Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

19 Αυγ 2014


Σε προσπάθεια αποτροπής της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Βλαντιμίρ Πούτιν αποδύεται η Ατλαντική Συμμαχία, καθώς αισθάνεται ότι η κατάσταση στην Ευρασία μπερδεύεται επικίνδυνα, μετά τη διένεξη Ρωσίας-Ουκρανίας και την αδυναμία Ανατολής και Δύσης να συνεννοηθούν για να αποφευχθούν δυσμενέστερες καταστάσεις.

Του Μιχαήλ Βασιλείου

Αυτή είναι μια ερμηνεία των δηλώσεων του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητής των Δυνάμεων της Ευρώπης (SACEUR: Supreme Allied Commander Europe), Αμερικανού πτεράρχου Φίλιπ Μπρίντλοβ, που αποτυπώνει η γερμανική εφημερίδα Die Welt. Ο SACEUR προειδοποίησε τη Ρωσία να μην επαναλάβει όσα έγιναν στην Κριμαία σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.

Εάν παρέμβει σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος της Συμμαχίας, είπε ο Αμερικανός πτέραρχος, αυτό θα θεωρηθεί ως πολεμική ενέργεια σε βάρος του ΝΑΤΟ και θα υπάρξει η πρέπουσα στρατιωτική απάντηση.

Δήλωσε, πως η Συμμαχία είναι προετοιμασμένη για ενέργειες ενόπλων, χωρίς διακριτικά, που θα έχουν σαν στόχο να προκαλέσουν αναστάτωση, ή/και πρόσωπα που δίνουν στρατιωτικές συμβουλές σε αποσχιστές για να αποσταθεροποιήσουν μια χώρα-μέλος. Οι δηλώσεις του ΝΑΤΟϊκού διοικητή προκαλούν εύλογη ανησυχία στους γνωρίζοντες, τουλάχιστον τα «μυστικά» της αποτροπής (deterrence), με βάση τη θεωρητική κατασκευή που επικράτησε στη Δύση την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. 

Το πρόβλημα είναι ότι αυτές καθαυτές οι δηλώσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν αποσταθεροποιητικές, εκτός κι αν η Συμμαχία διαθέτει πληροφόρηση ότι η Μόσχα σκοπεύει να επεκτείνει γεωγραφικά την προσπάθεια αποσταθεροποίησης των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, επί της ουσίας των χωρών ενδιαφέροντος, δηλαδή των Βαλτικών Δημοκρατιών και προσπαθεί να στείλει εσπευσμένα μήνυμα.


Είναι βέβαιο, ότι εάν η κατάσταση δεν εκτονωθεί, ο «πειρασμός» επέκτασης των ενεργειών της Μόσχας σε απάντηση μιας δήλωσης η οποία στην ουσάι αποτελεί casus belli, θα είναι ισχυρός και στρατηγικά τεκμηριωμένος. Η Ρωσία του Πούτιν θα μπορούσε να επιλέξει να επιχειρήσει την αποσταθεροποίηση των Βαλτικών Δημοκρατιών σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις, ή διαφορετικά, με δύο διαφορετικά κίνητρα, ή συνδυασμό αυτών, ή πλήθος επιμέρους «υποκατηγορίες» στις οποίες θα αναφερθούμε ενδεχομένως σε μελλοντικό σημείωμα.

Η πρώτη περίπτωση είναι εάν οι κυρώσεις εναντίον της θα άρχιζαν να αποτελούν βρόχο στην οικονομία της Ρωσίας και να την απειλούσαν σοβαρά. Οι επιπτώσεις, παρότι θεωρητικά τουλάχιστον παραμένουν ελεγχόμενες, «ματώνουν» τη ρωσική οικονομία. Επεκτείνοντας το δυνητικό «μέτωπο» σε μια περιοχή όπου εξ ορισμού οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν το πλεονέκτημα της γειτνίασης με το θέατρο επιχειρήσεων, προσθέτεις προβλήματα στον αντίπαλό σου και επιχειρείς να τον ωθήσεις στο να ξανασκεφτεί το σύνολο των στρατηγικών του επιλογών.

Η δεύτερη περίπτωση είναι να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για να προκληθεί μια καταφανώς ανέτοιμη στρατιωτική συμμαχία, να αντιληφθεί το κόστος της λανθασμένης – κατά τη Μόσχα – απόφασης ένταξης των Βαλτικών Δημοκρατιών στους κόλπους του ΝΑΤΟ, αλλά και μια προσπάθεια αποτροπής κλιμάκωσης τέτοιων ενεργειών στην περιφέρεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Γεωργίας.

Η τρίτη περίπτωση είναι η αυτονόητη αντίδραση κάθε πλευράς που δέχεται απειλή πολέμου, ιδίως όταν αυτή είναι ισχυρή, να επιχειρήσει να την καταστήσει αναξιόπιστη και αν την ακυρώσει στην πράξη. Δηλαδή, ενώ ο SACEUR επιχειρεί να προλάβει τα χειρότερα, στην πράξη δίνει κίνητρο στη Μόσχα να επιχειρήσει αυτή να προβεί σε προσεκτικά σχεδιασμένες προκλητικές ενέργειες που θα δημιουργήσουν στη ΝΑΤΟϊκή πλευρά δίλημμα, εάν θα πρέπει ή όχι να απαντήσει.


Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως για να μην απαξιωθεί η απειλή που διατυπώνει η Συμμαχία κατά της Ρωσίας, εάν η δεύτερη προβεί συγκεκαλυμμένα σε ενέργειες αποσταθεροποίησης κάποιας εκ των Βαλτικών Δημοκρατιών με βραχίονα τους συμπαγείς ρωσικούς πληθυσμούς που κατοικούν εκεί, θα πρέπει να υπάρξει άμεσα στρατιωτική απάντηση. Κι αυτό είναι εξόχως αποσταθεροποιητικό.

Η απάντηση θα μπορούσε να πάρει τη μορφή αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων. Ακόμα και στην περίπτωση όμως που δεν γίνει κάτι άξιον λόγου και η κατάσταση δεν κλιμακωθεί, η Ρωσία θα μπορούσε και πάλι να βγει κερδισμένη. Καταρχάς, το να συντηρήσει μια κατάσταση αναταραχής «χαμηλότερης έντασης» συγκριτικά με την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, ώστε να μην τίθεται ζήτημα έναρξης εχθροπραξιών, θα είχε επιπτώσεις στη Συμμαχία.

Η θετική για το ΝΑΤΟ και αρνητική για τη Ρωσία, θα ήταν η αφύπνιση των κοιμισμένων ηγεσιών της Ευρώπης και η έξυπνη και συντονισμένη επένδυση στη στρατιωτική ισχύ, η οποία σε βάθος χρόνου θα δημιουργούσε στρατιωτικά μια κατάσταση που δεν θα ευνοούσε τα ρωσικά συμφέροντα.

Η αρνητική όμως θα ήταν η ανάπτυξη αντιδράσεων από ομάδα χωρών του ΝΑΤΟ, που θα τάσσονταν υπέρ της εξεύρεσης ενός στρατηγικού modus vivendi με τη Μόσχα, το οποίο θα οδηγούσε σε μια νέα ισορροπία. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να μην περιελάμβανε και την εγκατάλειψη της πολιτικής των οικονομικών κυρώσεων. Κατά συνέπεια, η Ρωσία θα είχε πετύχει έναν δεδομένο αντικειμενικό της σκοπό, το να «σπάσει» το δυτικό εμπάργκο. Επιπρόσθετα, σαφές ρωσικό κέρδος θα ήταν η ανάπτυξη τριβών εντός της Συμμαχίας, αφού πλέον δεν έχουμε Ψυχρό Πόλεμο, οπότε ακόμα και από… χαρακτήρα, πολλές πρωτεύουσες της Ευρώπης θα επιθυμούσαν συνδιαλλαγή και όχι στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Μόσχα.


Παρότι υπάρχουν σαφέστατα και άλλες «υποκατηγορίες» στα κίνητρα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη Ρωσία στην απόφαση να επιχειρήσει να προκαλέσει, με στόχο να απαξιώσει την αποτρεπτική ρητορική του ΝΑΤΟ, τα ανωτέρω αρκούν, καταρχήν, για να καταδειχθεί, ότι η δήλωση του SACEUR ίσως και να μην είναι η πιο προσεκτικά προετοιμασμένη και διατυπωμένη αποτρεπτική απειλή της Συμμαχίας, αφού θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές «στρατηγικές παρενέργειες» και να φέρει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Βέβαια, όλοι γνωρίζουν πως τέτοιες δηλώσεις υπαγορεύονται και με στόχο το «εσωτερικό ακροατήριο», δηλαδή την επιθυμία σταθεροποίησης του εσωτερικού «συμμαχικού μετώπου». Το ΝΑΤΟ επιχειρεί δηλαδή μέσω τέτοιων δηλώσεων να καθησυχάσει τους φόβους των απειλούμενων μελών του, οπότε η δήλωση του Αμερικανού πτεράρχου λαμβάνει άλλη διάσταση.

Το πρόβλημα όμως παραμένει, ότι η συνειδητοποίηση της ανάγκης αυτής της Συμμαχίας από ρωσικής πλευράς, θα μπορούσε να αυξήσει το κίνητρο της Μόσχας να κινηθεί και μόνο για να «εκθέσει» τη σχετική αδυναμία του ΝΑΤΟ, να εκπληρώσει επαρκώς από στρατιωτικής απόψεως, το καθήκον της υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών-μελών, στην περίπτωσή μας αυτών που βρίσκονται στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας…

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου ΒΑΤΕΡΛΩ ΚΑΙ ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΣΜΑ ΑΔΩΝΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΝΙ…ΨΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΗΣ !
(σ.σ.Χατζηχρυσός. Νομίζουν ότι επειδή τα ΜΜΕ των συγκροτημάτων, τους παρακαλάνε ότι όλοι είναι ίδιοι..με το ΧΩΝΙ βρήκε τον δάσκαλο του ο Υπουργός)
Τον αναζητούμε 12 μέρες για τη χυδαία του προπαγάνδα στη Βουλή. Στην αρχή μας απάντησε με μια δήλωση Σταθάκη(!). Μετά, μας είπε τρελούς! Επίσης, μας είπε ότι είχε διαβάσει ένα άρθρο! Σήμερα, μας έστειλε 2 links. ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΤΥΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΗΣ!
Σα να μην έφτανε αυτό, είναι και θρασύτατος. ΑΥΤΟΣ λέει το ένα ψέμα πίσω από το άλλο, από ΕΜΑΣαπαιτεί (!!!) να ζητήσουμε… «δημόσια συγγνώμη»! Αδωνι, αυτός που συλλαμβάνεται να λέει χυδαία ψεύδη δεν έχει κανένα δικαίωμα να απαιτεί. Το αντίθετο. Να… επαιτείς, να εκλιπαρείς θα έπρεπε, μπας και ξεχάσει τα εγκλήματά σου ο ελληνικός λαός (αμ δε!)
rsz 12345
Η απάντηση από Το ΧΩΝΙ στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη
Κύριε κοινοβουλευτικέ εκπρόσωπε… ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΣΕ ΠΑΝΙΚΟ!
Έχουμε πολλές απαντήσεις να σου δώσουμε, Άδωνι, που φυσικά αποδεικνύουν τη χυδαία σου προπαγάνδα. Και θα σου τις δώσουμε όλες! Ξεκινάμε;
Απάντηση στη χυδαιότητα Άδωνι 1
Σε αναζητούσαμε 12 μέρες να μας πεις πού βρήκες τα στοιχεία που επικαλέστηκες στη Βουλή. Εσύ απλά κρυβόσουνα. Κάποια στιγμή, μεταξύ ύβρεων, μας ΑΠΑΝΤΗΣΕΣ ΟΤΙ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΤΕΘΕΣΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ. Αυτό μας έγραψες. Και από τότε σου ζητάμε αυτό το άρθρο. Και ήρθες σήμερα να μας απαντήσεις… με 2 links! Άρα, δεν υπάρχει κανένα άρθρο; Πάλι, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, είπες ψέματα δημόσια; ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΘΡΟ ή ΌΧΙ; Ή κάθε φορά που βρίσκεσαι στριμωγμένος, λες ψέματα; Το έχεις κάνει συνήθειο, πια;
Προφανώς και δεν υπάρχει κανένα άρθρο, ε Άδωνι; Προφανώς, κατάλαβες ότι οι «τρελοί» από Το ΧΩΝΙ δεν πρόκειται να σταματήσουν και ότι όντως θα σε κάνουν ρόμπα διεθνώς και έπρεπε κάτι να κάνεις. Και τι έκανες; Έκαστες και έψαχνες βραδιάτικα στο ίντερνετ να βρεις έναν πίνακα, ένα στοιχείο, ένα χάρτη, κάτι…. που να μοιάζει μ’ αυτό που είπες. Αυτό έκανες. Όμως, της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά! Μπροστά στην αγωνία σου να πεις κάτι στον κόσμο, που έχει καταλάβει την αλήθεια και το ποιόν σου, έστειλες… ό,τι να ‘ναι! Διάβασε με προσοχή τα ακόλουθα…
Απάντηση στη χυδαιότητα Άδωνι 2
Το πρώτο link που μας έστειλες είναι ένας πίνακας του Wikipedia που βασίζεται σε στοιχεία του ΔΝΤ και δείχνει ότι η Ελλάδα έχει κατά κεφαλήν εισόδημα 28.610 δολάρια ΗΠΑ.
ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2011 ΠΟΥ ΒΑΣΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2010 !!!!!!!
Το λέει ο ίδιος ο πίνακας στο πάνω μέρος, που προφανώς ΔΕΝ ΕΙΔΕΣ ΠΑΛΙ!!!
adwnis 1
βγήκες και είπες στη Βουλή:
«Σήμερα, η Ελλάδα του μνημονίου έχει κατά κεφαλήν εισόδημα 27.000 δολάρια»!
Και μας στέλνεις στοιχεία προ μνημονίου;;;; Και μάλιστα, τις προβλέψεις του ΔΝΤ;
Πρόσεξε:
Προφανώς και δεν είχες υπόψιν σου τότε στη Βουλή ούτε αυτόν τον πίνακα, που επικαλείσαι σήμερα. Διότι, αν είχες δει το 28.000 που λέει εδώ, προφανώς θα το έκανες 30 και όχι 27 στην τοποθέτησή σου. Όμως, αυτό είναι το λιγότερο.
Αυτές, άσχετε Άδωνι, είναι προβλέψεις! Για ψάξε ΠΑΛΙ ΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ φέτος να δεις πόσο έδινε το κατά κεφαλήν εισόδημα της Ελλάδας για το 2010. Θα είναι το ίδιο νούμερο πιστεύεις; Δεν είναι… Όμως, ούτε αυτό είναι το σημαντικό.
Το σημαντικότερο όλων των συμπερασμάτων, ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΟΜΟΛΟΓΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΤΡΟΠΟ είναι ότι στη ΒΟΥΛΗ, δημόσια και συνειδητά, είπες ψέματα!
Ήθελες να παρουσιάσεις την κατάσταση στην Ελλάδα ΣΗΜΕΡΑ, στην ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥκαι επικαλέστηκες ένα νούμερο του 2010!!! Που φυσικά ακόμη οι δείκτες της οικονομίας δεν είχαν δεχθεί την καταστροφή των 4 μνημονιακών ετών που ακολούθησαν και ΠΟΥ ΘΕΛΗΣΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙΣ, επιβεβαιώνοντας τον ορισμό της πιο χυδαίας προπαγάνδας. Γιατί μας είπες «ΣΗΜΕΡΑ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ…»
Για του λόγου το αληθές, ξαναδές ποια ήταν η πορεία του κατά κεφαλήν εισοδήματος στην Ελλάδα από το 2010 και μετά. ΔΕΣ ΤΙ ΕΚΡΥΨΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ. ΔΕΣ ΤΟ ΨΕΜΑ ΣΟΥ ΠΟΥ ΘΕΛΗΣΕΣ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙΣ. Δες την καταστροφή που υπερασπίζεσαι!
rsz gre
Απάντηση στη χυδαιότητα Άδωνι 3
Εκτός από την πρώτη (τραγική) προσπάθεια να μας απαντήσεις, έκανες και δεύτερη! ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΣ! ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟΤΕΡΗ ΑΚΟΜΑ!
Μας έστειλες, λοιπόν, τα επίσημα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας που δείχνουν ότι κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα είναι 21.910 δολάρια για το 2013.
Καταρχάς, τι σχέση έχει το 27 που είπες εσύ με το 21 που δείχνει εδώ; Με πόσο θράσος, δηλαδή, μας στέλνεις ως απάντηση την απόδειξη του ψεύδους σου; Φυσικά και το βρήκαμε αυτό το στοιχείο και το θεωρήσαμε ως ένα στοιχείο υπέρ μας! Που σε διαψεύδει! Το ότι θα το επικαλεστείς εσύ ως επιχείρημα υπέρ σου αυτό το νούμερο ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΤΟ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΣΤΑΝ!
Εσύ, δηλαδή, μας λες ξεκάθαρα ότι είπες ψέματα στη Βουλή. Αυτό μας απαντάς. Και απλά, προσπαθείς να μειώσεις το ψέμα σου. Να κάνεις τη χυδαία προπαγάνδα… προπαγανδίτσα! Αυτός είναι πλέον ο στόχος σου. Εντάξει, αφού δεν ντρέπεσαι…
Όμως, για να δούμε αυτό που μας έστειλες πιο προσεκτικά. Πρώτα, θα θυμίσουμε τι είχες πει εσύ στη Βουλή. Είχες πει:
«Σήμερα, η Ελλάδα του μνημονίου έχει κατά κεφαλήν εισόδημα 27.000 δολάρια, τριπλάσιο από την Αργεντινή που έχει 10.000 δολάρια κατά κεφαλήν εισόδημα». Πάμε τώρα στον πίνακα που επικαλείσαι εσχάτως! Η Ελλάδα έχει 21.910 δολάρια και η Αργεντινή 14.760 δολάρια!!!
Το 21 είναι τριπλάσιο από το 14; ΑΠΟ ΠΟΤΕ;;;;; Σε ποια μαθηματικά; Του success story της ΝΔ και του Πρωθυπουργού σου;
Σου παραθέτουμε και τα νούμερα για να απολαύσει ο κόσμος τι εννοείς όταν λες «τριπλάσιο»!
adwnis 2
Και τα υπόλοιπα…
Δεν θα απαντήσουμε ότι η σύγκριση που επιχειρείς είναι αυθαίρετη πέρα ως πέρα! Το να συγκρίνεις το κατά κεφαλήν εισόδημα της Ελλάδας με αυτό της Αργεντινής, χωρίς να λαμβάνεις υπόψιν την ανεργία (ας πούμε, που στην Ελλάδα είναι 27% ενώ στην Αργεντινή στο 7%!) αλλά και τόσους άλλους παράγοντες, είναι απλώς παιδική και αστεία. Όμως, δεν σταθήκαμε εκεί. Ελέγξαμε αυτά που είπες υπέρ του μνημονίου, ΕΣΥ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης, που εφαρμόζει το μνημόνιο. Και αποδεικνύεται ΠΕΡΑΝ ΠΑΣΗΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑΣ ότι το μνημόνιο έφερε μια καταστροφή!
Φυσικά και δεν είναι συγκρίσιμα μεγέθη το κατά κεφαλήν εισόδημα της Αργεντινής με αυτό της Ελλάδας.
Είναι όμως συγκρίσιμα μεγέθη το πόσο κατά κεφαλήν εισόδημα είχε η Αργεντινή όσο ακολουθούσε το πρόγραμμα του ΔΝΤ με αυτό που έχει σήμερα ΧΩΡΙΣ ΔΝΤ. Αυτό είναι ένα απολύτως ενδεικτικό στοιχείο για το πώς μπορεί να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, αν διώξουμε το ΔΝΤ και βγούμε από το μνημόνιο, που τόσο υπερασπίζεσαι. Θες να το δεις; Με τις υγείες σου…
rsz arg
Τέλος, Άδωνι, σου το γράψαμε από την πρώτη στιγμή. Υπάρχουν πολλοί τρόποι υπολογισμού για το συγκεκριμένο μέγεθος. Κάθε μέθοδος συνυπολογίζει και διαφορετικούς παράγοντες. ΟΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΣΥΓΚΡΙΝΕΙΣ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΡΙΝΕΙΣ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΜΕΘΟΔΟΥ!
Αν, λοιπόν, θέλεις να επικαλεστείς τα 21.000 δολάρια της Ελλάδας, θα έπρεπε να δεις ότι στον ίδιο πίνακα, με την ίδια μέθοδο υπολογισμού, η Αργεντινή έχει 14.000!
Σε καμία περίπτωση δεν είναι τριπλάσιο, όπως ΨΕΥΔΕΣΤΑΤΑ ΕΙΠΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ!
Και σε κάθε περίπτωση, εσύ παραμένεις ένας απίστευτος προπαγανδιστής, που βρήκε το μάστορά του, Το ΧΩΝΙ.
Δεν μπορείς να φανταστείς τι έχει να γίνει μ’ αυτό το θέμα, Άδωνι! Θα το μάθουν ΟΛΟΙ! Στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Καλά να περνάς…

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 

Ερώτηση στην τουρκική βουλή κατέθεσε ο Τούρκος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της αξιωματική αντιπολίτευσης Μαχμούτ Τανάλ, με την οποία ζητά να ενημερωθεί για τις διασυνδέσεις της τουρκικής κυβέρνησης με το ISIL.

Επικαλούμενος δημοσιεύματα του δυτικού Τύπου, ο Τούρκος βουλευτής ρωτά αν είναι αλήθεια ότι ηγετικά στελέχη του ISIL διαβιούν στην Τουρκία και μάλιστα δίνουν συνεντεύξεις σε ξένα μέσα, από το τουρκικό έδαφος.

Συγκεκριμένα ο βουλευτής αναφέρεται στην περίπτωση του Αμπού Γιουσάφ, σημαίνοντος στελέχους του ΙSIL, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post από την τουρκική επαρχία του Χατάι. Ο βουλευτής ρωτά το υπουργείο Εσωτερικών πως ο Γιουσάφ βρέθηκε στην Τουρκία και γιατί οι τουρκικές αρχές, όχι μόνο δεν τον συνέλαβαν, αλλά τον άφησαν και να δίνει συνεντεύξεις.


«Μήπως κάνουμε τα στραβά μάτια στο ISIL. Τα στελέχη του εισέρχονται στην Τουρκία όποτε θέλουν; Είναι εν γνώσει σας ότι μαχητές και στελέχη του ISIL περιφέρονται, ελεύθερα, στους δρόμους και στις αγορές τουρκικών πόλεων στην επαρχία του Χατάι;», αναφέρει στην ερώτησή του.

Ο Γιουσάφ είχε παραχωρήσει την επίμαχη συνέντευξή του, σε Αμερικανούς δημοσιογράφους, στις 12 Αυγούστου. Εκεί ο «στρατηγός» του ISIL είχε παραδεχτεί ότι η Τουρκία αποτελεί ζωτικό άξονα ανεφοδιασμού για το ISIL, παραδεχόμενος, επίσης, ότι μέσω Τουρκίας φτάνουν ενισχύσεις στο ISIL, από τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς όλου του κόσμου.

Στη συνέντευξή του ο Γιουσέφ ευχαρίστησε μάλιστα την Τουρκία, χωρίς την οποία, όπως είπε, δεν θα είχε σημειώσει τόσες επιτυχίες το ISIL. Ανέφερε επίσης ότι και οι τραυματίες μαχητές του ISIL περιθάλπονται στα τουρκικά νοσοκομεία. «Οι περισσότεροι μαχητές, ο οπλισμός και ο εξοπλισμός μας έφτασε σε μας μέσω Τουρκίας», είπε ο Γιουσέφ.

Πηγή Defence-Point

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου

Είναι αλήθεια ότι η καθημερινότητα του Μνημονίου που βιώνουμε όλοι μας μάς απορροφά όλη την ενέργεια από τα τραγικά γεγονότα που χτυπούν την πόρτα μας και πολύ φοβάμαι ότι την έχουν ήδη περάσει.

Το Ισλάμ στη χειρότερη εκδοχή του, αυτή των ακραίων και φανατικών τζιχαντιστών, έχει ξυπνήσει για τα καλά και απειλεί να μετατρέψει σε εφιάλτη κάθε σημείο του δυτικού κόσμου.

Τα όσα συμβαίνουν στο Ιράκ αλλά και σε πόλεις της Ευρώπης, και ας μην το παίρνουμε είδηση, επιβεβαιώνουν όλους όσοι εγκαίρως φώναζαν ότι πρέπει εδώ και τώρα να μπει ένα μέτρο στην παράνομη και άνευ ορίων μετανάστευση.

Τότε όσοι τα έλεγαν χαρακτηρίζονταν ακραίοι και φοβικοί που διαφωνούν με την… πολυπολιτισμικότητα της Ευρώπης. Σίγουρα σήμερα με τα όσα συμβαίνουν γύρω μας θα το ξανασκέφτονται.

Βλέπεις, υιοθέτησαν την άποψη των οικονομικών συμφερόντων που ήθελαν φτηνά εργατικά χέρια και ανθρώπους οι οποίοι στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν ήταν εύκολα θύματα σε κάθε ασυδοσία. Και η Ευρώπη, αντί να είναι των λαών της, έγινε μόνο των οικονομιών της και, για να ακριβολογούμε, των ισχυρών οικονομιών της.

Αποτέλεσμα, χιλιάδες μουσουλμάνοι μετανάστες να γίνονται πολίτες της Ευρώπης εν μια νυκτί, δίχως όμως να έχουν ενστερνισθεί τον πολιτισμό και τις αντιλήψεις των χωρών που τους έχουν υποδεχθεί. Το αντίθετο θα λέγαμε.

Ηδη τα πρώτα κρούσματα μίσους τα βιώνουν χώρες όπως η Γερμανία, η Σουηδία και άλλες, που θεωρούσαν ότι είναι στο απυρόβλητο από το μίσος και τον φανατισμό που καλλιεργούν συγκεκριμένες μουσουλμανικές σέχτες, οι οποίες θεωρούν ότι υπέρτατος νόμος είναι αυτός του Προφήτη και κανενός άλλου. Και όσο η φτώχεια και η ανέχεια θα εξαπλώνονται στην Ευρώπη τόσο ο προσηλυτισμός θα είναι πιο εύκολος.

Τώρα που το ποτάμι στη Μέση Ανατολή φούσκωσε, η Δύση αρχίζει να διαπιστώνει ότι το Ισλάμ είναι και πάλι εδώ.

Την ίδια ώρα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει πράξει ούτε το αυτονόητο. Να συγκαλέσει το Συμβούλιο Εθνικής Εξωτερικής Πολιτικής και να χαράξει μια εθνική πολιτική, που θα περιλαμβάνει και την απόφαση για τη δημιουργία τζαμιών στην Αθήνα, μια και είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρώπης που μπορεί να μετατραπεί σε πυριτιδαποθήκη.

Αλλά πού να μείνει χρόνος και χώρος για αυτό, όταν ο αρμόδιος υπουργός ασχολείται ώρες επί ωρών για το πώς θα παραμείνει αρχηγός στο κόμμα του και για το πώς θα πάρει περισσότερα από τη διανομή των ιματίων των κρατικών θέσεων.

Ισως είναι ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας να αναλάβει πρωτοβουλία συγκαλώντας το Συμβούλιο Αρχηγών. Εστω και την ύστατη στιγμή…

Επικοινωνία με τον συντάκτη
neleftheroglou@dimokratianews.gr

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 


Ξεπέρασαν τους 50.000 οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους

O αριθμός των μαχητών της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ξεπέρασε τους 50.000 στη Συρία, εκ των οποίων οι 6.000 στρατολογήθηκαν μόνο τον Ιούλιο, ανέφερε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«O αριθμός των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους ξεπέρασε τους 50.000 στη Συρία, 20.000 και πλέον εκ των οποίων προέρχονται (από χώρες) εκτός Συρίας» επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου.

«Ο Ιούλιος ήταν ο μήνας όπου υπήρξαν οι περισσότερες στρατολογήσεις» από την εμφάνιση αυτή της οργάνωσης στη Συρία το 2013, με 6.000 και πλέον νέους μαχητές.

Μεταξύ αυτών «τουλάχιστον 5.000 Σύροι τζιχαντιστές προσχώρησαν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα και το Χαλέπι (βόρεια)» σύμφωνα με τον Ράχμαν, ο οποίος διευκρίνισε ότι 800 εξ αυτών είναι πρώην αντάρτες, ενώ οι άλλοι δεν έχουν ποτέ χρησιμοποιήσει όπλα.

Εκτός των 5.000 Σύρων το Ισλαμικό Κράτος στρατολόγησε τον Ιούλιο «περί τους 1.100 ξένους, περιλαμβανομένων Τσετσένων, Ευρωπαίων, Αράβων, υπηκόων χωρών της Ασίας όπως και μουσουλμάνους από την Κίνα» που έρχονται στη μεγάλη τους πλειονότητα από την Τουρκία, εξήγησε ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Σε εκείνους προστίθενται 200 τζιχαντιστές που έφυγαν από τις τάξεις του Μετώπου Αλ Νόσρα, του συριακού παρακλαδιού της Αλ Κάιντα.

Φαίνεται, τελικά, πως η νηστεία του Ραμαζανιού και ο καύσωνας του καλοκαιριού κατόρθωσαν να αυξήσουν τους "μαχητές του Αλλάχ" (τζιχαντιστές).
Όμως, επειδή το "πρόβλημα" των φανατικών ισλαμιστών φαίνεται πως έχει τάσεις εξάπλωσης, κι επειδή η Ελλάδα έχει ήδη στοχοθετηθεί από το Ισλαμικό Κράτος και βρίσκεται πολύ κοντά στην ακτίνα δράσης των χρήσιμων ηλίθιων - εγκληματιών υπανθρώπων, πρέπει να αναρωτηθούμε:
Πρώτον: Πόσοι τζιχαντιστές, εξτρεμιστές ισλαμιστές βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και πόσοι αοπό αυτούς παρουσιάζονται ως ταλαιπωρημενοι μουσουλμάνοι λαθρομετανάστες;
Δεύτερον: Πόσο εύκολο είναι να εξοπλιστούν στην Ελλάδα οι τζιχαντιστές ισλαμιστές; Πόσο εύκολα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην αγορά παράνομων πολεμικών όπλων που κυκλοφορούν ήδη στην Ελλάδα (τεράστιος και άγνωστος αριθμός), προερχόμενα από την Αλβανία;
Τρίτον: Ποιά μέτρα πρόληψης και άμεσης αντίδρασης έχουν σχεδιαστεί από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να προστατευτεί η χώρα και το σύνολο του γηγενούς πληθυσμού;Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Η εξουσία της... "αντιεξουσίας"

Γράφει η Σοφία 
 
Στην φωτογραφία αυτή βλέπουμε ή όχι προσβολή του εθνικού μας συμβόλου;
Είναι αυτό ποινικό αδίκημα ή όχι;

Τι ακριβώς δηλώνουν οι “διαδηλούντες”;
Βλέπουμε να κρατάνε μπροστά ένα κόκκινο πανί και πίσω να έχουν πάρει μια ελληνική σημαία, σύμβολο του ελληνικού έθνους, την οποία έχουν αμαυρώσει με σπρέι, ζωγραφίζοντας πάνω της μια σβάστικα σ’ έναν κύκλο.


Γιατί αυτό όρισαν σαν ενέργεια πάνω στο εθνικό μας σύμβολο αυτοί οι "κύριοι".
Δηλαδή; Τι ακριβώς λένε οι κοκκινοπανάδες;

  • ότι το ελληνικό έθνος είναι ναζιστικό;
  • ότι όποιος κρατάει την ελληνική σημαία είναι ναζιστής;
  • ότι η ελληνική σημαία είναι ναζιστική;
  • ότι η Ελλάδα είναι ναζιστική αν είναι ανεξάρτητη με δική της σημαία κι όχι υπόδουλη;;;;
  • ότι δεν πρέπει να έχουμε εθνικά σύμβολα αλλά ταξικά σφουγγαρόπανα που θα μας διαιρούν για να βασιλεύουν στην χώρα μας, στο σπίτι μας και στην ζωή μας τα πάσης φύσεως αφεντικά των χειριστών των σφουγγαροπάνων;
ότι είμαστε ναζιστές επειδή δεν θέλουμε να μας λεηλατεί η τρόικα να ξεπουλάνε την πατρίδα μας σε οικονομικούς δολοφόνους και να μας σφάζουν τάγματα θανάτου που έχουν μπουκάρει με την ταμπέλα του “αδύναμου” μέχρι να φτάσουν σε ικανό αριθμό, ώστε όταν τους δοθεί σύνθημα να επιβάλουν δια της βίας περαιτέρω σκοτάδι στην χώρα μας; 

Δεν τους ενοχλούν τα εγκλήματα που διαπράττονται εναντίον των Ελλήνων και της Ελλάδας. Δεν έχουν λέξη για αυτά! Προφανώς τους είναι αρεστά! Είναι προς την “σωστή κατεύθυνση” της εθνοκάθαρσης. 

Τους ενοχλεί όμως η ελληνική σημαία που ακόμα υπάρχει, μιλώντας για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και πρέπει να την αμαυρώσουν! Τους ενοχλεί η Ελευθερία, γιατί μ’ αυτήν δεν έχουν καμμία σχέση. Για αυτό θέλουν να την μειώσουν, να την διασύρουν, να την βεβηλώσουν. Όχι επειδή τους ενδιαφέρει το πανί, αλλά γιατί τους ενοχλεί το περιεχόμενό του! Αυτό το περιεχόμενο θέλουν να σβήσουν μουτζουρώνοντας πάνω του την δική τους βρώμα και προσπαθώντας να του την κολλήσουν!

Κανείς δεν δικαιούται να αμαυρώνει τα εθνικά μας σύμβολα.

Κι όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο ατιμώρητα σημαίνει ότι οι αμαυρωτές και η εξουσία είναι συγκοινωνούντα δοχεία, τα οποία μοιράζονται τις ίδιες προθέσεις και τους ίδιους σκοπούς για μας και την χώρα μας, κι ότι ο καθένας τους δρα υπονομευτικά εναντίον της χώρας από άλλη, φαινομενικά ασύνδετη θέση. 


Ντύνουν τους σκοπούς με ευγενές “ιδεολογικό” προκάλυμμα φτιαγμένο από ειδικούς της προπαγάνδας, που είναι άριστοι γνώστες των κοινωνικών αυτοματισμών, προκειμένου όχι μόνο να εξασφαλίσουν ανοχή των μελλοντικών τους θυμάτων όσο προετοιμάζουν τα δίκτυα και τις δομές της εξόντωσής τους, αλλά και για να δημιουργήσουν ένα “φίλτρο” που επιτρέπει επιλεκτική αντίληψη της πραγματικότητας αφήνοντας απ’ έξω κάθε τι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άβολες αποκαλύψεις των σκοπών τους. 

Όταν το κατασκεύασμα θα είναι έτοιμο και θα αρχίσει να κινείται, οι ρομαντικοί καλοπροαίρετοι που είχαν τσιμπήσει το δόλωμα θα αργήσουν πολύ να αντιδράσουν καθώς το “φίλτρο” θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο στο δημιούργημά να πάρει την δυναμική του. Κι όταν τα θύματα καταλάβουν τι έχει συμβεί, θα είναι πια δεμένα στον ιστό που ύφαιναν οι άσχημοι και μπάσταρδοι που κρύβονταν πίσω από τα “ευγενή” προσωπεία, την ώρα που αυτά, αφελώς, δέχονταν να φοράν στο μυαλό τα “ιδεολογικά” φίλτρα περιορισμού της αντίληψής τους.

Πχ. σήμερα όλοι έχουμε καταλάβει ότι η κρίση είναι τεχνητή, ότι ο Σαμαράς είναι τόσο προδότης και ξενόδουλος όσο ο ΓΑΠ, κι ότι τα κόμματα αυτά κι οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες υπονόμευσαν κι υπονομεύουν την χώρα.


Όταν όμως ο γιός του Βαρβιτσιώτη έλεγε ότι “είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθένα να καίει την ελληνική σημαία”, δεν καταλαβαίναμε ότι αυτοί που την έκαιγαν στον δρόμο, ο ίδιος, το κόμμα του κι εκείνοι που Διακομματικά δεν είχαν να πουν τίποτα για την άθλια δήλωση του και δεν απαιτούσαν την τιμωρία των βεβηλωτών του εθνικού συμβόλου, σιωπούσαν επειδή μοιράζονταν ακριβώς την ίδια πρόθεση για αυτήν την σημαία και για αυτήν την χώρα!!!


Δεν το καταλαβαίναμε γιατί το ιδεολογικό «φίλτρο» μας εμπόδιζε να αντιληφθούμε την άβολη αλήθεια. Είναι ποτέ δυνατόν να υπηρετήσουν την χώρα μας άτομα που δέχονται ότι το κάθε σκουπίδι έχει δικαίωμα να καίει την σημαία;

Το «φίλτρο» που φορέσαμε έκανε καλή δουλίτσα, για τα συμφέροντά τους. 


Όταν ψήφιζαν μέσα στην βουλή τον νόμο περί ευθύνης υπουργών εμείς δεν καταλαβαίναμε ότι έχτιζαν την μελλοντική ατιμωρησία των εγκλημάτων τους γιατί είχαμε δεχτεί να φοράμε τα “ιδεολογικά” “φίλτρα” που μοίραζαν μαζί με ιδεολογικές μπουρδολογίες και επιδοτήσεις, που τις έδιναν για να λιπάνουν την εφαρμογή του “φίλτρου”…

Για αυτό τα είχαν φτιάξει για να μην αντιλαμβανόμαστε τι κάνουν και για να μην δεχθούμε να ακούσουμε όποιον “Εβλεπε” και προσπαθούσε να προειδοποιήσει.


Το 2012 το “φίλτρο” ακόμα λειτουργούσε δίνοντας χρόνο στο κατασκεύασμά τους να πάρει την δυναμική του!


Κι ενώ αυτοί ανακοίνωναν από το 2005 την υπονόμευση στην οποία είχαν συμφωνήσει…


Εμείς το 2012 ακόμα αρνούμασταν λόγω “φίλτρου” να αντιληφθούμε ότι όλοι όσοι το 2005 σκέπαζαν αυτά τα λόγια της Μπενάκη με σιωπή, το έκαναν επειδή έχουν συναινέσει με όσα ανακοινώνει κι ότι είναι οι ίδιοι που 5 χρόνια μετά σκέπαζαν την δανειακή με την ίδια σιωπή επειδή ανήκουν στο ίδιο σύστημα συγκοινωνούντων δοχείων!!!

Τώρα παραιτούνται από την εθνική κυριαρχία χωρίς να ανοίξει μύτη!!!
Τώρα όλοι παρέα αποφασίζουν και διατάζουν!
Τώρα περνάνε νομοσχέδια που ακυρώνουν την χώρα μας, την ελευθερία μας, τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματά μας υπέρ τρίτων που τους φέρνουν για να αρπάξουν τα σπίτια μας, όσα φτιάξαμε εμείς κι οι οικογένειές μας δουλεύοντας ολόκληρη ζωή και για να μας αντικαταστήσουν στην ίδια μας την χώρα.
Τώρα δίνουν πακτωλούς σε ΜΚΟ που όταν θα έρθει η ώρα θα δούμε….

Κι αυτήν την εθνοκάθαρση όχι μόνο την καλύπτουν με την ίδια σιωπή που κάλυψαν όλα τα παραπάνω, αλλά την αποκαλούν αναίσχυντα “πρόοδο” και “δημοκρατικό πολίτευμα”.

Αναρωτιέμαι αν έχει αξία να λέω ακόμα ΞΥΠΝΗΣΤΕ ή αν είναι πλέον πολύ αργά και δεν έχει νόημα…

Πηγή "Ολυμπία"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου Και τι δεν ακούμε για να μπορέσουν ή να μην γίνουν εκλογές ή αν γίνουν για να τις κερδίσουν οι «όλοι μαζί η Ελλάδα μπορεί». Εάν είναι τόσον αμετανόητα «έξυπνος» ο Ελληνικός λαός και τους ψηφίσει για να τις κερδίσουν και για να αναιρέσουν ως συνήθως αμέσως μετά και τα ψιχία που «υπόσχονται», με μηδέν ανάπτυξη.

Άρχισαν να «προετοιμάζουν το Γκαιμπελικό έδαφος και να λένε ότι:
Δεν θα μας φυλακίζουν λένε, για χρέη 3.000 ευρώ στο δημόσιο.
Μεγάλη η χάρις των κατακτητών.

Θα συνεχίσουν όμως λένε, να κάνουν απάνθρωπες και ανάλγητες ληστρικές κατασχέσεις, από ανέργους κτλ, άσχετα αν αδυνατούν να πληρώσουν τους ληστρικούς φόρους.
Που είναι εξ ίσου εγκληματικό με τη φυλάκιση.

Θα μειώσουν λένε, τη φορολογία από το 43% στο 33%.
Το λέει ο Σαμαράς εδώ και 5 χρόνια.
Κάπως αργά θα το κάνουν, αν το κάνουν. Μετά την καταστροφή που επέφεραν με την ληστρική φορολογία, όχι βέβαια ο Σαμαράς, γιατί ως ο ίδιος είπε μάγκικα στον κ. Νικολόπουλο, ο ίδιος υπάκουε στα τέσσερα!!!!

Θα κάνουν λένε, πολλές δόσεις για τον ληστρικό και αυτόν Φόρο ακινήτων.
Να τον μειώσουν ή να τον ματαιώσουν, όμως, ποτέ.
Γιατί είναι το εργαλείο δήμευσης μεγάλων κληρονομικών περιουσιών και αδυναμίας πληρωμής του εξοντωτικού φόρου.

Θα μειώσουν λένε, τον ΦΠΑ πετρελαίου θέρμανσης.
Ουδεμία σχεδόν σημασία αφού στον περισσότερο κόσμο δεν περισσεύουν χρήματα για θέρμανση, μετά την εξοντωτική φορολογία και παράλληλα με την «μηχανή χρεωκοπίας» της εσωτερικής υποτίμησης,

Θα αλλάξουν λένε, όχι όμως αμέσως τις τιμές ζώνης ακινήτων.
Θα τις αλλάξουν υποθέτω, μετά τις εκποιήσεις κατοικιών, ώστε το κράτος να παίρνει μεγαλύτερο φόρο μεταβίβασης. Μάγκας ο πρωθυπουργός «μας».

Θα κάνουν λένε, μέχρι να εκλεγεί πρόεδρος και να μην γίνουν εκλογές, πολλές δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Να μειώσουν όμως τις ληστρικές οφειλές να ανασάνει ο κόσμος και η αγορά, ποτέ...

Θα καταργήσουν λένε, ότι ισχύει για τους κατόχους πολυτελών αυτοκινήτων.
Διαταγή Μέρκελ γιατί έπεσαν πολύ οι πωλήσεις Μερσεντές και κατά Σαμαρά, όλοι στα τέσσερα!!!

Θα καταργήσουν λένε, τα τεκμήρια διαβίωσης. Ποια;

Η καταγραφή που αυτή, που θυμίζει τα Ζάππεια, 1, 2 ,3, 4 κτλ, το σήμα κατατεθέν του Αντώνη μας μαζί με τον «πατριωτισμό» του (στον οποίον οφείλεται ότι τώρα «πρωθυπουργεύει» μάγκικα αντί της κ. Ντόρας), συνεχίζεται...

Ευριπίδης Μπίλλης
Τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Από τον Gary Younge
Μετάφραση – Απόδοση: Πάνος Ντούλας
Πηγή: Guardian


Το 1966, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ξεκίνησε την εκστρατεία του κατά των ρατσιστικών διακρίσεων στο Σικάγο και διαπίστωσε ότι οι προσπάθειές του εξουδετερώνονταν από το βίαιο όχλο και από έναν ραδιούργο δήμαρχο. Περιθωριοποιημένος από το κατεστημένο της πόλης, μπορούσε να αισθανθεί ότι η μη-βία, τόσο ως τακτική όσο και ως ζήτημα αρχής, είχε αρχίσει να ξεθωριάζει μεταξύ των οπαδών του. «Χρειάζομαι βοήθεια για να επικοινωνήσω αυτήν τη μέθοδο», έλεγε. «Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την πίστη τους στο Κατεστημένο... Έχουν χάσει την πίστη τους στη δημοκρατική διαδικασία. Έχουν χάσει την πίστη τους στη μη-βία... Αυτοί που καθιστούν αυτήν την ειρηνική επανάσταση αδύνατη, θα κάνουν αναπόφευκτη μια βίαιη επανάσταση, και πρέπει να τελειώνουμε με αυτήν την προοπτική: χρειάζομαι βοήθεια. Χρειάζομαι κάποιες νίκες, χρειάζομαι κάποιες παραχωρήσεις...».

Ποτέ δεν τις πήρε. Την επόμενη χρονιά υπήρχαν πάνω από 150 βίαιες διαδηλώσεις και ταραχές σε όλη τη χώρα, από τη Μινεάπολη έως την Τάμπα.

Καθώς η κατάσταση κλιμακώνεται στο προάστιο St Louis της πόλης Ferguson του Μισούρι, όπου η αστυνομία πυροβόλησε πρόσφατα έναν 18χρονο άοπλο μαύρο άνδρα καθώς περπατούσε στο δρόμο, πολλοί έχουν αρχίσει, επίσης, να χάνουν την πίστη τους. Καθώς η πρώτη ημέρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας πλησίαζε στο τέλος της, εκατοντάδες αστυνομικών με ανάλογο εξοπλισμό σάρωσαν τους δρόμους, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, καπνογόνα και πλαστικές σφαίρες ενάντια σε ένα όλο και πιο ταραγμένο πλήθος. Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο Κυβερνήτης Jay Nixon έδωσε εντολή να εμπλακεί η Εθνοφρουρά.

Οι διαδηλωτές επιμένουν ότι η δράση της αστυνομίας ήταν απρόκλητη. Η αστυνομία αναφέρει ότι η δράση της ήταν αποτέλεσμα πυροβολισμών, ρίψης μολότωφ, λεηλασιών και, κυρίως, μιας απόπειρας επίθεσης στην περιοχή που χρησιμοποιεί ως κέντρο διοίκησης. Ο Ronald Johnson, ο Υπεύθυνος Ασφαλείας των αυτοκινητόδρομων του Μισούρι, επιστρατευμένος από τον Κυβερνήτη για να αναλάβει την ασφάλεια στην πόλη και να ηρεμήσει την κατάσταση, διατύπωσε κατηγορίες περί «εγκληματικές πράξεων εκ προμελέτης». Αργά την περασμένη εβδομάδα, ο Johnson ήταν ο αγαπημένος του πλήθους, καθώς εξέφρασε τη συμπάθειά του στον αγώνα τους και την απογοήτευση του από την τακτική της τοπικής αστυνομίας. Τώρα η κατάσταση φαίνεται να πολώνεται και πάλι.

Ο Johnson είπε ότι οι επιθέσεις ήταν σαφώς προκλήσεις κατά της αστυνομίας. «Εμείς έπρεπε να ενεργήσουμε για την προστασία της ζωής και της περιουσίας», λέει. Σε μια δήλωση που αιτιολογεί την εμπλοκή της Εθνοφρουράς, ο Κυβερνήτης Jay Nixon κατηγόρησε «τις σκόπιμες, συντονισμένες και εντεινόμενες πράξεις βίας».

«Απόψε», είπε, «μια μέρα ελπίδας, προσευχών και ειρηνικών διαμαρτυριών αμαυρώθηκε από τις βίαιες εγκληματικές ενέργειες ενός οργανωμένου και αυξανόμενου αριθμού ατόμων, πολλά από αυτά προερχόμενα έξω από την κοινότητα και την Πολιτεία, που με τη δράση τους βάζουν σε κίνδυνο τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Ferguson».

Δηλώσεις σαν κι αυτές αγνοούν τη φύση, την κλίμακα και την πηγή του προβλήματος. Όταν ένας 18χρονος πυροβολείται στο φως της ημέρας γιατί περπατάει στη μέση του δρόμου κρατώντας τα χέρια του ψηλά και όταν ο εκτελεστής του φυγαδεύεται από την πόλη από τις Αρχές, τότε οι κάτοικοι της Φέργκιουσον βρίσκονται ήδη σαφώς «σε κίνδυνο» από εκείνους που θα μπορούσαν να διαπράξουν «εγκληματικές πράξεις εκ προμελέτης».

Τι θα μπορούσε να είναι περισσότερο «σκόπιμο» και «συντονισμένο» από τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο όπου υποτίθεται ότι ο Michael Brown (ΣτΜ: το νεκρό παιδί) κλέβει πουράκια την ίδια μέρα που η Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τελικά το όνομα του αστυνομικού που τον πυροβόλησε, τη στιγμή μάλιστα που η υποτιθέμενη κλοπή δεν είχε καμία σχέση με τους πυροβολισμούς; (Ακόμα κι αν είχε σχέση, από πότε η ποινή για τη μικροκλοπή είναι η εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες;).

Σύμφωνα με μια προκαταρκτική αυτοψία, ο Brown πυροβολήθηκε έξι φορές, συμπεριλαμβανομένων δύο σφαιρών στο κεφάλι. Ο Δρ Michael Baden, ο πρώην επικεφαλής ιατροδικαστής της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, ο οποίος πραγματοποίησε την αυτοψία, κατόπιν αιτήματος της οικογένειας, δήλωσε: «Με την ιδιότητά μου ως ιατροδικαστής για την Αστυνομία της Νέας Υόρκης, θα έλεγα ότι δεν είναι φυσιολογικό να πυροβολήσεις τόσες πολλές φορές. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πολύ λίγες πληροφορίες για να αναπαραστήσουμε ιατροδικαστικά το περιστατικό».

Για κάποιους, λοιπόν, η Αστυνομία έχει αργήσει να συλλάβει την ιδέα ότι βρίσκεται εδώ για να «προστατεύσει» ζωές. «Ο νόμος», έγραφε ο James Baldwin, «είναι γραφτό να γίνει δούλος μου και όχι αφέντης μου, πόσο μάλλον ο βασανιστής μου και ο δολοφόνος μου». Αυτοί που επικαλούνται τώρα τον Νόμο και την Τάξη θα πρέπει να καταλάβουνε ότι δεν υπάρχει Τάξη, επειδή οι άνδρες με τα Σήματα ενήργησαν παράνομα.

Όπως έγραψα μετά τις ταραχές στο Λονδίνο πριν από τρία χρόνια: «Το να επιμένεις στην εγκληματικότητα των εμπλεκομένων, λες και αυτό από μόνο του εξηγεί τα κίνητρά τους και λες και το πλαίσιο είναι άσχετο, είναι ανόητο. Τονίζοντας την εγκληματικότητα, δεν αρνείσαι τον πολιτικό χαρακτήρα του τι συνέβη, απλά επιλέγεις να το περιγράψεις μόνο εν μέρει. Λεηλατούσαν, δεν κλέβανε, και αμφισβητούσαν τον έλεγχο του δρόμου από την Αστυνομία, δεν έκλεβαν ζάντες των περιπολικών. Όταν μια ομάδα ανθρώπων ενώνει τις δυνάμεις της για να αψηφήει τόσο το Νόμο όσο και τις κοινωνικές συμβάσεις, δρα πολιτικά».

Υπάρχουν επαρκείς αιτίες που πολλοί προβληματίζονται από τη φύση αυτών των εξεγέρσεων. Προσελκύουν οπορτουνιστές, macho άνδρες και αναζητητές πρόσκαιρων συγκινήσεων, καθώς και τους δικαίως αγανακτούντες και πολιτικά στρατευμένους. Η αντίσταση στην κατοχή απεικονίζεται πολλές φορές με ρομαντικό τρόπο, αλλά ποτέ δεν είναι όμορφη. Και η Ferguson - στην πλειοψηφία της μια μαύρη πόλη με απαγόρευση κυκλοφορίας, στην οποία ολόκληρη η πολιτική δομή της εξουσίας είναι λευκή, με μια στρατιωτικοποιημένη Αστυνομία που σκότωσε ένα μαύρο παιδί - βρίσκονταν υπό κατοχή.

Οι ταραχές είναι, επίσης, πολωτικές. Περιορίζουν τη βάση στήριξης για πολιτικές εκστρατείες, στέλνοντας δυνάμει συμπαθούντες στα χέρια του Κράτους, καθώς αυτοί απαιτούν αστυνομική καταστολή. Οι άνθρωποι ρωτούν: τι θα μπορούσε πραγματικά να πετύχει η βίαιη διαμαρτυρία; Είναι μια καλή ερώτηση. Αλλά δεν έχει οποιαδήποτε ισχύ εάν δεν αμφισβητεί, επίσης, τη φύση της «ειρήνης» που προηγήθηκε. Εκείνοι που κάνουν εκκλήσεις για ηρεμία πρέπει να αναρωτηθούνε πόσο ήρεμος μπορεί να είναι ο καθένας γνωρίζοντας ότι ο γιος, ο αδελφός ή ο αγαπημένος τους θα μπορούσε να σκοτωθεί κατά τέτοιο τρόπο.

Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα αντίστασης στην κατοχή, ακόμη και αν δεν συμφωνούμε απαραίτητα με κάθε μέθοδο που χρησιμοποιούν για να το κάνουν.

Όπως έγραψα επίσης, μετά από τις βρετανικές ταραχές: «Δεν πρέπει να υπερεκτιμούμε τις διαστάσεις αυτής της υπόθεσης: [η ρίψη μολότωφ και οι πυροβολισμοί στην Αστυνομία] δεν είναι και οι πιο εκλεπτυσμένες πολιτικές τακτικές. Ούτε είναι, όμως, οι ταραχές. Είναι το πιο άξεστο εργαλείο για όσους έχουν λίγες επιλογές. Εξ ορισμού, είναι χαοτικές. Οι πλούσιοι δεν προκαλούν ταραχές επειδή έχουν άλλους τρόπους επιρροής. Οι ταραχές είναι μια ταξική πράξη».

Κανένας λογικός άνθρωπος δε θέλει άλλες βίαιες ταραχές. Ούτε, όμως, θέλει κι άλλους Michael Brown. Και αυτά τα δύο πράγματα - η βία του κράτους και η βία του δρόμου - είναι συνδεδεμένα. «Μια εξέγερση,» έλεγε ο Martin Luther King, «είναι η γλώσσα αυτών που δεν μπορούν να ακουστούν». Οι άνθρωποι στους δρόμους δεν δωρίζουν χιλιάδες δολάρια στην εκστρατεία οποιουδήποτε [πολιτικού]. Δεν κάθονται σε κάποιο τραπέζι όπου λαμβάνονται αποφάσεις ούτε τους ακούει κανείς ισχυρός. Αλλά με τέσσερις μαύρους άνδρες σκοτωμένους από την Αστυνομία σε όλη τη χώρα τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, έχουν πολλά να πουν και λίγες πολύτιμες διόδους μέσω των οποίων να εκφραστούν.
Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι ποιος τους ακούει.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Η Νομισματική Ένωση δεν μπορεί να είναι μόνο νομισματική ένωση. Χρειάζεται κάτι παραπάνω ή θα πρέπει να διαλυθεί. Διαφορετικά θα καταστρέψει αρκετά κράτη της Ευρώπης και μαζί την ίδια την ΕΕ. Η υποτιθέμενη κρίση της Ευρωζώνης στην πραγματικότητα είναι μια ασθένεια βαριάς μορφής χωρίς ίαση.

Αυτοί που σκέφτηκαν αυτού του είδους τη νομισματική ένωση, προφανώς δεν ήθελαν το καλό μιας ενωμένης Ευρώπης, αλλά αποσκοπούσαν σε μια αρπαχτή. Εκτός και αν ήταν παντελώς ηλίθιοι.

Δεν είναι λογικό, ακόμα και για πρωτοετείς φοιτητές οικονομικών σπουδών, να παίρνεις μερικά κράτη και να φτιάχνεις μια ομάδα, με μόνα κοινά σημεία το ίδιο νόμισμα, την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και το ελεύθερο εμπόριο και τίποτε άλλο. Η πρώτη ένσταση που θα λάβεις είναι ότι αυτός ο τύπος κλειστής οικονομικής ένωσης θα λειτουργήσει γρήγορα υπέρ των ανταγωνιστικών οικονομιών μελών και θα μεταφέρει πλούτο προς αυτές, αδειάζοντας τις λιγότερο ανταγωνιστικές οικονομίες.

Δεν είναι λογικό να μην έχεις ενιαίο τραπεζικό σύστημα, ενιαίο τρόπο δανειοδότησης τόσο των επιχειρηματιών όσο και των κρατών μελών και αυτόματη μεταφορά κεφαλαίων για επενδύσεις στις χώρες που παρουσιάζουν ελλείμματα.

Δεν είναι λογικό για παράδειγμα, ο Γερμανός tour operator να δανείζεται από την γερμανική τράπεζα με 2% επιτόκιο και ο αντίστοιχος Έλληνας να δανείζεται από την ελληνική τράπεζα με επιτόκια άνω του 6% και με ένα σωρό υποθήκες. Είναι επόμενο ότι έτσι δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Ο Γερμανός έχει μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους και κεφάλαια να χρηματοδοτήσει τη δουλειά του, ενώ ο Έλληνας θα πτωχεύσει μετά βεβαιότητας.

Ούτε είναι λογικό να επιβάλλεται στον κάθε λαό να διασώσει μόνος του τις ανεξέλεγκτες από Ενιαία Ευρωπαϊκή Αρχή τράπεζές του, όταν το νόμισμα είναι ενιαίο και υπάρχει ΕΚΤ.

Πέτρος Χασάπης


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Στο στόχαστρο Γερμανού καθηγητή Οικονομικών, μπαίνει ο ρόλος των διεθνών οίκων αξιολόγησης τις οποίες θεωρεί συνυπεύθυνες για την παρ' ολίγον χρεοκοπία χωρών της Ευρωζώνης ενώ χαρακτηρίζει «αδικαιολόγητες» τις συνεχείς υποβαθμίσεις της Ελλάδας.

Πρόκειται για έναν «δημόσιο διαξιφισμό» με προϊστορία: το 2012 ο καθηγητής Μάνφρεντ Γκέρτνερ και ο συνάδελφός του Μπιορν Γκρίσμπαχ δημοσίευσαν μία κοινή μελέτη, στην οποία κατηγορούν τους τρεις μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης (Standard & Poor's, Moody's, Fitch) για λανθασμένους χειρισμούς στην περίοδο της κρίσης, οι οποίοι επιτάχυναν την πορεία των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης προς την οικονομική καταστροφή, γιατί, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, τροφοδοτούσαν συνεχώς την ανασφάλεια των επενδυτών και τελικά προκάλεσαν έναν φαύλο κύκλο υποβαθμίσεων και ανόδου των επιτοκίων δανεισμού.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής Γκέρτνερ «ο κίνδυνος έγκειται στο ότι μία γνωμοδότηση μπορεί να γίνει μία αυτό-εκπληρούμενη προφητεία. Η αδικαιολόγητη και λανθασμένη υποβάθμιση μίας χώρας μπορεί να υπονομεύσει σε τέτοιο βαθμό την εμπιστοσύνη των αγορών στην αξιοπιστία της, ώστε τα επιτόκια δανεισμού να φτάσουν στα επίπεδα εκείνα που θα δικαιολογούσαν την αδικαιολόγητη υποβάθμιση ή ακόμα και να τα ξεπεράσουν. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και μία οικονομικά εύρωστη χώρα στη χρεοκοπία».

Έσυραν οι οίκοι την Ελλάδα στο κούρεμα;
Ο καθηγητής Γκέρτνερ αναφέρει ως παράδειγμα αυτό-εκπληρούμενης προφητείας την περίπτωση της Γαλλίας, η οποία τον Νοέμβριο του 2011 υποβαθμίστηκε «κατά λάθος» από την Standard & Poorʼs με αποτέλεσμα τα επιτόκια δανεισμού για τα γαλλικά κρατικά ομόλογα να εκτοξευθούν στα υψηλότερα επίπεδα από την καθιέρωση του ευρώ. Οι ερευνητές του φημισμένου ελβετικού πανεπιστημίου δεν αμφισβητούν βέβαια ότι οι υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης παρουσίασαν σημαντική επιδείνωση στους οικονομικούς δείκτες στην περίοδο 2009-2012, η οποία θα δικαιολογούσε κάποια υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τους οίκους αξιολόγησης. Υποστηρίζουν ωστόσο ότι οι συνεχείς υποβαθμίσεις πήγαιναν πολύ πιο πέρα από ότι θα δικαιολογούσαν τα οικονομικά προβλήματα των χωρών αυτών.
Αλλά όταν υποβάλει στους οίκους αξιολόγησης το ερώτημα, μήπως έχουν γίνει λανθασμένοι χειρισμοί και μήπως οι οίκοι επιφυλάσσουν ιδιαιτέρως ευμενή μεταχείριση στις αγγλοσαξονικές χώρες, από τις οποίες και οι ίδιοι προέρχονται, τότε η απάντηση είναι ένα κοφτό «όχι, δεν κάνουμε κάτι τέτοιο» χωρίς περαιτέρω συζήτηση. «Το ερώτημα που θέσαμε ήταν το εξής: μήπως οι αδικαιολόγητες υποβαθμίσεις ανάγκασαν την Ελλάδα να συρθεί στο κούρεμα του χρέους; Αντί να λάβουμε συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα αυτό, μας λένε αυτάρεσκα ότι ουσιαστικά κατάφεραν να προβλέψουν το ελληνικό κούρεμα. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον δεν έχουν καταλάβει ούτε το ερώτημά μας, αλλά ούτε και την ουσία του προβλήματος» τονίζει ο ελβετός ερευνητής.

«Και η Γερμανία θα κατέρρεε με τέτοια επιτόκια»
Η «εν δήμω» αντιπαράθεση συνεχίζεται, καθώς ο καθηγητής Γκέρτνερ έχει κατηγορήσει δημοσίως τον Μόριτς Κρέμερ, επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης, Μ. Ανατολής και Αφρικής στην Standard & Poorʼs, ότι «ψεύδεται» και «δεν αντιλαμβάνεται στοιχειώδεις συσχετισμούς της οικονομίας». Σε ερώτηση της Deutsche Welle, η Standard & Poorʼs δεν θέλησε να σχολιάσει τις σχετικές αιτιάσεις. Πάντως σε πρόσφατο άρθρο του στη γερμανική οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche, ο Μόριτς Κρέμερ απορρίπτει τις αιτιάσεις περί «αυτό-εκπληρούμενης προφητείας» και κατηγορεί τον Μάνφρεντ Γκέρτνερ ότι ουσιαστικά συγχέει τη σχέση αιτίας και αποτελέσματος.
Ωστόσο ο ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Ζανκτ Γκάλεν επιμένει και παραθέτει μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση της Ελλάδας: «Πολλοί επισημαίνουν ότι στην περίπτωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας θα ήταν δικαιολογημένη μία υποβάθμιση κατά μία ή δύο βαθμίδες. Αντί γι αυτό, οι χώρες αυτές κατρακύλησαν οκτώ, εννέα, έντεκα βαθμίδες. Αποτέλεσμα: επιτόκια δανεισμού, στα οποία ούτε καν η Γερμανία και η Ελβετία δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν. Είναι βέβαιο ότι αν η Γερμανία είχε να αντιμετωπίσει επιτόκια δανεισμού γύρω στο 23-25% θα πήγαινε για κούρεμα χρέους» δηλώνει ο καθηγητής Γκέρτνερ.

Πηγή: DW


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 


Αμερικανική εταιρία βοήθησε την βιομηχανική κατασκοπεία να δημιουργήσει ψηφιακό όπλο προς... πώληση!

Γράφει ο Barton Gellman
Απόδοση - Μετάφραση: Γιώργος Μοτσάκος
Ειδικός σε θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Πηγή «The Washington Post»


H CloudShield Technologies, μία εταιρία στον τομέα της κυβερνοάμυνας με έδρα την Καλιφόρνια, απέστειλε έναν εξειδικευμένο μηχανικό στο Μόναχο στις αρχές του φθινοπώρου του 2009, με οδηγίες ασυνήθιστα αδιαφανείς.

Όπως δήλωσε και ο ίδιος ο μηχανικός όταν επιβιβάστηκε στο αεροσκάφος, σε έμπιστους του, ήξερε μόνο ότι θα πρέπει να επισκεφθεί έναν Γερμανό υπήκοο ο οποίος τον ανέμενε για μία αποστολή εκτός των συμπεφωνημένων (off-the-books). Η αποστολή του δεν αφορούσε την εκτέλεση καμίας γραπτής σύμβασης, αλλά ο μηχανικός ήταν εκείνος που θα απέστελνε τακτικά αναφορά στα κεντρικά στην έδρα της CloudShield.

Η «επαφή» του μηχανικού, ήταν ο Martin J. Muench, ο οποίος αποδείχθηκε ότι ήταν ένας πρώην προγραμματιστής εργαλείων ασφάλειας υπολογιστών, που είχε από καιρό στραφεί στην «σκοτεινή πλευρά» του επαγγέλματός του. Η Gamma Group, ο βρετανικός όμιλος στον οποίο ο Muench ήταν διευθύνων σύμβουλος, κατασκεύαζε και πουλούσε «ειδικά λογισμικά συστήματα» με τα οποία κάποιος μπορούσε να «σπάσει» υπολογιστές, και να πάρει λαθραία τον έλεγχο τους, και στη συνέχεια να αντιγράψει αρχεία, να υποκλέψει κλήσεις μέσω Skype, να καταγράψει κάθε πάτημα του πληκτρολογίου και να ενεργοποιήσει τις κάμερες και τα μικρόφωνα των υπολογιστών κατά βούληση.

Σύμφωνα με τους λογαριασμούς του στο ιντερνέτ που έδωσε ο μηχανικός αργότερα, καθώς και τα νέα στοιχεία εκ μέρους της εφημερίδας «The Washington Post», ο ίδιος «εισήλθε» στον σκοτεινό κόσμο των προσοδοφόρων κατασκοπευτικών «εργαλείων», μεταπωλώντας τα σε ξένες υπηρεσίες ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των αρχείων που αφορούσαν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μέσα σε μερικούς μήνες, ο μηχανικός προσάρμοσε ψηφιακά όπλα της εταιρείας Gamma να «τρέχουν» στο εξειδικευμένο, υψηλής ταχύτητας λογισμικό της εταιρείας που εργάζονταν. Μέχρι τότε η εταιρεία CloudShield είχε πωλήσει την συσκευή CS-2000, που αποτελούσε ένα προϊόν για πολλαπλές χρήσεις, κυρίως στην αμερικανική Πολεμική Αεροπορία αλλά και σε άλλους πελάτες του Πενταγώνου, οι οποίοι θα το χρησιμοποιούσαν για να διαχειριστούν και να υπερασπιστούν τα δίκτυά τους, από εχθρικές κυβερνοεπιθέσεις.

Τον Κεντρικό ρόλο που διαδραμάτιζε στην εταιρεία CloudShield το αμφιλεγόμενο πρότζεκτ της Gamma – (με υπαρκτό τον νομικό κίνδυνο στο πλαίσιο των περιορισμών των εξαγωγών στις ΗΠΑ), αποκάλυψε ο Morgan Marquis-Boire, συγγραφέας, μια αναφορά του που κυκλοφόρησε την Παρασκευή από το Citizen Lab στο Πανεπιστήμιο Munk της Σχολής Διεθνών Υποθέσεων του Τορόντο. Ο συγγραφέας μοιράστηκε τις προχωρημένες αποκαλύψεις του με την Post, η οποία διεξήγαγε την δικής της μακρά έρευνα.

Το πρωτότυπο, που κατασκευάσθηκε από την CloudShield δεν ενεφανίσθη ποτέ στην αγορά, και η εταιρεία διαχώρισε τον δρόμο της με το σχέδιο της Gamma το 2010, όμως ο Marquis-Boire δήλωσε ότι το σχέδιο της CloudShield άνοιξε τους ορίζοντες σε μια νέα γενιά "συσκευών δικτύου " ή (network injection appliances) που πωλούνται από την Gamma και την ιταλική αντίπαλό της, Hacking Team. Οι συσκευές αξιοποιούν άμεσα κακόβουλο λογισμικό μετατρέποντας το σε εξειδικευμένο εξοπλισμό που συνδέεται άμεσα με τα κεντρικά σημεία μεταγωγής του εθνικού δικτύου Internet μιας ξένης κυβέρνησης.

Το αποτέλεσμα: Απλά παίζοντας ένα βίντεο στο YouTube ή με μία επίσκεψη μιας ιστοσελίδας Live της Microsoft, για παράδειγμα, σε έναν άγνωστο αριθμό υπολογιστών σε όλο τον κόσμο, αυτόματα έχουν εμφυτευθεί εκαντοντάδες δούρειοι ίπποι (Trojan) από τις υπηρεσίες ασφαλείας της κυβέρνησης. στην Google, της οποία ανήκει το YouTube, και στην Microsoft, που τώρα ανταγωνίζονται να «κλείσουν» το θέμα αυτό, το συντομότερο δυνατό.

Η έκθεση του Citizen Lab (κοινωνικού εργαστηρίου), στην οποία βασίζονταν τα τεχνικά δεδομένα που διέρρευσαν, είναι η πρώτη που τεκμηριώνει ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις « κατασκοπευτικού λογισμικού» κάνουν ενεργή χρήση αυτής της τεχνολογίας. Η προσβασιμότητα στο διαδίκτυο επιτρέπει στα προϊόντα που κατασκευάζονται από την εταιρία Gamma και την Hacking Team να «τοποθετήσουν» τον εαυτό τους μέσα σε μια ροή δεδομένων στο Διαδίκτυο αλλάζοντας την διαμετακόμιση.

Η έκθεση αναφέρει ότι "το hacking για εύκολη πρόσβαση", "θέτει σε κίνδυνο τον στόχο και γίνεται τόσο απλό σαν διαδικασία όσο αναμένει ο χρήστης για να μπορέσει να διεισδύσει και να δει χωρίς κρυπτογράφηση το οποιοδήποτε περιεχόμενο ή ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο".

Οι επιθέσεις αυτού του είδους ήταν στην ουσία φαντασιώσεις των hacker μέχρι φέτος, όταν λογαριασμοί ειδησεογραφικών πόρταλς βασίζονταν σε δεδομένα που παρέχονταν από τον πρώην υπάλληλο της αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας Edward Snowden και περιγράφονται σαν ένα παρόμοιο πρόγραμμα της NSA με την κωδική ονομασία QUANTUMINSERT.

"Είναι γενικά παραδεκτό ότι η καλύτερη χρηματοδοτούμενη υπηρεσία πληροφοριών του κόσμου θα διαθέτει αυτές τις προηγμένες δυνατότητες," αναφέρει η έκθεση του Citizen Lab (κοινωνικού εργαστηρίου). "Αυτό που είναι ίσως πιο περίεργο είναι ότι αυτή η ικανότητα αναπτύχθηκε από δυτικούς προμηθευτές προς πώληση στην εμπορική διεθνή αγορά".

Η εταιρεία Hacking Team και η εταιρεία που κατέχει τώρα την εταιρεία CloudShield αρνήθηκαν οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Το "ωφέλιμο φορτίο» χρησιμοποιείται από την Hacking Team στο YouTube για να εγχυθεί κακόβουλο λογισμικό στην ροή του τηλεοπτικού προγράμματος, πχ, όταν ένας επισκέπτης κάνει κλικ στο κουμπί αναπαραγωγής, ο χρήστης βλέπει πχ τα "χαριτωμένα βίντεo των ζώων" αναμένοντας, σύμφωνα με το citizen Lab (κοινωνικό εργαστήριο), το κακκόβουλο λογισμικό εκμεταλλεύεται ένα ελάττωμα του Flash player της Adobe για να πάρει τον έλεγχο του υπολογιστή.

Μια άλλη επίθεση, ειδικά προσαρμοσμένη για χρήση σε ιστοσελίδες της Microsoft, χρησιμοποιεί την τεχνολογία Java της Oracle, μια άλλη κοινή συνιστώσα του προγράμματος περιήγησης, για να εισέλθει από την «πίσω πόρτα» στον υπολογιστή του θύματος.

Οι συνήγοροι ασφάλειας και ιδιωτικού απορρήτου έχουν εντοπίσει αυτά τα τρωτά σημεία από πριν, αλλά οι δύο εταιρείες θεωρούνται απλά ως ύποπτες. Σε απάντηση μιας αναφοράς σφάλματος, το Σεπτέμβριο του 2012, η οποία προειδοποίησε για μια πιθανή επίθεση στο YouTube, από την Hacking Team, η ομάδα ασφαλείας της Google απάντησε ότι η χρήση των μη κρυπτογραφημένων συνδέσεων για την αποστολή βίντεο "είναι η αναμενόμενη συμπεριφορά." Η Google έκλεισε τη συζήτηση με την επωνυμία "WontFix".

«Κατά τη θέλησή μας»
Μετά τα κλείσιμο της υπόθεσης Marquis-Boire ( πρώην χάκερ, συνήγορος ασφαλείας, και εξερευνητής ασφάλειας), τους κοινοποιήθηκε ( GOOGLE, Microsoft) εμπιστευτικά τον περασμένο μήνα ότι οι υπηρεσίες τους ευρίσκονται υπό ενεργό επίθεση, τότε και μόνο τότε, Google και Microsoft άρχισαν να αγωνίζονται για να κλείσουν τις τρύπες ασφαλείας στα δίκτυα τους, τα χρησιμοποιούνται από εκατοντάδες εκατομμύρια χρηστών.

«Θέλω να είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχουν τεχνικά μέσα για τους ανθρώπους ώστε να υποκλέψουν τα δεδομένα του χρήστη παρά τη θέλησή μας», δήλωσε ο Eric Grosse, αντιπρόεδρος της Google και υπεύθυνος για την ασφάλεια λογισμικού, σε συνέντευξή του. "Αν θέλουν να το κάνουν αυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιούν νόμιμα μέσα και θα τους καταδιώκουμε συνεχώς για αυτό".

Τα στελέχη της Google και της Microsoft δήλωσαν θα επιταχυνθούν τα σχέδια που είχαν «στο συρτάρι» σχετικά με την κρυπτογράφηση των δεσμών τους με τους χρήστες σε ένα ευρύτερο φάσμα των υπηρεσιών τους. Η Κρυπτογράφηση «βραχυκυκλώνει» τα e-mail, τα αποθηκευμένα αρχεία, τα βίντεο και κάθε άλλο περιεχόμενο, καθώς ταξιδεύει από τους servers στον υπολογιστή του χρήστη ή σε κινητή συσκευή. Αυτό το βήμα, όσον αφορά τους τεχνικούς ασφάλειας όπως γνωρίζετε, αποτρέπει αποτελεσματικά τις περισσότερες επιθέσεις στην τρέχουσα χρήση.

Από την εκμάθηση των ευρημάτων της υπόθεσης Marquis-Boire στα μέσα Ιουλίου, η Google έχει κρυπτογραφήσει την πλειοψηφία των συνδέσεων βίντεο από το YouTube, και η Microsoft έχει αλλάξει τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις για την πρόληψη των μη κρυπτογραφημένων log-ins για περισσότερες live.com υπηρεσίες.

"Υπάρχουν πολλά προϊόντα για να ενημερώσετε έτσι δεν είμαστε στο 100 τοις εκατό σίγουροι ακόμα, αλλά είμαστε ενεργοί με όλες τις ομάδες," δήλωσε ο Grosse, αναγνωρίζοντας ότι το Google Maps, το Google Earth και άλλες υπηρεσίες εξακολουθούν να είναι συνδεμένες με τους χρήστες με τρόπους που μπορούν να εύκολα να υποκλαπούν.

Ο Grosse δήλωσε ότι η ολοκληρωμένη χρήση της κρυπτογράφησης πρέπει πλέον να θεωρείται ως βασική ευθύνη των υπηρεσιών Internet για τους χρήστες τους.

«Είμαστε ήδη «έτοιμοι» [κρυπτογραφημένοι] σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο, και θα ήθελα να μαντέψω τους πιθανούς αντιπάλους μας οι οποίοι θα αγωνίζονται να στραφούν σε κάποια άλλη ευρέως χρησιμοποιούμενη υπηρεσία που δεν υπάρχει στο SSL," είπε, αναφερόμενος σε μια μορφή κρυπτογράφησης που ονομάζεται το secure socket layer, η οποία υποδεικνύεται από ένα εικονίδιο λουκέτου για ορισμένα προγράμματα περιήγησης.

Ο Matt Thomlinson, Microsoft αντιπρόεδρος της ασφάλειας στην Microsoft, είπε σε μια δήλωση του ότι η εταιρεία του « έχει σοβαρές ανησυχίες αν οι ισχυρισμοί αυτοί ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα".

"Έχουμε ήδη αναπτύξει όλες τις ιδιότητες της προηγμένης ασφάλειας της ιστοσελίδας μας για να συνεχίσουμε να συμβάλουμε στην προστασία των πελατών μας", πρόσθεσε ο ίδιος.

Στους «κύκλους» των υπολογιστών, οποιαδήποτε μη κρυπτογραφημένα δεδομένα είναι γνωστά ως «cleartext» (απλό κείμενο). Ο Marquis-Boire, επεκτείνεται σε ένα θέμα που άλλοι ειδικοί ερευνητές είχαν τονίσει την προσοχή πριν από 14 μήνες, εποχή που οι ειδικοί επί των υπολογιστών της αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας είχαν ξεκινήσει την έρευνα,

«Χωρίς κρυπτογράφηση είμαστε αναξιόπιστοι», είπε. "Θα ήθελα να περιγράψω αυτό ως μια θλιβερή πραγματικότητα στο σημερινό Internet. Η τεχνο-ουτοπική, ελεύθερη ιδεολογία της δεκαετίας του '90 δεν είχε προβλέψει ότι το Διαδίκτυο θα είναι τόσο στρατιωτικοποιημένο όσο είναι τώρα. Οι άνθρωποι με εξουσία και δύναμη έχουν αποφασίσει να διατηρήσουν το δικαίωμα των «προσωπικών» χρηστών του Διαδικτύου «στον πυρήνα του». Έτσι ώστε να νιώθουν ασφαλείς ότι εκεί που κινούνται υπάρχει παντού κρυπτογράφηση".

«Νόμιμη τομή»
Η βιομηχανία εκμετάλλευσης ηλεκτρονικών υπολογιστών αυτοπροβάλλεται σε πελάτες ξένων κυβερνήσεων με επιθετικούς όρους. Ένα φυλλάδιο της Gamma, που δημοσιοποιήθηκε από το WikiLeaks, περιέγραφε πρόγραμμα διασποράς κακόβουλου λογισμικού της εταιρείας, που ονομάζεται FinFly ISP, ως μια "στρατηγική, πανεθνική" λύση με σχεδόν απεριόριστη επεκτασιμότητα, ή ικανότητα για εξάπλωση. Παρομοίως, η υπεύθυνη ομάδα προγραμματιστών, λέει ότι παρέχει «αποτελεσματική, εύχρηστη, επιθετική τεχνολογία στις υπηρεσίες επιβολής νόμου και στις μυστικές υπηρεσίες παγκοσμίως».

Σε σπάνια σχόλια στο ευρύ κοινό, οι εταιρείες που χρησιμοποιούν τον όρο «νόμιμη αναχαίτιση» για να περιγράψουν τα προϊόντα τους τονίζοντας ότι δεν πωλούν σε πελάτες που βρίσκονται σε μαύρες λίστες των ΗΠΑ, της Ευρώπης ή του Ο.Η.Ε.

«Το λογισμικό μας έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιείται για να στοχεύει σε συγκεκριμένα θέματα έρευνας," δήλωσε ο Eric Rabe, εκπρόσωπος εταιρίας της με έδρα τις ΗΠΑ που δραστηριοποιείται στο Hacking, σε συνέντευξη του μέσω e-mail. "Δεν έχει σχεδιαστεί ή χρησιμοποίηση τη συλλογής δεδομένων από έναν γενικότερο πληθυσμό μιας πόλης ή ενός έθνους".

Ο ίδιος αρνήθηκε να συζητήσει βέβαια τις λεπτομέρειες της έκθεσης του κοινωνικού εργαστηρίου (Citizen Lab), η οποία βασίζεται εν μέρει σε εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας που διέρρευσαν από την υπόθεση Marquis-Boire, αλλά ο ίδιος φαίνεται να αναγνωρίζει έμμεσα ότι το υλικό ήταν αυθεντικό.

«Πιστεύουμε ότι οι συνεχιζόμενες προσπάθειες του εργαστηρίου να αποκαλύπτει αποκλειστικές πληροφορίες της (Hacking Team) είναι εσφαλμένη, διότι, αν υπάρξει επιτυχία για το εργαστήριο, αυτό θα βλάψει όχι μόνο την επιχείρησή μας, αλλά θα δώσει το πλεονέκτημα σε εγκληματίες και τρομοκράτες», είπε ο Eric Rabe.

Ο Ιδρυτής της εταιρείας CloudShield, Peder Jungck, ο οποίος επέβλεψε την «ιδιαίτερη σχέση» της εταιρείας, με την εταιρεία Gamma πριν μεταπηδήσει σε θέση στον βρετανικό αμυντικό όμιλο BAE Systems, δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό του όλου ζητήματος.

Έμπιστοι συνάδελφοι και φίλοι του μηχανικού της CloudShield, ο οποίος έφυγε από την εταιρεία αφού έμεινε απογοητευμένος με την εποπτεία του έργου, τον αναγνώρισαν ως τον βρετανό υπήκοο Eddy Deegan. Το Προφίλ του Deegan αναφέρει ότι εργάστηκε για την εταιρεία ως μηχανικός επαγγελματικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου. Σε τηλεφωνική επικοινωνία, στη Γαλλία, ο Deegan αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την ταυτότητα των εξωτερικών πελατών του, στα τέλη του 2009.

"Τίποτα από αυτά δεν έχει σχέση με την εργασία που εγώ ασχολήθηκα αυτό το χρονικό διάστημα », είπε ο ίδιος. "Ρώτησα, και διαβεβαίωσα ότι τίποτα παράνομο δεν πραγματοποιήθηκε. Δεν έχω κανένα περαιτέρω σχόλιο ", κατέληξε ο Deegan.

Οι εξαγωγικοί περιορισμοί των ΗΠΑ, επιβάλλονται από το Υπουργείο Εμπορίου, το οποίο απαιτεί ειδική άδεια για οποιαδήποτε πώληση στο εξωτερικό ειδικής τεχνολογίας που περιγράφεται στο σχετικό νόμο ως "κυρίως χρήσιμη για σκοπούς συγκεκαλυμμένης παρακολούθησης των καλωδίων, ομιλίας, ή ηλεκτρονικών επικοινωνιών".

Η Jennifer Gephart, διευθύντρια σχέσεων των μέσων ενημέρωσης της εταιρείας Leidos, η οποία κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της εταιρείας CloudShield, αρνήθηκε να δηλώσει εάν η εταιρεία είχε υποβάλει αίτηση για άδεια εξαγωγής υλικού « ειδικής τεχνολογίας» για την υλοποίηση του σχεδίου της Gamma. Οι εν λόγω συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν "πριν την εξαγορά από την εταιρεία μας, της CloudShield», είπε η ίδια, τονίζοντας ότι τα δεδομένα, είναι «σε γνώση μας» και "αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς".

Η Gephart επιβεβαίωσε με δήλωσή της την πώληση του λογισμικού πακέτου CS-2000 της CloudShield. Όταν ρωτήθηκε για την έρευνα της εταιρείας της του ειδικά προσαρμοσμένου λογισμικού που μετατρέπονταν σε συσκευή παροχής κατασκοπευτικού υλικού (spyware), εκείνη αρνήθηκε να απαντήσει.

Ο Clifton Robert Burns, ο οποίος ειδικεύεται σε ελέγχους των εξαγωγών από το δικηγορικό γραφείο Bryan Cave, δήλωσε ότι «αποτελούν συσκευές λαθραίας ακρόασης που καλύπτονται απο ειδικό λογισμικό για να καλυφθεί στην συνέχεια από την Λίστα Ελέγχου Εμπορίου".

«Οι κανονισμοί είναι πολύπλοκοι και αντιφατικοί», είπε ο ίδιος, μόνο μια έγκυρη δικαστική απόφαση, θα απαιτήσει περισσότερα στοιχεία. Η CloudShield θα μπορούσε να υποστηρίξει, ότι η διασπορά κακόβουλου λογισμικού δεν είναι "κυρίως χρήσιμη" για συγκεκαλυμμένες υποκλοπές, επειδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό μίας θέσεως ενός στόχου, την λήψη φωτογραφιών ή την κλοπή ηλεκτρονικών αρχείων. Αν και πιο παρεμβατικές, αυτές οι επιθέσεις δεν καλύπτονται από τους κανόνες που ίσχυαν το 2009.

Η λίστα του ομίλου Gamma group δεν διαθέτει καμία διεύθυνση e-mail ή αριθμό τηλεφώνου στο Web site της. Κανείς δεν απάντησε στην υποσημείωση αριστερά στη σελίδα «Επικοινωνία» της εταιρείας.

Ο Muench, ο οποίος έχει αφήσει την παλιά δουλειά του για μια νέα θέση στη Γαλλία, έλαβε ένα μήνυμα που ζητούσε συνέντευξη. Εκείνος δεν απάντησε. Στο παρελθόν έχει εκφράσει τις ανησυχίες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως έχει αποδειχθεί υπερασπίζοντας τα προϊόντα της εταιρείας Gamma ως ζωτικής σημασίας για την « πρόληψη εγκλημάτων» αθώων υπάρξεων. "Οι πιο συχνές τομείς χρήσης των προϊόντων αφορούν την δράση παιδεραστών, τρομοκρατών, το οργανωμένο έγκλημα, την απαγωγή και εμπορία λευκής σαρκός, " είπε ο ίδιος στους New York Times πριν από δύο χρόνια.

«Οι ερευνητές ασφαλείας έχουν καταγράψει την παράνομη πώληση προϊόντων των εταιρειών Gamma και Hacking Team σε "μερικές από τις πιο διαβόητες οργανώσεις καταχραστών του κόσμου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Ron Deibert, ο διευθυντής του Citizen Lab, αναφέροντας μία λίστα χωρών που περιλαμβάνει το Τουρκμενιστάν, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν και την Αιθιοπία.

Στην εταιρεία CloudShield, τα ανώτερα στελέχη γνώριζαν την ταυτότητα τουλάχιστον ενός υποψηφίου πελάτη για το σύστημα που δημιούργησε ο Deegan. Ο πρώην διευθυντής δήλωσε στην Post, με γνώση των αρχείων, ότι η CloudShield έστειλε τον Deegan στο Ομάν για να σχεδιάσει μια εγκατάσταση για μία από τις υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας της χώρας. Η πώληση όμως δεν προχώρησε

Στην ετήσια αξιολόγησή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά το έτος αυτό, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι στο Ομάν "παρακολουθούνται οι προσωπικές ιδιωτικές επικοινωνίες» χωρίς νομική άδεια, προκειμένου να "κατασταλεί η κριτική της κυβέρνησης με στοιχεία και πολιτικά απαράδεκτα."

«Μια ώθηση στην αγορά»
Η CloudShield δεν βλέπει τον εαυτό της ως μια εταιρεία « κάλυμμα ».Έφτιαξε το όνομα της στον τομέα του υψηλής ποιότητας λογισμικού που διεισδύσει βαθιά μέσα στην ροή του Διαδικτύου να «επισύρει και αναλύσει» ολόκληρα «πακέτα» δεδομένων.

Η ναυαρχίδα των προϊόντων της εταιρείας πριν από πέντε χρόνια, το CS-2000, δεν θα μπορούσε να εξετάσει μόνο στο εσωτερικό της ροής των δεδομένων, αλλά και να επιλέξει τα μέρη που θα αντιγράψει ή θα αναδρομολογήσει. Αυτό δημιούργησε ένα καλό εργαλείο για το φιλτράρισμα ανεπιθύμητων δεδομένων ή τον αποκλεισμό ορισμένων μορφών κυβερνοεπιθέσεων (cyberattack).

Αλλά το υλικό αυτό που θα μπορούσε να εμποδίσει την διείσδυση επιλεκτικών δεδομένων, θα μπορούσε επίσης να αντιγράψει με μια αθώα κίνηση το κακόβουλο κώδικα. Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν της CloudShield θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την επίθεση καθώς και την άμυνα στον κυβερνοχώρο, δήλωσε πρώην στέλεχος.

Η CloudShield προώθησε το προϊόν της για επιθετική χρήση, εστιάζοντας σε πελάτες στις ΗΠΑ, λόγω των ελέγχων των εξαγωγών.
«Τα βασικά κίνητρα είναι αρκετά απλά», δήλωσε ένας πρώην ανώτερος διευθυντής. «Ήταν μια ώθηση στην αγορά. Προσπαθούσαμε να πουλήσουμε κουτιά». Ήταν μια πολύ συνειδητή προσπάθεια που έχει στόχο την καινοτομία σε ένα χώρο όπου θα μπορούσε να εφαρμοστούν αυτού του είδους οι τεχνολογίες».

Δύο πρώην εργαζόμενοι δήλωσαν ότι ο Muench, και ανώτερα στελέχη της Gamma, ταξίδεψαν στο Sunnyvale της Καλιφόρνια., το 2009, με την ελπίδα να επιτύχουν μια επιχειρηματική σχέση. Ο Jungck, ιδρυτής της εταιρείας CloudShield και διευθύνων σύμβουλος στον τομέα της τεχνολογίας, είπε ότι δεν θα μπορούσε να εξαγάγει αυτό το είδος της τεχνολογίας και έστειλε τον Muench στο «σπίτι του».

Αλλά η ηγετική ομάδα της εταιρείας το ξανασκέφτηκε, υλοποιώντας ένα συγκεκριμένα σχέδιο. Πίστευαν ότι ο Deegan θα μπορούσε να κάνει την δουλειά για την Gamma χωρίς την ενεργοποίηση των ελέγχων των εξαγωγών των ΗΠΑ εφόσον η αμερικανική εταιρεία CloudShield δεν είχε καμία εμπλοκή.

"Νομίζω ότι όλοι είχαν ενδοιασμούς στην αρχή," είπε ένα πρώην στέλεχος που πήρε μέρος στις συζητήσεις. "Νομίζω ότι πρέπει να εξορθολογίσουμε τον τρόπο με τον οποίο νιώσαμε άνετα με αυτό. Μέρος αυτού του εξορθολογισμού ήταν να το κρατήσουμε εκτός ΗΠΑ, περιορίζοντας το σε ένα περιβάλλον, όπου εξαρχής το εν λόγω σχέδιο προορίζονταν."

Αυτό που εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως τεχνική πρόκληση για τον Deegan άρχισε να παίρνει μια πιο σκοτεινή όψη. Το πρωτότυπο σύστημα του θα μπορούσε να «διαχύσει» πάνω από "254 ιούς trojans," ή όλα αυτά, σε ένα μόνο στοχευμένο υπολογιστή. Αν αποτύχει μια φορά, θα μπορούσε να συνεχίσει, μέχρι 65.000 φορές.

Ο Deegan ήταν περήφανος για τα τεχνικά επιτεύγματά του, δηλώνοντας τους έμπιστους, ότι δεν ήταν πλέον βέβαιος ότι είχε κάνει το σωστό πράγμα. Μετά δε την συνάντηση του με τους υποψήφιους πελάτες στο Ομάν, οι ενδοιασμοί του πολλαπλασιάστηκαν.

Στο τέλος, η συμφωνία Ομάν ακυρώθηκε, καθώς και άλλες προσπάθειες, με άλλους εταίρους απέτυχαν παταγωδώς. Η CloudShield και η Gamma χώρισαν τους δρόμους τους, και η Gamma βρήκε άλλον προμηθευτή του υλικού. Το πρωτότυπο λογισμικό του Deegan, σύμφωνα με τον Marquis-Boire και εμπιστευτικές πληροφορίες από τα αρχεία της CloudShield, μπορεί να επιτάχυνε την ανάπτυξη του προϊόντος επιτήρησης, την ναυαρχίδα των προϊόντων της Gamma που βγήκε στην αγορά το επόμενο έτος.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου