Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

20 Αυγ 2014

Του Μιχαήλ Στυλιανού

Υπό την προεδρία και διεύθυνση του προέδρου Ομπάμα και της ευρωπαϊκής ηγεσίας Μέρκελ, Ολάντ, Κάμερον, Ρασμούσεν και Μπαρόζο, η καθημερινή ενημέρωση του δυτικού δημοκρατικού κόσμου προσομοιάζει με τεράστια πανοραμική οθόνη όπου φοβερές κατασκευές σατανικού εγκεφάλου εισορμούν κάθε τόσο, μεταιωρούνται τρομοκρατικές μερικά εικοσιτετράωρα, αναλύονται και σχολιάζονται με συναισθηματικές εκρήξεις, εντυπώνουν εικόνες και «πεποιθήσεις» σε άδεια μυαλά, και εξαφανίζονται κατόπιν και πάλιν ως ήρθαν, ακολουθούμενες αμέσως από άλλες, προτού δοθεί χρόνος για την επισήμανση και την αποκάλυψη της απάτης και το «κάρφωμα» του δαιμόνιου ταχυδακτυλουργού.

Η μηχανή δοκιμάζεται επί χρόνια σε διάφορα γεωγραφικά στίγματα, επέτρεψε το συνεχιζόμενο απίστευτο και πολυαίμακτο φιάσκο του Ιράκ και της Λιβύης, μετά την κρεούργηση της Γιουγκοσλαβίας, αλλά ίσως πουθενά προηγουμένως δεν έφθασε στα επίπεδα της διαστροφής, της προπέτειας και της έλλειψης δισταγμού που επιδεικνύεται στο θέατρο της Ουκρανίας.

Ρωσικές στρατιές κατεβαίνουν απειλητικές προς την Δύση στα χείλη του κ. Φογκ Ρασμούσεν και Αμερικανών στρατηγών του ΝΑΤΟ, αλλά την μεθεπομένη έχουν εξαφανισθεί από ραντάρ και δημοσιεύματα των καθωσπρέπει μίντια.

«Ο Πούτιν και Ρώσοι ρίχνουν με πύραυλο BUK ένα μαλαισιανό Μπόϊγκ, σκοτώνοντας 298 αθώους επιβάτες και πλήρωμα», καταγγέλλει ο κ. Κέρρυ, σιγοντάρει ο κ. Ομπάμα, απειλεί ο Ολλανδός πρωθυπουργός, εκρήγνυται ο Κάμερον, συνταράσσεται ο πλανήτης. Χωρίς μιαν εικόνα από τους παντεπόπτες αμερικανικούς δορυφόρους, που διαβάζουν και πινακίδα αυτοκινήτου από το διάστημα..

Οι «μυστικοί» του Κιέβου εξαφανίζουν και τα ηχητικά της επικοινωνίας με το μαλαισιανό Μπόϊγκ και τον Ισπανό ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας (όχι όμως και τις αποκαλύψεις του στο Τουίτερ).

Το BBC εξαφανίζει την ανταπόκριση απεσταλμένης του, με τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων της επίθεσης καταδιωκτικών.

Το Google εξαφανίζει τις φωτογραφίες από τα διάτρητα από σφαίρες συντρίμματα της πτέρυγας και της πλευράς του πιλοτηρίου του Μπόϊγκ.

Δηλώσεις, εικόνες και διαγράμματα των ρωσικών ραντάρ, με την επισήμανση ουκρανικών καταδιωκτικών, αγνοούνται από τα καθωσπρέπει μίντια της δημοκρατικής Δύσης.

Τα μαύρα κουτιά παραδίδονται απείραχτα στους Μαλαισιανούς απεσταλμένους, αλλά έχουν εξαφανισθεί στα εργαστήρια… βρετανικών υπηρεσιών μελέτης.

Ακολουθούν μαρτυρίες ειδικών, στη Γερμανία, στη Μαλαισία, στην Αυστραλία, πως το αεροπλάνο καταρρίφθηκε με βολίδες βαρέως πολυβόλου και πύραυλο αέρος-αέρος, από ουκρανικό καταδιωκτικό, αλλά τις βλέπει μόνο το αμυδρό φως της «παράλληλης», συνωμοτικής ενημέρωσης…

Σε μια βδομάδα, δέκα μέρες το πολύ, η δολοφονία 300 ανύποπτων επιβατών ενός αεροπλάνου χάνεται από την μαγική οθόνη του προπαγανδιστή ταχυδακτυλουργού.

Ούτε μία λέξη στην ελεγχόμενη μηχανή της «ενημέρωσης», από το συμμαχικό «Υπουργείο της Αλήθειας». Αλλά η πλύση εγκεφάλων των αμέριμνων, αδιάφορων και αφασικών υπηκόων έχει συντελεσθεί…

Την περασμένη Παρασκευή:

«Ρωσική στρατιωτική φάλαγγα 16 στρατιωτικών οχημάτων, τη νύχτα με αναμμένα τα φώτα, παραβιάζει τα σύνορα και εισβάλλει στην Ουκρανία», κατά μαρτυρία Εγγλέζων δημοσιογράφων, της Γκάρντιαν μάλιστα και του Νταίηλυ Τέλεγκραφ, χωρίς φωτογραφία, ούτε από κινητό…

Που επισύρει αμέσως κλήση του Ρώσου πρεσβευτή στο Φόρεν ΄Οφις για «εξηγήσεις» (μπέρδεψαν την Ουκρανία με αποικία της Αυτής Μεγαλειότητος!) διεθνή πάταγο, κατάρρευση χρηματιστηρίων και φυσικά τις αναμενόμενες δηλώσεις περί ρωσικής απειλής για την Ευρώπη, από τον συνεχώς εξαγριωμένο κ. Ρασμούσεν (του ΝΑΤΟ, ντε ).

Το τελευταίο φάντασμα αντιμετωπίστηκε με σαρκαστική ανακοίνωση από την Μόσχα και την επομένη εξαφανίσθηκε και πάλι, χωρίς να αφήσει ίχνη στην οθόνη του προπαγανδιστή ταχυδακτυλουργού…

Αλλά το φαινόμενο της δουλικής υποταγής, άλλοτε έγκυρων και σεβαστών αμερικανικών, βρετανικών και γερμανικών μέσων ενημέρωσης, στην μπαγκέτα του «Μεγάλου Αδελφού» και οι άκρως απειλητικές του συνέπειες, σε περίοδο όπου σε ηγετικούς κύκλους της Ουάσιγκτων κυριαρχεί κρίση πολεμικής υστερίας, προκαλεί κραυγές απόγνωσης σε εχέφρονες Αμερικανούς και Ευρωπαίους πολιτικούς, διπλωμάτες και βετεράνους κρατικούς λειτουργούς, των οποίων όμως η φωνή πνίγεται στον πάταγο της πολεμοχαρούς προπαγάνδας.

Φωνές σωφροσύνης σαν του καγκελαρίου Χέλμουτ Σμιτ, του Γάλλου πρώην υπουργού των Εξωτερικών Υμπέρ Βεντρίν, των Αμερικανών Πάτρικ Μπιουκάναν και Ρον Πωλ παραμερίζονται ως αναχρονιστικές, ενώ του Βρετανού Νάϊτζελ Φάρανζ και της Μαρίν Λεπέν (μαχητικά φιλελλήνων και των δύο) περιφρονούνται, ως «ακροδεξιές» ανάξιες αναφοράς και στην Ελλάδα.

Σεβαστοί Ολλανδοί δημοσιογράφοι, οι Κάρελ Βαν Βόλφερεν και Ρον Ούνζ μιλούν για την «έσχατη διαφθορά και αναξιοπιστία του αμερικανικού Τύπου».

Ο Βόλφερεν, σε μακροσκελές άρθρο του, που επικαλείται ο Πωλ Γκραιγκ Ρόμπερτς, αναλύει πως ο ηγεμόνας της Ουάσιγκτων εγκλώβισε την Ευρώπη σε μιαν « ατλαντιστική ιδεολογία», που αποκλείει κάθε ανεξάρτητη σκέψη ή εξωτερική πολιτική από μέρος των Ευρωπαίων, οι οποίοι έχουν υπαχθεί σε κατάσταση βασσάλων-υποτελών.

Ο Βόλφερεν καταλήγει με την διαπίστωση ότι καθώς η Ουάσιγκτον σπρώχνει την Ευρώπη στον πόλεμο, «οι Ευρωπαίοι αδυνατούν να πείσουν τους εαυτούς τους να παραδεχθούν την δυσλειτουργία και άκρα ανευθυνότητα του αμερικανικού κράτους»

Ο Αμερικανός οικονομολόγος, τέως υπουργός, καθηγητής, αρχισυντάκτης της Γουώλ Στρητ Τζέρναλ και συγγραφέας Πωλ Γκραιγκ Ρόμπερτς, σε δύο συνεχόμενα άρθρα του το Σαββατοκύριακο, επέμενε στο θέμα, που κρίνει κρίσιμο για την ανθρωπότητα:​

«Χωρίς εσωτερικούς ελέγχους της ανευθυνότητας της Ουάσιγκτον από τους συμμάχους της, τα ΜΜΕ και τους Αμερικανούς γερουσιαστές, το μόνο φρένο στη φόρα της Ουάσιγκτον προς τον πόλεμο είναι η ρωσική, κινεζική, ινδική και Λατινοαμερικανική διπλωματία. Αν η διπλωματία αποτύχει, η Φουκουσίμα, όσο ολέθρια και αν είναι, δεν θα είναι παρά μια σταγόνα στον Ωκεανό.

«Η σφαγή, από την Ουάσιγκτον, τα ανδρείκελά της στο Κίεβο και τους βασσάλους της στην ΕΕ, των αμάχων πολιτών στις πρώην ρωσικές επαρχίες που αποτελούν τα ανατολικά και νότια σύνορα της σημερινής Ουκρανίας, όχι μόνο δεν αναφέρεται από τα δυτικά ΜΜΕ, αλλά και διαψεύδεται ή επιρρίπτεται στη Ρωσία».

Η προπαγάνδα της Ουάσιγκτον αποδίδει, σημειώνει ο Ρόμπερτς.

«Δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν πως η πλειοψηφία των Αμερικανών, που έπρεπε να έχουν πλέον ξυπνήσει, μετά τις ψευτιές που τους γέμισαν για το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Σομαλία, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράν, με την ανεξάντλητη ευπιστία τους, έπεσαν και πάλι θύματα και θεωρούν τη Ρωσία ως απειλή. ΄Ετσι με τα ψέματα και τις απάτες το καθεστώς Ομπάμα ετοιμάζει τους Αμερικανούς για τον πόλεμο».

Ο Ρόμπερτς παρενθετικά σημειώνει πως «οι απάτες που έχει οι διαπράξει η Ουάσιγκτον τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία.

Και δεν είναι μόνο οι σχετικές με τους πολυάριθμους πολέμους, αλλά και οι τεράστιες οικονομικές απάτες της Γουώλ Στρήτ, ανάμεσα στις οποίες είναι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, η καταπάτηση της εθνικής κυριαρχίας ευρωπαϊκών κρατών με τις «σωστικές από τη χρεοκοπία παρεμβάσεις» του ΔΝΤ και την φτωχοποίηση της «διασωθείσας» Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας μαζί με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης».

Υπογραμμίζοντας την αυτοσυγκράτηση του Προέδρου Πούτιν και την επιμονή του στην αποφυγή της σύγκρουσης, ο Πωλ Γκραιγκ Ρόμπερτς επισημαίνει παράλληλα ότι η σφαγή των Ρώσων αμάχων στο Ντονμπάς και το συνδυασμένο μπαράζ αμερικανικών κατηγοριών εναντίον της Ρωσίας κορυφώνουν την οργή του ρωσικού λαού -οργή επικίνδυνη, καθώς θα μπορούσε να εξαναγκάσει τον Πούτιν να προσφύγει στη βία.

Ο Ιγκόρ Προσβίρνιν, αρχισυντάκτης ρωσικής ηλεκτρονικής εφημερίδας μας έδειξε -γράφει- την έκταση της οργής που προκαλεί στη Ρωσία το επικίνδυνο μείγμα από τις καταπατημένες υποσχέσεις της Ουάσιγκτον με τον διεστραμμένο πόλεμο προπαγάνδας εναντίον της Ρωσίας με την συνενοχή της Γερμανίας.

Ο Προσβίρνιν δείχνει θυμό σε κατάσταση βρασμού:

«Οι Γερμανοί αποτύχατε στις εξετάσεις. Όταν το Κακό επέστρεψε ξανά στην Ευρώπη, δεν επιχειρήσατε καν να του αντισταθείτε, αμέσως πέσατε στα πόδια του όπως ένας σκλάβος.
Στα μάτια των Ρώσων, όλη η Ευρώπη είναι ένας σκλάβος του κακού που έρχεται από την Ουάσιγκτον», παρατηρεί ο Ρόμπερτς και αναρωτιέται (ρητορικά):

«Γιατί η Μέρκελ επέτρεψε στην Ουάσιγκτον να σπρώξει τη Γερμανία σε σύγκρουση με τη Ρωσία;
Τι εξηγεί αυτήν την πλήρη αποτυχία της Μέρκελ ως ηγέτη;..
Τα καθεστώτα Κλίντον, Μπους και Ομπάμα έβαλαν τον κόσμο στις ράγες προς ένα τελικό πόλεμο.
Πως είναι δυνατόν να μην αναγνωρίζεται το κακό που υπηρετούν;»

«Μια μέρα οι Ευρωπαίοι θα ξυπνήσουν, ελπίζει ο πρώην υπουργός του Ρέιγκαν. Τότε θα αντιληφθούν ότι η Ουάσιγκτον δεν κάνει τίποτα γι’ αυτούς εκτός από το να τους προστατεύει από ένα ανύπαρκτο «ρωσικό κίνδυνο», ενώ τους φορτώνει με δραματικό κόστος, χρησιμοποιώντας τους για στρατολόγηση στον πόλεμό της για την παγκόσμια ηγεμονία.

Αργά ή γρήγορα οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτός ο ρόλος που τους έχει ανατεθεί από την Ουάσιγκτον δεν είναι προς το συμφέρον τους και οδηγεί κατ’ ευθείαν στον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο, στον οποίο πρώτα θύματα θα είναι οι Ευρωπαίοι».

Πηγή "Ολυμπία"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Σαν αγρίμι η κυβέρνηση έχει βγει και πάλι παγανιά αναζητώντας να βρει τα επόμενα θύματα για το βωμό του θυσιαστηρίου των τραπεζών.

Όπως οι ΕΡΤ, ΕΑΣ, ΛΑΡΚΟ, Δημοτική Αστυνομία, Σχολικοί Φύλακες και καθαρίστριες αποτέλεσαν στο παρελθόν στόχο και άλλοι εκτελέστηκαν με επιτυχία ενώ άλλοι ξέφυγαν, έτσι και τώρα ο ΟΑΕΔ και ποιός ξέρει ποιοί άλλοι οργανισμοί ή μεμονωμένοι υπάλληλοι στοχοποιούνται για να θυσιαστούν και να εξευμενιστούν οι Άγιες Τράπεζες.

Το μυστικό που σας αποκαλύπτεται στη συνέχεια είναι γνωστό μόνο στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια και στους εντολείς τους.

Η γέννησή του πηγαίνει πίσω στην ανάληψη της εξουσίας από την τρικομματική των Σαμαρο-βενιζελο-κουβέληδων ενώ η προεργασία είχε ξεκινήσει ακόμη νωρίτερα.

Η κυβέρνηση λοιπόν κατά την υπογραφή του δεύτερου μνημονίου συμφώνησε με την τρόϊκα την ρήτρα ισοδυνάμων. Για κάθε μέτρο δηλαδή που δεν θα μπορούσε να πάρει θα έπρεπε να πάρει άλλα ισοδύναμα.

Ένα από τα βασικά μέτρα που ήταν υποχρεωμένη να πάρει ήταν οι απολύσεις τραπεζικών υπαλλήλων, ώστε να εξυγιανθούν οι τράπεζες για να πουληθούν στη συνέχεια σε αυτούς που οργάνωσαν όλο αυτό το σκηνικό της κρίσης.

Το μέτρο αυτό φυσικά θα επέφερε πολύ δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία των τραπεζών αφού θα προξενούσε την αντίδραση των τραπεζικών υπαλλήλων και φυσικά θα αποκαλύπτονταν ο πραγματικός λόγος της κρίσης, που δεν είναι άλλος από τους σάπιους τραπεζίτες, πολιτικούς, εκδότες και τα παπαγαλάκια τους.

Σύμφωνα με τη ρήτρα των ισοδυνάμων αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να μην απολύσει τραπεζικούς υπαλλήλους έπρεπε να βρει ισοδύναμο μέτρο.

Έτσι η κυβέρνηση πρότεινε και η τρόϊκα αποδέχτηκε αντί των απολύσεων στις τράπεζες να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο σαν ισοδύναμο μέτρο (κοιτάξτε πότε δημιουργήθηκε η υποχρέωση διαθεσιμότητας και όχι κινητικότητας που είχαν υπογράψει αρχικά). Αυτό βεβαίως θα γινόταν μετά την κρατικοποίηση των τραπεζών οπότε στην ουσία οι τραπεζικοί υπάλληλοι θα είχαν γίνει κρατικοί. Αυτό συνέβη με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το καλοκαίρι του 2013 οπότε στη συνέχεια ξεκίνησαν οι απολύσεις στο δημόσιο και οι εθελούσιες στις τράπεζες.

Πρέπει εδώ να γίνει κατανοητό πως η κυβέρνηση πρότεινε και η τρόϊκα αποδέχτηκε την μεθόδευση αυτή.

Για τον λόγο αυτό βλέπετε την κυβέρνηση να είναι πιστή και φανατική με τις απολύσεις στο δημόσιο. Είναι δική της πρόταση από την εποχή του Μανιτάκη και αυτό το γνωρίζουν μόνον έμπιστα στελέχη της που ταυτόχρονα τυγχάνουν και υπάλληλοι τραπεζών (π.χ. Μητσοτάκης, Γεννηματά, Χριστοφιλοπούλου) καθώς και οι Σαμαροβενιζελοκουβέληδες.

Για να μην γίνουν όλα αυτά εύκολα κατανοητά, η κυβέρνηση παίζει συνέχεια ένα φθηνό παιχνίδι με το χρόνο, όπου πρώτα ανακοινώνει το αποτέλεσμα και στη συνέχεια δημοσιοποιείται (στα ψιλά) η αιτία του ως ένα ανεξάρτητο γεγονός.

Σύμφωνα με τη μέθοδό τους λοιπόν, πρώτα κάνουν τις απολύσεις που αποτελούν το ισοδύναμο των απολύσεων των τραπεζοϋπαλλήλων και στη συνέχεια γίνονται οι εθελούσιες στις τράπεζες (όποιος θέλει να το επιβεβαιώσει ας ψάξει ημερομηνίες και αριθμούς των γεγονότων του 2013).

Έτσι και τώρα η κυβέρνηση έχει βγει στη γύρα και ψάχνει δημοσίους υπαλλήλους για να εκτελέσει (π.χ. ξαφνικός θάνατος ΟΑΕΔ) ώστε όταν ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις για εθελουσίες τραπεζικών να μην είναι ευνόητη η αιτιολογική σύνδεση των δύο γεγονότων.

Μπορεί κάποιοι να αρνούνται να το πιστέψουν αλλά τα γεγονότα είναι αμείλικτα.

Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες εξυγιαίνονται αφού κλείνουν καταστήματα και μειώνουν το προσωπικό τους αλλά το μεγαλύτερο κέρδος είναι πως όλα αυτά γίνονται χωρίς να χαλάει το καλό κλίμα για αυτές.

Δεν υπάρχουν απεργίες αλλά ούτε και αποκαλύψεις εκ των έσω για τις τράπεζες και τους τραπεζίτες και τον ρόλο τους στη δημιουργία του σκηνικού της κρίσης.

Η μόνη παρενέργεια είναι η πλέμπα του δημοσίου που αναγκάζεται να βρεθεί στο δρόμο. Αυτή όμως είναι μια ομολογουμένως πολύ πιο εύκολα διαχειρίσιμη υπόθεση. Αφορά εργαζόμενους οι οποίοι παρασυρμένοι από τους συνδικαλιστές τους οδηγούνται στον καιάδα της ανεργίας μην μπορώντας να συνειδητοποιήσουν την αιτία. Επιπλέον είναι πανεύκολο να τους ενοχοποιήσει η κυβέρνηση με τα παπαγαλάκια της και για κάνα δυό βλακείες, ώστε να γυρίσει και η κοινή γνώμη εναντίον τους.

Η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε με επιτυχία στην ΕΡΤ, στις καθαρίστριες και στους σχολικούς φύλακες και έδειξε ότι μπορεί να πετύχει όταν οι εργαζόμενοι διασπαστούν και απομονωθούν. Απέτυχε για παράδειγμα με τους δημοτικούς αστυνομικούς, όπου η κυβέρνηση φοβήθηκε την γενίκευση της αντίδρασης των αστυνομικών και τους επαναπροσέλαβε.

Η τέλεια λύση βέβαια αναμένεται με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, αφού τότε αυτοί που θα φεύγουν θα υφίστανται και δημόσια διαπόμπευση ως οι χειρότεροι των χειρότερων και δεν θα τολμούν να σηκώσουν κεφάλι ούτε καν για να διαμαρτυρηθούν όπως οι καθαρίστριες.
Τότε μάλιστα ίσως και να επαναπροσληφθούν οι καθαρίστριες αφού ισοδύναμα θα μπορεί η κυβέρνηση να διώξει χωρίς κανένα πολιτικό κόστος και άλλους "άχρηστους".

Αυτό που πολύς κόσμος και κυρίως οι εργαζόμενοι αγνοούν ακόμη και που αποτελεί το κλειδί για την κατανόηση όσων συμβαίνουν είναι πως όλες οι συστημικές τράπεζες είναι πλέον κρατικές. Για το λόγο αυτό η τρόϊκα αποδέχτηκε οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων να θεωρούνται ισοδύναμο των απολύσεων των τραπεζοϋπαλλήλων.

Την συγκάλυψη αυτή την χρεώνονται εξίσου τόσο οι μνημονιακοί όσο και οι αντιμνημονιακοί σχηματισμοί, οι οποίοι μάλιστα διαθέτουν οικονομικά επιτελεία που αντί να αναδεικνύουν τις λαμογιές των τραπεζών, προτιμούν να επενδύουν σε αυτές.

Αν κάποιος έχει αμφιβολία ας κοιτάξει τα ποσοστά των μετοχών που κατέχει το κράτος (μέσω της ΔΕΚΟ που ονομάζεται ΤΧΣ) στις 4 συστημικές τράπεζες.

ALPHA BANK 83,66%
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 81,01%
ΕΘΝΙΚΗ 84,39%
EUROBANK αρχικά 98,56% και μετά από άλλη λαμογιά, την οποία δεν θα αναλύσουμε τώρα 93,55%
(Τα παραπάνω ποσοστά είναι πριν το ξεπούλημα που έχει αρχίσει από το ΤΧΣ, αλλά με αυτό δεν θα ασχοληθούμε εδώ)

Το γεγονός αυτό σημαίνει πως οι χρυσές εθελουσίες των δημοσίων πλέον τραπεζικών υπαλλήλων γίνονται με λεφτά που έχει χρεωθεί και πληρώνει με το αίμα του ο ελληνικός λαός.
Σημαίνει επίσης πως γίνεται άνιση μεταχείριση μεταξύ υπαλλήλων που πληρώνονται από το δημόσιο.

Πώς είναι δυνατόν άλλος να μην έχει υποστεί περικοπές και να φεύγει με αποζημίωση 170.000€, προκαταβολικά το εφάπαξ προπληρωμένες τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις και άλλος αφού πρώτα έχει ξεφτιλιστεί ο μισθός του να φεύγει με μια κλωτσιά;

Όποιος συνεχίζει να αμφιβάλλει πως όλες οι συστημικές τράπεζες είναι πλέον κρατικές, ας ψαχτεί περισσότερο στο θέμα. Θα βρεθεί προ μεγάλων –τεράστιων- εκπλήξεων…

Θοδωρής


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Ο Ψυχρός Πόλεμος έχει επιστρέψει και έχει πάρει επικίνδυνη στροφή…

Του James Petras

Χάος κυριαρχεί και εξαπλώνεται συνεχώς ενόσω εξοργισμένοι ηγέτες στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και οι πελάτες και σύμμαχοί τους επιδιώκουν πολέμους γενοκτονίας.

Μισθοφορικοί πόλεμοι στη Συρία∙ ισραηλινοί βομβαρδισμοί τρόμου στη Γάζα∙ πόλεμοι κατ’ εντολή στην Ουκρανία, το Πακιστάν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη και τη Σομαλία.

Δεκάδες εκατομμύρια πρόσφυγες εγκαταλείπουν όπως-όπως τα σημεία ολικής καταστροφής. Τίποτα δεν είναι ιερό. Δεν υπάρχουν άσυλα. Σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία και ολόκληρες οικογένειες αποτελούν στόχους καταστροφής.

Χάος βάσει σχεδίου

Στο κέντρο του χάους, ο πανικόβλητος πρόεδρος Ομπάμα χτυπά στα τυφλά, χωρίς να νοιάζεται για τις συνέπειες, πρόθυμος να διακινδυνεύσει μια οικονομική καταστροφή ή έναν πυρηνικό πόλεμο. Επιβάλλει κυρώσεις στο Ιράν∙ απαιτεί κυρώσεις για τη Ρωσία∙ εγκαθιστά πυραυλικές βάσεις από τις οποίες οι πύραυλοι θα φτάνουν σε πέντε λεπτά στη Μόσχα∙ στέλνει τηλεκατευθυνόμενα drones-δολοφόνους κατά του Πακιστάν, της Υεμένης και του Αφγανιστάν∙ εξοπλίζει μισθοφόρους στη Συρία∙ εκπαιδεύει και εξοπλίζει Κούρδους στο Ιράκ και χρηματοδοτεί τις αγριότητες του Ισραήλ στη Γάζα.

Τίποτα δεν πιάνει

Ο πρόεδρος του Χάους δεν βλέπει ότι το να κάνεις τους εχθρούς σου να πεινάσουν δεν εξασφαλίζει υποταγή: Τους ενώνει να αντισταθούν. Η καθεστωτική αλλαγή, η επιβολή εντολοδόχων με βία και τεχνάσματα, μπορεί να διαλύσει τον κοινωνικό ιστό σύνθετων κοινωνιών: Εκατομμύρια χωρικοί και εργάτες ξεριζώνονται και γίνονται πρόσφυγες. Λαϊκά κοινωνικά κινήματα αντικαθίστανται από οργανωμένες εγκληματικές συμμορίες και ληστοστρατούς.

Η Κεντρική Αμερική, το προϊόν δεκαετιών άμεσων και εντεταλμένων στρατιωτικών αμερικανικών επεμβάσεων, που απέτρεψαν τις πλέον βασικές δομικές αλλαγές, έχει γίνει μια χαοτική, ακατοίκητη κόλαση για εκατομμύρια ανθρώπους. Δεκάδες χιλιάδες παιδιά δραπετεύουν από την «ελεύθερη αγορά» τους – που συνεπάγεται μαζική φτώχεια, στρατιωτικοποιημένο κράτος και γκανγκστερική βία. Παιδιά-πρόσφυγες στα σύνορα των ΗΠΑ συλλαμβάνονται μαζικά και φυλακίζονται σε πρόχειρα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου υπόκεινται σε ψυχολογική, σωματική και σεξουαλική βία από αξιωματούχους και φύλακες. Έξω, αυτά τα άξια οίκτου παιδιά είναι εκτεθειμένα στο ρατσιστικό μίσος ενός φοβισμένου αμερικανικού κοινού που αγνοεί τους κινδύνους από τους οποίους δραπετεύουν αυτά τα παιδιά καθώς και το ρόλο της αμερικανικής κυβέρνησης στη δημιουργία αυτής της κόλασης.

Οι αεροπορικές Αρχές του Κιέβου με τη στήριξη των ΗΠΑ ανακατεύθυναν διεθνές επιβατικό αεροπλάνο προκειμένου να πετάξει πάνω από πολεμική ζώνη που βρίθει από αντιαεροπορικούς πυραύλους, καθώς τζετ του Κιέβου βομβάρδιζαν τις επαναστατημένες μικρές και μεγάλες πόλεις. Η πτήση καταρρίφθηκε και σχεδόν 300 άμαχοι χάθηκαν. Αμέσως μετά, τα Δυτικά ΜΜΕ πλημμύρισαν από έκρηξη κατηγοριών από το Κίεβο εναντίον του Ρώσου προέδρου Πούτιν χωρίς, όμως, αληθινά στοιχεία για να εξηγηθεί η τραγωδία/έγκλημα. Ο πολεμοχαρής πρόεδρος Ομπάμα και οι παρατρεχάμενοι πρωθυπουργοί της Ε.Ε. εξαπέλυσαν τελεσίγραφα, απειλώντας να μετατρέψουν τη Ρωσία σε κράτος-παρία. «Κυρώσεις, κυρώσεις παντού, αλλά πρώτα… η Γαλλία πρέπει να ολοκληρώσει την αξίας 1,5 δισ. πώληση στο Ρωσικό Ναυτικό». Και ο Δήμος του Λονδίνου αποκλείει τους Ρώσους ολιγάρχες από τις «κυρώσεις», ενσωματωμένοι ως είναι στο λονδρέζικο οικονομικό πλαίσιο που κάνει ξέπλυμα χρημάτων και παρασιτεί (το επονομαζόμενο FIRE από τα αρχικά των λέξεων Fire φωτιά, Insurance ασφάλιση και Real Estate ακίνητα). Ο Ψυχρός Πόλεμος έχει επιστρέψει και έχει πάρει επικίνδυνη στροφή… εξαιρώντας τις επιχειρήσεις.

Η αναμέτρηση ανάμεσα στις πυρηνικές δυνάμεις είναι στο δρόμο: Τόσο τα μανιασμένα βαλτικά κράτη όσο και η Πολωνία ζητούν πιο επιτακτικά από όλους πόλεμο με τη Ρωσία, λησμονώντας τις πάλαι ποτέ θέσεις τους στην πρώτη γραμμή του πυρός.

Κάθε μέρα η πολεμική μηχανή του Ισραήλ καταπίνει περισσότερα πτώματα παιδιών της Γάζας ενώ φτύνει περισσότερα ψέματα. Ζητωκραυγάζοντες Ισραηλινοί Εβραίοι κουρνιάζουν στους οχυρωμένους λόφους τους για να γιορτάσουν κάθε πύραυλο που χτυπά τα σπίτια και τα σχολεία στην πυκνοκατοικημένη γειτονιά της Shejaiya στην πολιορκούμενη Γάζα. Μια ομάδα ορθόδοξων και κοσμικών επιχειρηματιών στο Brooklyn οργανώνει ομαδικές επισκέψεις στα Ιερά Αξιοθέατα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ για το βράδυ το πρόγραμμα προβλέπει διασκέδαση με τα πυροτεχνήματα στη Γάζα… με νυχτερινά γυαλιά οράσεως για να βλέπουν με μικρό αντίτιμο τις μανάδες που προσπαθούν να διαφύγουν και τα παιδιά να καίγονται…

Η Γερουσία των ΗΠΑ ψηφίζει ομόφωνα για άλλη μια φορά τη στήριξη της τελευταίας εκστρατείας μαζικών δολοφονιών του Ισραήλ – κανένα έγκλημα δεν είναι αρκετά εξαχρειωμένο για να… ταράξει τους κύκλους των Αμερικανών ηγετών. Είναι προσκολλημένοι σε ένα κείμενο των 52 προέδρων των Κύριων Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων. Όλοι μαζί αγκαλιάζουν ένα Τέρας από την Αποκάλυψη που ροκανίζει τη σάρκα και τα κόκαλα της Παλαιστίνης.

Αλλά οι γαλαζοαίματοι Γάλλοι Σιωνιστές έχουν κυριαρχήσει επί του «σοσιαλιστή προέδρου» Ολάντ. Το Παρίσι απαγορεύει όλες τις αντιισραηλινές διαδηλώσεις παρά τις καθαρές αναφορές περί γενοκτονίας. Διαδηλωτές που υποστηρίζουν την αντίσταση στη Γάζα δέχονται δακρυγόνα και επιθέσεις από ειδικές αστυνομικές δυνάμεις – ο «σοσιαλιστής» Ολάντ υπηρετεί τις απαιτήσεις των δυνατών Σιωνιστικών οργανώσεων, καθώς πετάει στα άχρηστα τις δημοκρατικές παραδόσεις της χώρας του και τα «Δικαιώματα του Ανθρώπου».

Οι νεαροί διαδηλωτές του Παρισιού αντιστέκονται με οδοφράγματα και πέτρες από τα πεζοδρόμια πιστοί στις καλύτερες παραδόσεις της Παρισινής Κομμούνας κουνώντας τις σημαίες μιας ελεύθερης Παλαιστίνης. Ούτε μια «κόκκινη σημαία» παρούσα: Η γαλλική «Αριστερά» είναι είτε κάτω από τα κρεβάτια της ή σε διακοπές.

Υπάρχουν δυσοίωνα σημάδια πέρα από τα θέρετρα του πολέμου. Το Χρηματιστήριο ανεβαίνει ενώ η οικονομία βαλτώνει. Οι άγριοι κερδοσκόποι έχουν επιστρέψει στο μεγαλείο τους, διευρύνοντας το χάσμα ανάμεσα στην πλασματική και την αληθινή οικονομία πριν τον «κατακλυσμό», το χάος ενός ακόμη αναπόφευκτου κραχ.

Στο κάποτε φοβερό και καταπληκτικό Ντιτρόιτ της βιομηχανικής Αμερικής έχει κοπεί η παροχή καθαρού νερού σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν για τις βασικές υπηρεσίες. Στα μέσα του καλοκαιριού, οικογένειες της πόλης αφήνονται να χρησιμοποιούν ως απόπατο αδιέξοδα δρομάκια και άδεια πάρκινγκ. Χωρίς νερό οι τουαλέτες είναι βουλωμένες, τα παιδιά δεν πλένονται. Ο Roscoe, υπεύθυνος για τα υδραυλικά, λέει ότι η δουλειά τον ξεπερνά.
Σύμφωνα με τους διάσημους οικονομολόγους μας, η οικονομία του Ντιτρόιτ «αναρρώνει… τα κέρδη αυξάνονται, είναι μόνο οι άνθρωποι που υποφέρουν». Η παραγωγικότητα έχει διπλασιαστεί, οι κερδοσκόποι είναι ικανοποιημένοι∙ οι συντάξεις έχουν σφαγιαστεί και τα ωρομίσθια είναι χαμηλά∙ αλλά οι Τίγρεις του Ντιτρόιτ είναι στην πρώτη θέση στο πρωτάθλημα μπέιζμπολ.

Τα δημόσια νοσοκομεία παντού κλείνουν. Στο Μπρονξ και το Μπρούκλιν, τα επείγοντα είναι γεμάτα. Χάος! Οι ειδικευόμενοι εργάζονται 36ωρες βάρδιες, και οι άρρωστοι και τραυματισμένοι ρισκάρουν με έναν γιατρό που του λείπει ύπνος. Εν τω μεταξύ, το Mανχάταν βρίθει από ιδιωτικές κλινικές και ιατρεία «μπουτίκ» για την ελίτ.

Οι Σκανδιναβοί έχουν ενστερνιστεί την πραξικοπηματική αρπαγή εξουσίας στο Κίεβο. Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ ουρλιάζει για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο με τη Ρωσία. Ο Δανός απεσταλμένος και ηγέτης του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο-Ράσμουσεν, ξερογλείφεται μπροστά στην προοπτική βομβαρδισμού και καταστροφής της Συρίας σε μια επανάληψη της «νίκης» του NATO στη Λιβύη.

Οι Γερμανοί ηγέτες προσυπογράφουν τη συνεχιζόμενη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα∙ είναι βολικά προστατευμένοι από οποιαδήποτε ηθική συνείδηση από ένα νοσταλγικό πέπλο «ενοχής» εξαιτίας των εγκλημάτων των ναζί πριν από 70 χρόνια.

Τζιχαντιστές τρομοκράτες που στηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία στο Ιράκ έδειξαν το «απεριόριστο έλεός» τους… διώχνοντας, απλώς, χιλιάδες Χριστιανούς από την αρχαία Μοσούλη. Σχεδόν 2.000 χρόνια συνεχιζόμενης χριστιανικής παρουσίας ήταν αρκετά! Τουλάχιστον οι περισσότεροι διέφυγαν με τα κεφάλια στους ώμους τους.

Χάος παντού

Πάνω από 100.000 πράκτορες του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ πληρώνονται για να κατασκοπεύουν 2.000.000 μουσουλμάνους πολίτες και κατοίκους των ΗΠΑ. Αλλά κι αν δεν ήταν τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια που ξοδεύονται και οι δεκάδες εκατομμύρια συζητήσεις που ηχογραφούνται, οι ισλαμικές φιλανθρωπικές οργανώσεις καταδιώκονται και οι φιλάνθρωποι ενοχοποιούνται ως «στημένες επιχειρήσεις».

Πού πέφτουν οι βόμβες δεν ξέρει κανείς, αλλά ο κόσμος φεύγει. Εκατομμύρια δραπετεύουν από το χάος.

Αλλά δεν υπάρχει μέρος να πάνε! Οι Γάλλοι εισβάλλουν σε μισή ντουζίνα αφρικανικές χώρες, αλλά οι πρόσφυγες δεν γίνονται δεκτοί στη Γαλλία. Χιλιάδες πεθαίνουν στην έρημο ή πνίγονται περνώντας τη Μεσόγειο. Εκείνοι που τα καταφέρνουν, στιγματίζονται ως εγκληματίες ή προωθούνται σε γκέτο και στρατόπεδα.

Χάος κυριαρχεί στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Αμερική και το Ντιτρόιτ. Ολόκληρη η συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ με το Μεξικό έχει γίνει στρατιωτικοποιημένο κέντρο κράτησης, ένα πολυεθνικό στρατόπεδο φυλάκισης. Η γενιά μας δεν γνωρίζει όρια.

Χάος κυριαρχεί στις αγορές. Το χάος μεταμφιέζεται σε εμπορικές κυρώσεις: χτες στο Ιράν, σήμερα στη Ρωσία και αύριο στην Κίνα. Ουάσινγκτον, πρόσεχε! Οι εχθροί σου βρίσκουν κοινό έδαφος, εμπορευόμενοι, κλείνοντας συμφωνίες, χτίζοντας άμυνες∙ οι δεσμοί τους γίνονται δυνατότεροι.

Χάος κυριαρχεί στο Ισραήλ. Πολεμοχαρείς Ισραηλινοί ανακαλύπτουν ότι ο Εκλεκτός Λαός του Θεού μπορεί κι αυτός να αιμορραγήσει και να πεθάνει, να χάσει πόδια, χέρια και μάτια στα στενά δρομάκια της Γάζας όπου φτωχά εξοπλισμένα αγόρια και άντρες υψώνουν το ανάστημά τους. Όταν οι ζητωκραυγές γίνουν χλευασμοί, θα επανεκλέξουν τον Bibi, τον τωρινό καθαγιασμένο χασάπη; Οι υπερπόντιοι αδελφοί, οι χρηματοδότες, οι λομπίστες και οι διάφοροι από την πολυθρόνα τους δολοφόνοι, θα αγκαλιάσουν αυτόματα κάποιο νέο πρόσωπο, χωρίς ερωτήσεις, χωρίς να μετανιώνουν ή χωρίς (θου Κύριε!) αυτοκριτική – αν είναι «καλό για το Ισραήλ και τους Εβραίους», τότε είναι και σωστό!

Χάος κυριαρχεί στη Νέα Υόρκη. Δικαστικές αποφάσεις ευνοούν τους πειρατές και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια απαιτώντας 1000% επιστροφή σε παλιά Αργεντίνικα ομόλογα. Αν η Αργεντινή απορρίψει αυτόν τον οικονομικό εκβιασμό και χρεοκοπήσει, το ωστικό κύμα θα φτάσει απανταχού στις αγορές. Οι πιστωτές θα τρέμουν από την αμφιβολία: οι φόβοι για ένα νέο οικονομικό κραχ θα μεγαλώσουν. Θα καταφέρουν να ξεζουμίσουν άλλο ένα τρισεκατομμύριο για να ξεφύγουν;

Αλλά πού είναι τα λεφτά; Τα νομισματοκοπεία δουλεύουν μέρα νύχτα. Υπάρχουν λίγες μόνο σωσίβιες λέμβοι… αρκετές για τους τραπεζίτες και την Γουόλ Στριτ, το υπόλοιπο 99% θα πρέπει να κολυμπήσει ή να ταΐσει τους καρχαρίες.

Ο διεφθαρμένος οικονομικός Τύπος τώρα συμβουλεύει τους πολέμαρχους ποια χώρα να βομβαρδίσουν και τους πολιτικούς πώς να επιβάλουν κυρώσεις∙ δεν παρέχουν πλέον υγιείς οικονομικές πληροφορίες ούτε συμβουλεύουν επενδυτές για τις αγορές. Στα εκδοτικά σημειώματά τους κομπάζουν για να υποκινήσουν τους επενδυτές να τρέξουν να αγοράσουν στρώματα βασιλικού μεγέθους για να τα γεμίσουν, καθώς οι τράπεζες θα χάνονται.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι στο χείλος της ψυχικής βλάβης: Είναι ένας ψεύτης αναλογιών Μινχάουζεν και πάσχει από πολιτική παράνοια, υστερία πολέμου και μεγαλομανία. Έχει πάθει αμόκ, βελάζοντας: «Εγώ κυβερνώ τον κόσμο: ή ηγεσία των ΗΠΑ ή τίποτα». Ολοένα και περισσότερο ο κόσμος έχει άλλο μήνυμα: «ΗΠΑ σημαίνει χάος».

Η Γουόλ Στριτ τον εγκαταλείπει. Οι Ρώσοι τον έχουν προδώσει. Οι Κινέζοι έμποροι κάνουν τώρα δουλειές εκεί που κάποτε ήμασταν εμείς και θα έπρεπε να παραμείνουμε. Παίζουν με πειραγμένα ζάρια. Οι πεισματάρηδες Σομαλοί αρνούνται να υποκύψουν σε έναν Μαύρο Πρόεδρο: απορρίπτουν αυτόν τον «Μάρτιν Λούθερ Κινγκ με τα τηλεκατευθυνόμενα drones»… Οι Γερμανοί είναι αποχαυνωμένοι καθώς οι Αμερικανοί ελέγχουν και ηχογραφούν την κάθε τους συζήτηση… για τη δική τους ασφάλεια! «Οι επιχειρηματίες μας είναι αχάριστοι μετά από όλα όσα έχουμε κάνει γι’ αυτούς», κλαψουρίζει ο Πρώτος Μαύρος Πρόεδρος. «Αυτοί βρίσκουν τρόπους και τη γλιτώνουν από τους φόρους μας, ενώ εμείς χρηματοδοτούμε τις επιχειρήσεις τους».

Τελικές λύσεις: Το τέλος του Χάους

Η μόνη λύση είναι να κάνουμε το επόμενο βήμα: το Χάος γεννά χάος. Ο Πρόεδρος προσπαθεί να δείξει «ποιος είναι ο αρχηγός». Ρωτά τους κοντινούς του συμβούλους πολύ δύσκολες ερωτήσεις: «Γιατί δεν μπορούμε να βομβαρδίσουμε τη Ρωσία, όπως το Ισραήλ τη Γάζα; Γιατί δεν κατασκευάζουμε ένα “σιδερένιο θόλο” πάνω από την Ευρώπη και να καταρρίψουμε τους ρωσικούς πυρηνικούς πυραύλους καθώς θα ρίχνουμε στη Μόσχα από τις νέες βάσεις μας στην Ουκρανία; Ποιες χώρες θα προστατεύουμε με το “θόλο” μας; Είμαι σίγουρος ότι οι άνθρωποι στην Ανατολική Ευρώπη και στα Βαλτικά Κράτη θα κάνουν με ευχαρίστηση την υπέρτατη θυσία. Εξάλλου, οι ηγέτες τους πρωτοστατούν για έναν πόλεμο με τη Ρωσία. Η ανταμοιβή τους, μια πυρηνική άχρηστη γη, αποτελεί μικρό τίμημα προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία»!

Το σιωνιστικό λόμπι θα επιμείνει ώστε ο «Σιδερένιος Θόλος» να καλύπτει το Ισραήλ. Αλλά οι Σαουδάραβες ίσως προσπαθήσουν να δωροδοκήσουν τους Ρώσους προκειμένου να γλιτώσουν τα πετρέλαιά τους, καθώς η Μόσχα έχει στόχο τις πυραυλικές βάσεις των ΗΠΑ κοντά στη Μέκκα. Οι ραδιενεργοί σύμμαχοί μας στη Μέση Ανατολή θα πρέπει απλώς να βρουν μια νέα Ιερή Γη.

Ο Ομπάμα και οι σύμβουλοί του οραματίζονται να μειώσουν τον ασιατικό πληθυσμό κατά ένα ή δύο δισεκατομμύρια; Σχεδιάζουν αρκετές εκατοντάδες Χιροσίμες επειδή οι Κινέζοι ξεπέρασαν τις «κόκκινες γραμμές» του προέδρου; Η οικονομία και το εμπόριο της Κίνας μεγάλωσαν υπερβολικά γρήγορα, επεκτάθηκαν πολύ, έγιναν πολύ ανταγωνιστικά, πολύ ικανά, πολύ πετυχημένα στο να κερδίζουν μερίδια αγοράς, και αγνόησαν τις προειδοποιήσεις μας και την απαράμιλλη στρατιωτική μας δύναμη.

Το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας θα εισπνεύσει πυρηνική σκόνη, εκατομμύρια Ινδοί και Ινδονήσιοι θα χαθούν ως παράπλευρες απώλειες. Οι επιζήσαντες θα γιορτάσουν με «ραδιενεργά ψάρια» σε μια φλεγόμενη θάλασσα.

Πέρα από το Χάος: Ο Νέος Αμερικανικός Τρόπος

Επειδή ο «Σιδερένιος Θόλος» μας θα μας έχει απογοητεύσει, θα πρέπει να αναδυθούμε από τις τοξικές μας στάχτες και να συρθούμε έξω από τις πυριτιδαποθήκες μας, με όνειρο μια Νέα Αμερική ελεύθερη από πολέμους και φτώχεια. Η Βασιλεία του Χάους θα έχει τελειώσει. Η «ειρήνη και τάξη» του νεκροταφείου θα βασιλεύσει πάνω από όλα.
Οι αυτοκράτορες θα ξεχαστούν.
Και δεν θα βρούμε ποτέ ποιος πυροδότησε εκείνον τον πύραυλο στο καταδικασμένο μαλαισιανό αεροπλάνο με τους 300 ανθρώπους – επιβάτες και πλήρωμα. Θα έχουμε χάσει το μέτρημα των χιλιάδων Παλαιστινίων γονιών και παιδιών που θα έχουν σφαγιαστεί στη Γάζα από τον Εκλεκτό Λαό του Θεού. Δεν θα μάθουμε πώς τα πήγαν οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.
Δεν θα έχει καμία σημασία στη μεταπυρηνική εποχή, μετά το Χάος…

* Ο James Petras, πρώην καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Binghamton της Νέας Υόρκης, ασχολείται εδώ και 50 χρόνια με τη θεωρία της ταξικής πάλης, είναι σύμβουλος των χωρίς γη και δουλειά στη Βραζιλία και την Αργεντινή και συν-συγγραφέας του βιβλίου Globalization Unmasked (Εκδ. Zed Books). Το άρθρο γράφτηκε στις 28 Ιουλίου για το Information Clearing House Μετάφραση: Νίκος Μαγνήσαλης
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Μία πανάξια Ελληνίδα «έφυγε» σε ηλικία 68 ετών έχοντας προσφέρει τα μέγιστα στον Ελληνισμό 
Οι διώξεις δεν έκαμψαν ούτε το φρόνημα ούτε την αγάπη της για την πατρίδα, την Ελλάδα

Δίδασκε την ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας στο Πρίλεπ. Σε ηλικία 68 ετών, «έφυγε» την Τετάρτη 13 Αυγούστου, η «ψυχή» των ελληνικών γραμμάτων, στο Πρίλεπ των Σκοπίων. Η ομογενής Κατερίνα Βίδα, που τα τελευταία χρόνια αφιέρωσε τη ζωή της, στο να μάθουν όσο γίνεται περισσότεροι νέοι της περιοχής, όχι μόνο, την ελληνική γλώσσα, αλλά και την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.

Η εκλιπούσα, παιδί πολιτικών προσφύγων με καταγωγή από το Βαρικό Φλώρινας, παρέδιδε μαθήματα Ελληνικών, όχι μόνο σε νέους και νέες ελληνικής καταγωγής, αλλά και σε όσους Σκοπιανούς ήθελαν να μάθουν τη γλώσσα μας.

Η οικογένειά της μετά τη δίνη του εμφυλίου, βρέθηκε στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν και στη συνέχεια στο Πρίλεπ της σημερινής ΠΓΔΜ. Οι αρχές της τότε Γιουγκοσλαβίας, άλλαξαν το επίθετο της οικογένειας του Νικολάου και της Σουλτάνα Βίδα και των παιδιών τους, χωρίς να το ζητήσουν. Έτσι η Κατερίνα Βίδα, έγινε… «Τινα Βίδοβσκα».

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 η οικογένεια Βίδα κατέθεσε αίτημα στην ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι, να ξαναπάρει την ελληνική ιθαγένεια, που τους είχε αφαιρεθεί με τη λήξη του εμφυλίου, λόγω συμμετοχής του Ιωάννη Βίδα στις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού. Δεν υπήρξε τότε καμία ανταπόκριση.

Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την ανεξαρτητοποίηση των Σκοπίων, η Κατερίνα Βίδα κατάφερε και πέτυχε την επιστροφή του ελληνικού της επιθέτου. Έτσι από «Βίδοβσκα» έγινε και πάλι Βίδα.

Από τότε ξεκίνησε μια μαραθώνια προσπάθεια, να αποκτήσει και πάλι την ελληνική υπηκοότητα. «Όνειρο ζωής» όπως έλεγε η ίδια. Θα το πετύχει, μετά από πολλές αιτήσεις που παρέμειναν στα συρτάρια, το 2011 όταν το θέμα της θα φτάσει ακόμη και στην ελληνική βουλή. Όπως έλεγε σε φίλους και γνωστούς : «Η καλύτερη στιγμή της ζωής μου ήταν, όταν έπιασα το ελληνικό διαβατήριο στα χέρια».

Μετά το 2000, ξεκίνησε να διδάσκει την ελληνική γλώσσα σε παιδιά πολιτικών προσφύγων από την Ελλάδα, γηγενών ελληνόβλαχων, καθώς και σε νέους Σκοπιανούς, που ήθελαν να μάθουν την ελληνική γλώσσα. Το 2006 παρέδιδε μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε ένα φροντιστήριο του δήμου Πρίλεπ, απ΄ όπου εκδιώχθηκε επειδή μίλησε στους μαθητές, για την «Θεσσαλονίκη, την αδελφή του Μέγα Αλέξανδρου». Στη συνέχεια έκανε φροντιστήριο το… σπίτι της και τα τελευταία χρόνια μέσα από έναν ελληνοσκοπιανό πολιτιστικό σύλλογο.

Η εκλιπούσα χαρακτηριζόταν από το θάρρος της γνώμης, την αξιοπρέπεια και τη σεμνότητα της. Καυτηρίαζε δημόσια την προσπάθεια των Σκοπιανών να οικειοποιηθούν την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό, ενώ μιλούσε και για την παρουσία Ελλήνων στα Σκόπια, ζητώντας από την Ελλάδα να δείξει το αναγκαίο ενδιαφέρον για αυτούς...

Ο θάνατος της οφείλεται σε παθολογικά αίτια.
Η κηδεία της πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Αυγούστου στο νεκροταφείο του Πρίλεπ.Τα διαδοχικά χαστούκια για τους Έλληνες του Πόντου

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης

Συνεπής στην υπόσχεση που έδωσα, συνεχίζω σήμερα τη διήγησή μου για όσα είδα και άκουσα στην ελληνική περιφέρεια.
Σήμερα θα σας μιλήσω για τον Μιχάλη, έναν Πόντιο, ο οποίος παλιννόστησε στην πατρίδα στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Τότε που ο Μητσοτάκης και ο Σαμαράς αξιοποίησαν την αναταραχή στην τέως Σοβιετική Ένωση, οργάνωσαν την επιχείρηση «Χρυσόμμαλο Δέρας» και εγκατέστησαν στη Θράκη χιλιάδες ομογενείς.

«Εγώ, φίλε, γεννήθηκα στην Τιφλίδα της Γεωργίας», μου συστήθηκε ο Μιχάλης με την βαριά χαρακτηριστική προφορά και συνέχισε:
«Οι γονείς μου με μεγάλωσαν με τον νόστο για τη μάνα Ελλάδα. Τις πρώτες τάξεις του δημοτικού σε ελληνικό σχολείο τις πήγα. Όταν ακούσαμε για επιστροφή, πετάξαμε από χαρά. Ο πατέρας μου έλαβε χωρίς δεύτερη σκέψη την απόφαση να έρθουμε. Που να φανταστούμε…»

Σταμάτησε λίγο, κάπνισε μία τζούρα, έριξε μία κλεφτή ματιά μην τον ψάχνει το αφεντικό και επανήλθε.
«Ήμουν εννιά χρονών όταν ήρθαμε. Πρώτα γνωρίσαμε τον ρατσισμό. Στα σχολεία οι ντόπιοι ήθελαν να είμαστε σε χωριστές τάξεις από τα χριστιανόπουλα γιατί ήμασταν «πίσω» και τα… καθυστερούσαμε. Δεν το βάλαμε κάτω. Ξέραμε ότι η πρώτη γενιά πληρώνει για χάρη της επόμενης. Σιγά – σιγά τα πράγματα στρώσανε. Ήρθε όμως η κρίση…»

Θα μου πεις για τις περικοπές στις συντάξεις των ομογενών; Τον διέκοψα…

«Και για τις συντάξεις θα σου πω, και για τα σπίτια μας θα σου πω…» απάντησε και άρχισε:
«Είναι δυνατόν ο Σαμαράς να πετσοκόβει τις συντάξεις των πατεράδων μας, που ο ίδιος έφερε πίσω για να επαναφέρει την πληθυσμιακή ισορροπία;
Γιατί; Αυτό είναι το ευχαριστώ της πατρίδας;
Είναι δυνατόν, εμένα, που πήρα ένα σπιτάκι στην Ξάνθη με δανεικά, να με κυνηγάνε τα χαράτσια και να κινδυνεύω να το χάσω;
Δεν έχω φίλε! Δεν έχω…
Σερβιτόρος στη Χαλκιδική δουλεύω για να τα φέρω βόλτα.
Οι τούρκοι άνοιξαν τράπεζα, δίνουν δάνεια με μηδέν επιτόκιο στους δικούς τους, ενώ, αν ζητήσει χριστιανός, με 7% , υποθήκη και αν το αρέσει.
Στο λέω και γράψτο: Πολλοί δικοί μας γυρίζουν πλέον πικραμένοι στη Ρωσία και δεν θα επιστρέψουν ποτέ. Ποτέ!»…
Δάκρυσε…
Κι εσύ; Ρώτησα δειλά.
«Και εγώ φαρμακωμένος είμαι. Αλλά σαν την Ελλαδίτσα πουθενά. Και πέτρα να μου δώσεις να φάω, σούπα από πέτρα, θα την φάω, γιατί θέλω να μείνω και να κλείσω τα μάτια μου εδώ», αποκρίθηκε κι έφυγε…

Σούπα από πέτρα!
Σε τέτοιους Έλληνες υποκλίνεσαι…!

Πηγή εφημ. «Δημοκρατία»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράφει ο Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης

Στο πέρασμα της Ιστορίας, η κρίση και όσα έφερε είναι ασήμαντα γεγονότα μπροστά σε άλλα που πέρασαν και άλλα που θα 'ρθουν, αν δεν προσέξουμε.
Εχουμε περάσει πολύ χειρότερα: αληθινές χρεοκοπίες, φτώχεια, εμφύλιους σπαραγμούς, πολέμους, γενοκτονία και προσφυγιά.

Οσο εμείς ανακατεύουμε τον ΕΝΦΙΑ και ψάχνουμε τον ανόητο που τα έκανε ρόιδο -ε, κάνας σημιτάνθρωπος, ως συνήθως-, ο ένοχος της γενοκτονίας των χριστιανών της Μικράς Ασίας και της Αν. Θράκης είναι δίπλα μας και ατιμώρητος, ετοιμάζοντας νέες «δράσεις». Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήκει στην ίδια εγκληματική οργάνωση με τον Ταλαάτ, τον Μπεχαεντίν Σακίρ, τον Ενβέρ Πασά, τον Κεμάλ και τους άλλους μακελάρηδες του σωματείου «Ενωση και Πρόοδος», που κανονικά θα έπρεπε να λέγεται «Φόνος, Βιασμός και Πλιάτσικο».

Οι αρμενικές οργανώσεις μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, με την επιχείρηση «Νέμεση», κυνήγησαν σε όλη την Ευρώπη και σκότωσαν τους περισσότερους ηγέτες των Νεότουρκων γενοκτόνων του λαού τους, προσφέροντας και σ' εμάς δικαιοσύνη. Στις 21 Μαρτίου 1921, στο Βερολίνο, ο Σολομών Τεχλιριάν σκοτώνει τον Ταλαάτ, το κτήνος που είχε στείλει στις αρχές όλης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το τηλεγράφημα-εντολή εξόντωσης που ξεκινούσε με τη μνημειώδους κυνικής διαστροφής φράση: «Οι Αρμένιοι υπήκοοι απώλεσαν το δικαίωμα ζωής, τιμής και περιουσίας…»

Διαβάστε το βιβλίο «Ο τιμωρός», τη συγκλονιστική αυτοβιογραφία ενός από αυτούς τους εκδικητές, του Αρσαβίρ Σιρακιάν, του νεαρού Αρμένη αγωνιστή από την Πόλη. Ο Σιρακιάν στις 6 Δεκεμβρίου 1921 σκότωσε στη Ρώμη τον Σαΐντ Χαλίμ. Οι Μπεντρός Ντερμπογοσιάν, Μισάκ Ντορλακιάν, Αράμ Περγκανιάν, Στεπάν Τσαλικιάν, όπως και ο Σιρακιάν, είναι όλοι τους αγωνιστές του θρυλικού «Ντασνάκ», της Αρμενικής Επαναστατικής Ομοσπονδίας, οι λέοντες εκδικητές του έθνους τους.
Εμείς; Εμείς, λίγα χρόνια μετά τη γενοκτονία του Ελληνισμού στη Μ. Ασία διά του «σπασμένου» και ηττημένου Ελευθερίου Βενιζέλου, προτείναμε τον Κεμάλ για… Νόμπελ Ειρήνης. Δεν θα σας πω για τα πιο πρόσφατα. Οι φονιάδες του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού γυρίζουν ελεύθεροι, όπως και οι εμπρηστές του 2007…

Ο Ερντογάν συνεχίζει την τουρκική παράδοση των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Η ISIS και οι κατσαπλιάδες αντάρτες στη Συρία εξοπλίστηκαν με την ανοχή και τη στήριξη της κυβέρνησης Ομπάμα, με σκοπό να ανατραπεί ο Ασαντ. Τώρα τρέχουν να βομβαρδίσουν τους προελαύνοντες ισλαμιστές και βάζουν μπροστά τους Κούρδους πεσμπέργκα για να τιθασεύσουν τη λυσσασμένη τίγρη την οποία ανέθρεψαν, κόντρα στη θέση των Ισραηλινών, οι οποίοι, παρά τους συνωμοσιολογικούς αντισημιτικούς μύθους, ήταν αντίθετοι, είχαν βρει modus vivendi με τον Ασαντ. Οπως μου είχε πει κάποιος: «We prefer the devil we know». (Προτιμούμε τον διάβολο που γνωρίζουμε.)

Στη Μοσούλη δεν υπάρχει πια ούτε ρουθούνι χριστιανού, με συνεργό την Αγκυρα. Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες, 45 χριστιανικές εκκλησίες έγιναν τζαμιά, σε 500 νέους έγινε υποχρεωτική περιτομή, ενώ οι εκτελέσεις, οι βιασμοί και ο εξανδραποδισμός κοριτσιών και οι βιασμοί είναι στην ημερήσια διάταξη. Μάλιστα, όλα αυτά βγήκε και τα δικαιολόγησε δημοσίως ο Νταβούτογλου, ως ατζέντης και συνήγορος υπεράσπισης του ISIS.

Ο Ερντογάν και όλες οι υπηρεσίες του αυταρχικού κράτους του είναι σφιχταγκαλιασμένοι με την ISIS, τη Χαμάς και τους τρομοκράτες στη μαρτυρική Συρία. Ο επίδοξος σουλτάνος ξεδιπλώνει την πιο πρωτόγονη πλευρά του, την αληθινή: αυτήν ενός φανατικού ηγέτη του μεσαιωνικού επεκτατικού Ισλάμ. Ολα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, σε βάρος κυρίως των χριστιανών αλλά και των αλαουιτών, των Γεζίντι και των σιιτών, γίνονται με τη συναυτουργία του Ερντογάν.
Ο δε Ερντογάν και όλο το σύστημα εξουσίας στην Τουρκία έχουν χωνέψει την ήττα στο Κουρδιστάν. Ξέρουν ότι δεν πρόκειται να νικήσουν ποτέ. Ηδη περιγράφουν τον μεγάλο συμβιβασμό και την απόδοση εξουσιών και δικαιωμάτων που θα οδηγήσουν σε διαμελισμό της Τουρκίας. Προσδοκούν να γίνουν συνεργάτες με το κουρδικό κράτος που θα προκύψει.

Αρθρα στην Τουρκία με παράδοξους τίτλους, όπως «Πρέπει να μικρύνουμε για να μεγαλώσουμε», δίνουν το στίγμα. Προς τα πού θα μεγαλώσουν, αφού χάσουν το Κουρδιστάν; Μα, μόνο προς τα εδώ, προς την Ελλάδα, που περνά κρίση και είναι απορροφημένη με τις δόσεις, τον ΕΝΦΙΑ και την όψιμη ευλάβεια του Αλέξη.
Στρατηγική των Τούρκων, με τοπικό εργαλείο το DEB, είναι η κλιμάκωση της έντασης στη Θράκη μέσα από την πρόθεση διενέργειας δημοψηφίσματος με αίτημα ίσως και την αυτονομία, και στη συνέχεια η επέμβαση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη Θράκη -συγκεκριμένα, στη Ροδόπη- με κάθετη υπερκέραση του Εβρου, της ελληνικής προκάλυψης. Γι’ αυτό η Τουρκία έχει επενδύσει σε τόσο μεγάλο στόλο ελικοπτέρων, ενώ οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις εκπαιδεύονται επί 30 χρόνια στη μέθοδο αυτήν, σε πραγματικές συνθήκες στο Κουρδιστάν. Αυτό θα συμβεί αν το επιτρέψουμε, αν απορροφηθούμε από το «τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι, τόσο ο ΕΝΦΙΑ» και δεν δούμε τη μεγάλη εικόνα από τη βίγλα της Ιστορίας. Ο Ερντογάν, που δεν διστάζει να εξοπλίζει και τροφοδοτεί επιχαίροντας αυτούς που αποκεφαλίζουν αιχμαλώτους και βιάζουν παιδιά, νομίζετε ότι θα διστάσει να μας δημιουργήσει τετελεσμένα, αν μας βρει μπόσικους; Ηδη το σχεδιάζει.

Η Θράκη βρίσκεται, όπως η Κύπρος, σε περίοδο προ του 1974.
Και, όπως τότε, οι Τούρκοι δεν κρύβονται - τα λένε φόρα παρτίδα.
Ας ξυπνήσουμε, κάνοντας τους φόβους τους πραγματικότητα.
Η κρίση δεν μας δίνει άλλοθι...

Πηγή εφημ. "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράφει ο Γιάννης Τόλιος 
Διδάκτορας Οικονομικών

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η επιβολή κυρώσεων από ΗΠΑ – Ε.Ε. στη Ρωσία, με αντίστοιχα αντίμετρα (εμπάργκο) εκ μέρους της τελευταίας στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, κυρίως στις χώρες της Ε.Ε. –μαζί και στην Ελλάδα-, έφεραν στο προσκήνιο κρίσιμα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και αποτελεσματικότητας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Ροδάκινα και «ασχετοσύνη»
Ο τρόπος θεώρησης του «εμπάργκο» από την ελληνική κυβέρνηση είναι τουλάχιστον απαράδεκτος. Ενδεικτική η δήλωση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου Σ. Βούλτεψη (11.8.2014), στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «μία υπεύθυνη πολιτεία δεν καθορίζει την εξωτερική της πολιτική με βάση κάποια φορτία ροδάκινων» και ότι… «η Ελλάδα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις συμμαχίες της στο δυτικό στρατόπεδο».
Η συγκεκριμένη δήλωση δείχνει όχι μόνο «ασχετοσύνη» για τις άμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του «εμπάργκο» σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, αλλά και μία παρωχημένη αντίληψη εξωτερικής πολιτικής, συνέχεια του πάλαι ποτέ δόγματος «ανήκομεν εις την Δύσιν»!

Αξίζει να δούμε συνοπτικά τις συνέπειες του «εμπάργκο» στα αγροτικά προϊόντα, ως απάντηση στις «κυρώσεις» των ΗΠΑ – Ε.Ε. στη Ρωσία. Οι εξαγωγές ανέρχονται σε 12 δις. € και μεγάλο μέρος αποτελούν ευπαθή προϊόντα (φρούτα, γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρια κ.α.). Οι εξαγωγές της Ελλάδας φθάνουν τα 410 εκατ., ενώ από το εμπάργκο κατά της Ρωσίας οι απώλειες της Ελλάδας σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Εμπορίου, θα ανέλθουν σε 240 εκατ. από τα οποία 140 εκατ. από φρούτα (ροδάκινα, νεκταρίνια, ακτινίδια, σταφύλια). Τα αδιάθετα φρούτα λόγω του «εμπάργκο» θα φθάσουν τους 150.000 τόνους, από τους οποίους 70.000 είναι τα ροδάκινα. Πάνω από 25.000 παραγωγοί βρίσκονται στον «αέρα», ενώ 5 κλάδοι της αγροτικής παραγωγής έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, καθώς και κλάδοι μεταποίησης (χυμοποίησης), μεταφοράς, εμπορίας κ.α.
Οι υποσχέσεις για αποζημιώσεις παραγωγών εκ μέρους της Ε.Ε. εξαντλούνται μέχρι στιγμής στην αύξηση του ποσοστού «απόσυρσης» (χωματερές) από 5% σε 10%, ενώ οι αόριστες υποσχέσεις της κυβέρνησης για εθνικές ενισχύσεις έχουν εντείνει την αγωνία και τα αδιέξοδα των παραγωγών. Από την άλλη, για το «χτίσιμο θέσεων» στη ρωσική αγορά χρειάστηκαν 10 χρόνια, ενώ για την επανάκτηση θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 χρόνια. Από τη Ρωσία εισάγουμε κυρίως πετρέλαιο κα φυσικό αέριο (5 δις.) και εξάγουμε αγροτικά (34% του συνόλου), γουναρικά (45% του συνόλου), ενώ η αυξανόμενη ροή ρώσων τουριστών αφήνει στη χώρα πολύτιμο συνάλλαγμα (800 δολάρια κατά κεφαλήν δαπάνη!...).

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο εμπάργκο κατά της Ρωσίας και τα αντίμετρα της τελευταίας, έχουν φέρει σε δεινή θέση όχι μόνο τους παραγωγούς, αλλά και την προοπτική των ελληνικών προϊόντων στη ρωσική αγορά, από την οποία επωφελείται η Τουρκία και άλλες χώρες.
Προφανώς η ελληνική οικονομία και ο ελληνικός λαός δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από αυτή την πολιτική, ντυμένη μάλιστα με το μανδύα της «συμμαχικής αλληλεγγύης». Αντίθετα, υπονομεύουν καίρια την παρουσία ελληνικών προϊόντων σε μία μεγάλη αγορά και οι απώλειες θα είναι μεγάλες σε βάθος χρόνου αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική.
Είναι χαρακτηριστική η απάντηση της Κομισιόν σε επιστολή του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδας για τους κινδύνους του «εμπάργκο» στα ελληνικά προϊόντα, η οποία αναφέρει ότι η εμπορική συμφωνία (27.6.2014) μεταξύ Ε.Ε. και Ουκρανίας, Μολδαβίας, Γεωργίας για εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων θα είναι επωφελής για την Ε.Ε! Χωρίς αμφιβολία για τις ισχυρές βιομηχανικές χώρες θα είναι, αλλά για την Ελλάδα οι απώλειες θα είναι δίπλευρες (βιομηχανικά και αγροτικά).

Γεωπολιτική και ενέργεια
Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι παρά τις απώλειες στο αγροτικό, κερδίζουμε αλλού, π.χ. ενεργειακά. Δυστυχώς, οι εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι διαχρονικό «θύμα» των γεωπολιτικών στρατηγικών επιδιώξεων ΗΠΑ – Ε.Ε. και έχει απολέσει ουσιαστικά την εθνική της κυριαρχία.
Να θυμίσουμε ότι πριν από μερικά χρόνια (επί Κώστα Καραμανλή) είχε συμφωνηθεί η συμμετοχή της στην κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, αλλά επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, με τις πιέσεις των Αμερικανών, η Ελλάδα αποσύρθηκε, χάνοντας την ευκαιρία συμμετοχής στο ευρύτερα ενεργειακά δίκτυα Ευρώπης – Ρωσίας.
Επίσης, πριν από δύο χρόνια, με την επιβολή «εμπάργκο» από την Ε.Ε. στο ιρανικό πετρέλαιο, η Ελλάδα, δέσμια της λογικής του «αγκιστρωμένου ψαριού», συναίνεσε στην επιβολή «εμπάργκο», με αποτέλεσμα την απώλεια δυνατότητας αγοράς πετρελαίου σε χαμηλές τιμές και με πίστωση, σε μία περίοδο βαθιάς κρίσης.

Η λογική της «παθητικής» προσαρμογής στις γεωπολιτικές στρατηγικές των κυρίαρχων ελίτ, Ουάσιγκτον – Βρυξελλών – Βερολίνου, μόνο δεινά έχει σωρεύσει στον ελληνικό και κυπριακό λαό. Από την άλλη δεν υπήρξε καμία θετική εξέλιξη στα λεγόμενα «εθνικά θέματα» (FYROM, ελληνοτουρκικά, Κυπριακό), ενώ οι δανειακές συμβάσεις και η επιβολή των μνημονίων της τρόικας έχουν φέρει τη μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού στα πρόθυρα του Άδη!
Η κυβερνώσα ελληνική ελίτ και η οικονομική ολιγαρχία δείχνουν «αθεράπευτη» υποτέλεια και ξενοδουλεία, προκειμένου να διασφαλίσουν στενά ταξικά συμφέροντα, απεμπολώντας ακόμα και την εθνική κυριαρχία.

Πολυδιάστατη και ενεργητική
Το «εμπάργκο» στα αγροτικά προϊόντα φέρνει στο προσκήνιο το κρίσιμο ζήτημα του προσανατολισμού της εξωτερικής πολιτικής και των διεθνών οικονομικών σχέσεων. Αντί θέσης «κολαούζου» και «παθητικής» αποδοχής τετελεσμένων, η Ελλάδα έχει ανάγκη μιάς ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, με κύριο άξονα την ανάπτυξη σχέσεων με όλες τις χώρες, στη βάση της ισότιμης συνεργασίας και του αμοιβαίου οφέλους.
Η Ελλάδα πρέπει άμεσα να διαχωρίσει τη θέση της από τις «κυρώσεις» των ΗΠΑ – Ε.Ε. κατά της Ρωσίας (χάριν του ακροδεξιού καθεστώτος της Ουκρανίας), οι οποίες εξυπηρετούν επιθετικές γεωπολιτικές στρατηγικές και καλλιεργούν νέο «ψυχρό πόλεμο» εις βάρος λαών και εργαζομένων της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Να συμβάλει, επίσης, στο μέτρο του δυνατού, στην ειρηνική επίλυση των διαφορών στην Ουκρανία, υπολογίζοντας την βούληση των λαών, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ενδεχόμενη κλιμάκωση του «εμπάργκο» με τη Ρωσία θα επιφέρει μεγάλα πλήγματα σε πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας (ενέργεια, αγροτικά, γούνα, τουρισμός κ.α.) και πολλαπλά διαφυγόντα κέρδη, σε σχέση με την ανάπτυξη της συνεργασίας με μία μεγάλη αγορά, στην οποία η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα (γεωπολιτικά, πολιτιστικά, ιστορικά, θρησκευτικά κ.α.), αντί όλα να θυσιαστούν στα κούφια ιδεολογήματα μιάς αφηρημένης και επιβλαβούς «συμμαχικής αλληλεγγύης».

Πηγή «Ελευθεροτυπία»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στο τέλος δεν θα επικρατήσει η... ρεπούσια αντίληψη περί συνωστισμού στα παράλια της Σμύρνης. Ούτε βέβαια τα ενοχικά συμπλέγματα της Κεντροδεξιάς που, για να μην κατηγορηθεί από εκείνους που διέπραξαν στο παρελθόν εθνικά εγκλήματα, ετοιμάζεται να διαπράξει ένα μέγιστο εθνικό ατόπημα.

Θα τρίζουν τα κόκαλα των μαρτύρων μας στον Πόντο, στη γη της Ιωνίας, των αθώων θυμάτων της προμελετημένης και σχεδιασμένης γενοκτονίας του Κεμάλ και της παρέας του. Η ανοχή των συμμάχων της... πολιτισμένης Δύσης, που έβλεπαν τη Σμύρνη να καίγεται, τους κατοίκους της να δολοφονούνται ανυπεράσπιστοι, τους Ποντίους να ξεριζώνονται από τις πατρογονικές εστίες τους, δεν μπορεί να λειτουργήσει ως άλλοθι για κανέναν.

Δεν θα είμαστε ούτε προοδευτικοί ούτε πιο πολιτισμένοι εάν διαγράψουμε την Ιστορία για να μη χαλάσουμε το χατίρι σε μια μικρή ομάδα που λειτουργεί για χρόνια τόσο στα πανεπιστήμια όσο και στο Κοινοβούλιο και ενοχλείται σε κάθε εθνική αναφορά. Οι στιγμές είναι κρίσιμες, ιδιαίτερα τώρα που το Ισλάμ, για άλλη μία φορά, δείχνει τα δόντια του απέναντι στους χριστιανικούς λαούς.

Η επιστολή που έστειλαν στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά 38 βουλευτές της Ν.Δ. θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι μόνο η αρχή για να πράξει η κυβέρνηση το αυτονόητο και να εντάξει στο υπό ψήφιση αντιρατσιστικό νομοσχέδιο την εξομοίωση, αν μη τι άλλο, της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής (Ποντίων, Μικρασιατών, Αρμενίων και Ασσυρίων) με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Να αντιμετωπίζεται ως αδίκημα η άρνηση της Γενοκτονίας των Χριστιανών.

Αν αυτό δεν τηρηθεί, επισημαίνουν οι «38», θα σημαίνει στην πράξη την άρνηση της γενοκτονίας των ελληνικών πληθυσμών της Ανατολής και την αυτοαναίρεση της Βουλής των Ελλήνων.

Η απορία μας, όμως, είναι και ακόμη μία. Μόνο 38 βουλευτές της Ν.Δ. συμφωνούν σε αυτό το εθνικό καμπανάκι;
Οι υπόλοιποι γιατί σιωπούν;
Ας αφυπνιστούν, γιατί λαός που ξεχνά την Ιστορία του είναι καταδικασμένος σε «θάνατο»...

Πηγή εφημ. "Δημοκρατία"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Μετάφραση – Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Πηγή Daily Mail


Ρωσικές φάλαγγες αρμάτων που βρίσκονται πάνω σε δεκάδες αρματοφορείς καθώς και τρένα, μεταφέρονται εσπευσμένα τις τελευταίες ημέρες στα σύνορα με την Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον βρετανικό τύπο οι κινήσεις αυτές... τροφοδοτούν τους φόβους ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ήδη συγκεντρώνει στρατό για τις επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία.

Φάλαγγα 13 αρματοφορέων μεταφέρει τα τελευταίου τύπου άρματα μάχης Τ-90, καθώς και οχήματα πεζικού μέσα από την περιοχή του Ροστόφ, προς τα ουκρανικά σύνορα. Την επόμενη ημέρα, οι ίδιοι αρματοφορείς επέστρεφαν άδειοι, υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Οι εικόνες αυτές είναι βέβαιο ότι θα κινητοποιήσουν το ΝΑΤΟ, το οποίο φοβάται ότι οι δυνάμεις του Πούτιν, θα μεταφέρουν βαρύ εξοπλισμό και επίλεκτους μαχητές κατά μήκος των συνόρων, σε περιοχές που ελέγχουν οι ρωσόφωνοι αντάρτες της Ουκρανίας.

Οι πινακίδες σε επτά από τους αρματοφορείς που εθεάθηκαν σήμερα συμπίπτουν με εκείνες που είχαν εμφανισθεί χθες. Όλες έφεραν τον κωδικό αριθμό 21 στη δεξιά πλευρά, κάτι που καταδεικνύει ότι ανήκουν σε στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται στην στρατιωτική περιοχή του Βόρειου Καύκασου, συμπεριλαμβανομένης της Τσετσενίας και του Νταγκεστάν, οι οποίες ανήκουν στο Rostov-on-Don, που αποτελεί μέρος της νότιας στρατιωτικής περιοχής.
Τα ρωσικά άρματα μάχης και τα οχήματα μάχης πεζικού, βρισκόντουσαν 21 μίλια από τα σύνορα με την Ουκρανία και κατευθύνονται προς σε αυτά.

Οι κινήσεις αυτές αφορούν χαρακτηριστικά τις πολεμικές εξελίξεις το τελευταίο διάστημα, ειδικά στο Ντονέτσκ όπου η πόλη έχει περικυκλωθεί από τον ουκρανικό στρατό. Πιθανή ενίσχυση των ρωσόφωνων ανταρτών, με βαρύ εξοπλισμό θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα σε όλη την περιοχή.


Γράφει ο Διογένης ο Κυνικός 

Καλέ πατριωτάκια καλέ… Ελεήστε μας… Καλέ πατριωτάκια καλέ… Ελεήστε τους φτωχούς… Χανόμαστε… Τι δεν έχετε λεφτά;  Σας τα πήραμε όλα εμείς που κυβερνάμε; Μα δεν ζητάμε λεφτά!  Ψήφους ζητάμε!!! Την βοήθεια σας ζητάμε…  Ελάτε όλοι στην δεξιά πολυκατοικία μας… Σας παρακαλούμε, βοηθήστε μας να σωθούμε!  Χάνουμε την εξουσία, δεν το βλέπετε;  Τρέμουμε την ανεργία... Σας παρακαλούμε φτωχοί βοηθήστε μας να μην σας μοιάσουμε και καταντήσουμε σαν και εσάς τον λαό…
Αυτή θα ήταν μια πολύ πιο έντιμη πρόσκληση σε όλους αυτούς που έχουν διαφωνήσει με την αλλοπρόσαλλη πολιτική που έχει εφαρμόσει η αρχηγική παρέα του κυρίου Σαμαρά που κυβερνά τον τόπο. 

Αλλά ο κύριος Άδωνις μας, και ένας είναι ο Άδωνις, ο αδελφός του απόρου, λες και είμαστε στην δεκαετία του ’60, καλεί όλους τους δεξιούς βουλευτές, αυτούς έχουν ανάγκη τώρα, να συστρατευθούν γύρω από τον κ. Σαμαρά.  «Για να κερδίσουμε όμως, εμείς που προσδιοριζόμαστε ως κεντροδεξιοί, δεξιοί ή νεοφιλελεύθεροι και αντιλαμβανόμαστε πόσο ζημιά για το μέλλον των παιδιών μας και τη χώρα θα ήταν να έρθει στην εξουσία ένα κόμμα σαν το ΣΥΡΙΖΑ, που άλλα λέει ο ένας και άλλα ο άλλος, έχουμε την ευθύνη να βρούμε τον τρόπο να συνεννοηθούμε» δήλωσε στο MEGA-λο (τώρα σε χρέη, σε δάνεια, τι να πούμε…) κανάλι.

Η πρόσκληση απευθυνόταν στους κκ Πολύδωρα, Ζώη, Καμμένο και στους βουλευτές τους και τελικά στους ψηφοφόρους τους.  Προφανώς για τον κ. Άδωνι και για εκείνον που του έδωσε την εντολή να προχωρήσει σε αυτό το άνοιγμα, (ποιος να είναι, ποιος να είναι;) διαφωνίες υπάρχουν μόνον μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.  Το χάος που υπάρχει στις απόψεις μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και των άλλων, όπως είναι πχ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, δεν είναι «διαφωνίες»!!! Είναι προφιτερόλ που είναι και νόστιμο!!! Σε τόση απελπισία βρίσκονται… Έχει χαθεί κάθε ίχνος ακόμη και πολιτικής αξιοπρέπειας μπροστά στο πανίσχυρο ένστικτο της αυτοσυντήρησης τους!!! Την εξουσία να κρατήσουν και ας καεί το σύμπαν!

Για να σκεφθεί κανείς πόσος είναι ο πανικός τους, κάλεσαν σε συστράτευση ή ότι άλλο τον κύριο Καρατζαφέρη, αλλά «ξεχνούν» ένα πράγμα.  Ένα πολύ σημαντικό θέμα. Και δεν αναφερόμαστε στα βρισίδια εκατέρωθεν.  Ότι ο κ. Καρατζαφέρης δηλώνει ότι είναι αντισιωνιστής αλλά πιστεύει στον άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ!!! Τι έκανε η φοράδα στο αλώνι;  Μάλιστα σε κάποια από τις εκπομπές του στο κανάλι ΑΡΤ είχε  καλεσμένο και τον γνωστό αντισιωνιστή εκδότη του περιοδικού "Απολλώνιον Φώς" Ιωάννη Χαραλαμπόπουλο ο οποίος εξέφρασε τις απόψεις του για τον ρόλο των Εβραίων-σιωνιστών και τους διωγμούς που έχουν υποστεί λόγω της συμπεριφοράς τους από την Αίγυπτο, την Ισπανία, την Ρωσία…

Φανταζόμαστε ότι τόσο το λαλίστατο Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο όσο και η Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή (American Jewish Committee) θα ενθουσιαστούν πολύ με τις επιλογές αυτές του κ. Σαμαρά. Ή μήπως επειδή πρέπει να σωθεί ο «Τρελαντώνης» (ο κ. Σαμαράς κατά τον κ. Καρατζαφέρη) είναι λεπτομέρειες τώρα οι απόψεις του κ. Καρατζαφέρη περί Εβραίων, σιωνισμού κλπ;  Με λίγα μόνο η Χρυσή Αυγή ενοχλούσε τους πάντες;

Αλλά τι λέμε τώρα.  Εδώ πάνε να διαγράψουν την ιστορία μας με το υπό ψήφιση αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στο οποίο η συγκυβέρνηση δεν εξομοιώνει την Γενοκτονία των Χριστιανών της Ανατολής (Ποντίων, Μικρασιατών, Αρμενίων και Ασσυρίων) με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων.  Κάτι για το οποίο διαμαρτύρονται με επιστολή τους 38 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.  Και να σκεφθεί κανείς ότι από τον Φεβρουάριο του 1994, η Βουλή, με ομόφωνη απόφασή της, έχει αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ποντίων!!!  Η κυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου θα το καταργήσει και αυτό…  Να ικανοποιήσουμε, και απολύτως δικαιολογημένα, τους Εβραίους για το Ολοκαύτωμα, αλλά ένα ντε που δεν θέλουν να στεναχωρήσουν και τον Σουλτάνο Ερντογάν… Γάλλοι είμαστε; Τέτοια εθνική πολιτική!!!  Σε λίγο οι άνθρωποι αυτοί θα ξεχάσουν και το όνομα τους, αν τους το επιβάλλουν οι δανειστές ή η ανάγκη να διατηρηθούν στην εξουσία…

Αλλά μην στεναχωριέται ο λαός… Η κυβέρνηση έχει λύση για τα πάντα.  Καίγεται το σύμπαν;  Ο λαός είναι χύτρα έτοιμη να εκραγεί; Οι αγρότες βλέπουν τα προϊόντας τους να καταστρέφονται λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας; Ο ΕΝΦΙΑ επιβάλλει ουσιαστικά δήμευση περιουσιών, ανακατανομή περιουσιών από τους ανθρώπους που πουλάνε όσο όσο για να μην πληρώνουν τα μαλλιοκέφαλα τους στην Εφορία;

Καίγεται το σύμπαν;  Θα πετάξει με ελικόπτερο super puma ο κ. Κικίλιας για να δώσει τις ανάλογες εντολές για το σβήσιμο της φωτιάς!!! Πέταξε πριν από λίγες ημέρες και έμαθε!  Εμπάργκο προϊόντων μας από την Ρωσία;  Τι θα πουλήσουμε τους εταίρους και συμμάχους για μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ;  Τι είμαστε τσίπηδες;  Τι είμαστε Γάλλοι, που φρόντισαν να πουλήσουν τις φρεγάτες τους στους Ρώσους που ήταν και πολεμικό υλικό όχι ροδάκινα; ΕΝΦΙΑ; Πόσο βάλανε φόρο στο Αστεροσκοπείο;  Σχεδόν έξη εκατομμύρια ευρώ; Που είναι το πρόβλημα; Πρώτον τελικά και το ποσό αυτό θα το πληρώσει ο λαός… Δεύτερον εδώ βρε αχάριστοι η συγκυβέρνηση μας «πέτυχε» περισσότερες δόσεις και έχετε και παράπονο;  Τι πάει να πει υπερφορολόγηση και γαλαζοπράσινα (λόγω συγκυβέρνησης άλλαξε και η παροιμία!) άλογα; Σας κάναμε περισσότερες τις δόσεις…  Τι άλλο θέλετε;

Τελικά αυτό που χρειάζεται ο λαός είναι λογική και υπομονή.  Δεν βλέπετε ότι πήγε και συναντήθηκε ο κ. Δένδιας με τον κ. Σόιμπλε στην Γερμανία; Τι δεν του έχετε εμπιστοσύνη;  Γιατί;  Επειδή ο κ. Κίκιλιας αναδιαρθρώνει την αναδιάρθρωση που έκανε ο κ. Δένδιας στα Σώματα Ασφαλείας;  Και είναι λόγος αυτός καλέ; Ε, δεν τα κατάφερε στο ένα υπουργείο, θα τα καταφέρει στο άλλο!!!  Μπορεί να του ταιριάζει καλύτερα… με το κουστούμι του! Και οι φόροι;  Δεν τα μάθατε;  Θα σας το ανακοινώσουν σύντομα… Πέφτουν!!! Για την ώρα στα κεφάλια μας ως κεραμίδες βαριές και ασήκωτες!

Κάποτε, μπορεί τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, τα δισέγγονα μας να δουν να μειώνονται οι φόροι, το χρέος, η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων να μην πηγαίνει πίσω στο 1994… Εκείνο που ελπίζουμε είναι να μην δουν ποτέ να κυβερνούν την χώρα απόγονοι των σημερινών πολιτικών!  Γιατί η Βασιλεία μπορεί να έχει καταργηθεί εδώ και πολλές δεκαετίες, δυστυχώς όμως το κληρονομικό δίκαιο στην πολιτική σκηνή της χώρας δεν έχει καταργηθεί! Που να βγει κάποιος νέος πολιτικός; Αφήνουν οι συγγενείς των προηγούμενων;  Έλα ντε!Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


(*Εμβληματικός στίχος, εμβληματικού τραγουδιού, του μεγάλου Μάκη Χριστοδουλόπουλου)

Και μπορεί εμάς να μην μας έπεσε κανένα προσκλητήριο απ' τα χέρια, μας έπεσαν όμως οι μασέλες απ' την έκπληξη, και τα νεφρά απ' τα γέλια, ακούγοντας τον Μπουμπούκο να απευθύνει έκκληση ενότητας (!) ακόμα και σε αρχηγό αντιμνημονιακού κόμματος, με την φράση:  
''έχουμε την ευθύνη να βρούμε τον τρόπο να συνεννοηθούμε, όσοι αυτοπροσδιοριζόμαστε δεξιοί και κεντροδεξιοί ''!!!
Και καλά.

Ας αντιπαρέλθουμε ότι μιλάει ο κλόουν για ευθύνη!

Να  παραβλέψουμε και το γεγονός ότι ο γελοιοδέστερος των γελοίων έχει γίνει ο επίσημος ''λαγός'' του κυβερνώντος κόμματος;

Εκεί κατάντησε το άλλοτε κραταιό δεξιό, και νυν ακροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας;

Να απευθύνει έκκληση εξ ονόματός του,  ο Άδωνις;
Πόση ξεφτίλα μπορούν πιά ν' αντέξουν οι ψηφοφόροι της ΝΔ;

Καλά να έχεις για ''πρωθυπουργό'' κάποιον που το μόνο του πολιτικό ''εύσημο'' είναι ότι κάποτε έριξε μιά άλλη κυβέρνηση του ίδιου του κόμματος που σήμερα προεδρεύει!..

Καλά να συγκυβερνάς με τον χυδαιότερο των χυδαίων!..

Καλά να σου επιβάλλουν για υπουργό οικονομικών διάφορα γιουσουφάκια των τραπεζών!..

Καλά να σου στέλνουν έτοιμους τους νόμους με e-mail στα αγγλικά, και να μην είσαι ικανός ούτε μιά σωστή μετάφραση να κάνεις!...

Αλλά να σε εκπροσωπεί, να σε αντιπροσωπεύει ένας Μπουμπούκος;

Tragic!

Άβυσσσος η κατρακύλα του (ακρο)δεξιού κυβερνητικού κόμματος!

Άβυσσος κι η μ@λ@κία των ψηφοφόρων του!...

Όλος ο θίασος επί σκηνής...
 
Κάτω αριστερά ο ''εγκέφαλος''! (χε,χε,χε)

Επάνω αριστερά ο μεταφραστής νόμων!

Στην μέση ο ''κονσιλιέρε''..

Και όρθιος ο ''μπροστινός'', και ''κατά νόμον υπεύθυνος''.

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Στη σκιά ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων με ορίζοντα το φθινόπωρο του 2014 και την προοπτική διεξαγωγής πρόωρων εκλογών πριν “γυρίσει” το έτος, ένα σημαντικό τμήμα του ΠΑΣΟΚ, που ανήκει στη λεγόμενη παπανδρεϊκή πτέρυγα, φαίνεται να προετοιμάζει το έδαφος για μια μελλοντική συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εδώ και πολύ καιρό, κυρίως μετά τις ευρωεκλογές που κατέγραψαν προβάδισμα 4% για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είναι εμφανής η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να κρατήσει αποστάσεις από την κυβέρνηση, αφήνοντας τη Νέα Δημοκρατία να χρεωθεί δύσκολες αποφάσεις, όπως για παράδειγμα το θέμα του ΕΝΦΙΑ, που έχει ξεσηκώσει κοινωνική θύελλα.

Ακόμη περισσότερο, η τάση αυτή είναι εμφανής στο στρατόπεδο των παπανδρεϊκών, με φόντο και την προοπτική ευθείας αμφισβήτησης του Ευάγγελου Βενιζέλου, και διαδοχής στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενδεχομένως και με τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου να επιστρέφει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα παρασκήνια των ζυμώσεων στον χώρο της Κεντροαριστεράς, επικρατεί η άποψη ότι η ύπαρξη ενός ΠΑΣΟΚ με κοινωνικές αναφορές σε μια μελλοντική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να αποτελέσει την ασφαλιστική δικλείδα που θα καθησύχαζει την ανησυχία σημαντικής μερίδας των πολιτών για την προοπτική επικράτησης της Κουμουνδούρου.

Πηγή Υστερόγραφα

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που έκαναν οι πεσμεργκά στις περιοχές Έρμπιλ και Σιντζάρ με την στήριξη των αμερικανικών βομβαρδισμών, μετείχαν και μέλη του ΠΚΚ. Χτες οι Κούρδοι με την στήριξη των ΗΠΑ ανακατέλαβαν το φράγμα της Μοσούλης.

Έτσι μετά από εβδομάδες, με στήριξη σε όπλα προς τους πεσμεργκά και με τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς, για πρώτη φορά οι μαχητές της ΙΚΙΛ άρχισαν να υποχωρούνε.

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΚΟΤΩΘΟΥΝΕ ΑΠΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Μαχητής του ΠΚΚ που μιλησε στην Γουόλ Στρίτ Ζόρναλ ανέφερε πως σε περιπτώσεις συγκρούσεων τα μέλη των ακραίων ισλαμικών οργανώσεων φοβούνται πολύ από τις γυναίκες-μαχητές και το εξήγησε ως εξής:
"Φοβούνται πολύ μη τυχόν σκοτωθούνε από γυναίκες μαχητές διότι πιστεύουν πως αν σκοτωθούνε από αυτές δεν θα γίνουν μάρτυρες και δεν θα μπορέσουν να πάνε στον παράδεισο".
Εφ. Ραντικάλ. 19/8/2014

Σχόλιο: Δηλαδή το να αποκεφαλίζουν ανθρώπους ή να πουλάνε γυναίκες σαν εμπόρευμα, δεν το θεωρουν αμαρτία. Αν όμως τους σκοτώσει γυναίκα, εεεε στο πυρ το εξώτερο!
Ας συνεχίσουν να δρούνε έτσι και θα δούνε ποιός θα τους περιμένει στην άλλη ζωή…

Πηγή "Τουρκικά Νέα"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 


Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!


Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο iarex.ru, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης με την ένδειξη «έλαβε άδεια», δημοσίευσαν έκθεση πληροφοριών της Κεντρικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (Shin Bet) και των δυνάμεων αυτοάμυνας του Ισραήλ (IDF), για την περίοδο Μαΐου-Αυγούστου 2014, που αφορά την επιχείρηση αποκάλυψης των εκτεταμένων υποδομών της Χαμάς στην Ιερουσαλήμ, την Ιουδαία και την Σαμάρεια.

Στην έκθεση αυτή υποστηρίζεται ότι η έδρα της οργάνωσης Χαμάς βρίσκεται στην Τουρκία, αλλά και «κύτταρα της» στην Ιορδανία, προετοιμάζοντας πραξικόπημα εναντίον της παλαιστινιακής Αρχής και στον Αμπού Μάζεν (Μαχμούντ Αμπάς).
Στο πλαίσιο αυτό, το ισραηλινό ραδιόφωνο "Reshet Bet" δήλωσε ότι «πρόκειται για σχετικά μεγάλης κλίμακας συνωμοσία της Χαμάς στη Δυτική Όχθη από τις ημέρες της ισραηλινής Επιχείρησης Αμυντική Ασπίδα».
Η Χαμάς ελπίζει να πραγματοποιήσει ένα πραξικόπημα με τη χαλάρωση της κυβέρνησης Αμπάς, με την βοήθεια των μεγάλων τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών.

Η ισραηλινή κυβέρνηση απέδωσε την ευθύνη για την κλιμάκωση του τρόμου στον σημερινό Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ), που υιοθέτησε μέτρα που θα μπορούσαν τελικά να τον οδηγήσουν στην παραίτησή του ή στην ανατροπή του.

Η πρώτη εκδοχή, η οποία τίθεται στο πλαίσιο αυτό, συνδέεται άμεσα με την συνάντηση του Αμπάς με τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Khalid Mashalian στο Κατάρ. Ποια θα είναι τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για την επίλυση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας.

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κάιρο από τις αντιπροσωπείες του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής, συνάντηση για την επίλυση συνολικά του ζητήματος, υπο την αιγίδα του στρατηγού Αλ-Σίσι.
Μέσα στα θέματα θα τεθεί και το θέμα της οικονομικής βοήθειας από τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, προς την παλαιστινιακή αρχή.
Ταυτόχρονα τίθεται το ερώτημα. Ποιες οι συνέπειες που προκαλούνται από την τρέχουσα επιδείνωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, από την εξισορρόπηση μιας νέας ιντιφάντα;
Ένα άλλο ερώτημα είναι γιατί τώρα οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών έδωσαν την άδεια να δημοσιευτούν πληροφορίες, και γιατί τώρα οι Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί δέχθηκαν πενθήμερη κατάπαυση του πυρός με την μεσολάβηση της Αιγύπτου;

Όποια και αν είναι τα στοιχεία που αποτέλεσαν τη βάση των σημερινών εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, το γεγονός είναι ότι αντικειμενικά αυτή η αντιπαράθεση αποτελεί μια εκτροπή των γεγονότων του Ιράκ, όπου άρχισε να κερδίζει επικίνδυνα έδαφος το ισλαμικό χαλιφάτο. Ταυτόχρονα, υπάρχει μια αξιοσημείωτη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, προσπαθούν να «προωθήσουν» στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, την Τουρκία και το Κατάρ, σε μια προσπάθεια να εξουδετερώσουν τον αυξανόμενο γεωπολιτικό ρόλο της Αιγύπτου, διατηρώντας παράλληλα θέσεις σε «διαφορετικές» πλευρές της Μέσης Ανατολής.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Στρατηγός Αλ-Σίσι, δεν ενεργεί ως εχθρός του Ισραήλ, αλλά ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αρχής Α. Αμπάς, έκανε λόγο για το θέμα της Ιουδαίας και της Σαμάρειας, σε μία προσπάθεια να αποδυναμώσει τα επιχειρήματα της Χαμάς.

Παράλληλα στην Τουρκία στον απόηχο της "Αραβικής Άνοιξης" υποστηρίζουν θερμά την Χαμάς, εγκαινιάζοντας μία νέα περιφερειακή-πολιτική στρατηγική, επικεντρώνοντας πάντα στην αντιπαράθεση τους με το Ισραήλ, χωρίς όμως την ενεργή συμμετοχή του Ιράν στην όλη διαδικασία. Σύμφωνα με πολλούς Τούρκους ειδικούς αναλυτές, μια τέτοια πολιτική της Άγκυρας δεν αποτελεί μία επίδειξη των "νεο-οθωμανικών φιλοδοξιών» της, αλλά είναι μια αμυντική πολιτική ειδικά την περίοδο που στην Αίγυπτο, ο στρατός είχε απομακρυνθεί και την εξουσία κατείχε, "η Μουσουλμανική Αδελφότητα".

Επιπλέον, νωρίτερα, η Άγκυρα προσπάθησε να «δεσμεύσει» προς την πλευρά της την Χαμάς, η οποία υποστηρίζεται και από την Συρία, προσπαθώντας να καταστρέψει το αναδυόμενο κίνδυνο για τις γεωπολιτικές κινήσεις της, σε μια διαφορετική κατεύθυνση.

Πρόσφατα έγραψε για αυτήν (Χαμάς) η τουρκική εφημερίδα Yeni Mesaj. Σύμφωνα με αυτήν, κατά πρώτο λόγο, η Δύση "δεν κρύβει ότι παρείχε υποστήριξη στην ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση" Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Ανατολής. "Δεύτερον, με το πρόσχημα του «πολέμου κατά του χαλιφάτου", η Δύση άρχισε να παρέχει στρατιωτική και τεχνική υποστήριξη στο ιρακινό Κουρδιστάν».

Το Ισραήλ υποστήριξε τους Κούρδους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κατά τα έτη 1977-1983 στο έδαφος του ιρακινού Κουρδιστάν, ευρίσκονταν πλήθος ισραηλινών στρατιωτικών συμβούλων και μετά την στρατιωτική εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, το Ισραήλ άρχισε να ενισχύσει περισσότερο τις στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις του με τους Κούρδους. Ηεφημερίδα Yeni Mesaj πιστεύει ότι τώρα η Δύση στη Μέση Ανατολή «ενεργεί» σε δύο μεγάλα μέτωπα: πρώτον στο ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα και δεύτερον στο Ιράκ, προωθώντας την δημιουργία ενός κουρδικού κράτους.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει «επικίνδυνες μέρες», προειδοποιεί η εφημερίδα. Ως εκ τούτου, η πολιτική σε σχέση με αυτά τα έργα είναι εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον της Τουρκίας και της περιοχής γενικότερα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εξελίξεις στη Γάζα είναι ιδιαίτερα σημαντικές με τον ορισμό «ασταθής ανακωχή». Η Χαμάς απείλησε τις ισραηλινές αρχές με μακροχρόνιο πόλεμο, εάν δεν εκπληρώσει τις απαιτήσεις των Παλαιστινίων, ανακοίνωσε στο Κάιρο. Νωρίτερα, ένας από τους ηγέτες της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια έχει υποβάλει δύο απαιτήσεις,
α. να δοθεί ένα τέλος στο οικονομικό αποκλεισμό από το Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας, και
β. να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την ελεύθερη μετακίνηση των Παλαιστινίων.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από την διάσπαση στο εσωτερικό της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Jerusalem Post, στη διαπραγματευτική ομάδα, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους των τριών παρατάξεων, Χαμάς, «Τζιχάντ» και Φατάχ, υπάρχουν πολλές και διαφορετικές θέσεις σε πολλά σημεία. Ως εκ τούτου, οι πιθανότητες για παράταση των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας, πλήρους κλίμακας είναι ακόμη μικρή. Ειδικά όταν η ισραηλινή υπηρεσία ασφάλειας Shin Bet και ο ισραηλινός στρατός IDF, κοινοποιούν πληροφορίες σχετικά με επερχόμενη «συνωμοσία» εναντίον του επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής.

Όσον αφορά τη συμμετοχή της Τουρκίας σε μυστικές επιχειρήσεις σε αυτόν τον τομέα, αυτό αποτελεί ένα βήμα προς μια ριζική αλλαγή, είτε προς την κατεύθυνση της αποκοπής της από την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, είτε ακόμα στην πιο ενεργό συμμετοχή της στη σύγκρουση με βάση τις διαμορφούμενες συνθήκες σε όλη την Ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από λίγες ημέρες το δημοτικό συμβούλιο της τουρκικής επαρχίας Χακάρι, κοντά στα σύνορα με την Αρμενία και το Ναχιτσεβάν (αυτόνομη περιοχή του Αζερμπαϊτζάν), κατηγόρησε τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν "για υποστήριξη των μαχητών του χαλιφάτου", γεγονός που έχει μετατραπεί σε μέσο για την καταστροφή των Κούρδων.

Έτσι, δυστυχώς, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο iarex.ru που εξειδικεύεται σε θέματα γεωπολιτικής, προβλέπεται ότι τα γεγονότα στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή θα χειροτερέψουν όλο και περισσότερο και στην συνέχεια θα κινηθούν ταχύτατα προς τα σύνορα του Καυκάσου!Σε μια νέα τάξη πραγμάτων, όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα, οι ένοπλες συγκρούσεις και οι εν δυνάμει πυριτιδαποθήκες ανά την υφήλιο τείνουν να αποτελούν τον κανόνα αντί της εξαίρεσης.

Γράφει η Μαρία Αδαμίδου

Η παγκόσμια «αταξία» που αποτυπώνεται στον χάρτη του ιδρύματος «The Fund for Peace» με τα πιο εύθραυστα κράτη του πλανήτη, δείχνει ότι η κατάσταση έχει οξυνθεί πολύ τα τελευταία χρόνια.
Από τη μια είναι οι ζώνες όπου έχει ήδη γίνει η ανάφλεξη, όπως η Ανατολική Ουκρανία, στην οποία στρατός και αυτονομιστές μάχονται με θύματα αμάχους και με το διπλωματικό μπρα ντε φερ μεταξύ Δύσης και Μόσχας να προσλαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις.

Η Λωρίδα της Γάζας έχει μετατραπεί επίσης σε εμπόλεμη ζώνη, όπου 2.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές Ιουλίου εξαιτίας των ισραηλινών επιθέσεων. Και πάλι η διπλωματία αποτυγχάνει. Το Ιράκ, λίγο καιρό μετά την απόφαση απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων, βρίσκεται και πάλι στο μάτι του κυκλώνα. Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Στρατού προσπαθούν να δημιουργήσουν το δικό τους χαλιφάτο από τον Λίβανο και τη Συρία μέχρι το Ιράκ, βάφοντας με αίμα το πέρασμά τους. Το Αφγανιστάν μπαίνει και πάλι σε φάση σύρραξης, με τους Ταλιμπάν να αναβιώνουν και να θέτουν ολόκληρες περιοχές υπό τον έλεγχό τους.


Η κληρονομιά της αραβικής Ανοιξης πέφτει βαριά πάνω στη Λιβύη, όπου όλοι ήλπιζαν πως μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι θα έρχονταν η δημοκρατία, η σταθερότητα και η ανάπτυξη. Οπως στις περισσότερες χώρες που είχαν πάρει μέρος στην εξέγερση, η δημοκρατία δεν ήρθε, ούτε αποκαταστάθηκε η ηρεμία. Στη Λιβύη, όμως, η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο και οι παραστρατιωτικοί δίνουν μάχη για τον έλεγχο της πρωτεύουσας.

Η αφρικανική ήπειρος είναι, όπως φαίνεται και στον χάρτη, μια πραγματική βραδυφλεγής βόμβα. Το Νότιο Σουδάν και η Νιγηρία βρίσκονται ήδη στη δίνη του εμφυλίου με καταστροφικές συνέπειες, ενώ και οι γειτονικές χώρες σπαράσσονται από -σποραδικές προς το παρόν- εμφύλιες διαμάχες.

Η αστάθεια
Ενα ακόμη σημείο του πλανήτη που προκαλεί ανησυχία είναι η κινεζική θάλασσα, εκεί όπου Κίνα, Ιαπωνία και Ταϊβάν ερίζουν για τα «Ιμια της Ασίας», δύο μικρά νησάκια που αποτελούν συχνά την αφορμή για θερμά επεισόδια με διεθνείς προεκτάσεις. Αν κάτι γίνεται σαφές με όλα αυτά, είναι ότι οι συρράξεις που θεωρούνται τελειωμένες μπορούν ανά πάσα στιγμή να αναζωπυρωθούν από μια μικρή σπίθα και τα σύνορα να χαραχθούν εκ νέου, με τίμημα φυσικά ένα λουτρό αίματος.
Η αστάθεια, πάντως, δεν είναι ίδιον μόνο του λεγόμενου αναπτυσσόμενου κόσμου. Ακόμη και στις σταθερές περιοχές, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία για παράδειγμα, το «Fund for Peace» παρατηρεί μια επιδείνωση της κατάστασης μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια, σε σημαντικό βαθμό και λόγω της εμπλοκής τους σε εμπόλεμες ζώνες σε άλλα σημεία της Γης.

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Στο βίντεο, ο εδώ και δύο χρόνια αιχμάλωτος Φόλεϊ φοράει «στολή» που φαίνεται να μοιάζει σκόπιμα με εκείνες στο Γκουαντάναμο

Το Ισλαμικό Κράτος, οργάνωση εξτρεμιστών τζιχαντιστών, δήλωσε χθες ότι αποκεφάλισε τον αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλει και απείλησε να σκοτώσει έναν ακόμη, σε αντίποινα για τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, το Ισλαμικό Κράτος δείχνει έναν μασκοφόρο άνδρα, με μαύρα ρούχα, που φαίνεται να κόβει το λαιμό του Τζέιμς Φόλεϊ ο οποίος είχε απαχθεί από ενόπλους στη Συρία τον Νοέμβριο του 2012.

"Ουδέποτε νιώσαμε τόσο περήφανοι για τον γιο μας Τζιμ", απάντησε η μητέρα του Νταϊάν Φόλεϊ σε μήνυμα στο Facebook. "Έδωσε τη ζωή του προσπαθώντας να δείξει στον κόσμο τα δεινά του συριακού λαού. Ικετεύουμε τους απαγωγείς να μην σκοτώσουν τους άλλους όμηρους. Όπως ο Τζιμ, είναι και αυτοί αθώοι. Δεν έχουν καμία επιρροή στην πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης στο Ιράκ, τη Συρία και αλλού στον κόσμο".

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών προσπαθούν να εξακριβώσουν "το συντομότερο δυνατόν" την αυθεντικότητα του βίντεο.

"Είδαμε ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει τη δολοφονία του αμερικανού πολίτη Τζέιμς Φόλεϊ από το Ισλαμικό Κράτος. Αν είναι αυθεντικό, εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τη ωμή δολοφονία ενός αθώου αμερικανικού δημοσιογράφου και τα βαθιά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους φίλους του", δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Κέιτλιν Χέιντεν.

Στο βίντεο, οι τζιχαντιστές δείχνουν επίσης εικόνες από έναν άλλο αμερικανό δημοσιογράφο με το όνομα Στίβεν Σότλοφ. Απειλούν να εκτελέσουν και αυτόν, αν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν τερματίσει τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ.

Οι δύο δημοσιογράφοι φορούν πορτοκαλί ένδυμα που θυμίζει αυτό των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο.

Ο Φόλεϊ, ο οποίος στα 40 του χρόνια ήταν έμπειρος δημοσιογράφος, είχε καλύψει κυρίως τη σύγκρουση στη Λιβύη πριν ταξιδέψει στη Συρία, όπου κάλυψε την εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ για τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο GlobalPost, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και άλλα μέσα ενημέρωσης.

"Εκ μέρους των Τζον και Νταϊάν Φόλεϊ, καθώς και του GlobalPost, εκφράζουμε τη μεγάλη μας συγκίνηση από τα μηνύματα συλλυπητηρίων και συμπαράστασης που μας έχουν κατακλύσει από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η πιθανή εκτέλεση του Τζέιμς", γράφει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του GlobalPost Φίλιπ Μπαλμπόνι.

"Μας έχει συγκλονίσει το βίντεο αυτό --του οποίου η αυθεντικότητα δεν έχει διαπιστωθεί -- καθώς και η ανάληψη ευθύνης της δολοφονίας του Τζέιμς Φόλεϊ", δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων Εμανουέλ Ογκ. "Ο Τζέιμς ήταν ένας θαρραλέος, ανεξάρτητος και αμερόληπτος δημοσιογράφος, ο οποίος απήχθη τον Νοέμβριο του 2012 ενώ κάλυπτε τη σύγκρουση στη Συρία. Τα ρεπορτάζ που έκανε για το Γαλλικό Πρακτορείο και άλλα μέσα ενημέρωσης είχαν προκαλέσει τον θαυμασμό του κοινού. Οι σκέψεις μας είναι στην οικογένειά του αυτές τις επώδυνες στιγμές".

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Τζέιμς Φόλεϊ είχε απαχθεί στη βόρεια Συρία στις 22 Νοεμβρίου του 2012. Η οικογένειά του, η οποία είχε ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης, δεν είχε από τότε κανένα νέο του.

Το βίντεο, διάρκειας μικρότερης των πέντε λεπτών και με τίτλο "Μήνυμα προς την Αμερική" γυρίστηκε σε ερημική περιοχή, χωρίς να καθίσταται δυνατό να αναγνωριστεί ποια είναι η περιοχή αυτή. Ο μασκοφόρος άνδρας που φαίνεται να προχωρεί στην εκτέλεση του δημοσιογράφου μιλά στα αγγλικά με βρετανική προφορά.

Ο αποκεφαλισμός αυτός θυμίζει τον αποκεφαλισμό ενός ακόμη αμερικανού δημοσιογράφου, του 38χρονου Ντάνιελ Περλ, ανταποκριτή της αμερικανικής εφημερίδας The Wall Street Journal, που είχε εξαφανιστεί στις 23 Ιανουαρίου του 2002 στο Καράτσι του Πακιστάν. Βίντεο με εικόνες από τον αποκεφαλισμό του είχε σταλεί ένα μήνα αργότερα στο αμερικανικό προξενείο.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι έχουν ήδη εδραιωθεί στη Συρία, εξαπέλυσαν επιχείρηση στο Ιράκ στις 9 Ιουνίου και κατέλαβαν γρήγορα μεγάλο μέρος σουνιτικών εδαφών της χώρας αυτής.

Οι ΗΠΑ που δεσμεύτηκαν εκ νέου στρατιωτικά στο Ιράκ, για πρώτη φορά μετά την αποχώρησή τους τον Δεκέμβριο του 2011, πραγματοποίησαν από τις 8 Αυγούστου δεκάδες αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Τη Δευτέρα, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η χώρα του προτίθεται να ακολουθήσει "μακροπρόθεσμη στρατηγική" για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, υποστηρίζοντας τη νέα ιρακινή κυβέρνηση που αναμένεται να σχηματίσει ο πρωθυπουργός Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι.


Το ζητούμενο, λοιπόν, από εδώ και πέρα, για τον κ. Ομπάμα είναι εάν υποκύψει στις απειλές των τζιχαντιστών ή εάν αποφασίσει να τους "τελειώσει" οριστικά και με παραδειγματικό τρόπο με τους εγκληματίες της ISIL-ISIS. Εκτός και εάν ο κ. Ομπάμα αποφασίσει πως οι ΗΠΑ δεν προστατεύουν τους αμερικανούς πολίτες που εργάζονται ή διαμένουν εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών...Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου