Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

18 Ιουλ 2014

Είναι καιρός τώρα, που πάτησαν την πατρίδα ετούτοι οι σκυθρωποί, καλεσμένοι από τους εφιάλτες. Και άρχισαν να γκρεμίζουν, για να πουλήσουν τα ερείπια, φτηνή πραμάτεια, στους εμπόρους των εθνών. Και άδειασαν οι δρόμοι από τα χαμόγελα, και ήρθαν οι ουρές των πεινασμένων. Άλλοι, εκείνοι που δεν άντεχαν, έφυγαν από τη μια στιγμή στην άλλη, αφήνοντάς μας παρακαταθήκη την εικόνα του χαμού τους.

Η κρίση που ζούμε τώρα είναι πνευματική... είναι η ταραχή που το νου μας σκοτίζει και οι μέριμνες μιάς δανεικής χαλαρής και πλούσιας βιοτής που κληθήκαμε να την πληρώσουμε παραδίδοντας τις αξίες μας και την πατρίδα μας. Στο ανταλλακτήριο της απάτης γελαστήκαμε με τα γυαλιστερά και τα χρώματα, κι αφήσαμε την μέριμνα του αύριο σε τιποτένιους…

Η πραγματική κρίση δεν ήρθε ακόμη... H κρίση εκείνη που το σώμα θα λυγίσει και η ψυχή θα κολαστεί για τιποτένια μέχρι χθες και σήμερα πράγματα...
Αυτή την κρίση, την μεγάλη, που εκτός από το σώμα, τώρα και την ψυχή μας θα προσπαθήσει να αλώσει, αυτή φοβάμαι περισσότερο και παρακαλώ σαν έρθει η ώρα εκείνη να έχω τη δύναμη να αντέξω στην φριχτή παλαίστρα, εκεί που βασιλεύει η απόλυτη φρίκη, εκεί που εδώ και χρόνια ως τα τώρα μας στοιβάζουν, εκεί που θα κληθούμε εγώ κι εσύ για να αντιμετωπίσουμε τους δικούς μας δαίμονες και τους δικούς τους ψυχοθεριστές.

Αυτά τα λίγα τα μοιράζομαι μαζί σου και με περισσή έννοια, μήπως ο νους μου παίζει παιχνίδια και οι φωνές είναι σειρήνες που προκαλούν τον δρόμο μου να αφήσω.

Συγχώρα με εάν τα λόγια αυτά κουράζουν, δεν έχω άλλα, άδειασε ο νους… κι έλα να σταθούμε ο ένας πλάι στον άλλο, άντρες, γυναίκες και παιδιά, για ν’ απαιτήσουμε της ζωής μας να γίνουμε οι αφέντες, από εκείνους που αρχίσαν ήδη να ετοιμάζονται να πάρουν τώρα την ψυχή μας…Και το φυσικό αέριο στη σκακιέρα για το Κυπριακό

Γράφει ο Νίκος Μελέτης

Σε προεξοφλημένο αδιέξοδο οδηγεί τις συνομιλίες για το Κυπριακό η τουρκική πλευρά, με την προσδοκία ότι το φθινόπωρο ο νέος, όπως όλα δείχνουν, Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βγάλει, όπως το 2004, «λαγούς από το καπέλο», στριμώχνοντας στη γωνία την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν κατορθώσει να επιβάλει την τύπου Σχεδίου Ανάν λύση του Κυπριακού, τουλάχιστον θα επιδιώξει να «βραχυκυκλώσει» το πρόγραμμα εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να εκθέσει στο πεδίο της διαπραγμάτευσης τον Νίκο Αναστασιάδη δεν μπορεί παρά να οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς ο Κύπριος Πρόεδρος ακόμη κι αν το επιθυμούσε, δεν μπορεί να αποδεχθεί το πλαίσιο που επιχειρεί να θέσει στη διαπραγμάτευση ο Ντερβίς Έρογλου.

Όπως αποκάλυψαν τα Κυπριακά ΜΜΕ, η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει το ερώτημα του δημοψηφίσματος να περιγράφει εξαρχής και τις συνέπειες του ενδεχόμενου «όχι», ώστε αυτό να λειτουργήσει εκβιαστικά αλλά και να νομιμοποιήσει την αναβάθμιση του ψευδοκράτους σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας.
Η τουρκοκυπριακή πλευρά απαιτεί να υπάρξει… παρθενογένεση του νέου κράτους από τις δύο ισότιμες συνοδευτικές οντότητες, με «στιγμιαία» κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ απαράδεκτη είναι και η απαίτηση για μετατροπή σε πρωτογενές δίκαιο μόνιμων παρεκκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, με την πρόβλεψη, μάλιστα, ότι θα είναι απρόσβλητη η συμφωνία.

Η τουρκική πλευρά επιμένει στην εκ περιτροπής προεδρία, χωρίς την στάθμιση ψήφου με την οποία την είχε συνδέσει ο Δημήτρης Χριστόφιας, ενώ απολύτως απαράδεκτες είναι και οι προτάσεις της αναφορικά με το περιουσιακό.

Οι τουρκοκύπριοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις ρυθμίσεις της επιστροφής οι περιουσίες που έχουν ήδη παραδοθεί σε «δυσπραγούντες» πολίτες του ψευδοκράτους, πρόταση η οποία οδηγεί, βέβαια, σε νομιμοποίηση των εποίκων και του σφετερισμού των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων και μετά την όποια λύση. Ακόμη και τις περιπτώσεις στις οποίες προβλέπεται να επιστραφούν περιουσίες, οι τουρκοκύπριοι τις περιορίζουν στην πρώτη κατοικία και στην μικρή επιχείρηση -εκτάσεις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία κ.λ.π. εξαιρούνται της ρύθμισης-, θα προτείνεται δε είτε ανταλλαγή με άλλη περιουσία είτε αποζημίωση. Το πλέον προκλητικό όμως είναι ότι η τουρκική πλευρά προτείνει οι αποζημιώσεις να καταβάλλονται από το συνιστών κρατίδιο του οποίου το άτομο θα έχει την εσωτερική ιθαγένεια, με άλλα λόγια, οι Ελληνοκύπριοι θα κληθούν να πληρώσουν για δεύτερη φορά το κόστος της εισβολής!

Οι Βρετανοί προσγειώνουν τις προσδοκίες
Στο βαρύ αυτό κλίμα ο ρόλος του φυσικού αερίου είναι κρίσιμος, αλλά δεν είναι μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία που επιχαίρει να εκμεταλλεύεται αυτό το σημαντικό διπλωματικό και οικονομικό χαρτί. Η Τουρκία, από την μεριά της, προσπαθεί να μην δείξει ότι «φλέγεται» για το κυπριακό φυσικό αέριο, αλλά την ίδια στιγμή είναι προφανές ότι κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τις οικονομικές και γεωπολιτικές ανατροπές που επιφέρει η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην περιοχή.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το παιχνίδι που έχουν αρχίσει να παίζουν οι Βρετανοί, αναπολώντας τον παραδοσιακό ρόλο του… διαίρει και βασίλευε της πάλαι ποτέ Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Ο Ρίτσαρντ Μουρ, βρετανός πρεσβευτής στην Άγκυρα, επισκέφθηκε τον Ιούνιο την Λευκωσία, συνοδευόμενος από τον ύπατο αρμοστή της Βρετανίας στο νησί, Μάθιου Κιντ, και στις επαφές που είχε μετέφερε ένα μήνυμα το οποίο προσπάθησαν να «αποκρυπτογραφήσουν» στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Μουρ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου που θα είναι σε θέση να εξάγουν οι χώρες παραγωγής, όπως το Ισραήλ και η Κύπρος, δεν αποτελεί «ικανό αντάλλαγμα» για να υποχρεώσουν τον Ταγίπ Ερντογάν σε παραχωρήσεις στο Κυπριακό. Αντιθέτως, στην ανάλυσή του ο Βρετανός διπλωμάτης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η όποια κίνηση να γίνει από τον Ερντογάν στο Κυπριακό να έχει ως αποκλειστικό κίνητρο το να εμφανίσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και συνολικά στη Δύση, μία χαμηλού κόστους πολιτική πρωτοβουλία, η οποία θα εγκαινιάσει μία εποικοδομητική σχέση του, ως Προέδρου πλέον της Τουρκικής Δημοκρατίας, με την Ε.Ε.

Σημειωτέον ότι δεν ήταν το πρώτο μήνυμα που έφτανε στην Λευκωσία με το συγκεκριμένο περιεχόμενο. Ο Μάικλ Λι, έμπειρος Βρετανός τεχνοκράτης των Βρυξελλών, που επί χρόνια καθόριζε την πολιτική της Ε.Ε. στο θέμα της Διεύρυνσης ως γενικός διευθυντής της αρμόδιας διεύθυνσης, τώρα συνεχίζει την καριέρα του ως κορυφαίος σύμβουλος – αναλυτής του German Marshall Fund. Σε συνέντευξή του στην έγκυρη ιστοσελίδα al-Monitor ο κ. Λι εκφράζει την εκτίμηση ότι είναι πολύ πρόωρο να αποτιμηθεί η σημασία που θα έχει το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου για την Τουρκία, με δεδομένη την αστάθεια της οικονομίας της, την αμφισβήτηση των προβλέψεων για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης –θα απαιτούσαν όλο και περισσότερους ενεργειακούς πόρους- αλλά και τα μεγέθη των κοιτασμάτων, που δεν είναι ικανά να αποτελέσουν εναλλακτική πηγή ενέργειας για την απεξάρτηση της Τουρκίας από την Ρωσία. Συγχρόνως, εκφράζεται η εκτίμηση ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα είναι ιδιαίτερα υψηλή σε σχέση με εκείνου που φτάνει από την Ρωσία ή την Κασπία, κατά συνέπεια περιορίζεται η οικονομική διάσταση του τουρκικού ενδιαφέροντος για το κυπριακό φυσικό αέριο.

Βεβαίως, ο Μάικλ Λι επισημαίνει ότι στον υπολογισμό αυτό πολλά θα αλλάξουν, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανεύρεση νέων μεγάλων κοιτασμάτων που θα καταστήσουν βιώσιμη τη μονάδα LNG στον Βασιλικό. Για να είναι στοιχειωδώς βιώσιμη η συγκεκριμένη μονάδα απαιτεί τουλάχιστον δύο γραμμές παραγωγής και είναι ενδιαφέρον το μέγεθος της επένδυσης: Η κατασκευή μίας τέτοιας γραμμη΄ς LNG στοιχίζει περίπου 6 δις δολάρια, οι δύο γραμμές 9 δις δολάρια, ενώ οι τρεις γραμμές 12 δις δολάρια…

Ο έμπειρος Βρετανός διπλωμάτης και τεχνοκράτης εκτιμά ότι η Τουρκία, διαθέτοντας πλήθος εναλλακτικών λύσεων για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών, δεν θα αλλάξει την πολιτική της στο Κυπριακό ελέω φυσικού αερίου. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα όμως είναι η αντίληψη του Μάικλ Λι για το πώς θα επηρεαστεί η επίλυση των πολιτικών προβλημάτων στην περιοχή από το φυσικό αέριο:
«Εάν υπάρξει πολιτική λύση είτε στο Κυπριακό είτε στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, η ενεργειακή συνεργασία θα ενδυναμώσει τη λύση αυτή. Είναι σαφές ότι οι αγωγοί θα δημιουργήσουν ένα πλαίσιο κοινών συμφερόντων, αλλά δεν αποτελούν το κίνητρο που θα πιέσει τις χώρες να λύσουν τα μεταξύ τους προβλήματα και να υπάρξει τελικά ειρήνη»,
είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο κ. Λι.

Χωρίς όπλα ο «μικρός, ενοχλητικός αντίπαλος»
Η τουρκική πλευρά προσπαθεί να στείλει το μήνυμα ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι που θα βρεθούν υπό πίεση προκειμένου να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό, καθώς θα έχουν ανάγκη την τουρκική αγορά για να διαθέσουν το φυσικό τους αέριο. Το ερώτημα, βεβαίως, που γεννάται είναι εάν στο Κυπριακό οι Βρετανοί, οι οποίοι δεν φημίζονται για την… ανιδιοτέλειά τους, επιδιώκουν με τις παρεμβάσεις αυτές να αποτρέψουν την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Νίκο Αναστασιάδη από τη χρήση του φυσικού αερίου ως μέσου άσκησης πίεσης προς την Άγκυρα ή αν πράγματι η Άγκυρα δεν ενδιαφέρεται για το αέριο.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση αυτή οι ποσότητες μπορεί να μην είναι αρκετές, για να καλύψουν το σύνολο των αναγκών της Τουρκίας ή πιθανόν να την μετατρέψουν σε ακόμη πιο σημαντικό κόμβο μεταφοράς ενέργειας, παραμένει, ωστόσο, ένα σημαντικό στοιχείο που παραβλέπει η ανάλυση των Βρετανών: Η Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν, εφόσον δεν θα έχουν οι ίδιοι το κλειδί της ενεργειακής «δεξαμενής» της Ανατολικής Μεσογείου, εννοούν να αποτρέψουν ή, τουλάχιστον, να καθυστερήσουν το να αποκτήσει το συγκεκριμένο όπλο ο «μικρός, ενοχλητικός αντίπαλός» τους, όπως αντιλαμβάνονται την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πηγή περιοδικό «Επίκαιρα», τεύχος 247


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΟ άνθρωπος που άλλαξε την Τουρκία όσο κανείς άλλος μετά τον Κεμάλ Ατατούρκ, βαδίζει προς βέβαιη νίκη στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου, αλλά τα δύσκολα τον περιμένουν

Γράφει ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου

Με μία ομιλία που άρχισε με προσευχή και τελείωσε με στόχο του Κορανίου, αφού είχε διακοπεί κάμποσες φορές από τα βροντώδη χειροκροτήματα των τεσσάρων χιλιάδων συνέδρων, ο Ταγίπ Ερντογάν αποδέχθηκε το χρίσμα που του έδωσε το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ενόψει των προεδρικών εκλογών της 10ης Αυγούστου.

Λιγότερο από ένας μήνας χωρίζει πια τον ηγέτη που μεταμόρφωσε την Τουρκία περισσότερο από κάθε άλλον, μετά τον Κεμάλ Ατατούρκ, από το όραμα, για την εκπλήρωση του οποίου εργάζεται μεθοδικά εδώ και χρόνια: να γίνει ο πρώτος άμεσα εκλεγμένος από τον λαό πρόεδρος της χώρας, ελπίζοντας ότι –Αλλάχ θέλοντος- θα βρίσκεται στον θρόνο του και το 2023, όταν η Τουρκική Δημοκρατία θα γιορτάσει την συμπλήρωση ενός αιώνα από την περιπετειώδη ίδρυσή της.

Είχε προηγηθεί ένας χρόνος γεμάτος πολιτικές θύελλες, στη διάρκεια του οποίου πάμπολλοι αντίπαλοι και αναλυτές, εντός και εκτός Τουρκίας, είχαν προβλέψει άδοξο τέλος εποχής για τον επίδοξο «νέο σουλτάνο». Οι αιματηρές ταραχές του Μαΐου – Ιουνίου 2013 σε πολλά αστικά κέντρα, που πυροδοτήθηκαν από τις διαμαρτυρίες για την τύχη του πάρκου Γκεζί και της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, πολτογραφήθηκαν στη Δύση (και στο Ισραήλ) ως η τουρκική εκδοχή της «αραβικής άνοιξης», η οποία θα κατέληγε στην ανατροπή ενός ακόμη απολυταρχικού ηγέτη.

Η σύγκρουση αποδείχθηκε ανόητη και οι ελπίδες φρούδες, αλλά ήρθε το μέγα σκάνδαλο των δωροδοκιών, που ενέπλεξε και κορυφαίους υπουργούς του Ερντογάν, για να αναπτερώσει το ηθικό των αντιπάλων του. Είχε σημάνει η ώρα για το πολυπλόκαμο παρακράτος της Αδελφότητας Γκιουλέν, με τα ισχυρότατα ερείσματα στην Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη, να παίξει τα ρέστα του.
Έπαιξαν κι έχασαν. Ύστερα από μία δυναμική προεκλογική εκστρατεία, ο Ερντογάν θριάμβευσε στις τοπικές εκλογές – δημοψήφισμα της 30ης Μαρτίου, σημειώνοντας την όγδοη νίκη του σε ισάριθμες εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε δώδεκα χρόνια, μία επίδοση συγκρίσιμη μόνο με εκείνες του Ούγκο Τσάβες. Ακόμη και η ανεκδιήγητα κυνική και αλαζονική αντιμετώπιση του τραγικού δυστυχήματος στο ανθρακωρυχείο της πόλης Σομά πέρασε χωρίς σοβαρές πολιτικές συνέπειες για τον εφτάψυχο πολιτικό, ο οποίος εντωμεταξύ, είχε εκδιώξει χιλιάδες αστυνομικούς, δικαστές και εισαγγελείς, ξεδοντιάζοντας την επικίνδυνη Αδελφότητα.

Οι αδύναμοι αντίπαλοι
Στον διαβόητο Γιόζεφ Γκαίμπελς ανήκε η ρήση «ευχαριστούμε τον Θεό που μας έδωσε για εχθρούς μόνο νάνους». Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί, βέβαια, από καμία άποψη να συγκριθεί με τους ναζί, ωστόσο έχει εξίσου ισχυρούς λόγους με εκείνους να ευγνωμονεί τη μοίρα για την καχεξία των πολιτικών του αντιπάλων.
Σύμπτωμα κρίσης και πανικού της αντιπολίτευσης ήταν και η επιλογή του ανθρώπου που καλείται να σταθεί απέναντι από τον Ερντογάν στις εκλογές του Αυγούστου. Το κεντροαριστερό CHP, σκιά του πάλαι ποτέ κραταιού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος που ίδρυσε ο Ατατούρκ, και το υπερεθνικιστικό κόμμα των «Γκρίζων Λύκων» ΜΗΡ σχημάτισαν μία παρά φύσιν εκλογική συμμαχία, επιλέγοντας ως κοινό υποψήφιο τον Εκμελεντίν Ιχσάνογλου. Έναν 70χρονο, γεννημένο στο Κάιρο, πρώην διπλωμάτη και ακαδημαϊκό. Τον οποίο λίγοι από τα εβδομήντα επτά εκατομμύρια των ομοεθνών του γνώριζαν μέχρι να ανακοινωθεί η υποψηφιότητά του.

Κατεβάζοντας στην εκλογική αρένα, απέναντι στο θηρίο που λέγεται Ερντογάν, αυτή την γκρίζα, ασθενική φιγούρα, οι δύο κατά συνθήκη σύμμαχοι απογοήτευσαν το στρατόπεδό τους, όπου η γκρίνια και οι εσωτερικές φαγωμάρες δίνουν και παίρνουν. Πολύ περισσότερο που ο Ιχσάνογλου είναι πατενταρισμένος… ισλαμιστής. Υπήρξε, μάλιστα, γ.γ. της Διεθνούς Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας! Προφανώς ο επικεφαλής του CHP, Κεμάλ΄Κιλιντσάρογλου, και ο αρχηγός του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ευελπιστούν ότι, βάζοντας έναν μετριοπαθή ισλαμιστή απέναντι στον Ερντογάν, θα του αφαιρέσουν κάποιες ψήφους της «βαθιάς μουσουλμανικής Τουρκίας». Στην πραγματικότητα, το μόνο που καταφέρνουν είναι να εξαγριώνουν εναντίον τους την προδομένη βάση των κομμάτων τους και να επιβεβαιώνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την ιδεολογική ηγεμονία του αντιπάλου τους.

Το κάδρο των τριών προεδρικών υποψηφίων που θα αναμετρηθούν στις 10 Αυγούστου συμπληρώνει ο 41χρονος δικηγόρος Σελαχτσίν Ντεμίρτας, εκ των ηγετών του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP). Το 2010 ο Ντεμίρτας καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα μηνών επειδή είχε το θράσος να προτείνει δημοσίως στην κυβέρνηση Ερντογάν να αρχίσει απευθείας διάλογο με τον φυλακισμένο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ιστορικό ηγέτη της ένοπλης αυτονομιστικής οργάνωσης των Κούρδων ΡΚΚ. Σήμερα ο Ντεμίρτας συμμετέχει ενεργά στον εν λόγω διάλογο που διεξάγεται με εντατικούς ρυθμούς στο νησί Ίμραλι της Θάλασσας του Μαρμαρά, όπου κρατείται ο Οτσαλάν, με στόχο την επίτευξη οριστικής λύσης στο κουρδικό ζήτημα.

Και μόνο το γεγονός ότι στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της κοσμικής Τουρκικής Δημοκρατίας παίρνουν μέρος δύο ισλαμιστές κι ένας Κούρδος, κάνοντας να τρίζουν τα κόκκαλα στο μαυσωλείο του Ατατούρκ, πείθει περισσότερο από δεκάδες αναλύσεις για το πόσο άλλαξε την Τουρκία ο άνθρωπος που την κυβερνά τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Τούτων δοθέντων, η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας προοιωνίζεται παράσταση για έναν ρόλο. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν άνετη επικράτηση του Ερντογάν από τον πρώτο κιόλας γύρο της αναμέτρησης, με ποσοστό της τάξης του 55%/

Αλλά κι αν παρ’ ελπίδα χρειαστεί και δεύτερος γύρος, στις 24 Αυγούστου, ο Ερντογάν είναι σχεδόν βέβαιο ότι9 θα κερδίσει την μάχη, αποσπώντας τη μερίδα του λέοντος από τις ψήφους των Κούρδων που θα έχουν ψηφίσει στον πρώτο γύρο τον Ντερμίτας.
Ό,τι και να καταλογίσει κανείς στον Ερντογάν, δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι επί των ημερών του οι Κούρδοι της Ανατολίας, οι οποίοι διατηρούν έντονες αναμνήσεις από την σκληρή καταπίεση επί κεμαλικής στρατοκρατίας, μπόρεσαν να αναπνεύσουν κάπως πιο ελεύθερα, να μιλούν τη γλώσσα τους στα σχολεία και τα δικαστήρια, να την ακούν στην τηλεόραση, ενώ είδαν τις υποδομές και την καθημερινότητά τους να βελτιώνονται θεαματικά.

Το αβέβαιο μέλλον
Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι το πολιτικό μέλλον του Ταγίπ Ερντογάν θα αποδειχθεί ειδυλλιακό μετά την αναμενόμενη εκλογή του. Πρώτα απ’ όλα, θα είναι -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- πρόεδρος περιορισμένων αρμοδιοτήτων, αφού δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή για να αναθεωρήσει το Σύνταγμα και να καθιερώσει προεδρικό σύστημα κατά το γαλλικό πρότυπο, όπως θα επιθυμούσε. Έπειτα, δεν είναι βέβαιο ότι ο διάδοχός του στην πρωθυπουργία και την ηγεσία του ΑΚΡ θα είναι ταυτόχρονα πιστός στις εντολές του και δημοφιλής στους ψηφοφόρους ώστε να κερδίσει τις επόμενες εκλογικές μάχες. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, είναι πιστός, αλλά όχι δημοφιλής, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, είναι δημοφιλής, αλλά όχι αρκετά πειθήνιος ώστε να δεχθεί έναν ρόλο σαν εκείνο του ρώσου πρωθυπουργού, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που παίζει δεύτερο βιολί υπό τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το κυριότερο, ο έντονα πολωτικός Ερντογάν έχει μεν εξασφαλίσει στέρεα υποστήριξη από το 50% της τουρκικής κοινωνίας, με τίμημα όμως την μετατροπή του άλλου 50% σε ορκισμένο εχθρό του. Τα προηγούμενα χρόνια κατάφερε να υπερισχύσει χάρη στο «οικονομικό θαύμα» της πρωθυπουργίας του, με ετήσια ποσοστά ανάπτυξης της τάξης του 5% κατά μέσο όρο από το 2002. Με την τουρκική οικονομία να παρουσιάζει, ωστόσο, συμπτώματα έντονου «λαχανιάσματος» και το φάντασμα της κρίσης να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα, η κοινωνική δυσαρέσκεια θα μπορούσε να γίνει αρκετά απειλητική, ιδίως από τη στιγμή που το ΑΚΡ στερηθεί τη χαρισματική ηγετική προσωπικότητα που γέμιζε το μπαλκόνι και ηλέκτριζε την πλατεία. Ένας χωρίς σοβαρές εξουσίες πρόεδρος, με μία εχθρική κυβέρνηση κι ένα απογοητευμένο κοινωνικό σώμα, δεν θα ήταν αυτό ακριβώς που ονειρεύεται σήμερα αυτός ο άνθρωπος με τις υπερφίαλες φιλοδοξίες.
Για κάτι τέτοιες περιπτώσεις μιλάει ο αφορισμός των κυνικών: «Υπάρχει μόνο ένα πράγμα χειρότερο από το να μην πραγματοποιήσεις το όνειρό σου: Να το πραγματοποιήσεις»!

Πηγή περιοδικό «Επίκαιρα», τεύχος 247

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Ενώ ο Πούτιν προειδοποιεί ότι ο πόλεμος που του έχουν κηρύξει οι Δυτικοί σε όλα τα μέτωπα «θα έχει ως αποτέλεσμα να γυρίσουν τα πάντα μπούμερανγκ και θα σπρώξουν τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ σε αδιέξοδο»,

ο Ομπάμα "παραδέχεται" κυνικά ότι «η  εφαρμογή αυτών των μέτρων όντως θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία» (!)

Πρακτορείο Itar –TASS
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!

Σε δήλωσή του χθες, Πέμπτη, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικρατήσουν τελικά η κοινή λογική και η επιθυμία εξεύρεσης λύσης σε όλα τα  υφιστάμενα προβλήματα με ειρηνικά και διπλωματικά μέσα.

Απαντώντας σε ερώτηση ανταποκριτή του πρακτορείου Itar-TASS στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας Μπραζίλια, όπου βρίσκεται αυτές τις μέρες, ο Πούτιν τόνισε:

«Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα έχουν ως αποτέλεσμα να γυρίσουν τα πάντα μπούμερανγκ και να σπρώξουν τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ σε αδιέξοδο».
Ο Πούτιν δεν παρέλειψε επίσης να υπογραμμίσει:
«Είμαι πεπεισμένος ότι, σε βάθος χρόνου, οι κυρώσεις αυτές θα βλάψουν τα εθνικά συμφέροντα του αμερικανικού κράτους και τον ίδιο τον αμερικανικό λαό.
Κρίμα, πραγματικά, που οι εταίροι μας ακολουθούν αυτή την πορεία. Παρ’ όλα αυτά, οι πόρτα μας είναι ανοικτή για μια διαπραγματευτική διαδικασία με σκοπό την εξεύρεση μιας διεξόδου από αυτή την κατάσταση.
Εύχομαι να επικρατήσουν τελικά η κοινή λογική και η επιθυμία εξεύρεσης λύσης σε όλα τα προβλήματα με ειρηνικά και διπλωματικά μέσα».
Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας είναι γεγονός 

Στις 16 Ιουλίου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Οι κυρώσεις θα ισχύσουν για άτομα και επιχειρήσεις τόσο στη Ρωσία όσο και την Ουκρανία και αφορούν, μεταξύ άλλων, στον Αντιπρόεδρο της ρωσικής «Κρατικής Δούμας» (Κοινοβουλίου) Σεργκέι Νεβέροφ, την ρωσική κρατική εταιρεία Vnesheconombank (VEB), το τραπεζικό σκέλος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom, την Gazprombank, και την κρατική εταιρεία πετρελαίου Rosneft.

Ο πρόεδρος του ρωσικού ενεργειακού γίγαντα Rosneft, Ιγκόρ Σέτσιν, δήλωσε σε δημοσιογράφους  ότι οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Rosneft, εκτός από παράνομες και καταχρηστικές, είναι και επιβλαβείς, κυρίως για τους αμερικανούς εταίρους της ρωσικής εταιρείας.
«Η απόφαση να τεθεί η Rosneft στον κατάλογο κυρώσεων στερείται λογικής και είναι μεροληπτική και παράνομη, καθώς η εταιρεία δεν παίζει κανένα ρόλο στην κρίση στην Ουκρανία. Η απόφαση αυτή είναι κυρίως επιζήμια για τους Αμερικανούς μετόχους εταιρειών και τις αμερικανικές τράπεζες, με τις οποίες συνεργαζόμαστε βάσει συμβάσεων πίστωσης. Είναι πράγματι λυπηρά όλα όσα συμβαίνουν», 
δήλωσε ο πρόεδρος της Rosneft.

Αλλά αξίζει να τονιστεί και ένα άλλο μέρος της δήλωσης του Σέτσιν:
«Ως εταιρεία, η Rosneft αποτελεί μέρος του κρατικού προϋπολογισμού της Ρωσίας, τον οποίο και επηρεάζει άμεσα. Είναι φανερό, επομένως, ότι οι κυρώσεις αυτές έχουν ως στόχο, εκτός από την ίδια την εταιρεία, την εθνική κυριαρχία και την άσκηση ανεξάρτητης πολιτικής της Ρωσίας. Οι ενέργειες των ΗΠΑ δείχνουν εμφανώς ότι καταβάλλουν  προσπάθεια να επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση των Ρώσων πολιτών».
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε τις νέες κυρώσεις

Οι Δυτικές χώρες έχουν ήδη επιβάλει κάποιες στοχευμένες κυρώσεις εναντίον συγκεκριμένων Ρώσων αξιωματούχων και εταιρειών. Μεταξύ των κυρώσεων αυτών είναι και η  απαγόρευση χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων κάποιων προσώπων, μετά την προσχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσία στα μέσα Μαρτίου.

Παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις της Μόσχας ότι το δημοψήφισμα της Κριμαίας  για την απόσχιση από την Ουκρανία ήταν μια πράξη σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και δεν παρέκκλινε από τις ακριβείς αναλογίες με το προηγούμενο που δημιουργήθηκε με την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία το 2008, η Δύση και το Κίεβο αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τη νομιμότητα της επανένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία.

Το ιστορικό των διαδοχικών κυρώσεων από τους Δυτικούς

Στις 17 Μαρτίου, οι ΗΠΑ δημοσίευσαν έναν πρώτο κατάλογο προσώπων που θα υπόκεινται σε κυρώσεις, ανάμεσα στους οποίους ήταν και αρκετοί Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι.


Η λίστα αυτή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το «δεξί χέρι» και σύμβουλο του Ρώσου Προέδρου Βλαντισλάβ Σουρκόφ, τον επίσης σύμβουλο του Πούτιν Σεργκέι Γκλαζίεφ, τον επικεφαλής της Επιτροπής για Υποθέσεις CIS της Κρατικής Δούμας Λεονίντ Σλούτσκι, τον πρόεδρο της επιτροπής του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου για Θέματα Συνταγματικής Νομοθεσίας Αντρέι Κλίσας, αλλά και την ίδια την πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Βαλεντίνα Ματβιένκο

Στην λίστα περιλαμβάνονται επίσης ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν, η πρόεδρος της επιτροπής της Δούμας για θέματα της οικογένειας, της γυναίκας και των παιδιών Έλενα Μιζούλινα, ο Πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνωφ, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας της Κριμαίας Βλαντίμιρ Κωνσταντίνοφ, ο επικεφαλής του κινήματος «Επιλογή για την Ουκρανία», Βίκτορ Μέντβεντχουκ και ο πρώην Ουκρανός Πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Η
Ευρωπαϊκή Ένωση* πάντα σε στενή συνεργασία

Εξ άλλου, η ΕΕ αποφάσισε την απαγόρευση χορήγησης ταξιδιωτικής θεώρησης και τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων 21 Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων.

Τα περιουσιακά τους στοιχεία στις ΗΠΑ θα δεσμευθούν, ενώ έχει απαγορευθεί στους Αμερικανούς να έχουν επιχειρηματικής φύσεως επαφές με τους αξιωματούχους που εμφανίζονται στην μαύρη λίστα.

Εκτός αυτού, από τα μέσα Μαρτίου έχει μπει σε εφαρμογή ένα νέο εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ. Η εντολή αυτή αποτελεί τη βάση των κυρώσεων κατά των παραπάνω προσώπων. Επιπλέον, το έγγραφο αυτό επιτρέπει τη θέσπιση ποινικών μέτρων κατά προσώπων και οργανισμών που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της στρατιωτικής βιομηχανίας της Ρωσίας, καθώς και όσων παρέχουν υλική υποστήριξη σε άτομα που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα.

Στις 16 Μαρτίου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε μια συνομιλία με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η παγκόσμια κοινότητα θα αναγνωρίσουν ποτέ τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Κριμαίας. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η ψηφοφορία στην Κριμαία για το καθεστώς της χερσονήσου αποτελεί «παραβίαση του ουκρανικού Συντάγματος». Στην ίδια εκείνη φάση, ο Αμερικανός ηγέτης τόνιζε ότι «υπάρχουν περιθώρια για εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην κρίση».

Τέσσερις μέρες αργότερα, στις 20 Μαρτίου, ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι είχε υπογράψει ένα νέο εκτελεστικό διάταγμα που επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιβάλλει κυρώσεις που αφορούν σε βασικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας.

Την ίδια μέρα ανακοινώθηκε επίσημα από την Ουάσινγκτον ότι οι ΗΠΑ πρόσθεσαν στη μαύρη λίστα άλλους 20 Ρώσους αξιωματούχους. Την σχετική ανακοίνωση έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μετά τη δήλωση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ο επικεφαλής της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε επίσης ότι είχε υπογράψει ένα διάταγμα που του έδινε το δικαίωμα να προβεί σε ποινικά μέτρα που αφορούν σε βασικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας.

Ο Αμερικανός ηγέτης διευκρίνισε ότι τα νέα μέτρα επιβλήθηκαν εναντίον Ρώσων υψηλόβαθμων αξιωματούχων και άλλων προσώπων, που δεν κατέχουν θέσεις εξουσίας στη Μόσχα, αλλά, καθώς η Ουάσιγκτον πιστεύει, στηρίζουν δράσεις της ρωσικής κυβέρνησης εναντίον της Ουκρανίας. Ο Ομπάμα πρόσθεσε ότι μία ρωσική τράπεζα, μεταξύ άλλων, είχε συμπεριληφθεί στην μαύρη λίστα.

Ωστόσο, ο Αμερικανός Πρόεδρος αναγνώρισε ότι η εφαρμογή αυτών των μέτρων θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.

*Διαβάστε επίσης:

Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, οι εκβιασμοί και η Αθήνα


Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δρακόντειος νόμος για όσους χρωστούν πάνω από 10.000 και ταυτόχρονα έχουν διαπράξει παραβάσεις φοροδιαφυγής συνολικού ύψους άνω των 40.000 ευρώ

Ύποπτοι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος θα θεωρούνται στο εξής από την εφορία και όσοι χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 10.000 ευρώ και ταυτόχρονα έχουν διαπράξει παραβάσεις φοροδιαφυγής συνολικού ύψους άνω των 40.000 ευρώ.

Οι εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα, εφόσον διαπιστώνουν τέτοιου είδους αδικήματα, οφείλουν να αποστέλλουν σχετικές αναφορές στην Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, προκειμένου να προχωρήσουν περαιτέρω οι έρευνες μέχρι το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών και τον έλεγχο του πόθεν έσχες.

Με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών δίνονται νέες οδηγίες προς τις εφορίες για τον έλεγχο των υποθέσεων φοροδιαφυγής και την αποστολή σχετικών αναφορών στην Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Οι νέες εντολές του υπουργείου έρχονται μετά τις αλλαγές που έγιναν με τον νόμο 4174/2013 με τον οποίο εξαιρέθηκαν από τον ορισμό των βασικών αδικημάτων ορισμένα αδικήματα για τα οποία προβλέπεται ποινή χαμηλότερη της γενικής ρήτρας, δηλαδή ποινή η οποία μπορεί να είναι χαμηλότερη των έξι μηνών φυλάκισης, απαλείφοντας έτσι περιπτώσεις φοροδιαφυγής χαμηλού φορολογικού ενδιαφέροντος σε σχέση με την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, από την 1η Ιανουαρίου 2014 ως «βασικό αδίκημα» που μπορεί να συνδεθεί με πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες θεωρείται πλέον και το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, εφόσον το μη καταβληθέν ποσό υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν διαπραχθεί ταυτόχρονα και αδικήματα μεγάλης φοροδιαφυγής συνολικού ύψους τουλάχιστον 40.000 ευρώ.

Έτσι στο στόχαστρο των φοροελεγκτών για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος βρίσκονται όσοι έχουν διαπράξει τα εξής αδικήματα:

1. Της φοροδιαφυγής:

Μη υποβολή δήλωσης ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, εφόσον ο φόρος που αναλογεί στα καθαρά εισοδήματα που έχουν αποκρυβεί υπερβαίνει σε κάθε διαχειριστική περίοδο το ποσό των 15.000 ευρώ, καθώς και η αποφυγή πληρωμής φόρου πλοίων.

Μη απόδοση ή ανακριβής απόδοση ΦΠΑ, παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή εισφορών, εφόσον το προς απόδοση ποσό του κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς ή το ποσό του ΦΠΑ που συμψηφίστηκε ή δεν αποδόθηκε ή αποδόθηκε ανακριβώς, υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

Έκδοση ή αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων για ανύπαρκτη συναλλαγή στο σύνολό της ή για μέρος αυτής, εφόσον η συνολική αξία των εικονικών φορολογικών στοιχείων υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ, καθώς και μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση στοιχείων.

2. Της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, εφόσον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα χρεών, υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ, με την εξαίρεση της μη καταβολής χρεών που προκύπτουν από χρηματικές ποινές ή πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τα δικαστήρια ή από διοικητικές αρχές.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο: - Οι ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα, όταν διαπιστώνουν περιπτώσεις παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας, καθώς και των λοιπών αδικημάτων αρμοδιότητάς τους που υπάγονται στα βασικά αδικήματα, υποβάλλουν σχετικές αναφορές στην Αρχή για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», εφόσον το ποσό των παραβάσεων υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η ύπαρξη ληξιπρόθεσμου χρέους από 10.001 έως 50.000 ευρώ, που έχει καθυστερήσει να εξοφληθεί για πάνω από 4 μήνες δεν αρκεί από μόνη της ως «παράβαση» να οδηγήσει τις φορολογικές αρχές στην υποβολή αναφοράς σε βάρος του οφειλέτη. Για να υποβληθεί αναφορά, θα πρέπει ο οφειλέτης να βαρύνεται και με ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω αναφερθέντα αδικήματα φοροδιαφυγής και το συνολικό ποσό των παραβάσεών του να υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.

- Αναφορές δεν αποστέλλονται στην περίπτωση που ο υπόχρεος καταβάλλει τον φόρο που του καταλογίστηκε στο πλαίσιο του φορολογικού ελέγχου, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας των 30 ημερών.

- Εφόσον ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγή, δεν αποστέλλεται αναφορά στην Αρχή σε περίπτωση αποδοχής από τον υπόχρεο της απόφασης ή της σιωπηρής απόρριψης της προσφυγής από την ανωτέρω Διεύθυνση. Αντίθετα, αποστέλλεται αναφορά σε περίπτωση μη αποδοχής από τον υπόχρεο της απόφασης της ανωτέρω Διεύθυνσης (δηλαδή σε περίπτωση μη καταβολής καταλογισθέντων ποσών ή προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια).

Οι ελεγκτικές αρχές δεν θα αποστέλλουν αναφορά στις περιπτώσεις όπου από τον έλεγχο προκύπτουν διαφορές φόρου εισοδήματος που οφείλονται σε συνήθεις λογιστικές διαφορές, όπως επίσης και στις περιπτώσεις εξωλογιστικού προσδιορισμού των αποτελεσμάτων, όπου οι διαφορές φόρων δεν συνδέονται με αποδεδειγμένη πραγματική απόκρυψη. Αντίθετα, διαβιβάζονται αναφορές στις περιπτώσεις εξωλογιστικού προσδιορισμού λόγω μη επίδειξης βιβλίων και στοιχείων στον έλεγχο ή μη τήρησης αυτών.

Σε περιπτώσεις εφαρμογής των εμμέσων τεχνικών ελέγχου για τον προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης, θα αποστέλλεται αναφορά στις περιπτώσεις πραγματικής απόκρυψης εισοδήματος που διαπιστώνεται κατά την ελεγκτική διαδικασία, εφόσον το ποσό του αναλογούντος φόρου υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.

ΟΛΗ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ:


ΠΟΛ 1180/2014

ΘΕΜΑ: Παροχή διευκρινίσεων για την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 3691/2008 (ΦΕΚ 166 Α'), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 68 του ν. 4174/2013 (ΦΕΚ 170 Α').

Σε συνέχεια της ΠΟΛ.1207/3.9.2013, με την οποία σας κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 68 του ν. 4174/2013 (ΦΕΚ 170 Α'), σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 68 του ν. 4174/2013 εξαιρέθηκαν από τον ορισμό των βασικών αδικημάτων ορισμένα αδικήματα για τα οποία προβλέπεται ποινή χαμηλότερη της γενικής ρήτρας, δηλαδή ποινή η οποία μπορεί να είναι χαμηλότερη των έξι μηνών φυλάκισης, απαλείφοντας έτσι περιπτώσεις φοροδιαφυγής χαμηλού φορολογικού ενδιαφέροντος σε σχέση με την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Επίσης, προστίθεται ως βασικό αδίκημα και το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, λόγω της σημασίας του εν λόγω αδικήματος στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ειδικότερα, τα βασικά αδικήματα που ενδιαφέρουν τις φορολογικές αρχές είναι, σύμφωνα με το άρθρο 3 περίπτωση ιη' του ν. 3691/2008, τα κάτωθι:

α) Της φοροδιαφυγής:

i) Μη υποβολή δήλωσης ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, εφόσον ο φόρος που αναλογεί στα καθαρά εισοδήματα που έχουν αποκρυβεί υπερβαίνει σε κάθε διαχειριστική περίοδο το ποσό των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ, καθώς και η αποφυγή πληρωμής φόρου πλοίων (άρθρο 17 του ν. 2523/1997 - ΦΕΚ 179 Α'- όπως ισχύει).

ii) Μη απόδοση ή ανακριβής απόδοση Φ.Π.Α., παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή εισφορών, εφόσον το προς απόδοση ποσό του κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς ή το ποσό του Φ.Π.Α. που συμψηφίστηκε ή δεν αποδόθηκε ή αποδόθηκε ανακριβώς, υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ σε ετήσια βάση (άρθρο 18, με την εξαίρεση της περίπτωσης α' της παραγράφου 1, του ν. 2523/1997, όπως ισχύει).

iii) Έκδοση ή αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων για ανύπαρκτη συναλλαγή στο σύνολό της ή για μέρος αυτής, εφόσον η συνολική αξία των εικονικών φορολογικών στοιχείων υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, καθώς και μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση στοιχείων (άρθρο 19, με την εξαίρεση της περίπτωσης του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 1 του ν. 2523/1997, όπως ισχύει και μετά την αντικατάσταση του Π.Δ. 186/1992 από τις διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ.).

β) Της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, εφόσον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα χρεών, υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, με την εξαίρεση της μη καταβολής χρεών που προκύπτουν από χρηματικές ποινές ή πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τα δικαστήρια ή από διοικητικές αρχές (άρθρο 25 του ν. 1882/1990 - ΦΕΚ 43 Α', όπως ισχύει, με την εξαίρεση της περίπτωσης α της παραγράφου 1 ).

2. Αναφορικά με το χρόνο και τις προϋποθέσεις αποστολής αναφορών για αδικήματα φοροδιαφυγής, σύμφωνα με το άρθρο 29 του ν. 3691/2008, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

i) Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 29 του ν. 3691/2008, όπως τροποποιήθηκαν με το άρθρο 68 του ν. 4174/2013, οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα ελεγκτικά κέντρα, όταν διαπιστώνουν περιπτώσεις παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας, καθώς και των λοιπών αδικημάτων αρμοδιότητάς τους που υπάγονται στα βασικά αδικήματα, υποβάλλουν αναφορές στην Αρχή του άρθρου 7 του ν. 3691/2008 ενημερώνοντας συγχρόνως και τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, εφόσον το ποσό των παραβάσεων υπερβαίνει τις πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν με το ΔΕΛ Δ 1148965 ΕΞ 2013 / 30.9.2013 έγγραφό μας.

Για διευκόλυνσή σας, επισυνάπτεται στην παρούσα το νέο υπόδειγμα αναφορών του ν. 3691/2008, όπως διαμορφώθηκε μετά και τις ανωτέρω διατάξεις.

ii) Αναφορές του ν. 3691/2008 δεν αποστέλλονται στην περίπτωση που ο υπόχρεος καταβάλει το φόρο που του καταλογίστηκε στα πλαίσια του φορολογικού ελέγχου, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας των 30 ημερών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Δ.

iii) Εφόσον ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγή, δεν αποστέλλεται αναφορά του ν. 3691/2008 σε περίπτωση αποδοχής από τον υπόχρεο της απόφασης ή της σιωπηρής απόρριψης της προσφυγής από την ανωτέρω Διεύθυνση.

iv) Αντίθετα, αποστέλλεται αναφορά του ν. 3691/2008 σε περίπτωση μη αποδοχής από τον υπόχρεο της απόφασης της ανωτέρω Διεύθυνσης (δηλαδή σε περίπτωση μη καταβολής καταλογισθέντων ποσών ή προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια).

ν) Όπως ορίζεται και στην ΠΟΛ.1151/14.11.2008, δεν αποστέλλεται αναφορά του ν. 3691/2008 στις περιπτώσεις όπου από τον έλεγχο προκύπτουν διαφορές φόρου εισοδήματος που οφείλονται σε συνήθεις λογιστικές διαφορές, όπως επίσης και στις περιπτώσεις εξωλογιστικού προσδιορισμού των αποτελεσμάτων, όπου οι διαφορές φόρων δεν συνδέονται με αποδεδειγμένη πραγματική απόκρυψη. Αντίθετα, διαβιβάζονται αναφορές στις περιπτώσεις εξωλογιστικού προσδιορισμού λόγω μη επίδειξης βιβλίων και στοιχείων στον έλεγχο ή μη τήρησης αυτών.

Μετά την ισχύ του Κ.Φ.Δ. από 1/1/2014 (άρθρο 27 παρ. 1 του Ν. 4174/2013 - ΦΕΚ Α' 170), με τον οποίο εφαρμόζονται οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου για τον προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης, αποστέλλεται αναφορά του ν. 3691/2008 στις περιπτώσεις πραγματικής απόκρυψης εισοδήματος που διαπιστώνεται κατά την ελεγκτική διαδικασία, εφόσον το ποσό του αναλογούντος φόρου υπερβαίνει τις πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ (σχετικό το υπ' αριθ. ΔΕΛ Δ 1148965 ΕΞ 2013 / 30.9.2013 έγγραφό μας).

3. Αναφορικά με την αποστολή αναφορών για περιπτώσεις μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο θα ακολουθήσουν νεώτερες οδηγίες.

4. Με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 68 του ν. 4174/2013 δεν περιλαμβάνονται πλέον στα υπόχρεα πρόσωπα αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 6 του ν. 3691/2008, οι εταιρείες κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών και οι εταιρείες παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου (εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς).

Υπενθυμίζεται ότι, οι Δ.Ο.Υ. και τα ελεγκτικά κέντρα, όταν διενεργούν φορολογικό έλεγχο σε υπόχρεα πρόσωπα αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης, οφείλουν υποχρεωτικά και ταυτόχρονα με το φορολογικό έλεγχο, να διενεργούν και έλεγχο εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διατάξεις του ν. 3691/2008 και να ενημερώνουν σχετικά την ηλεκτρονική εφαρμογή της Δ/νσης Ελέγχων (ΠΟΛ.1127/31.8.2010, Κεφάλαια ΣΤ' και Θ).

5. Σύμφωνα με το άρθρο 40 του ν. 3691/2008, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις της παραγράφου 9 του άρθρου 68 του ν. 4174/2013, ειδικά στις περιπτώσεις διενέργειας φορολογικών ή τελωνειακών ελέγχων και κατά τη διαδικασία είσπραξης χρεών, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών δύναται να ζητήσει και να λάβει από την Αρχή του άρθρου 7 του ν.3691/2008 κάθε διαθέσιμη σε αυτήν πληροφορία που είναι πιθανό να σχετίζεται με το διενεργούμενο έλεγχο ή με την επιδιωκόμενη είσπραξη χρέους του υπόχρεου. Η Αρχή δύναται να αποφασίσει να μην παράσχει τις πληροφορίες, εάν η παροχή των πληροφοριών θα έθετε σε κίνδυνο μια συνεχιζόμενη έρευνα της Αρχής. Αυτή η άρνηση δεν μπορεί να υπερβεί χρονικά τους έξι (6) μήνες. Ωστόσο, όπως ορίζει η παράγραφος 2 του άρθρου 15 του ν.4174/2013, η Φορολογική Διοίκηση δεν μπορεί να λαμβάνει γνώση πληροφοριών ή εγγράφων που αφορούν σε ποινικές υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών ή των ποινικών δικαστηρίων, χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια του αρμόδιου Εισαγγελέα.

Αρμόδιος για την υποβολή αιτήματος προς την Αρχή του άρθρου 7 του ν.3691/2008 για χορήγηση κάθε διαθέσιμης σε αυτήν πληροφορίας, καθώς και για την υποβολή αιτήματος προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα για χορήγηση έγγραφης άδειας για λήψη πληροφοριών ή εγγράφων για υποθέσεις που εκκρεμούν όπως αναφέρθηκαν ανωτέρω είναι «ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. ή του Ελεγκτικού Κέντρου ή του Ειδικού Συνεργείου Ελέγχου του άρθρου 39 του ν.1914/1990, όπως ισχύει, ο υπάλληλος των οποίων διενεργεί τον έλεγχο ή ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. ή του Ελεγκτικού Κέντρου που επιδιώκει την είσπραξη της οφειλής ή ο Προϊστάμενος της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης ή ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. που παραλαμβάνει την προβλεπόμενη δήλωση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα» (περίπτωση 6 της υπ' αριθ.Δ6Α 1036682 ΕΞ/2014 25.2.2014 Απόφαση Γεν. Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, όπως τροποποιήθηκε με την υπ' αριθ.Δ6Α 1054391 ΕΞ 2014/1.4.2014 Απόφαση Γεν. Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων).

Σημειώνεται ότι το αίτημα, είτε προς την Αρχή, είτε προς τον Εισαγγελέα προκειμένου για αναζήτηση πληροφοριών, όπως περιγράφεται ανωτέρω, θα πρέπει να υποβάλλεται μόνο εφόσον δεν επαρκούν οι ίδιες πηγές πληροφόρησης και συνεπώς κρίνεται απολύτως απαραίτητο. 

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλείσθε για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται με την παρούσα εγκύκλιο. 

Πηγή: Ημερησία

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 
Ένας στους τρεις μισθωτούς δηλώνει νέα μείωση εισοδήματος μέσα στο τελευταίο τρίμηνο και τέσσερις στους δέκα φοβούνται περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων τους στο επόμενο τρίμηνο. 

Σε έρευνα του Παρατηρητηρίου Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία ALCO πανελλαδικά σε δείγμα 1.100 μισθωτών έδειξε ότι τρεις στους τέσσερις μισθωτούς έχουν χάσει εισόδημα μέσα στον τελευταίο χρόνο.

Το γεγονός αυτό, οδήγησε ένα στους δύο μισθωτούς προκειμένου να καλύψουν βασικές τους ανάγκες, το τελευταίο τρίμηνο να κάνουν ανάληψη από τις καταθέσεις τους στην τράπεζα, ενώ το 22% χρειάστηκε να δανειστεί.

Το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ υποστηρίζει πως η έρευνα αποτυπώνει εικόνα σαφούς και σημαντικού περιορισμού του εισοδήματος και συνακόλουθα και της καταναλωτικής δύναμης των μισθωτών σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο (και λιγότερο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο).

Ως αποτέλεσμα, οι μισθωτοί σήμερα, στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία τους, καταναλώνουν αυτά που μπορούν και όχι αυτά που θα ήθελαν.
 
Τα βασικά συμπεράσματα
 • Τα επίπεδα εισοδήματος έχουν υποχωρήσει για τρεις στους τέσσερις μισθωτούς στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο. Η μείωση είναι αναλογικά μεγαλύτερη για τους μισθωτούς ηλικίας 45-54 ετών και εκείνους με εισόδημα 1.501-2.000 ευρώ.
 • Παρά την τάση σταθεροποίησης που αποτυπώνεται το τελευταίο τρίμηνο, ένας στους τρεις μισθωτούς δηλώνει νέα μείωση εισοδήματος, ενώ στο 82% των περιπτώσεων η μείωση στο εισόδημα οφείλεται στη μείωση του μισθού.
 • Το 38% των μισθωτών εκτιμά ότι τα εισοδήματα του θα μειωθούν το επόμενο τρίμηνο.
 •  Με το 75% των μισθωτών να έχει χαμηλότερα εισοδήματα σε σχέση με πριν ένα χρόνο η καταναλωτική δύναμη των μισθωτών έχει περιοριστεί.
 • Πάνω από το 60% των μισθωτών μείωσε τις δαπάνες του σε ταξίδια και αξεσουάρ (67%), ρούχα/παπούτσια (65%), έπιπλα/είδη σπιτιού (63%). Να σημειωθεί ότι τα ποσοστά είναι με βάση όσους μισθωτούς χρησιμοποιούν κάθε κατηγορία προϊόντων.
 • Το 59% μείωσε τις δαπάνες ψυχαγωγίας, το 57% τις δαπάνες για καλλυντικά, το 55% για σοκολάτες και snacks, το 53% για παιχνίδια και το 48% για κρασί/μπύρα/ ούζο.
 • Το 43% των μισθωτών μείωσαν τη συνολική δαπάνη κατανάλωσης, έναντι μόλις 10% που την αύξησαν.
 • Το σύνολο σχεδόν των μισθωτών (84%) επιλέγει προϊόντα σε προσφορά, ενώ ένας στους δύο (46%) προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.
 • Σε ποσοτικό επίπεδο, το καλοκαίρι θα πάει διακοπές το 38% των μισθωτών.
 • Το 22% των μισθωτών έχασε το τελευταίο έτος τη δυνατότητα να κάνει καλοκαιρινές διακοπές.
 • Από το σύνολο των μισθωτών μόνο το 18% μπορεί να κάνει διακοπές αυτό το καλοκαίρι πληρώνοντας χρήματα για τη διαμονή του.

Σχόλιο ιστολογίου: Το success story του Αντώνη, γίνεται ορατό ακόμη και στους... τυφλούς (εξαιρούνται πάντα τα κομματόσκυλα και οι επιχειρηματίες που οφελούνται από αυτό)

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Ο Ερντογάν καταγγέλλει και καταδικάζει το Ισραήλ για... γενοκτονία!
Κάνει προεκλογική εκστρατεία παίζοντας με τη φωτιά

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Ο Ερντογάν είτε είναι ηλίθιος, είτε παριστάνει τον ηλίθιο, είτε… θεωρεί τους πάντες ηλίθιους, στους οποίους μπορεί να λέει ό,τι θέλει και ό,τι τον βολεύει. Και αν μη τι άλλο, είναι –κατ’ ελάχιστον- αισχρό, ο ηγέτης μίας χώρας που δεν έχει ιστορία αλλά ποινικό μητρώο, που έχει κατασφάξει λαούς, που δεν υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή και που μέχρι και σήμερα δεν έχει δείξει ούτε ένα σημάδι μεταμέλειας και συνεχίζει απτόητη να «χτίζει» την μεγαλομανία του ηγέτη της πάνω σε ανθρώπινα πτώματα.

Έτσι, η τελευταία δήλωση του τούρκου πρωθυπουργού (ο οποίος οδεύει τρέχοντας προς τον θώκο του Προέδρου της Τουρκίας), αλλά δυστυχώς, οι εκατόμβες των νεκρών Παλαιστινίων, αλλά και των θυμάτων της Τουρκίας, δεν επιτρέπουν να χαρακτηριστούν αυτές οι δηλώσεις ως ανέκδοτο, αλλά ως τραγέλαφος ενός συμφεροντολόγου (στον απόλυτο βαθμό) Ερντογάν:
«Έχουμε γίνει μάρτυρες αυτής της συστηματικής γενοκτονίας σε κάθε Ραμαζάνι από το 1948. Ο κόσμος παραμένει σιωπηλός, επειδή εκείνοι που έχασαν τη ζωή τους είναι Παλαιστίνιοι.
Ακούς τη φωνή των Ηνωμένων Εθνών; Κάνουν κάτι μόνο για να φαίνονται. Υπάρχει ουσιαστική δράση; Όχι. Γιατί ιδρύθηκε ο ΟΗΕ; Για την παγκόσμια ειρήνη. Έχει συμβάλει στην παγκόσμια ειρήνη; Τι σημαίνει αυτό; Χρησιμεύει μόνο για τους μυστικούς σκοπούς τους».
Προφανώς, ο τούρκος πρωθυπουργός ξεχνάει πως η Τουρκία είναι η χώρα που προμηθεύει με καύσιμα τα πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ…
Προφανώς, ο τούρκος πρωθυπουργός, ξεχνάει πως η Τουρκία είναι η χώρα που στεγάζει, εκπαιδεύει, εξοπλίζει και συντονίζει τους φανατικούς ισλαμιστές – τζιχαντιστές στη Συρία και στο Ιράκ.
Προφανώς ο τούρκος πρωθυπουργός, ξεχνάει πως η Τουρκία είναι η χώρα που απειλεί με επίθεση όλες τις γειτονικές της χώρες (μην ξεχνάμε τα casus belli κατά της Ελλάδας, προκειμένου να μην ασκήσει η χώρα μας το διεθνές δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια), ενώ δεν διστάζει να επιτίθεται ακόμη και στους πολίτες της Τουρκίας, εάν αυτοί δεν συμφωνούν με τις πολιτικές του… «σουλτάνου» Ταγίπ.
Προφανώς ο τούρκος πρωθυπυοργός, ξεχνάει πως η Τουρκία δεν σέβεται επί σαράντα χρόνια τις καταδικαστικές αποφάσεις του ΟΗΕ και όλων των διεθνών οργανισμών για την τουρκική εισβολή και τις σφαγές Ελλήνων στην Βόρεια Κύπρο, στην οποία η Τουρκία συνεχίζει να παραμένει γράφοντας στα... παλαιότερα των υποδημάτων της την διεθνή κοινότητα και τις αρχές ανθρωπισμού που σήμερα θρασύτατα επικαλείται...
Προφανώς ο τούρκος πρωθυπουργός δεν αντιλαμβάνεται πως η πολιτική του αγυρτεία γίνεται διεθνώς αντιληπτή μέσα από τις δηλώσεις του, οι οποίες καταδικάζουν πρώτους από όλους την ίδια την Τουρκία και φυσικά τον ίδιο ως πολιτικό της ηγέτη...

Σίγουρο είναι πως ο Ερντογάν δεν είναι ηλίθιος. Υπερφίαλος και ματαιόδοξος ως πολιτικός είναι. Δόλιος και αδίστακτος, αλλά και στα όρια της σχιζοφρένειας (όπως έχουν δηλώσει από πέρυσι δυτικοί διπλωμάτες), μπορεί να θέλει να εκμεταλλευθεί προεκλογικά το αντισημιτικό μένος μερίδας των τούρκων ψηφοφόρων, να εμφανισθεί ως ο στρατιώτης του Ισλάμ κατά του Ισραήλ… Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η εμφάνισή του έχει ηθικό ή ανθρωπιστικό υπόβαθρο. Τουναντίον, λειτουργεί ως πυροκροτητής στην έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερα θερμή περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Είναι βέβαιο πως μετά τις Προεδρικές εκλογές στην Τουρκία ο «πολλά βαρύς» Ταγίπ Ερντογάν θα αφήσει αυτές του τις δηλώσεις να ξεχαστούν, είναι δεδομένο πως η ματαιοδοξία του αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για όλες τις χώρες που έχουν την ατυχία να συνορεύουν με την Τουρκία του Ερντογάν, που θέλει να μεταβληθεί από απλός «χωροφύλακας» σε ισχυρό γεωπολιτικό παίκτη…
Αν και τους τελευταίους μήνες η Τουρκία εμφανίζεται ως ιδιαίτερα ισχυρή (λόγω κυρίως των εσωτερικών πολιτικών και οικονομικών κρίσεων των γειτονικών της χωρών), είναι βέβαιο πως εάν ο κ. Ερντογάν συνεχίσει στο ίδιο προκλητικό «μοτίβο», πολύ σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με κάποια πανίσχυρη χώρα της οποίας τα συμφέροντα θα τολμήσει να θίξει η μαριονέτα της Δύσης που λέγεται Τουρκία…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Κι αφού επί μιάμισυ ώρα χθες ενημερωθήκαμε επιμελώς για το αδαμάντινο τού χαρακτήρος τού ειδικού φρουρού, που πάλεψε σώμα με σώμα με τον συλληφθέντα τρομοκράτη, από συγγενείς, φίλους, τον νεοκόρο που έσβηνε τις λαμπάδες στην εκκλησία που βαφτίστηκε, κι απ' τον μανάβη στου οποίου το πεζοδρόμιο έπαιζε μπάλα μικρός ο εν λόγω φρουρός...
 
Αφού ακούσαμε και μάθαμε απ' έξω κατά λέξη, την συνομιλία που είχε μαζί του ο ''πρωθυπουργός'' απ' τις Βρυξέλλες, για να τον ευχαριστήσει για την δράση του ως σωστού και συνεπούς πραιτωριανού...
Η ενημέρωση των ελλήνων ολοκληρώθηκε με φωτογραφίες απ' την Μύκονο που αποκάλυπταν τις ατέλειες των κορμιών των πρωϊνατζούδων τηλεπαρουσιαστριών και των μεσημεριανάδων μαϊντανών, καθώς και με τις τσιριμόνιες του καιρού, που ενώ όταν είναι στα κέφια του ''φτιάχνει παπάδες'', όταν έχει τα διαόλια του δαιμονίζεται, και δαιμονίζει και 'μάς!
Μετά, τ' αφεντικά των καναλιών και των εφημερίδων, ικανοποιημένα για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους πολίτες, στην χώρα, αλλά προπαντός στον συρφετό των κυβερνητικών δωσιλόγων, πήγαν να τα βρούν με τις τράπεζες στις οποίες χρωστάνε πάνω από 400 μύρια ευρώ, να ''κουρευτούν'' γύρω στα 300 από αυτά, ώστε να μπορέσουν να δανειστούν κι άλλα, για να συνεχίσουν το εθνοσωτήριο έργο τους...
 
ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΑΙΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ!
 
Και αυτήν την είδηση δεν πρόκειται να την ακούσουμε ποτέ, κι από κανένα μνημονιακό κανάλι.

Με ανοιχτά τα κυβερνητικά-καθεστωτικά κανάλια, ή έστω με ανοιχτές  και συντονισμένες τις τηλεοράσεις μας σε αυτά, ΣΩΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ!
 
Τα κανάλια και οι ιδιοκτήτες τους ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΑΝΚΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ.
 
Κι όπως εκείνα τα πραγματικά τανκς εκείνης της ''αθώας'' (σε σύγκριση με την σημερινή) χούντας, αντιμετωπίζονταν μόνον με δολιοφθορά, έτσι και τούτα τα τανκς της ''ενημέρωσης'' και της μνημονιακής προπαγάνδας, είναι ευαίσθητα, σταματιούνται μόνον με ''δολιοφθορά'':
Την  ''δολιοφθορά'' του τηλεκοντρόλ μας και του κουμπιού που κλείνει την τηλεόραση!...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Η συντριβή του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία ήταν ένας ακόμη σημαντικός κρίκος σε μια αλυσίδα πολύ ανησυχητικών γεγονότων του τελευταίου διαστήματος, που αναστατώνουν το χάρτη της παγκόσμιας οικονομίας και γεωπολιτικής.

Σε γεωπολιτικό επίπεδο, η ανοιχτή πληγή στην ανατολική Ουκρανία, η αεροπορικιή και στη συνέχεια χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, η δημιουργία «απελευθερωμένων περιοχών» στο Ιράκ και τη Συρία από τους τζιχαντιστές, δημιουργούν ρίγη ανησυχιών για τη «ρευστοποίηση» ισορροπιών, συμμαχιών και συσχετισμών δύναμης που σηματοδοτούν όλα αυτά. 25 χρόνια ύστερα από την πτώση των καθεστώτων του «υπαρκτού σοσιαλισμού» ο κόσμος αντί να βαδίζει προς την υπεσχημένη κατεύθυνση της παγκόσμιας ειρήνης, του αφοπλισμού και της σταθερότητας, μοιάζει μάλλον με τον κόσμο λίγο πριν τη ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Και μη νομίσουμε ότι είναι άμοιρο αυτών των ανησυχιών το γεγονός ότι φέτος τα 100χρονά από το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ξεσήκωσαν ένα πρωτοφανές κύμα αρθρογραφίας, δημόσιου ενδιαφέροντος και κρατικών εκδηλώσεων – ιδιαίτερα φυσικά στην Ευρώπη…

Αλλά και στο επίπεδο της παγκόσμιας οικονομίας, η κατάσταση της προσωρινής και σχετικής σταθεροποίησης συνδυάζεται με έντονες ανισορροπίες και μεγάλους φόβους υποτροπής της κρίσης, οι οποίοι υπογραμμίζονται από μικρής εμβέλειας ή ελεγχόμενα -μέχρι στιγμής- «επεισόδια». Λίγες μόλις μέρες πριν, το παρ’ ολίγον «κανόνι» της πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo προκάλεσε κύμα αναταραχής στις αγορές ομολόγων και στα χρηματιστήρια όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά παγκόσμια. 
Στη συνέχεια, οι ανησυχίες εστιάστηκαν στην Κίνα, όπου ο φόβος μιας μεγάλης τραπεζικής χρεοκοπίας πάει παράλληλα με το φόβο για τις συνέπειες από την πτώση των ρυθμών ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας πάνω στο τεράστιο ιδιωτικό χρέος της χώρας. 
Λίγο διάστημα νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί η εντυπωσιακή μείωση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 2,9% το πρώτο τρίμηνο του 2014, ενώ τα στοιχεία για την ευρωπαϊκή οικονομία δείχνουν ότι αδυνατεί να απεγκλωβιστεί από την τριπλή παγίδα μεγάλων κρατικών και ιδιωτικών χρεών, οικονομικής στασισμότητας και χαμηλού πληθωρισμού – αποπληθωρισμού. Επιπλέον, όλοι ομολογούν ότι στα χρηματιστήρια, στα ομόλογα και στα παράγωγα οι «φούσκες» που οδήγησαν στο ξέσπασμα της κρίσης το 2008 επανήλθαν στα προ της κρίσης… μεγέθη τους.

Αφήνουμε για το τέλος αυτής της συνοπτικής σταχυολόγησης την προεξοφληθείσα ανακοίνωση ίδρυσης αποθεματικού ταμείου με κεφάλαια 100 δισ. δολαρίων και αναπτυξιακής τράπεζας με κεφάλαια 50 δισ. δολαρίων από τις BRICKS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) στην Σύνοδό τους στη Φορταλέζα της Βραζιλίας. Οι BRICKS αμφισβητούν πλέον συντονισμένα το δολάριο, το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, δηλαδή τα «ιερά και όσια» του δυτικού καπιταλισμού, σηματοδοτώντας αυτό που πολλοί αναλυτές περιγράφουν σαν τη μεγάλη παγκόσμια μετάβαση σε ένα πολυπολικό κόσμο όπου το κέντρο βάρους των εξελίξεων μετατοπίζεται ιστορικά από τη Δύση στην Ανατολή του παγκόσμιου συστήματος…

Αν τα συνυπολογίσουμε όλα αυτά, γίνεται ευκόλως αντιληπτό γιατί οι παγκόσμιες εξελίξεις, οικονομικές και γεωπολιτικές, «μυρίζουν μπαρούτι» και γιατί γεγονότα όπως η πτώση του αεροσκάφους στην ανατολική Ουκρανία ή τα προβλήματα μιας πορτογαλικής τράπεζας προκαλούν ρίγη ανησυχίας και εκδηλώσεις πανικού στις αγορές αλλά και στις κυβερνητικές καγκελαρίες παγκόσμια…

Το παγκόσμιο σύστημα κάθεται πάνω σε «μπαρουταποθήκες». 
Και αρκεί μια σπίθα…

Πηγή Rizopoulos

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου