Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

19 Ιουλ 2014Tι ακριβώς επιδιώκουν κάποιοι κύκλοι με τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας;  

Πίσω από τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας βρίσκονται κύκλοι που προωθούν, αφ’ ενός την κλιμάκωση της έντασης των ΗΠΑ με τη Ρωσία, και αφ’ ετέρου την μείωση της προσφοράς των πετρελαϊκών αποθεμάτων, την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και την κατάρρευση της αμερικανικής οικονομίας.


Washington’s Blog  
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!

Ποιος είναι ο πραγματικός χαμένος από τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας;
Σε πρώτη φάση, φυσικά, ο αμερικανικές επιχειρήσεις.

Ας δούμε κάποιες αποδείξεις.

1. Δύο κολοσσιαίοι αμερικανικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, το U.S. Chamber of Commerce («Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο») και National Association of Manufacturers Εθνική Ένωση Κατασκευαστών των ΗΠΑ»), έβαλαν πρόσφατα διαφημίσεις στις εφημερίδες New York Times, Wall Street Journal και Washington Post, διαμαρτυρόμενες για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Οι δύο αυτοί όμιλοι δεν είναι τυχαίοι, ούτε είναι γνωστοί για τις φιλολαϊκές πολιτικές τους. Ακριβώς το αντίθετο. Είναι συντηρητικοί και σκληροπυρηνικοί όμιλοι, που πάντα στήριζαν τα εταιρικά συμφέροντά τους.

Σε σημερινό της δημοσίευμα, η εφημερίδα New York Times αναφέρει:
«Δύο μεγάλοι αμερικανικοί επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν εκφράσει την έντονη αντίρρησή τους στις μονομερείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα αυτά θα βλάψουν αποκλειστικά και μόνο τις εγχώριες επιχειρήσεις, ενώ οι ευρωπαϊκές ανταγωνιστικές εταιρείες θα έχουν μια τέλεια ευκαιρία να εκμεταλλευθούν την κατάσταση.
Εκπρόσωπος της «Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών» δήλωσε σε δημοσιογράφους  τα εξής:
«Είναι λυπηρό να βλέπει κανείς την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιδιώκει ουσιαστικά την επέκταση των κυρώσεων με ολοένα και πιο μονομερείς τρόπους, κυρώσεων οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα υπονομεύσουν την εμπορική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και θα γίνουν αιτία να μειωθεί τελικά η αποτελεσματικότητα των μέτρων που επιβλήθηκαν».
2. Σε άρθρο της η ιστοσελίδα ZeroHedge υπογραμμίζει  ότι οι κυρώσεις δεν φαίνεται να έχουν πλήξει τη Ρωσία σε μεγάλο βαθμό:
«Οι ΗΠΑ παρουσιάζουν μειωμένες επιδόσεις έναντι της Ρωσίας σε ποσοστό σχεδόν  20%, από την ημερομηνία της εξαγγελίας της πρώτης δέσμης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και των εντολών προς τις επιχειρήσεις»....

3. Το περιοδικό “U.S. News and World Report” τόνιζε σε δημοσίευμά του με τίτλο «Πώς οι κυρώσεις θα γίνουν μπούμερανγκ», τον Απρίλιο:
«Η επιβολή κυρώσεων με σκοπό να πληγεί ο ενεργειακός τομέας της Ρωσίας είναι μια κάκιστη ιδέα, η οποία δεν θα βλάψει την Ρωσία παρά μόνο οριακά.
(….)
Η Ρωσία είναι η τρίτη σε κατάταξη χώρα στην παραγωγή πετρελαίου στον κόσμο, με αποτέλεσμα οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ εναντίον της να προκαλέσουν μια δραματική μείωση της παγκόσμιας προσφοράς, αυξάνοντας έτσι και τις τιμές του πετρελαίου σε παγκόσμια κλίμακα».
4. Επίσης, η ιστοσελίδα του Bloomberg αναφέρει ότι:
«Οι αμερικανικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στρέφονται προς τη Ρωσία σε μια κίνηση απελπισίας, λόγω έλλειψης άνθρακα στις ΗΠΑ».
5. Η επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας έχει επίσης αναγκάσει τη χώρα αυτή να παρακάμψει εντελώς τα ελεγχόμενα από τις ΗΠΑ συστήματα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, εξωθώντας την να πλησιάσει την Κίνα και το Ιράν , φέρνοντας τελικά αυτές τις χώρες πιο κοντά.

6. Η Wall Street Journal αναφέρει ότι, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, οι κυρώσεις κατά του Ιράν κόστισαν στις ΗΠΑ 175,3 δισ. δολάρια, λόγω της απώλειας ευκαιριών για εξαγωγές, μέσα σε διάστημα 18 χρόνων.

Με άλλα λόγια, η τακτική των ΗΠΑ να δαιμονοποιεί χώρες, αντί να επιδιώκει εμπορικές συναλλαγές μαζί τους με ειρηνικά μέσα, τις έχουν μετατρέψει σε αυτοκαταστροφική χώρα, όσον αφορά στον επιχειρηματικό / εμπορικό τομέα.

Αλλά εδώ δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο πρόβλημα... 

Ο γνωστός για τις δημοκρατικές αρχές του Ρεπουμπλικανός πολιτικός Ron Paul έχει δηλώσει ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και του Ιράν είναι πράξεις πολέμου. Κάποιοι πολιτικοί αναλυτές ασπάζονται την άποψή του, ενώ άλλοι διαφωνούν.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, είναι πλέον σαφές ότι η επιθετική, ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ έχει πάψει να είναι προς όφελός της:

α) Αποτελεί γεγονός τεκμηριωμένο ότι ο πόλεμος που ήδη ξεκίνησε έχει φρικτές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία, ενώ παράλληλα ωφελεί μόνο μια μικρή ομάδα τραπεζιτών και βιομηχάνων στον τομέα της άμυνας (Αλλά, όπως παραδέχθηκε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπους, μια ολιγαρχία ελέγχει την πολιτική άμυνας των ΗΠΑ).

β) Με τον ίδιο τρόπο, η πολιτική των μαζικών παρακολουθήσεων πολιτών από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSA) καταστρέφει την οικονομία, ενώ συγχρόνως διευκολύνει μια μικρή ομάδα προνομιούχων να κολυμπάει στο χρήμα.

Όπως σχολίασε εύστοχα ο Πρόεδρος Πούτιν στις 17 Ιουλίου, ο μόνος και μεγάλος χαμένος σε αυτό το παιχνίδι είναι –  και θα εξακολουθήσει να είναι – ο αμερικανικός (και όχι μόνο) λαός.

Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Ρητές διαταγές των τούρκων στρατηγών για προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις και επέκταση με την απειλή όπλων της Τουρκίας στο Αιγαίο
Πλήρης εκμετάλλευση από την Τουρκία της Ελληνικής οικονομικής δυσπραγίας, αλλά και της τραγικά φοβικής και υποτονικής κυβέρνησης του Σαμαρά

Η ρητή εντολή που έχουν λάβει τις τελευταίες εβδομάδες οι τούρκοι πιλότοι και οι διοικητές των τουρκικών πολεμικών πλοίων από τους στρατηγούς της Άγκυρας δεν επιδέχεται παρερμηνείες.
«Παραβιάστε και επεκταθείτε στην Ελλάδα μέχρι τον 25ο Μεσημβρινό που χωρίζει το Αιγαίο στη μέση και παραμείνετε εκεί όσο μπορείτε περισσότερο, αδιαφορώντας για τις ελληνικές αντιδράσεις».

Αυτή είναι η διαταγή στην οποία όπως παρατηρούν στο Ελληνικό Πεντάγωνο οφείλεται η αυξημένη επιθετικότητα της απέναντι πλευράς, η οποία πλέον 3 και 4 φορές την ημέρα συστηματικά τον τελευταίο καιρό παραβιάζει προκλητικά τον ελληνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο.

Στο κλίμα αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο το μήνυμα που έστειλε πρόσφατα η τουρκική ηγεσία μέσω του τούρκου ομολόγου του Ισμέτ Γιλμάζ ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, με τη δήλωση «η Τουρκία παίζει με τη φωτιά στο Αιγαίο».

Γιατί οι Τούρκοι θέλουν να «διαγράψουν» με τις στρατιωτικές κινήσεις τους στο Αιγαίο τον 25ο Μεσημβρινό, που περνάει από τη Θράκη μέχρι το Ηράκλειο της Κρήτης, βάζοντας έτσι ουσιαστικά πόδι και κάνοντας «δικό» τους το μισό Ελληνικό Αιγαίο.

Ποιος είναι ο 25ος παράλληλος;

Πρόκειται για τη νοητή κάθετη γραμμή που ξεκινάει από τα δυτικά της Ξάνθης, στα παράλια του ποταμού Νέστου, διασχίζει τη Λήμνο, περνάει έξω από την Εύβοια, συνεχίζει στην Τήνο και καταλήγει στο Ηράκλειο της Κρήτης, χωρίζοντας το Αιγαίο στη μέση.
Στόχος των Τούρκων είναι να οδηγήσουν (με την απειλή στρατιωτικής σύρραξης) στην αποστρατικοποίηση του μισού Αιγαίο, να διαγράψουν το συνεχές των ελληνικών χωρικών υδάτων και την ασφαλή επικοινωνία με τα Ελληνικά νησιά (να επιβάλουν ουσιαστικά την αποκοπή των Δωδεκανήσων αλλά και πολλών ακόμη στρατηγικών νησιών μας, όπως η Σαμοθράκη, η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, η Ικαρία κ.α.) τα οποία θα μείνουν έκθετα στις οποιεσδήποτε τουρκικές διαθέσεις.

Αναγνώστης

Σχόλιο ιστολογίου: Όχι, δεν υπήρξε πρωθυπουργικό διάγγελμα από τον κ. Σαμαρά, ούτε ρηματική διακοίνωση από τον κ. Βενιζέλο, για την εξώθηση της Ελλάδας σε στρατιωτική σύγκρουση με την Τουρκία. 
Ο κ. Σαμαράς ασχολείται με την υπόθεση εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και ο κ. Βενιζέλος με την διατήρησή του στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Τα εθνικά προβλήματα που γιγαντώνονται σε Αιγαίο, Θράκη και Κύπρο, είναι ελάσσονος σπουδαιότητας για το κυβερνητικό δίδυμο που επιβεβαιώνει με την απραξία του πως "η Ελλάδα έχει κυβέρνηση και δεν έχει"… 
Ίσως διαφωνεί η κυρία Μέρκελ αλλά και ο κ. Ομπάμα στο να υπάρξει η στοιχειώδης αντίδραση από την Ελληνική πλευρά. Εκτός και εάν, ο «πρωθυπουργός» και ο «πολλά βαρύς» αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχουν αποδεχθεί πως θα παραδώσουν μέρος της Ελλάδας για να εξασφαλίσουν την παραμονή τους στην εξουσία… 
Την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας αδιαφορεί χαρακτηριστικά για τα μείζονα ζητήματα που θέτει ανοιχτά η Τουρκία (αναμενόμενη αντίδραση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ), επιβεβαιώνοντας τους ήδη υπάρχοντες φόβους πως επίκειται σοβαρότατη εθνική καταστροφή, η οποία και θα βυθίσει την Ελλάδα σε μία νέα καταστροφική πορεία….


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Οι τοκογλύφοι κάνουν την κλασική τους κίνηση και πιέζουν για να υλοποιήσουν τα κλοπιμαία τους!
Διεθνής εγκληματική συμμορία που δρα ανενόχλητα επιτίθεται στην Κύπρο και απαιτεί το αδιανόητο

Διαφωνίες, για τις οποίες έκανε λόγο ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, υφίστανται μεταξύ κυπριακών αρχών και διεθνών πιστωτών με αφορμή το επίμαχο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που διέρρευσαν από την Βουλή και δημοσιεύονται στον σημερινό Τύπο, ο κ. Γεωργιάδης φέρεται να παραδέχθηκε ενώπιον των βουλευτών ότι υπάρχουν διαφωνίες με την τρόικα πάνω σε νομοτεχνικές λεπτομέρειες επί του νομοσχεδίου. Σημαντικές λεπτομέρειες, είπε, δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί με την τρόικα.

Ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να σημείωσε ότι αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση για την επόμενη δόση το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών δεν ήταν σε θέση να διαβεβαιώσει, αν τελικά θα τεθεί το νομοσχέδιο ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη, ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι στόχος όλων είναι να υπάρξει κατάληξη επί του νομοσχεδίου την ερχόμενη βδομάδα.

Διευκρίνισε ότι αρχικά το νομοσχέδιο σε σχέση με τις εκποιήσεις δεν ήταν προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση, εκφράζοντας την εκτίμηση πως τελικά με βάση τα νέα δεδομένα αποτελεί προαπαιτούμενο.

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι στο μνημόνιο προβλεπόταν εφαρμογή του νόμου περί εκποιήσεων το Δεκέμβριο του 2013. Μετά από διαπραγματεύσεις η υποχρέωση μετατέθηκε τον Ιούνιο του 2014, γιατί η κυβέρνηση επιθυμούσε παράλληλα να προχωρήσει και να προωθήσει νωρίτερα το θεσμό του διαμεσολαβητή.

Με βάση αυτή την εξέλιξη, είπε, η τρόικα ζήτησε επίσπευση της προώθησης του νομοσχεδίου περί εκποιήσεων. Υπέδειξε πως θα πρέπει η έκθεση συμμόρφωσης να συνταχθεί μέχρι τις 30 Αυγούστου, ενώ στις 4 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει η ομάδα εργασίας και στις 12 Σεπτεμβρίου θα συνέλθει η Ευρωομάδα (Eurogroup).

Ο υπουργός χαρακτήρισε ως πολύ ευαίσθητο το ζήτημα της τροποποίησης του σχετικού νόμου, επισημαίνοντας ότι η εμπλοκή του κτηματολογίου είναι απαραίτητη.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να υπάρξει πρόοδος και στην ετοιμασία του πλαισίου αφερεγγυότητας, το οποίο θα πρέπει να περάσει μέχρι τέλος του χρόνου.

Ο υπουργός υπογράμμισε πως η κυβέρνηση επί της αρχής δεν διαφωνεί να μην έχει ρόλο το κτηματολόγιο για τους πλειστηριασμούς, επισημαίνοντας πως πουθενά αλλού στον κόσμο δεν γίνονται από το κράτος οι δημοπρασίες.

Πηγή: Banking News

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Γίνεται χαμός στη γειτονιά μας κι εμείς μιλάμε για εκλογές;

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης

Ακούω συνεχώς πληροφορίες για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 19 Οκτωβρίου. Δεν μπορώ να βεβαιώσω ότι δεν θα συμβεί. Στη χώρα όπου ζούμε, όλα είναι πιθανά. Με δεδομένη την πρεμούρα της Αριστεράς να κατακτήσει την εξουσία χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει μέσα της τι ακριβώς θέλει να την κάνει, τα πάντα πιθανολογούνται.

Σε αυτή την υπόθεση εργασίας, η οποία θα εξαντλήσει τις συζητήσεις των Ελλήνων στις καλοκαιρινές βεγγέρες, θέλω να προσθέσω έναν προβληματισμό.
Είναι τόσο εύκολη όσο νομίζουμε η προκήρυξη εκλογών μέσα σε κλίμα πρωτοφανούς κρίσης;
Στηριζόμενος μόνο στην απλή λογική, λέω όχι.
Για τρεις λόγους.

Ο πρώτος, βρίσκεται στον παγκόσμιο χάρτη. Ρίξτε μία ματιά στην περιοχή μας. Η Ουκρανία φλέγεται. Το Ισραήλ εισβάλλει στη Γάζα. Οι ισλαμιστές στη Μοσούλη. Ο Ερντογάν αμφισβητείται. Η Βουλγαρία είναι χωρίς κυβέρνηση.
Γεγονότα πρωτοφανή, όπως η κατάρριψη επιβατικού αεροσκάφους ή ο αποκεφαλισμός κατοίκων από τους ισλαμιστές, δείχνουν ότι ο κόσμος μας έχει εισέλθει σε μία νέα περίοδο πρωτοφανούς αγριότητας.
Οι περιφερειακές εξελίξεις δοκιμάζουν την ψυχραιμία της διπλωματίας. Η Ελλάδα, χάρη στον Σαμαρά (πρέπει να έχουμε τη γενναιότητα να το αναγνωρίζουμε), είναι νησίδα σταθερότητας μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό.
Απαιτήθηκαν και απαιτούνται, βεβαίως, χιλιάδες μικροί και μεγάλοι συμβιβασμοί, οι οποίοι μας εκνευρίζουν – δυσαρεστούν, αλλά ενώπιον του μείζονος, που είναι η «σταθερότητα» που μας κρατά μακριά από τη φωτιά, είναι απολύτως ερμηνεύσιμοι.
Γίνεται, λοιπόν, χαμός στη γειτονιά μας κι εμείς συζητάμε για εκλογές στο μέσον της τετραετίας.
Είμαστε σοβαροί;
Που πάμε, ορέ Καραμήτροι;

Ο δεύτερος λόγος, συνδέεται ευθέως με την παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία πυροδοτεί τις περιφερειακές συρράξεις. Πιστεύουμε, άραγε, ότι η κρίση τελείωσε, οι κίνδυνοι υποχώρησαν και πάμε σαν άλλοτε;
Κούνια που μας κούναγε, αγαπητοί Καραμήτροι.
Η αστάθεια του πορτογαλικού τραπεζικού συστήματος μας εμπόδισε να δανειστούμε όπως θα θέλαμε δεύτερη φορά από τις αγορές.
Η τεράστια ρευστότητα της Fed σε επιχειρήσεις είχε ως αποτέλεσμα να βάλουν τα δανεικά οι ιδιοκτήτες τους στην τσέπη αντί να τα επενδύσουν.
Η κρίση του καπιταλισμού μπαίνει σε νέα φάση.
Εμείς τι θα κάνουμε γι αυτό; Ντιμπέιτ!

Ο τρίτος λόγος, συνδέεται με τις εξελίξεις που φέρνει η εκλογή του Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν και οι διαπραγματεύσεις για το χρέος. Η ομιλία του Λουξεμβούργιου στο Ευρωκοινοβούλιο προϊδεάζει για χαλάρωση της λιτότητας.

Τούτων δοθέντων, δεν μπορώ να δω πως θα πάμε σε εκλογές τον Οκτώβριο, χωρίς να αναλάβουμε μεγάλο ρίσκο για το μέλλον.
Από την άλλη, βεβαίως, ποτέ δεν ξέρεις…
Οι Καραμήτροι είναι αήττητοι…

Πηγή εφημ. «Δημοκρατία»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Με τις ευλογίες των τσάμηδων, η αλβανική κυβέρνηση προκαλεί την Ελλάδα και απειλεί τον Ελληνισμό της Βόρειας Ηπείρου 

Για μια ακόμη φορά ο Έντι Ράμα μας θυμίζει πως το τσάμικο ζήτημα περιλαμβάνεται στην ατζέντα του. Η επιτροπή για τη διοικητική εδαφική μεταρρύθμιση ενέκρινε το τελικό χάρτη των δήμων που δημιουργούνται και διαιρεί την Αλβανία σε 61 τοπικές μονάδες αντί 47 που μέχρι τώρα συζητιόταν, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που κατάθεσε το τσάμικο κόμμα PDIU που ήθελε ένα διοικητικό χάρτη τοπικής αυτοδιοίκησης μεταξύ 60-70 διοικητικών μονάδων.
Το επιχείρημα των τσάμηδων, που τελικά αποδέχθηκε η αλβανική κυβέρνηση, είναι να ισχυροποιηθεί η " περιοχή της Τσαμουριάς που βρίσκεται στο αλβανικό κράτος και να αποδυναμωθεί η Εθνική Ελληνική Μειονότητα".
Τις επόμενες μέρες η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου για να επανεξετάσει τις τελευταίες λεπτομέρειες μετά την προσθήκη των παραλλαγών. Η εγκεκριμένη έκδοση θα περάσει αρχικά για επανεξέταση από το Συμβούλιο των Υπουργών, ενώ στις 23 Ιουλίου η παραλλαγή με 61 τοπικές μονάδες θα περάσει στη Συνέλευση προς εξέταση.
Αξίζει να σημειώσουμε πως το κόμμα των τσάμηδων PDIU, στις περασμένες εκλογές συντάχθηκε με το δημοκρατικό κόμμα του Μπερίσα, σε αντίθεση με το ΚΕΑΔ που στήριξε τον Ράμα. Αδικείται λοιπόν το ΚΕΑΔ και ευνοείτε το PDIU. Η μόνη λύση που απομένει στο ΚΕΑΔ όπως όλα δείχνουν είναι η αποχώρηση απ' την κυβέρνηση
Πως διαιρείται η Εθνική Ελληνική Μειονότητα;
Ξεχάστε την Χιμάρα που ξέραμε μέχρι σήμερα! 
Πηγή: www.himara.gr
Σχόλιο ιστολογίου: Η αλβανική κυβέρνηση μέσα από την συγκεκριμένη αλλαγή επιδιώκει να "εξαφανίσει" τον Ελληνισμό της Βόρειας Ηπείρου, να αλλοιώσει στατιστικά την ύπαρξη αλλά κυρίως την δυναμική του, παραβιάζοντας τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των Ελλήνων της Βόρειας Ηπείρου. Εάν αναζητήσουμε την αιτία, θα την βρούμε στην ιδέα της "Μεγάλης Αλβανίας", στην βοήθεια της Τουρκίας και, στην αδιαφορία της Ελλάδας. 
Εάν, αναζητήσουμε το σημείο έναρξης στην αλλαγή της Αλβανικής πολιτικής έναντι της Ελλάδας, θα διαπιστώσουμε πως αυτή προϋπήρχε, αλλά άρχισε να γιγαντώνεται μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου για μείωση της Ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στην Ήπειρο με ένα αδικαιολόγητο κλείσιμο στρατοπέδων, παρά τις προειδοποιήσεις που υπήρξαν τότε τόσο από τοπικούς παράγοντες της Ηπείρου, όσο και από Έλληνες πατριώτες βουλευτές, που κατέθεσαν ερωτήσεις στον κ. Παπανδρέου, αλλά δεν εισέπραξαν ποτέ κάποια απάντηση... 
Σήμερα, οι προσωπικές πολιτικές που ασκεί ο φερόμενος ως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, έχουν δώσει το "δικαίωμα" στην αλβανική πολιτική να προκαλεί ευθέως την Ελλάδα, χωρίς να υπολογίζει τυχόν αντισταθμιστικές κινήσεις των Αθηνών... 
Γιατί συμβαίνει αυτό άραγε; 
Μπορεί να μας το εξηγήσει ο κ. Βενιζέλος ή έστω κάποιος "υπεύθυνος" από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών;


Τα πράγματα μάλλον έχουν εκτροχιαστεί.
Ή έχουν δρομολογηθεί...

Επιβατικά αεροπλάνα βομβαρδίζονται και καταρρίπτονται, χωρίς αυτό να επιφέρει την παγκόσμια αντίδραση που ένα τέτοιο γεγονός θα έπρεπε να συνεπάγεται.

Οι απόγονοι ή και οι ίδιοι που στον Δεύτερο Παγκόσμιο υπέστησαν την γενοκτονία των γερμανών ναζί, τώρα προκαλούν μιά άλλη γενοκτονία, αποδεικνυόμενοι και οι ίδιοι ναζί, κοντεύοντας να δικαιώσουν τους προ 70ετίας διώκτες τους.

Εδώ, στην χώρα μας, ένα τεράστιας κλίμακας πείραμα για το πώς φτωχοποιείς και υποδουλώνεις ένα κράτος, χωρίς λόγο, με το ''έτσι θέλω'',  βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μοιάζει τούτη η γωνιά του πλανήτη να έχει μπεί σε μιά παράλογη τροχιά.
Ή στο στόχαστρο αυτών που σχεδιάζουν την παγκοσμιοποίηση.
Μιά παγκοσμιοποίηση που δεν είναι τίποτε άλλο από μιά παγκόσμια δικτατορία, όπου εκ των προτέρων θα έχουν οριστεί ποιές περιοχές του πλανήτη θα προορίζονται για ποιά δουλειά:
Αλλού η ζώνη της ευημερίας και του πλούτου...
Αλλού η ζώνη των φτηνών εργατικών χεριών, και της πάμφθηνης βιομηχανικής παραγωγής με αναλώσιμο έμψυχο υλικό...
Αλλού η ζώνη παραγωγής αγαθών...
Αλλού η ζώνη τουρισμού για τους προύχοντες λαούς του πλανήτη...
Αλλού η ζώνη κατοικίας και επιβίωσης των ''αθλίων'' και των δουλοπάροικων του κόσμου τούτου...
Και αλλού η ζώνη που θα αποτελέσει την χωματερή, την υποδοχή των παντός είδους απορριμάτων, βιομηχανικών, ενεργειακών, ραδιενεργών, όπου θα εργάζονται απορρίματα σωματικά και ψυχικά μιάς κατακερματισμένης ανθρωπότητας, που όλο και περισσότερο θα μοιάζει στην κοινωνία των ζώων!

Το ''1984'' είναι εδώ!
Ο κακομοίρης ο Όργουελ έπεσε έξω μόνο κατά 20 με 30 χρόνια.

Το δυστοπικό απολυταρχικό καθεστώς που περιγράφει, ήδη υφίσταται και τις συνέπειες της ύπαρξής του πολύ καλά τις αισθανόμαστε εμείς εδώ στην χώρα μας.

Όποιοι σ' αυτό το περιβάλλον ζόφου που έχει περιέλθει ήδη ο πλανήτης, μιλούν για ανάπτυξη κι ευημερία, δεν είναι παρά οι υπάλληλοι και τα φερέφωνα, οι εκπρόσωποι κι οι αντιπρόσωποι της οιονεί ''παγκοσμιοποίησης'', στην πραγματικότητα, της παγκόσμιας δικτατορίας δύο-τριών λαών εις βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του ανθρώπινου πληθυσμού της γης.

Ο κάθε λαός που έχει ήδη μπει στο στόχαστρο, πρέπει να αντιδράσει δυναμικά και αποτελεσματικά στα σχέδια των προδοτών της ανθρωπότητας και του ανθρώπινου πνεύματος.

Είναι αδύνατον ο λαός της χώρας που γεννήθηκε ο Αριστοτέλης και ο Δημόκριτος, ο Αισχύλος και ο Ηράκλειτος, να παραδώσει ''τοις κυσί'', ΣΤΑ ΣΚΥΛΙΑ, το πνεύμα της πραγματικής παγκοσμιότητας και του ουμανισμού, που αν εδώ σβήσει, δεν θά 'χει ελπίδα πουθενά!...

Υ.Γ. Δυστοπία (από το ελληνικό δυς+τόπος) ονομάζεται η περιγραφή ενός φανταστικού κόσμου απόλυτης δυστυχίας.

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον" 

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Ο Ταγίπ Ερντογάν, με μοχλό τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς, επιχειρεί παρεμβάσεις σε τοπικές αντιπαραθέσεις

Του Σταύρου Τζίμα

Έβαλε πάλι «μπουρλότο» στο ευαίσθητο Βαλκανικό τρίγωνο Βισνίας – Σερβίας – Κοσόβου ο Ταγίπ Ερντογάν. Απρόβλεπτος, ως συνήθως, και με το βλέμμα στραμμένο στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις οποίες είναι υποψήφιος, απείλησε σε προεκλογική του ομιλία ότι «όποιος τολμήσει να αγγίξει τους μουσουλμάνους της Βοσνίας θα βρει απέναντί του εκατό εκατομμύρια Τούρκους της Τουρκίας»!...
Και προχώρησε λέγοντας ότι θα στείλει πολεμικά πλοία να ναυλοχήσουν σε ένα λιμανάκι της Βοσνίας, στη θάλασσα της Αδριατικής!

Ζήτησαν εξηγήσεις
Οι Σέρβοι, τους οποίους «φωτογράφισε» στις δηλώσεις του τα «πήραν στο κρανίο», κατά το κοινώς λεγόμενο, και ζήτησαν εξηγήσεις, και η τουρκική διπλωματία τρέχει να «μαζέψει» το θέμα διαψεύδοντας, με μισόλογα, ότι εκστόμισε τέτοια πράγματα ο «σουλτάνος Ταγίπ».
Ο ίδιος πάντως, και η κυβέρνησή του, σιωπούν και δεν αποκλείεται να δούμε τον Αχμέτ Νταβούτογλου να σπεύδει στο Βελιγράδι για να καθησυχάσει τους εξαγριωμένους Σέρβους.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι υπότροπος. Την προηγούμενη φορά, Οκτώβριος του 2013, ευρισκόμενος στην Πρίστινα για τα εγκαίνια του αεροδρομίου, σε μία χειμαρρώδη ομιλία του, διακήρυξε μεταξύ άλλων, ότι «το Κόσοβο είναι Τουρκία και η Τουρκία Κόσοβο». Μέσα στον νεο-οθωμανικό του παροξυσμό, νόμισε, ίσως, ότι ήταν ο σουλτάνος Μουράτ, που μόλις είχε συντρίψει, το 1389, τους Σέρβους στην ιστορική μάχη του Κοσσυφοπεδίου και πανηγύριζε.

Οι αντιδράσεις ήρθαν τόσο από το Βελιγράδι, όσο και από τα… Τίρανα, δύο πρωτεύουσες στη φιλία –και όχι μόνο- των οποίων η Άγκυρα έχει επενδύσει για την επέλασή της στα Βαλκάνια.
Οι Αλβανοί έσπευσαν να αποδοκιμάσουν τις «επιθέσεις αγάπης» του Ερντογάν, διαμηνύοντας ότι είναι ξεχωριστό έθνος που πολέμησε εναντίον των Οθωμανών κατακτητών, ενώ οι Σέρβοι διαμαρτυρήθηκαν και έβαλαν στην κατάψυξη τις σχέσεις με την Άγκυρα, που μεθοδικά καταβάλλονταν προσπάθειες και από τις δύο πλευρές να αναθερμανθούν μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία.

Τώρα έβαλε και πάλι φωτιά. Και να σκεφτεί κανείς ότι δεν πάνε πολλές ημέρες που ο Νταβούτογλου είχε ταξιδέψει στο Βελιγράδι για να σβήσει την προηγούμενη και να επαναφέρει στις ράγες τις εκτροχιασμένες τουρκο-σερβικές σχέσεις.

Ύστερα από αυτό, ίσως χρειαστεί να ξανακάνει το ίδιο ταξίδι. Η Άγκυρα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα σχέδια επέκτασης της επιρροής της στη Βαλκανική και της εμπλοκής της σε ρόλο «ειρηνοποιού» στις σοβούσες εθνικοθρησκευτικές διενέξεις. Ο ίδιος ο Ερντογάν ήταν που το 2005 από τη μαρτυρική Σρεμπρένιτσα κάλεσε ανοιχτά τους μουσουλμάνους της Βοσνίας να δεχθούν τη συγνώμη των Σέρβων για τη γενοκτονία.

Το come back της Τουρκίας στα Βαλκάνια, μετά την αποτυχημένη εμπλοκή της στην Αραβική Άνοιξη, βρίσκεται σε εξέλιξη με μοχλό τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς και ο Ερντογάν δεν χάνει ευκαιρία να εμφανίζεται ως συμπαραστάτης αλλά και προστάτης τους.

Πριν από λίγο καιρό, η Άγκυρα παρενέβη στη διαμάχη μεταξύ των δύο πανίσχυρων μουφτήδων, έναν που πρόσκειται στο Βελιγράδι και τον άλλον στο Σεράγεβο, στον μουσουλμανικό θύλακα του Σαντζάκ στη Σερβία, ιδιαίτερα ευαίσθητο στις εθνοτικές αλλά και πολιτικές ισορροπίες, βγάζοντας το Βελιγράδι από δύσκολη θέση.

Στο Κόσοβο «πουλάει» διεθνή στήριξη του νεόκοπου κράτους, στα Σκόπια αλληλεγγύη στη διένεξη με την Ελλάδα για το όνομα αλλά και βοήθεια να ενταχθούν στην Ε.Ε. και στη Βοσνία και την Αλβανία εμφανίζεται ως «ο μεγάλος αδελφός».

Δεν βρίσκει παντού ανταπόκριση
Πριν από λίγες ημέρες η Άγκυρα έστειλε στολίσκο του πολεμικού ναυτικού για ασκήσεις στην Αδριατική και σε κάποια φάση υποβλήθηκε αίτημα ελλιμενισμού του στο λιμανάκι Νοέμ, που αποτελεί τη μοναδική διέξοδο της Βοσνίας στη θάλασσα. Το συλλογικό προεδρείο που κυβερνά τη χώρα και αποτελείται από μουσουλμάνους, σέρβους και κροάτες, απέρριψε το αίτημα.
Ο Ερντογάν που θεώρησε υπαίτιους τους Σέρβους (κυρίως) και τους Κροάτες «άστραψε και βρόντηξε». Το Βελιγράδι όχι μόνο δεν διαμαρτυρήθηκε, αλλά ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούτσιτς κάλεσε για διαβουλεύσεις τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας. Οι πρεσβείες της Τουρκίας στο Βελιγράδι και το Σεράγεβο διέψευσαν ότι έγιναν οι δηλώσεις. Με τον παρορμητισμό και την αλαζονεία του, ο Ερντογάν κινδυνεύει να γκρεμίσει ό,τι χτίζει η εξωτερική του πολιτική στην ευαίσθητη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.
Οι «αγάπες» της Τουρκίας δεν βρίσκουν παντού ανταπόκριση. Το αλβανικό στοιχείο δείχνει να «βλέπει» περισσότερο προς την Ευρώπη. «Οι ιδέες του Ερντογάν για τη δημοκρατία διαφέρουν πολύ από τις ευρωπαϊκές», δήλωσε ο Αλβανοκοσοβάρος αναλυτής Βέτον Σουράι και επέκρινε τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα για την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη. «Η Αλβανία πρέπει να ρίξει «άγκυρα» στο Βερολίνο και όχι στην Τουρκία», τόνισε.

Πηγή efhm. «Καθημερινή»

Σχόλιο ιστολογίου: Ευτυχώς για την Σερβία, δεν έχουν πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του επιπέδου και της ποιότητας της Ελλάδας. Εάν είχαν κάποιον Βενιζέλο ή Σαμαρά, το πιθανότερο που θα είχε συμβεί θα ήταν η άμεση οδήγησή τους στις Σερβικές φυλακές παιδεραστών…
Ο χαρακτήρας του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να προσδιοριστεί με την φράση «αγελάδα που κλωτσάει το γάλα της». Και αυτός ακριβώς ο με ελεγχόμενος χαρακτήρας του «σουλτάνου Ταγίπ» αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το μέλλον της Τουρκίας, αφού η προσωπική του ματαιοδοξία τον εμποδίζει στο να υπολογίζει τις πιθανές σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να δημιουργηθούν, κάποια στιγμή, εις βάρος της Τουρκίας από τα λεγόμενά του…
Ας σημειώσουμε όμως και την απάντηση της Αλβανίας, η οποία είναι δεικτική του βάθους μνήμης των Βαλκανίων για την καταγεγραμμένη ιστορικά οθωμανική συμπεριφορά, της οποίας οι πληγές υπάρχουν έως σήμερα. Πέρα από τις ό,ποιες σημερινές συμμαχίες (μάλλον λυκοφιλίες) το αύριο του εθνικισμού της Τουρκίας (και όχι του Ισλάμ) στα Βαλκάνια πρέπει να θεωρείται δυσοίωνο, αλλά και εξόχως εκρηκτικό…


Στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η υπέρτατη σύγκρουση μεταξύ της δυτικής παγκοσμιοποίησης και της κυοφορούμενης ανατολικής παγκοσμιοποίησης (ας χαρακτηρίσουμε έτσι τα δύο οικονομικά συστήματα, για να μπορεί να γίνει μια εύκολη διάκριση).

Οι πάντες έχουμε αντιληφθεί ότι Ρωσία και Κίνα κυρίως, αλλά και οι άλλες χώρες των BRICS, σπεύδουν με ταχείς ρυθμούς να αναπτύξουν το αντίπαλο δέος της δυτικής παγκοσμιοποίησης, που θα αμφισβητήσει καίρια την παντοκρατορία των ΗΠΑ και του δολαρίου. 
Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο οικονομικών συστημάτων, που προβάλουν οι ανατολικοί, είναι ότι, ενώ στη δυτική παγκοσμιοποίηση τα εθνικά κράτη υποβαθμίζονται ή ορισμένα θα καταλυθούν και κουμάντο θα κάνει η διεθνής οικονομική ελίτ, στην ανατολική παγκοσμιοποίηση, διακηρύσσεται ότι θα υπάρχει ισότιμη οικονομική συνεργασία μεταξύ ανεξάρτητων και κυρίαρχων εθνικών κρατών, καθώς και οικονομική βοήθεια των λαών εκείνων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, χωρίς τις εξοντωτικές λιτότητες του ΔΝΤ. Αυτή τουλάχιστον προβάλλεται ως βασική και εμφανής διαφορά, άσχετα με το τι κρύβεται πίσω της.

Αν όμως πέσει η Ρωσία του Πούτιν, που έχει αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία ή περιοριστεί σημαντικά το κύρος και η δράση της (έχει σημασία η επισήμανση «του Πούτιν» και όχι μια άλλη Ρωσία, προσδεδεμένη στο δυτικό άρμα), τότε θα καθυστερήσει σημαντικά η ανάπτυξη της ανατολικής παγκοσμιοποίησης ή μάλλον θα ματαιωθεί οριστικά.

Το μαλακό υπογάστριο όμως για τη Ρωσία γεωπολιτικά, αποτελεί η Ουκρανία. Μέσα από την Ουκρανία, ο εκτελεστικός βραχίονας της δυτικής παγκοσμιοποίησης, δηλαδή το ΝΑΤΟ, θα μπορεί να ελέγχει απόλυτα τη Ρωσία. Ο Πούτιν λοιπόν σπεύδει να κερδίσει χρόνο, αποφεύγοντας να επέμβει στην Ουκρανία, για να αποφύγει τώρα την διεθνή κατακραυγή και τις οικονομικές κυρώσεις. Όμως και η δυτική οικονομική ελίτ δεν είναι διατεθειμένη να του δώσει ούτε δευτερόλεπτο να προετοιμαστεί. Τα όσα θα ακολουθήσουν στην Ουκρανία, θα ξεφύγουν πέρα από κάθε φαντασία και θα μας εκπλήσσουν καθημερινά, όπως έγινε τώρα με το καταρριφθέν boeing.

ΥΓ. Η διεθνής χρηματοπιστωτική φούσκα, είτε θα βρει νέες οικονομικές αποικίες να ρεφάρει είτε θα σκάσει με πάταγο και προφανώς με διεθνή καταστροφή.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα η καγκελάριος της Γερμανία, Άγγελα Μέρκελ προβαίνει σε παρέμβαση για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Υπενθυμίζεται πως μόλις την Τρίτη είχε χαρακτηρίσει "βάρος" την διαφορά Ελλάδας - Σκοπίων και πρότεινε να υπάρξει συμβιβασμός.

Σήμερα κατά τη διάρκεια της «θερινής» συνέντευξης Τύπου από το Βερολίνο χρησιμοποιούσε, στις απαντήσεις της, για τα Σκόπια το όνομα «Μακεδονία». 

 Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καγκελάριος είπε πως "η εξέλιξη της "Μακεδονίας" (ενν. στην Ευρωπαϊκή Ένωση) είναι ουσιαστικά μπλοκαρισμένη, λόγω του ότι δεν έχει διευθετηθεί η διένεξη για το όνομα" και πρόσθεσε ότι είναι σε συζητήσεις για το θέμα και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ ανέφερε ότι το θέμα συζητήθηκε και στο πλαίσιο της πρόσφατης συνάντησης ηγετών της περιοχής στο Ντουμπρόβνικ.

"Πιστεύω ότι πρέπει πάντα να βλέπουμε ότι για τη "Μακεδονία" θα μπορούσε να έχει μεγάλη σημασία να υπερβεί κάποτε τη διένεξη του ονόματος. Και, χωρίς συμβιβασμούς αυτό δεν θα είναι εφικτό", δήλωσε.

Η κ. Μέρκελ σημείωσε ακόμη ότι τα ζητήματα των μειονοτικών δικαιωμάτων στη χώρα θα διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην ενταξιακή πορεία της προς την ΕΕ.

Ερωτηθείσα εάν θα μπορούσε να φανταστεί «μια δημιουργική λύση» για το ζήτημα της ονομασίας και εάν προτίθεται να εμπλακεί προσωπικά στο θέμα, η καγκελάριος τόνισε ότι ο αριθμός των πιθανών συνδυασμών (ενν. για το όνομα) είναι περιορισμένος και επισήμανε ότι δεν θα ήθελε να τους «κάψει» αναφέροντάς τους δημοσίως.

"Εάν έλεγα κάτι εδώ, θα μπορούσαμε να στοιχηματίσουμε εάν θα έρθουν δύο διαψεύσεις -μια από τη "Μακεδονία" και μία από την Ελλάδα- ή μόνο μία διάψευση. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η εκδοχή δεν θα είναι πλέον πιθανό να έρθει ποτέ", δήλωσε και διευκρίνισε ότι η ίδια διεξάγει τις συζητήσεις της εμπιστευτικά.

"Αυτό και μόνο είναι αρκετά δύσκολο. Έχω επανειλημμένα φάσεις που ασχολούμαι προσωπικά με το θέμα και μετά υπάρχουν πάλι φάσεις όπου αφήνεις την υπόθεση να ησυχάσει λίγο. Θα έρθει, με βεβαιότητα, πάλι η χρονική στιγμή που και εγώ προσωπικά θα προσπαθήσω πολύ για αυτό. Αλλά τελικά, κοιτάξτε, εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε, αλλά εάν οι ίδιοι οι συντελεστές δεν σημειώσουν πρόοδο, τότε δεν ωφελεί και η δική μου βοήθεια σε κάτι", επισήμανε.

Πηγή: Κεφάλαιο

Σχόλιο ιστολογίου: Αφού από την πλευρά της Γερμανίας και ειδικά της κυρίας Μέρκελ επικρατεί αυτή η "ελευθεριότητα" ως προς την ονομασία (βάφτιση) χωρών, μήπως θα έπρεπε κι εμείς να αρχίσουμε να αποκαλούμε επίσημα τη Γερμανία ως Τέταρτο Ράιχ; Σύμφωνα με τη λογική της κυρίας Μέρκελ, αυτή η ονομασία κακώς μπλοκάρεται από τη διαφωνία της Ελλάδας και το βέτο που ασκεί ενάντια στο όνομα αυτό... Αφού επιτρέπεται ο ετεροπροσδιορισμός, τότε ας συμβεί αυτό και στην περίπτωση της Γερμανίας κι εμείς οι Έλληνες να αποκαλούμε με όποιο όνομα επιθυμούμε την πατρίδα της κυρίας Μέρκελ... Και αν η κυρία Μέρκελ διαφωνεί, ας το αποδείξει εμπράκτως...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 

«Κερδίσαμε μια κρίσιμη μάχη, αλλά ο πόλεμος είναι ακόμη μπροστά μας».
Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του το απόγευμα της Παρασκευής σε συγκέντρωση στην πλατεία Πιάτσα Φαρνέζε, στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «oι κυβερνήσεις των δανειστών εκχωρούν στον ιδιωτικό τομέα δημόσιες επιχειρήσεις, δημόσια περιουσία και δημόσιο φυσικό πλούτο, παραβιάζοντας το υπέρτατο κριτήριο του δημόσιου συμφέροντος».

Μεταξύ άλλων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνει τους δανειστές ότι τα λεφτά τους θα τα πάρουν, αλλά τη χώρα δεν θα την πάρουν», ενώ σε σχέση με τη νέα Κομισιόν, δήλωσε ότι ελπίζει «η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην ανακυκλώσει πολιτικά στην Ευρώπη το μεγάλο συνασπισμό της Γερμανίας» και «σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Μπαρόζο, να υπηρετήσει την Ευρώπη και τους πολίτες της και όχι το νεοφιλελεύθερο δόγμα και την κυρία Μέρκελ».

Στην ανοικτή συγκέντρωση του ιταλικού ψηφοδελτίου «Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» (το οποίο έλαβε 4% στις ευρωεκλογές του Μαΐου), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «η επιτυχία της Άλλης Ευρώπης να είναι δέσμευση για να αποκλεισθούν οι κοινωνικοί αποκλεισμοί, η ανεργία και η φτώχεια. Για να επανενώσει η Αριστερά την Ευρώπη, την οποία έχει διαιρέσει ο νεοφιλελευθερισμός».

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με την πρόεδρο της ιταλικής Βουλής, Λάουρα Μπολντρίνι, στην έδρα του ιταλικού κοινοβουλίου, ενώ παραχώρησε και τηλεοπτική συνέντευξη στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα.

Ερωτηθείς σχετικά με το σημερινό, ιδιωτικό γεύμα του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Καλώς τον συνάντησε, νομίζω ότι η προσπάθεια να υπάρξει μια συμμαχία, ένα μέτωπο ανάμεσα στις δυνάμεις του ευρωπαϊκού νότου, ένα μέτωπο διεκδίκησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην κυβέρνηση, είναι στη σωστή κατεύθυνση».

Ωστόσο, είπε ότι θεωρεί ότι για να έχει στοιχειώδεις δυνατότητες επιτυχίας η προσπάθεια αυτή, «χρειάζεται μια εντελώς διαφορετική στρατηγική από εκείνη που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση και που φαίνεται ότι πάει να ακολουθήσει και ο Ιταλός πρωθυπουργός».

«Τη στρατηγική, δηλαδή, του καλού μαθητή», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη «βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο και οι χώρες του νότου, οι κυβερνήσεις τους, οφείλουν να απαιτήσουν να σταματήσει τώρα η καταστροφική πολιτική της λιτότητας».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΤριήμερος αποκλεισμός στη νατοϊκή βάση της Σούδας

Περίπου 700 τόνοι χημικών από τα άκρως επικίνδυνα αποθέματα της Συρίας θα ριχτούν ανοιχτά της Κρήτης

Δύο non papers έστειλε η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών από τον περασμένο Σεπτέμβριο ζητώντας τη συνδρομή της Αθήνας στην επιχείρηση καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας

Ξεσηκωμός επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην Κρήτη για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του καθεστώτος Άσαντ στα νερά της Μεσογείου που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τους κατοίκους του νησιού να ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις, εν πλω διαμαρτυρίες, και αποκλεισμό της νατοϊκής βάσης στην Σούδα.

Σε παγκρήτια συνάντησή τους οι συντονιστικές επιτροπές αγώνα, αποφάσισαν ένα «θερμό» δεκαήμερο κινητοποιήσεων με σημείο αναφοράς τον τριήμερο αποκλεισμό της Ναυτικής βάσης της Σούδας, αρχής γενομένης από αύριο, με το ραντεβού να έχει δοθεί στις 10 το πρωί στην πλατεία της δημοτικής αγοράς Χανίων.

Μάλιστα δεν αποκλείεται και εν πλω διαμαρτυρία μέχρι το αμερικανικό πλοίο της υδρόλυσης «Cape Ray», που πλέει μια ανάσα από τις ελληνικές ακτές, ανάμεσα στην Κρήτη και την Ιταλία. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για την αποστολή τριών πλοιαρίων με περίπου 40 επιβαίνοντες με στόχο την όσο το δυνατόν κοντινότερη προσέγγιση στο «πλοίο του θανάτου».

Οι εκπρόσωποι των φορέων καταγγέλλουν ως αυθαίρετη την ενέργεια καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη γειτονιά της Κρήτης, τονίζοντας ότι «είναι έγκλημα κατά της φύσης και της ανθρώπινης ζωής να μεταβάλλεται συνεχώς η Μεσόγειος σε χαβούζα κάθε μορφής αποβλήτων».

Παράλληλα, εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους καθώς οι ισχυροί της γης και οι διεθνείς οργανισμοί αγνοούν τη διεθνή κατακραυγή ενώ οι αρμόδιοι απέρριψαν το αίτημα της Περιφέρειας Κρήτης και των συλλογικοτήτων του νησιού για τη σύσταση Επιτροπής Ελέγχου στο πλοίο πριν την υδρόλυση με την παρουσία εκπροσώπων του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Οι ίδιοι καλούν έστω και την ύστατη ώρα, τον Πρόεδρο της Αμερικής και τους Εκπροσώπους των Διεθνών Οργανισμών να αποτρέψουν την επιχείρηση υδρόλυσης των τοξικών χημικών όπλων στην κλειστή Θάλασσα της Μεσογείου. Μάλιστα, εκφράζονται φόβοι για ενδεχόμενο ατύχημα κατά την υδρόλυση, ενώ η πρωτόγνωρη διαδικασία που θα ακολουθηθεί αμφισβητείται από ειδικούς για την εγκυρότητά της με επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Παρέμβαση Ελλήνων ευρωβουλευτών

Το μείζον ζήτημα της υδρόλυσης των επικίνδυνων χημικών αποτέλεσε θέμα συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων να ζητούν εξηγήσεις για την οικολογική βόμβα που είναι έτοιμη να «σκάσει» στα ελληνικά νερά.

Δυναμική παρέμβαση έκανε ο Νότης Μαριάς των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο οποίος έκανε λόγο για ένα «ιδιαίτερα επικίνδυνο εγχείρημα, αφού στα τοξικά αυτά απόβλητα, εμπεριέχεται μεταξύ άλλων το άκρως επικίνδυνο τοξικό αέριο Σαρίν». Όπως αποκάλυψε η πρωτοφανής στα χρονικά διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να διαρκέσει 60 ολόκληρες ημέρες.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, με τοποθέτησή του αναφέρθηκε στους τεράστιους οικολογικούς κινδύνους και ζήτησε τη λήψη μέτρων για να αποτραπούν πιθανές επιπτώσεις.

Από το Ποτάμι, ο Γιώργος Γραμματικάκης, εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του επισημαίνοντας πως σε μια κλειστή θάλασσα, όπως η Μεσόγειος, μια τέτοια μέθοδος ενδέχεται να οδηγήσει σε αμετάκλητη περιβαλλοντική και κοινωνική καταστροφή.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο, Κώστας Παπαδάκης, τόνισε τις μεγάλες ευθύνες των ΗΠΑ, της ΕΕ και της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, που για την εξυπηρέτηση των μονοπωλίων κρύβουν την αλήθεια και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των λαών σε ολόκληρη την Μεσόγειο.

Είχε προηγηθεί ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφίας Σακοράφα προς τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές, σχετικά με το πως αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις επιπτώσεις από την υπόθεση αυτή και εάν προτίθεται να λάβει μέτρα συμπλήρωσης της υφιστάμενης κοινοτικής νομοθεσίας.

Και η Πελοπόννησος κατά των χημικών

Την απόλυτη αντίθεσή της στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου εξέφρασε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, θέτοντας σειρά κρίσιμων πολιτικών, περιβαλλοντικών και νομικών ζητημάτων.

Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης σημείωσε ότι, «εξαρχής παρακολουθούμε το θέμα πολύ προσεκτικά και βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας ενάντια στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στις θάλασσές μας».

Εξάλλου, η Περιφέρεια Κρήτης είχε ζητήσει έγκαιρα από την κυβέρνηση την αποτροπή της καταστροφής των χημικών όπλων ενώ ο Περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης ανέλαβε συντονιστικό ρόλο για κοινή αντίδραση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και διεθνείς Οργανισμούς με γειτονικές Περιφέρειες Ελλάδας, Ιταλίας, Σαρδηνίας, Μάλτας.

Την ίδια ώρα, κατά της εξουδετέρωσης των χημικών δυτικά της Κρήτης τάσσονται με ανακοινώσεις τους, το σωματείο των Οικοδόμων αλλά και η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου (ΕΙΥΗ).

Πηγή: Kontra News 

Διαβάστε επίσης:

Χημικά της Συρίας: Μεγάλος κίνδυνος από το κινητό σύστημα καταστροφής χημικών

Μετατρέπουν τη Μεσόγειο σε Φουκουσίμα 

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Ο Γερμανός ειδικός σε θέματα χρηματιστηρίου Ντιρκ Μίλερ - γνωστός και ως «Dr. Max» -, στο νέο βιβλίο του, με τίτλο «Showdown», υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ προκάλεσαν την κρίση στην Ευρώπη, προκειμένου να ανακόψουν την αύξηση της επιρροής του ευρώ έναντι του δολαρίου.
Ο ίδιος θεωρεί ότι η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα αν είχε το δικό της νόμισμα ή αν αξιοποιούσε τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της, καθώς, όπως λέει, «στο ελληνικό υπεδάφος βρίσκονται τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη», ενώ τονίζει ότι σκοπός του ΔΝΤ είναι να καταστρέψει την ελληνική οικονομία ώστε τα ελληνικά κοιτάσματα να πωληθούν φθηνά σε πολυεθνικές.
Σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Focus», ο κ. Μιλερ αναλύει την θεωρία ότι «η μεγάλη αναμέτρηση, η οποία εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια, σχετίζεται με την κυριαρχία στο πλανήτη για τις επόμενες δεκαετίες» και σημειώνει ότι «η Ευρώπη δεν λαμβάνεται πλέον υπόψιν» και «το παιχνίδι κινείται μεταξύ Αμερικής και Ασίας, δηλαδή της Κίνας, ενώ οι Ρώσοι θα ήθελαν να αναμιχθούν κι αυτοί λίγο».  
Ο συγγραφέας αποδίδει ωστόσο τα προβλήματα της Ευρώπης όχι μόνο σε εξωτερικούς παράγοντες, αλλά και σε εσωτερικές αιτίες.«Το υψηλό χρέος δεν είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η συνολική υπερχρέωση της Ευρώπης είναι μικρότερη από αυτή των ΗΠΑ ή της Ιαπωνίας. Από το 2008 όμως οι επιθέσεις εναντίον της Ευρώπης εξελίσσονται στοχευμένα και συντονισμένα», λέει.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσει ο κ. Μιλερ και την Ελλάδα.«Ακριβώς στην φάση της ισχύος του ευρώ συμβαίνουν τα γεγονότα γύρω από τον Κ. Καραμανλή, η ανάληψη της εξουσίας από τον Γ. Παπανδρέου και η αιφνιδιαστική ακούσια καταγγελία στις Βρυξέλλες της παραποίησης των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων. Ο Παπανδρέου και οι άνθρωποί του έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να στρέψουν την Ευρώπη και την Γερμανία εναντίον τους. Καμία συμφωνία δεν τηρήθηκε, ο λαός και η οικονομία της χώρας οδηγούνταν στον κατήφορο. Το ένα σκάνδαλο διαδεχόταν το άλλο. Και μια χωρίς προηγούμενο εσωτερική ευρωπαϊκή καμπάνια μίσους εναντίον των «τεμπέληδων Ελλήνων», των «ναζί Γερμανών», των «διεφθαρμένων Ιταλών» και των «υπερχρεωμένων Ισπανών με τα πολλά ακίνητα» ξεκίνησε.
Η Ευρώπη άρχισε να αυτοσπαράσσεται, θέαμα που στο εξωτερικό το παρακολουθούσαν με ικανοποίηση. Εναντίον της Ευρώπης δεν στέλνει κανείς τον έκτο στόλο, αλλά την Γουόλ Στριτ, τις τράπεζές της και τους οίκους αξιολόγησης και τα όπλα της μυστικής διπλωματίας. Τα χτυπήματα εναντίον του ευρώ και των χωρών της Ευρωζώνης ήρθαν με στρατιωτική ακρίβεια και προκαλούνταν πάντα από μελέτες μεγάλων τραπεζών της Γουόλ Στριτ ή των αμερικανικών οίκων αξιολόγησης.
Τα βασικά όμως προβλήματα της Ευρωζώνης ήταν εσωτερικής φύσης. Το να επιβάλλεται σε πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους κράτη ένα κοινό νόμισμα οδηγεί εξαρχής σε σημαντικά προβλήματα. Αυτή η αχίλλειος πτέρνα οφείλεται σε εμάς τους ίδιους, αλλά τα βέλη εναντίον της ήρθαν στοχευμένα και με τους ψυχρούς υπολογισμούς από την άλλη άκρη του Ατλαντικού», υποστηρίζεται στο βιβλίο.
Στο βιβλίο γίνεται εκτενής αναφορά στα ελληνικά κοιτάσματα φυσικού αέριου, στο κεφάλαιο με τον τίτλο: «Οι Έλληνες και το αέριο»: «Τι θα λέγατε αν πρότεινα η Ελλάδα να πουλάει πετρέλαιο και φυσικό αέριο; Μην ανησυχείτε, δεν ήπια πολύ ούζο την ώρα της συγγραφής», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μιλερ και συνεχίζει: «Η Ελλάδα δεν έχει στο υπέδαφός της μόνο μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και μιας σειράς σημαντικών ορυκτών.
 Μπορεί κάνεις δικαιολογημένα να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα σε πρώτες ύλες στην Ευρώπη. 
Την τελική διαβεβαίωση την έλαβα στο τέλος του καλοκαιριού του 2012 στην διάρκεια μιας έντονης συζήτησης με την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία με διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα διαθέτει κοιτάσματα αντίστοιχα με αυτά της Λιβύης. Και, τουλάχιστον τώρα, τίθεται αναπόφευκτα το ερώτημα: τι παιχνίδι παίζεται εδώ;  
 Αφήνουμε την ελληνική οικονομία να εξαντληθεί μέσω δρακόντειων πακέτων λιτότητας και την χρηματοδοτούμε με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να μην πληγούν οι παλαιοί δανειστές.
Χάνονται δισεκατομμύρια ευρώ σε φορολογικά χρήματα για συμφωνίες χωρίς επιστροφή και στην αναδιάρθρωση του χρέους, όταν η Ελλάδα διαθέτει κοιτάσματα πολλαπλάσια του όγκου του χρέους της».
 Ο συγγραφέας υποστηρίζει σε αυτό το σημείο ότι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου «φαίνεται σαν να ήταν εκτελεστική μαριονέτα των ΗΠΑ» και υποστηρίζει ότι «αποστολή του ήταν να επιφέρει με κάθε τρόπο την ρήξη στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη», ενώ προσθέτει: «Ο Παπανδρέου το 2009 δήλωνε, "δεν έχουμε πετρέλαιο ή τουλάχιστον δεν έχουμε βρει ακόμη" και ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης τόνιζε, "δεν είμαστε ούτε Σαουδική Αραβία ούτε Νορβηγία" και τώρα μια έκθεση της Deutsche Bank στο Λονδίνο κάνει λόγο για πιθανά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, τα οποία, μόνο στην περιοχή νοτίως της Κρήτης θα μπορούσαν να ανέλθουν σε λίγα χρόνια σε 427 δισεκατομμύρια ευρώ».
 Ερωτώμενος από το Focus γιατί θεωρεί ότι η Ευρώπη δεν ασχολείται με τα κοιτάσματα της Ελλάδας και της Κύπρου, ο κ. Μιλερ αναφέρει ότι όταν οι Κύπριοι πρότειναν στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να παραχωρήσουν στην Ευρώπη ή να υποθηκεύσουν το 30% των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αυτό δεν αποτελεί θέμα συζήτησης και διερωτάται για ποιον λόγο.
 Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Μιλερ υποστηρίζει ότι ο κ. Σόιμπλε δεν ήθελε την συμμετοχή του στα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης, φοβούμενος ότι έτσι θα αυξανόταν η επιρροή των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αλλά επικράτησε η άποψη του οικονομικού συμβούλου της Αγγέλα Μέρκελ, Ότμαρ Ίσινγκ, ο οποίος, επισημαίνει ο συγγραφέας, είναι και σύμβουλος της Goldman Sachs. 
 «Ο ρόλος του ΔΝΤ είναι να επιφέρει την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, να κατηγορήσει την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν εφάρμοσε ακριβώς το πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας και να την εξαναγκάσει να παραδώσει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της σε πολυεθνικές εταιρείες έναντι πενιχρού τιμήματος», επισημαίνει.
 Ο Γερμανός ειδικός εκτιμά ακόμη ότι τα προγράμματα εξυγίανσης που εφαρμόζονται στις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση είναι αναποτελεσματικά. «Τα προγράμματα λιτότητας είναι μια παράνοια», υποστηρίζει και συμπληρώνει ότι το αποτέλεσμα είναι μια εξέλιξη της οικονομίας όπως αυτή με τον Καγκελάριο Μπρούνινγκ. "Τα κράτη εξαντλούνται και η ελληνική οικονομία βυθίζεται στο απύθμενο".


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου