Δεν δίστασαν, άλλωστε, στην περίπτωση της Ουκρανίας, να συμμαχήσουν ανοιχτά με τις πιο επαχθείς, εγκληματικές δυνάμεις της ναζιστικής άκρας Δεξιάς.

Ακολουθώντας τέτοια πολιτική και σε πραγματικό παροξυσμό εθνικής υποτέλειας, Αθήνα και Λευκωσία στρέφονται ευθέως και κατά του σκληρού πυρήνα πολλαπλών ελληνικών εθνικών συμφερόντων (οικονομικών, πολιτικών, γεωπολιτικών, στρατηγικών), σε μία περίοδο, μάλιστα, οικονομικής καταστροφής και πρωτοφανούς εθνικής εξασθένησης. Και το κάνουν παρ’ όλο που είχαν την ευχέρεια, όπως επεσήμανε ο συνταγματολόγος Κ. Χρυσόγονος και «τρίτης λύσης», να μην αποτρέψουν μεν την λήψη απόφασης για τις κυρώσεις από την ΕΕ, να εξαιρεθούν όμως οι ίδιες.

Η καταστροφή των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας και Κύπρου – Ρωσίας, υπήρξε τα τελευταία χρόνια κεντρική επιδίωξη των Δυτικών, πρώτον για να αποκλείσουν τη Μόσχα από τα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, δεύτερον στο πλαίσιο της πολλαπλής επίθεσης που εξαπέλυσαν εναντίον των δύο κρατικών υποστάσεων του ελληνικού λαού. Η επίθεση αυτή εναντίον του ίδιου του πυρήνα της ελληνικής, ελλαδικής και κυπριακής εθνικής κυριαρχίας εκδηλώθηκε και γεωπολιτικά (σχέδια Ανάν, Αναστασιάδη – Έρογλου) και οικονομικά (Δανειακές Συμβάσεις και Μνημόνια).

Οι εξωτερικοί «πνεύμονες» της ανεξαρτησίας

Το ίδιο το «σχέδιο» του νεότερου ελληνισμού είναι σχέδιο των «ξεσηκωμένων» με τον «αντιστασιακό χαρακτήρα που διέπει ολόκληρη τη νεοελληνική ιστορία», όπως υπογραμμίζει ο σπουδαίος μαρξιστής ιστορικός Νίκος Σβορώνος, σημειώνοντας:
«Ο ελληνισμός ανήκει στην κατηγορία των μικρών λαών που κινούνται στην περιφέρεια του νεότερου κόσμου και που η σταδιακή ανάπτυξη της εθνικής τους συνείδησης και η συγκρότησή τους σε καινούργια έθνη (…) συντελείται μέσα στην πάλη εναντίον υπερεθνικών αυτοκρατοριών στην αρχή, εναντίον υπερεθνικών ιμπεριαλιστικών οικονομικοκοινωνικών συγκροτημάτων στα νεότερα χρόνια» - Επισκόπηση της Νεοελληνικής Ιστορίας, Θεμέλιο, Αθήνα 1976, σελ. 12 (δυστυχώς, βέβαια, οι «αριστεροί» γραφειοκράτες δεν διαβάζουν, οι «αριστεροί» ιδεοληπτικοί δεν καταλαβαίνουν).

Ο νέος ελληνισμός στηρίχτηκε επί αιώνες σε δύο εξωτερικούς «πνεύμονες»: την «ομόδοξη» και γεωπολιτικά συγκλίνουσα Ρωσία αφενός, τον ευρωπαϊκό Διαφωτισμό αφετέρου. Γι αυτό η διάρρηξη των σχέσεων Αθήνας – Μόσχας και Λευκωσίας – Μόσχας –πολύ περισσότερο στην ούτως η άλλως τόσο δυσμενή περίοδο ολοκληρωτικού μετασχηματισμού του ευρωπαϊκού σχεδίου και «κατάληψης» των ευρωπαϊκών ηγεσιών της Ευρώπης από Αμερικανούς και τράπεζες- συνιστά είδος «γεωπολιτικής αυτοκτονίας» του ελληνισμού.

Η Ρωσία υπήρξε πάντα στην ιστορία μας από τα σημαντικότερα δυνητικά αντισταθμίσματα στις δυτικές πιέσεις, όπως κατάλαβαν καλά στον καιρό τους πολιτικοί απ’ όλο το πολιτικό φάσμα Ελλάδας και Κύπρου, από τον Σπύρο Μαρκεζίνη, στη δεκαετία του 1950, ως τον Τάσσο Παπαδόπουλο, στη δεκαετία του 2000. Η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα υπήρχε σήμερα χωρίς τη διπλωματική και στρατιωτική υποστήριξη που της παρείχε η Σοβιετική Ένωση, αρχικά, η Ρωσική Ομοσπονδία αργότερα, για να μην μιλήσουμε για την ιδιαίτερη συμβολή των ρωσο-κυπριακών σχέσεων στην ευημερία του νησιού. Έως ότου το «κούρεμα» των καταθέσεων που αποφάσισαν ΔΝΤ, Γερμανία και Βρυξέλλες, σε συμμαχία με τις μεγάλες τράπεζες τύπου Goldman Sachs, πλήξουν τα ρωσικά κεφάλαια και τις οικονομικές σχέσεις Μόσχας – Λευκωσίας, οδηγώντας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, και σε μετατόπιση του άξονα των επενδεδυμένων στην Κύπρο ξένων κεφαλαίων από ρωσικά σε ισραηλινά.

Το αντιρωσικό μένος Αναστασιάδη

Σε ολόκληρο τον ελληνικό χώρο ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ασφαλώς ο πολιτικός που έχει ταχθεί με τον πιο αποφασιστικό τρόπο στην υπηρεσία των αγγλοαμερικανικών συμφερόντων. Προ δεκαετίας ηγήθηκε στην προσπάθεια διάλυσης του Κυπριακού Κράτους με το Σχέδιο Ανάν, κάτι που θέλει να κάνει και τώρα με τις συνομιλίες.

Η καταστροφή των σχέσεων Λευκωσίας – Μόσχας είναι επίσης βασική του επιδίωξη. Τα ρωσικά συμφέροντα επλήγησαν ιδιαίτερα από το «κούρεμα» των καταθέσεων. Ο δε πρόεδρος προσέλαβε ως σύμβουλό του τον Μακάριο Δρουσιώτη, ώστε, όπως εξομολογήθηκε σε φιλικό του πρόσωπο, να μπορέσει χωρίς υλικές σκοτούρες να ολοκληρώσει το βιβλίο που έγραφε εναντίον του ΑΚΕΛ και της Σοβιετικής Ένωσης. Το βιβλίο εκδόθηκε πρόσφατα, προκαλώντας την έντονη δυσφορία της ρωσικής πρεσβείας στη Λευκωσία. Αψηφώντας το γελοίο του πράγματος και καταστρέφοντας ακόμα και την προσωπική φιλοδοξία του να εμφανίζεται ως σπουδαίος «διανοούμενος» (τόσο σημαντικό κρίνεται να πληγούν οι σχέσεις με τη Μόσχα), ο Δρουσιώτης υποστηρίζει, ούτε λίγο ούτε πολύ τη θέση ότι οι… Σοβιετικοί έφταιγαν για το 1974! Κάτι που δεν σκέφτηκαν να ισχυριστούν ούτε οι Αμερικανοί (οι πράκτορές και οι φίλοι τους επί σαράντα ολόκληρα χρόνια), αντιθέτως Κλίντον και Χόλμπρουκ ζήτησαν «συγνώμη» για όσα έκανε η Ουάσιγκτον στον Ελληνικό λαό!

Δηλητηριώδης ο κ. Αναστασιάδης υποστηρίζει ακόμη ότι η Ρωσία έχει ιδιαίτερα συμφέροντα με την Τουρκία που την εμποδίζουν να αναμειχθεί στο Κυπριακό. Στην πραγματικότητα, αν κάποιος κάνει ό,τι μπορεί για να σπρώξει τη Μόσχα στην αγκαλιά της Άγκυρας, είναι η Κυπριακή και η Ελλαδική διπλωματία. Η Τουρκία, αν και μέλος του ΝΑΤΟ, δεν εφαρμόζει αντιρωσικές κυρώσεις και επιχειρεί να διεισδύσει στο πολιτικο-οικονομικό κενό που αφήνει η τυφλή, πλήρης υποταγή Κύπρου και Ελλάδας στους Δυτικούς, εις βάρος των Ελληνικών εθνικών συμφερόντων.

Υποτέλεια ή ρεαλισμός;

Υπάρχει, βέβαια, το επιχείρημα ότι «δεν μας παίρνει» να διαφοροποιούμεθα από τους Δυτικούς. Γιατί όμως δεν μας «παίρνει» εμάς, αλλά «παίρνει» την Τουρκία να αψηφά επανειλημμένως τα desiderata της Ουάσιγκτον, αρνούμενη τη χρήση του εδάφους της για την εισβολή στο Ιράκ, κατασκευάζοντας τον αγωγό Blue Stream, παρά τις αμερικανικές αντιρρήσεις, ή επικρίνοντας σφόδρα το Ισραήλ για τη Γάζα;
Παραδόξως, την Τουρκία που τους δημιουργεί προβλήματα τη σέβονται, όπως σέβονταν και την Ελλάδα του Ανδρέα Παπανδρέου, των αστερίσκων στο ΝΑΤΟ, της αντίθεσης στις κυρώσεις για το Τζάμπο, την Ελλάδα που κέρδιζε παγκόσμιο θαυμασμό και σεβασμό για την απελευθέρωση του Αραφάτ και την «Πρωτοβουλία των Έξι».

Θα μπορούσε το επιχείρημα των δουλοφρόνων να έμοιαζε τουλάχιστον ρεαλιστικό, εάν, σε αντάλλαγμα μίας αναξιοπρεπούς υποταγής, κερδίζαμε έστω την ησυχία και την σωτηρία μας. Το αντίθετο όμως έχει συμβεί σε όλη την ιστορία μας και συμβαίνει και τώρα. Πολεμήσαμε στην Ουκρανία τους μπολσεβίκους και «φτύσαμε» τους απεσταλμένους του Λένιν για να μας αφήσουν να σφαχτούμε στη Μικρά Ασία οι Αγγλογάλλοι. Γίναμε αιματηρό και «θερμό» δοκιμαστήριο του Ψυχρού Πολέμου και πολεμήσαμε τον κομμουνισμό στην… Κορέα(!), για να δούμε να κρεμάνε τον Καραολή και τον Δημητρίου στην Κύπρο, να ενθαρρύνουν την εκδίωξη των Ελλήνων από την Πόλη και να οργανώνουν το πραξικόπημα και την εισβολή στην Κύπρο. Εφαρμόσαμε, πιστοί όσο και διεφθαρμένοι «ευρωλιγούρηδες», κατά γράμμα ό,τι μας έλεγαν οι Ευρωπαίοι, για να τους βλέπουμε τώρα να μας καταστρέφουν υποδειγματικά, με τα Μνημόνια και τις Δανειακές.

Είναι πολλοί που υποτάχθηκαν για να μην καταστραφούν, καταστράφηκαν για να μην υποταγούν. Αλλά εδώ καταφέραμε το ακατόρθωτο: καταστρεφόμαστε υποτασσόμενοι, υποτασσόμεθα καταστρεφόμενοι.

Πηγή περιοδικό «Επίκαιρα», τεύχος 255


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Στάση πληρωμών, από προφανή οικονομική αδυναμία τους, φαίνεται να κηρύσσουν τελικά οι πολίτες προς το κράτος. Και ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς.
Πόσα λέγαμε μέχρι χθες ότι είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία; 68 δισεκατομμύρια;
Ξεχάστε το.
Ήδη προσεγγίζουν τα 70 δισεκατομμύρια!!!!

Μέσα στον Αύγουστο μόνο και ενώ υποτίθεται ότι έπρεπε να εισπραχθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, τα χρέη αντί να μειωθούν τουναντίον αυξήθηκαν κατά 1,5 δις περίπου!!!
Και να σκεφτούμε ότι έρχεται και ο ΕΝΦΙΑ…
Μέχρι τα Χριστούγεννα προβλέπουμε τα ληξιπρόθεσμα προς την εφορία, να ξεπερνούν τουλάχιστον τα 72 δισεκατομμύρια ευρώ…

Γιατί λοιπόν δανειστές και κυβέρνηση επιβάλλουν συνεχώς αντισυνταγματικούς και απάνθρωπα μεγάλους φόρους, αφού και ένα μικρό παιδάκι αντιλαμβάνεται ότι δεν πρόκειται να πληρωθούν, με αυτή την οικονομική κατάσταση;
Αν δεν είναι πολιτικά ανίκανοι, τότε θα πρόκειται για σχεδιασμένη μετακύλιση του δημοσίου χρέους στις πλάτες του καθενός μας ατομικά, μέσω τεχνητής αύξησης των απαιτήσεων του κράτους προς τους πολίτες του.

Όλα αυτά που μας συμβαίνουν είναι τραγελαφικά. Την στάση πληρωμών που έπρεπε να κηρύξει το κράτος προς τους ιδιώτες δανειστές από την αρχή, έχοντας απέναντί του ένα μη βιώσιμο δημόσιο χρέος, τελικά την κάνουν οι πολίτες προς το κράτος, ενώ το τελευταίο εξακολουθεί να θεωρεί το χρέος βιώσιμο(!!!), σαν να μην τρέχει τίποτα…

ΥΓ. Μετά από όλα αυτά, απορούμε που βρίσκει τα πρωτογενή πλεονάσματα η κυβέρνηση και μάλιστα αυτά αυξάνονται κιόλας!!!

Πέτρος Χασάπης


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Η Ρωσία και η Τουρκία προγραμματίζουν να άρουν τους περιορισμούς σχετικά με τις συναλλαγές γεωργικών προϊόντων, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Αλεξέι Ουλιακάιεφ, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη συνάντηση που είχαν στις 17 Σεπτεμβρίου, στην Κωνσταντινούπολη, συζήτησαν το ενδεχόμενο της δημιουργίας μιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, όπως αναφέρει το ρωσικό δημοσίευμα.

«Είναι σαφές ότι η Ρωσία- μέλος της Τελωνειακής Ένωσης με το Καζακστάν και τη Λευκορωσία- της παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας με μια τρίτη χώρα, την Τουρκία, ζώνη ελεύθερου εμπορίου», δήλωσε ο Ουλιουκάιεφ.

«Για την Τουρκία, το σύνολο της γεωργικής παραγωγής της, λειτουργεί σε υποχρεωτικό καθεστώς όπως απαιτείται από την ΕΕ. Ωστόσο, έχει το δικαίωμα να συνάπτει συμβάσεις με κάθε χώρα για τους δικά της συμφέροντα, στον τομέα της γεωργίας», είπε.

Συγχρόνως, είπε ότι τα δύο μέρη εξετάζουν μία άλλη συμφωνία στα είδη των προϊόντων- «Εξετάζουμε δύο επιλογές, έχουμε ετοιμάσει ένα σχέδιο για τα δύο μέρη και θα δούμε ποιο είναι αυτό μας εξυπηρετεί καλύτερα», είπε ο Ρώσος υπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά τα θέματα θα συζητηθούν στην επόμενη υπουργική σύνοδο, η οποία έχει προγραμματισθεί για τις αρχές Οκτωβρίου.

Η Ρωσία από τις 7 Αυγούστου, έχει περιορίσει τις εισαγωγές τροφίμων από ορισμένες χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις εναντίον της, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

«Έχουμε υπογράψει ένα μνημόνιο», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της χώρας
Αυτονομιστές και Ουκρανοί συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός

Η ζώνη θα έχει πλάτος 30 χιλιομέτρων όπου θα απαγορεύεται η χρήση βαρέων όπλων και η πτήση μη επανδρωμένων.
Έπειτα από την κατάπαυση του πυρός που συμφώνησαν, σήμερα Σάββατο, Ουκρανοί και ρωσόφωνοι αυτονομιστές, αποφασίστηκε η δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης πλάτους 30 χλμ. στην ανατολική Ουκρανία.

«Έχουμε υπογράψει ένα μνημόνιο», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα, έπειτα από επτά ώρες διαπραγματεύσεων στο Μινσκ.

Η συμφωνία προβλέπει εννέα σημεία, μεταξύ των οποίων η παύση της χρήσης όπλων και η απόσυρση του βαρέως πυροβολικού σε απόσταση 15 χιλιομέτρων εκατέρωθεν, είπε ο Κούτσμα. «Αυτή είναι μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια ζώνη κατάπαυσης του πυρός πλάτους τουλάχιστον 30 χιλιομέτρων», πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να μην χρησιμοποιούν βαρέα όπλα σε κατοικημένες περιοχές, ενώ απαγορεύουν στα μαχητικά αεροσκάφη και στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να πετούν πάνω από τη ζώνη ασφαλείας που θα πρέπει να παρακολουθείται από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το έγγραφο όλες οι ένοπλες ομάδες, ο στρατιωτικός εξοπλισμός, οι στρατιώτες και οι μισθοφόροι δεν θα εισέρχονται στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

Πηγή "Πρώτο Θέμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Του Νικόλα Ζηργάνου

Με νωπή τη δικομματική συναίνεση στο Κογκρέσο Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για την αμερικανική στρατηγική στον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού κράτους», ο Μπαράκ Ομπάμα έφτασε χθες στην Τάμπα της Φλόριντα, στην αεροπορική βάσης Μακντίλ, έδρα της Κεντρικής Διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, για να συζητήσει με τους στρατηγούς το επιχειρησιακό σχέδιο κατά των εξτρεμιστών σουνιτών. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε σε ομιλία του προς τους ένστολους της βάσης πως δεν θα συμμετάσχουν αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται, ή θα πάνε, στο Ιράκ σε χερσαίες επιχειρήσεις κατά των τρομοκρατών του «Ισλαμικού κράτους».

Η κατηγορηματική αυτή δήλωση του Ομπάμα ήρθε μόλις λίγη ώρα μετά την κατάθεση στο Κογκρέσο του Αμερικανού επιτελάρχη, στρατηγού Μάρτιν Ντέμπσεϊ, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε μάχες επί του ιρακινού εδάφους αμερικανικά στρατεύματα. Είναι ακόμη μια ένδειξη της ασάφειας που χαρακτηρίζει την αμερικανική πολιτική στην περιοχή, η οποία περιέχει συνεχείς παλινδρομήσεις, συχνές αλλαγές, αντικρουόμενες πρωτοβουλίες, με μόνη σταθερά την αμετακίνητη επιθυμία της Ουάσινγκτον να μη βρίσκεται στην ανάγκη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Η υπερδύναμη θέλει να αποσυρθεί από την περιοχή, αλλά δεν την αφήνουν, γι’ αυτό και θα βάλει άλλους να κάνουν τη βρόμικη δουλειά. Σαράντα χώρες ανέφερε ο Ομπάμα πως θα συνδράμουν (με διαφορετικό τρόπο η καθεμία και όχι απαραίτητα στρατιωτικά) στη συμμαχία κατά του Χαλιφάτου, ενώ ο ιρακινός στρατός άρχισε χθες την εκστρατεία ανακατάληψης τριών μεγάλων αστικών κέντρων κοντά στη Βαγδάτη με αμερικανική αεροπορική υποστήριξη. Σύμφωνα με το ιρακινό επιτελείο, πάνω από 50 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν χθες από αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα.

Πάντως, ο διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ και ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, Μάθιου Ολσεν, δήλωσαν χθες στο Κογκρέσο πως η υποστήριξη προς το «Ισλαμικό κράτος» αυξήθηκε μετά την έναρξη των αμερικανικών βομβαρδισμών κατά των εξτρεμιστών σουνιτών. Ο αριθμός των εθελοντών που κατατάσσονται στο «Ισλαμικό κράτος» έχει αυξηθεί, όπως και τα έσοδα της τρομοκρατικής οργάνωσης, υποστήριξαν οι δύο αξιωματούχοι. Ο Ολσεν τόνισε πως τα ημερήσια έσοδα του «Ισλαμικού κράτους» -μόνο από την πώληση πετρελαίου στη μαύρη αγορά- ανέρχονται σε ένα εκατομμύριο δολάρια και πως ο αριθμός των μαχητών της τρομοκρατικής οργάνωσης ανέρχεται πλέον στους 31.000 άνδρες.

Η αύξηση της επιρροής των εξτρεμιστών μουσουλμάνων οφείλεται επίσης στην πολύ καλά σχεδιασμένη προπαγάνδα που κάνουν, σχεδόν αποκλειστικά μέσω διαδικτύου. Χθες κυκλοφόρησε στο ίντερνετ νέα βιντεοσκοπημένη «υπερπαραγωγή» με χολιγουντιανά εφέ και πλάνα από χαρούμενους Ευρωπαίους εθελοντές μαχητές που βγάζουν selfies σε πολυτελείς βίλες στη Συρία, τρώγοντας πίτσα. Στο βίντεο διατυπώνονται πρώτη φορά σαφείς απειλές κατά του Λευκού Οίκου και προβάλλονται εικόνες από εκτελέσεις αιχμαλώτων. Στο «έργο», που είναι όλο στα αγγλικά και έχει τίτλο «Ο πόλεμος μόλις άρχισε», διατυπώνονται επίσης απειλές πως οι Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται στο Ιράκ δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ζωντανοί.

Πηγή Efsyn


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Τον επαναπατρισμό των 49 Τούρκων που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές στη Μοσούλη του Ιράκ επιβεβαίωσε η τουρκική κυβέρνηση, εξέλιξη που θέτει τέλος στο θρίλερ που απασχολούσε για τρεις μήνες την Τουρκία. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το πώς διασφαλίστηκε η απελευθέρωσή τους.

Η ομηρία ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους η Άγκυρα ήταν διστακτική σε ενεργό συμμετοχή στην αμερικανική «συμμαχία προθύμων» κατά του IS.

Οι Τούρκοι, ανάμεσά τους και διπλωμάτες, είχαν πιαστεί όμηροι στην προέλαση των τζιχαντιστών στη Μοσούλη τον Ιούνιο, όταν η ISIS κατέλαβε και το τουρκικό προξενείο στην πόλη. Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, απελευθερώθηκαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου και είχαν φτάσει στην Τουρκία.

Οι τουρκικές αρχές δεν διευκρίνισαν με ποιον τρόπο κατάφεραν να απελευθερώσουν τους 49: Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου περιορίστηκε στο ότι απελευθερώθηκαν από τις υπηρεσίες πληροφορίων «μέσω των δικών τους μεθόδων» είπε ότι δεν διεξήχθη επιχείρηση.

Από την πλευρά του, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως η απελευθέρωση ακολούθησε «προσχεδιασμένη επιχείρηση» των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου, που έκανε τις ανακοινώσεις από το Μπακού, διέκοψε την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν για να συναντήσει τους απελευθερωθέντες στο Σανλιουρφά, στη συροτουρκική μεθόριο.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράφει ο Μανδαλίδης Γιάννης

Έμμεση απάντηση στα δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων για μυστική υποστήριξη της Αγκυρας προς τους τζιχαντιστές επιχείρησε να δώσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μέσω διαρροών από το περιβάλλον του προς τον τουρκικό Τύπο, ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι η επίθεση που δέχεται το τελευταίο διάστημα από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης οφείλεται στην άρνησή του να παραχωρήσει στις ΗΠΑ τη χρήση της βάσης του Ιντζιρλίκ και τη μη υπογραφή εκ μέρους της Τουρκίας του κοινού ανακοινωθέντος της Τζέντα, για τη δημιουργία διεθνούς συμμαχίας υπό των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους».

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, κατά τις επισκέψεις των αμερικανών υπουργών Αμυνας, Τσακ Χάγκελ, αρχικά, και Εξωτερικών, Τζον Κέρι, λίγες ημέρες αργότερα, ασκήθηκαν πιέσεις στην Αγκυρα για παραχώρηση του Ιντζιρλίκ.

Η απάντηση της Τουρκίας φέρεται να ήταν αρνητική. Στη συνέχεια οι ΗΠΑ έγιναν αποδέκτες και της δεύτερης τουρκικής άρνησης στην Τζέντα, με αποτέλεσμα, όπως ισχυρίζονται κύκλοι προσκείμενοι στον Ερντογάν, η αμερικανική δυσαρέσκεια να εμφανιστεί μέσω των κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων σε μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες.

Ένα από αυτά ήταν και το δημοσίευμα στους New York Times, το οποίο προκάλεσε και την οργίλη αντίδραση του Ερντογάν, καθώς η φωτογραφία του συνόδευε ρεπορτάζ για τη στρατολόγηση μελών του «Ισλαμικού Κράτους» στην Τουρκία. Σε αυτήν ο Τούρκος πρωθυπουργός εμφανιζόταν να βγαίνει από το τέμενος «Χατζί Μπαϊράμ» της Αγκυρας, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου. Η ομώνυμη συνοικία του «Χατζί Μπαϊράμ» φέρεται, σύμφωνα με το κείμενο των Times, να αποτελεί βάση των τζιχαντιστών στην Τουρκία. Ο Ερντογάν εξαπέλυσε μύδρους κατά της εφημερίδας, η οποία απέσυρε μεν τη φωτογραφία, όχι όμως και το ρεπορτάζ της, το οποίο υπερασπίστηκε.

Εξίσου, αν όχι περισσότερο, επικριτική ήταν και η Wall Street Journal, που δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Η Αγκυρα δεν είναι πλέον σύμμαχος των ΗΠΑ» και ζήτησε τη μεταφορά της βάσης του Ιντζιρλίκ στα κουρδικά εδάφη του βορείου Ιράκ.

Πηγές προσκείμενες στον Τούρκο πρόεδρο, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την αμερικανική ενόχληση, επέμειναν να τονίζουν τις τουρκικές ευαισθησίες, όσον αφορά την ασφάλεια των 49 τούρκων ομήρων που κρατά στα χέρια του το «Ισλαμικό Κράτος», συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του τουρκικού προξενείου στη Μοσούλη και των οικογενειών τους. Ο ίδιος ο Ερντογάν φέρεται να ενημέρωσε τον Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, ότι προτεραιότητα της Τουρκίας είναι οι όμηροι και για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η δημοσιότητα γύρω από το θέμα. Όπως έλεγαν, προτεραιότητα της Ουάσινγκτον είναι να στείλει μήνυμα στην αμερικανική κοινή γνώμη περί αποτελεσματικής αντιμετώπισης των τζιχαντιστών, αδιαφορώντας για τις ζωές των ομήρων.

Εξάλλου, πέραν από τους ομήρους, η σουνιτική πλειοψηφία εντός της Τουρκίας, με ισχυρή την επιρροή ακραίων ισλαμιστών, δεν είναι κάτι που μπορεί να αγνοηθεί από την κυβέρνηση Νταβούτογλου, που προσβλέπει στη θρησκευόμενη βάση της.

Ο Ιλνούρ Τσεβίκ, έμπειρος δημοσιογράφος, με μακρά θητεία στο πολιτικό και διπλωματικό ρεπορτάζ, σε άρθρό του την Παρασκευή στη φιλοκυβερνητική Sabah ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικός για την τουρκική στάση:

«Όταν η Τουρκία θα συνεργαστεί με τη Δύση για να εκδιώξει το Ισλαμικό Κράτος θα υπογράψει τη θανατική καταδίκη των πολιτών της. Ποια κυβέρνηση θα έκανε αυτό; [...] Η Τουρκία θέλει ένα σαφή οδικό χάρτη για το πώς οι συμμαχικές δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν το ΙΚ. Δεν θέλει ένα πρόχειρο σχέδιο που θα επιφέρει μεν πλήγμα στο ΙΚ, αλλά θα αποτύχει να αποτελειώσει τους εξτρεμιστές. Δεν θέλει να αποτελέσει μέρος μίας ημιτελούς δράσης, όπως συνέβη σε πολλά άλλα μέρη, όπου η συμμαχία απέτυχε τελικά και ο καθένας επέστρεψε στο σπίτι του αφήνοντας μας πίσω αντιμέτωπους με τους εξτρεμιστές... Για παράδειγμα, κοιτάξτε τι έγινε στο Ιράκ και το Αφγανιστάν».

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Δυνάμεις των τζιχαντιστών κατέλαβαν κουρδικά χωριά στη βόρεια Συρία

Οι ΗΠΑ είχαν προαναγγείλει πως θα ξεκινούσαν αναγνωριστικές πτήσεις για τις θέσεις των τζιχαντιστών στη συριακή επικράτεια και ετοιμάζονται να εξοπλίσουν την μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση.

Κουρδικά χωριά στη βόρεια Συρία, κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία, καταλήφθηκαν από δυνάμεις της τζιχαντιστικής ISIS, κατά τη διάρκεια προέλασής της προς το Αΐν αλ Αράμπ. Οι Κούρδοι της περιοχής κάλεσαν τους Κούρδους του βόρειου Ιράκ σε στρατιωτική βοήθεια για εκδίωξη των τζιχαντιστών.
Παράλληλα, στο Χαλέπι εθεάθη μη επανδρωμένο αεροσκάφος, σύμφωνα με αναφορές του Reuters. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ είχαν προαναγγείλει πως θα ξεκινούσαν αναγνωριστικές πτήσεις για τις θέσεις των τζιχαντιστών στη συριακή επικράτεια.

Στη βόρεια Συρία, οι μαχητές του τζιχαντιστικού Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν 16 κουρδικά χωριά στην περιοχή του Αΐν αλ Αράμπ (η κουρδική του ονομασία είναι Κομπανί). Η πόλη, κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία, έχει βρεθεί στο στόχαστρο της προέλασης του IS. Σύμφωνα με τις αναφορές, οι επιθέσεις έγιναν με βαρύ οπλισμό, ακόμη και τεθωρακισμένα. Υψηλόβαθμο μέλος των κουρδικών «Δυνάμεων Λαϊκής Προστασίας» (YPG) στην πόλη ανέφερε στο Reuters ότι ζητήθηκε υποστήριξη «σε κάθε στρατιωτική πλευρά» από τις κουρδικές δυνάμεις της ευρύτερης περιοχής. Εκτός από τους Κούρδους του Ιράκ, αναφέρει το βρετανικό πρακτορείο, έκκληση έγινε και στο PKK.

Αναφορές για αεροσκάφη
Ξεχωριστά, η οργάνωση «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων» ανέφερε ότι εθεάθη μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από τις περιοχές στο Χαλέπι που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ISIS. To αεροσκάφος, σύμφωνα με διαφορετικές μαρτυρίες που επικαλείται η οργάνωση, εθεάθη στο αλ Μπαμπ και το Μαντζίμπ. Δεν είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες εβδομάδες που υπάρχουν αναφορές για θέαση μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Προηγούμενως είχε υπάρξει αναφορά για τέτοιου είδους αεροσκάφος πάνω από τη Ράκα.

Εξοπλίζουν τους Σύρους
Το σχέδιο της κυβέρνησης των ΗΠΑ για εξοπλισμό της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στη Συρία -ως μέρος της στρατηγικής κατά των τζιχαντιστών της ISIS- πέρασε με ευκολία στην αμερικανική Βουλή και οδεύει προς «ναι» και από τη Γερουσία. Οι Ρεπουμπλικανοί, που κυριαρχούν στη Βουλή, ψήφιζαν μάλιστα με μεγαλύτερη προθυμία απ’ ό,τι ορισμένοι Δημοκρατικοί, παρά τις αρκετές επιφυλάξεις που υπάρχουν για τους κινδύνους ή ακόμη και την ίδια την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Παράλληλα, η Ουάσιγκτον απέκλεισε ξανά το ενδεχόμενο «να πατήσουν αμερικανικές μπότες» στο Ιράκ ή τη Συρία.
Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το μέτρο πέρασε με 273 «ναι» και 156 «όχι». Ουσιαστικά, δύο στους τρεις (κυρίαρχους στο Σώμα) Ρεπουμπλικανούς υπερψήφισαν το μέτρο, ενώ η υποστήριξη ήταν σχετικά πιο αδύναμη στους Δημοκρατικούς: «Όχι» είπαν 71 Ρεπουμπλικανοί και 85 Δημοκρατικοί. Το μέτρο πηγαίνει αργότερα την Πέμπτη στη Γερουσία, και αναμένεται να περάσει με σχετική ευκολία.

Δεν αρκούν οι επιδρομές
Η Ουάσιγκτον είχε αποφύγει να εξοπλίσει τους Σύρους αντάρτες μετά τους πρώτους μήνες ξεσπάσματος του εμφυλίου. Η τωρινή της ετοιμότητα σχετίζεται περισσότερο με την άνοδο της ISIS και δευτερευόντως με την εσωτερική δυναμική στον συριακό εμφύλιο. Ο εξοπλισμός της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης είναι μέρος της στρατηγικής που είχε εξαγγείλει ο Μπαράκ Ομπάμα για την καταπολέμηση της ISIS στο Ιράκ και τη Συρία. Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι οι επιδρομές σε βάρος των τζιχαντιστών -ενδεχομένως και στη συριακή επικράτεια- από μόνες τους δεν αρκούν για την εξάλειψη της ISIS, αλλά πρέπει να καλλιεργηθεί διέξοδος με βάση τις πολιτικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στις δύο χώρες.

Λάθος σκότωσε 15 παιδιά
Σε λάθος του ιατρικού προσωπικού, που μπέρδεψε φιαλίδια εμβολιασμού, οφείλεται ο θάνατος 15 παιδιών σε ελεγχόμενη από τους αντικαθεστωτικούς περιοχή της βόρειας Συρίας, όπως αναφέρει έκθεση επιτροπής που ερευνά την υπόθεση. Στα παιδιά χορηγήθηκε μυοχαλαρωτική ουσία αντί εμβολίου κατά της ιλαράς. Το λάθος σκεύασμα χορηγήθηκε συνολικά σε 75 παιδιά, εκ των οποίων απεβίωσαν 15, ηλικίας από έξι έως 18 μηνών. Τα μεγαλύτερα παιδιά, που ασθένησαν μετά τον εμβολιασμό τους, ανέρρωσαν. Η προκαταρκτική έρευνα του Εθνικού Συνασπισμού της αντιπολίτευσης κατέδειξε ότι στα παιδιά χορηγήθηκε η μυοχαλαρωτική ουσία ατρακούριο.
Οι γονείς των παιδιών στην επαρχία Ιντλίμπ της βόρειας Συρίας κατηγόρησαν αρχικά την αντιπολίτευση ότι δεν είχε αποθηκεύσει καταλλήλως τα εμβόλια ή χρησιμοποίησαν ληγμένα φιαλίδια. Ο Εθνικός Συνασπισμός από την πλευρά του εξέφρασε υποψίες για «παραβίαση ασφαλείας από βανδάλους» που σχετίζονται με την κυβέρνηση του Προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Δικαστήριο αναμένεται τώρα να αποφανθεί αν ο θάνατος των βρεφών προκλήθηκε από ανθρώπινο σφάλμα ή από δόλο, ανέφερε η επιτροπή.

Ζουν και εγκυμονούν!
Ανατριχιαστική είναι η είδηση ότι δύο Δυτικές, 15 και 16 ετών αντίστοιχα, έφυγαν από την Αυστρία για να αφιερώσουν τη ζωή τους στο Ισλαμικό Κράτος. Και οι δύο έφηβες ανέβασαν στους φερόμενους λογαριασμούς τους στο Twitter, ότι είναι καλά, και έγκυοι. Η Samra Kesinovic, 16, και η φίλη της Sabina Selimovic, 15, θεωρούνταν νεκρές, όταν, μετά την εξαφάνιση τους από την Αυστρία, φήμες κυκλοφόρησαν σε διαδικτυακούς κύκλους ότι έχουν σκοτωθεί στη μάχη.
Μέσα από παρακολούθηση των Αρχών και ανώνυμων πηγών, αλλά και μέσω ενός ανώνυμου λογαριασμού στο Whatsapp., που πιστεύεται πως ανήκει σε μία από τις έφηβες, φέρεται να επιβεβαιώθηκε ότι οι δύο κοπέλες ζουν και είναι πλέον παντρεμένες και έγκυοι. Οι δύο φίλες, που είχαν εμφανιστεί κρατώντας Καλάσνικοφ σε φωτογραφίες, λένε ότι έχουν παντρευτεί με Τσετσένους πολεμιστές στη Συρία. Οι δύο κοπέλες έχουν γίνει η «βιτρίνα» του ΙΚΙΛ στη Συρία. Οι αυστριακές Αρχές δηλώνουν ότι τίποτα ακόμα δεν είναι επιβεβαιωμένο, αλλά πως σίγουρα έχουν παντρευτεί.

Πηγή εφημ. "Σημερινή"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Ας το ξαναπούμε για τους αδικαιολόγητα αισιόδοξους:
Ο ''πρωθυπουργός'' και η κυβέρνηση των δωσιλόγων δεν πρόκειται να κηρύξουν πρόωρες εκλογές, παρά μόνον αν συνταγματικά δεν θα μπορούνν να κάνουν αλλοιώς!

Και το πιό σύντομο που προβλέπεται με αυτόν τον όρο είναι η επόμενη άνοιξη, αν οι ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας καταστούν άκαρπες.

Δεν θα πάνε εθελοντικά στον χαμό τους. Είναι παράλογο, και δεν θα γίνει.
Άλλωστε δεν τους το επιτρέπουν τ' αφεντικά τους!  Τρόϊκα, τοκογλύφοι, Εθνικοί προμηθευτές και εργολάβοι.

Η όλη συζήτηση και σεναριολογία αποσκοπεί σε έναν και μόνο σκοπό:
Στο να κρατούν τον λαό υποταγμένο με την προσδοκία της σύντομης κάλπης!
Σου λέει ο άλλος ''γιατί να αντιδράσω, γιατί να βγω στο πεζοδρόμιο, αφού όπου νά 'ναι θα γίνουν εκλογές και εκεί θα τους εξαφανίσω''.

Αν δούμε ποιοί επαναφέρουν το θέμα σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα παρατηρήσουμε πως πρόκειται για τους αισχρότερους υποστηρικτές των μνημονίων και των κυβερνήσεων-ανδρεικέλων: τα καθεστωτικά κανάλια και εφημερίδες, συν μερικά τάχα ανεξάρτητα εκδοτικο-ραδιοφωνικά συγκροτήματα που σαφώς παίζουν πιά τον ρόλο της πέμπτης φάλαγγας.

Ο εφησυχασμός της προσδοκίας των εκλογών είναι ύπουλος και πολύ αποτελεσματικός.

Ας δουμε ξεκάθαρα την πραγματικότητα και ο ρεαλισμός θα έρθει από μόνος του.

Δεν είναι άλλος απ' αυτόν που μας λέει κι ο θείος Αίσωπος απ' τα βάθη των χρόνων:
 
Συν Αθηνά και χείρα κίνει!

Δηλαδή να ξεκουνηθούμε απ' την αδράνειά μας, να βγούμε έξω...
Να διεκδικήσουμε εμείς ως λαός τις εκλογές, κι όχι όποτε αυτοί θέλουν...
Να τους γκρεμίσουμε απ' την εξουσία...
Να αποκτήσουμε μιά πραγματική ελπίδα... και όχι ''σιγουριά''.

Σιγουριά προσφέρει μόνον ο θάνατος...
Και η αδράνεια την σιγουριά της υποδούλωσης!...
Λέμε ''ελπίδα''

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου