Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

7 Αυγ 2014

Ως Ελληνίδα πολίτης Θρακιώτισσα γενέτειρά μου η Κομοτηνή, η πλέον ευαίσθητη εθνικά Ελληνική πόλης, αφημένη σήμερα στο «έλεος του Θεού».

​Σέβομαι το Σύνταγμα, κάνω χρήση των «Ατομικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων» άρθ. 5/1 και άρθ. 14/1 για την Πατρίδα μου. Υποβάλλω προς τους Κυβερνώντας ερωτήματα, επισημαίνω επικίνδυνες παραλήψεις κλπ.

​Από ετών παρακολουθώ τα γιγνόμενα στην Θράκη: αδιαφορία, αδράνεια, εφησυχασμός, παράλογη υποχωρητικότητα, αντίδραση καμία. Ως η Ελλάδα να κατέχεται από το φοβικό σύνδρομο και σύρεται από την Άγκυρα.

​Αφήσατε το Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή και τους ψευτομουφτήδες να εργάζονται «ως δούρειος ίππος» στη ομογενοποίηση της μειονότητος στον «Τουρκισμό». Η πομακική εφημερίδα «Ζαχάλισα» γράφει «Η Ελληνική Κυβέρνηση μας οδηγεί στην αγκαλιά της Τουρκίας». Οι κυβερνητικοί της Τουρκίας ανενόχλητα πηγαινοέρχονται, αλωνίζουν την Θράκη προπαγανδίζοντας.

​Φιλία μεταξύ των κρατών δεν υπάρχει παρά μόνον εθνικό συμφέρον. Δεν σας προβλημάτισε η συσπείρωση των μουσουλμανικών ψήφων στο «Κόμμα Ισότης Ειρήνη Φιλία»; (ΚΙΕΦ-DΕΒ) στη Θράκη; Εάν δεν ληφθούν ειδικά μέτρα θα έχουμε δεινά αποτελέσματα:
α) στις βουλευτικές εκλογές οπόταν γίνουν και
β) μετά των εκ Βουλγαρίας Τούρκων ιδιαίτερο δεσμό τους.

​Προ των ευρωεκλογών, επισημαίνω δια επιστολής μου αριθμ. πρωτοκόλλου 1255/2-5-2010 στο ιδιαίτερο γραφείο του Πρωθυπουργού τα συμβαίνοντα στην Κομοτηνή.

​Στην Ξάνθη υπάρχει η Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ, δια Προδρικού Διατάγματος υπ’ αριθ. 334/24-9-1998 κατά το άρθρ. 2 είναι υπεύθυνοι στην ενημέρωση των αρμοδίων Υπουργών.
Και οι Υπουργοί τι έκαναν και τι κάνουν;
Πρωταγωνιστούν στα εθνικο-πολιτικά λάθη και φθάσαμε εδώ!
Και ποιος γνωρίζει που ακόμα!

​Το κόμμα DΕΒ αποθρασύνεται επικίνδυνα. Στις 19-22 Ιουνίου προσκεκλημένοι του DΕΒ στην Κομοτηνή μια αντιπροσωπεία της «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτ. Θράκης» του «Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητος».
Ήρθαν «αναγνωριστικά» 16 μέλη εκπρόσωποι της «Ομοσπονδιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών λαών» μέλη της «Ευρωπαϊκής Ένωσης Ημερήσιων Εφημερίδων σε μειονοτικές και τοπικές γλώσσες» (Αντιφωνητής 1/7/14) με την επιστροφή τους, ευθύς αμέσως δημοσίευσαν σε γαλλική εφημερίδα συκοφαντικά ψευδή γεγονότα.
Με ποιο δικαίωμα απεφάσισαν «σαν στο σπίτι τους» το 2015 στην Κομοτηνή να γίνει το πανευρωπαϊκό συνέδριο όλων αυτών, υπό την αιγίδα του DΕΒ φυσικά του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής;

​Ποιος κυβερνά στην Θράκη;
Οι ίδιοι οι Κυβερνώντας ποδοπατούν την Συνθήκη της Λωζάνης αρθρ. 2/30-1-1923, και τουρκοποιούν την μειωνότητα;
Έχει προσυπογραφεί μυστικά, συνδιοίκηση ή συγκυβέρνηση;
Και σιγά-σιγά χαρίζουν «αμαχητί» την Θράκη στην Τουρκία;
​Στις 13 Ιουλίου ο αναπληρωτής του Πρωθυπουργού της Τουρκίας ο Εμρουλά Ισλάρ, αφού πήγε στην Σόφια, έρχεται «ιδιωτικός» στην Κομοτηνή προσκεκλημένος στο γεύμα Ιφτάρ του ψευτομουφτή. Συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του «Ευρωπαϊκού Κέντρου Ισλαμικής Ιστορίας και Πολιτισμού» που τον αποκαλούν «Διοικητή της Θράκης» (Χρόνος 15/7/14). Μεταφέρει τους χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού στους παρόντας, την αφρόκρεμα «του Τουρκισμού» της Κομοτηνής-Ξάνθης «η ισχυρή Τουρκία ήταν πάντα στο πλευρό σας και θα είναι» και αναφέρεται επιτακτικά και ασύστολα στην τουρκοποίηση της μειωνότητας και την εκλογή των μουφτήδων.

​Τι κάνουν οι πολιτικοί μας, τόση υποτέλεια;
Πηγαινοέρχονται Τούρκοι κυβερνητικοί χωρίς πρωτόκολλο αφήξεως και προγραμματισμού στην Κομοτηνή, Ξάνθη, Πομακοχώρια αλωνίζουν.
Επισκέπτονται τους παράνομους συλλόγους και αδιαφορούν πλήρως τους Έλληνες τοπικούς παράγοντες.
​Τι κάνει το Ελληνικό Κράτος, βρίσκεται σε νάρκη.
Δεν αφουγκράζονται τις εμπριστικές ομιλίες, τις διεκδικήσεις που εκστομίζουν ελεύθερα ή σκοπίμως μας προετοιμάζουν για τα δεινά;!

​Ο Υπουργός Υγείας Μεχμέτ Μουεζίλογλου (καταγωγή από Αρριανά Κομοτηνής) και βουλευτής Αδριανουπόλεως (το έχει κάνει Σύνταγμα - Πατήσια), προσκεκλημένος 22 Ιουλίου από τον Τούρκο Πρόξενο Θεσσαλονίκης, σε γεύμα Ιχτάρ.
Έτσι στήνεται παγίδα και στην Θεσσαλονίκη. Στην ομιλία του χαρακτηρίζει «την Θράκη ως κομένο χέρι της Τουρκίας».
Αντίδραση καμία.

​Κύριοι της Κυβερνήσεως προσέξτε την Θράκη πριν είναι πολύ αργά.
Ποιος έδωσε εντολή στην Κομοτηνή να μη γίνει η παρουσίαστη του δίτομου βιβλίου «Η ιστορία του Ελληνικού Στρατού» του Δρ. Παπαφλωράτου;
Έγινε στην Στρατιωτική Λέσχη Ξάνθης και Αλεξ/πολης 31/6-1/7 με πλήθος στρατιωτικών. Στην Κομοτηνή φυσικά και έγινε Κυριακή πρωΐ στην αίθουσα Παπανικολάου. Ούτε ένας στρατιωτικός δεν συμμετείχε, εκτός από τον ομιλητή Αντ/γο συμπαρουσιαστή του βιβλίου.
Τόση υποτέλεια!
Προβληματισμός οφθαλμοφανής...

​Η Θράκη κατήντησε στρατόπεδο λαθρομεταναστών, ωρολογιακή βόμβα.
Οι αστυνομικοί ολιγάριθμοι δεινοπαθούν. Ληστείες, ναρκωτικά, κλοπές, λαθρεμπορία, ανασφάλεια πολιτών, Ελλάδα χωρίς σύνορα...

​Ο Χριστιανικός πληθυσμός συρρικνούται.
Δώστε προνόμια στους θέλοντες να μεταδημοτεύσουν στους Νομούς Ροδόπης, Ξάνθης.
Να απομακρύνετε τους έγκλειστους από την Σχολή Αστυνομίας Κομοτηνής και τον Οκτώβριο να λειτουργήσει ως Σχολή.
Όχι στην πώληση των ακτών «περιβαλλοντικό πάρκο Αν. Μακεδονία Θράκη» σε αλλόθρησκους και αλλοεθενείς.
Οι βλέψεις των Τούρκων γνωστές, των Βουλγάρων γράφονται στο Βουλγαρικό Εθνικό Δόγμα.

​Συνέλληνες αφυπνισθείτε.
Οι Κυβερνώντας περί άλλων τυρβάζουν.
Το εθνικό θέμα περιθωριοποιείται στην ισοπέδωση των πάντων.
Ξεχνούν ότι είμαστε διαβάτες στην ζωή.
Τι θα παραδώσουμε στην επόμενη γενιά;
Θα μας καταριούνται ως ανίκανους να διαφυλάξουμε ότι μας παρέδωσαν οι προηγούμενοι με θυσία ζωής.
​Ζητείται ένας Έλληνας στην Συνείδηση, ως άλλος Καποδίστριας.
Έλληνας να σώσει την Ελλάδα από το χείλος του γκρεμού.
Πριν είναι πολύ αργά...

Μετά τιμής
Αιμιλία Λαδοπούλου

Επίτιμος Πρόεδρος Κομοτηναίων Αθήνας
Αντ/δρος Εθνικής Ενώσεως Βορ. Ελλήνων
(Θρακών-Μακεδόνων-Ηπειρωτών) κ.α.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Πέρασε χθες, λέει, από το β' θερινό τμήμα της Βουλής το ''προαπαιτούμενο'' νομοσχέδιο των διακοσίων τόσων άρθρων(!) για την δόση του ενός δις, με ψήφους 50 υπέρ και 47 κατά.

Αναμενόμενο.
 
Το αισχρότερο εδώ είναι άλλο: Πριν την ψηφοφορία ο βουλευτής της Ν.Δ,  Δ.Κυριαζίδης, (πρώην συνδικαλιστής αστυνομικός) αντικαταστάθηκε ώστε να μην αναγκαστεί να υπερψηφίσει το άρθρο 221 που εμπεριέχει διατάξεις για τα επικουρικά ταμεία των ενστόλων!
 
Καταλάβαμε όλοι;
 
Οι απατεώνες που μας κυβερνούν μπορούν να αντικαταστήσουν όποιον βουλευτή θεωρούν ύποπτο ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση(;) ή έστω συντεχνιακά, με κάποιον άλλον ''πρόθυμο'', πειθήνιο, μαριονέτα στις εντολές των εθνικών εργολάβων και της τρόϊκας!
Και όλο αυτό το ονομάζουν Βουλή!
 
Εκεί που οι ''εθνοπατέρες'' (μη χ@σω) συσκέπτονται ελεύθερα (χα χα!),και ψηφίζουν κατά συνείδηση (διπλό χα χα!).
 
Πόσο διαφορετικά θα δρούσε μιά συμμορία της μαφίας αν ήθελε να ''στήσει'' παιχνίδια στον τζόγο, στο καζίνο, στον ιππόδρομο;
 
Ακριβώς έτσι κατάντησαν το κοινοβούλιο οι δημοκράταροι τύπου ''Ψευταρά''. 

Δεν χρειάζεται λοιπόν να διατηρούν ακόμη ανοιχτή την Βουλή και να κοροϊδεύουν ''εαυτούς και αλλήλους''.
 
Το κάνουν απλώς για να έχουν μιά επίφαση Δημοκρατίας, έναν φερετζέ!
 
Ας την κλείσουν και ας παραδεχτούν ευθαρσώς ότι πρόκειται περί νέου τύπου δικτατορίας!
Για να το κάνουν όμως αυτό χρειάζεται να έχουν και τα κατάλληλα ''εξαρτήματα''. Που δεν τα έχουν!  
Πρόκειται γι αυτό που στην γλώσσα των τσοπαναραίων ονομάζονται ''μουνούχια''!
 
Είναι πολύ ''λιγότεροι'', αλλά πολύ περισσότερο επικίνδυνοι, από κάθε Μεταξά, κάθε Παπαδόπουλο, κάθε Περόν, ή κάθε Τσαουσέσκου!
Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι θα γίνουν ισάξιοί τους σε ένα πράγματην πτώση τους!
Να είναι ηχηρή και παραδειγματική!...Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα το βράδυ για να συζητήσει την κατάσταση στο Ιράκ, έπειτα από αίτημα της Γαλλίας, όπως δήλωσαν διπλωμάτες.

Οταν ομως τα μισά κράτη της “πολιτισμένης δύσης” ειναι έρμαια της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, το πολύ – πολύ να βγάλουν κάποια εμετική ανακοίνωση συμπαράστασης στους σφαγμένους.
Κατα τα άλλα, για το ΝΑΤΟ εχθρός ειναι η Ρωσία, η Σερβία, το Ιράν και οποιος άλλος δεν γουστάρουν οι ισλαμοφασίστες χορηγοί.

Η συνεδρίαση αυτή, που θα είναι κεκλεισμένων των θυρών, αναμένεται να ξεκινήσει στις 17:30 (τοπική ώρα, 00:30 ώρα Ελλάδας).

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι η χώρα του «ανησυχεί πολύ» για την προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ και για τις «ωμότητες» εναντίον των αμάχων.
Γι΄ αυτό τον λόγο είχε ζητήσει την έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Γρίβας 

Το τέλος των πολύτιμων συνόρων με επικίνδυνα κράτη

Εδώ και αρκετά χρόνια η Άγκυρα «πουλάει» στη Δύση τη γεωγραφική της γειτνίαση με προβληματικές χώρες. Στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου ήταν η ίδια η Σοβιετική Ένωση. Εκείνον τον καιρό, η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ που είχε σύνορα απευθείας με τη Σοβιετική Ένωση, με εξαίρεση, φυσικά, τα περιορισμένης έκτασης και σχετικά μικρής γεωστρατηγικής αξίας σύνορα της Νορβηγίας με τη Ρωσία στον απώτατο ευρωπαϊκό Βορρά.

Με άλλα λόγια, η Τουρκία τότε εμφανιζόταν ως η πρώτη γραμμή άμυνας της Δύσης έναντι της Σοβιετικής Ένωσης.

Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και τη γέννηση της Αρμενίας, της Γεωργίας και του Αζερμπαϊτζάν στη θέση των περιοχών που συνόρευαν με την Τουρκία, πολλοί είπαν ότι ο ρόλος της Τουρκίας στη Δυτική γεωστρατηγική μειώθηκε μέχρι εξαλείψεως. Ίσως να γινόταν έτσι, αν δεν συνέβαιναν δύο γεγονότα.
Το πρώτο ήταν η πτώση του καθεστώτος του Σάχη στο Ιράν στα τέλη της δεκαετίας του 70 και η δημιουργία μίας επικίνδυνης αντιαμερικανικής θεοκρατικής χώρας, εκεί που μέχρι πρότινος βρισκόταν ένα από τα σημαντικότερα προπύργια της αμερικανικής γεωστρατηγικής.
Το δεύτερο ήταν ο πόλεμος του Κόλπου το 1991, με το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν να μετατρέπεται και αυτό σε μία απειλή για τη Δύση.
Έτσι, η Τουρκία συνέχισε να εμφανίζει τον εαυτό της ως το άμεσο σύνορο της Δύσης με τρεις «χώρες παρίες» και συγκεκριμένα με το Ιράκ, τη Συρία και το Ιράν.

Όμως τα χρόνια πέρασαν, και σήμερα βρισκόμαστε σε μία εντελώς νέα πραγματικότητα στη Μέση Ανατολή. Το Ιράκ και η Συρία έχουν αποδομηθεί και στο κέντρο των δύο χωρών τείνει να δημιουργηθεί ένα ανεξέλεγκτο ισλαμιστικό μόρφωμα. Ταυτοχρόνως, το Ιράν, δειλά – δειλά, αρχίζει να εμφανίζεται ως ένας υποψήφιος σταθεροποιητικός παράγοντας που μπορεί να βγάλει το φίδι από τον τρύπα για τους αμερικανούς, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά τους ισλαμιστές του ISIL στο Ιράκ και τους φονταμενταλιστές στη Συρία, με τη βοήθεια της επίσης σημιτικής και φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ.
Έτσι, απέναντι σε ένα υποψήφιο «εξημερωμένο» Ιράν, η Τουρκία δεν μπορεί για πολύ να συνεχίσει να πουλάει τον εαυτό της ως προμετωπίδα της Δύσης.

Η γέννηση ενός φιλοδυτικού Κουρδιστάν

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η Τουρκία εντός ολίγου ενδέχεται να βρεθεί να συνορεύει με δύο κουρδικά κρατικά μορφώματα, τα οποία στο μέλλον είναι πιθανό να ενωθούν σε ένα μεγαλύτερο Κουρδιστάν, που θα χρειάζεται μόνο ένα ακόμη βήμα για την εθνική του ολοκλήρωση: την ενσωμάτωση των κουρδικών περιοχών στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Και δεν είναι μόνο ότι το ιρακινό Κουρδιστάν είναι εν δυνάμει εχθρικό για την Τουρκία, έστω και αν αυτή τη στιγμή φαίνεται πως έχει επιτύχει μία τακτική συμμαχία με αυτό εναντίον της κεντρικής ιρακινής κυβέρνησης. Το ζήτημα είναι ότι το Κουρδιστάν είναι φιλοαμερικανικό και φιλοϊσραηλινό, και αποτελεί στήριγμα για τη δυτική γεωστρατηγική στην περιοχή. Επιπροσθέτως, η ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου υψηλής ποιότητας στο Ιρακινό Κουρδιστάν το καθιστά ακόμη πιο πολύτιμο για τη Δύση, ενώ οι υδάτινοι πόροι του είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για το Ισραήλ.

Με άλλα λόγια, η Τουρκία, από εκεί που βρισκόταν να συνορεύει με μία ομάδα «κακών παιδιών» κι έτσι ήταν σε θέση να πουλάει τον εαυτό της σαν προπύργιο της Δύσης, τώρα στη θέση της έχουν προκύψει δύο σίγουροι και ένας υποψήφιος φίλος των Δυτικών, που είναι ταυτοχρόνως μεγάλος υποψήφιος εχθρός των Τούρκων. Έτσι, η Τουρκία απειλεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα για τους Αμερικανούς, από στήριγμα που ήταν μέχρι σήμερα.

Η προοπτική ενός «εξημερωμένου» Ιράν

Σε αντίθεση, όμως, με ό,τι γενικώς πιστεύεται, δεν είναι τόσο το Κουρδιστάν αυτό που θα διαμορφώσει το πλέγμα των σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση, όσο το Ιράν.

Κατ’ αρχάς, ένα από τα μεγάλα ατού της γειτνίασης της Τουρκίας με το Ιράν ήταν όχι μόνο ότι αποτελούσε ανάχωμα γι αυτό, αλλά και ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σύμμαχό του, αν η Δύση δεν έδειχνε τον «απαιτούμενο» σεβασμό γι αυτήν και δεν την αντάμειβε με τον κατάλληλο τρόπο. Η δε ύπαρξη κουρδικών μειονοτήτων στο Ιρανικό και στο Τουρκικό έδαφος, αποτελούσε έναν παράγοντα που απειλούσε να φέρει κοντά τις δύο χώρες και να επιφέρει αποφασιστικό πλήγμα στην Δύση.

Σήμερα, όμως, το Ιράν φαίνεται πως έχει επιτύχει ένα νέο modus vivendi με τους Κούρδους, για να αντιμετωπίσουν από κοινού τους ισλαμιστές αντάρτες στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ φαίνεται πως εξετάζει και το ενδεχόμενο να ωθήσει το εκκολαπτόμενο κουρδικό κράτος σε επέκταση προς την Τουρκία, όπου βρίσκεται και η μεγάλη μάζα των Κούρδων και όχι προς το Ιράν, όπου η κουρδική κοινότητα είναι πολύ μικρότερη.
Με άλλα λόγια, η διαμόρφωση ενός κουρδικού κρατικού μορφώματος στο Ιράκ και στη Συρία, ενδέχεται να θέτει εκτός λογικής έναν άξονα Άγκυρας – Τεχεράνης για την από κοινού αντιμετώπιση των Κούρδων και, αντιθέτως, να ωθήσει την Τεχεράνη στο να προσπαθήσει να ρυμουλκήσει προς το μέρος της το Ιρακινό Κουρδιστάν, όπως άλλωστε προσπαθεί να κάνει και η Άγκυρα.

Επιπροσθέτως, η βιαιότητα του πολέμου στο Ιράκ, καθιστά ακόμη βαθύτερο το χάσμα μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών μουσουλμάνων, και, κατά συνέπεια, καθιστά σχεδόν αναπόφευκτη την εμβάθυνση των διαφορών και την ενίσχυση της συγκρουσιακής δυναμικής του σιιτικού Ιράν με τη σουνιτική Τουρκία.

Τόσο οι αμερικανοί όσο και το Ισραήλ δύσκολα θα επιτρέψουν στην Άγκυρα να αποτελέσει απειλή για την επιβίωση του Κουρδιστάν, δεδομένου ότι το τελευταίο αποτελεί κρίσιμης σημασίας προπύργιό τους στην περιοχή. Ενώ και προβλήματα με το Ιράν δεν θα ήταν ιδιαίτερα ανεκτά αυτή την εποχή, δεδομένου ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ βρίσκονται ενώπιον της ακόμη αδύναμης και χλωμής, αλλά και υπαρκτής, πιθανότητας να οδηγηθού6ν σε κάποιο είδος συνύπαρξης με την Τεχεράνη, με την τελευταία να πείθεται να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα και να περιορίσει τις αντι-ισραηλινές της ενέργειες σε λελογισμένα επίπεδα, με αντάλλαγμα την ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου και τη μετατροπή της σε ηγεμονική δύναμη στην περιοχή, με καταλύτη την από κοινού αντιμετώπιση των ακραίων ισλαμιστών.

Το τέρας των ισλαμιστών και η αδυναμία των ΗΠΑ να το αντιμετωπίσουν

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχουν απόψεις πως οι Αμερικανοί βρίσκονται πίσω από τους ισλαμιστές του ISIL, ή ακόμη και οι Ισραηλινοί.
Στην πραγματικότητα, φαίνεται πως κάποια κομμάτια του αμερικανικού και ισραηλινού κατεστημένου είχαν μπει στον πειρασμό να επιχειρήσουν να διασπάσουν τον σιιτικό άξονα Χεζμπολάχ – Συρίας – Ιράν, με την ενίσχυση των σουνιτικών δυνάμεων στη Συρία. Στην προσπάθειά τους αυτή βοηθήθηκαν και από τις πάμπλουτες σουνιτικές μοναρχίες των πετρελαιοπαραγωγών του Κόλπου και φυσικά και από την Τουρκία. Όμως, από ό,τι φαίνεται, η επιτυχία τους ήταν τόσο μεγάλη, ώστε δημιουργήθηκε ένα τέρας που βρέθηκε εκτός ελέγχου και τώρα δεν ξέρουν τι να κάνουν για να το αντιμετωπίσουν.

Με άλλα λόγια, η Τουρκία μετατρέπεται από στήριγμα σε πρόβλημα για τη Δύση, και οι συνέπειες αναμένεται να είναι μεγάλες στο μέλλον, τόσο γι αυτήν, όσο και για τα κράτη που συνορεύουν με αυτήν, δεδομένου ότι η Τουρκία θα κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει στον πυρήνα των «κομβικών χωρών» για τη Δύση.
Και αν δεν μπορεί να το πράξει δια της πολυτιμότητάς της, θα το κάνει δια της απειλής. Θα επιχειρήσει, δηλαδή, να μετατραπεί από «ετερόφωτο» σε «αυτόφωτο» κράτος, έστω και αν ο μόνος τρόπος για να επιτύχει κάτι τέτοιο θα είναι η ενίσχυση των δυνατοτήτων της να απειλεί άλλες χώρες «που ανήκουν στη Δύση» Και βρίσκονται δίπλα της…

Πηγή περιοδικό “Hellenic Nexus”


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος

Την ίδια περίοδο που στην χώρα μας οι διάφοροι τουρκολάγνοι και ισλαμολάγνοι έχουν αφηνιάσει να επιβάλλουν τα ισλαμικά πρότυπα στην δημόσια ζωή της ελληνικής κοινωνίας, με τζαμιά, ισλαμικά μουσεία και τμήματα ισλαμικών σπουδών, από την ίδια την Τουρκία οι ειδήσεις που έρχονται προκαλούν φρίκη για παιδεραστίες και βιασμούς ανηλίκων κοριτσιών, γεγονότα συμβατά σε μια κλασική μουσουλμανική κοινωνία.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό Υγείας της Τουρκίας, Mehmet Müezzinoğlu, που πρόσφατα είχε επισκεφτεί την Θεσσαλονίκη και ζήτησε ούτε λίγο ούτε πολύ να… αποδοθεί ο Άγιος Δημήτριος στην μουσουλμανική λατρεία, μέσα στα τελευταία επτά χρόνια, ακούστε, (!!!), 91 χιλιάδες 208 ανήλικα κορίτσια, έχουν βιαστεί και έχουν μείνει έγγεια από τους βιαστές τους οι οποίοι δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από αυτό που επαγγέλλεται το Κοράνι, ότι η γυναίκα, (άσχετα αν είναι μικρό κοριτσάκι), είναι το «χωράφι» του άντρα και μπορεί να την σπέρνει όποτε του καπνίσει.
Ειδικά μέσα στο 2014 ο αριθμός των ανήλικων κοριτσιών που έχουν βιαστεί και έχουν συλλάβει έφτασε στις 2 χιλιάδες 27 ανήλικα κορίτσια. Οι πληροφορίες αυτές που πραγματικά σοκάρουν ακόμα και τα ίδια τα τουρκικά ΜΜΕ, έγιναν γνωστές από τον Τούρκο υπουργό μετά από επερώτηση βουλευτή της περιοχής του Εσκήσεχήρ, του Rühsat Demirel, ο οποίος κατήγγειλε ότι δεν παίρνεται κανένα μέτρο για να προστατευτούν τα ανήλικα κορίτσια που πέφτουν θύματα των βιαστών τους και μένουν έγγεια χωρίς καν να υπάρχει γάμος, παρά του ότι στην γειτονική χώρα ανθεί και ο γάμος με ανήλικα μικρά κορίτσια.

Το γεγονός αυτό έχει πάρει τέτοιες διστάσεις που ανησύχησε ακόμα και την ίδια την ισλαμική κυβέρνηση του Ερνογάν, που αποφάσισε να εξετάσει τα αίτια που οδηγούν σε αυτή την κατάσταση που χαρακτηρίστηκε σαν, «Ταμπλό Ντροπής».
Εντυπωσιακό είναι πως τα κρούσματα βιασμών ανήλικων κοριτσιών που μένουν έγγεια, απαντώνται ακόμα και στις δυτικές περιοχές της Τουρκίας όπου υποτίθεται πως ο πληθυσμός είναι περισσότερο «πολιτισμένος» και δεν είναι ανεκτά τέτοια ισλαμικά πρότυπα.
Έτσι, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, το μεγαλύτερο ποσοστό των βιασμών ανήλικων κοριστών απαντάται στην Κωνσταντινούπολη με 6 χιλιάδες 586 περιπτώσεις. Δεύτερη έρχεται η Σμύρνη, με 5 χιλιάδες 714 περιπτώσεις και έπονται τα Άδανα, στην κεντρική Ανατολία, με 5 χιλιάδες 181 περιπτώσεις. Σε όσες περιπτώσεις υπήρξε η δυνατότητα έγιναν ιατρικές επεμβάσεις ενώ, όπως διαπιστώθηκε, η ψυχολογική κατάσταση των περισσότερων θυμάτων ανήλικων κοριτσιών ήταν πολύ κακή.

Αλήθεια τι έχουν να σχολιάσουν σε αυτές τις ειδήσεις που έρχονται από τα ίδια τα τουρκικά ΜΜΕ, οι διάφοροι θιασώτες της ελεύθερης κυκλοφορίας των ισλαμικών προτύπων στην χώρα μας;
Άραγε συμφωνούν με την κατάσταση αυτών των χιλιάδων δυστυχισμένων υπάρξεων που έπεσαν θύματα μιας πραγματικά πολεμοχαρούς θρησκείας.
Άλλωστε τα όσα μαθαίνουμε καθημερινά από την Συρία και το Ιράκ για την εγκληματική δράση των Τζιχαντιστών που επεκτείνουν συνεχώς την δράση τους προς τα δυτικά, δεν είναι παρά η ίδια όψη του ίδιου νομίσματος.
Κατά τα άλλα, εμείς θα προωθούμε όλο και πιο πολύ το Ισλάμ μέσα στην χώρα μας και με τις ευλογιές διαφόρων ακαδημαϊκών, ακόμα και Μητροπολιτών, που θέλουν να εμφανίζονται σαν… προοδευτικοί και εκσυγχρονιστές!

Έκοψε το σεξουαλικό όργανο του θείου που την είχε βιάσει
Η 18χρονη κοπέλα που ζει στην Ινδία πήρε την εκδίκηση της, κόβοντας το σεξουαλικό όργανο του θείου της που την είχε βιάσει.
Στην Ινδία όπου συνεχώς ακούγονται περιστατικά βιασμών, μια νέα κοπέλα έκοψε το όργανο του θείου της όταν αυτός επιχείρησε να την βιάσει για 2η φορά.

Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή Μεντχεπούρα της Ινδίας, όταν μια κοπέλα 18 χρονών έκοψε με μαχαίρι το πέος του θείου της. Σύμφωνα με την είδηση που αναφέρεται στην εφημερίδα India Today, η μητέρα του κοριτσιού το πήγε για θεραπεία στον ειδικό στην ταντρική θεραπεία θείο της. Στις 1/7 αυτός πήγε την ανιψιά του στο δικό του δωμάτιο στο νοσοκομείο και εκεί την βίασε.

ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ
Όταν ο θείος θέλησε μετά από καιρό να την συναντήσει για δεύτερη φορά, η νέα κοπέλα ήταν προετοιμασμένη. Καταρχήν με συσκευή που είχε μαζί της κατέγραψε την συνομιλία και ακολούθως με το μαχαίρι που είχε μαζί της έκοψε το σεξουαλικό όργανο του θείου της.

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΟΠΕΛΑ

Η ινδική αστυνομία συνεχάρη την νέα κοπέλα για την θαρραλέα της στάση. Μήνυση κατά της νέας κοπέλας δεν θα υποβληθεί.
Haberler.com 7/8/2014

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Άφαντοι οι Έλληνες από τα νησιά
Με κονσέρβες οι Γερμανοί στις παραλίες
Είμαι σε ένα νησί όχι κοσμοπολίτικο αλλά πασίγνωστο σε όλο τον κόσμο.
Βρίσκεται στα Δωδεκάνησα.
Κάθε χρόνο γέμιζε Ιταλούς.
Φέτος εξαφανίστηκαν. Ελάχιστοι.
Έλληνες λίγοι, πολύ λίγοι.
Έχει ευτυχώς αρκετούς Γάλλους.
Δυστυχώς φέτος δεν ήρθε η Ζιλί Γκαγιέ, όπως ερχόταν τα τελευταία δέκα χρόνια.
Για τρεις τέσσερις μέρες έκαναν απόβαση στο νησί Τούρκοι, οι οποίοι άφησαν αρκετά λεφτά και κινήθηκε η αγορά.
Τα πάντα κινούνται στη λογική του μισοάδειου.
Κάθε πέρυσι και καλύτερα.
Αυτοί που κινούσαν την αγορά ήταν οι Έλληνες και οι Ιταλοί.
Στέρεψαν αυτοί. Στέρεψαν και οι τσέπες τους, λόγω κρίσης.
Άφησαν το νησί και απροστάτευτο από συγκοινωνία, χωρίς σύνδεση με ταχύπλοο με τη Σάμο από όπου γινόταν εύκολα και γρήγορα η πρόσβαση στο νησί με την αεροπορική σύνδεση.
Άφησαν το νησί και χωρίς νερό.
Δουλεύουν όμως τα σούπερ μάρκετ.
Μια μεγάλη οικογένεια Γερμανών δίπλα μας στην παραλία άνοιξε τις σακούλες και έβγαλε ντομάτες και κονσέρβες με τόνο.
Φώναξαν τα παιδιά τους, τα μοίρασαν και άρχισαν να τρώνε και να θαυμάζουν το τοπίο ευτυχισμένοι που βρίσκονται σε επίγειο παράδεισο.
Υ. Γ. Δεν ξέρω πού βλέπουν τουριστικό ρεύμα οι της Κυβέρνησης.
Η Ελλάδα δεν είναι η Μύκονος.
Ο τουρισμός μετράει όχι σε κεφάλια αλλά τι αφήνουν στην οικονομία.
Η κρίση σε Ελλάδα και τώρα και στην Ιταλία έχει επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην τουριστική μας οικονομία.
Πρόσθεσε και την κατάσταση στη Ρωσία και βγάλτε συμπεράσματα.
Κατά τα άλλα τα παπαγαλάκια της εξουσίας μιλούν κάθε μέρα για…έκρηξη!!!
Περαστικά μας κυρία Όλγα.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 

Γράφει ο Μάνος Κακλαμάνος 

Το ΧΩΝΙ απαντάει με ΣΤΟΙΧΕΙΑ στα ψεύδη του Γεωργιάδη σχετικά με το κατά κεφαλήν εισόδημα σε Ελλάδα και Αργεντινή. Τελικά, Άδωνι, είσαι “λαγός” ή φτηνός προπαγάνδιστης;

Την 1η Αυγούστου 2014, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε:
«Σήμερα, η Ελλάδα του μνημονίου έχει κατά κεφαλήν εισόδημα 27.000 δολάρια, τριπλάσιο από την Αργεντινή που έχει 10.000 δολάρια κατά κεφαλή εισόδημα».
Πρώτα τα στοιχεία και μετά τα σχόλια.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Αναζητώντας -με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων- την αλήθεια στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, εντοπίσαμε ότι:
Στην Ελλάδα, το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Διαθέσιμο Εισόδημα (χωρίς τους φόρους και τις αποσβέσεις) είναι: 12.354 ευρώ ήτοι 16.539 δολάρια (και όχι 27.000 που είπε ο κύριος).
Μετά, αναζητήσαμε σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο. Και η Καθημερινή και το Έθνος (δύο εφημερίδες που διαβάζει ο Άδωνις) στις 13 Μαρτίου 2014 δημοσίευσαν το ίδιο ακριβώς νούμερο. Ότι δηλαδή, στην Ελλάδα, το κατά κεφαλήν εισόδημα το 2013 είναι 12.354 ευρώ ήτοι 16.539 δολάρια.

Ορίστε τα δημοσιεύματα:

633ethnos 633katthim

Άρα, ο Άδωνις γνώριζε. Και όμως, επικαλέστηκε ένα νούμερο ψευδές. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι υπολογισμού του μεγέθους. Καμία δεν βγάζει 27.000. Όλες κυμαίνονται πολύ χαμηλότερα. 
Και πάντως, όταν λέμε «κατά κεφαλήν εισόδημα» εννοούμε το νούμερο που σας δείξαμε. 
Αυτό που καταλαβαίνουν όλοι οι Έλληνες δημοσιογράφοι και επιστήμονες, δηλαδή. Εκτός από τον Άδωνι!
Γιατί ο Άδωνις δεν κάνει τίποτα άλλο από το να υπερασπίζεται το μνημόνιο. Η ακριβής του διατύπωση ήταν εξάλλου…

«Σήμερα, η Ελλάδα του μνημονίου έχει κατά κεφαλήν εισόδημα 27.000 δολάρια…»
Τώρα, ελάτε να δούμε τι ακριβώς έχει κάνει το μνημόνιο, που υπερασπίζεται ο Άδωνις, στο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα. Το διάγραμμα που ακολουθεί βασίζεται στα επίσημα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας:

633gre
Προσέξτε τη σφαγή του μνημονίου από το 2009 και μετά! 
Αυτή την κατακόρυφη πτώση που ακολούθησε υπερασπίζεται ο Άδωνις. 
Αυτά λέει στους ψηφοφόρους του και τον πιστεύουν. 
Αυτή την καταστροφή τους πουλάει για σωτήρια πολιτική. 
Αυτό είναι για το οποίο αυτοθαυμάζονται ότι «έσωσαν» τη χώρα. 
Αυτό είναι το success story του Σαμαρά. 
Απολαύστε το, ντε. Δικό σας… Είναι η «σωτηρία» τους.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Τώρα, ελάτε να δείτε το αντίστοιχο διάγραμμα της Αργεντινής, που παρεπιπτόντως δεν είχε 10.000 δολάρια το 2013, που είπε ο Άδωνις, αλλά 11.600.
633arg
Αυτή είναι η αντι-μνημονιακή πορεία του αργεντίνικου κατά κεφαλήν εισοδήματος. Δείτε την αύξηση που καταγράφεται από το 2002 και μετά! Δείτε ότι συνεχώς ΚΑΙ ΜΟΝΟ ανεβαίνει. Κάθε χρόνο. Αυτή είναι η πορεία της Αργεντινής από τότε που έδιωξε το ΔΝΤ μετά. Μόνο προς τα πάνω…
Και όμως, ο Άδωνις υπερασπίστηκε την άλλη γραμμή! Αυτή που πάει καρφί προς τα κάτω!

“ΨΕΥΤΗΣ”, “ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΗΣ” Ή ΑΠΛΑ “ΛΑΓΟΣ”;
Κάποιοι θα πουν ότι το έκανε επειδή είναι «παθολογικός ψεύτης». Άλλοι ίσως τον χαρακτηρίσουν «φθηνό προπαγανδιστή της κακιάς ώρας». Εμείς, Στο ΧΩΝΙ, αφού βγάλουμε ένα βαθύ αναστεναγμό για τους ψηφοφόρους του, θα του κάνουμε την εξής ερώτηση:
Αγαπητέ Άδωνι, ΑΝ ΤΥΧΟΝ το 27.000 δολάρια, που ανέφερες στη Βουλή, είναι καμιά αδημοσίευτη εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών για το 2014, αυτό θα σημαίνει ότι μέσα στους επόμενους μήνες σκοπεύετε, ως κυβέρνηση, να εξολοθρεύσετε το 40% του ελληνικού πληθυσμού!!!
Γιατί, για να φτάσεις το 16 στο 27, θα πρέπει να μειώσεις τον παρανομαστή του κλάσματος κατά πολύ! Και στον παρανομαστή μπαίνει… ο πληθυσμός της χώρας!

ΜΟΝΟΝ ΕΤΣΙ μπορείς να αποδειχθείς αληθινός. ΑΝ ΠΑΡΑΔΕΧΘΕΙΣ ότι σκοπεύετε να εξολοθρεύσετε εκατομμύρια Έλληνες. Που δεν είναι και απίθανο να μας το πεις και επίσημα, δηλαδή…

Ρε μπαγασάκο, μήπως τελικά είσαι «λαγός» και όχι ένας «φθηνός προπαγανδιστής», που νομίζαμε;

Πηγή "Το Χωνί"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Όλο το παρασκήνιο των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων

Του Σωτήρη Σιδέρη

Νευρικότητα, ενίοτε και ένταση, καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στην Τουρκία έναντι της Ελλάδας στο πλαίσιο των διερευνητικών συνομιλιών για το Αιγαίο. Η Άγκυρα θεωρεί ότι έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή για λύσεις, που, φυσικά, επιδιώκει η ίδια, αλλά στην Αθήνα δεν υπάρχει ούτε ενιαία γραμμή, ούτε πολιτικό σχέδιο, ούτε διαπιστώνεται πολιτική βούληση για τη λήψη τέτοιου μεγέθους αποφάσεων.

Από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη, μέχρι σήμερα, επί της ουσίας ουδέποτε εκδηλώθηκε πολιτική βούληση για την ανάπτυξη στρατηγικού σχεδίου επίλυσης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων. Γεγονός που έδωσε στην Άγκυρα τη δυνατότητα να ασκεί είτε στρατιωτική είτε διπλωματική πίεση στην Αθήνα, χωρίς να έχει υποχωρήσει από τις βασικές πτυχές της πολιτικής της, παρά την «ευελιξία» που εμφανίζει σε ορισμένα ζητήματα.
Τεχνικά έχει σημειωθεί πρόοδος, όμως, όπως επισημαίνουν έγκριτες νομικές πηγές, δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα χωρίς την εμπλοκή της πολιτικής ηγεσίας, ώστε να αναβαθμίσει η Ελλάδα και τη θέση και τις διεκδικήσεις της.

Η Τουρκία, από την πλευρά της, παρακολουθεί με ιδιαίτερη ένταση την Κυπριακή Δημοκρατία να την έχει κερδίσει κατά κράτος στο επίπεδο της ενεργειακής στρατηγικής. Παρακολουθεί επίσης την Ελλάδα, που, έστω και με στρεβλό τρόπο και χωρίς εθνική στρατηγική, προχωρά στις έρευνες για υδρογονάνθρακες, ενώ η ίδια παραμένει περιχαρακωμένη στα χωρικά της ύδατα.
Ως προς την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι γνωστή η πίεση για λύση που θα μοιράζει τα οφέλη από το φυσικό αέριο.
Ως προς την Ελλάδα, οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο, που απαιτούνται πλέον πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες είτε θα επιλύσουν, έστω και εν μέρει, τα προβλήματα με την Τουρκία, είτε θα τα διαιωνίσουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιοχή και τις διμερείς σχέσεις.

Η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας – Δύσης, με το πρόβλημα της ενέργειας για τις δυτικές χώρες να οξύνεται, οδηγεί σε κούρσα ερευνών για τον εντοπισμό ενεργειακών πόρων και δυνητικά τουλάχιστον η περιοχή μας είναι μία πλούσια πηγή.
Αυτό ωθεί την Τουρκία σε αλλαγή πολιτικής στάσης, χωρίς όμως να έχει υποχωρήσει από τη βασική της στρατηγική και χωρίς να έχει αποδεχτεί τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Οι τουρκικές σκέψεις για την ΑΟΖ

Η φάκελος των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων, περιέχει, έπειτα από υπερδεκαετή συζήτηση, πλήθος στοιχείων που υποδηλώνουν τη σταθερή βούληση της γείτονος να μην υπάρξει ΑΟΖ στο Αιγαίο, ενώ το συζητά υπό όρους στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η Τουρκία δεν έχει αλλάξει στάση ούτε τακτική στις διαπραγματεύσεις ως προς τα κεντρικά στρατηγικά της σχέδια και έχει την ίδια ακριβώς στρατηγική από το 1974 μέχρι σήμερα», επισημαίνει έγκριτη νομική πηγή που έχει γνώση του ελληνοτουρκικού φακέλου, εκφράζοντας παράλληλα έντονο προβληματισμό για τις δυνατότητες της Ελληνικής πολιτικής ηγεσίας να καταλήξει σε ένα εθνικό σχέδιο και να το υπηρετήσει μέχρι τέλους.

Η ίδια πηγή σημειώνει ότι η στάση της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις είναι εν μέρει συμβιβαστική σε σχέση με τις δημόσιες δηλώσεις, ωστόσο όλα αυτά έχουν ένα σταθερό πλαίσιο αναφοράς, που είναι η άρνηση της Άγκυρας να αποδεχτεί ενιαία λύση στο Αιγαίο, ενώ πλέον στο θέμα του Καστελλόριζου είναι περισσότερο διαλλακτική, αποδεχόμενη ορισμένη επήρεια του ελληνικού νησιού στην ορθιοθέτηση της υφαλοκρηπίδος. Μάλιστα, η Άγκυρα δεν αρνείται το ενδεχόμενο να υπάρξει προσφυγή στη Χάγη για το θέμα του Καστελλόριζου, όπως και γενικότερα για την οριοθέτηση της ΑΟΖ – υφαλοκρηπίδας, θεωρώντας ότι η μεγάλη τουρκική ακτογραμμή θα την δικαιώσει.

Όμως, η προσφυγή στη Χάγη είναι ρίσκο για τη συνολική στρατηγική της Τουρκίας, γι αυτό και είναι δύσκολο να φτάσει μέχρι τέλους. Στρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι στην περίπτωση του ακριτικού νησιού, και της όποιας οριοθέτησης, να μην εφάπτονται τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με αυτά της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς αυτό θα την απέκλειε από τη Μεσόγειο.
Η Ελλάδα, ωστόσο, από την πλευρά της αρνείται κατηγορηματικά να συζητήσει το θέμα του Καστελλόριζου μεμονωμένα και έχει βάλει στο τραπέζι το σύμπλεγμα των ελληνικών νησιών (Κάρπαθος, Ρόδος κ.λ.π.) που αποτελούν γεωλογική συνέχεια, γεγονός το οποίο προσδίδει στο Καστελλόριζο μεγαλύτερη επήρεια.

Σκόπελοι στο Αιγαίο

Η Άγκυρα δεν θέλει ΑΟΖ στο Αιγαίο και δεν συζητά καν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ένας από τους λόγους της άρνησης είναι ότι με την οριοθέτηση της ΑΟΖ η Ελλάδα αποκτά πλεονέκτημα για τον ορισμό και ζωνών αλιείας, κάτι που δεν επιθυμεί η Τουρκία, διότι η αλιεία της θα περιοριστεί στο ελάχιστο, ως εκ τούτου προτιμά το σημερινό χάος.

Το στοιχείο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μελέτη της διαπραγματευτικής συμπεριφοράς των δύο χωρών είναι ότι στις συνομιλίες υπάρχει μία συμφωνημένη συζήτηση για εξέταση ανά περιοχή, ώστε να επιτυγχάνονται συμφωνίες εκεί όπου είναι πιο εύκολο, κάτι με το οποίο φαίνεται να συμφωνούν και Έλληνες ειδικοί, αναφέροντας, για παράδειγμα, τα πλεονεκτήματα της χώρας μας στο Βόρειο Αιγαίο σε σχέση, π.χ. με τα Δωδεκανησα.

Η πρόοδος για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο είναι σημαντική σε τεχνικό επίπεδο. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η Τουρκία αποδέχεται επέκταση χωρικών υδάτων στο Βόρειο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια και παράλληλη επέκταση του εναέριου χώρου μας.
Η Ελλάδα αποκτά έτσι μία μεγάλη ζώνη δικαιωμάτων (περίπου 70%, έναντι 30% της Τουρκίας) από τη βόρεια συνοριακή γραμμή μέχρι και νότια – νοτιο-ανατολικά της Μυτιλήνης και της Λήμνου, που περιλαμβάνει και σημεία τα οποία εκτιμάται ότι έχουν φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Τα προβλήματα και οι διαφορετικές προσεγγίσεις αρχίζουν από αυτό το σημείο, καθώς η Τουρκία προτείνει ανεπαίσθητες ή μηδενικές αλλαγές στο υπόλοιπο Αιγαίο και, μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές προβάλλει τη θέση περί μείωσης των χωρικών μας υδάτων και του εναέριου χώρου μας, κάτι που, φυσικά, δεν γίνεται δεκτό. Μάλιστα, υπάρχει και η τάση να μην υπάρξει καμία συμφωνία για μία μεγάλη περιοχή από το Κεντρικό Αιγαίο μέχρι τα Δωδεκάνησα και να μείνουν τα πράγματα ως έχουν, δεδομένων των μεγάλων διαφορών.

Σε πολιτικό επίπεδο, η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, δεν έχει σαφείς στόχους. Μάλιστα, σε παρασκηνιακές συζητήσεις εκφράζονται φόνοι ότι θα είναι αδύνατο για οποιαδήποτε κυβέρνηση να παρουσιάσει στον ελληνικό λαό μία συμφωνία που να μειώνει τον ελληνικό εναέριο χώρο ή τα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ενιαία αντίληψη μεταξύ του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ως προς την ελληνική τακτική και στάση.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση αποφεύγει σχετικές συζητήσεις εντός κι εκτός της Βουλής, αλλά και εντός των κυβερνητικών οργάνων, που ούτως ή άλλως είναι περιθωριοποιημένα. Όσο όμως η κυβέρνηση και γενικότερα το λεγόμενο πολιτικό σύστημα αποφεύγουν όχι να πάρουν αποφάσεις, αλλά να σχεδιάσουν έστω μία σταθερή στρατηγική, τόσο πιο δύσκολη θα γίνει η λήψη των όποιων αποφάσεων.

Αναδιπλώσεις και λάθη αλά Ελληνικά

Κατά συνέπεια, δεν είναι σαφές τι ακριβώς επιδιώκει η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία σε πολιτικό επίπεδο, ενώ οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών έχουν περιπλέξει τα πράγματα.
Για παράδειγμα, ως προς τους στόχους της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο, αρχικά είχε αναπτυχθεί μία θετική στάση από τον σημερινό πρωθυπουργό στο θέμα της ανακήρυξης της ΑΟΖ, στις προγραμματικές δηλώσεις του 2012, αλλά ο κ. Σαμαράς αναδιπλώθηκε άτακτα.
Πριν από τον κ. Σαμαρά είχε διατυπωθεί η περίφημη δήλωση Δρούτσα ότι «η ΑΟΖ είναι μόδα», που ουσιαστικά έστρεφε την Ελλάδα υπέρ της υφαλοκρηπίδας.
Κάπου εκεί, αλλά και νωρίτερα, επί Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου, χάθηκε ο προσανατολισμός και εξαφανίστηκε από τον δημόσιο λόγο της πολιτικής μας ηγεσίας κάθε αναφορά στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που ήταν η Ελληνική σταθερά από το 1974.
Σήμερα, λοιπόν, ενώ σε τεχνικό επίπεδο οι συνομιλίες έχουν προχωρήσει, η πολιτική ηγεσία δεν συζητά ούτε είναι σε θέση να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Η ένταση που καταγράφηκε στο Αιγαίο την άνοιξη μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού, με την Τουρκία να πιέζει στρατιωτικά την Ελλάδα, αποσκοπούσε στην πολιτική πίεση εκ μέρους της Άγκυρας ώστε η Αθήνα να αποδεχτεί ένα πλαίσιο για να προχωρήσουν οι συνομιλίες με βάση την τουρκική στρατηγική.
Εκτιμάται, πάντως, ότι μετά την εκλογή Ερντογάν στην Προεδρία, η πίεση της Τουρκίας θα αυξηθεί.

Δεν ευθύνονται τα μνημόνια, ούτε τα διαρθρωτικά ή όποιας άλλης φύσης προβλήματα αντιμετωπίζει η χώρα που δεν υπάρχει εθνικός σχεδιασμός στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, καθώς τα Ελληνοτουρκικά δεν είναι το μόνο ανοιχτό μέτωπο της χώρας.
Εντός της κυβέρνησης ουδείς θέλει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη να διακηρύξει τις απαιτήσεις, τα σχέδια και την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να επιδιώξει λύσεις στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, υπερασπίζοντας έμπρακτα τα εθνικά συμφέροντα, κι αυτό αφενός μεν προσφέρει την ευκαιρία στην Τουρκία να πιέζει για λύσεις που θα τη συμφέρουν, αφετέρου δε δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για την ανάμειξη της ΕΕ και των ΗΠΑ, που δεν διακρίνονται για την «ευαισθησία» τους».

Τα κενά στην ελληνική πολιτική μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

1. Η Ελλάδα δεν έχει καταλήξει αν επιθυμεί επίλυση μέσω διμερούς διαπραγμάτευσης, διαιτησίας ή προσφυγής στη Χάγη, ώστε με την τελεσίδικη απόφαση να διαπραγματευτεί

2. Δεν έχει αποφασίσει, αν θέλει, και που, να οριοθετήσει ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδα και με αυτή τη θέση να συζητήσει.

3. Δεν συζητά ούτε στο Κοινοβούλιο ούτε στα κυβερνητικά ή τα κομματικά όργανα την εθνική στρατηγική. Την ευθύνη που τους αναλογεί έχουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

4. Δεν έχει αποφασίσει πως θα κινηθεί στους διεθνείς οργανισμούς, στον ΟΗΕ, στην ΕΕ, στις μεγάλες πρωτεύουσες, προκειμένου να οικοδομήσει ένα εσωτερικό κι ένα εξωτερικό διεθνές μέτωπο και στο πλαίσιο αυτό να ασκήσει πιέσεις στην ευάλωτη Τουρκία.

5. Δεν έχει αποφασίσει αν δέχεται ασύμμετρη επέκταση χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου. Στο παρασκήνιο τη δέχεται, στο προσκήνιο τη φοβάται λόγω πολιτικού κόστους, κι αυτό το εκμεταλλεύεται η Τουρκία. Υπάρχει, π.χ. μεγάλη πίεση από την Τουρκία τα 10 ναυτικά μίλια εναέριου χώρου να γίνουν έξι (6) στο κεντρικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα. Ποιος θα το εξηγήσει αυτό στον ελληνικό λαό;

6. Δεν έχει ασκήσει τον παραμικρό έλεγχο στη στάση της Τουρκίας μέσω της ευρωπαϊκής της προοπτικής. Η Ελλάδα δεν πιέζει, όπως έχει κάθε δικαίωμα να κάνει, για την άρση της απειλής πολέμου (οι αναφορές περί μη αποδοχής της απειλής βίας στα κοινοτικά κείμενα είναι άνευ ουσίας πλέον) και την υιοθέτηση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, που επίσης είναι υποχρέωση των υπό ένταξη χωρών. Με απλά λόγια, η Ελλάδα, αντί να ενισχύει το διπλωματικό της οπλοστάσιο, το αποδυναμώνει.

7. Η Ελληνική πλευρά διακηρύσσει εδώ και σαράντα χρόνια ότι διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια, αλλά δεν ασκεί το δικαίωμα αυτό. Και όταν δεν το ασκεί, αρχίζει η αμφισβήτηση και την αμφισβήτηση διαδέχεται η διεκδίκηση, όπως ακριβώς συμβαίνει με την Τουρκία.

Διπλωματικές, καλά ενημερωμένες νομικές πηγές εκτιμούν ότι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό τις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα επιδράσουν καταλυτικά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αν υπάρξει συμφωνημένη λύση, πράγμα που, πάντως δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, οι εξελίξεις θα είναι άμεσες και στις διαπραγματεύσεις για το Αιγαίο.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρξει πεδίο για άμεση ανάμειξη ΗΠΑ και ΕΕ, που, εν μέσω πιέσεων, θα επιδιώξουν διευθετήσεις, διότι αυτό επιβάλλει και το δικό τους συμφέρον, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξουν οπωσδήποτε και λύσεις.
Όλα αυτά συμπυκνώνουν ένα ιδιαίτερα σοβαρό πολιτικό πρόβλημα, που η Ελλάδα πρέπει να προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει, αργά ή γρήγορα.

Τι θα κάνει η Ουάσινγκτον

Η στάση των ΗΠΑ είναι διακριτική. Είναι προφανές ότι η Ουάσιγκτον είναι απολύτως ενημερωμένη για τις συζητήσεις και έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αμερικανική παρέμβαση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Αντίθετα, η Ουάσιγκτον, βλέποντας την αδυναμία των χωρών της περιοχής να οριοθετήσουν τις θαλάσσιες ζώνες, έχει προκρίνει την πραγματοποίηση ερευνών μακριά από τις αμφισβητούμενες περιοχές, χωρίς να παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών χωρών, καθώς η δίψα για ενέργεια και, παράλληλα ο στρατηγικός έλεγχος της περιοχής από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν αναδειχθεί σε μεγάλη προτεραιότητα.

Πηγή περιοδικό «Επίκαιρα», τεύχος 251


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου