Απόλυτες εγγυήσεις προκειμένου να διεξαχθεί με ασφάλεια η έρευνα των διεθνών εμπειρογνωμόνων για τα αίτια της τραγικής αεροπορικής τραγωδίας με το μαλαισιανό Boeing ζήτησε για άλλη μια φορά ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πρόεδρος Πούτιν επανέλαβε ότι είναι πεπεισμένος ότι η τραγωδία δεν θα είχε συμβεί, εάν η ουκρανική κυβέρνηση δεν είχε τερματίσει την εκεχειρία και δεν είχε επαναλάβει τις επιχειρήσεις κατά των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας. 

«Έχουμε επανειλημμένως ζητήσει από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να σταματήσουν άμεσα την αιματοχυσία και να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24. 

«Είμαι πεπεισμένος πως δεν θα συνέβαινε αυτή η τραγωδία εάν είχε διατηρηθεί η εκεχειρία και είχαν σταματήσει οι στρατιωτικές επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο, κανείς δεν πρέπει -και δεν έχει το δικαίωμα- να χρησιμοποιήσει αυτήν την τραγωδία για την επίτευξη εγωιστικών πολιτικών στόχων. Τέτοια γεγονότα δεν πρέπει να διχάζουν τους ανθρώπους, αλλά να τους ενώνουν» τόνισε ο Πούτιν ενώ συμπλήρωσε πως πρέπει να γίνουν τα πάντα για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των διεθνών εμπειρογνωμόνων στον τόπο της τραγωδίας. 

Ο ρώσος ηγέτης επεσήμανε επίσης για άλλη μια φορά πως η Μόσχα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εκπρόσωποι και των δύο πλευρών, ώστε να επιτευχθεί μια ειρηνική λύση δια της διπλωματικής οδού.


Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών έχουν εντοπιστεί 251 σοροί των θυμάτων και 66 ανθρώπινα μέλη τα οποία έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμια του μαλαισιανού Boeing και βρίσκονται ήδη σε βαγόνια-ψυγεία στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Τόρεζ. Η περιοχή των ερευνών απλώνεται σε ακτίνα 120 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με συνεργεία πάνω των 800 ατόμων που εργάζονται για τον εντοπισμό των θυμάτων.