Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

29 Ιουλ 2014

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας

Δικαίως διαμαρτύρονται οι Βορειοηπειρώτες καθώς και ο μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας για τις λαθροχειρίες των Αλβανών εναντίον του Ελληνισμού. Με πρόσχημα τη νέα διοικητική ανακατάταξη της γείτονος χώρας και τη θέσπιση νέων δήμων (κάτι σαν τον δικό μας «Καλλικράτη») η κυβέρνηση των σοσιαλιστών του Εντι Ράμα προετοιμάζει δημογραφικό έγκλημα κατά της ελληνικής εθνικής κοινότητας.

Συγκεκριμένα, τον ιστορικό Δήμο της αδούλωτης Χειμάρρας, στον οποίο κατοικούν κατά πλειοψηφία Ελληνες, θέλουν να τον ενώσουν με τον αλβανικό δήμο Βρανίστι, ώστε να μην ξαναεκλεγεί δήμαρχος ελληνικής καταγωγής. Τον υπό ίδρυση Δήμο Κονίσπολης σχεδιάζουν να τον ονομάσουν Δήμο Τσαμουριάς ώστε να θυμίζει τη διεκδίκηση των Αλβανών επί της ελληνικής Θεσπρωτίας, όπου έδρασαν ως συνεργάτες των κατακτητών οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες (1941-1944). Και στην περιοχή της Κορυτσάς προγραμματίζουν να εντάξουν σε αμιγώς αλβανικούς δήμους περιοχές με ελληνοβλαχικό πληθυσμό. Είναι η τιμωρία των βλαχόφωνων Ελλήνων για την επιμονή τους να δηλώνουν Ελληνες σε κάθε απογραφή του αλβανικού κράτους.

Είναι καιρός να κατανοήσουμε ότι η «ελληνοαλβανική φιλία» είναι ένα ανέκδοτο όπως και η «ελληνοτουρκική φιλία». Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να δράσουμε ακαριαία. Στις 31 Ιουλίου -εκτός απροόπτου- θα συζητηθεί και θα ψηφισθεί στο αλβανικό Κοινοβούλιο ο νόμος για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας και τη δημιουργία των νέων δήμων- τερατουργημάτων. Αν δεν δώσουμε αυστηρό και σαφές μήνυμα στην Αλβανία, θα είμαστε υπεύθυνοι για τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Οφείλουμε να ασκήσουμε κάθε πίεση, τώρα μάλιστα που τα Τίρανα έχουν πάρει την υπόσχεση από την Ευρ. Ενωση ότι θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, με απροσδιόριστο πάντως χρονικό ορίζοντα. Η αλβανική κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι η οποιαδήποτε οικονομική στήριξη ή άλλη σχέση της με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα αξιολογείται με κριτήριο τη συμπεριφορά της προς την Ελλάδα και την ελληνική εθνική κοινότητα που ζει στη Βόρειο Ηπειρο και σε άλλα σημεία της Αλβανίας.

Με την ευκαιρία αυτή είναι χρήσιμο να χαράξουμε μία σαφή, μακροχρόνια και ρεαλιστική στρατηγική για τη στήριξη των βλαχόφωνων Ελλήνων της Βαλκανικής. Στη Βόρειο Ηπειρο, που ανήκει σήμερα στην Αλβανία, και στη νότια ζώνη του κράτους των Σκοπίων (Μοναστήρι, Ρέσνα, Μορίχοβο) κατοικούν περισσότεροι από 300.000 Ελληνόβλαχοι, οι οποίοι υπέστησαν διωγμούς και από κομμουνιστικές και από «δημοκρατικές» κυβερνήσεις. Ο αλυτρωτικός εθνικισμός αποτελεί σήμερα θεμελιώδη αρχή όλων των κυβερνήσεων στα Τίρανα και στα Σκόπια. Αν δεν ασχοληθούμε σοβαρά με την προστασία των ελληνικών κοινοτήτων στα βόρεια σύνορά μας, θα θρηνούμε σε λίγα χρόνια για τον πλήρη αφελληνισμό ιστορικών ελληνικών κοινοτήτων. Εάν μάλιστα ξαναθυμηθούν οι Ρουμάνοι την παλαιότερη διεκδίκησή τους για τους Ελληνες Βλάχους της Βαλκανικής, τότε η επίσημη Ελλάς θα πρέπει να δράσει πολύ οργανωμένα και με αίσθηση ιστορικής ευθύνης και διπλωματικών ισορροπιών.

Δεν ζούμε σε όμορφο κόσμο, ηθικό, αγγελικά πλασμένο. Ορισμένοι εκ των γειτόνων μας θέτουν θέματα ανύπαρκτων μειονοτήτων εις βάρος μας. Αλλοι διαστρεβλώνουν την Ιστορία, σφετερίζονται ονόματα, ξαναχαράσσουν τα σύνορα. Η ελληνική αντεπίθεση θα βασισθεί σε μία δυναμική εξωτερική πολιτική, η οποία θα σέβεται τα υπάρχοντα σύνορα, αλλά θα εξασφαλίζει την ασφάλεια, την εθνική και θρησκευτική ελευθερία και την ευημερία των ομοεθνών μας που ζουν στην ευρύτερη Βαλκανική. Ουδείς γείτονας ή σύμμαχος δεν θα μας λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν, αν αφήνουμε στην τύχη τους τις ελληνικές κοινότητες εκτός συνόρων.
Φέτος συμπληρώνονται τριακόσια χρόνια από τη γέννηση του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ο οποίος απαγχονίσθηκε το 1779 στο Κολικόντασι της Βορείου (τότε Ενιαίας) Ηπείρου. Τιμώντας τη μνήμη του, ας μην εγκαταλείψουμε τον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό στη διάθεση των Αλβανοτσάμηδων και των κακόβουλων ηγετών της Αλβανίας.

Πηγή "Δημοκρατία"Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 


- Η Uzay Bulut καταγγέλλει την τουρκική πολιτική ηγεσία για τη στάση της απέναντι στη Γάζα σε σχέση με τα εγκλήματα της Τουρκίας στην Κύπρο
- «Προσχεδιασμένες εκτελέσεις, καταστροφή, εθνικό ξεκαθάρισμα και συνεχιζόμενος δημογραφικός και πολιτιστικός βιασμός της Κύπρου»
- Η Τουρκία είναι ξένος εισβολέας στο νησί, επισημαίνει η δημοσιογράφος
- «Η τουρκική ηγεσία στοχεύει στη δημογραφική αλλαγή του τμήματος που κατέχει παράνομα στην Κύπρο»

Γράφει ο Νικόλας Ζαννέττος

Ένα κείμενο Τουρκάλας δημοσιογράφου, κόλαφος για την τουρκική πολιτική ηγεσία και τα τουρκικά ΜΜΕ, σε σχέση με την κρίση στη Γάζα, σε συνάρτηση με τα εγκλήματα της Τουρκίας στην Κύπρο, κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες. Το κείμενο που φιλοξενείται στην εβραϊκή ιστοσελίδα Israel Hayom, μιλά για Κύπρο, η οποία ήταν πάντοτε ελληνική, αλλά και για το εθνικό ξεκαθάρισμα της Τουρκίας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Στην εισαγωγή της η Uzay Bulut αναφέρει ότι στις 20 Ιουλίου, δύο σημαντικά γεγονότα απασχόλησαν τα κρατικά ΜΜΕ, τα οποία δείχνουν αν μη τι άλλο, υποκρισία: Από τη μια η επίθεση Ερτογάν εναντίον του Ισραήλ για τα όσα τεκταίνονται στη Γάζα και από την άλλη τα πανηγύρια της τουρκικής ηγεσίας για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, την οποία η τουρκική πολιτική ηγεσία αναφέρει ως «ειρηνευτική επέμβαση».

Το πρώτο ρεπορτάζ, αναφέρει η Bulut, περιελάμβανε τις δηλώσεις των Tούρκων αξιωματούχων και του Ερτογάν, οι οποίοι εξαπέλυαν επίθεση κατά του Ισραήλ, κάνοντας λόγο για τυραννία γιατί πραγματοποιούν μια στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα. 
«Φυσικά δεν υπήρχε καμία αναφορά ότι όλα αυτά συνέβαιναν λόγω των εκατοντάδων ρουκετών που εκτόξευε η Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ. Και φυσικά δεν το κρατικό πρακτορείο δεν σοκαρίστηκε καθόλου από το γεγονός ότι η Χαμάς στοχεύει κατοικημένες περιοχές στο Ισραήλ, αρνούμενη να τηρήσει την εκεχειρία την οποία αποδέχθηκε το Ισραήλ, ούτε για το γεγονός ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί άμαχους και παιδιά ως ασπίδα», 
αναφέρει χαρακτηριστικά.

Λόγω ακριβώς της υποκειμενικής κάλυψης των γεγονότων, τόσο από τα ΜΜΕ που είναι υπέρ της κυβέρνησης, αλλά και από αυτά που είναι κατά, ο λαός στην Τουρκία δεν έχει ιδέα για το τι συμβαίνει στη Γάζα από τις 8 Ιουλίου, προσθέτει η Burut. Για αυτό και πραγματοποιούνται διαδηλώσεις στους δρόμους και υπάρχουν αντιδράσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Τουρκική εισβολή, αποικισμός και εθνικό ξεκαθάρισμα στην Κύπρο
Όταν τα ΜΜΕ, αναφέρονταν όμως στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, το λεκτικό ήταν εντελώς διαφορετικό αναφέρει η Burut, ο οποίος κάνει λόγο για εισβολή, εποικισμός και εθνικό ξεκαθάρισμα. «Αναφερόμενοι στην εισβολή, κάνουν λόγο για «ειρηνευτική επιχείρηση. Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς αλλά είναι αλήθεια. Η τουρκική εισβολή εορτάζεται επίσημα σαν γιορτή της ειρήνης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, αναφερόμενη στην επιστολή Ερτνογάν στον εγκάθετο της Άγκυρας στην Κύπρο, τον Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος έγραφε ότι «η ειρηνευτική επιχείρηση βοήθησε τους τουρκοκυπρίους να δουν το μέλλον με ελπίδα και εμπιστοσύνη και έφερε την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», η Bulut εξαπολύει καταιγιστική επίθεση εναντίον της τουρκικής ηγεσίας:

Η Κύπρος ήταν πάντα ελληνική
«Όλος ο κόσμος έγινε μάρτυρας για το τι η Τουρκία έκανε το 1974 και πανηγυρίζει μέχρι σήμερα. Προσχεδιασμένες εκτελέσεις, καταστροφή, εθνικό ξεκαθάρισμα και συνεχιζόμενο δημογραφικό και πολιτιστικό βιασμό της Κύπρου. Αυτό που έγινε στην Κύπρο ήταν εισβολή, και η Τουρκία είναι ξένος εισβολέας στην Κύπρο. Η ιστορία είναι εκεί για να πει τι έγινε. Η Κύπρος ήταν ελληνική για 3500 χιλιάδες χρόνια και χριστιανική για 2000 χρόνια. Ποτέ η τουρκοκυπριακή μειονότητα, στη σύντομη παρουσία της στην Κύπρο, δεν είχε δικό της μέρος στο νησί. Από το 1500 πχ μέχρι τον 20ο αιώνα, το βόρειο τμήμα του νησιού, ήταν πάντοτε ελληνικό και στη συνέχεια χριστιανικό».
Στη συνέχεια, η Bulut, κάνει λόγο για τη συστηματική καταστροφή των θρησκευτικών μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές, καθώς και την μετατροπή εκκλησιών σε τζαμιά και κέντρα αναψυχής.
«Η τουρκική κυβέρνηση, αρνείται τις βασικές αλήθειες, γιορτάζει την εισβολή, τον εποικισμός της Κύπρο, όμως καταδικάζει τους ισραηλινούς οι οποίοι αμύνονται από τις ρουκέτες των τρομοκρατών. Όταν πρόκειται για ισχυρισμούς για χρήση δυσανάλογης βίας, η Τουρκία θα πρέπει να είναι η τελευταία που καταδικάζει τους άλλους καθώς έχει πλούσια εμπειρία και μεγάλη τεχνογνωσία σε αυτά τα εγκλήματα για να προσβάλει τους άλλους».
Τέλος η Τουρκάλα δημοσιογράφος, σε αυστηρό ύφος, μιλά για υποκρισία από μέρους της τουρκικής ηγεσίας, η οποία στοχεύει όπως είπε, στην δημογραφική αλλαγή του τμήματος που κατέχει παράνομα στην Κύπρο και συνεχίζει να παραβιάζει όλες τις βασικές αρχές και να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πηγή SigmaLive

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου Ειδική στρατιωτική συμμαχία Αμερικής – Ουκρανίας
Σε αμερικανικά χέρια περνάει ο συντονισμός του Ουκρανικού στρατού που δείχνει σημάδια διάλυσης

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, με τη συγκατάθεση του Κιέβου συνεχίζει να παρεμβαίνει σε όλες σχεδόν τις στρατιωτικές και πολιτικές διαδικασίες στην Ουκρανία. Άμεση συμμετοχή ανώτατων αμερικανών αξιωματούχων στην λεγόμενη Αντιτρομοκρατική Επιχείρηση και ειδικό μνημόνιο στρατιωτικής συμμαχίας που θα υποκαθιστά το ΝΑΤΟ.

Δ Πορφύρης/Π Σταφυλά

Η Αμερικανική κυβέρνηση πρότεινε στη διοίκηση Poroshenko, ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ουκρανίας και Ηνωμένων Πολιτειών λόγω εμφανούς αποτυχίας της τιμωρητικής επιχείρησης που δεν έχει ακόμα κάμψει το φρόνημα των Νεορώσων. Οι αμερικανοί παράγοντες εντοπίζουν το πρόβλημα στην έλλειψη συντονισμού μεταξύ των διαφόρων κατασταλτικών και στρατιωτικών υπηρεσιών που εμπλέκονται σε αυτήν την επιχείρηση (συμπεριλαμβανομένων των παρακρατικών ομάδων).

Σε αυτό το πλαίσιο, καθημερινά γίνονται διαβουλεύσεις μεταξύ του πρέσβη των ΗΠΑ στο Κίεβο Jeffrey Payette, του επικεφαλή της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) Valentin Nalyvaychenko, του υπουργού Εσωτερικών Aresenom Avakov, του υπουργού Άμυνας Valery Geletey και του Poroshenko. Παράλληλα, όπως σημειώνεται από την πηγή της Komsolmoskaya Pravda, «οι Αμερικανοί με μεγάλη προσοχή ανταποκρίνονται στο κάθε αίτημα του Poroshenko, τείνουν μάλιστα να αντιδρούν άμεσα στην όποια του απαίτηση, αποδεικνύοντας την πλήρη στήριξη και συμμετοχή της Αμερικής στην πορεία που έχει χαράξει το Κίεβο”.

Επιπλέον, το Πεντάγωνο εδραιώνει μια στενότερη συνεργασία με την ουκρανική ηγεσία. Θέτει στην υπηρεσία της Ουκρανίας μια “εξέχουσα προσωπικότητα”: Toν ταγματάρχη της Αεροπορίας Randy A. Kee ο οποίος από το 2013 είναι Διοικητής του τομέα Στρατηγικής και Πολιτικής, στο στρατηγείο των ΗΠΑ για Ευρωπαικά θέματα, στο Stuttgart-Vaihingen της Γερμανίας.
Έχει στο παρελθόν υπηρετήσει ως πιλότος βομβαρδιστικών Β-52 και σε μεταγωγικά. Έχει λάβος μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Βαλκάνια και Νοτιοδυτική Ασία.Στη συνέχεια εργάστηκε στο Αρχηγείο Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και αναπληρωτής διευθυντής Πολιτικών και Στρατιωτικών Υποθέσεων στα στρατηγικά σχέδια και τις πολιτικές του Κοινού Επιτελείου του δυτικού ημισφαιρίου.

Ο ίδιος άνθρωπος τώρα έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες του στην Ουκρανία, συντονίζοντας 12 ομάδες, οι οποίες έχουν ως στόχο να “βελτιώσουν την ασφάλεια της Ουκρανίας”. Στις 21/07/14, με προεδρεύοντα τον Randy Kee, οι ομάδες εργασίας συζήτησαν για τις ναυτικές δυνάμεις της Ουκρανίας, και στις 26 Ιουλίου για τις Ειδικές Δυνάμεις, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με πηγή της K.P., o κύριος Poroshenko εξακολουθεί να μην είναι αρκετά ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα, θεωρώντας ότι τα πάντα γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς, και ως εκ τούτου απαιτεί από τον Λευκό Οίκο μια επίσπευση των προβλεπόμενων…

Εν τω μεταξύ 10 Αμερικανοί γερουσιαστές, τόσο του Ρεπουμπλικανικού όσο και του Δημοκρατικού κόμματος, πρότειναν νομοσχέδιο που να αναγνωρίζει την Ουκρανία ως στρατιωτικό σύμμαχο των ΗΠΑ οι οποίες και να παράσχουν κάθε βοήθεια στους τομείς της ασφάλειας και των πληροφοριών.

Ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Jim Gerlack, δήλωσε:
“Το Νομοσχέδιό μας ζητά την αναγνώριση της Ουκρανίας ως σημαντικού συμμάχου εκτός του ΝΑΤΟ, σε προσωρινή βάση μέχρι την παροχή των αναγκαίων πόρων για ασφάλεια από το ΝΑΤΟ όπως παρέχεται σε όλα κράτη-μέλη του”
Ο Sandy Levin επίσης μέλος του Κογκρέσου κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αποσταθεροποιεί την κατάσταση στην Ουκρανία, και επανέλαβε τους ισχυρισμούς για ρωσικές προμήθειες όπλων στην πολιτοφυλακή.
“Θέλουμε με σαφήνεια οι Ηνωμένες Πολιτείες να επιβεβαιώσουν την υποστήριξή τους στο λαό της Ουκρανίας. Βοηθάμε τους ανθρώπους αυτούς να προστατευθούν από τα ρωσικά σχέδια αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας”.
Δήλωση βόμβα Ουκρανού πιλότου: Εγώ έριξα το αεροπλάνο

Γερμανικά και ρωσικά μέσα αποδίδουν μια δήλωση ομολογία ενοχής σε ουκρανό πιλότο.Σύμφωνα με την μια εκδοχή σε συνέντευξή του στο Wahrheit fuer Deutschland ο ουκρανός πιλότος ενός μαχητικού Soukhoï Su-25 ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη του Boeing των Malaysia Airlines στις 17 Ιουλίου στην Ανατολική Ουκρανία.
Άλλη πηγή τον φέρει να ομολόγησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πιλότος διηγείται ότι έπληξε το Boeing 777 με ένα ενσωματωμένο κανόνι των 30 mm και ότι το αεροσκάφος του ήταν αυτό που είχαν αιχμαλωτίσει οι φωτογραφίες από δορυφόρο που παρουσίασε το ρωσικό Υπουργείο άμυνας.
Το όνομα του πιλότου για ευνόητους λόγους δεν αποκαλύφθηκε.

Ένα Soukhoï Su-25 συνέλαβαν τα ρωσικά μέσα επιτήρησης να ίπταται κοντά στο μοιραίο μαλαισιανό αεροσκάφος λίγο πριν από την πτώση του (la voix de la russie 29.07.14).
Ο πιλότος του ουκρανικού Su-25 που είχε δείξει στην παρουσίαση του το κέντρο επιχειρήσεων του ρωσικού στρατηγείου παραδέχθηκε χθες ότι κατέρριψε το αεροσκάφος με το κανόνι του. Στις φωτογραφίες καθόλου τυχαία το Boeing που έπεσε είναι διάτρητο από πυρά. Στο διαδίκτυο σε φόρουμ και σε σχόλια εμφανίζεται η παραδοχή του ως αποτέλεσμα της ενοχής που αισθάνθηκε (amronline.de 25.07.14).

Ο στρατηγός στην συνέντευξη τύπου του Ρωσικού Κέντρου Επιχειρήσεων είχε δηλώσει ότι την στιγμή της πτώσης του μαλαισιανού ένα ουκρανικό Σουκόι 25 πήρε απότομα ύψος. Ταυτοποιήθηκε από τους ειδικούς. Πετούσε κοντά στο μαλαισιανό. Διέθετε πυραύλους αέρος-αέρος και έχει την επιχειρησιακή ικανότητα να πλήξει στόχο σε 10 χλμ.

Πηγή: m.kp.ru

Ο Όλιβερ Στόουν αμφισβητεί τα ΜΜΕ των ΗΠΑ

Κάθε άλλο παρά έγκυρες θεωρεί τις δεκάδες αναφορές στα αμερικανικά ΜΜΕ, τα οποία κατηγορούν τη Ρωσία ως υπεύθυνη για την συντριβή του μαλαισιανού αεροσκάφους Boeing 777 ο αμερικανός σκηνοθέτης Ολιβερ Στόουν. Σε σχόλιό του στη σελίδα του στο facebook, ο διάσημος δημιουργός παρότρυνε τους αμερικανούς πολίτες να ενημερωθούν και για τις εναλλακτικές δημοσιεύσεις για τους υπαίτιους της τραγωδίας.

«Είναι απλά too good to be true... Μετά από τη μαζική -σχεδόν υστερική – βιασύνη- των αμερικανικών ΜΜΕ να αποφασίσουν για τις αιτίες της τραγωδίας, διαβάστε, παρακαλώ και την συναρπαστική θεωρία δύο έντιμων ερευνητών – δημοσιογράφων, οι οποίοι προχώρησαν πέρα από την προπαγάνδα της 4ης Εξουσίας και αποκαλύπτουν την δημιουργία μιας σκοπίμως εντεινόμενης και πολύ επικίνδυνης κατάστασης στην οποία μας οδηγεί η πολιτική του Λευκού Οίκου».

Στο σχόλιό του ο Όλιβερ Στόουν αναφέρεται στους δημοσιογράφους Ρόμπερτ Πέρι και Πέπε Εσκομπάρ, οι οποίοι επιμένουν πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραπλανά εσκεμμένα τους αμερικανούς πολίτες, προωθώντας μέσω των ΜΜΕ την επίσημη θέση της Ουάσινγκτον για την τραγωδία, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΘα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, South Stream, η παραίτηση της -ευμενώς διακείμενης προς τη Ρωσία- κυβέρνησης στη Βουλγαρία; Οι επιπλοκές είναι πιθανές, αν και το συμφέρον της Βουλγαρίας και της Ευρώπης, είναι το αντίθετο.

Προς το παρόν, η προσωρινή κυβέρνηση στη Βουλγαρία θα αποτελείται από τεχνοκράτες με περιορισμένες εξουσίες, και δεν θα μπορεί να λάβει σοβαρές αποφάσεις. Κατόπιν, πιθανώς να αναρριχηθεί στην εξουσία η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Gazprom κινδυνεύει να μην προλάβει να θέσει σε λειτουργία τον South Stream ως το τέλος του 2015.
Στις 24 Ιουλίου το βουλγαρικό κοινοβούλιο επικύρωσε την παραίτηση της κυβέρνησης συνασπισμού του Πλάμεν Ορεσάρσκι, της οποίας ηγείτο το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΒSP). Οι αιτίες ήταν η Τραπεζική κρίση και η ήττα του BSP στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης GERB, πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, αρνήθηκε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Το κοινοβούλιο θα διαλυθεί στις 6 Αυγούστου και οι νέες εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο, ενώ μέχρι τότε τη Βουλγαρία θα κυβερνά προσωρινή κυβέρνηση.

Αμερικανική απειλή;
Η παραίτηση της κυβέρνησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο παραδοσιακά θεωρείται πιο φιλικό προς τη Μόσχα, είναι πιθανό να απειλήσει την κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου South Stream της Gazprom, ισχύος μεγαλύτερης από 60 δις. κυβικά μέτρα το χρόνο, που σχεδιάζεται να λειτουργήσει στο τέλος του 2015.
Το 2012 η Gazprom υπέγραψε με τη Σόφια συμφωνία για την κατασκευή, αλλά το 2014, επί κυβέρνησης Πλάμεν Ορεσάρσκι, στο διαγωνισμό των αναδόχων το δικαίωμα για την κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος έλαβε κοινοπραξία με τη συμμετοχή του Γκενάντι Τίμτσενκο, που συμπεριλήφθηκε μεταξύ των προσώπων στο οποίο επέβαλαν κυρώσεις οι ΗΠΑ. Τον Ιούνιο ο Ορεσάρσκι, υπό την πίεση των ΗΠΑ, ανακοίνωσε την αναστολή της κατασκευής, ξεκινώντας διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία απαίτησε να διερευνηθούν οι συνθήκες διεξαγωγής του διαγωνισμού. 
Η κυβέρνηση τεχνοκρατών που ορίστηκε από τον πρόεδρο, θα έχει το δικαίωμα να διαπραγματευτεί για τον South Stream, αλλά τις σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να τις εγκρίνει το κοινοβούλιο, ενώ ο πρόεδρος Ρόσεν Πλεβνέλιεφ (εκπρόσωπος του GERB και υποστηρικτής της ευρωατλαντικής πορείας) έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο.
Στις 23 Ιουλίου, το ΔΣ του «Βουλγαρικού ενεργειακού χόλντινγκ» δεν κατάφερε να λάβει απόφαση όσον αφορά την πίστωση της Gazprom ύψους 620 εκατ. ευρώ για το βουλγαρικό τμήμα του South Stream. Σύμφωνα με τον πρώην αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για θέματα ενέργειας και μέλος του κόμματος της αντιπολίτευσης «Δημοκράτες για μια ισχυρή Βουλγαρία», Ιβάν Ιβάνοφ, δεν θα γίνουν δεκτές ούτε οι τροποποιήσεις στο νόμο περί ενέργειας, τις οποίες το BSP κατέθεσε υπέρ του South Stream.

Τα κέντρα λήψης αποφάσεων
Η Gazprom και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχουν σχολιάσει ακόμη την κατάσταση. Αρκετές πηγές της εφημερίδας Kommersant θεωρούν ότι η τύχη του South Stream «δεν θα κριθεί στη Βουλγαρία» και πιθανότατα δεν έχει σημασία ποιος θα έρθει στην εξουσία.

Μια από τις πηγές αμφιβάλλει ότι η Σόφια -ακόμη και μετά την αλλαγή κυβέρνησης και υπό την πίεση της Δύσης- θα παραιτηθεί από τον αγωγό. Αν διακοπεί η διέλευση μέσω της Ουκρανίας, τότε θα πληγεί η Βουλγαρία, η οποία δεν διαθέτει κανέναν εναλλακτικό προμηθευτή, ενώ τα έσοδα από τη διέλευση και η συμφέρουσα τιμή για το αέριο από τον South Stream, είναι σε θέση να ενισχύσουν τον προϋπολογισμό της χώρας.

Με τις εκτιμήσεις της Kommersant συμφωνεί εν μέρει και ο αναλυτής του διεθνούς οικονομικού χόλντινγκ FIBO Group, Βασίλι Γιακίμκιν. Ο ίδιος είπε στην RBTH ότι η Βουλγαρία ενδιαφέρεται αρκετά για τον South Stream, αν και θα υπάρξουν ισχυρές πιέσεις από τις ΗΠΑ. Ο ίδιος εκτιμά πως, όταν τον φετινό χειμώνα, κατά τον οποίο πιθανώς θα προκύψουν προβλήματα με τη μεταφορά του αερίου μέσω της Ουκρανίας, όλα θα μπουν στη θέση τους και η κοινή λογική θα επικρατήσει. Πιστεύει λοιπόν, ότι τελικά το πρόγραμμα South Stream θα υλοποιηθεί και θα ολοκληρωθεί στην ώρα του.

Ωστόσο, ο Ιλιά Πριλέπσκι της Ομάδας οικονομικών εμπειρογνωμόνων, εμφανίζεται δύσπιστος. Κατά τη γνώμη του, ο κίνδυνος ακύρωσης των συμφωνιών για τον South Stream είναι πολύ μεγάλος. «Κρίνοντας από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών -αναφέρει στη RBTH- στις πρόωρες εκλογές θα νικήσει κατά πάσα πιθανότητα το δεξιό κόμμα GERB, το οποίο στο παρελθόν προώθησε την απόρριψη κοινών σχεδίων με τη Ρωσία (Πυρηνικός σταθμός Μπελένε, κ.λ.π.). Συν τοις άλλοις -υπενθυμίζει- ο “δεξιός” πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, τον Ιούνιο είχε επικρίνει έντονα την απερχόμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση για την προώθηση του South Stream, υποστηρίζοντας ότι είναι ασύμβατος με το Τρίτο ενεργειακό πακέτο της ΕΕ».
Τέλος, ο Βαλέρι Νεστέροφ από την Sberbank CIB πιθανολογεί ότι ο χρόνος έναρξης λειτουργίας του αγωγού μπορεί να μετατεθεί κατά ένα έτος.

Πηγές: Δημοσίευμα της Kommersant και στοιχεία της RBTH


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΜε αυτό τον τίτλο, άρθρο του καθηγητή Arshad M.Khan δημοσιεύεται στην έγκυρη ηλεκτρονική εφημερίδα «Ευρασιατική Επιθεώρηση», της οποίας κάθε δημοσίευμα συνοδεύεται από την εξής επισήμανση:
«Η Ευρασιατική Επιθεώρηση είναι μια ανεξάρτητη εφημερίδα και Δεξαμενή Σκέψης, που παρέχει σε ειδικούς αναλυτές την δυνατότητα να αναπτύξουν μιαν ευρεία γκάμα θεμάτων, τα οποία συχνά παραβλέπονται ή παρουσιάζονται ελλειπώς από τα ΜΜΕ υπό Δυτική κυριαρχία.
Παρά το ότι οι περιοχές της Ευρασίας και της Αφροασίας περιλαμβάνουν τα 70% του πληθυσμού της γης, οι ειδήσεις και αναλύσεις εξακολουθούν να κυριαρχούνται από την αμερικανική εκδοχή -και εδώ παρεμβαίνει η Ευρασιατική Επιθεώρηση για να προσφέρει την εναλλακτική, σε βάθος παρουσίαση των γεγονότων».

Το άρθρο (σε μετάφραση Μιχ. Στυλιανού) επισημαίνει τα ακόλουθα, για τα Διαβόητα Ψέματα και την Προπαγάνδα αναφορικά με την κατάρριψη του ΜΗ17 στο Νονιέτσκ και την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα:

Ένα ψέμα που επαναλαμβάνεται συχνά γίνεται αλήθεια. Αυτό λένε. Έτσι, περισσότεροι από τα δύο τρίτα των Αμερικανών είχαν πεισθεί για τα Όπλα Μαζικής Καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν και για τους δεσμούς του με την Αλ Κάϊντα, παρά το γεγονός πως επικεφαλής της λαϊκής κυβέρνησής του ήταν ένας Χριστιανός πρωθυπουργός.
Πού είναι σήμερα οι Χριστιανοί του Ιράκ;…
Ψέματα που στοίχισαν χιλιάδες ζωές, εκατομμύρια εκτοπισμένων, δισεκατομμύρια δολλαρίων που σπαταλήθηκαν.

Έπειτα ήταν η κατηγορία ότι ο Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα- η οποία έχει αποδειχθεί τώρα ψεύτικη. Μα για ποιό λόγο να έκανε κάτι τέτοιο, όταν τα συμβατικά του όπλα και η αεροπορία του ήταν πιό αποτελεσματικά και χωρίς τον κίνδυνο της διεθνούς καταδίκης ή και της αλλαγής της κατεύθυνσης του ανέμου;
Εδώ, στην παρά λίγο «στραβή», οι Ρώσοι κανόνισαν μια συμφωνία που έσωζε τα προσχήματα.

Τώρα έχουμε την τραγωδία του αεροπλάνου της Malaysia Airlines ΜΗ17. Χωρίς να παρουσιάζουν σαφείς αποδείξεις, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τους Ουκρανούς αντάρτες ότι το κατέρριψαν και τους Ρώσους ότι τους έδωσαν τους πυραύλους. Γιατί; Οι Ρώσοι τονίζουν ότι αμερικανικός κατασκοπευτικός δορυφόρος επόπτευε την περιοχή. Γιατί, τότε, δεν δίνουν στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες;
Ερωτούν γιατί οι Ουκρανοί ελεγκτές της εναέριας κυκλοφορίας έτρεψαν την γραμμή πτήσης του Μαλαισιανού αεροπλάνου 500 χιλιόμετρα νοτιότερα από την κανονική γραμμή πτήσης και επάνω από την ζώνη των εχθροπραξιών; Οι Ρώσοι επίσης δημοσίευσαν εικόνες ενός αεριωθουμένου χωρίς αναγνωριστικές ενδείξεις, επομένως μαχητικού τζετ, που πετούσε κοντά στο Μαλαισιανό αεροσκάφος. Δοθέντος του ότι οι αντάρτες δεν διαθέτουν αεροπλάνα, το μόνο συμπέρασμα μένει είναι ότι ανήκε στην Ουκρανική αεροπορία.

Μας είπαν για βεβήλωση λειψάνων, για εμποδισμένη πρόσβαση στο σημείο συντριβής του αεροσκάφους και άλλες κατηγορίες. Αλλά το σημείο συντριβής είναι πολεμική ζώνη και κατά τη μετάδοση του Ρόιτερ, ο Ολλανδός Πίτερ Βαν Βλιτ, του οποίου η ομάδα παρέλαβε τα πτώματα, δήλωσε πως τα ανταρτικά συνεργεία συλλογής των νεκρών επετέλεσαν ένα αξιοθαύμαστο έργο στη συλλογή και συντήρηση των λειψάνων, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες.
Στο μεταξύ ο εφιάλτης συνεχίζεται για τις ρωσικές κοινότητες στις ανατολικές επαρχίες, με χιλιάδες να εγκαταλείπουν τα βομβαρδιζόμενα σπίτια τους και να καταφεύγουν για άσυλο στη Ρωσία.
Ερώτημα: Εάν η ουκρανική κυβέρνηση είναι τόσο ανθρωπιστική, γιατί δεν τρέχουν για καταφύγιο στα δυτικά, μέσα στην Ουκρανία;

Τα μαύρα κουτιά του ΜΗ17 παραδόθηκαν στους Μαλαισιανούς (της κρατικής επιτροπής ερεύνης), για να τα επιδώσουν στον ICAO, αλλά αυτοί, για λόγους που αυτοί ξέρουν καλύτερα, τα παρέδωσαν στις βρετανικές αρχές.
Λαμβανομένων υπόψη των υβριστικών δηλώσεων του κ. Κάμερον και των πιέσεων προς τους δημοσίους υπαλλήλους να υπηρετήσουν «το εθνικό συμφέρον», θα μάθουμε την αλήθεια ποτέ;
Η αποκωδικοποίηση του καταγραφέα οργάνων θα πάρει χρόνο, αν και είναι απίθανο να αποκαλύψει πολλά, εάν το αεροσκάφος έχει πληγεί από πύραυλο. Έτσι, εάν κάτι μπορεί να μαθευτεί, αυτό θα προέλθει από το μαγνητόφωνο του πιλοτηρίου.
Αυτό δεν απαιτεί αποκωδικοποίηση, γιατί λοιπόν αφήνουν τις οικογένειες να περιμένουν;

Στο μεταξύ το προπαγανδιστικό φράγμα-πυρός συνεχίζεται. Όχι μόνο για την τραγωδία του αεροπλάνου, αλλά και για τη συνεχιζόμενη καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Νάβι Πίλει, δημόσια χαρακτήρισε τους βομβαρδισμούς ως «Έγκλημα Πολέμου». Παιδιά σκοτώνονται, ένα κάθε ώρα, οι περισσότεροι από τους τραυματίες και τους νεκρούς είναι ηλικίας κάτω των 5 ετών, δήλωσε εθελοντής αναισθησιολόγος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα».
Τα τούνελ για τα οποία διαμαρτύρεται ο Νετανιάχου έγιναν απαραίτητα από την μεταβολή της Γάζας σε μια γιγάντια φυλακή, με τον παράνομο στρατιωτικό αποκλεισμό της. Καθώς τα πτώματα σωριάζονται, συμπεριλαμβανομένων της ανακατωμένης μάζας παιδιών στον βομβαρδισμό σχολείου την περασμένη Πέμπτη, ποια είναι η απάντηση;

Η μόνη βιώσιμη απάντηση είναι ειρήνη. Όχι ατέρμονες ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει τις ντε φάκτο προσαρτήσεις με εγκαταστάσεις οικισμών, αλλά πραγματική ειρήνη.
Αλλιώς το Ισραήλ τελικά θα βρεθεί στην ίδια θέση που βρισκόταν η Νότια Αφρική- όλοι οι απάνθρωποι σκοτωμοί σε μια τραγωδία χωρίς νόημα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΟ Σαμαράς εξάγει μνημόνιο στο Παρίσι 

Το “τελευταίο μεγάλο κόλπο” ετοιμάζεται να κάνει ο Αντώνης Σαμαράς, που στην κορύφωση του ελληνικού success story είναι ένα βήμα πριν να τινάξει την μπάνκα στον αέρα. Ο πρωθυπουργός συμφώνησε με την τρόικα να εξάγει το μνημόνιο, με μια κίνηση που θα κάνει το “σκίσιμο” του μνημονίου να μοιάζει αλοιφή για κάλλους.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των εφημερίδων, ο Αντώνης Σαμαράς παρακάλεσε την Κριστίν Λαγκάρντ και την υπόλοιπη παρέα να μην ξαναέρθουν στην Αθήνα, γιατί τους βλέπουν οι Έλληνες και θυμούνται πως εφαρμόζει ένα πρόγραμμα που τους πετάει τα μάτια έξω.


Όταν η τρόικα δεν είναι εδώ, η Ελλάδα είναι μία όαση και όλοι ασχολούμαστε καθημερινά με τους δύο τουρίστες ή τουρίστριες που μας αναλογούν και δεν προλαβαίνουμε τον τουρισμό και τις δουλειές που ξεχειλίζουν από παντού.

Μόλις πατήσουν το πόδι τους αυτοί οι χαρτογιακάδες, το πλήθος αλαλάζει μαινόμενο.

Έτσι ο Σαμαράς θα πάρει τον πρωθυπουργό Οικονομικών Χαρδούβελη και τους υπόλοιπους υπουργούς που χρωστάνε προαπαιτούμενα στην τρόικα, και θα πετάξουν όλοι μαζί για το Παρίσι για συναντήσεις από τις 3 έως στις 5 Σεπτεμβρίου.

Εκεί θα τους περιμένει η τρόικα, που επειδή το Παρίσι είναι ουδέτερο έδαφος, εκεί δεν βρίσκεται ούτε η βάση του ΔΝΤ, ούτε τα κεντρικά γραφεία της ΕΚΤ, αλλά ούτε αυτή της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής. Την πάτησε η τρόικα.

Οι δανειστές θα είναι πιο καλοί μαζί τους, γιατί θα τους λυπηθούν που δεν θα μπορούν να δώσουν καθημερινά αποκλειστικούλι στα φερέφωνα τους για να επηρεάσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Βέβαια, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, η συνάντηση αυτή δεν θα είναι ακριβώς “αξιολόγηση”. Θα είναι κάτι σαν  “προετοιμασία της αξιολόγησης”, αλλά δεν πειράζει. Ο Σαμαράς ζήτησε και έλαβε.

Αφού όμως ολοκληρώσει λιγότερες από 600 δράσεις μνημονιακές δράσεις μέχρι τη συνάντηση. Σιγά το πρόβλημα.

Μέχρι τότε ο Σαμαράς μπορεί να έχει κλείσει και τη θερινή βουλή, και να έχει πάρει στο σπίτι του τον Παπούλια για να του υπογράφει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Πάντως, παρά το γεγονός πως η είδηση λέει πως η συναντήσεις θα ολοκληρωθούν στο Παρίσι, μετά τις συναντήσεις οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έρθουν τελικά στην Αθήνα. Μάλλον για διακοπές και για τη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα “Μικρή Πατρίδα”.

Και η επιτυχία Σαμαρά δεν σταματά εδώ. Εάν το εγχείρημα πάει καλά, τότε δεν θα χρειαστεί να ξαναέρθει η τρόικα στην Ελλάδα για έλεγχο.

Για την ακρίβεια, δεν θα χρειαστεί να ξαναέρθει ούτε ο ίδιος Σαμαράς για να την κυβερνήσει. Έτσι κι αλλιώς, μόνο ελληνικά δεν μιλάνε μέσα στα υπουργεία. Task Force speaking.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της βουλής η χώρα θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση 15 δις. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια. Έτσι ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει την ευκαιρία να ιδιωτικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα που σίγουρα δεν θα λέγεται μνημόνιο, πουλώντας τες στην Γαλλία για να εξασκηθεί πριν φτάσει στις διαπραγματεύσεις για το δικό της μνημόνιο που φαίνεται να καλπάζει ολοταχώς.

Η συμφωνία των δανειστών σε αυτό το αίτημα Σαμαρά αποτέλεσε διεθνώς μία έκπληξη, καθώς οι ίδιοι δήλωναν πρόσφατα πως η κυβέρνηση δουλεύει μόνο όταν τους καθίζουν στο σβέρκο.

Επειδή όμως, εάν η συγκεκριμένη αξιολόγηση δεν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, η χώρα δεν θα πάρει τα υπόλοιπα χρήματα που προβλέπει το πρόγραμμα, οι δανειστές δεν θα είχαν πρόβλημα να γίνουν οι συναντήσεις ακόμα και στα νησιά Φίτζι.

Έτσι κι αλλιώς το χρέος πλέον είναι σε αγγλικό δίκαιο.

Άσε που έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ τα παιδιά από τις διαμαρτυρίες που αντιμετωπίζουν κάθε φορά που έρχονται, επειδή αυτοί προσπαθούν απλά να κάνουν τη δουλειά τους.

Ποιος έχει όρεξη να τα ακούει κάθε πρωί από τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, και μετά να συναντάει τον Σαμαράς και να τον ακούει για το σαξές στόρυ του;

Επιπροσθέτως, με την πρωτοβουλία Σαμαρά συμφώνησε και ο Βενιζέλος. Έχει προγραμματίσει ένα τρομερό event για τη γιορτή της τρίτης Σεπτέμβρη και την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. Η επίσκεψη της τρόικα θα θύμιζε σε όλους ότι η κεντροαριστερά της δεξιάς, δεξιά παραμένει.

ΥΓ. Τι λέτε, προλαβαίνουμε μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου να μαζέψουμε λεφτά για 595 εισιτήρια για Παρίσι;Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Του Ανδρέα Γεωργίου

Άστραψες και βρόντηξες. Διέρρηξες τα ιμάτιά σου. Εξεμάνης. Έκανες ρηματική διακοίνωση –άκουσον, άκουσον- στο Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας την κεφαλή της ελληνοκύπριας ευρωβουλευτού, Ελένης Θεοχάρους, επί πίνακι.
Και γιατί παρακαλώ; 
Επειδή η κυρία Θεοχάρους έπραξε το αυτονόητο έναντι της πατρίδας της και των ψηφοφόρων της. Επειδή η κυρία Θεοχάρους έκανε μία απλή και αυτονόητη ερώτηση, με την οποία ζήτησε να μάθει τι έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελληνική Προεδρία, σε σχέση με το προκλητικό και απαράδεκτο έγγραφο που κατέθεσε η Τουρκία, αποκαλώντας την Κυπριακή Δημοκρατία ως «εκλιπούσα», δηλαδή ως αποθανούσα, ως ανύπαρκτη.
Ερώτηση που η κυρία Θεοχάρους υπέβαλε προς τους κ. Μπαρόζο, Σουλτς, Βαν Ρομπάι και Φούλε, καθώς και προς τους προέδρους των πολιτικών ομάδων, οι οποίοι όμως δεν ενοχλήθηκαν με την ερώτηση, ούτε αντέδρασαν.

Εσύ όμως «μυγιάστηκες» και αντέδρασες και εκτός από τη ρηματική διακοίνωση, προχώρησες και σε δηλώσεις υπονοώντας σαφώς την κυρία Θεοχάρους, υβρίζοντάς την και προσπαθώντας να την μειώσεις και να την προσβάλεις, για να πλήξεις το γνήσιο και το πατριωτικό της ενέργειάς της, αποδίδοντάς της ότι η ίδια και οι κύκλοι στους οποίους δήθεν ανήκει, είναι «δήθεν πατριωτικοί» κύκλοι που εμπορεύονται τις εθνικές ευαισθησίες, με ευτελείς προθέσεις και δημαγωγούν για μία στιγμή δημοσιότητας.
Το «παίζει» λοιπόν πατριώτης η κυρία Θεοχάρους, ενώ δεν είναι, για μία στιγμή δημοσιότητας (που δεν έχει καθόλου ανάγκη γιατί είναι πασίγνωστη, και με θετική έννοια, σε ολόκληρη την Ευρώπη). Ενώ εσύ, δεν το παίζεις πατριώτης, αλλά είσαι…

Είσαι πατριώτης εσύ, που το 2004 μας απειλούσες να ψηφίσουμε το σχέδιο Ανάν για να διαλύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία και να παραδώσουμε το φυσικό αέριο στην Αγγλία (μέσω της «υφαλοκρηπίδας» των αγγλικών βάσεων) και στην Τουρκία, αυτοαναιρούμενος, αφού χρησιμοποίησες για να μας πείσεις νομικίστικες αστειότητες κάθετα αντίθετες με το δικό σου βιβλίο και την πανεπιστημιακή διδασκαλία σου.

Είσαι πατριώτης εσύ, που, ενώ είχες την εξουσία ως προεδρεύουσα χώρα, δεν είχες τα κότσια, ούτε φυσικά ήθελες, να βάλεις την Τουρκία στη θέση της για το απαράδεκτο έγγραφό της.

Είσαι πατριώτης εσύ, που δέχεται αδιαμαρτύρητα την Τουρκία να αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία «εκλιπούσα», να ζητά από εμάς να υπογράψουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση», καθώς επίσης να απαιτεί όπως η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας, που επιθυμεί να επιβάλει με την ετσιθελική λύση που προωθεί (με τις ευλογίες κύκλων στους οποίους φυσικά δεν ανήκει η κυρία Θεοχάρους), αποτελέσει κοινοτικό κεκτημένο κατ’ εξαίρεση και κατά αντίθεση των όσων ισχύουν για όλους τους άλλους ευρωπαίους πολίτες.

Είσαι πατριώτης εσύ, που δέχεσαι αδιαμαρτύρητα τα τουρκικά αεροπλάνα και πλοία να αλωνίζουν ανενόχλητα στον αέρα και την θάλασσα του Αιγαίου.

Είσαι πατριώτης εσύ, που ως υπουργός Εξωτερικών, αντί να διαμαρτυρηθείς και να αλωνίσεις την Ευρώπη για να αποτρέψεις τα πιο πάνω και να προβείς στις αναγκαίες ρηματικές διακοινώσεις προς την Τουρκία, έκαμες ρηματική διακοίνωση (λόγω μίας ερώτησης) προς την Κύπρο, κάτι που είχαμε να δούμε από την εποχή της θλιβερής Απριλιανής Χούντας.

Είσαι πατριώτης εσύ, που ως υπουργός Εθνικής Άμυνας το 2010 κατήργησες το γένος ως προϋπόθεση για την εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές Ευελπίδων, Δοκίμων και Ικάρων και αρνείσαι σθεναρά την επαναφορά του γένους, με αποτέλεσμα, «ελέω σου», να μπορούν να εισαχθούν στις σχολές αυτές και να γίνονται Ευέλπιδες, Ίκαροι και Δόκιμοι μουσουλμάνοι αλλοδαποί (μπράβο και εις ανώτερα).

Είσαι πατριώτης εσύ, που με την πολιτική σου παρέα στο ΠΑΣΟΚ, το κόμμα της τρόικας, των σκανδάλων και των μιζών, εκβιάσατε και πετύχατε το πρόωρο και απρόσμενο κλείσιμο της Βουλής (γιατί αν δεν σου κάνουν τα χατίρια απειλείς με αποχώρηση από την κυβέρνηση και προσφυγή σε εκλογές), ώστε μα βάση το έκτρωμα που λέγεται «Νόμος περί ευθύνης Υπουργών» να θαφτούν ποινικές δικογραφίες και να αποφευχθούν ποινικές διώξεις.

Είσαι πατριώτης εσύ, που ο γενικός γραμματέας του υπουργείου σου, κ. Αναστάσιος Μητσιάλης, βρισκόμενος μάλιστα στην Κύπρο, αναφέρθηκε «στον τουρκοκυπριακό λαό» και μας κάλεσε να κάνουμε υποχωρήσεις (πόσες άλλες υποχωρήσεις;) και ακόμα βρίσκεται στη θέση του, χωρίς εσύ να κάνεις οτιδήποτε; (Αλήθεια, μπορούσε ο κ. Μητσιάλης να κάνει τέτοιες δηλώσεις χωρίς την εκ των προτέρων γνώση και έγκρισή σου;)

Άκου κύριε Βαγγέλη Βενιζέλο.
Μπορεί υπό τις σημερινές συγκυρίες η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά να έχει την ανάγκη των βουλευτικών εδρών του κομματιδίου σου, ελέω των οποίων είσαι αντιπρόεδρος και επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής του έθνους μας, πράγμα που εκμεταλλεύεσαι, αλλά αυτό δεν σου δίδει ούτε αξία, ούτε ήθος, ούτε το αλάνθαστο και το ακαταλόγιστο, ούτε νομιμοποιεί τις πράξεις ή τις παραλείψεις σου, και φυσικά δεν σε καθιστά αυτοδίκαια πατριώτη, υπεράνω κριτικής. Ούτε δικαιούσαι να βρίζεις και να κάνεις ρηματικές διακοινώσεις, κατηγορώντας τους άλλους ότι (δεν) είναι αυτό που στην πραγματικότητα (δεν) είσαι εσύ ο ίδιος, επειδή δεν έχεις απαντήσεις να δώσεις, επιχειρήματα να πείσεις και έργα να επιδείξεις. 
Μπροστά σου διανοίγεται η λεωφόρος των καλώς νοουμένων συμφερόντων του έθνους μας. Βάδισέ την, ανταποκρινόμενος στο ύψος της αποστολής σου, αλλιώς απάλλαξέ μας από τον «πατριωτισμό» σου.

Πηγή «Ελευθεροτυπία»Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΌταν λίγο μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού (10/06/14) όλη η Ελλάδα είδε τον κ. Σαμαρά στα κάγκελα του Μεγάρου Μαξίμου να συζητά με δημοσιογράφους, ειλικρινά ένοιωσα να συμπονώ τον άνθρωπο.
Ίσως και να έφταιγε η αγωνία που είδα ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του (Τα ΜΜΕ μίλησαν για χαλαρή κουβέντα).
Ίσως και να έφταιγε η ίδια η εικόνα. Ο υποτίθεται, ισχυρότερος άνδρας της χώρας σκαρφαλωμένος στα κάγκελα σαν μικρό παιδί που η μαμά δεν το αφήνει να βγει έξω να παίξει.

Η αίσθηση έμεινε, η εικόνα απομακρύνθηκε από την σκέψη μου.

Ξανάρθε στην μνήμη χθες βράδυ (24/7) όταν η προσοχή μου έπεσε στον ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο κ. Πορτοσάλτε.

Στο πινάκιο του ΣΚΑΪ σειρά ακρόασης είχε η υπόθεση της 56χρονης τετραπληγικής από τα Χανιά.

Δεν μπορούσα παρά να θαυμάσω την ζέση του εν λόγω δημοσιογράφου στην προσπάθειά του να αποδείξει τις βαρύτατες ευθύνες της θανούσης τετραπληγικής αλλά και τις αέναες προσπάθειες μιας πραγματικά στοργικής και υπεύθυνης διακυβέρνησης.

Κοιτάζοντάς τον λοιπόν, κατάλαβα.
Η αγωνία του κ. Σαμαρά, η ζέση του κ. Πορτοσάλτε.

Φοβούνται! Τρέμουν!

Όχι φυσικά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε για το μέλλον της χώρας.
Φοβούνται ένα τυχαίο γεγονός.
Ένα τυχαίο γεγονός που θα στείλει χιλιάδες ώρες φροντιστηρίου και οδηγιών στον κάλαθο των αχρήστων.

Ένα τυχαίο γεγονός, όπως π.χ. ο θάνατος της τετραπληγικής, που θα μετάλλασσε τα πρόβατα σε λύκους.

Ποντάρουν εδώ και πολύ καιρό στον ραγιαδισμό μας.
Ξέρουν πως ο χρόνος δεν θα λειτουργεί πάντα υπέρ τους.
Έτσι δεν αφήνουν τίποτε χωρίς μια απάντηση, μια όποια απάντηση.

Άλλωστε για αυτό και η “ενίσχυση” του κυβερνητικού επιτελείου με Υπουργούς σαν την Βούλτεψη, τον Άδωνη ή τον Γιακουμάτο.
Ο πανικός φέρνει μόνο θρασείς και άλογες απαντήσεις.

Φοβούνται πιο πολύ από σένα που φοβάσαι για το σπίτι σου ή την σύνταξή σου.
Φοβούνται γιατί θα χάσουν πολύ πιο πολλά.
Φοβούνται και παραληρούν.

HeadWaiter από toufekiastoskotadi


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία, συμφώνησαν στη λήψη νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας 
Η άσκηση πίεσης των οικονομικών μέτρων από τη Δύση δημιουργεί συνθήκες στρατιωτικής σύγκρουσης με την Ρωσία 

Για ακόμη μία φορά χθες τα πολιτικά όργανα της διεθνούς κοινότητας φρόντισαν να δείξουν τις προθέσεις τους, που δεν είναι άλλες από το ότι με αφορμή την αεροπορική τραγωδία στην Ουκρανία διατίθενται να κυνηγήσουν μέχρι τέλους τους φιλορώσους αντάρτες και κατ’ επέκτασιν τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο η Δύση κατηγορεί ότι τους υποστηρίζει.
Η πτώση του μοιραίου αεροπλάνου της Malaysia Airlines, το οποίο καταρρίφθηκε από πύραυλο σε περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχεται από φιλορώσους αντάρτες, μπορεί να συνιστά «έγκλημα πολέμου», δήλωνε χθες η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι, εξαγγέλλοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για διεξαγωγή «ταχείας, διεξοδικής, αποτελεσματικής και ανεξάρτητης έρευνας για το συμβάν».

Και αν οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ δεν μπορούν, απροκάλυπτα τουλάχιστον, να αποδώσουν προκαταβολικά ευθύνες στους φιλορώσους αντάρτες –άρα και στη Ρωσία- με βάση το σκεπτικό της Δύσης, η Ε.Ε. για μία ακόμη φορά τα τελευταία 24ωρα υπήρξε… ειλικρινής ως προς τις προθέσεις της απέναντι στη Μόσχα.

Σταθερότητα
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που μίλησαν για το θέμα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να επιδιώκουν να στοχοποιήσουν επιχειρηματίες που πρόσκεινται στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ακόμη και η μέχρι πρότινος σκεπτικιστική ως προς το ζήτημα της επιβολής οικονομικών κυρώσεων προς τη Ρωσία, Γερμανία, έδειξε ότι άλλαξε γραμμή πλεύσης. Μόνο τυχαία δεν δήλωνε στην Κυριακάτικη “Bild” ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «τα οικονομικά συμφέροντα (και της Γερμανίας) δεν είναι η κορυφαία προτεραιότητα», βάζοντας την ίδια στιγμή… uber alles «την εξασφάλιση της σταθερότητας και της ειρήνης» στην Ουκρανία.

Πάντως, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες ο Μπάρακ Ομπάμα, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Ματέο Ρέντσι, συμφώνησαν στη λήψη περαιτέρω μέτρων σε βάρος της Ρωσίας. Οι πρεσβευτές των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν λίγο αργότερα πως κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για το νέο γύρο ταξιδιωτικών κυρώσεων σε βάρος προσώπων και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων εταιρειών. Στον κατάλογο των προσώπων που θα υποστούν τις νέες κυρώσεις περιλαμβάνονται συνεργάτες του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και εταιρείες που θα δουν τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν σε ευρωπαϊκές χώρες να «παγώνουν», ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Ο κατάλογος αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα ή αύριο και αποτελεί προσθήκη στην υπάρχουσα λίστα των 87 προσώπων και των 20 οργανισμών που έχουν μπει στο στόχαστρο των Βρυξελλών. Από την πλευρά της, η Ρωσία διαμήνυε χθες ότι δεν θα προβεί σε αντίποινα για τις οικονομικές κυρώσεις, ενώ δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της Σεργκέι Λαβρόφ εξέφραζε την ελπίδα ότι η έρευνα που θα διεξαχθεί για τις συνθήκες συντριβής του μαλαισιανού αεροπλάνου θα είναι αντικειμενική.

Η εξέταση των μαύρων κουτιών του Boeing 777 πάντως αποκάλυψε μία «αποσυμπίεση» που οφείλεται σε «ισχυρή έκρηξη» την οποία προκάλεσε πύραυλος, ανακοίνωσε χθες το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας. Χθες, τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε τη Ρωσία να καταβάλει πρόστιμο 50 δις. Δολαρίων ως αποζημίωση στους μετόχους της πετρελαϊκής εταιρείας Yukos για την απαλλοτρίωση των μετοχών τους.

Επίθεση και από το “Spiegel”
Με τον τίτλο «σταματήστε τον Πούτιν τώρα!», κυκλοφόρησε χθες το νέο τεύχος του περιοδικού «Der Spiegel», βάζοντας κι αυτό τη γερμανική «πινελιά» στις πιέσεις που ασκεί συνολικά πια η Δύση απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο.
Το έντυπο σκιαγραφεί την κατάσταση που επικρατεί στη Ρωσία, μετά την επιβολή των οικονομικών κυρώσεων της Δύσης.

Κατά το «Spiegel» λοιπόν, στη Μόσχα έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ρωγμές στο -μέχρι πρότινος αρραγές- μέτωπο του Πούτιν, καθώς ολιγάρχες και σκληροπυρηνικοί που πλήττονται από τα δυτικά οικονομικά «πυρά» προσπαθούν να ασκήσουν επιρροή στον Ρώσο Πρόεδρο, σε ό,τι αφορά την πολιτική που ασκεί…

Πηγή εφημ. «Δημοκρατία»

Σχόλιο ιστολογίου: Πιστεύουν, άραγε, οι δυτικές χώρες (κυρίως ΗΠΑ και Γερμανία) πως είναι σε θέση να απαιτούν υποταγή από την Ρωσία του Πούτιν; Είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνονται πως το ρωσικό γόητρο (που εξευτέλισε ο Γέλτσιν) δεν μπορεί να ανεχθεί υποδείξεις και, ιδιαίτερα, κατηγίες αίολες από την Δύση; Είναι δυνατόν, αυτοί οι αλλόφρονες δυτικοί "ηγέτες" (λίαν επικίνδυνοι πλέον για την διεθνή κοινότητα, την σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη) να μην αντιλαμβάνονται πως δεν έχουν απέναντί τους κάποιον Παπανδρέου ή κάποιον Σαμαρά, αλλά τον Πούτιν, ο οποίος διαθέτει αρκετή ισχύ για να τους "μιλήσει" στη γλώσσα που "καταλαβαίνουν";

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Έχουμε ξαναπεί πως το blog λόγω του παλιού, αμαρτωλού, κομματικού του παρελθόντος, διατηρεί κάποιες φιλίες και λυκοφιλίες, οι οποίες του παρέχουν εκτός από ατέλειωτες ώρες τσακωμών και εκνευρισμού, και κάποια πρόσβαση σε πληροφορίες που ως τώρα κατά τεκμήριο επαληθεύονται.

Μία απ' αυτές τις πληροφορίες που έφτασε στ' αυτιά του χθες είναι αυτή που λέει, από εντελώς
επίσημα (πιό επίσημα πεθαίνεις!) χείλη, ότι το φθινόπωρο θα βρεθούμε σε επίσημη χρεοκοπία!

Αυτό δηλαδή που θα έπρεπε να είχε γίνει από την άνοιξη του 2010, όταν ο απερίγραπτος εκείνος (και απερίγραπτα πουλημένος)
Μεγάλος Ηλίθιος μας έριχνε στον καιάδα των μνημονίων.
 
Τέσσερα χρόνια από τότε η οικονομία μας σίγουρα θα είχε περάσει στην (πραγματική) ανάκαμψη, το χρέος της χώρας θα ήταν λιγότερο ή περισσότερο ''βιώσιμο'' κι όχι αβίωτο όπως είναι σήμερα (μαζί με τις αβίωτες ζωές μας), και το σπουδαιότερο: θα είχε εξυγιανθεί το τραπεζικό σύστημα και θα είχε γίνει στήριγμα της οικονομίας και όχι βδέλλα που ρουφάει το αίμα των πολιτών, των επιχειρήσεων και του κράτους.

Όμως οι τράπεζες ήταν η
πραγματική αιτία που τότε αντί να κηρύξουμε πτώχευση και στάση πληρωμών πέσαμε στα νύχια της τρόϊκας.
 
Τις τράπεζες ήθελαν να διασώσουν και να φορτώσουν τις ζημιές και τις υποχρεώσεις τους στις πλάτες του λαού. Και το έκαναν.

Τώρα, τέσσερα χρόνια μετά, και με τις τράπεζες
επαναχρηματοδοτημένες με χρεώστη τον ελληνικό λαό, καθόλου δεν τους ενδιαφέρει πιά αν θα χρεοκοπήσουμε άτακτα ή συγκροτημένα.
 
Έχουν ήδη δέσει τον γάϊδαρό τους και το κράτος με μνημόνια και συμβάσεις πεντηκονταετίας!

Ή, έτσι νομίζουν!

 
Γιατί ο πραγματικά  ''έτερος των συμβαλλομένων'' που είναι ο ελληνικός λαός και όχι οι δωσιλογικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, ούτε ρωτήθηκε ούτε συμφωνεί με όλα αυτά.
 
Και είναι πολύ εύκολο σε μία ανεξέλεγκτη και ανώμαλη κατάσταση όπως είναι η χρεοκοπία, και με έναν ηγέτη και κυβέρνηση Ελληνική και φιλολαϊκή, να αμφισβητηθούν έμπρακτα οι υπογραφές και οι δεσμεύσεις των εθνικών μειοδοτών.

Έτσι κι αλλιώς, και σ' αυτή την περίπτωση,
ό,τι είναι να χαθεί θα έχει ήδη χαθεί με την χρεοκοπία.

Όταν θα φτάσει λοιπόν εκείνη
η ώρα των εκφοβισμών και των εκβιασμών, ας μην φοβηθούμε, ας μην πέσουμε άλλη μιά φορά στην παγίδα, ας μη μας φοβίσουν τα λόγια. Οι πράξεις τους είναι ήδη χειρότερες!

Και ίσως αυτός ο μπαμπούλας με τον οποίο θα επιχειρήσουν να μας τρομοκρατήσουν, να είναι η μία και μοναδική λύση στην αδιέξοδη σημερινή κατάσταση. 


Ο πνιγμένος την βροχή δεν την φοβάται!

Κι ο απελπισμένος, επίσης!...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου