Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

11 Αυγ 2014

Του Θεόδωρου Καρυώτη 
 Ακολουθήσαμε, 40 χρόνια τώρα, μια παθητική εξωτερική πολιτική και ποτέ δεν αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες. Υπογράψαμε μια άριστη οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών το 2009 με την Αλβανία που ήταν απόλυτα συμβατή με το Δίκαιο της Θάλασσας και πρέπει εδώ να τονιστεί ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ, το 2009, δημιούργησε μια άψογη συμφωνία που τιμά ιδιαίτερα την ομάδα που την διαπραγματεύτηκε. 

Δημιουργούσε όμως ένα κακό προηγούμενο για την Τουρκία διότι αυτή η συμφωνία έδινε πλήρη δικαιώματα στα ελληνικά νησιά και η οριοθέτηση έγινε βάσει της «μέσης γραμμής» που αντιπαθεί τόσο η Τουρκία και φυσικά αποτελούσε ένα πολύ κακό προηγούμενο γι’  αυτήν.
Έτσι, ζήτησε από την Αλβανία να την ακυρώσει  και τα κατάφερε. Τώρα οι Αλβανοί προκαλούν λέγοντας ότι θα βάλουν στη φυλακή την επιτροπή που διαπραγματεύτηκε αυτή τη συμφωνία.

Πιο συγκεκριμένα η εφημερίδα Καθημερινή έγραψε πρόσφατα:
«Τον Μάιο του 2014, ο κ. Μπουσάτι κάλεσε δημόσια την Εισαγγελία των Τιράνων να ασκήσει έρευνα για την υπογραφή της συμφωνίας το 2009. Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αλβανικής Βουλής, ο κ. Μπουσάτι είχε δηλώσει ότι έχουν βρεθεί παραβιάσεις του νόμου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά το 2009 και πρόσθεσε ότι η Εισαγγελία μπορεί να διερευνήσει κατά πόσο ή όχι παραβιάσθηκε το άρθρο 210 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο προβλέπει ποινή φυλάκισης από 5 ώς 10 έτη για «συμφωνίες με ξένες χώρες για την εν μέρει ή πλήρη παράδοση εδαφών». Στη συνέχεια αυτών των δηλώσεων, το αλβανικό ΥΠΕΞ διαβίβασε στην Εισαγγελία όλο το σχετικό υλικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες μέρες αργότερα, η Αλβανία έλαβε το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας από την Ε.Ε.»
Ξαφνικά, μετά από αυτή την εξέλιξη, την Κυριακή 10 Αυγούστου 2014 δημοσιεύτηκε μια συνέντευξη του πρώην Πρωθυπουργού της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα που, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής:
«Στην περίπτωση της Συμφωνίας, εφαρμόστηκαν όλοι οι νόμοι και οι κανόνες του κράτους. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στηρίζεται στη διεθνή Συνθήκη του Montreux. Υπάρχουν δύο μέθοδοι. Στο 96% μέχρι 98% των περιπτώσεων, εφαρμόζεται αυτή που εφαρμόστηκε στην περίπτωση μας, και ονομάζεται μέθοδος του αναλογικού κανόνα και θα μπορούσε να την ελέγξει οποιοσδήποτε που έχει στοιχειώδεις γνώσεις από γεωμετρία και τοπογραφία. Η δεύτερη μέθοδος, η οποία εφαρμόστηκε σε ποσοστό μικρότερο από το 2% των περιπτώσεων, είναι η μέθοδος των κόλπων που εισέρχονται σε βάθος στην στεριά. Τι απαιτεί η δεύτερη μέθοδος; Απαιτεί από τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν πόσο θα πάρει η μία και πόσο η άλλη. Στην Ευρώπη η πρακτική αυτή εφαρμόστηκε σε 2 ή 3 περιπτώσεις. Στη μία περίπτωση, μεταξύ της Γερμανίας και της Δανίας, όπου η Γερμανία αποδέχθηκε τα αιτήματα της Δανίας. Μετά από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η κυβέρνησή μου κατέστησε σαφές στην ελληνική πλευρά ότι δεν υπάρχει καμία άλλη εκδοχή εκτός από την εφαρμογή της απόφασης. Και πρότεινε να παραπεμφθεί το θέμα στο Δικαστήριο, ώστε να αποφασίσει το Δικαστήριο».
Και καταλήγει με την παρακάτω, πολύ παράξενη παράγραφο:
“Στην πραγματικότητα, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε και ζήτησε να μην παραπεμφθεί στο Δικαστήριο του Αμβούργου, διότι ο πρόεδρός του ήταν Έλληνας και θα μπορούσαν να δημιουργηθούν προβλήματα, αλλά στο Δικαστήριο της Χάγης, κάτι για το οποίο και εμείς δεν είχαμε αντιρρήσεις.”
Η τελευταία αυτή παράγραφος είναι εντελώς ακατανόητη διότι αναφέρει ότι η τότε κυβέρνηση Καραμανλή-Μπακογιάννη συμφώνησε η υπόθεση αυτή να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και όχι στο Διεθνές Δικαστήριο του Δίκαιου της Θάλασσας που εδρεύει στο Αμβούργο γιατί ο τότε Πρόεδρος του Δικαστηρίου ήταν Έλληνας! Μπορεί να μας πει ο κύριος Μπερίσα το όνομα  του Έλληνα Προέδρου του Διεθνούς Δικαστηρίου του Δίκαιου της Θάλασσας (International Tribunal for the Law of The Sea); Το Δικαστήριο του Αμβούργου, από τότε που δημιουργήθηκε, δεν είχε ποτέ Έλληνα Δικαστή.  

Επίσης ο κύριος Μπερίσα αναφέρει και μια άλλη μεγαλύτερη ανακρίβεια λέγοντας ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία έγινε με βάση την Διεθνή Συνθήκη του Montreux. 
Η Οριοθέτηση έγινε με βάση τη νέα Σύμβαση του Δίκαιου της Θάλασσας του 1982. Είμαι βέβαιος ότι το Υπουργείο Εξωτερικών είναι ενήμερο της όλης υπόθεσης και πρέπει στην κατάλληλη στιγμή  να εξηγήσει στην Αλβανία ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να ακυρώσει αυτή την Συμφωνία και να ειδοποιήσει την γείτονα χώρα πως εάν δεν επικυρώσει αυτή τη Συμφωνία, τότε ο αγωγός ΤΑΠ δεν θα περάσει από το έδαφός της και η Ελλάδα δεν θα της επιτρέψει να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ.

Τα αυτονόητα, βέβαια, δύσκολα γίνονται αντιληπτά στην Ελλάδα.
 Πηγή: Ιγνατίου


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΑυτή τη φορά το «νούμερο 2» της τουρκικής αντιπολίτευσης υπέβαλε ερώτηση στη Βουλή για δύο νησιά που αποκαλεί «διεκδικούμενα». Εικάζεται ότι πρόκεται για το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι, όπου είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τον περασμένο Ιούνιο.

Αυτή τη φορά ήταν η τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση που ανακινεί θέμα «διεκδικούμενων» νησιών στο Αιγαίο, καθώς ο υπαρχηγός του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού κόμματος, των «Κεμαλιστών», Σεζγκίν Τανρίκουλου, με ερωτηση την οποία υπέβαλε στην τουρκική βουλή ζητά από τον υπουργό Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ να εξηγήσει γιατί η Ελλάδα δημιούργησε στρατιωτικά φυλάκια σε δυο νησιά τα οποία, κατά τη γνώμη του, θα έπρεπε να ανήκουν στην Τουρκία και τα οποία η Ελλάδα είχε προηγουμένως καταλάβει αμαχητί.

Ο κ. Τανρίκουλου αναφέρει ότι φωτογραφίες που έχουν  αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων δείχνουν τον αρχηγό του ελληνικού Στρατού να επιθεωρεί τις στρατιωτικές βάσεις στα νησιά. Αν και σε κανένα σημείο του εγγράφου δεν κατονομάζονται τα δύο νησιά, εικάζεται ότι πρόκειται για το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι, τα δύο νησιά που, κατά την πάγια τουρκική τακτική, αμφισβητούνται. Στο Αγαθονήσι μάλιστα είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος, στις 25 Ιουνίου.

«Είναι αλήθεια», ρωτά ο κ. Τανρίκουλου, ότι «δημιουργήθηκαν στρατιωτικά φυλάκια στα νησιά όπως αναγγέλλουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις; Αν αυτό αληθεύει, τι έκανε η Τουρκία σχετικά; Επί πόσο διάστημα ελληνικές δυνάμεις παραμένουν στα δυο νησιά; Ποια είναι η κατάσταση σε ότι αφορά τα άλλα (διεκδικούμενα) νησιά; Πόσα είναι τα (διεκδικούμενα) νησιά τα οποία δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων;»


Η Ρωσία έχει «συμφωνήσει», έπειτα από συνομιλίες που διεξήγε με το Κίεβο, τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με μια αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα οι δυτικές κυβερνήσεις «να μην εμποδίσουν» την αποστολή αυτή.

«Ελπίζω ότι στο εγγύς μέλλον αυτή η ανθρωπιστική επιστολή θα λάβει χώρα υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Έχουμε συμφωνήσει με τους Ουκρανούς ηγέτες για όλες τις λεπτομέρειες», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Ελπίζω ότι οι δυτικοί εταίροι μας δεν θα προβάλουν εμπόδια» στην επιχείρηση αυτή, είπε ο Λαβρόφ, ο οποίος είχε ζητήσει το Σάββατο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να υποστηρίξει ένα ρωσικό σχέδιο για μια ανθρωπιστική αποστολή στην ανατολική Ουκρανία για να προσφερθεί βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό που πλήττεται από τη σύγκρουση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απέρριψε αυτή την προσφορά, την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη» σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και κατόπιν «αδικαιολόγητη και παράνομη» σε μια τηλεφωνική του συνδιάλεξη με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

«Εάν είναι αληθές (...) ότι οι τρεις ηγέτες συμφωνούν στο γεγονός ότι ουδεμία ανθρωπιστική βοήθεια χρειάζεται να σταλεί στη νοτιοανατολική Ουκρανία, διότι έχουν ληφθεί ήδη όλα τα αναγκαία μέτρα, πρόκειται για μια κατάφωρη επίδειξη κυνισμού», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σε δημοσιογράφους στο Σότσι, στη νότια Ρωσία.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Απόφαση – σοκ, που επιτρέπει την είσοδο εφοριακών σε κατοικίες φορολογουμένων προκειμένου να γίνει έλεγχος!!!
"Δημοκρατία σημαίνει ότι εάν χτυπήσει το κουδούνι σου τις πρώτες πρωϊνές ώρες, το πιθανότερο είναι να το χτυπάει ο γαλατάς"
Winston Churchill
Το συγκεκριμένο θέμα αγγίζει αλλά και ξεπερνάει τα όρια του ιατρικού ρεπορτάζ, εισάγει το paranormal reality (παραφυσική πραγματικότητα), μιας και αυτοί οι ηλίθιοι που προσποιούνται ότι κυβερνούν την χώρα, δεν μπορούν να καταλάβουν ότι δεν υπάρχουν άλλα χρήματα στους πολίτες, αφού οι επιβαλλόμενοι φόροι έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια, αλλά οι ίδιοι επιμένουν να «πιστεύουν» ότι οι πολίτες έχουν λεφτά και τα κρύβουν στα σπίτια τους…!

Η συγκεκριμένη απόφαση της μνημονιακής κυβέρνησης του «πρωθυπουργού» Σαμαρά είναι η μεγαλύτερη απόδειξη πως η κυβέρνηση επαυξάνει την τρομοκρατική της καμπάνια - προς τέρψιν των εξαθλιωμένων Ελλήνων, που είναι η μεγάλη πλειονότητα.
Η οικονομική της πολιτική είναι απόλυτα αποτυχημένη και επιτίθεται στους πλέον αδύναμους για να παραδώσει ταμείο στην κυρία Μέρκελ και στους άλλους διεθνείς τοκογλύφους... Προφανώς, ο κρυπτόμενος «πρωθυπουργός» τέτοιες αποφάσεις τις χαρακτηρίζει ως δείγματα ανάπτυξης και αποδείξεις του success story.

Με βάση, λοιπόν, το σκεπτικό της αιφνίδιας εισόδου και ελέγχου από την εφορία σε κατοικίες Ελλήνων πολιτών, θα επιχειρείται η εύρεση και η κατάσχεση κινητών και μετρητών…
Τι θα συμβαίνει όμως, εάν τα τσακάλια της Εφορίας δεν βρίσκουν τίποτα;
Θα γράφουν σχετική έκθεση πως «κάναμε τα σπίτι "λίμπα" και δεν βρήκαμε τίποτα», ώστε ο πολίτης με τεκμήριο αυτή την έκθεση της Εφορίας να καταθέτει τα χαρτιά του προκειμένου
α) να αποζημιωθεί από υλικές και ψυχικές ζημιές και
β) να μπορεί να προσφύγει στην δικαιοσύνη (λέμε τώρα) για διαγραφή χρεών αφού αποδεδειγμένα δεν έχει τίποτα;

Καλώς να κοπιάσουν, λοιπόν, να ψάξουν για ζεστό χρήμα.
Πολύ πιθανό είναι να μπουν για μαλλί και να βγουν κουρεμένοι ή και… οριζοντιωμένοι… Παράπλευρες απώλειες των μισθοφόρων πάντα υπήρχαν και πάντα έδιναν τον έναυσμα για μεγαλύτερη σκληρότητα από τους επικυρίαρχους κατακτητές…
Το μεγαλείο της ανοησίας του Αντώνη Βενιζέλου και της κρατικής ληστοσυμμορίας όμως δεν έχει τελειωμό. Έτσι, εάν αποδεχθούμε το μέτρο αυτό καθεαυτό, γεννιούνται μία σειρά από καίρια ερωτήματα που αποδεικνύουν το μέγεθος της ηλιθιότητας αλλά και την σκοπιμότητα της κλοπής των πολιτών.
Λοιπόν:
Ποιός εφοριακός υπάλληλος γνωρίζει και με ποιες ειδικές γνώσεις μπορεί να εκτιμήσει τα ευρήματα σε μια οικία φορολογουμένου;
Τί είδους πρωτόκολλο κατάσχεσης θα συνταχθεί και από ποιόν;
Μέχρι τί ύψος κατάσχεσης θα φθάνει ή διενέργεια , με ποίου απόφαση , πώς θα υπολογίζεται και από ποιόν πού θα δύναται να σταματήσει τελικά η απαίτηση;
Μήπως από το κλιμάκιο των εφοριακών; (εδώ γελάμε με μαύρο δάκρυ)…
Έχετε ποτέ μιλήσει με εφοριακό;
Γνωρίζετε την ποιότητα, το επίπεδο, τις γνώσεις του περί τις αντίκες π.χ; Γνωρίζετε μήπως την αξιοπιστία του, την τιμιότητά του ή άλλα χαρακτηριστικά του για να τον εμπιστευθείτε;
Τί ακριβώς θα κάνει το κράτος με τα κατασχεθέντα;
Πού θα τα αποθηκεύσει ή πού θα τα πουλήσει;... Πόσα θα πουλήσει και τι θα κάνει με τα μη πωληθέντα;
Θα δημιουργηθούν άραγε επιτροπές αξιολογητών για τα κατασχεθέντα;
Θα θεσπιστούν, μήπως, κρατικές δημοπρασίες για πίνακες , φλυτζάνια , ηλεκτρικές σκούπες , κουρτίνες και είδη ...προικός;

Η απόφαση αυτή εκφράζει και σημειοδοτεί:
α) τον εκφυλιστικό διασυρμό και της δικαστικής εξουσίας, που ταλαντεύθηκε λίγο αλλά τελικά φαίνεται να παίρνει απροκάλυπτα την φυσική της θέση με το μέρος των άλλων εξουσιών εναντίον των μαζών, για να εξασφαλίσει το ίδιο συμφέρον
β) Το ρίξιμο της μάσκας της εξουσίας, αποκαλύπτει ότι ως δήθεν ...δημοκρατική, είναι απλά η έξυπνη προσχηματική μέθοδος, κατάλληλη να λυμαίνεται έναν ανεπτυγμένο και πολιτισμένο λαό, και η μόνη διαφορά της από την ανοικτή δικτατορία είναι ότι αυτή είναι το κατάλληλο πολίτευμα για να λυμαίνεται η εξουσία έναν υπανάπτυκτο λαό. Καμία άλλη διαφορά δεν υπάρχει.
γ) Μπαίνουμε στην εποχή των πιό άγριων κοινωνικών συγκρούσεων, που αυτές που ξέρουμε μέχρι τώρα θα φαντάζουν "παιδική χαρά".
Όσο αυξάνεται η ισχύς του κράτους και των οργάνων του, τόσο υποχωρούν οι ατομικές και οικονομικές ελευθερίες του πολίτη. Δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνά αυτό...

Όλα αυτά (και ένα μεγάλο επιπλέον πλήθος γεγονότων) θα μπορούσαν να συμβούν (στην εικονική δημοκρατία του Αντώνη Βενιζέλου), για να «καρπωθεί» η τροϊκανή κυβέρνηση το ζητούμενο αποτέλεσμα.
Ας είμαστε, τουλάχιστον εμείς, σοβαροί. Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί άλλο ένα δείγμα παραπλάνησης των πολιτών. Κι αυτό, γιατί πρέπει να σταματήσει η κουβέντα για το ΕΝΦΙΑ, πρέπει να σταματήσει η κουβέντα για το ρωσικό εμπάργκο, πρέπει να μην γίνει καμία κουβέντα για τις δόσεις που πρέπει να αρχίσουν να πληρώνονται λίαν συντόμως, πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε συζήτηση για τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο που «βγήκαν στο σφυρί», πρέπει –πάση θυσία- να μην έχουμε καν χρόνο για να μιλήσουμε για τα εθνικά θέματα και την πλήρη –σχεδόν- απώλεια της εθνικής κυριαρχίας από την κυβέρνηση των μαριονετών της Μέρκελ… Πρέπει να συζητάμε για ανέφικτα, που κάποια στιγμή η «μεγαλοσύνη» τους «θα πάρει πίσω, επειδή η κυβέρνηση κατανοεί το πρόβλημα που ζουν οι πολίτες»…

Μόνο ως ψυχολογική επιχείρηση κατά πληθυσμού μπορεί να χαρακτηριστεί η συγκεκριμένη απόφαση. Είδος επιχείρησης που υλοποιείται εν καιρώ πολέμου, προκειμένου να ενσπείρει τον πανικό, την ταραχή και να μειώσει τις άμυνες στα σημεία ενδιαφέροντος του επιτιθέμενου. Με τέτοιου είδους αποφάσεις γίνεται κατορθωτό να μην μπορεί να εστιάσει ο πληθυσμός στον καθεαυτό πρόβλημα και, φυσικά, να μην μπορεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες άμυνες έναντι εκείνων που του επιτίθενται παντοιοτρόπως…

Εν κατακλείδι, διαπιστώνουμε πως ο κρατικός φασισμός τελικά μπορεί να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα αηδίας και επικινδυνότητας. Μετά το «βεβαιώνουμε όσους φόρους θέλουμε και μετά κάνουμε και εφόδους στα σπίτια», ακολουθούν πολύ χειρότερα… τα οποία είναι συνδεδεμένα με τις γεωπολιτικές και γεωοικονομικές ανακατατάξεις που συμβαίνουν γύρω μας και από τις οποίες οι θλιβεροί «κυβερνώντες» απέχουν λόγω «άνωθεν εντολών»…

Ας ετοιμαστούμε, λοιπόν, για τα χειρότερα, αφού όλα πια δείχνουν πως περάσαμε τον προθάλαμο και μπαίνουμε στην κυρίως αίθουσα της κόλασης που ετοίμασαν για εμάς οι… «σωτήρες» μας…

Μανώλης Σπάρτας

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράφει ο Γιώργος Βάμβουκας

Στην ιστορία του καπιταλιστικού συστήματος και πιο συγκεκριμένα από τα μέσα του 18ου αιώνα και μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί συνολικά 34 παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις, ήπιας, έντονης ή σφοδρότατης μορφής. Οι πιο οικτρές κρίσεις θεωρούνται εκείνες των περιόδων 1873-1879, 1929-1933 και 2008-2009, είναι οι μόνες που αποκαλούνται με τον όρο Μεγάλη Ύφεση (GreatDepression).

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ΗΠΑ από το τέλος του 19ου αιώνα έχουν την πρωτοκαθεδρία στη διεθνή σκηνή, αναπόφευκτο είναι οι διακυμάνσεις της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, να προσδιορίζονται από τις εξελίξεις της αμερικανικής οικονομίας. H θυελλώδης παγκόσμια οικονομική κρίση της περιόδου 1929-1933 είχε ως αρχικό σημείο έκρηξης τις ΗΠΑ και στη συνέχεια έπληξε τις υπόλοιπες χώρες της υφηλίου. Με τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και μέχρι το 2007, η διεθνής οικονομία ήλθε αντιμέτωπη με δύο ανησυχητικές κρίσεις, τις υφέσεις των περιόδων 1973-1974 και 1979-1982. Αυτές οι οικονομικές κρίσεις είχαν σχετικά μικρή χρονική διάρκεια και οι οικονομίες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Μ. Βρετανίας, κλπ., δέχτηκαν πολύ μικρό πλήγμα συγκριτικά με τη Μεγάλη Ύφεση 1929-1933.

Μετά το 1980 και ιδίως μετά το 1990 έχει αναπτυχθεί μία επιστημονική βιβλιογραφία, που υποστηρίζει ότι μετά το 1945 και σε σύγκριση με την περίοδο 1750-1939, οι οικονομικές κρίσεις είναι αισθητά ηπιότερες και έχουν πολύ μικρότερη χρονική διάρκεια. Εν τούτοις, η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση της περιόδου 2008-2009, επανέφερε στο σκεπτικό πολλών αναλυτών τις μελαγχολικές μνήμες της περιόδου 1929-1933. Λόγω της σφοδρότητας με την οποία κτυπήθηκε το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα το φθινόπωρο του 2008 και της καθοδικής πορείας των κύριων δεικτών οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, οι συγκρίσεις ήταν αναπόφευκτες. Το 2009 υπήρξε η μοναδική χρονιά μετά το 1945, που το παγκόσμιο ΑΕΠ μειώθηκε. Όπως στα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης 1929-1933, έτσι και στην διεθνή οικονομική κρίση της περιόδου 2008-2009, η οικονομία των ΗΠΑ δέχτηκε σκληρό πλήγμα και από τις ΗΠΑ η κρίση διαδόθηκε στον υπόλοιπο κόσμο. Μετά το 2007 οι οικονομίες των ΗΠΑ, της Ευρωζώνης και της Ιαπωνίας, δεν έχουν συνέλθει τελείως. Το χρηματικό κόστος του κραχ 2008-2009 είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο χρηματικό κόστος της μεγάλης ύφεσης 1929-1933.

Την περίοδο 2007-2008, η “παγκόσμια χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση” (worldstockmarketcapitalization) μειώθηκε περί τα 28 τρισεκατομμύρια δολάρια και η ελάττωση της αξίας των “τοξικών χρεογράφων” (toxicsecurities) εκτιμάται τουλάχιστον σε 10 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι την περίοδο 2008-2009, από τα χαρτοφυλάκια τραπεζών, επιχειρήσεων, νοικοκυριών και διαφόρων οργανισμών, χάθηκαν περίπου 38 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 64,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ του 2009. Αν αναλογιστούμε ότι το 2009 το επίπεδο του παγκόσμιου ΑΕΠ διαμορφώθηκε σε 58,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, εύκολα γίνεται αντιληπτό το τρομακτικό χρηματικό κόστος της διεθνούς κρίσης της περιόδου 2009-2009. Η ζημιά των 38 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τα διάφορα χαρτοφυλάκια είναι κατά προσέγγιση και ενδέχεται να είναι κατά πολύ χαμηλότερη της πραγματικής, καθότι δεν υπάρχουν λεπτομερή στοιχεία για το μέγεθος των ζημιών στα πλαίσια της “αγοράς παραγώγων” (derivativesmarket).

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα ενός κραχ άνευ ιστορικού προηγούμενου. Το πρωταρχικό αίτιο του αναμενόμενου παγκόσμιου κραχ, ενδέχεται να είναι ο στρατιωτικο-οικονομικός πόλεμος μεταξύ των αξόνων Ρωσίας-Κίνας και ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αδιαμφισβήτητη διαπίστωση ότι οι τεράστιες χρηματικές ζημιές του κραχ 2008-2009, δεν έχουν απορροφηθεί μέχρι σήμερα πλήρως από το αμερικανο-ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, καθιστούν τα συγκλονιστικά γεγονότα της Ουκρανίας εξαιρετικά επικίνδυνα και ικανά να ταρακουνήσουν εκ θεμελίων το παγκόσμιο οικονομικό οικοδόμημα. Στο αυριανό μας άρθρο, θα υποστηρίξουμε ότι με μαθηματική ακρίβεια, η Ουκρανία θα αποβεί το Βατερλό των ΗΠΑ, σηματοδοτώντας το πέρασμα από την αμερικανική στην κινεζικορωσική πρωτοκαθεδρία στα πλαίσια της παγκόσμιας οικονομίας.

Η εντεινόμενη ρωσονατοϊκή κρίση, με εστία την εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας, είναι πάρα πολύ πιθανό να αποτελέσει το Βατερλό του άξονα Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΗΠΑ. Αν η ρωσονατοϊκή κρίση επιδεινωθεί και παραταθεί μερικούς μήνες, με μαθηματική ακρίβεια θα πυροδοτήσει ανεξέλεγκτη παγκόσμια οικονομική κρίση, συμπαρασύροντας στον όλεθρο τις δημοσιονομικά-τραπεζικά σαθρές ΗΠΑ και ΕΕ (Ευρωπαϊκή Ένωση).

Όπως συνέβη σε όλες τις “μεγάλες κρίσεις” (great depressions) του παρελθόντος, έτσι και στο επερχόμενο κραχ, το μανιτάρι της ατομικής οικονομικής έκρηξης, θα ξεφυτρώσει από το σάπιο δημοσιονομικό -τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί στρουθοκαμηλίζουν και δείχνουν να υποεκτιμούν το γεγονός, ότι, ένας μετωπικός οικονομικός πόλεμος με τον συνασπισμό Κίνα-Ρωσία-Βραζιλία-Ινδία-Νότια Αφρική, θα αποβεί μοιραίος για τον άξονα ΗΠΑ-ΕΕ-Ιαπωνία.

Οι ακόλουθες τρεις βασικές διαπιστώσεις, θα ενισχύσουν την ορθότητα της επιχειρηματολογίας μας υπέρ της συμμαχίας των BRICS (Brazil-Russia-India-China-South Africa). Το 2014 το συνολικό δημόσιο χρέος του άξονα ΕΕ-ΗΠΑ-Ιαπωνία εκτιμάται σε 47,5 τρις δολάρια ($) έναντι μόλις 5,5 τρις $ του μετώπου των BRICS. Δηλαδή, το 2014 το κρατικό χρέος της ΕΕ και των ΗΠΑ, προβλέπεται ότι θα αποτελεί το 76% του παγκόσμιου δημόσιου χρέους έναντι μόλις 8,8% των BRICS. Αξιοσημείωτη είναι η διαπίστωση, ότι, το 2013 το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στις ΗΠΑ και την ΕΕ διαμορφώθηκε σε 104,5% και 87,2%, σε αντιδιαστολή με την Ρωσία και την Κίνα που ήταν μόλις 13,4% και 22,4% αντίστοιχα. Και το εύλογο ερώτημα είναι: Πώς είναι δυνατόν οι καταχρεωμένες ΗΠΑ, να κηρύττουν οικονομικό πόλεμο στην Ρωσία, της οποίας τα δημόσια οικονομικά είναι σε άριστη κατάσταση και ταυτόχρονα τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα κυμαίνονται σήμερα σε 500 δις $;

Η δεύτερη ουσιώδης στατιστική παρατήρηση αφορά το τραπεζικοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ. Από την επεξεργασία στατιστικών στοιχείων, που περιλαμβάνονται στην εξαμηνιαία έκδοση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου “Global Financial Stability Report”, το 2013 η συνολική αξία των κερδοσκοπικών “χρηματοοικονομικών παραγώγων” (financial derivatives) του αμερικανικού τραπεζικοπιστωτικού συστήματος, όπως swaps, securitizations, CDS, κ.λπ., ήταν 500 τρις $, δηλαδή 29,8 φορές μεγαλύτερη από το ΑΕΠ των ΗΠΑ ή 6,7 φορές υψηλότερη από το παγκόσμιο ΑΕΠ. Βάσει ποιας λογικής, οι ΗΠΑ που έχουν γεμίσει την παγκόσμια οικονομία, με κάθε λογής “κούφιο” χρηματοοικονομικό παράγωγο, να κηρύττουν οικονομικό πόλεμο στην Ρωσία και η ΕΕ να υιοθετεί τη συγκεκριμένη αλόγιστη πολιτική;

Η τρίτη βασική παρατήρηση απορρέει από τη φούσκα ή μάλλον από το αερόστατο της Wall Street. Όταν κατά τη διάρκεια του 2007, άρχισε να εκδηλώνεται η κρίση των τοξικών χρεογράφων και ιδίως των τοξικών τιτλοποιήσεων στην αμερικανική οικονομία, ο δείκτης Dow Jones από τις 14.165 μονάδες στις 9.Οκτωβρίου 2007, κατρακύλησε στις 6.547 μονάδες στις 9 Μαρτίου 2009. Την περίοδο 2007-2014, ο μέσος αναπτυξιακός ρυθμός των ΗΠΑ εκτιμάται γύρω στο 1% και παραδόξως ο δείκτης Dow Jones βρίσκεται σήμερα γύρω στις 16.600 μονάδες. Μιλάμε, όχι για τη φούσκα του αιώνα, αλλά για τη φούσκα των αιώνων. Είναι ποτέ δυνατόν αυτό το σάπιο αερόστατο της Wall Street να μην σωριαστεί στο έδαφος;

Ερώτημα προς ειδήμονες τύπου Χαρδούβελη και Στουρνάρα: Αν και την περίοδο 2007-2014, η αμερικανική οικονομία ουσιαστικά διέρχεται φάση οριακής ύφεσης, σε αντίθεση με την Ρωσία και ιδίως την Κίνα που αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς, πώς ερμηνεύεται το πρωτοφανές φαινόμενο ο δείκτης Dow Jones να καλπάζει με ξέφρενους ανοδικούς ρυθμούς; 
Δηλαδή, μετά το 2009 το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ αυξάνει με εντυπωσιακούς ρυθμούς, η αμερικανική οικονομία είναι αποτελματωμένη και ο δείκτης Dow Jones παραδόξως αυξάνει αλματωδώς; 
Είναι πασιφανές ότι τα 5.000 τρις $, που η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, έχει δώσει μετά το 2008 για τη στήριξη των τραπεζών, αντί να διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία, πήγαν για κερδοσκοπικούς σκοπούς στο χρηματιστήριο της Wall Street. 
Η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ είναι έτοιμη να εκραγεί. Με αιχμή το σαθρό αμερικανικό τραπεζικοπιστωτικό σύστημα, η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση όλων των εποχών. 
Αισιοδοξία όλων μας είναι το επερχόμενο παγκόσμιο κραχ, να μην συνοδευτεί με έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, που ναι μεν σε λογικούς ανθρώπους μοιάζει αδιανόητο γεγονός, αλλά σε παρανοϊκούς τζογαδόρους ίσως είναι μια ευκαιρία για περισσότερα κέρδη. 
Η ουκρανική κρίση θα αποβεί το Βατερλό των ΗΠΑ και θα σηματοδοτήσει το πέρασμα της ανθρωπότητας στην ηγεμονία του κινεζικορωσικού άξονα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράφει ο Διογένης ο Κυνικός 
 
Θαύμα, θαύμα!!!  Που έγινε το θαύμα βρε παιδιά;  
Η Παναγία το έκανε λίγες ημέρες πριν από το δεκαπενταύγουστο;  
Κατ’ αρχάς το θαύμα έγινε στην χώρα μας… 
Στην Ελλάδα, την χώρα των θαυμάτων!!! 
Κατά δεύτερο λόγο η Παναγία, για όσους πιστεύουν, δεν περιμένει το δεκαπενταύγουστο για να κάνει κάποιο θαύμα.  
Θαύματα γίνονται καθημερινά στην ζωή μας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, και απλώς είτε τα «βλέπουμε» είτε όχι… 
Όπως είχε πει και ένας Γάλλος ποιητής 
«Η τύχη είναι το ψευδώνυμο του Θεού όταν δεν θέλει να βάλει την υπογραφή του»… 
Και τώρα πάμε στο θαύμα ή μάλλον στα θαύματα… 

Πόσο πληρώσαμε, πόσο πλήρωσε ο Ελληνικός λαός, το Στέγαστρο Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο;  «Μόλις» 130.000.000 ευρώ!!! 
Ψίχουλα βρε παιδάκι μου… 
Πόσο θα μας κοστίσει η επισκευή του, η συντήρηση του; 
Τώρα τι να σας πούμε…  Όπως είπε και ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Ανδριανός και αυτό όπως και κάποιες άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις είναι αυθαίρετες γιατί δεν έχουν άδεια κατασκευής!!! 
Κάτι που είναι ψευδέστατο μια και το Στέγαστρο Καλατράβα είχε άδεια πέργκολας!!! 
Απλώς ξέχασε κάποιος να φυτέψει τα λελούδια!!!   

Φυσικά χωρίς άδεια κατασκευής δεν μπορεί να βγει ούτε άδεια εργασιών συντήρησης και επισκευής!  Και η καλή μας η συγκυβέρνηση τι έκανε;  Για να λύσει τον γόρδιο δεσμό, όπως μόνη αυτή γνωρίζει, με νομοθετική ρύθμιση που ήδη ψηφίστηκε τακτοποιούνται οι αυθαίρετες αθλητικές εγκαταστάσεις...  
Μήπως περίμενε κανείς ότι θα αναζητήσει η κυβέρνηση πρώτα τις ευθύνες για το πώς και το γιατί; 
Δηλαδή για το πώς δαπανήθηκαν όλα αυτά τα δισεκατομμύρια που τελικά έγιναν «πετσετάκια» αφού απαξιώθηκαν πλήρως οι εγκαταστάσεις; 
Δηλαδή το γιατί φθάσαμε στο σημείο να είναι ακόμη και αυθαίρετες ορισμένες αθλητικές εγκαταστάσεις; 

Δυστυχώς για όλους εκείνους τους ανθρώπους που πίστευαν ότι η κρίση, ότι η ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται στην χώρα μας θα έδινε και μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσει το τοπίο από ότι σάπιο υπάρχει στο πολιτικό σύστημα, αυτό δεν συμβαίνει…  Και δεν συμβαίνει γιατί μας κυβερνά το σάπιο πολιτικό σύστημα.  
Δυστυχώς στην εξουσία, στην διακυβέρνηση της χώρας δεν ανέβηκε κάποιος «αμόλυντος» πολιτικός που θα έκοβε όλους τους γόρδιους δεσμούς της διαφθοράς και της σαπίλας. 

Αντιθέτως ανέβηκε κάποιος που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι πως θα παραμείνει δεμένος στο άρμα της εξουσίας, της πρωθυπουργίας καλύτερα, μέχρι και εμείς δεν ξέρουμε πότε… Εδώ προτίμησε να χάσει την όραση του προκειμένου να μην διαταράξει το προεκλογικό του πρόγραμμα και νομίζει κανείς ότι θα αφήσει έτσι απλά την  εξουσία;  
Επειδή τα έχει κάνει θάλασσα…  
Επειδή μαραζώνει ένας λαός ολόκληρος…  
Γι αυτό και όλες οι πράξεις του κυρίου Σαμαρά έχουν ένα σκοπό.  Να καταπνίξουν οποιαδήποτε «αντιδραστική» φωνή υπάρχει σήμερα στην χώρα μας… 
Πρώτος κανόνας του είναι ότι για ότι στραβό γίνεται στην κυβέρνηση δεν φταίει ο ίδιος!!! Όχι αυτός είναι ο διορθωτής όλων των λαθών, όλων των αστοχιών, ο παμμέγιστος, που «όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει»…  
Όχι λάθος αυτό λέγεται μόνο για τα καρπούζια!  Παράδειγμα; 
Θα αναφέρουμε το θαύμα των ημερών αυτών…  Το παγκόσμιο αυτό ανοσιούργημα που λέγεται ΕΝΦΙΑ!!! Αφού διαλύθηκε το σύμπαν από το τερατούργημα αυτό, αφού έμειναν από λεξοτανίλ τα φαρμακεία γιατί τα πήραν όλα ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας κλπ, ήρθε ο «σωτήρας» Σαμαροβενιζέλος και έδωσε εντολή για διορθώσεις!!! 
Ποιες διορθώσεις ανίκανα πλάσματα;   
Καταστρέφετε πρώτα κόσμο και κοσμάκη, τον τρελαίνετε, τον κάνετε και πουλά την περιουσία του σε εξευτελιστικές τιμές και μετά θα κάνετε διορθώσεις;  
Και γιατί; Απλά γιατί είσαστε ανίκανοι να κάνετε το σωστό, έστω και στο πιο απλό πράγμα… 

Όμως δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα μας.  Η λύση για όλους μας είναι πολύ κοντά…  Έεεερχεται… Έεεερχεται… Από πού; Σίγουρα όχι από την … Γαλλία! Αλλά από το εσωτερικό της χώρας.  
Το έχουμε γράψει και πάλι, αλλά μάλλον δεν μας πιστεύετε.  Την λύση θα δώσουν οι ολιγάρχες… Ναι, ναι!!! Αυτοί θα βγάλουν ο ένας τα μάτια του άλλου λόγω απληστίας…  Δεν τους φθάσουν τα δις ευρώ που έχουν, θέλουν και άλλα… 
Και εκεί είναι που θα γελάσει κάθε πικραμένος! 
Θα συγκρουστούν μεταξύ τους για τις δουλειές… 

Όλες οι ανεξάρτητες εφημερίδες των ολιγαρχών, των βαρώνων, των μεγάλων οικογενειών που κυκλοφορούν ακόμη φροντίζουν με τον τρόπο τους να βγάζουν στην φόρα τα σκάνδαλα ο ένας του άλλου.  
Ξαφνικά λοιπόν, τώρα, κάποιοι θυμήθηκαν τα Ολυμπιακά Ακίνητα και την απαξίωση τους…  Όταν ο αρμόδιος εισαγγελέας έψαχνε τα πορίσματα για τα Ολυμπιακά ακίνητα δεν τον ήξερε, δεν τον άκουγε, δεν τον βοήθησε κανένας…  
Τόσα χρόνια, δέκα χρόνια τώρα, δεν είχαν πάρει είδηση τίποτα; 
Ή μήπως σήμερα φοβούνται τα σχέδια της κας Γιάννας Αγγελοπούλου; 
Μήπως γι αυτό και η κυρία Αγγελοπούλου, ως γάτα και ξέροντας καλά τα επιχειρηματικά και άλλα παιχνίδια, παράγγειλε και εκείνη την ανεξάρτητη ερευνούλα της στο ΙΟΒΕ για τα οφέλη από τους Ολυμπιακούς αγώνες στην Ελλάδα; 
Λέμε τώρα… 

Μόνο με ένα πράγμα δεν ασχολούνται οι ανεξάρτητες εφημερίδες των συμφερόντων των αφεντικών τους.  Με την κατάντια των ανθρώπων αυτού του τόπου… 
Ανακαλύπτουν όμως τρύπες στα ασφαλιστικά ταμεία, κομπίνες των συνδικαλιστών των ΕΛΤΑ, θέσεις εργασίας για την καταπολέμηση της ανεργίας…  
Μόνο τις διαχρονικές ευθύνες των πολιτικών δεν ανακαλύπτουν… 
Ούτε καν γενικά… Έστω χωρίς αναφορά ονομάτων… 

Είναι ξεκάθαρο ότι το μόνο πράγμα που ενοχλεί τους πάντες στην Ελλάδα είναι το διαδίκτυο.  Και για να είμαστε πιο σαφείς, οι ελεύθερες δημοσιογραφικές φωνές του διαδικτύου.  Αυτές που δεν ελέγχονται… 
Οι Σαμαροβενιζέλοι γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να τις φιμώσουν.  
Δεν μπορούν να απαγορεύσουν το facebook, το twitter, τα blogs σαν τον συνάδελφο τους της Τουρκίας «Σουλτάνο» Ερντογάν…  
Γι αυτό τον λόγο και πέρασαν την τελευταία τροπολογία για να εξοντώσουν οικονομικά μέσω των διαφημίσεων όλες αυτές τις φωνές…  
Γι αυτό και δίνουν τα πάντα στους ολιγάρχες των ΜΜΕ.  
Για να έχουν την στήριξη τους… 
Αυτός είναι ο δεύτερος κανόνας… 

Προφανώς εφαρμόζουν αυτό που έλεγε ο Μωάμεθ Β΄ο Πορθητής  «Όλη η τέχνη του να κυβερνάς είναι δύο κινήσεις: να δωρίζεις και να τιμωρείς.» 
Ξέρετε πως το αντιλήφθηκαν αυτό τα τζιμάνια μας; 
Ότι να δωρίζεις στους ολιγάρχες, στα συμφέροντα, ότι μπορείς και δεν μπορείς, Ελληνικό, παραλίες, πετρέλαια, διαφημίσεις, ακίνητα, την περιουσία ολόκληρη της χώρας και να τιμωρείς τον λαό!!!  
Όχι να δωρίζεις στο λαό και να τιμωρείς τους απατεώνες, τα λαμόγια…  
Ε, τι να κάνουμε δεν δήλωσαν ποτέ και οι ίδιοι ότι είναι και φωτεινοί παντογνώστες!!! 

Και το τελευταίο και μεγαλύτερο θαύμα…  
Η κυβέρνηση δεν έφερε εδώ και ένα 24ώρο κάποια (ν)τροπολογία στην Βουλή για την αμνήστευση ή την παύση ποινικής δίωξης κάποιων πολιτικών «αδελφών» της ή κομματικών «παιδιών» της… 
Αυτό και αν είναι θαύμα!!!  Απορούμε πως κρατιούνται…  
Βρε, μπας και τους αμνήστευσαν όλους; 

Και κλείνουμε με τα λόγια του Α. Λίνκολν που είναι και μια προειδοποίηση προς όλους:  
Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Κι ενώ εμείς  έχουμε χάσει πιά τα λόγια μας, δεν ξέρουμε τί άλλο πιά πρέπει να πούμε...
 
Αυτοί συνεχίζουν εφευρετικότατοι την καταστροφική τους δουλειά, απτόητοι, ασυγκίνητοι, αμετανόητοι...
 
Συνεχίζουν να λένε ψέματα και να σφυράνε συγχρόνως αδιάφορα...
 
Επιμένουν να τάζουν τα ελάσσονα και να κλέβουν τα μείζονα...
 
Συνεχίζουν να μας λένε (να μας απειλούν) θρασύτατα πως μηχανεύονται κόλπα για να παραμείνουν στην εξουσία μέχρι να ολοκληρώσουν το συμβόλαιο θανάτου που έχουν υπογράψει με τ' αφεντικά τους...
 
Συνεχίζουν να κομπάζουν, να φοβερίζουν, να καμώνονται, να ασχημονούν, να ρεύονται και να κλ@νουν...
 
Κι όλα αυτά μεσ' την μούρη μας!
Εξαγγέλλουν επιδοτούμενα επιμορφωτικά σεμινάρια και πανηγυρίζουν ότι έλαβαν μέτρα κατά της ανεργίας!
 
Μας τάζουν δωρεάν, wi-fi!
 
Μας δείχνουν 20 εκατομμύρια τουρίστες που μόνον αυτοί βλέπουν!
Κι απ' την άλλη φορολογούν ό,τι κινείται και ό,τι είναι ακίνητο, ακόμη και άχρηστο, ρημαγμένο, ή αχρησιμοποίητο.
 
Πουλάνε μέχρι και τις ακτές της χώρας, μιπρ παρά, χάρισμα, καλόπιασμα στα διεθνή κοράκια, μπας και τους διατηρήσουν στην εξουσία, όπου κολλητοί και συγγενείς τρώνε (ακόμα) με χίλιες μασέλες!
 
Προστατεύουν τους κηφήνες κομματικούς στρατούς του Δημοσίου και τους ντόπιους νταβατζήδες - εργολάβους-μηντιάρχες.
 
Προσυπογράφουν τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τις οποίες αποφάσισαν αυτοί που κρατούν τα ηνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (λέγε με Γερμανία).
 
Ακόμα, με βάση τον σχεδιασμό τους οι κατεχόμενοι έλληνες πρέπει να πληρώσουν 7,6 δις ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου!
 
Έτσι λένε οι υπογραφές των ελλήνων(;) δωσιλόγων πάνω στα χαρτιά των τοκογλύφων και των διεθνών απατεώνων και προφανώς το να πληρώσουμε αυτά τα 8 περίπου δις αποτελεί προαπαιτούμενο για να μας δώσουν την δόση του 1(ενός) δις!
Εμείς όμως περιμένουμε υπομονετικά τον δεκαπενταύγουστο να προσκηνύσουμε την Μεγαλόχαρη...
Να κάνουμε και καμιά δεκαριά μπανάκια βρε αδελφέ για να βγάλουμε τον χειμώνα...
Να πέσει το μάνα εξ ουρανού...
Και να πέσει και η κυβέρνηση από μόνη της!

Καλά κρασιά τον Σεπτέμβρη!...
Και καλά ''σαράντα''!...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράφει ο Μελέτης Η, Μελετόπουλος

Το δημοψήφισμα γιά την Σκωτία, που θα διεξαχθεί σε μερικές εβδομάδες, είναι αποτέλεσμα μίας βασικής κοινωνιολογικής και εθνολογικής αρχής: τα αρχαία έθνη δεν αφομοιώνονται ούτε εξαλείφονται.

Τριακόσια χρόνια μετά την ένωσή τους με την Αγγλία, οι Σκώττοι, πανάρχαιος λαός κελτικής καταγωγής, που αντιστάθηκε επί αιώνες στους Νορμανδούς που κατέλαβαν την Αγγλία το 1066, εξακολουθούν να αισθάνονται Σκώττοι, και μάλιστα υπερήφανοι γιά την ταυτότητά τους.

Ασχέτως του αποτελέσματος, η διεξαγωγή και μόνον δημοψηφίσματος δείχνει ότι σημαντικό μέρος της σκωττικής κοινωνίας επιθυμεί την εθνική του ανεξαρτησία. Το οποίο είναι εντυπωσιακό, διότι οι Σκώττοι δεν υπέφεραν κάποια στυγνή δουλεία οθωμανικού τύπου, όπως π.χ. τα διάφορα βαλκανικά έθνη. Έζησαν επί τρεις αιώνες στην πιό ανεπτυγμένη και φιλελεύθερη δημοκρατία του πλανήτη. Αλλά η υπερηφάνεια τους και η ξεχωριστή τους εθνική ταυτότητα δεν τους επέτρεψαν να αφομοιωθούν.

Αντίστοιχες παρατηρήσεις μπορεί κανείς να κάνει γιά τους Βάσκους και τους Καταλανούς της Ισπανίας. Οι μεν Βάσκοι είναι πανάρχαιος λαός της Ιβηρικής, που επεβίωσε σχετικά απομονωμένος και διατήρησε ακέραια την ταυτότητά του, ενώ οι Καταλανοί είναι απόγονοι των Βησιγότθων, που ίδρυσαν βασίλειο στην βόρεια Ιβηρική στις αρχές του Μεσαίωνα. Ταξιδεύοντας στην Ισπανία σήμερα, εντυπωσιάζεται κανείς από το πόσο διαφορετικοί είναι οι κάτοικοι της Βαρκελώνης, ανθρωπολογικά και χαρακτηριολογικά. Πρόκειται πράγματι γιά ξεχωριστό λαό. Και σε άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη υπάρχουν παρόμοιες καταστάσεις. Στην Γαλλία οι Κορσικανοί και οι Βρετόννοι, στην βόρεια Ιταλία οι Λομβαρδοί, έχουν γεννήσει αποσχιστικά κινήματα που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα συνοχής.

Τα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη συγκροτήθηκαν στην πρώιμη Αναγέννηση, καταπιέζοντας τις μικρότερες εθνότητες και ενσωματώνοντάς τις σε ευρύτερα και συγκεντρωτικά βασίλεια. Η Γαλλία υπήρξε δημιούργημα της σταδιακής κατάκτησης της γαλατορωμαϊκής Γαλατίας από τους Φράγκους της λεκάνης του Ροδανού, η Αγγλία αντίστοιχα κατασκευάστηκε ως ενιαίο βασίλειο από τους Νορμανδούς μετά την μάχη του Χάστινγκς το 1066, η Ιταλία ενοποιήθηκε από τον Καβούρ, πρωθυπουργό του Πεδεμοντίου (ποιός θυμάται σήμερα το μικρό αυτό βασίλειο του ιταλικού βορρά). Επιβλήθηκε μία ενιαία διοίκηση, γλώσσα, δίκαιο, σε μία πανσπερμία λαών με διαφορετική προέλευση και ταυτότητα.

Μέχρι τώρα, στα πλαίσια της ευημερίας και της σταθερότητας, δεν είχαν εκδηλωθεί ή είχαν εκδηλωθεί αλλά δεν είχαν προσλάβει απειλητικές διαστάσεις οι τοπικές εθνοτικές διαφοροποιήσεις. Η γενική εκπαίδευση, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα κομματικά δίκτυα, είχαν επιτρέψει την ενσωμάτωση των μειονοτήτων στα εθνικά ευρωπαϊκά κράτη. Αλλά φαίνεται ότι αυτή η ενσωμάτωση ήταν επιφανειακή, και ελάχιστοι το είχαν καταλάβει.

Τώρα, η ευρωπαϊκή παρακμή, η αδυναμία των ευρωπαϊκών κρατών, η απουσία χαρισματικών ηγετών, και κυρίως το τέλος της ευημερίας, οδήγησαν σε αμφισβήτηση του κύρους του κράτους. Οι κοινωνικές παροχές, που ηρεμούσαν τις τοπικές αμφισβητήσεις, στέγνωσαν. Η παρακμή φέρνει την αποσύνθεση.

Αλλά το σοβαρότερο πρόβλημα είναι η τεράστια δημογραφική αύξηση των ισλαμικών πληθυσμών. Στην Ολλανδία, στα δημοτικά σχολεία, το 70% των παιδιών είναι μουσουλμάνοι. Μία κατακερματισμένη Ευρώπη με τα έθνη-κράτη σε κατάρρευση, πώς θα αντιμετωπίσει το δυναμικό, δημογραφικά εκρηκτικό και ιδεολογικά φανατισμένο, αρνούμενο να αφομοιωθεί ή έστω να προσαρμοστεί, ισλαμικό στοιχείο;Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος

Φαίνεται πως οι Νεοέλληνες είναι οι πιο «ευτυχισμένοι» πολίτες όλου του κόσμου! Και γιατί να μην είναι;
Πίνουν αμέριμνοι το πρωί τα φρέντο τους, απολαμβάνουν το αυγουστιάτικο φεγγάρι με γιορτές και πανηγύρια, τρώνε τα σουβλάκια τους και τις πίτσες τους σε περίοδο νηστείας έστω και υπερτιμημένα, τσαλαβουτούν στα ρηχά γιατί οι πιο πολλοί δεν ξέρουν να κολυμπούν και στήνονται σε μεγάλες ουρές στις εισόδους των πλοίων που θα τους μεταφέρουν ομαδικά στα πανέμορφα νησιά αυτού του ευλογημένου τόπου, για να κάνουν τις διακοπές τους, ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω στις έρημες πολιτείες όπου το καυσαέριο και το τράφικ τους ταλαιπωρούσαν τους προηγούμενους μήνες.
Αυτή η έξοδος είναι, όπως την έχουν χαρακτηρίσει με μεγάλο στόμφο οι «μέντορες» που πληροφορούν τους Νεοέλληνες για το τι γίνεται σε όλο τον κόσμο, (χα, χα), η… μεγάλη «Έξοδος των Διακοπών»!

Θλιβερή αντίθεση σε όλο αυτό το πανέμορφο τοπίο, μια μικρή μειοψηφία που κάπως ανησυχεί γιατί τα γεγονότα τρέχουν και δεν μπορεί να τα παρακολουθήσει.
Στην γειτονική χώρα ανατέλλει το άστρο του νέου σουλτάνου που αγναντεύει λαίμαργα προς τα δυτικά, γιατί από την άλλη μεριά καίνε φωτιές που δεν μπορεί να τις σβήσει. Πιο νότια μαίνονται φρικτές πολεμικές συγκρούσεις.
Φανατικοί μουσουλμάνοι τζιχαντιστές υπερηφανεύονται για το «θεάρεστο» έργο τους και αρέσκονται να φωτογραφίζονται με τα αποκεφαλισμένα χριστιανικά θύματα τους.
Ακόμα νοτιότερα το αίμα έρεε στην λωρίδα της Γάζας από τους «ευσπλαχνικούς» βομβαρδισμούς των Ισραηλινών.
Πιο βόρεια εκτυλίσσεται το μεγάλο δράμια της Ουκρανίας, αλλά και το μεγάλο θέατρο μιας γκροτέσκο Ευρώπης.
Μια Ευρώπη, που το μεγαλύτερο κατόρθωμα της των τελευταίων ετών ήταν να εγκαταστήσει στην Αθήνα κυβερνήσεις ανδρείκελων που τις προβάλει και τις διαφημίζει σαν το μοντέλο της επιτυχίας της.

Αυτές οι κυβερνήσεις, που τα «κατάφεραν» όλα τόσο «καλά», τώρα εκτελούν με μεγάλη επιτυχία το νέο τους «κατόρθωμα»!
Να σπρώξουν την Τουρκία στις αγκαλιές της Ρωσίας και αφού «κάψουν» τα προϊόντα των δικών τους ανθρώπων, να προωθήσουν με μεγάλο ζήλο τις τουρκικές εξαγωγές γιατί η… «σύμμαχος» μας Τουρκία είχε πληγεί ανεπανόρθωτα από τους πολέμους στην Μέση Ανατολή και είχε αρχίσει να έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Έτσι, σαν από μηχανής θεός για τους Τούρκους και τον νέο τους σουλτάνο, ήρθε η Αθήνα να τους αφήσει ελεύθερο το πεδίο να γεμίσουν το ρωσικό τραπέζι με αγροτικά προϊόντα, made by Turkey, όπως πολύ χαρακτηριστικά το έγραψε και η τουρκική εφημερίδα, Sabah.
Πραγματικά είμαστε οι «υπερήφανοι ευεργέτες» των Τούρκων!!!

Αλήθεια τι φοβερή κυβέρνηση έχουμε σε αυτή την χώρα όπου οι κάτοικοι της ευτυχισμένοι κάνουν τις διακοπές τους στα καταγάλανα νερά της υπό την «υψηλή εποπτεία» των τουρκικών φρεγατών που κάνουν κρουαζιέρες στο Σούνιο!
Υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των Αμερικανών και των Γερμανών, διαλύοντας ότι ακόμα έχει απομείνει από την ελληνική οικονομία.
Διώχνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τους Ρώσους, τους μόνους που είχαν ενδιαφερθεί σοβαρά να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία.
Πραγματικά είμαστε μια πολύ «τυχερή» χώρα που τώρα προσβλέπει στην μεγάλη «σωτηρία» της από κάποιους πάμπτωχους βαλκάνιους τουρίστες που έχουν κατακλύσει τις ακτές μας γεμίζοντας τες με τα σκουπίδια τους.

Πέρα όμως από όλα αυτά τα «ανούσια» κάντε… ησυχία γιατί οι Νεοέλληνες κάνουν διακοπές και συνεχίζεται η μεγάλη έξοδος του Αυγούστου του 2014. Έχουμε όμως μεγάλη προϊστορία στις μεγάλες εξόδους.
Μια από αυτές ήταν και η μεγάλη έξοδος του Μεσολογγίου. Τότε οι Έλληνες με μια ηρωική έξοδο έπεσαν ηρωϊκά γιατί δεν ήθελαν να παραδοθούν στους Τούρκους.
Σήμερα, οι ημίγυμνοι Νεοέλληνες, με μια νέα μεγάλη έξοδο «πέφτουν ηρωϊκά», (αλήθεια κανείς δεν μας πληροφορεί πόσες αυτοκτονίες έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την έναρξη των μνημονίων), σαν λαός γιατί δεν θέλουν να χάσουν την… καλοπέραση τους!
«Αυτοκτονούν», γιατί έχουν την «καλλίτερη» κυβέρνηση εδώ και πολλές δεκαετίες!
«Αυτοκτονούν», γιατί ξεπουλούν όσο όσο τα εθνικά τους θέματα και χαμογελούν ευτυχισμένοι για τις νέες «επιτυχίες» της φοβερής εξωτερικής πολιτικής τους που διώχνει τους Ρώσους, ανεβάζει τους Τούρκους και υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τους «συμμάχους» και «ευεργέτες» μας Ευρωπαίους, που «έσωσαν» αυτή την χώρα!
Από την μια η ιστορική Έξοδος του Μεσολογγίου και από την άλλη η Έξοδος των χρυσών διακοπών μας!
Τι φοβερή, ίσως για κάποιους αιθεροβάμονες άστοχη σύγκριση!

Αλήθεια τις ευτυχία να ζει κανείς σήμερα στην Ελλάδα του 2014!
Αλήθεια τι ευτυχία να είσαι αγρότης, ελεύθερος επαγγελματίας, νέος επιστήμονας ακόμα και ένστολος στην Ελλάδα του σήμερα και να κάνεις αμέριμνος τις διακοπές σου στα κάτασπρα πανέμορφα νησιά της!
Μόνο, που τι να κάνουμε, κάποτε οι διακοπές τελειώνουν και κάπου θα πρέπει να προσγειωθούμε, αλλά που;
Το Μεσολόγγι μετά την έξοδο ήταν ένα θλιβερό αιματοβαμμένο ερείπιο αλλά έγραψε με χρυσά γράμματα την δική του ένδοξη ιστορία.
Η Ελλάδα μετά την έξοδο θα είναι το ερείπιο της νέας εθνικής μας τραγωδίας.
Εμείς ποια ιστορία θα γράψουμε και τι θα παραδώσουμε για το μέλλον αυτού του τόπου;


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


question-mark

ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ !

ΦΩΤΟ NTOKOYMENTO : Η Κυβέρνηση είναι λακές της Μέρκελ !

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ 

Η μετάβαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκική Προεδρία, είναι πλέον ένα γεγονός που καταγράφηκε στις κάλπες της 10ης Αυγούστου 2014 και που θεωρείται ήδη η απαρχή μία νέας "ιδιαίτερης" πορείας της Τουρκίας, με έναν ηγέτη που εμφανίζεται ως πιστός μουσουλμάνος, στηρίζει τις θηριωδίες των εξτρεμιστών ισλαμιστών τζιχαντιστών και που είναι αποφασισμένος να διοικήσει ως σουλτάνος την Τουρκία, η οποία καλείται να πάρει θέση στο διαμορφούμενο επικείμενο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον. 
Ταυτόχρονα, ο αλλαζόνας (ημιπαράφρονας όπως χαρακτηρίστηκε από δυτικούς διπλωμάτες) τούρκος ηγέτης καλείται να "συγκολλήσει" την τουρκική κοινωνία η οποία διαχωρίστηκε με ενέργειες του ίδιου, που ρέπει προς την εγκαθίδρυση και λειτουργία ενός ισλαμικού κράτους, το οποίο όμως προεκλογικά διαχώρισε σε μουσουλμάνους, αλεβίτες και κούρδους... 
Και για να κατορθώσει να ελέγξει το διασπασμένο εσωτερικό της Τουρκίας ο Ταγίπ Ερντογάν ξέρει πολύ καλά πως απαιτείται να επιδείξει - επιβάλει σκληρό έλεγχο σε όλους τους τομείς του κράτους και να προσδώσει στην εξουσία του καθεστωτικά χαρακτηριστικά.
Ο Ερντογάν, ο νικητής της προεδρικής αναμέτρησης, έχει ήδη κάνει γνωστό ότι θα συνεχίσει να κρατά τα ηνία μετακινούμενος στην προεδρία, τις εξουσίες της οποίας θέλει να ενισχύσει διαμέσου μιας αναθεώρησης του τουρκικού Συντάγματος.

«Σε ένα πολύ πολωμένο κλίμα, η προσωπολατρεία του Ερντογάν αποτελεί μια απειλή για την δημοκρατία και την κοινωνική ειρήνη στην Τουρκία», εκτίμησε ο δημοσιογράφος Καντρί Γκιουρσέλ.
«Έχω σχεδόν πάθει κατάθλιψη. Ανησυχώ για τη χώρα μου, διότι νοιώθω όλο και περισσότερο σαν ξένος εδώ. Ο πρωθυπουργός μιλάει για μια Τουρκία που δεν αναγνωρίζω», σχολίασε ένας 43χρονος εργαζόμενος σε μια εταιρεία εισαγωγών-εξαγωγών.

Αυτές οι πρώτες δηλώσεις τούρκων πολιτών, δίνουν το στίγμα της "νέας Τουρκίας" του Ερντογάν. Και είναι χαρακτηριστικές γιατί επισημαίνουν τις ήδη υπάρχουσες φοβίες και αμφιβολίες για την "δράση" του ματαιόδοξου τούρκου ηγέτη και την πορεία που είναι αποφασισμένος να δώσει στην Τουρκία, μέσα από μία καθεστωτικού τύπου ηγεσία, τα πρώτα δείγματα της οποίας τα κατέθεσε ως πρωθυπουργός μέσα από το κλίμα τρομοκρατίας των πολιτών και από τις διώξεις - εκκαθαρίσεις κρατικών υπαλλήλων (στρατιωτικών, αστυνομικών, εισαγγελέων κ.α.) και δημοσιογράφων.

Η "νέα Τουρκία" του Ερντογάν θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα επιχειρήσει να κάνει βήματα προς την κατεύθυνση διεκδίκησης πιθανών "ζωτικών χώρων" στην περιφέρειά της, προκειμένου να αναδείξει το όνειρο της "μεγάλης Τουρκίας", αλλά και για να συσπειρώσει τους σημερινούς αντιπάλους του Ερντογάν απέναντι σε εξωτερικούς (ή και εικονικούς) εχθρούς. Ταυτόχρονα, ο πανέξυπνος Ταγίπ "θα κλείσει το μάτι" και θα δώσει περιθώρια οικονομικού οφέλους σε όσους τρέξουν να συστρατευθούν και να συμπαραταχθούν στο πλευρό του.

Αυτή η "νέα Τουρκία" ουσιαστικά καταργεί τον παλιό πολιτικό κόσμο, εισάγει μία νέα φουρνιά πολιτικών, οι οποίοι έχουν την ιδιαιτερότητα να εμφανίζονται περισσότερο ως πιστοί μουσουλμάνοι (χωρίς να συμβαίνει απαραίτητα αυτό) διαχειριστές της χώρας, παρά ως πολιτικοί.
Το συγκεκριμένο επιχείρημα του Ταγίπ Ερντογάν ενέχει ένα πλήθος από κινδύνους και συγκεκριμένα από την πλευρά των νέων τούρκων, αλλά και εκείνων που έχουν ήδη απολαύσει τον δυτικό τρόπο ζωής και οι οποίοι αρνούνται πεισματικά να γυρίσουν 100 χρόνια πίσω, προκειμένου να ικανοποιηθεί η ματαιοδοξία του "σουλτάνου Ερντογάν", ο οποίος στηρίζει την ισχύ του στους τούρκους πολίτες της περιφέρειας, οι οποίοι ψηφίζουν αυτόν που τους αύξησε το εισόδημα, αλλά κυρίως αυτόν που τους προτείνει η τηλεόραση, ο αγάς και ο ιμάμης της περιοχής.
Όμως, απαιτείται ο μέγιστος έλεγχος από τον Ερντογάν, εάν θέλει να κοιμάται ήσυχος, χωρίς να ανησυχεί για μία εξέγερση των πολιτών ή κάποιο πραξικόπημα των στρατιωτικών. Και τον έλεγχο ήδη έχει αρχίσει να τον επιβάλει μέσω της αλλαγής της νομοθεσίας σχετικά με την λειτουργία της ΜΙΤ, ενώ θα ολοκληρώσει επιτυχώς την μετάβασή του στην πανίσχυση θέση του προέδρου της τουρκικής δημοκρατίας, όταν κατορθώσει να κάνει τις αλλαγές στη νομοθεσία, οι οποίες πρόκειται να αφορούν την μετάβαση αρμοδιοτήτων άσκησης εξουσίας στον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας...

Ο Ερντογάν στοχεύει την Ελλάδα

Σύμφωνα με εμπεριστατωμένη ανάλυση του Ελληνικού Πενταγώνου, η κυβέρνηση του ΑΚΡ υπό την Προεδρία του Ερντογάν θα συνεχίσει τις προσπάθειες θεσμοθέτησης αλλαγών σε φορείς που θα καταστήσουν τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν πολιτικό πρόσωπο που θα έχει την μέγιστη ισχύ, θα λειτουργεί νομότυπα με καθεστωτικά χαρακτηριστικά προκαλώντας τη δημιουργία επιπλέον πολώσεων σε μία ήδη «τεμαχισμένη» και αρκετά εκρηκτική Τουρκία μετά από τις τελευταίες εξελίξεις που προέκυψαν στο πάρκο Γκεζί, οι οποίες προβλημάτισαν αλλά και ανησύχησαν έντονα τον ίδιο τον Ερντογάν, ο οποίος αποφάσισε πως η επικράτηση του νεο-οθωμανισμού αλλά και του ίδιου, στην Τουρκία απαιτεί δραστικές λύσεις, μέσα από τις οποίες θα μπορέσει να λειτουργήσει η «νέα Τουρκία».

Για να γίνει κατορθωτό κάτι τέτοιο, ο Ερντογάν στράφηκε στην ΜΙΤ, την οποία αποφάσισε να μετατρέψει σε «απόλυτο εργαλείο» ελέγχου και επιβολής του νέο-οθωμανικού καθεστώτος, η οποία θα λειτουργεί κάτω από τον αποκλειστικό έλεγχο του ιδίου και θα στηρίξει τις αποφάσεις του ημιπαράφρονα ισλαμιστή τούρκου ηγέτη.

Σύμφωνα, λοιπόν, με ειδική αναλυτική έκθεση που συνέταξαν αρμόδιοι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, επισημαίνεται ο άμεσος κίνδυνος που προκύπτει από το νέο ρόλο που θα μπορεί να διαδραματίσει η «νέα ΜΙΤ» και οι επιχειρήσεις που θα μπορεί πλέον αυτόνομα να αναλαμβάνει.
Όπως αναφέρουν στα συμπεράσματά τους οι Έλληνες αξιωματικοί, «η ΜΙΤ δύναται να αναλαμβάνει όχι μόνο ευρείες επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών στη χώρα μας, αλλά και δράσεις πληροφοριακών (ψυχολογικών ή άλλων) επιχειρήσεων με επίκεντρο την Ελληνική Θράκη, εκμεταλλευόμενη και τις πιθανές υποδομές που έχουν δημιουργηθεί στη μουσουλμανική μειονότητα, όπως σχετικά είχε αναφερθεί και στο σχέδιο «Βαριοπούλα», αλλά και στα σεμινάρια των τουρκικών Ακαδημιών Πολέμου.

Τα στοιχεία της κυριαρχίας της ΜΙΤ του σουλτάνου Ερντογάν

Ποια είναι η «νέα ΜΙΤ» που δημιουργεί ο Ερντογάν για να επιβάλει τον απόλυτο έλεγχο του καθεστώτος που ονειρεύτηκε και γιατί αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα;
Σύμφωνα με όσα γράφουν στην ανάλυση – εκτίμησή τους οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, «οι νέες αρμοδιότητες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ) διευρύνονται με βάση το σχέδιο νόμου το οποίο συντάχθηκε από κοινού από τη ΜΙΤ και το γραφείο του Ερντογάν. Πρωταγωνιστές στη σύνταξή του είναι ο αρχηγός της ΜΙΤ, Χ. Φιντάν, ο σύμβουλος του Ερντογάν Ε. Αλά και ο νομικός σύμβουλος της ΜΙΤ, Ο. Κανικλί.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που προωθεί ο μέχρι χθες πρωθυπουργός και νέος Πρόεδρος της Τουρκίας:
- Η ΜΙΤ θα είναι εξουσιοδοτημένη να προχωρά σε οποιαδήποτε επιχειρησιακή δράση κρίνει η ίδια απαραίτητη, χωρίς καμία έγκριση από την τουρκική Δικαιοσύνη
- Κανένας δικαστικός φορέας δεν θα είναι δυνατό να ελέγξει τη ΜΙΤ. Τα στελέχη της θα ελέγχονται δικαστικά από το Ειδικό Δικαστήριο και όχι από τα κοινά δικαστήρια, κάτι που ίσχυε μέχρι σήμερα
- Δεν θα είναι δυνατό τα στελέχη της ΜΙΤ να κατηγορηθούν για διάπραξη οποιουδήποτε εγκλήματος κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας
- Η ΜΙΤ θα είναι δυνατόν να «φακελώνει» κάθε τούρκο πολίτη χωρίς έγκριση από τη δικαστική εξουσία. Ο κάθε κρατικός φορέας καθίσταται πλέον υποκείμενος στη ΜΙΤ
- Η εσωτερική ασφάλεια της Τουρκίας θα είναι αρμοδιότητα της ΜΙΤ. Πρόκειται για τις υποθέσεις «φακελώματος» των πολιτών με πρόσχημα την «εσωτερική απειλή», όπως ακριβώς έκαναν και οι τούρκοι στρατιωτικοί κατά την περίοδο της πλήρους επικράτησης των «κεμαλιστών» έναντι των «ισλαμιστών». Αυτό σημαίνει ότι χωρίς σχετική απόφαση δικαστηρίου, η ΜΙΤ θα έχει δικαίωμα παραβίασης βασικών ατομικών δικαιωμάτων των τούρκων πολιτών.

Ασκώντας τον μέγιστο έλεγχο μέσω της ΜΙΤ, αλλά και έχοντας προχωρήσει σε καθεστώς τρόμου προς την τουρκική Δικαιοσύνη και την Αστυνομία, έχοντας αρχίσει ήδη τις τοποθετήσεις των δικών του ανθρώπων στις καίριες θέσεις, ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας πρόκειται να ασκήσει την εξουσία του, να αναδείξει την ματαιοδοξία του και να επιβληθεί δια παντός ως ο απόλυτος άρχοντας (ή σουλτάνος, όπως ο ίδιος επιθυμεί) στην Τουρκία.

Ήδη, ως πρωθυπουργός, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε δείξει ξεκάθαρα τις στοχεύσεις του στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, την ΑΟΖ, αλλά και την Θράκη. Δεν αναμένεται να αλλάξει τίποτε (προς το καλύτερο) στην στάση του Ερντογάν από τη θέση του Προέδρου της Τουρκίας. 
Ενδέχεται, μάλλον, να σκληρύνει ακόμη περισσότερο την ήδη προκλητική τουρκική στάση, ενώ δεν αποκλείεται ως πρώτη ένδειξη ισχύος της "νέας Τουρκίας" να επιχειρήσει μία όξυνση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για να συσπειρώσει τους τούρκους πολίτες (οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό είναι εθνικιστές), αλλά και για να εκμεταλλευτεί την αδύναμη (έως ανίκανη) κυβέρνηση Σαμαρά, προκειμένου να στείλει μήνυμα στην Δύση (ΗΠΑ και ΕΕ) ότι ο ίδιος είναι ο καταλύτης των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα να "εισπράξει" τα μέγιστα δυνατά οφέλη απέναντι στην Ελλάδα που έχει καταντήσει να δέχεται προσβολές από την Αλβανία και τα Σκόπια... σε σημείο που πάρα πολλοί στην Ελλάδα να αναρωτιούνται μήπως η μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά είναι πιό επικίνδυνη για την Ελλάδα από τον ισλαμιστή αλλαζόνα σουλτάνο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν...

Πηγή Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου