Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

28 Ιουλ 2014

«Θα μπορούσε εύκολα να αναζωπυρωθεί, διότι η περιοχή δεν βρίσκεται ακόμη σε θέση να ανταπεξέλθει ενός ισχυρού οικονομικού σοκ», γράφουν 

«Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους βρίσκεται εν υπνώσει, αλλά δεν έχει προς το παρόν τερματιστεί», αναφέρεται σε ανάλυση του Χιούγκο Ντίξον, του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς, που προβάλλει η εφημερίδα «New York Times», προσθέτοντας ότι «κι αυτό, γιατί η ευρωζώνη υποφέρει λόγω οικονομικής στασιμότητας, ανεργίας και χρέους και η κρίση θα μπορούσε εύκολα να αναζωπυρωθεί, διότι η περιοχή δεν βρίσκεται ακόμη σε θέση να ανταπεξέλθει ενός ισχυρού οικονομικού σοκ».

Στη συνέχεια διατυπώνεται η άποψη ότι «επιπλέον, η ταχεία επιδείνωση των σχέσεων ΕΕ- Ρωσίας, λόγω της κατάρριψης του επιβατικού αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, θα μπορούσε να επιφέρει ένα νέο πλήγμα και εάν η Ευρώπη επιβάλει κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας, αυτό θα έχει επιπτώσεις και για την ίδια την ΕΕ».

Η ευρωζώνη, όπως υποστηρίζει ο κ. Ντίξον, «οφείλει να λάβει μέτρα για να διασφαλιστεί έναντι μιας ενδεχόμενης καταστροφής, καταρχήν να αμβλύνει τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ για να αυξήσει τον πληθωρισμό, να ενισχύσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη- μέλη της, ιδιαίτερα στη Γαλλία, την Ιταλία, αλλά και τη Γερμανία, καθώς επίσης να αμβλύνει ορισμένες από τις σκληρές δημοσιονομικές πολιτικές της».

Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, «πρέπει, ωστόσο, να παραδεχθούμε ότι υπάρχουν ορισμένα φωτεινά σημεία, καθώς ακόμη και η Ελλάδα μοιάζει να έχει ξεφύγει από την οικονομική κατάρρευση. Επίσης, τώρα που τα επιτόκια δεν μπορούν να μειωθούν περαιτέρω, η ΕΚΤ χρειάζεται απαραιτήτως να εισάγει ένα αποφασιστικό πρόγραμμα ποσοτικής διευκόλυνσης, πράγμα που σημαίνει την αγορά κρατικών ομολόγων σε μεγάλες ποσότητες, μια προοπτική που θα είχε δυο πλεονεκτήματα, αφενός την άνοδο του πληθωρισμού, αφετέρου την πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας».

Τέλος, επισημαίνεται ότι «υπάρχουν πλέον πολλά επιχειρήματα προκειμένου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παραχωρήσει στις χώρες εκείνες που επιδίδονται σε σοβαρές δομικές μεταρρυθμίσεις επιπρόσθετο χρόνο για να εκπληρώσουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους. Μια τέτοια προσέγγιση είχε θετικά αποτελέσματα με την Ισπανία, αλλά η παραχώρηση επιπρόσθετου χρόνου πρέπει να αξιοποιηθεί για την αποφυγή νέων φορολογικών αυξήσεων και όχι για τη μείωση των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Διαβάζω αδέλφια στο zougla : ”Εφιάλτης στη χώρα του τάνγκο” μιλώντας για την ενδεχόμενη παύση πληρωμών από την Αργεντινή και σκέφτομαι τι θα πει χρεοκοπία.
Εν συντομία:

Δεν θα έχεις μια να πας 10 μέρες στο χωριό σου...
Δεν θα έχεις μια να πας στο μανάβικο για ψώνια, στο φούρνο, στο περίπτερο, στο χασάπικο....
Δεν θα έχεις μια να πληρώσεις τον ασφαλιστικό σου οργανισμό...
Δεν θα έχεις μια να πληρώσεις το ρεύμα, το τηλέφωνο, το νερό...
Δεν θα έχεις μια να πάρεις ένα καινούριο ζευγάρι παπούτσια....
Δεν θα έχεις μια να αγοράσεις ένα παιχνιδάκι και μολυβοκόντυλα στο παιδί σου....
Δεν θα έχεις μια να βάλεις πετρέλαιο τον χειμώνα να πυρωθείς....
Δεν θα έχεις μια για να θεραπεύσεις την ασθένειά σου...
Δεν θα έχεις μια για να πληρώσεις το εισιτήριό σου στα ΜΜΜ...
Δεν θα έχεις μια για να δεις ένα κινηματογράφο...
Δεν θα έχεις μια για να κάτσεις γύρω από ένα τραπέζι με 5 φίλους και να φάτε ένα μεζέ και να πείτε τον πόνο σας...
Δεν θα υπάρχει εργασία σε εκατομμύρια κόσμου...
Δεν θα μπορεί να παραμείνει ανοικτή η ΕΒΖ και θα παίρνουμε ζάχαρη από τα Σκόπια...
Δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να είμαστε στην ΚΑΠ (και να έχουμε δικαίωμα να παράγουμε ΜΟΝΟ το 30% των αναγκών μας σε γάλα)...
Δεν θα πληρώνει το κράτος τις υποχρεώσεις του στους πολίτες...
Θα κλείσουν νοσοκομεία, σχολεία, αστυνομικά τμήματα...
Θα κλείσουν τα καταστήματα στις γειτονιές, αλλά και στο εμπορικό κέντρο...
Όταν πας να διαδηλώσεις κατά των αχρήστων που έφαγαν ένα σκασμό δισ. θα έρχονται ΜΑΤ και θα σε πλακώνουν (ας είσαι και ένστολος)...
Δεν θα μπορεί το κράτος να προφυλάξει τα σύνορά του και θα μπαίνουν αφειδώς από όλες τις γωνιές του κόσμου όλες οι φυλές του Ισραήλ…
Δεν θα διορίζονται τραπεζίτες σε καίριες κρατικές θέσεις διαχείρισης...
Θα επικαλεστεί η πολιτεία πως θα πρέπει το κράτος να πουλήσει Κρατικές εκτάσεις για να βρει πόρους...
Θα δίνουν ΤΣΑΜΠΑ την Β. Ελλάδα σε κάποιους για να περάσει ένας αγωγός και στο τέλος θα χάνεται η αυτοτέλεια του Ελληνικού Χώρου....
Θα στήνουν σχέδια για να ξεπουλήσουν το Αιγαίο για τα κοιτάσματά του...

Παράλληλα,
Δεν θα υπάρχει φράγκο στην πιάτσα για σούσι, χαβιάρι, σαμπάνιες, rolex, ιστιοπλοϊκά, φράγκα για πισίνες, για porsche Cayenne, για 4k τηλεοράσεις, πάρτι εκατομμυρίων στην Μύκονο, για gps, για χρωματιστά καλαμάκια φραπέ, για tablets και έτσι θα πηγαίνει χαμένο το δωρεάν wi-fi της … κυβέρνησης.

Και αφού δεν θα υπάρχουν όλα αυτά, δεν θα υπάρχουν και οι σχετικές διαφημίσεις στην tv κι έτσι τα κανάλια θα αναγκάζονται να παίζουν τσαμπέ τουρκικές σειρές και … τηλεκύβους.

Χμμμμμ. Ρε λες;… Πωπωωωωωω!!! Συμφορά!!!

Προσοχή Αδέλφια. Μη τύχει και βγούμε από το euro και την ευρωπαϊκή τραπεζική ναζιστική ένωση και χάσουμε το σούσι και το χαρτί υγείας (εκ τουρκίας).
Προσοχή Αντιπολίτευση μη φύγετε από το κοινοβούλιο και μείνει μόνη της η πόλαν και το πασόκ. Προσοχή !

Ρε σεις, δεν θέλει γνώσεις. ΨΥΧΗ ΘΕΛΕΙ !!! Ψ Υ Χ Η !!!

Στην φωτογραφία… “κάτι” από την 7-9-1993.

Γιώργος Θ. Κανελλάκης


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου Πολύ ανησυχητικές οι εξελίξεις στο Ουκρανικό μέτωπο, καθώς πληροφορίες μας, δείχνουν μια πολύ έντονη κινητικότητα από την Ρώσικη πλευρά.
Σύμφωνα με έρευνα του IISCA και πληροφορίες από τρίτες πηγές (υπό διαδικασία διασταύρωσης αυτή την στιγμή), στην περιοχή Khankala στην Τσετσενία,  όπου υπάρχει Ρώσικη στρατιωτική βάση, από την περασμένη Παρασκευή φορτώνεται βαρύς στρατιωτικός εξοπλισμός σε τραίνα με κατεύθυνση τα Ουκρανικά σύνορα.

Πρόσθετα αυτών υπάρχει μια υπερσυγκέντρωση ανθρώπων του Ρώσου Kadyrov  που φέρεται ο ίδιος να είναι αρχηγός οικογένειας εγκληματικής οργάνωσης κατά τις μυστικές υπηρεσίες. Η συγκέντρωση αυτών γίνεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στην περιοχή Cossackia Rostov, από όπου την τελευταία φορά, φαίνεται να είχαν φύγει και άλλοι που συμμετέχουν σήμερα σε ενέργειες σε Ουκρανικό έδαφος (σ.σ. σύμφωνα πάντα με πληροφορήσεις υπηρεσιών εκτός Ρωσίας).

Ενδιαφέρον επίσης έχει η αυξημένη κινητικότητα και στην περιοχή του χωριού Jalka και της πόλης Benoi, που θεωρούνται βάσεις των Kadyrov και Demilkhanov (δεξί χέρι του πρώτου) με αυξημένες περιπολίες στα σύνορα και μεγάλη συγκέντρωση στρατεύματος εκεί.

Οι αναφορές που έχουμε , μιλάνε για μια γενικότερη κινητοποίηση στον Καύκασο που πολλοί ερμηνεύουν είτε ως μια πιθανή αναμονή εκκίνηση εσωτερικών ταραχών με Ισλαμικό χαρακτήρα ή ακόμα και για μια γενικότερη μάχη , όπου σύντομα θα εκκινήσουν με το ΝΑΤΟ και την Ρωσία , σε ένα εφιαλτικό πραγματικά σενάριο, με τις πιθανότητες να μην είναι και τόσο απόμακρες πλέον.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας.
IISCA group/think tank

 
Μία ακόμη χώρα, που γεύτηκε την ιδιαίτερη φροντίδα της Δύσης, η Λιβύη, είναι στα όρια της απόλυτης διάλυσης και μίας έκρηξης που απειλείται από τις συγκρουόμενες φυλές που τις τελευταίες ημέρες αλληλοσυγκρούονται οπουδήποτε συναντηθούν, ακόμη και μέσα στην πρωτεύουσα, την Τρίπολη.

Ο ΟΗΕ έχει αποχωρήσει, η αμερικανική πρεσβεία έχει εκκενωθεί, η Γαλλία και άλλες χώρες έχουν ειδοποιήσει τους πολίτες τους που βρίσκονται στη Λιβύη να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα... Όλοι νιώθουν (ή γνωρίζουν;) πως η κατάρρευση επίκειται και θα συμβεί με εντυπωσιακά φριχτό τρόπο...

Την ίδια στιγμή, μία οικολογική καταστροφή τεράστιου μεγέθους απειλεί την Λιβύη, αφού μία μεγάλη ενεργειακπή αποθήκη (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) κινδυνεύει να ανατιναχθεί από στιγμή σε στιγμή, και μέσα από μία πρωτοφανή σε μέγεθος έκρηξη να σημάνει η οριστική διάλυση και αυτής της χώρας.
Συγκεκριμένα, η τεράστια πυρκαγιά σε δεξαμενές καυσίμων κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης, την οποία προκάλεσε η ρίψη ρουκετών, έχει τεθεί πλέον «εκτός ελέγχου», ενώ οι πυροσβέστες αποχώρησαν από την περιοχή καθώς οι μάχες ανάμεσα σε αντίπαλες παραστρατιωτικές ομάδες ξανάρχισαν, όπως δήλωσε πριν από λίγο ένας εκπρόσωπος της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου (NOC) της Λιβύης.«Είναι εκτός ελέγχου. Η δεύτερη δεξαμενή χτυπήθηκε και οι πυροσβέστες αποσύρθηκαν οριστικά από το σημείο, καθώς οι μάχες ξανάρχισαν στην περιοχή», είπε ο Μοχάμεντ αλ Χαράι, ο εκπρόσωπος της NOC.
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η εταιρεία ζητεί διεθνή βοήθεια.

Η κυβέρνηση της Λιβύης εξάλλου κάλεσε από την πλευρά της «τους πολίτες οι οποίοι κατοικούν σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων από το σημείο (της πυρκαγιάς) να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αμέσως».
Η κατάσταση, ανέφερε η κυβέρνηση της Λιβύης, είναι πλέον «πολύ επικίνδυνη» καθώς φλέγεται και μια δεύτερη τεράστια δεξαμενή καυσίμων.

«Η κατάσταση έχει γίνει πολύ επικίνδυνη, μετά το ξέσπασμα πυρκαγιάς και σε μια δεύτερη δεξαμενή (αποθήκευσης) παραγώγων πετρελαίου», προειδοποίησε η λιβυκή κυβέρνηση και πρόσθεσε πως υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί «μια ανθρώπινη και περιβαλλοντική καταστροφή με συνέπειες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν».

Η πρώτη φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής όταν μια ρουκέτα έπληξε μια δεξαμενή που περιέχει πάνω από 6 εκατ. λίτρα καυσίμων. Οι δεξαμενές αυτές βρίσκονται στον δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο της Τρίπολης—θέατρο από την 13η Ιουλίου σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε αντίπαλες παραστρατιωτικές ομάδες. Συνολικά περιέχουν 90 εκατ. λίτρα καυσίμων, ενώ υπάρχει επίσης μια δεξαμενή αποθήκευσης αερίου για οικιακή χρήση στο σημείο.
Άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Λιβύης προσπαθούσαν χθες να αντιμετωπίσουν τη φωτιά με περιορισμένα μέσα.

Η κυβέρνηση με ανακοίνωσή της κάλεσε για νιοστή φορά να κηρυχθεί μια «άμεση εκεχειρία» στη χώρα, αλλά κανένας φύλαρχος δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στις κυβερνητικές εκκλήσεις.
Οι τίτλοι τέλους, φαίνεται πως έχουν αρχίσει ήδη να πέφτουν γι αυτή τη χώρα, δίνοντας πεδίο δόξης λαμπρό για την απόλυτη ανάπτυξη των παγκόσμιων ενεργειακών κολοσσών που θα στραφούν στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης, η οποία βλέπει τον χειμώνα να έρχεται και μέσω του χάους της Ουκρανίας να απειλείται με ενεργειακό μπλακ-άουτ...
Γράφει ο Διογένης ο Κυνικός 

Ξέρετε ποιο είναι το νούμερο ένα πρόβλημα στην Ελλάδα;  Μην πάει το μυαλό σας στα οικονομικά, μην πάει το μυαλό σας στην φτώχεια, μην πάει το μυαλό σας στην απώλεια της εθνικής κυριαρχίας λόγω της οικονομικής κρίσης…  
Αλλού είναι το πρόβλημα…  και ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. 
Γιατί ο κ. Σαμαράς επέλεξε για την θέση του Επιτρόπου στην ΕΕ τον κύριο Δ. Αβραμόπουλο;  Και πολύ περισσότερο, γιατί δέχθηκε εκείνος την πρόταση;  
Μπροστά σε αυτά τα διλήμματα το «να ζει κανείς ή να μην ζει» από τον Άμλετ του Σαίξπηρ είναι ένα σκέτο μηδενικό… 

Πολλοί λένε ότι με μια κίνηση ματ ο κ. Σαμαράς έβγαλε τον κ. Αβραμόπουλο από το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι!!!  Προφανώς δεν έχουν μάθει ακόμη τον κ. Σαμαρά και τις δυνατότητες του, που είναι τόσο καλές αλλά μόνο για τον νομό Μεσσηνίας.  
Για παραπάνω δύσκολα τα πράγματα όπως έχει αποδείξει ο ίδιος και στην πράξη με τον τρόπο που έκανε αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ όταν άρχισε η κρίση, το πόσο αντιμνημονιακός ήταν και μετά έγινε το καλύτερο παιδί του μνημονίου, το πώς νόμιζε ότι θα κατατροπώσει πολιτικά στην Χρυσή Αυγή και τελικά την ενδυνάμωσε, βλέπε υπόθεση Μπαλτάκου, και τόσα και τόσα άλλα περιστατικά… 

Όμως υπάρχουν και εκείνοι που απορούν με το γιατί δέχθηκε ο κύριος Αβραμόπουλος την «εξορία»!  
Συνταξιοδοτείται; 
Θα επιστρέψει μετά από 5 χρόνια για να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας;  
Τι συμβαίνει από όλα αυτά; 
Ο κ. Αβραμόπουλος όλα τα χρόνια της πολιτικής του σταδιοδρομίας μπορεί να μην είχε τις σούπερ ικανότητες.  Μάλιστα ο μελιστάλακτος κ. Πάγκαλος τον είχε αποκαλέσει ως «τον κύριο τίποτα».  Υπερβολικός ο χαρακτηρισμός αυτός για κάποιον που διατέλεσε και «καγκελάριος» στον Δήμο Αθηναίων… 

Ο κύριος Αβραμόπουλος έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι ξέρει να επιβιώνει και να την σκαπουλάρει πολύ καλά. 
Ένα μικρό παράδειγμα…  Μήπως θυμάται κανείς σήμερα, πέρα από εμάς, την περίφημη αγορά των εμβολίων για την γρίπη και τα χρήματα που πήγαν στα σκουπίδια; 
Άλλωστε οι προθέσεις του κυρίου υπουργού φάνηκαν και από τις δηλώσεις του σε συνεργάτες του: «Δεν αγωνίστηκα απλά και μόνο για να γίνω επίτροπος» είναι η απάντηση του στην ερώτηση εάν με τη θέση του κοινοτικού επιτρόπου ολοκληρώνεται η πολιτική του πορεία… 
Το πιάσατε κύριε Σαμαρά το υπονοούμενο;… 

Και όπως λένε οι συνεργάτες του «σε κάθε περίπτωση ο κ. Αβραμόπουλος θα συνεχίζει να παρεμβαίνει στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα – το πολιτικό του γραφείο δεν πρόκειται φυσικά να κλείσει - και όπως διαβεβαιώνουν συνομιλητές του θα χειριστεί τη νέα του θέση με διάθεση ευρύτερης εθνικής συναίνεσης. 
Θα επιδιώξει δηλαδή να έχει πλήρη και ουσιαστική συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, φυσικά και με την αντιπολίτευση, ιδίως την αξιωματική… 
Το έπιασες το υπονοούμενο, ποιο υπονοούμενο, πιο ξεκάθαρα δεν θα μπορούσε να το πει, κύριε Αντώνη μας που τον «καθάρισες» όπως νομίζεις στέλνοντας τον στην «εξορία»;  

Θέλετε το δικό μας σενάριο;  Ο κ. Σαμαράς την πάτησε για άλλη μία φορά από τους δανειστές και την κυρία Μέρκελ.  Ο κύριος Αβραμόπουλος, ειδικά αν του δοθεί κάποια σημαντική αρμοδιότητα, θα οικοδομήσει ένα Ευρωπαϊκό και υπερκομματικό προφίλ.  
Και όταν τα πράγματα γίνουν πολύ σκούρα για τους δανειστές στην Ελλάδα, και ο κύριος Σαμαράς θα είναι για τα πολιτικά μπάζα, μια και δεν θα τους είναι πλέον χρήσιμος, τότε θα έρθει η ώρα του Τσίπρα και πιθανά και άλλων μικρότερων κομμάτων, ή του μεγάλου συνασπισμού υπό τον κ. Αβραμόπουλο…  
Οι ξένοι δεν θέλουν να «λερωθεί» πολιτικά τώρα ο κ. Αβραμόπουλος από αυτά που θα ακολουθήσουν. 
Και μην ξεχνάμε ότι έχει δείξει και στους Αμερικανούς και στους Ισραηλινούς το ποιος είναι ο υπουργός Αμύνης…  
Και το άλλο που πέτυχε ο κύριος Σαμαράς με την απόφαση του ήταν ότι «φόρτισε» και τις μπαταρίες ενός εχθρού του!  Της οικογένειας Μητσοτάκη…  
Και από τα δόντια τους δεν ξεφεύγει κανείς… 

Ξεχνώντας πάντως για λίγο τα «σοβαρά» θέματα του τόπου, υπάρχουν και κάποια άλλα, «ψιλά» θέματα, τα οποία δεν δείχνουν να απασχολούν κανένα. 
Και αυτά είναι οι φόροι που δεν έχει να πληρώσει ο κόσμος, και για κανένα εξάμηνο θα λαμβάνει συνεχώς ραβασάκια από την εφορία, το νέο πολυνομοσχέδιο που θα περάσει ο κ. Γκίκα μας, η τρύπα των 14,9 ΔΙΣ ΕΥΡΩ που αναφέρει η Έκθεση της Βουλής, το πιθανό νέο μνημόνιο, τα επικουρικά, οι συντάξεις, η αύξηση κατά 1500% της πορνείας στην Ελλάδα, άλλη μια ένδειξη της φτώχειας που έχει πέσει πάνω από τα κεφάλια των Ελλήνων, τα κόκκινα δάνεια όπου επιχειρήσεις και ιδιώτες μπαίνουν στο ίδιο σακί για να πληρώσει τελικά το μάρμαρο ο Ελληνικός λαός και να χάσουν τα σπίτια τους οι οικογενειάρχες…

Και ο πολιτικός «μας» κόσμος ξέρετε πως αντιδρά σε όλα αυτά;  
Διορίζει τα παιδιά του και τους συγγενείς τους ως στελέχη στα γραφεία των ευρωβουλευτών ή στην Εθνική Τράπεζα…  
Αχ συγνώμη λάθος μας…  Στην ΕΤΕ προσλήφθηκαν τα παιδιά των αρχισυνδικαλιστών…  
Αυτών που πολεμούν τους πολιτικούς για να μας σώσουν.  
Ναι και αυτοί μας σώζουν!!!  
Φτου σας βρε… να μην σας βασκάνουμε…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο (Υπουργοδικείο) του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, και των συγγενικών του προσώπων, πρότεινε ο εισαγγελέας του Δικαστικού Συμβουλίου, Βασίλης Πλιώτας, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο κ. Πλιώτας αντικατέστησε τον μέχρι τώρα εισαγγελέα του Δικαστικού Συμβουλίου, Αναστάσιο Κανελλόπουλο, ο οποίος στις 30 Ιουνίου 2014 αποχώρησε από το δικαστικό σώμα λόγω συμπληρώσεως του ορίου ηλικίας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου βαρύνεται με δύο κακουργηματικά αδικήματα (απιστία στην υπηρεσία και νόθευση εγγράφου) και ένα πλημμεληματικού χαρακτήρα (παράβαση καθήκοντος) για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Εκτός από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, ο κ. Πλιώτας εισηγείται να παραπεμφθούν στο Ειδικό Δικαστικό και τα ξαδέλφια του, Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της Συμέων Σικιαρίδης, καθώς από την αρχική λίστα Λαγκάρντ «χάθηκαν» περιέργως 1,222 εκατ. δολάρια και ο Ανδρέας Ρωσσώνης (σύζυγος της εξαδέλφης του πρώην υπουργού Μαρίνας).

Τα συγγενικά πρόσωπα είναι αντιμέτωπα με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στις πράξεις που αποδίδονται στον πρώην υπουργό Οικονομικών.
Τα συγγενικά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων φέρεται να τα έσβησε από τη λίστα Λαγκάρντ, παραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο, ως συμμέτοχοι – μη πολιτικά πρόσωπα.
Η πρόταση του κ. Πλιώτα έγινε προς το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνέλθει για να εκδώσει σχετικό βούλευμα.

Το βούλευμα που θα εκδοθεί είναι αμετάκλητο (δεν υπόκειται δηλαδή σε κανένα ένδικο μέσο) και θα επιδοθεί μέσα σε δέκα ημέρες από την έκδοσή του στον κ. Παπακωνσταντίνου και τον πρόεδρο της Βουλής.

Σε περίπτωση κατά την οποία το βούλευμα παραπέμπει τον κ. Παπακωνσταντίνου σε δίκη, ο πρόεδρος της Βουλής θα κληρώσει, μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου Επικρατείας, 13 τακτικά και έξι αναπληρωματικά μέλη για τη συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου.

Από τον Άρειο Πάγο τακτικά μέλη θα είναι επτά και από το ΣτΕ έξι, ενώ καθήκοντα προέδρου θα ασκήσει ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, αφού λάβει το πρακτικό της Βουλής με τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου που θα έχουν κληρωθεί, πρέπει μέσα σε 60 μέρες να ορίσει δικάσιμο, τον τόπο συνεδρίασης και τον κατάλογο των μαρτύρων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει δικαίωμα να μην εμφανιστεί στο υπουργοδικείο και να δικαστεί σαν να είναι παρών, όπως έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου στη δική Κοσκωτά τον Απρίλιο του 1991. Ο τέως υπουργός Οικονομικών μπορεί να εκπροσωπηθεί με έως τρεις δικηγόρους.

Υπενθυμίζεται ότι στον κ. Παπακωνσταντίνου, μετά την απολογία του τον περασμένο μήνα, επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της καταβολής εγγύησης ύψους 30.000 ευρώ και της υποχρεωτικής εμφάνισης το πρώτο 15νθήμερο κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.
Αντίθετα, μετά την απολογία τους αφέθηκαν ελεύθερα χωρίς περιοριστικούς όρους τα συγγενικά πρόσωπα (συμμέτοχοι) του πρώην υπουργού Οικονομικών...!

Πάντως, στην τακτική Δικαιοσύνη έχουν παραμείνει οι δικογραφίες που αφορούν στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, που έχει εμπλακεί στην υπόθεση λόγω των πολλαπλών αναπαραγωγών usb που έκανε με το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ και του επίσης επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη.

Σχόλιο ιστολογίου: Και όμως, η περίπτωση της "Λίστας Λαγκάρντ" είναι το ελάχιστο από άλλα θέματα (ΕΛΣΤΑΤ, Μνημόνιο κ.α.) στα οποία υπήρξε περίεργη εμπλοκή του Παπακωνσταντίνου... Μήπως, τελικά, επιδιώκεται η λιγότερο οδυνηρή λύση μέσα από την συγκεκριμένη παραπομπή η οποία -ενδέχεται- να αθωώσει τον πρώην υπουργό Οικονομικών και δεξί χέρι του Γιώργου Παπανδρέου;


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου *...από παλιό δημοτικό τραγούδι της τάβλας. 

Δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αντιθέτως σκοπεύει να εξαντλήσει και την τελευταία μέρα της προεδρικής του θητείας, δήλωσε ο εσχατόγερος του Προεδρικού μεγάρου, πρώην αντιστασιακός στα δεκατρία(!)  του, πρώην υπουργός της εγκληματικής πολιτικής οργάνωσης ΠαΣοΚ, πρώην δανειστής της ροζ βίλας του μεγάλου Τυχοδιώκτη, και νυν μαριονέτα υπογραφών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.  

Δικαιολόγησε μάλιστα την απόφασή του αυτή από την αγάπη του και την προσήλωσή του στο γράμμα του Συντάγματος!
 
Μάλιστα! Αυτό το Σύνταγμα που το έχουν κάνει οι ίδιοι κουρελόχαρτο, και το σέρνουν στις λάσπες και το δείχνουν στις τρόϊκες μπας και το σεβαστούν οι ξένοι, αυτό το Σύνταγμα τον μάρανε τον Παπούλη! 

Ο έτερος των εικονιζόμενων ψάχνει κάθε δυνατή, κάθε ηθική, αλλά προπαντός κάθε ανήθικη λύση για να παραμείνει στην καρέκλα του ''πρωθυπουργού'' που τον κάθησαν και τον διατηρούν οι εχθροί της χώρας! Αν μπορούσε προκειμένου να το πετύχει να κάψει ολόκληρη την χώρα, θα το έκανε! 

Και δεν ντρέπονται καν που υπάρχουν!

Δεν ντρέπονται που μιλούν την ίδια γλώσσα που μίλησε κι ο Αριστοτέλης κι ο Δημόκριτος.
Δεν καίγονται τα πόδια τους που πατούν τα ίδια χώματα που πάτησε ο Μιλτιάδης, ο Κολοκοτρώνης, και τα παιδιά της Κατοχής που κλέβανε κουραμάνες απ' τα γερμανικά καμιόνια!
 

Θαυμάστε στην φωτογραφία ηγέτες που θέλουν να εξαντλήσουν και την τελευταία μέρα της εξουσίας τους!

Θαυμάστε πίσω τους στον καθρέφτη, τον συρφετό που τους στηρίζει στην Βουλή.

Μαυρόγκριζα κοστούμια με άσπρα κολάρα και κατάμαυρες ψυχές! 

Μιά χούφτα άνθρωποι τυραννούν και καταστρέφουν μία χώρα κι έναν λαό.

Θα περιμένουμε να σηκωθούν μόνοι τους απ' τις καρέκλες τους;
Για να πάνε πού μόνοι τους; 
Στην πολιτική ανυπαρξία ή στην φυλακή;

 Αστεία πράγματα!...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Παράλληλη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και διαβουλεύσεων Αθήνας – Σκοπίων θέλουν οι «γύρω-γύρω»
Η ευθεία ανάμειξη της Μέρκελ και η δήλωσή της περί «Μακεδονίας» προκάλεσαν προβληματισμό σε έναν κύκλο πολιτικών και διπλωματικών παραγόντων στην Αθήνα

Του Σωτήρη Σιδέρη

Μορφή χιονοστιβάδας, που απειλεί να παρασύρει την ελληνική κυβέρνηση σε εκτός ελέγχου διαπραγμάτευση, παίρνουν οι εξελίξεις γύρω από την εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Για πρώτη φορά από το 1991 το σύνολο σχεδόν των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης –με τη Γερμανία και προσωπικά την Άνγκελα Μέρκελ να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο- πιέζει συντονισμένα για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας και την ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Κοινός παρονομαστής στη στάση όλων αυτών των χωρών, που αποτυπώθηκε και σε επίσημο έγγραφο στη Σύνοδο του Ντουμπρόβνικ της Κροατίας στις 15 Ιουλίου, είναι ότι προτείνουν πλέον μία διπλή διαδικασία: την παράλληλη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ – ΠΓΔΜ και εντατικών διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τα Σκόπια για να λυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας.
Η παράλληλη διαδικασία συζητείται εδώ και έναν χρόνο και αποτελεί πιεστό αίτημα των Σκοπίων, καθώς με την έναρξη των ενταξιακων διαπραγματεύσεων, χωρίς καμία προϋπόθεση και όρο, θα έχουν πετύχει μεγάλη διπλωματική νίκη, σε αντίθεση με τη χώρα μας, που θα οδηγηθείς ε ήττα, όπως συνέβη με την Αλβανία και με την Τουρκία.

Με έναν σμπάρο…

Η Ελληνική κυβέρνηση θα υποδεχτεί τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος στηρίζει τη διαδικασία με τις παράλληλες διαπραγματεύσεις. Αν η θέση αυτή επικρατήσει τελικά, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε ήττα τακτικής, με σοβαρές επιπτώσεις στη διαπραγματευτική της βαρύτητα, διότι θα έχει υπαναχωρήσει από την θέση της, ότι πρώτα πρέπει να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας και μετά τα Σκόπια να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Με τις παράλληλες διαπραγματεύσεις ξεπερνιέται και ο σκόπελος της ομόφωνης απόφασης του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, σύμφωνα με την οποία πρώτα θα επιλυθεί το θέμα του ονόματος και μετά θα γίνει η ένταξη της ΠΓΣΜ στη Συμμαχία.
Προφανής στόχος φίλων, συμμάχων και εχθρών είναι να αποδυναμωθούν οι προϋποθέσεις που έθετε στο παρελθόν η Ελλάδα, ούτως ώστε να υπάρξει στο τέλος μίας διαπραγματευτικής πορείας ταυτόχρονα επίλυση της ονομασίας και ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Προφανώς, πλήγμα θα δεχτεί και ο Γκρούεφσκι, ο οποίος εμμένει στο συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Όμως, αυτή επ’ ουδενί θα ήταν η τελική ονομασία, πράγμα που γνώριζε πάρα πολύ καλά, δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία είναι υποχρέωση που απορρέει από τον ΟΗΕ και την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995. Ο Γκρούεφσκι ευελπιστεί, πάντως, σε διπλή ονομασία, κάτι που ίσως δεν αποκλείουν και άλλες χώρες. Με άλλα λόγια, το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό το έχει η Ελλάδα.

Η ευθεία ανάμιξη, βέβαια, της καγκελαρίου Μέρκελ και η δήλωσή της περί «Μακεδονίας» προκάλεσαν προβληματισμό σε έναν κύκλο πολιτικών και διπλωματικών παραγόντων στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί η Γερμανία δεν έχει αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με την συνταγματική της ονομασία, άρα ισχύει το ψήφισμα του ΟΗΕ για προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ, την οποία πολύ προσεκτικά χρησιμοποιούν χρόνια τώρα οι Γερμανοί.
Η αλλαγή αυτή αποτελεί εκ τούτου ηχηρό μήνυμα προς την Αθήνα. Η δήλωση Μέρκελ για συμβιβασμό Ελλάδας – «Μακεδονίας» έγινε, μάλιστα, στις 18 Ιουλίου, μία ημέρα μετά τη συνάντησή της με τον Αντώνη Σαμαρά, αποκαλύπτοντας συν τοις άλλοις ότι συζητά το θέμα της ονομασίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Μόνο που ο Έλληνας πρωθυπουργός αλλά και ο ΥΠΕΞ ουδέποτε ενημέρωσαν το Κοινοβούλιο ή τα κόμματα για το τι συζητούν. Κατά συνέπεια το ερώτημα είναι αν θα συμφωνήσουν στην έναρξη παράλληλων διαπραγματεύσεων χωρίς καμία εκ των προτέρων γραπτή δέσμευση ή παραχώρηση των Σκοπίων.
Επίσης, κυβερνητική πηγή, εξέφρασε προβληματισμό, εκτιμώντας ότι η Γερμανία δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία ως μοχλό πίεσης και στη διαπραγμάτευση για το χρέος και για τη διατήρηση της Γερμανικής επιρροής στην Ελλάδα.

Στο τέλος η Ελλάδα υποχωρεί…
Αν τα πράγματα εξελιχθούν με τον τρόπο αυτό, θα πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά υποχώρηση της χώρας μας μετά την Τουρκία και την Αλβανία, κάτι που φίλοι και αντίπαλοι καταγράφουν, με τη διαπίστωση ότι η Ελλάδα στο τέλος πάντα υποχωρεί…
Τα γεγονότα αυτά δικαιολογημένα προσδίδουν στην Ελλάδα τον χαρακτήρα χώρας που συνεχώς κάνει πίσω και δείχνει ότι η πολιτική και διπλωματική περιθωριοποίησή της δεν έχει πάτο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει ένας κύκλος πολύ σκληρών αλλά και εντατικών διαπραγματεύσεων, στις οποίες θα εμπλακούν όχι μόνο οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ, όπως παραδοσιακά συνέβαινε, αλλά και η Γερμανία, η Γαλλία και οι χώρες της Βαλκανικής. Αυτή, άλλωστε, είναι η αποστολή του Νίμιτς. Η Ελλάδα θα βρεθεί χωρίς στρατηγικούς συμμάχους και μόνο η Βουλγαρία αναμένεται να πορευτεί μαζί της, τουλάχιστον μέχρις ενός σημείου. Η Σόφια αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία, δεν αναγνωρίζει, ωστόσο, την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και έθνους.
Σε κάθε περίπτωση η έναρξη των εντατικών διαπραγματεύσεων τοποθετείται στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Σημειώνεται ότι εκείνες τις ημέρες στον ίδιο χώρο αναμένεται, να προσδιοριστεί και το χρονοδιάγραμμα επίλυσης του Κυπριακού εν μέσω αφόρητων πιέσεων. Οι δυσκολίες για τη χώρα μας είναι φανερές, αλλά φανερή είναι, δυστυχώς και η υποτονική – επιεικώς- εξωτερική πολιτική της Ελλάδας.

Το στήσιμο του σκηνικού

Τα γεγονότα στα Βαλκάνια που περιλαμβάνουν ζητήματα άμεσου εθνικού ενδιαφέροντος εξελίσσονται με κινηματογραφική ταχύτητα. Μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και των Δυτικών Βαλκανίων στην Θεσσαλονίκη, στις 8 Μαΐου, που δεν πρόσφερε τίποτε στη χώρα μας, μια και η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε περίπου εθιμοτυπικά και σε κοινότοπο διπλωματικό πλαίσιο, πραγματοποιούνται συνεχώς συναντήσεις που έχουν κοινό παρονομαστή την προώθηση της ευρωατλαντικής πορείας των χωρών της περιοχής, αν και πίσω από την καινοφανή αυτή ατζέντα δεν κρύβεται παρά ο γεωπολιτικός σχεδιασμός του Βερολίνου για έλεγχο των βαλκανικών χωρών.
Μετά τη Θεσσαλονίκη, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Αυστρίας τον προηγούμενο μήνα και στις 15 Ιουλίου 2014 έλαβε χώρα μία πολύ σημαντική σύνοδος στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, στην οποία ενεργό ρόλο είχε η Άνγκελα Μέρκελ, την ίδια ώρα που το Βερολίνο προετοιμάζει πυρετωδώς τη δική του Σύνοδο με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων στις 28 Αυγούστου.

Οι ηγέτες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που μετείχαν στη Σύνοδο της «Διαδικασίας Brdo-Brijuni» του ΒΝτουμπρόβνικ με το κοινό τους ανακοινωθέν ζητούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ.
Στο κείμενο αυτό γίνεται σαφής αναφορά υπέρ της προτίμησης των παράλληλων διαπραγματεύσεων (ονομασίας και ενταξιακών), κάτι που ουδέποτε στο παρελθόν έχει διατυπωθεί σε επίσημο κείμενο.
Την ίδια ημέρα, η κυρία Μέρκελ έκανε την περίφημη δήλωση ότι η εκκρεμότητα Ελλάδας – ΠΓΔΜ για την ονομασία είναι «βάρος» και υπογράμμισε το προσωπικό της ενδιαφέρον, λέγοντας ότι η ίδια έχει ασχοληθεί με το θέμα, προκρίνοντας έναν συμβιβασμό.
Την αμέσως επόμενη ημέρα ανέφερε την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία».
Σημειωτέον ότι στη συνάντηση του Ντουμπρόβνικ μετείχαν οι πρόεδροι όλων των κρατών του χώρου της πρώην Γιουγκοσλαβίας, όπως και της Αλβανίας, με επίσημη προσκεκλημένη την καγκελάριο Μέρκελ. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, από το Νοέμβριο του 2013, επισημαίναμε την ενεργό διπλωματική ανάμειξη του Βερολίνου στις βαλκανικές υποθέσεις και σε θέματα που αφορούν την Ελλάδα, όπως οι σχέσεις με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία. Δυστυχώς, τώρα επιβεβαιώνεται πλήρως ο ρόλος αυτός. Αιχμή του δόρατος της βαλκανικής πολιτικής της Γερμανίας είναι πλέον η Κροατία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες

Οι αμερικανοί όμως δεν έχουν καμία διάθεση να αφήσουν τη νοτιοανατολική Ευρώπη στα χέρια της Γερμανίας. Η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, γνωστή από την ανατροπή του Γιανουκόβιτς στην Ουκρανία κα τη σύνταξη του κοινού ανακοινωθέντος Αναστασιάδη – Έρογλου στην Κύπρο, τους οποίους ανάγκασε να υπογράψουν, φαίνεται ότι αναλαμβάνει «ειδικές αποστολές».
Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται πάντα στην περιοχή και πιέζει υπέρ των αμερικανικών συμφερόντων. Τη στιγμή που η Μέρκελ έκανε δηλώσεις στο Ντουμπρόβνικ για την ονομασία της ΠΓΔΜ, η Νούλαντ βρισκόταν στα Σκόπια και συναντούσε τον Νίκολα Γκρούεφσκι. Η Ουάσινγκτον είναι πιο διακριτική, με την αμερικανίδα αξιωματούχο μάλιστα, να μην παίρνει δημοσίως θέση για την ονομασία και να περιορίζεται στην επισήμανση του κινδύνου αποσταθεροποίησης εξαιτίας της έντασης μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών. Δεδομένου ότι η ΗΠΑ μονίμως τονίζουν το θέμα των σχέσεων των δύο εθνοτήτων της ΠΓΔΜ, προκαλεί ερωτήματα το γεγονός ότι κάθε φορά που οι ΗΠΑ ζητούν ηρεμία λίγο μετά οξύνονται οι διεθνοτικές αντιπαραθέσεις…

Προς το παρόν δεν είναι σαφές ποια θα είναι η στάση της Ουάσινγκτον στο θέμα της ονομασίας. Προφανώς, θα στηρίξει οποιαδήποτε διαπραγματευτική διαδικασία, αλλά η ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να επιβιώσει για πολύ, αν δεν επιλυθεί η αντιπαράθεση των Σλαβομακεδόνων – Αλβανών που ήδη έχει χωρίσει τη χώρα στα δύο.
Οι ΗΠΑ με δική τους πρωτοβουλία αφαίρεσαν από την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει τον Σεπτέμβριο στην Ουαλία, το θέμα της διεύρυνσης της Συμμαχίας, κάτι που απογοήτευσε τα Σκόπια. Όμως, πρόσκληση μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή.

Η ελληνική εξωτερική πολιτική στα Βαλκάνια, που αποτέλεσε υπόδειγμα προώθησης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και στήριξης της ευρωπαϊκής, με σαφή πλεονεκτήματα και για τη χώρα μας, καθώς η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής και των δημοκρατικών αλλαγών ανέδειξε τον ρόλο της Αθήνας, πνέει πλέον τα λοίσθια. Σήμερα εκδηλώνεται ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας, αλλά δεν είναι σαφές μέχρι που μπορεί να φτάσει. Η καθοδήγηση της Αλβανίας από το Βερολίνο ώστε να πάρει το πολυπόθητο καθεστώς της υποψήφιας χώρας, πρέπει να θεωρείται δεδομένη και στο μέλλον, παρά το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί την Αλβανία δικό της υποστύλωμα.

Πάντως, όλος αυτός ο διπλωματικός αναβρασμός, που αναμένεται να οξυνθεί στο μέλλον, απομακρύνει όλο και περισσότερο την Αθήνα από τις εν δυνάμει ευρωπαϊκές της συμμαχίες και ουσιαστικά την απομονώνει.
Χρεοκοπημένη οικονομικά, περιχαρακωμένη διπλωματικά και με διαλυμένο πολιτικό σύστημα, η Ελλάδα, αν δεν αφυπνιστεί, θα βρεθεί στη δίνη νέων κρίσεων. Και, όπως διδάσκει η ιστορία, όλα αυτά πληρώνονται…

Πηγή περιοδικό «Επίκαιρα», τεύχος 249


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Τρεις μήνες πριν από τον μαύρο Ιούλη, ο Στόκερ σε πολυσέλιδη έκθεσή του σκιαγραφούσε τόσο το πραξικόπημα με αντικατάσταση Μακαρίου, όσο και την εισβολή

Θα χρειαστεί τρομερή πολιτική ικανότητα και κάποια κύρια χειρουργική επέμβαση, φοβάμαι πολύ δύσκολου χαρακτήρα. Ο Πρόεδρος Μακάριος πρέπει να φύγει, έγραφε τότε ο Βρετανός Συνταγματάρχης.

Τον Απρίλιο του 1974, τρεις μήνες πριν από τον μαύρο Ιούλη με το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, ο Βρετανός Συνταγματάρχης Στόκερ, ο οποίος υπηρετούσε στη Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στη Λευκωσία, ως Σύμβουλος επί Αμυντικών από το 1972, αποχώρησε με δική του απόφαση. Πριν αποχωρήσει, όμως, έστειλε μια πολυσέλιδη και λεπτομερέστατη έκθεση στους ανωτέρους του στο Λονδίνο, σχετικά με την κατάσταση στην Κύπρο. Στην έκθεση, ο Στόκερ περιλάμβανε και κάποιες πολύ σημαντικές επισημάνσεις και εισηγήσεις γι' αλλαγή της πολιτικής κατάστασης στο νησί, που ουσιαστικά σκιαγραφούσε τι έπρεπε να γίνει σε σχέση με την Κύπρο.

Υποστήριξε ανοικτά την αποχώρηση από την Κύπρο όχι μόνο των Ελλήνων Αξιωματικών, αλλά και των Ελλαδιτών δασκάλων, τους οποίους θεωρούσε κακή επιρροή. Εύρισκε επικίνδυνη τη δημιουργία εφεδρικού στρατού από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και, το πιο σημαντικό, στην παράγραφο 39 σκιαγράφησε τόσο το πραξικόπημα με αντικατάσταση Μακαρίου, όσο και την εισβολή, όταν μίλησε για χειρουργική επέμβαση πολύ δύσκολου χαρακτήρα. Έγραψε με υπότιτλο «Προς τα πού τώρα η Κύπρος»:

Παράγραφος 39

«... Η δυσπιστία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων είναι βαθιά ριζωμένη. Δεν πρόκειται να εξαλειφθεί ποτέ, όμως μπορεί να ελαττωθεί σε βαθμό που να κάνει δυνατή τη συμβίωση αμφοτέρων των πλευρών σε συγκριτική αρμονία. Όμως αυτό θα χρειαστεί τρομερή πολιτική ικανότητα και κάποια κύρια χειρουργική επέμβαση, φοβάμαι πολύ δύσκολου χαρακτήρα. Ο Πρόεδρος Μακάριος πρέπει να φύγει.
Ένας κατάλληλος αντικαταστάτης δεν είναι εύκολο να βρεθεί, όμως εγώ θα έβαζα τα λεφτά μου στον μόνο τίμιο και σίγουρα έμπιστο υποψήφιο στον κ. Σεβέρη (Ζήνων), ο οποίος παραιτήθηκε από υπουργός Υγείας με το θέμα των τριών Μητροπολιτών. Η Ένωση πρέπει να εξουδετερωθεί.
Αυτό θα χρειαστεί μιαν αποφασιστική αντιμετώπιση από την Αθήνα και πρέπει να αποχωρήσουν τόσο οι Έλληνες διδάσκαλοι όσο και οι Έλληνες αξιωματικοί από την Εθνική Φρουρά...». (Για πρώτη φορά αναφέρθηκα στο έγγραφο αυτό σε ομιλία της γράφουσας στη Λεμεσό, τον Οκτώβριο του 2013).

Η περίεργη περίπτωση του Συνταγματάρχη Στόκερ

O Συνταγματάρχης Στόκερ ανέλαβε καθήκοντα στη Βρετανική Υπ. Αρμοστεία στη Λευκωσία το 1972, δύο χρόνια μετά το σχέδιο για επαναφορά του Κ. Καραμανλή στην Ελλάδα (1969), που ετοιμάστηκε από δύο ακαδημαϊκούς (έναν Άγγλο πανεπιστημιακό από την Αγγλία και έναν Ελλαδίτη από την Ελβετία). Μεταξύ των εισηγήσεων των συγγραφέων του σχεδίου η επαναφορά στη Δημοκρατία και του Καραμανλή ήταν και μέσω μιας εθνικής τραγωδίας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα βρετανικά έγγραφα, τον ίδιο χρόνο (1972) η βρετανική κυβέρνηση επαναβεβαίωσε τη θέση της (η προηγούμενη ήταν τον Δεκέμβριο του 1963 με το τουρκικό πραξικόπημα για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας) ότι σε περίπτωση τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, η ίδια δεν επρόκειτο να επέμβει και η απόφαση ήταν τελεσίδικη. (Βλέπε βιβλίο γράφουσας «Διζωνική Εκτέλεση Κ.Δ. 1955-2011» σελ. 77-78).

Το 1972, λοιπόν, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Στόκερ ενημερώνει το ΓΕΕΦ (Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς) στη Λευκωσία, ότι η Τουρκία προτίθεται να εισβάλει στο νησί. Στις 27 Μαρτίου 1973 έδωσε λεπτομερέστατες πληροφορίες για το τουρκικό σχέδιο εισβολής, το οποίο μεταβιβάστηκε στον Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα από τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ στη Λευκωσία Στρατηγό Χαραλαμπόπουλο.

Στις 30 Ιουλίου 1973, ο Στόκερ επανήλθε στο ΓΕΕΦ και έδωσε φωτοτυπία Σχεδίου Εισβολής των Τούρκων, που εξασφάλισε από τον συνάδελφό του στην Άγκυρα. Στις 5 Αυγούστου 1973, ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ στη Λευκωσία ενημέρωσε το Υπ. Εσωτερικών και Άμυνας της Κύπρου. Ο Στόκερ ζήτησε η επαφή του να κρατηθεί μυστική. Στα συμπεράσματά του, ο Στόκερ τόνισε ότι οι Μεγάλες Δυνάμεις δεν επρόκειτο να επέμβουν προς παρεμπόδιση ενός τοιούτου σχεδίου. Με την ενημέρωση Στόκερ είναι, πλέον, αντιληπτό ότι τόσο η χουντική κυβέρνηση των Αθηνών όσο και η κυβέρνηση Μακαρίου ήσαν ενήμερες των τουρκικών προθέσεων με τρομερή λεπτομέρεια.

Στις 28 Αυγούστου 1973, και ο Αμερικανός Στρατιωτικός Ακόλουθος της πρεσβείας στη Λευκωσία Συντ. Whitley συναντήθηκε με τον Διοικητή της ΕΛΔΥΚ για να πει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν τους βοηθά, δεν αποκηρύττει τον Γρίβα και τους οπαδούς του όπως της ζητήθηκε, η Αμερική υποστηρίζει μιαν ανεξάρτητη Κύπρο και ότι οι ενωτικοί Κύπριοι πρέπει να άλλαζαν το «πιστεύω» τους, αλλιώς θα υπέφεραν. (Οι αναφορές για τις επαφές Στόκερ με το ΓΕΕΦ από το βιβλίο Χρ. Βενιαμίν, «Τα Δύσκολα Χρόνια, αναμνήσεις μιας ζωής»).

Φεύγοντας, λοιπόν, όπως μας αποκαλύπτουν τα βρετανικά έγγραφα, με την αποχαιρετιστήρια έκθεσή του (valadictory report) προς τους ανωτέρους του στο Λονδίνο, ο Συνταγματάρχης εισηγήθηκε την απομάκρυνση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, υπέδειξε και τον προτιμητέο για εκείνο αντικαταστάτη του και κατέγραψε και τους λόγους της προτίμησής του. Και ωμά, αλλά δίχως αμφιβολία, σκιαγράφησε τόσο το πραξικόπημα όσο και την τουρκική εισβολή (την οποία, όπως μας εξιστόρησε ο Χρ. Βενιαμίν, είχε υπόψη του σε λεπτομέρεια πολύ πριν αποχωρήσει και κάνει τις εισηγήσεις του).

Διευθετήσεις μεταξύ Φόρεϊν Όφις και Τούρκων σε σχέση με τη δεύτερη εισβολή

Στις 14 Αυγούστου 1974, σε υψηλού επιπέδου συνεδρία στην πρωθυπουργική κατοικία στο Λονδίνο, εν τη παρουσία του Βρετανού Πρωθυπουργού Ουίλσον, του υπουργού Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Κάλαχαν, των υφυπουργών του Υπουργείου Άμυνας, των Αρχηγών Επιτελείων Στρατού και λοιπών αξιωματούχων, ο Κάλαχαν είπε ότι δεν έβλεπε προοπτική διπλωματικής λύσης. Πίστευε πως δεν υπήρχε πιθανότητα να σταματήσουν τους Τούρκους από το να κατορθώσουν τους στρατιωτικούς τους στόχους.
Οι Αμερικανοί πράγματι ανησυχούσαν, αλλά δεν επρόκειτο να πάρουν στρατιωτικά μέτρα ούτε να δώσουν στρατιωτική βοήθεια στη μία ή την άλλη πλευρά. Η Βρετανία δεν έπρεπε να επέμβει στρατιωτικά δίχως τις ΗΠΑ και ο ρόλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ήταν όπως φύγει από τη μέση. Ήταν της άποψης ότι οι Τούρκοι δεν θα ενοχλούσαν τις βάσεις και δεν θα προκαλούσαν πρόβλημα στη Βρετανία.

Ο Πρωθυπουργός, συνοψίζοντας τα πράγματα, είπε ότι η Βρετανία έπρεπε να συγκεντρωθεί στη διπλωματική πρωτοβουλία στα Ηνωμένα Έθνη, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και τους συνεταίρους τους στο ΝΑΤΟ. Δεν υπήρχε λόγος να σκέφτονται ότι τα βρετανικά στρατεύματα μπορούσαν ή έπρεπε να τα βάλουν με τους Τούρκους. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν είχαν τη δυνατότητα να σταματήσουν στρατιωτικά τους Τούρκους. Αν ρωτούσαν τον υπουργό Εξωτερικών, κατά πόσο υπήρχε σκέψη για μεγάλο στρατιωτικό ρόλο εκ μέρους της Βρετανίας, θ’ απαντούσε ότι δεν υπήρχε...

Τα βρετανικά στρατεύματα είχαν τη δυνατότητα αλλά...

Κατ' αρχήν η Βρετανία είχε νομική υποχρέωση να βοηθήσει την Κύπρο, γιατί όταν υπέγραψε ως εγγυήτρια της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Συνθήκη Εγγυήσεως που η ΙΔΙΑ συνέταξε, δεν το έκανε με την προϋπόθεση ότι θα είχε και τις ΗΠΑ δίπλα της, επομένως ήταν αίολη η δικαιολογία ότι η Βρετανία δεν έπρεπε να επέμβει δίχως τις ΗΠΑ.
Ο λόγος ήταν γιατί είχε ήδη συμφωνήσει από τις 17 Ιουλίου 1974 για την εισβολή με τον Ετζεβίτ και γιατί πρωτίστως η ρατσιστική Συνθήκη Εγγυήσεως είχε περιληφθεί το 1960 ειδικά για να μπορέσει η Τουρκία να εκτελέσει την εισβολή, όταν οι συνθήκες θα το επέτρεπαν... Και αυτές δημιουργήθηκαν το 1974...

Στα πορίσματά της η Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή του βρετ. Κοινοβουλίου, στην έρευνά της δύο χρόνια αργότερα, έγραψε: « Η Βρετανία είχε νομικό δικαίωμα, ηθική υποχρέωση, και είχε τη στρατιωτική δυνατότητα να επέμβει στην Κύπρο κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και Αυγούστου 1974. Δεν επενέβη για λόγους που η Κυβέρνηση αρνείται να δώσει».

(Britain had a legal right, a moral obligation, and the military capacity to intervene in Cyprus during July and August 1974. She did not intervene for reasons which the Government refuses to give).

Ο Κ. Καραμανλής ονομάζει τους Άγγλους

Στις 29 Νοεμβρίου 1974, στη συνεδρία των Αθηνών μεταξύ ελληνικής κυβερνήσεως, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, Γλ. Κληρίδη, Τ. Παπαδόπουλου, Σπ. Κυπριανού, Χρ. Βενιαμίν και άλλων, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίας στο βιβλίο «Η άλλη Κατάθεση» του Σάββα Παύλου, στην σελίδα 38, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είπε:
«...Όσον αφορά τους Άγγλους, αυτοί είναι οι κυρίως υπεύθυνοι. Διότι αυτοί ενεθάρρυναν και το πραξικόπημα των συνταγματαρχών και τας διαθέσεις των Τούρκων. Ο Ουίλσων έκανε το σφάλμα, στο συγχαρητήριο προς εμέ τηλεγράφημά του, να προσθέση ότι συμφωνεί με τις προτάσεις Κληρίδη, οι οποίες αποτελούν καλήν βάσιν διά διαπραγμάτευσιν και να ζητήσει να ενθαρρύνωμεν τον Αρχιεπίσκοπον προς την κατεύθυνσιν αυτήν. Απήντησα, διά του εν Λονδίνω πρέσβεώς μας, ότι η Αγγλική Κυβέρνησις πρέπει να ασκή πίεσιν επί των Τούρκων και όχι εφ΄ ημών...».

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/συγγραφέας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 


Δεν έχει περάσει πολύς καιρός, αφότου είχα επισκεφτεί το γνωστό μου ερημίτη, και αναγκάστηκα να τον επισκεφτώ και πάλι.

Αυτή τη φορά με ανάγκασε το σχετικό με την υπερφορολόγηση των πολυτέκνων ρεπορτάζ στο «ΧΩΝΙ» (6-7-14) του Κωνσταντίνου Αγόρη. Όπου με πλήρη σαφήνεια και παραστατικότητα μας δίνει όλες τις παραμέτρους του δολοφονικού σεναρίου, το οποίο έχουν εκπονήσει, προκειμένου να εξαφανίσουν την πολύτεκνη οικογένεια. Που σημαίνει ότι το φοροληστρικό καθεστώς ποντάρει ακριβώς στο γεγονός ότι οι αποδοχές του πολύτεκνου υποδιαιρούνται και τα έξοδά του πολλαπλασιάζονται ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογενείας του. Αν, για παράδειγμα, ένας υπερπολύτεκνος έχει δεκατρία παιδιά (+2 οι γονείς), οι αποδοχές του είναι δεκαπέντε φορές λιγότερες και τα έξοδά του δεκαπέντε φορές περισσότερα από έναν εργένη, που έχουν το ίδιο φορολογητέο εισόδημα. Που σημαίνει ότι, αν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κ. Αγόρη, τα έσοδα είναι κάπου 42.000 ευρώ, ο πληρωτέος φόρος ανέρχεται στις 10.900 ευρώ. Ποσό που ο εργένης μπορεί να πληρώσει. Ο πολύτεκνος όμως και πολύ περισσότερο ο υπερπολύτεκνος σε καμιά περίπτωση!...

Ρώτησα, λοιπόν, τον ερημίτη:

-Πως είναι δυνατόν να ζητούν απ’ τον πολύτεκνο και τον καθένα Έλληνα πολίτη να κάμει δυνατά τα αδύνατα;

-Στην περίπτωση αυτή, είπε, μόνο μια εξήγηση υπάρχει: Ότι αυτοί, που παίρνουν τέτοιες αποφάσεις για το λαό, δεν συνιστούν ευνομούμενες δημοκρατικές κυβερνήσεις, αλλά εταιρίες απατεώνων και δολοφόνων. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν στο παρελθόν καπηλεύτηκαν στο έπακρον το τρίπτυχο: πατρίς, θρησκεία οικογένεια. Όπως, για παράδειγμα, ο αξιότιμος υφυπουργός «ανάπτυξης», που επεξέτεινε το μέτρο της κατάργησης της Κυριακής αργίας από τις εφτά στο σύνολο των Κυριακών. Και μάλιστα κατά την 300ή επέτειο από το γενέθλιο έτος (1714) του μεγάλου εθνομάρτυρα Κοσμά του Αιτωλού. Ο οποίος υπερασπίστηκε μέχρι θανάτου την κυριακάτικη αργία. Όταν ο κ. Γιακουμάτος, εδώ και χρόνια, παρίστανε τον υπέρμαχο της Ορθοδοξίας, για να παγιδεύει τους εύπιστους θρησκευόμενους..

Η πατρίδα μας, συνέχισε, πέρα από πανέμορφη χώρα, είναι και πάμπλουτη: Και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η εταιρία διεθνών και ντόπιων δολοφόνων φρόντισαν να της φορέσουν την αγχόνη της υπερχρέωσης. Έτσι ώστε να τη φέρουν στο σημερινό αδιέξοδο κατάντημα. Πράγμα που κάνουν τώρα και για τον καθένα Έλληνα πολίτη. Με το πετσόκομμα των αποδοχών του και των πολλαπλασιασμό των φόρων. Έτσι ώστε, με την υπερχρέωση, να μας αφαιρέσουν κάθε ίχνος αυτάρκειας και να μας μεταβάλουν σε αυτόχειρες ή δούλους μεσαιωνικούς.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση των πολυτέκνων αποκαλύπτονται τα γενοκτονικά τους σχέδια. Η απροκάλυπτη, δηλαδή, πρόθεσή τους να αφανίσουν τους Έλληνες. Και, προκειμένου να μας καταφέρουν καίρια πλήγματα, επιλέγουν ως το πλέον ευαίσθητο σημείο, την οικογένεια. Ποιος νέος με τις σημερινές συνθήκες τολμά να δημιουργήσει οικογένεια; Οι περισσότεροι νέοι και νέες, που δεν έχουν μεταναστεύσει, έμειναν γεροντοκόρες και γεροντοπαλίκαρα. Αλλά στους δολοφόνους αυτούς δεν αρκούν μόνο τα αποτρεπτικά για τη δημιουργία οικογένειας μέτρα, που παίρνουν. Θέλουν άρον, άρον να εξοντώσουν και τις ήδη υφιστάμενες οικογένειες. Και το πόσο αποφασισμένοι είναι, προκειμένου να το πετύχουν, φαίνεται από την κανιβαλική συμπεριφορά τους απέναντι στην πολύτεκνη οικογένεια.

Το γεγονός, εξάλλου, ότι ζητούν από τον Έλληνα πολίτη και ιδιαίτερα τον πολύτεκνο να κάμει δυνατά τα αδύνατα αποκαλύπτει ένα πολύ καταχθονιότερο σχέδιό τους: Χαρακτηριστικά των Ελλήνων διαχρονικά είναι η λογική και το ήθος, πάνω στα οποία θεμελιώθηκε ο μεγάλος πολιτισμός μας. Με τα εξωφρενικά, λοιπόν, και άκρως αμοραλιστικά μέτρα, που παίρνουν εναντίον μας επιδιώκουν να δολοφονήσουν, πέρα απ’ την οικονομική και βιολογική μας υπόσταση, την ψυχή και την καρδιά των Ελλήνων. Και να αποσαθρώσουν τα πνευματικά και ηθικά θεμέλια του πολιτισμού μας:

Ή μήπως και η παιδεία μας δεν δολοφονείται; Με την βαρβαρότητα του απανθρωπισμού και του σκοταδισμού! Με το κλείσιμο των σχολείων, την τρομοκρατία σε βάρος των δασκάλων με τη δαμόκλεια σπάθη των απολύσεων και της ανεργίας. Τις μεταλλάξεις των μαθημάτων, που απαλλοτριώνουν τα παιδιά μας απ’ την μακραίωνη πολιτισμική μας παράδοση. Έτσι ώστε να είναι έτοιμα να αλεστούν στην κρεατομηχανή της σιωνιστικής και ναζιστικής τοκογλυφικής αισχροκέρδειας.

Ή μήπως και ο τομέας της υγεία μας δεν δολοφονείται παρόμοια; Με το κλείσιμο των νοσοκομείων και την παράλληλη εισαγωγή των γενώσιμων φαρμάκων και μεταλλαγμένων τροφών. Με τα οποία αφού εξαποστείλουν χιλιάδες και εκατομμύρια Ελλήνων «εις τα αιωνίους μονάς», πιθανότατα να ζητήσουν οψέποτε υποκριτικότατα συγνώμη για το «λάθος» τους…

Θυμάσαι μήπως την «ασύμμετρη απειλή» εκείνων των προεκλογικών δολοφονικών πυρκαγιών του 2007 και 2009 με τις δεκάδες ανθρωποθυσίες; Ε, λοιπόν, σήμερα αποδεικνύεται ότι ήταν απόλυτα συμμετρικές με τα μέτρα τα οποία πήραν και παίρνουν στη συνέχεια οι δολοφονικές μνημονιακές κυβερνήσεις:

Και, προκειμένου ν’ αποπροσανατολίσουν το λαό, απ’ το όργιο των κανιβαλικών τους βαναυσουργημάτων, επιχειρούν να παρουσιάσουν ένα κόμμα ως μορμολύκειο! «Βαφτίζοντάς» το εγκληματική οργάνωση και κλείνοντας τους βουλευτές του στη φυλακή. Σάμπως να ήταν ποτέ δυνατόν να πείσουν τη συντριπτική πλειονότητα του λαού ότι μπορεί να υπάρξει εγκληματικότερη οργάνωση απ’ το δικό τους σιωνοναζιστικό δολοφονικό καθεστώς! Και των σατανιστών πατρώνων τους…

Και ο ερημίτης κατέληξε: Είναι τραγικό λάθος ν’ αφήνουμε το λαό να πιστεύει ότι ο απροκάλυπτος εναντίον μας οικονομικός και πολιτισμικός τυφώνας οφείλεται σε ανθρώπινα λάθη. Όταν και οι πέτρες φωνάζουν ότι πρόκειται για γενοκτονία, χαλκευμένη απ’ την σιωνοναζιστική εταιρία ντόπιων και διεθνών δολοφόνων! …

e mail: yfantis.ilias@gmail.com

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου